wieczyslaw124 Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... 25.11.09, 13:41 Tak tylko może być w pomylonej Polsce.Ciekawe co jeszcze wymyślą biznesmeni w białych skarpetkach?????. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "nie 25.11.09, 13:50 widzę że naprawdę ciężko zrozumieć intencje pracodawcy :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera VW Poznań - cały czas stosuje taki system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 14:00 Przeciez to żadna nowość, fabryka volkswagena w Poznaniu cały czas stosuje taki system motywacji pracowników do "zdrowia". Jak jesteś zdrowy to dostajesz dodatek zdrowotny około 120zł, jak w miesiącu zachorujesz, to po dodatku itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKA Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.pai.net.pl 25.11.09, 14:09 NO BARDZO INTELIGENTNIE,GRATULUJE POMYSLU;) TERAZ CHORZY, ALE NA RZĘSACH BEDĄ CHODZIC DO PRACY I ZARARZAĆ RESZTĘ... A OD 2 STYCZNIA WIEKSZOSC NA CHOROBOWYM I TO DLUŻSZYM, BO NIE POMOŻE GRIPEX ALBO INNY DOPALACZ.U MNIE JEST PODOBNIE TYLKO NIE MA MARCHEWKI TYLKO KIJ- NIEZADOWOLENIE SZEFOWEJ I IDĄCE ZA TYM KONSEKWENCJE...ŻYCZĘ ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "nie 25.11.09, 14:19 miałaś/eś kiedyś grypę? Czy mówisz o przeziębieniu, lekkim przeziębieniu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikywus Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.09, 14:09 W gorzowskim se bordnetze to już jest od paru lat, z tym ze w systemie miesięcznym - chorowałeś? zabierają 50-100% premii z wypłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.nara Re: Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "nie 25.11.09, 14:17 sanepid i komitet pandemiczyny sie powienien tym zająć! wiadomo, ze za 500 zlotych ludzie pomimo objawow grypy beda chodzic do pracy i albo sami sie wykoncza albo wykoncza innych. To nie jst etyczne i powinno sie karac takie zarzadzenia jako prowokujace do narazania zdrowia i zycia innych ludzi! chcesz miec grype, miej ja sam! i nie nos jej do MPK, do sklepow i do pracy! czy pracownicy roznoszacy wirusa maja inne miejsca pracy niz zdrowi? pracuja w izolatkach? co na to inspekcja BHP? jezeli ktos chodzi chory do pracy (katar, grypa, przeziebienie, inne, wszystko jedno) to nie tylko zagraza sobie, ale i innym! poza tym ciekawe jak pracuja ludzie z katarem i gorzaczka? widza cos na oczy? jak wydajnosc? jak bezpieczenstwo i higiena? tylko w Polsce jest to mozliwe! ludzie, walcie te 500 złotych (łatwo powiedziec), bo zdrowie macie jedno! lepiej nie szarzowac, nie dobijac siebie, nie zarazac innych i wyzdrowiec niz potem wydac te zas.ane 500 złotych i tak w aptece jak was dopadna tragiczne skutki niedoleczenia! po co miec powiklania i poczatki astmy czy innego swinstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.gch.net.pl 25.11.09, 14:19 Słusznie. Ja w życiu nie byłem na zwolnieniu lekarskim. Fajnie by było dostawać za to premię. Nie lubię takich patałachów, co tylko na zwolnieniach przebywają a ich pracę i tak musi ktoś wykonać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Brawo bardzo pomysł IP: 194.196.236.* 25.11.09, 14:29 Nie obiboki zaczną pracować ja przez 13 lat pracy byłem 4 dni na zwolnieniu lekarskim, a tak wszyscy musimy dopłacać leniom za ich pseudozwolnienia lekarskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Ech wy krzykacze. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.09, 14:35 Pracodawcy bronią się przez ciągłymi absencjami swoich pracowników. Wiele już napisano o tym jak to właściciel firmy spotykał w centrum handlowym pracownika, który dzień wcześniej złożył w kadrach zwolnienie lekarskie. Wiele osób wychodzi z założenia, że urlop jest przeznaczony na wakacje a gdy w domu szykuje się np. remont to się bierze zwolnienie lekarskie. Teoretycznie można takich pracowników sprawdzić poprzez ZUS ale ta instytucja ma ograniczoną liczbę lekarzy do kontroli i do tego raczej sprawdza tych "chorych", którzy ze względu na długość zwolnienia przechodzą na garnuszek ZUS-u. Pracodawcy za wszelką cenę szukają sposobów na walkę z lewymi zwolnieniami. Swoją drogą taka premia może zmobilizować do ciepłego ubierania się, łykania witamin czy innych metod dbania o swoje zdrowie tak aby faktycznie nie zachorować. Oczywiście większość osób na tym forum widzi tylko ciemne strony działania pracodawców, tych wstrętnych wyzyskiwaczy i burżujów. Metoda z powyższego artykułu ma jak miecz dwa ostrza. Może spowodować, że faktycznie chory pracownik przyjdzie do pracy i zarazi innych. Ale postawcie się w pozycji osoby dbającej o siebie i niechorującej, ale gdy koledzy "chorują" to musicie zapieprzać za siebie i za nich. Nie uważacie, że należy Wam się jakaś nagroda za dodatkową pracę oraz za to że pracodawca zawsze może na Was liczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienio Re: Ech wy palanty IP: *.chello.pl 25.11.09, 15:06 Nie uważacie, że należy Wam się jakaś nagroda za dodatkową pracę oraz za > to że pracodawca zawsze może na Was liczyć? Uważamy.Właśnie za to należy się premia.Nie za "nie chorowanie". Idźmy dalej tą drogą;niech pracodawca wypłaca premie za brak wypadków przy pracy,oszczędzając jednocześnie na ubraniach roboczych i kursach BHP.A w razie wypadku,niech powie Policji,że przecież zapłacił,żeby nie bylo wypadku.To o co chodzi? Niech płaci za brak przerw śniadaniowych-wszak to komunistyczny socjał i koszt.Niech płaci za brak kosztów. Popie...nie mózgów polskich byznesmenów nie ma granic.Wszystko jest dla was kosztem i nic się wam nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: Ech wy palanty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.09, 09:02 Na szczęscie polscy pracownicy w przeważającej większości wolą pracowac u głupich polskich pracodawców zamiast samemu założyć firmę, więc pozycja głupich polskich biznesmenów wydaje się być niezagrożona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.09, 14:38 Hmm, ja patrze na to inaczej, choruje srednio raz na 1,5 roki/2 lata. ajnie byłoby dostac 500 zl za to że chodzi sie do pracy, bo jest sie zdrowym. A z drugiej strony wiem z doswiadczenia i obserwacji ze ludzie skracaja sobie zwolnienai lekarskie, aby nie stracic za duzo z pensji ,czy zeby dostac 100% premii. O tym jakos nikt nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
dinki_red Re: Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "nie 25.11.09, 16:09 "wiem z doswiadczenia i obserwacji ze ludzie skracaja sobie zwolnienai lekarskie, aby nie stracic za duzo z pensji ,czy zeby dostac 100% premii. O tym jakos nikt nie mówi. " Tak samo jak lewe zwolnienia sa na porzadku dzeinnym.Tak samo na porzadku dziennym jest skracanie zwolnien badz nawet wykorzystywanie urlopu "w celach chorobowych" po to wlasnie aby nie tracic pelnej pensji miesiecznej.Sa tacy i tacy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bąbelka Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.gorzow.mm.pl 25.11.09, 14:57 To żenujące, w firmie tej pracuje mnóstwo ludzi, którzy mają rodziny, a choroba przecież nie wybiera...I co lepiej teraz podrzucić swoje własne chore dziecko dziadkom lub może jakiejś niani po to aby dostać te 500 złotych, które w części i tak pójdą na leki. A do tego to trochę przerażające, aby proponować coś takiego pracownikom właśnie w okresie grypowym i jak to ta Pani Popławska mówi aby co zmobilizować ludzi z grypą do chodzenia do pracy...jasne bo w Gorzowie zbyt mało jest przypadków AH1N1, trzeba podkręcić atmosferę, a człowiek przecież dla kasy jest zdolny do wszystkiego...Tam już wiele było chorych pomysłów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.09, 15:10 No właśnie. Jesteś przykładem klasycznego polskiego krzykacza. Taka forma premiowania wymierzona jest w tych co przynoszą lewe zwolnienia. Teraz to się nie opłaci Do tego motywuje ludzi do jeszcze lepszego dbania o własne zdrowie. Nie wyobrażam sobie aby ktoś naprawdę chory był na tyle pazerny i leciał do pracy mimo choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tazz Re: Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "nie IP: 195.205.22.* 25.11.09, 15:54 Mylisz się. Wiem o co najmniej kilku firmach, w których umowa jest owszem skonstruowana tak jakby to była premia za obecność w pracy, ale o tym w ogóle się nie mówi w trakcie rekrutacji i negocjacji pensji. Negocjujesz np 5000 zł miesięcznie, a potem przy podpisywaniu umowy okazuje się, że jest zapis o 1500 zł premii za frekwencję, wliczonej w te 5000 zł. I co zrobisz? Nie podpiszesz umowy? W efekcie nie jest to premia za obecność tylko finansowa kara za chorobę. I to przeważnie bardzo wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 111111111111 Re: Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "nie IP: *.md4.pl 25.11.09, 15:53 Radzę czytać wypowiedziosoby z artykułu ze zrozumieniem. Jak widać Polacy nadal mają z tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierzu Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.chello.pl 25.11.09, 14:58 Ale krytykujecie... Dlaczego zle? Jak dla mnie ok, motywuje do wystrzegania sie roznych rzeczy i uwazania na siebie, nie naduzywania zwolnien lekarskich. Ale oczywiscie Polski narod jest zachlanny i chocby taki pracownik mial przyjsc na rzesach, to przyjdzie do pracy!!! To jest paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.09, 15:17 No i pazery będą chodzić do pracy z 39-stopniową gorączką, kaszląc, i słaniając się na nogach zamiast się leczyć, a potem dołączą do grona nieboszczyków w statystykach ofiar grypy, bo grypę tak i tak trzeba "odleżeć"! Przechodzić jej nie idzie jak anginy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere szczecin IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 25.11.09, 15:54 w Streamie w Szczecinie było dokładnie tak samo - premia roczna była uzależniona od ilości dni na L4... norma. była kontrola z urzędu pracy i wszystko było ok... a czy firma na tym dobrze wyszła ? chyba tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta Debilizm zarzadu firmy - wyjasniam dlaczego IP: 204.153.88.* 25.11.09, 16:11 Chodzi bowiem o niepojscie na zwolnienie a nie zachorowanie. Tacy debile menedzerscy doprowadzaja do tego, ze chory pracownik przychodzi do pracy zaraza pol zespolu i posrednio czesto ich rodziny. Zamiast tego to polinteligenci w zarzadach powinni dla chorych pracownikow zorganizowac mozliwosc pracy tymczasowej z domu. Natomiast pracownikowi, ktory ma widoczne objawy czegokolwiek podejrzanego powinni poprosic o niestawianie sie w pracy z racji zagrozenia po sensownej rozmowie i rozpoznaniu a nie rozmowie kategorycznej i narazajacej prywatnosc. Eech pracuje z takimi idiotami pracownikami co to sa "niezastapieni". Naszczescie zarzad mysli normalnie w tej mierze. Musi bo Human Resources jest otwarte na informacje o pracownikach zakazonych i jesli nie zarzad to zgloszenie do HR zadziala. Z korporacji w Nowym Jorku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.biznesklasa.lisek.pl 25.11.09, 18:27 Szkoda, że nie ma premii za wzorową pracę....w tej firmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z mazur Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 18:40 HA HA HA a co to jest grypa może mi ktoś powie? Mam 60 lat i ani jednego dnia zwolnienia chorobowego z pracy. A moja praca to są budowy- przeciągi deszcz wiatr upał. Ale jak jest przysłowie-jak sobie pościelisz tak się wyśpisz. A i jeszcze jedno nie używam żadnych lekarstw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbb Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "niech... IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.09, 19:58 Jest to uczciwsze, niż w mojej firmie (sp. z o.o.). Idziesz na zwolnienie - tracisz premię. L-4 to rzadkość i ludzie korzystają tylko w przypadku szpitala lub złamań. W innym przypadku, po prostu, biorą urlop. Nie ma nikogo, kto w grudniu miałby wykorzystany cały urlop, bo "przypadki chodzą po ludziach". Odpowiedz Link Zgłoś
justynnka Re: Pracodawca namawia: Dam 500 zł premii za "nie 26.11.09, 14:42 słusznie. premia jest dla tych co pracują a nie dla leniwych co z byle katarem idą na zwolnienia wiec taka dodatkowa motywacja jest przyjemna. w mojej firmie ten kto ma l-4 nie dostaje premii- tak stanowi regulamin premiowania. Odpowiedz Link Zgłoś