Dodaj do ulubionych

osiedlowa droga

02.03.07, 09:23
Witam serdecznie. Czy komuś z Was wiadomo co z naszą drogą osiedlową? Czy w
ogóle Ronson ma zamiar coś z nią zrobić? Dziury są coraz większe i niedługo
będzie można po niej jeźdźić jedynie terenowymi samochodami. :( Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • bri Re: osiedlowa droga 02.03.07, 10:34
      Nie wydaje mi się, żeby naprawa drogi leżała w gestii Ronsona. Droga pewnie
      należy do gminy czy coś takiego.
      • pedro76 Re: osiedlowa droga 02.03.07, 15:09
        z tego co pamiętam z ustaleń przy odbiorze mieszkania to drogę miał naprawić
        hochtief do końca roku, przez grzeczność i wrodzoną naiwność nie spytałem o
        który rok chodzi a że mieszkania podrożały niemal dwukrotnie od momentu kupna
        to widać deweloper uznał nas za szczęściarzy i w ramach zaoszczędzonych środków
        możemy sobie pozwolić na kupno terenówek, jedną już widuję na osiedlu więc ktoś
        chyba był prorokiem ;)
    • bri Re: osiedlowa droga 02.03.07, 15:35
      Z tego co pamiętam to miało miejsce jakieś prowizoryczne "naprawianie" drogi
      przed zimą. Może to Hochtief "wywiązywał się" z umowy ;)
      • powietrze1 Re: osiedlowa droga 06.03.07, 14:55
        Drogę powninien naprawić Ronson (art. 57 ustawy Prawo budowlane). Ronson ją
        zniszczył budując osiedle. Czy jest już może wybrany Zarząd Wspólnoty, który
        mógłby zająć się tą sprawą?
        • houseman1 Re: osiedlowa droga 06.03.07, 21:24
          Powietrze1 – dzięki za merytoryczną wypowiedź. Martwi mnie jedynie, iż rozumiem
          jako mieszkaniec pytasz się czy jest zarząd. Wydaje mi się, że zarząd wybierają
          mieszkańcy czyli również Ty. Jeśli nie jesteś mieszkańcem to oczywiście Ciebie
          to nie dotyczy ale jeśli jesteś to proponuję trochę zacząć działać a nie pytać
          się o rzeczy oczywiste.
          Doradców co trzeba i jak trzeba zrobić jest dużo na forum – mniej tych, którzy
          coś robią.
          • powietrze1 Re: osiedlowa droga 07.03.07, 11:12
            Nie jestem mieszkańcem "Lazurowej Doliny" postawionej przez Ronsona. Cierpię
            natomiast z powodu zniszczenia drogi przez tego dewelopera. Ciekawi mnie co
            mieszkańcy Ronsona zrobili w tej sprawie - skoro radzisz działać a nie pytać o
            rzeczy oczywiste. Moje działania w tej sprawie nie ograniczają się wyłącznie do
            pisania na forum internetowym. Odnoszę wrażenie, że Wam ta droga przeszkadza,
            ale albo nie jesteście świadomi kto ją zrujnował albo nie ma kompetentnych
            osób, które zajęłyby się sprawą. Jeśli wybraliście już Zarząd, to poproszę o
            podanie adresu mailowego bądź numeru telefonu do kogoś z Zarządu.
    • anula2103 Re: osiedlowa droga 07.03.07, 12:05
      Najnowsze wiesci.Otóż w imieniu mieszkańców pierwszej klatki Lazurowa 185 ( a
      tak naprawdę to nas wszystkich )niestety nie wszyscy podpisali, nie z braku
      chęci ale po prostu nie jest to łatwe wszystkich zastać w domu,w momencie
      zbierania podpisów.Napisałysmy z moją sasiadką dwa pisma: jedno do Ronsona ale
      też do wiadomości pani Przepiórkowskiej, a drugie tylko do pani
      Przepiórkowskiej.Dotyczą one większosci mam nadzieję poruszanych na forum
      spraw.Oba te pisma zostały dostarczone za pokwitowaniem. Z chwilą otrzymania
      odpowiedzi na piśmie wywieszę je na każdej z klatek schodowych.Pozdrawiam
      wszystkich.
      • ezimow Re: osiedlowa droga 07.03.07, 12:11
        Chętnie by się także podpisała pod czyms takim (budynek E), aczkolwiek z
        doświadczenia wiem, że Ronson nie umie odpisywać (na moje pisma nie odpisuje
        więc chyba nie umie), a zarządca nieruchomosci, moim zdaniem, mowiac
        eufemistycznie czasami bagatelizuje problemy.
      • powietrze1 Re: osiedlowa droga 07.03.07, 14:12
        Po tych działaniach rozumiem, że nie ma jeszcze Wspólnoty i Zarządu.
        • houseman1 Re: osiedlowa droga 07.03.07, 16:02
          Nie ma zarządu i chyba jeszcz długo nie będzie. Tak więc jedynie zostaje nam
          Pani Administrator.

A jeśli chodzi o naszą drogę to może zaprosimy TVN Turbo - tam jest taki
          program o takich drogach.
          • powietrze1 Re: osiedlowa droga 08.03.07, 12:48
            Houseman1 zaproś TVN Turbo. "proponuję trochę zacząć działać a nie pytać
            się o rzeczy oczywiste. Doradców co trzeba i jak trzeba zrobić jest dużo na
            forum – mniej tych, którzy coś robią".
            • anzelmina_mamrota Re: osiedlowa droga 08.03.07, 13:01
              Panie powietrze1,
              Skoro nie jest Pan mieszkańcem, to jak sądze zajrzał tu Pan gościnnie, a
              więc...na chwilę. Skoro nie uzyskał Pan odpowiedzi na trapiące Pana
              pytanie „Ciekawi mnie co mieszkańcy Ronsona zrobili w tej sprawie”, to
              proponuję na tym zakończyć zainteresowanie działalnością mieszkańców Lazurowej
              Doliny i nie instruować co do dalszych działań. Jeśli cierpi Pan z powodu
              zniszczenia drogi, to bardzo współczuję – my również cierpimy. Jednakże nie my
              ponosimy odpowiedzialność za ten stan, a developer. Jeśli rzeczywiście
              Pana „działania w tej sprawie nie ograniczają się wyłącznie do pisania na forum
              internetowym”, to proszę zapukać do odpowiednich drzwi i ponownie nas tutaj
              odwiedzić informując o terminie rozpoczęcia robót.

Pozdrawiam serdecznie
              • powietrze1 Re: osiedlowa droga 09.03.07, 09:43
                Mamrota podejdź do płota!
                Człowiek chce zjednoczyć siły w słusznej sprawie, ale zawsze sie znajdzie jakaś
                mamrota - malkontent. Mimo, że mamrocie też mogłoby się polepszyć to musi swoje
                trzy grosze wrzucić, całkiem zbędne.
                Doskonale wiem, że nie ponosićie Państwo odpowiedzialności za zniszczenie
                drogi, ale chyba lepiej od innych orientujecie się w układach w Ronsonie.
                Szukam po prostu możliwości jak najszybszego rozwiązania problemu. Przepraszam
                Cię najmocniej, że zwróciłem się z tym do Szanownych Sasiadów. Sytuacja jest na
                tyle beznadziejna, że postanowiłem, to zrobić.
                Dziękuję za cenne instrukcje: "proponuję na tym zakończyć zainteresowanie
                działalnością mieszkańców Lazurowej Doliny i nie instruować co do dalszych
                działań (...) proszę zapukać do odpowiednich drzwi i ponownie nas tutaj
                odwiedzić informując o terminie rozpoczęcia robót". Podejrzewam, że z Twoim
                podejściem nieprędko poinformowałbym o terminie rozpoczęcia robót.
                Żywię przekonanie, że większość mieszkańców jednak nie podziela Twojej opinii.
                A wracając do meritum sprawy, skoro nie macie Wspólnoty i Zarządu - rozumiem,
                że akty nie zostały podpisane - to niestety Wasze działania mogą mieć jedynie
                charakter prośby. Tą drogą na pewno się tej sprawy nie załatwi.
                Równie serdecznie pozdrawiam
                • bri Re: osiedlowa droga 09.03.07, 10:13
                  Większość aktów zostało podpisanych ale nie wybraliśmy jeszcze Zarządu. Chyba
                  mało chętnych jest do polityki ;)
                • anzelmina_mamrota Re: osiedlowa droga 09.03.07, 10:52
                  Do powietrze1:
                  Mój post był reakcją na Pana komentarz do wypowiedzi jednego z
                  forumowiczów.Tymczasem Pan w (bardzo delikatnie mówiąc) nieelegancki sposób
                  odpowiedział na tenże post. Nie życzę sobie komentarzy w takim tonie (podobnie
                  zapewne jak pozostali mieszkańcy naszego osiedla). I nieistotne, czy dotyczą
                  one mojego podejścia do poruszanych spraw, czy innych kwestii związanych z
                  mieszkańcami. Nie obraziłam Pana, więc proszę powstrzymać się od tego typu ocen
                  mojej osoby. Paradoksalnie z nadmiaru powietrza też może zrobić się duszno.

Pozdrawiam

Mieszkańców przepraszam za ten niemiły akcent w tym wątku.
                  • bri Re: osiedlowa droga 09.03.07, 11:38
                    Anzelmino, wyluzuj. Jak na razie wygląda, że nikt oprócz Ciebie się nie poczuł
                    urażony. A to forum jest publiczne i otwarte - wypowiadać się, komentować itp.
                    może dokładnie każdy.
                    • anzelmina_mamrota Re: osiedlowa droga 09.03.07, 11:57
                      Każdy, więc również ja - chyba że się mylę.
                      Bez odbioru.
                      • pedro76 Re: osiedlowa droga 09.03.07, 12:46
                        mimo wrażliwości pełnej natury w czasie działania na forum nie dopatrzyłem się
                        tu złośliwości i jakiś poniżających treści, radzę obejrzeć wiadomości
                        wieczorem, zwłaszcza zachowania polityków by odnaleźć w tym wszystkim
                        konstruktywność naszej korespondencji i to tyle ....
                        dobrze że sąsiednie osiedle też się tym interesuje i może razem jesteśmy w
                        stanie jakoś zaradzić temu co widać gołym okiem, droga wygląda jak dojazd do
                        pola w afrykańskiej dżungli a ronson jak napisał trafnie ktoś tutaj położył na
                        nas laskę i tyle ... trzeba cisnąć administratora ;)
                  • powietrze1 Re: osiedlowa droga 09.03.07, 15:09
                    Szanowna/y anzelmino_mamroto,
                    rozumiem poczułaś/eś się urażona/y chyba moją odpowiedzią daną houseman1?
                    Houseman1 zaproponował wezwać TVN Turbo z interwencją, a wcześniej radził
                    działać, a nie ograniczać się jedynie do doradzania na forum. Napisałem więc
                    krótko, żeby zrobił tak jak sam zaproponował. Jeśli ma przyjechać TVN i po ich
                    interwencji zaraz odremontują nam drogę, to będziemy zapewne niezmiernie radzi.
                    Nie ma dla mnie znaczenia czy to będzie TVN, Radio Kielce, czy Rychu z „Klanu” –
                    chodzi nam przecież o efekt.
                    Jeśli uraziłem Ciebie, houseman1 lub kogokolwiek na forum, to proszę mi wierzyć
                    nie miałem takiego zamiaru. Kontynuacja tego wątku, jakkolwiek w moim odczuciu
                    kulturalna, nie zbliża nas niestety do rozwiązania głównego problemu lecz
                    odwrotnie.

Jak już pisałem sytuacja jest na tyle niekorzystna, że możliwości polubownego
                    załatwienia sprawy są na wyczerpaniu. Skoro podpisaliście Państwo większość
                    aktów jest szansa, że niebawem administrator lub developer zwoła zebranie, na
                    którym wybierzecie Zarząd. Czego Wam jak najprędzej życzę.
                    • mirekczar Re: osiedlowa droga 13.03.07, 22:30
                      Zgadzam się z Pedro76. To, że sąsiedzi zza drogi interesują się tym co dzieje
                      się w kwestii drogi to plus. Wydaje mi się, że oczekiwaie od administratora
                      naszego osiedla lub sąsiedniego, że zajmie się tematem drogi jest bez sensu.
                      Droga to nie osiedle a Administrator osiedla interesuje się osiedlem i to chyba
                      wystarczająco dużo zajęcia. Natomiast droga ma właściciela - Zarząd Dróg
                      Miejskich albo Gminę albo... albo... W każdym razie kierunki sa dwa - albo ktoś
                      uszkodzi zawieszenie, zgłosi to według procedury i wtedy pewnie szybko znajdą
                      się służby, które drogę naprawią albo warto ustalić co z Fortem Blizne, żeby
                      nie okazało się, że naprawioną drogę za chwile rozjeżdżą maszyny budowlane
                      nowego właściciela...
                      • pedro76 Re: osiedlowa droga 13.03.07, 23:06
                        z tego co się orientuję fort blizne nie podlega planom inwestycyjnym, chciał go
                        kupić ronson i miasto chciało negocjować z założeniem że zachowa funkcje fortu
                        i o ile jest to nadal obowiązująca opcja o fort nie musimy się martwić
                        • marceli-szpak Re: osiedlowa droga 14.03.07, 15:42
                          Kto nabroił, że nam drogę robią ? Przyznać się bez bicia !!!
                          • houseman1 Re: osiedlowa droga 14.03.07, 17:30
                            Też jestem wkurzony. Kiedyś to po omacku bym trafił do domu po Maaaałym piwku.
                            A teraz – jakiś to nowe takie europejskie.

• pilifs Re: osiedlowa droga 14.03.07, 17:57
                              A ja raczej jestem rozczarowany. Co z tego że łatają, jak i tak bez
                              odpowiedniego odwodnienia, będzie co zimę slalom po dziurach ;( Mogliby zrobić
                              raz a dobrze, a tak "jak zwykle". Tylko niebo ma dziś dobry kolor :)
                            • pilifs Re: osiedlowa droga 14.03.07, 17:59
                              do houseman1 - czy to widzisz - forum żyje !?! I dzięki za tą pokrzepiającą
                              wypowiedź sprzed paru tygodni.
                            • izeszczy Re: osiedlowa droga 15.03.07, 13:58
                              całe szczęście że tylko łatają;)
                              • pilifs Re: osiedlowa droga 15.03.07, 21:50
                                k... , chyba drogowcy ostro czytają to forum, bo jakoś o dziurach przed bramą
                                ostatniego etapu zapomnieli. Przepraszam wszystkich, których uraziło moje
                                rozczarowanie, jesteście boscy, tylko chlapnijcie jeszcze te kilka kałuż asfaltu
                                przed nasz garaż. Sam zamontuję odwodnienie i nigdy na nasz cudny bulwar brudnym
                                samochodem nie wjadę :)
                                • houseman1 Re: osiedlowa droga 16.03.07, 11:33
                                  Ale kicha z ta droga. Wstyd Panowie i Panie z Ronsona WSTYD. Z takim poczuciem
                                  estetyki to możecie chlewy budować dla świń i to na Białorusi bo w UE by was
                                  pogonili.

Trzeba mieć narąbane w głowie aby tak robić jak Wy.

Ale ja ma już tego dosyć i koniec zabawy. Dziś wysyłam pismo, w którym
                                  wymieniam wszystkie braki i usterki i kompensuje sobie to z dopłatą za czynsz.
                                  Nic im nie zapłacę dopóki osiedle nie będzie tak wyglądało jak na folderach.
                                  Wszystkie rachunki za naprawę układu jezdnego mojego auta będę im wysyłał do
                                  pokrycia. Naprawdę liczyłem, że potraktują nas poważnie, a oni zrobili z nasz
                                  idiotów. Donice i ta jezdnie – koszmar.

