Gość: kasia IP: 193.0.117.* 29.04.05, 11:58 Kupię mieszkanie w osiedlu Olimpia (przy Pileckiego), dwa pokoje, widna kuchnia. Jeśli ktoś ma talie mieszkanie do sprzedania, to proszę się wpisywać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
totempotem Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 12:06 A pytałas na ich stronie osiedlowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Osiedle Olimpia IP: 193.0.117.* 29.04.05, 12:11 Nie pytałam, bo nie wiedziałam, że w ogóle mają taką stronę. A może masz jakieś namiary? Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 12:16 aaa...zapomniałam, że jest nowa strona - tamta kiedyś była. olimpia.evild.eu.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 12:11 olimpia.evild.eu.org ale chyba będzie kiepsko, bo wszyscy sa zadowoleni i nie chcą się mieszkań pozbywać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 12:18 A jak wyglada u Was sprawa ze wspólnotą? udało się już coś wywalczyć od DD , czy dalej ściema i odciaganie w czasie a Stelmach sobie na nosie gra ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Osiedle Olimpia IP: 193.0.117.* 29.04.05, 12:24 Dzięki za namiary Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 12:25 wspólnota jeszcze nie zainteresowana ale usilnie nad tym pracujemy, zaś co do Stelmacha, to jego dni policzone....tse tse tse wiele nam sie udało wywalczyć z DD, ale wiele rzeczy jeszcze zostało generalnie wszyscy są zadowoleni, a że są małe rzeczy, które nas nie cieszą? cóz, gdyby ich nie było to wszytko byłoby zbyt piekne, by mogło byc prawdziwe :D Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 12:30 przeprawa z DD do łatwych nie należy :( wiadomo, że nie zawsze wszystko jest ok tym bardziej, że wszystkim się nie dogodzi...a sprawa z placem zabaw/parkingiem jakoś rozwiązana czy dalej są nap...alanki ? Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 12:33 w tej kwestii cicho, sprawa zakończona ludzie podpisuja akty i wszytko się zaczyna prostować a co do DD, to zaznajamiając sie z wyczynami innych deweloperów i SM to jednak nie jest źle - mieszkania o przyzwoitym standardzie oddane o czasie, a przeciez tak naprawde to jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 12:48 No tak, do jakości i terminowości przyczepić się nie można , to fakt,ale to raczej zasługa Warbudu. Dla mnie żenujące jest ich podejście do klienta; odpowiedzi na pisma są bardzo zdawkowe,takie na odczep się,bez konkretnej argumentacji , na zasadzie "bo tak". Jak pytanie jest zbyt trudne i pojawia się problem z udzieleniem odpowiedzi to udają, że pisma nie dostali,albo kłamią, że odpowiedź wysłali. A jak się ich przyciśnie mocniej to okazuje się, że zawarte umowy to tajemnica, że wglądu do dokumentacji nie ma, bo własciciel mieszkania nie jest stroną umowy itd ... ale mam nadzieję,już niedługo ta droga przez mękę potrwa ... Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 13:03 Jakość i terminowość to absolutnie kluczowe sprawy. Reszta to dodatek, na który szkoda mi czasu i energii. Mam swoje sprawy i nie mam natury pieniacza, w związku z tym nie bardzo mnie obchodzi robienie szumu wokół jakiś głupot w stylu placu zabaw itp. Kiedy wystapiły jakies nieporozumeinia, DD na nasze listy odpowiadało szybko i fachowo, sporo tez udało nam sie załatwić "na telefon". Także zupełnie nie widze problemu i nie podzielam twojego poglądu na tę sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 13:18 Kiedyś częściej czytałam Wasze forum i rzeczywiście straszne pieniactwo wyszło na wierzch. A udało Wam się dotrzeć do umowy z ochroną - co gwarantuje w razie włamań, jak u Was zakończyła się sprawa włamań do komórek lokatorskich - udało się wywalczyć jakies odszkodowanie od MENa ? czy też Cię to nie interesuje bo jeszcze Cię nie okradli i nie napadli ? Czy dostaliście już informację na temat udziałów DD w inwestycji po podpisaniu aktów notarialnych i jakis termin zwołania zebrania wspólnoty ? czy DD przedstawił Wam rozliczenie za poprzedni rok ? A woda ? dalej macie takie straty ciepła na dopływie, czy sprawa z pokrywaniem tych strat przez DD juz załatwiona ? Czy Wasz śmietnik jest regularnie sprzątany i dezynfekowany czy śmierdzi jak cygance z torebki ? A może to zbytnie pierdoły,żeby się nimi interesować ? Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 13:25 Przepraszam, ze spytam - ale ty mieszkasz na osiedlu naszym, czy tez masz lekkuchną obsesję??? Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 14:10 Czemu obsesję...to, że ciekawa jestem w jaki sposób i na jakich warunkach ochrania mnie firma, za którą co miesiąc płacę kupę kasy to już obsesja ? I moja irytacja spowodowana brakiem mozliwości uzyskania informacji na ten temat, to obsesja ? Ja po prostu lubię wiedzieć za co płacę...a Ciebie to nie interesuje ? To, że DD zbywa mieszkańców i zgodnie ze stara praktyką chce przeciągać narzucone zarządzanie ( przeciez to kupa kasy) a mnie to irytuje jako mieszkańca, to już jest obsesja ? Nie mieszkam u Was, ale mieszkam na innym osiedlu DD i ciekawa jestem jak Wy sobie radzicie w takich sytuacjach - pytam Cię o sprawy, które u nas są problemem i jak je rozwikłaliście, skoro macie takie super kontakty z DD (przeciez napisałeś, że z udzielaniem odpowiedzi czy to listownej iczy telefoniczbnej są błyskawiczni i konkretni). Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 14:19 pocztaj umowe przedwstępna i zawarte w niej warunki; podpisując ja na pewne rzeczy sie trzeba zgodzić, a lamenty później sa irracjonalne i niepotrzebne. Stoi tam, że do casu utworzenia wspólnoty DD zarządza nieruchomościa (w tym dobiera sobie usługodawców) wg własnego widzimisie,. To jest w umowie przedwstępnej, która podpisalismy, więc nie ma o czym mówić. Do kogo mozna mieć żal, że DD wykorzystuje ten zapis? Ano do siebie, bo sie to podpisało. Mnie to nie obchodzi - ludzie dostali zwrot z ubezpieczenia firmy ochroniarskiej za kradzieże, a to, że są jakieś to głównie wina samych mieszkańców, którzy niepotrafiąc się zdyscyplinować sami zmiejszaja bezpieczeństwo swoje i swojego mienia. Sprawa wody jest otwarta, nie dziwie się, że DD gra na zwłokę - rozwiązanie problemu naraża ich na ogromne koszty. Tym czasem pokrylli z własnej kieszeni 1/4 kosztów wody za 2004 r. Śmieci jakos nigdy nie pachniały, więc nie spodziewam sie, by wchodząc do smietnika czuć sie jak w perfumerii. Ale mamy pojemniki do segregacji odpadków, co bardzo mnie cieszy :) Generalnie osiedle jest schludne, porządnie zrobione, oddano je przed planowanym terminem. A że dd chce ograniczać wydatki? No cóz, to nie Caritas, tylko fpółka prawa handlowego - oni maja zarabiac pieniądze, a nie spełniac zachcianki osób, które podpisuja umowę nie zdając sobie sprawy z zawartych w niej treści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potulne owieczki Re: Osiedle Olimpia IP: *.acn.waw.pl 29.04.05, 16:18 > pocztaj umowe przedwstępna i zawarte w niej warunki; podpisując ja na pewne > rzeczy sie trzeba zgodzić, a lamenty później sa irracjonalne i niepotrzebne. > Stoi tam, że do casu utworzenia wspólnoty DD zarządza nieruchomościa (w tym > dobiera sobie usługodawców) wg własnego widzimisie,. Ale to przecież wy ich opłacacie! I co tak bez żadnej kontroli, uszy po sobie i słowem nie pisakacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Osiedle Olimpia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 19:43 A gdzie Ty mieszkasz Totempotem, w metrum? Jak oceniasz metrum, czy to fajne osiedle? Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 20:17 Nie mieszkam w metrum, ale fajne jest to osiedle...mi się podoba, mam tam znajomych.Klatki czyściutkie,zadbane,patio super, zieloniutkie trawniczki,plac zabaw dla dzieci - największe wrażenie robi wieczorem jak jest podświetlone. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Osiedle Olimpia 04.05.05, 10:29 Ja mieszkam na Metrum...osiedle jest bardzo przyjazne, ochrona,sasiedzi spokojni,przynajmniej na razie nie ma nieprzyjemnych incydentów,mieszka się przyjemnie. Gorzej z zarządzaniem, niestety praktyką DD jest przedłużanie w nieskończoność przekazania zarządu do mieszkańców. Jako zwarta grupa ( mamy własne forum) staramy się wspólnymi siłami uzyskać informacje na nurtujące nas pytania - odpowiedzi od DD są zdawkowe,niepełne, pytania niewygodne są pomijane... W umowie był narzucony zapis o tym, że budynek będzie przez 12 m-cy zarządzany przez DD (termin upłynął w grudniu) tymczasem DD w dalszym ciągu zarządza. Kilka dni temu wywiesili info o spotkaniu w połowie maja. Robią co chcą i wogóle nie liczą się z mieszkańcami,przykładowo po kilku włamaniach usiłowaliśmy dowiedzieć się jakie prawa gwarantuje nam mieszkańcom umowa z ochroną.Oczywiście jest to tajemnica handlowa (bo my nie jesteśmy stroną w umowie)i nie otrzymaliśmy żadnej konkretnej informacji. Ekipa sprzatająca ( DD zawarło umowę) nie wywiązuje się nalezycie ze swoich obowiązków - klatki i smietnik nie są dokładnie sprzątane. To tylko przykłady, które można mnożyć. Dziwi mnie postawa niektórych wypowiadających się tutaj - dbanie o własny budynek i wymaganie od developera rzetelnej i uczciwej odpowiedzi na pytania są jakimś dziwnym zjawiskiem ?Pieniactwem i awanturnictwem ? Skończły się czasy, gdy brało sie to co dawali. Postawa roszczeniowa ,nas właścicieli mieszkań, wynika stąd, że to my jesteśmy właścicielami a developer za naszą zgodą zarządza budynkiem i nie robi tego charytatywnie - płacimy duże pieniądze za to pseudo zarządzanie i mamy prawo wymagać. Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Osiedle Olimpia 29.04.05, 20:22 Ja też mam takich sąsiadów...siedzą i czekają, aż ktoś za nich wszystko załatwi.Zapisy w umowie to jedno a prawo mieszkańców do wpływania na losy budynku to drugie...developer nie może być traktowany na równi z lokatorami bo w jego interesie leży wydoić lokatorów a nie dbać o losy osiedla...oni tylko patrzą na kasę, a dokładnie na jej ilość, wszelkie prośby o wyjaśnienia traktują jak zbędne zadania i zbywają byle czym...dla mnie developer to żaden partner do współpracy... Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Osiedle Olimpia 04.05.05, 10:01 to po co u dewelopera kupiłąs mieszkanie? trzeba było zdecydowac sie na TBS, albo założyć spółdzielnie - wtedy nikomy z pewnościa nie zalezało by na kasie... Uważam, ze jesteś pieniaczem i lubisz zamieszanie, oras cechuje Cie postawa roszczeniowa: MNIE się nalezy, JA chcę, nie ma znaczenia, prawo, normy, a najmniejsze już to fakty... Serdecznie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Osiedle Olimpia 04.05.05, 10:10 Dziwne te Twoje wnioski. Postawa roszczeniowa jak najbardziej w ramach określonych umową, bo wiem na co się godziłam. Uważam, że developr jako zarządzający inwestycją ma obowiązek udzielać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania (zresztą nie tylko mnie, bo rzeczywiście zgodziałam się na zarządzanie nieruchomością, ale nie godziłam się na dyktaturę. Oni zarządzają ale to ja jestem właścicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potulne owieczki Re: Osiedle Olimpia IP: *.acn.waw.pl 04.05.05, 17:41 >trzeba było zdecydowac sie na TBS, > albo założyć spółdzielnie - wtedy nikomy z pewnościa nie zalezało by na kasie Czy to ironia, czy też titerlitury powinna się mocno stuknąć w głowę? >cechuje Cie postawa roszczeniowa: MNIE się nalezy, JA chcę, A titerlitury w dalszym ciągu uszy po sobie. >nie ma znaczenia, prawo, normy, O jakim konkretnie prawie i normach mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś