nessie-jp 15.06.07, 22:34 Powinna być widoczna za 10 minut nad Warszawą, w kierunku południowozachodnim. Może uda się zaobserwować! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nessie-jp Re: Stacja kosmiczna ISS 16.06.07, 15:39 Tak! Gołym okiem! Była widoczna przez dokładnie 3 minuty (porusza się z prędkością 27 tys. km / h). Przeleciała dość szybko z południowego zachodu na południowy wschód, po czym znikła w cieniu Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Stacja kosmiczna ISS 16.06.07, 15:51 a ja ja widzialam i zastanawialam sie coz to takiego:) a teraz juz wiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Stacja kosmiczna ISS 16.06.07, 18:28 UFO! :) U mnie było widać ją trochę w kierunku lotniska i początkowo myślałam, że to jakiś dziwny samolot bez świateł pozycyjnych. Ale jednak nie, stacja kosmiczna jak byk :) A koty siedziały na balkonie i z zainteresowaniem patrzyły na ludziów, co tak śmiesznie podskakiwali i się ekscytowali, jakby było czym :))) Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Stacja kosmiczna ISS 16.06.07, 18:52 no coz mialam nadzieje, ze to UFO wlasnie :))))) moje koty tez korzystaja z sezosnu balkonowego i zdaje sie, ze jak "UFO" ;) przelatywalo, to nawet nie przerwaly polowania :)) Bo to najlepsza pora na łapanie robakow:) Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Stacja kosmiczna ISS 17.06.07, 11:40 Kiedyś taką stronę znalazłem gdzie było napisane gdzie i kiedy będzie przelatywać. Znasz adres? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Stacja kosmiczna ISS 17.06.07, 14:32 www.heavens-above.com/ Najpierw musisz skonfigurować swoją pozycję, czyli wybrać Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
neuroup A kiedy będzie następny raz?? 17.06.07, 23:04 Witam! Mam takie pytanko czy wiadomo kiedy następnym razem pojawi się ten obiekt nad Polską i będzie widoczny z Warszawy. Słyszałem, że pojawia się on na południowym horyzoncie więc trzeba patrzeć w kierunku Piaseczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: A kiedy będzie następny raz?? 18.06.07, 02:51 Wejdź w link podany powyżej - ustaw Warszawę jako swoje położenie geograficzne - kliknij ISS - wyświetli się tabela przelotów na najbliższe dni. O ile pamiętam, jutro wieczorem stacja będzie wyjątkowo dobrze widoczna. Ważne, żeby wyjść dokładnie na podaną godzinę, bo stację widać przez 3-4 minuty max. Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 następny raz?? 18.VI 18.06.07, 11:07 img167.imageshack.us/img167/2623/issyw2.jpg ale czy nie za jasne niebo nocą nad Wwą,żeby przeprowadzać obserwacje? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: następny raz?? 18.VI 18.06.07, 13:16 Też tak myślałam, ale ją widać gołym okiem i bardzo wyraźnie, nawet o zachodzie słońca! Jest w sumie na dość niskiej orbicie... Naprawdę niesamowite wrażenie - bez żadnych teleskopów patrzeć sobie na statek kosmiczny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy7 Re: następny raz?? 18.VI 23.06.07, 16:30 Dzięki, właśnie zastanawiałem się, zaganiany co to takiego, teraz już wiem... Pzdr, Fuzzy :) Odpowiedz Link Zgłoś