Pani Administrator – prosimy o zebranie
                                  • pedro76 Re: osiedlowa droga 16.03.07, 13:02
                                    a może prościej jest zorganizować zebranie mieszkańców, omówić palące problemy
                                    a godzinę później zaprosić panią administrator tak byśmy się nie
                                    przekrzykiwali????teraz jest ciepło więc można się spotkać na placu zabaw który
                                    ponoć jest u nas - co wy na to???
                                    • bri Re: osiedlowa droga 16.03.07, 13:26
                                      Na placu zabaw nie - potem będzie tam pełno niedpałków ;)
                                      • biala.rzepa Re: osiedlowa droga 16.03.07, 19:01
                                        Popieram, plac zabaw jest dla dzieci ;-)
                                        • pedro76 Re: osiedlowa droga 17.03.07, 08:07
                                          ręce opadają, to był przykład ... wynajmijmy salę kongresową posprzątają po
                                          nas, będą wygodne siedziska .... myślę że to zależy od kultury osobistej, skoro
                                          zakładacie że na placu zabaw ktoś wyrzuci fajka to znaczy że sami tak
                                          postępujecie????myślałem że chodzi o jakąś formę walki z administratorem ....
                                          • bri Re: osiedlowa droga 18.03.07, 21:02
                                            Ja nie palę - i dlatego jestem wyczulona na pety, które leżą wszędzie ;)
                          • powietrze1 Re: osiedlowa droga 15.03.07, 11:21
                            Straż Miejska odwiedziła Matuszewskiego z Ronsona i złożyła mu propozycję
                            ukarania przez sąd.
                            Niestety zgodzę się z pilifs - droga miała być w zalożeniach odbudowana w
                            całości, do czego od strony osiedla Lazurowa 181 i 183 były poczynione
                            przygotowania (wyższe krawężniki i podjazdy). W tym wypadku sprawę pokpił
                            Ratusz i nie zagwarantował na piśmie - jak jest obecnie przyjęte - gruntownej
                            odbudowy drogi po zakończeniu inwestycji przez Ronsona.
                            • pedro76 Re: osiedlowa droga 15.03.07, 12:23
                              i bardzo dobrze bo ten koleżka to jedna z większych porażek ronsona, człowiek
                              który ciągle zapominał o terminach, pracach zleconych ....
                              • jolkaz1 Re: osiedlowa droga 17.03.07, 16:58
                                przepraszam Pedro, moja wypowiedź dotyczyła Twojej z 13.03...
                                • pedro76 Re: osiedlowa droga 18.03.07, 17:36
                                  jasne wychwiciłem to mimo weekendu ;) ale zdziwiony jestem bo to jednak fort
                                  ale widać teraz zabudowuje się każdą zieleń :(
                        • jolkaz1 Re: osiedlowa droga 17.03.07, 16:57
                          hmm.. nie jestem pewna czy masz aktualne wiadomości... niedawno chciałam się
                          wybrać na spacer po Forcie, niestety zatrzymał mne ochroniarz, który ma zakaz
                          od nowego właściciela Fortu wpuszczania na jego teren kogololwiek.. Zpytałam,
                          czy nowy właściciel ma jakieś plany co do tego terenu, otóż ma zamiar zbudowac
                          osiedle domkow jednorodzinnych i inwestycja niedługo nabierze tempa, bo ponoć
                          zmienił się konserwator zabytków, który jest przychylny i można rozpocząć
                          inwestycję... Szczerze mówiąc słyszałam też tę historię od sąsiada,
                          mieszkającego w bloku Corporesu z widokiem na Fort...
                          Może dlatego właśnie droga nie jest remontowana?
                          • izeszczy Re: osiedlowa droga 19.03.07, 09:37
                            Z tego co my się zorientowalismy to z tym remontem drogi nie będzie tak łatwo.
                            Ronson podobno jest skłócony z gmina bo niby mieli jakiś uład a teraz gmina się
                            nie chce do remontu dołożyć , podobno droga była już częściowo zniszczona w
                            trakcie budowy osiedla na przeciwko, ale tamten developer podobno tez się nie
                            poczuwa no i tak nasz "biedny" Ronson został sam z tym remontem, którego w
                            całości sam nie chce zrobić.....
                            • powietrze1 Re: osiedlowa droga 19.03.07, 10:11
                              Ronson jest skłócony z gminą, owszem, bo obiecali odremontować drogę oraz
                              wspólnie z gminą wybudować chodnik wzdłuż ul. Lazurowej do ul. Kocjana. Nic nie
                              zrobili w tym kierunku i gmina stara się to wyegzekwować. Remont drogi
                              dojazdowej do fortu to zwykła partanina i na pewno nie jest przywróceniem drogi
                              do stanu sprzed budowy osiedla.
                              Tłumaczenie Ronsona, że deweloper z przeciwka również zniszczył drogę to zwykłe
                              kłamstwo. Maszyny budowlane Corporesu miały swoje stanowisko na placu tuż za
                              przystankiem autobusowym i jeździły tam drogą wzdłuż delikatesów "Patryk".
                              Teraz droga ta jest wyłożona kostką.
                              Droga dojazdowa do fortu przed wkroczeniem Ronsona była w dobrym stanie -
                              jeszcze widać nieliczne fragmenty niezniszczonej nawierzchni.
                            • pedro76 Re: osiedlowa droga 19.03.07, 10:13
                              30-letni burmistrz nie chce wesprzeć osiedla młodych ludzi????w dobrym kierunku
                              idzie nasza władza ;)
    • alefajnie chodnik przy Lazurowej 09.05.07, 15:49
      Witam Sasiadów
      Zamieszczam do Waszej informacji, bo można się nieźle uśmiać ze skuteczności
      naszych urzędasów:
      www.bemowo.waw.pl/forum/mvnforum/viewthread?thread=168&offset=0
      pzdr
      Paweł
      • pedro76 Re: chodnik przy Lazurowej 09.05.07, 20:56
        fenomenalna lektura, trochę dłużyzny ale co za dramaturgia i zmiany akcji no i
        narrator fenomenalnie wczuwa się w rolę ;) a tak już poważniej to żenada że w
        21 wieku niedaleko centrum stolicy nie można doprosić się odpowiedzi chociaż
        jasnej w sprawie chodnika, skoro roku potrzeba na ustalenie wersji to ile będą
        kłaść chodnik jak już się okaże że jest tu potrzebny???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka