bogucjusz 23.07.07, 00:31 Czy nie odniesliscie wrazenia, ze metro jest coraz glosniejsze? Na trasie sa takie 3 odcinki, gdzie po prostu przestaje sie dawac wytrzymac. I to niezaleznie, czy jedzie sie nowym skladem, czy starym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tvtotal2 Re: Hałasliwe metro 23.07.07, 01:32 absolutnie zgadzam się z tym twierdzeniem. Są odcinki, na których po prostu uszy zatyka i jest to nieznośne. Myślę, że powininna się tym tematem zainteresować jakaś instytucja dbająca o zapewnienie norm w tym zakresie. PS. raczej to nie wychodzi to na zdrowie mojemu narządowi słuchu, ale mimo wszystko czuję się usprawiedliwiony słuchając wtedy na max. mp3 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mrruk2007 [...] 13.08.07, 23:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: Halasliwe metro 14.08.07, 18:51 Na szczęście korzystam z niego na tyle sporadycznie, że nie zdążyłem zauważyć. Ale kiedyś, gdy korzystałem częściej, też były takie odcinki, na których piszczało niemiłosiernie. Więc może to od pociągu zależy czy od stanu kół albo czegoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
turtle3 Re: Halasliwe metro 14.08.07, 21:37 to prawda, właściwie nie da się rozmawiać. kiedyś pytałem na tym forum o to, czy ktoś może wie, jaki jest poziom hałasu w jadącym wagonie, ale chyba nie dostałem odpowiedzi. postaram się podzwonić w kilka miejsc i zasięgnąć informacji. W końcu muszą istnieć jakieś normy i system sprawdzający, czy Metro się do nich stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
turtle3 Re: Halasliwe metro 17.08.07, 10:18 OK. Właśnie dzwoniłem do metra w sprawie hałasu w pociągach. Oto informacje, jakie udało mi się uzyskać: 1. Pan, z kórym rozmawiałem powiedział, że metro nie prowadzi pomiarów natężenia hałasu i nie wie ile jest decybeli w trakcie jazdy, ale skoro wagony zostały dopuszczone do użytku muszą one spełniać wszystkie normy. 2. Powiedział, że być może hałas wynika to z tego, że latem jeżdzi mniej pasażerów i wagonami bardziej tłucze. 3. Powiedział, że już kilka osób w tej sprawie dzwoniło i się na hałas skarżyło. 4. Poinformował mnie również, że przekaże uwagę do osób zajmującym się tą kwestią od strony technicznej. Także tyle wiemy i pewnie więcej się nie dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wojks2 Re: Halasliwe metro 17.08.07, 11:15 to chyba ten Pan Ci dobrze powiedzial. w roku szkolnym jezdze codziennie w najwiekszym tloku i nie ma tkaiego halasu jak teraz Odpowiedz Link Zgłoś
garfield Re: Halasliwe metro 17.08.07, 12:47 w roku szkolnym jezdze codziennie w > najwiekszym tloku i nie ma tkaiego halasu jak teraz.... Proste: TłUSZCZA WYGłUSZA HAłAS. Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: Halasliwe metro 17.08.07, 13:26 turtle3 napisał: > OK. Właśnie dzwoniłem do metra.. [cut] i dzieki ci za to :) jednak nie do konca uspokaja mnie wyopwiedz tego pana z metra. Podrozuje kolejka przez caly rok i o roznych porach. Wczesniej byly problemy ze stukotem odczuwanym przez mieszkańców al.Niepodległości, a także na Żoliborzu. Nie przypominam sobie, żeby wtedy łgali się że dziatwa na wakacje wyjechała i dajcie mi spokój. Poza tym niejednokrotnie jechałem zapchanym metrem i również ten problem wystepował. Nawiązując do wypowiedzi tego pana, ze "Skoro wagoniki spełniają normy, to - to niech pokaże te normy i zleci pomiar hałasu to sie okaze jak z tymi normami :p Bo tak "na gębę" o hałasie to mało wiarygodnie, co innego z iilościa cukru w cukrze. Na szczęscie są nowe składy w których ten problem raczej nie występuje, ale czekać rano na nastepy skład gdy sie spieszysz? Odpowiedz Link Zgłoś
nikka10 Re: Halasliwe metro 18.08.07, 20:23 Jak dla mnie to i w nowych składach też jest straszny hałas. Niestety równiez w innych miastach europejskich też jest straszny hałas - np. w Berlinie jechałam kilkoma liniami - wszystkie są dosyć głośne, ale jest też strasznie głośna (jeszcze gorsza od naszego metra)linia, nie pamiętam już który numer, ale to ta najstarsza - aż głowa prawie pęka. W Paryżu też jeździłam (ostatniej zimy) prawie wszystkimi liniami i też są dosyć głośne. W Pradze i Budapeszcie też było głośno (przynajmniej kilka lat temu). Jak nie zrobią nic z tym hałasem to chyba trzeba się będzie całkowicie przerzucić na podróżowanie po stolicy autobusem lub samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
yes2mike Re: Halasliwe metro 19.08.07, 19:49 Halas skuteczne zaglusza komunikat o pociagu wahadlowym. Puszczany jest oczywiscie przed placem Wilsona - slychac moze co trzecie slowo. Gdybym nie wiedzial co mowi, mialbym klopot ze zrozumieniem. Niestety to norma. U nas i tak jest bardzo cicho. Odpowiedz Link Zgłoś