Gość: Adam IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.09, 18:20 Gdyby mąż znęcał się nad żoną nikt tego by nie zauważył ale ktoś się znęcał nad koniem i oburzona jest cała "polska". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: witch Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 03.12.09, 18:22 No sorry,ale kon nie zdycha na kolke od razu!!!!Choruje na nia kilka dni i zdycha nieleczony.Objawy widac na pierwszy rzut oka,malo tego,kolka to jedna z najbardziej bolesnych dolegliwosci. Sama bym faceta wsadzila do pierdla gdybym mogla,bo to bylo znecanie sie nad zwierzeciem! Odpowiedz Link Zgłoś
awitold Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był 03.12.09, 18:49 Gość portalu: witch napisał(a): > No sorry,ale kon nie zdycha na kolke od razu!!!!Choruje na nia kilka dni i > zdycha nieleczony.Objawy widac na pierwszy rzut oka,malo tego,kolka to jedna z > najbardziej bolesnych dolegliwosci. > Sama bym faceta wsadzila do pierdla gdybym mogla,bo to bylo znecanie sie nad > zwierzeciem! Nie ma takiego czegoś jak "skręt kiszek". Schorzenia kolkowe u koni mogą mieć różny przebieg i dawać różne objawy w zależności od umiejscowienia czynnika patogennego. Kilkudniowa agonia, której piszesz, zdarza się przy wgłobieniach lub zatkaniach, np. jelita ślepego czy okrężnicy. Także zaczoipowania jelit moga trwać trzy - cztery dni przy rożnym nasileniu objawów bólowych. Jeżeli natomiast mamy doczynienia z typowym skrętem jelit lub - nie daj Boże - z nagłym rozszerzeniem żołądka, szansy na uratowanie zwierzęci praktycznie nie ma, a zgon następuje szybko - jest to kwestia godzin. Nie jesteś fachowcem, nie wydawaj pochopnych opinii, zwłaszca jeżeli chodzi o wsadzanie ludzi do więzienia. Bywam od czasu do czasu w górach, znam koniarzy, nie tylko zresztą tam, jeszcze nie spotkałem się z patologicznym znęcaniem się nad zwierzętami. Powściągnij więc proszę swój gniew i obróć agresję przeciwko komu innemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 18:56 witch, jedna doba z kolką to już bardzo długo, a kilka dni to sytuacja ekstremalna, nie wiem jaki koń by to wytrzymał. Na ciężki skręt jelit koń może paść w ciągu kilku godzin. W tej sytuacji faktycznie musiały być wcześniej jakieś objawy, ale być może koń tego nie pokazywał wyraźnie - był zaprzęgnięty, nie mógł się położyć i wytarzać, właściciel mógł nie zauważyć subtelniejszych sygnałów. Koń był zmęczony i wszystko poszło szybciej. Ale nie linczujmy woźnicy, może nie zrobił wszystkiego co mógł, ale nie ma dowodów że się nad koniem znęcał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pe Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.chello.pl 03.12.09, 20:04 Zauważ, że opinia jest "z kapelusza" - żaden biegły się nie wypowiedział bo...przecież w Polsce wszyscy się znają na medycynie, więc PO CO??? Badanie pośmiertne? To "tylko" koń był... To tylko "teściowa" była... To tylko....... był... Żyjemy w dzikim kraju i tyle :( Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był 03.12.09, 20:41 Gość portalu: witch napisał(a): > No sorry,ale kon nie zdycha na kolke od razu!!!!Choruje na nia kilka dni i > zdycha nieleczony.Objawy widac na pierwszy rzut oka,malo tego,kolka to jedna z > najbardziej bolesnych dolegliwosci. > Sama bym faceta wsadzila do pierdla gdybym mogla,bo to bylo znecanie sie nad > zwierzeciem! ---------------------------------------------------------------- Tak byś zrobiła? Bo konik zdechł? A czemu dupy nie ruszysz i nic nie mówisz i nie piszesz że emeryci i dzieci z głodu zdychają. Czemu milczysz że 80 % narody żyje w długach i jest nie wypłacalne. Wczoraj oglądałem film-reportaż z Maroka Tam dziennie zarabiają 5 euro na dzień jak mają pracę. A w Polsce zarabiają trochę więcej bo 10 euro na dzień. Czyli nie odskoczyliśmy od Marokańczyków za daleko. Za komuny mówiło się sto lat za murzynami ale dzisiaj dzięki wolności i cudownym rządom premiera Tuska prawie zrównaliśmy się z murzynami i Marokańczykami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witch Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 04.12.09, 00:18 Dlatego,ze o emerytach wszyscy pisza. I nie dupy,tylko szanownych posladkow.80%narodu mnie nie interesuje. Murzynami pisze sie przez duze'M',a Tuska wole od Kaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witch Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 03.12.09, 18:24 Gdyby wideo umierajacej zony bylo na necie,tez by sie pewnie ta cala 'polska'oburzyla.Dodam jeszcze,ze jestesmy jednym z najbardziej zacofanych krajow jesli chodzi o ochrone zwierzat i nareszcie robi sie troche glosno na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały_konik Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 19:04 Witam, No cóż,uważam że powinno się do tej sprawy podejść z innej strony. Tak samo, jak nie ucina się łba kurze, która znosi złote jajka, bo to żaden itnteres dla właściciela, to mógł być to tylko wypadek (użyłem specjalnie trybu przypuszczającego :). Zazwyczaj jeżeli (w tym przypadku koń) jest źródłem dochodów włąścicielnie ma interesu żeby się go w głupi sposób pozbawiać (ciekaw jestem ile kosztuje nowy). Taksówkarz też nie zajeździ bryki, bo jest to jego narzedzie pracy. Oczywiście są przypadki znęcania się nad zwierzętami ale w tym wypadku nie wiedzę tutaj jakiegoś szczególnego wypaczenia (chyba że znam za mało szczegółów - prośba o oświecenie). Brzmi to tak samo jakmity o XIX w cowboy'ach którzy używali ostróg do poganiania raniąć konie do krwi - tracili wówczas narzędzie pracy - bez sensu (abstrachuję już od tematu szyneczki, skórzanych butów itp. bo akurat to nie jest tematem wątku ale... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był 03.12.09, 20:51 Gość portalu: witch napisał(a): > Gdyby wideo umierajacej zony bylo na necie,tez by sie pewnie ta cala > 'polska'oburzyla.Dodam jeszcze,ze jestesmy jednym z najbardziej zacofanych > krajow jesli chodzi o ochrone zwierzat i nareszcie robi sie troche glosno na te > na temat. --------------------------------------------------------------- Cholera jasna to pieski biedne to koniki to myszki i szczury. A czy rząd i wszystkie POsrane organizacje nie pomyślą o emerytach i dzieciach, że nie mają co jeść i chodzą głodne. Gdzie rząd tuskowy? Myśli tylko o swoich dupach i jak napełnić swoje konta.Rozpieprzyli kasę państwową a teraz znowu podatki i podwyżki by następne pieniądze wyciągnąć z kieszeni ciężko pracujących ludzi. Proponuję dać takie same pobory rządzącym jakie mają emeryci może wtedy zauważą że za 700 zł emerytury nie da się żyć. Że za 1200zł nie da się utrzymać rodziny. Dosyć rządów złodziei z PO czas najwyyższy zdetronizować i postawić pod trybynał stanu a potem zagonić do kamieniołomów do roboty uczciwej. Odpowiedz Link Zgłoś
mannazwanny Skandal!!! 03.12.09, 18:27 i co, te dodatkowe dupska na wozie nie mialy zadnego znaczenia, co??? Odpowiedz Link Zgłoś
d_jak_zupa To tylko zwierze 03.12.09, 18:44 W Polsce nie ma kultury opieki nad slabszymi. Plakac sie chce jak jedzie sie w gory i widzi jak mieszkancy traktuja psy, konie, etc. Niestety polaczone jest to z bezkarnoscia. Zamiast porzadnie zbadac sprawe, Prokuratora olala. Moze goral niewinny, moze nie. Gdzie sekcja zwlok konia? A film z iloscia ludzi? Skoro sa watpliwosci, trzeba wyjasnic. W Polsce powinna byc szeroka akcja uswiadamiajaca jak trakotwac zwierzeta, polaczona z przestrzeganiem prawa, by psy nie byly przerabiane na smalec, by konie nie padaly jak muchy, czy koty byly podpalane zywcem. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_sobczak1 To"nie tylko" zwierzę, to SYMBOL !!! 03.12.09, 20:04 alki GW z PiS. He he Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: To tylko zwierze 03.12.09, 21:36 d_jak_zupa napisała: > W Polsce nie ma kultury opieki nad slabszymi. Plakac sie chce jak > jedzie sie w gory i widzi jak mieszkancy traktuja psy, konie, etc. > > Niestety polaczone jest to z bezkarnoscia. Zamiast porzadnie zbadac > sprawe, Prokuratora olala. Moze goral niewinny, moze nie. Gdzie > sekcja zwlok konia? A film z iloscia ludzi? Skoro sa watpliwosci, > trzeba wyjasnic. > > W Polsce powinna byc szeroka akcja uswiadamiajaca jak trakotwac > zwierzeta, polaczona z przestrzeganiem prawa, by psy nie byly > przerabiane na smalec, by konie nie padaly jak muchy, czy koty byly > podpalane zywcem. niestety jak sie czyta te wasze wypowiedzi to zaczynam sie zastanawiac kiedy troskliwe bestie zaczniecie traktowac ludzi tak jak chcecie zwierzeta!!! a jak ci sie balwanie nie podoba traktowanie zwierzat na wsi to sie na wsi nie pokazuj tylko sobie siedz w tych blokach!!! pies na wsi jest po to zeby dostal zrec raz dziennie(najlepiej rano) i ma pilnowac obejscia, a nie zeby go gospodarz nosil na rekach i chodzil spac do lozka z nim, no zaraz wyskoczy jakis baran co powie jak to? raz dziennie zrec psu? wiec jest to mozliwe i nic a nic sie nie dzieje ani pieskowi ani wlascicielowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosposia Joneczku pieseczku IP: 64.241.37.* 03.12.09, 23:09 Od razu psa do lozka? Czyzby zle wspomnienia? Pies na wsi czy w miescie powinien miec takie same prawa. Tak jak ludzie na wsi i ludzie w miescie maja takie same prawa (pomijam KRUS). No chyba ze uwazasz ze wszystko co zyje na wsi powinne miec gorsze prawa. Jak tak to zacznijmy od Ciebie robaczku malorolny. Dostaniesz raz dziennie zryc, warczec juz umiesz wiec specjalnej tresury nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babajaga Re: To tylko zwierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 09:44 kiedy > troskliwe bestie zaczniecie traktowac ludzi tak jak chcecie zwierzeta!!! Zapytaj o to swoich moherowych pobratymcow . a jak > ci sie balwanie nie podoba traktowanie zwierzat na wsi to sie na wsi nie pokazuj Balwanem , to akurat jesteś ty , na dodatek ciemnym jak tabaka w rogu. pies na wsi jest po to zeby dostal zrec raz > dziennie(najlepiej rano) i ma pilnowac obejscia, a nie zeby go gospodarz nosil > na rekach i chodzil spac do lozka z nim, Akurat obowiązujące w pOlsce prawo nie rozróznia psów wiejskich i miejskich.WSzystkie musza być godnie traktowane.A ciebie to może g..... obchodzic , kto z kim śpi. O wiele przyjemniej jest spac z psem , niż z takim śmierdzielem jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz-nawrocki Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... 03.12.09, 18:48 Pan prokurator nie ma dowodów??? To śmieszne, jak śmieszna jest w tym wypadku prokuratura... macie setki tysięcy świadków, które rok rocznie wchodzą, lub wjeżdżają (tu o zgrozo) na Morskie Oko. Sam byłem świadkiem jak górale (woźnica, czy jak go tam zwał) ładowali ludzi na wozy ponad stan... Wystarczy przejrzeć zdjęcia turystów, którzy fotografowali przypadkiem lub na pamiątkę... wozy wyładowane ludźmi. Dodam, że nie tylko wjeżdżanie na górę jest problemem, ale też sam zjazd. Chyba wszyscy którzy kiedykolwiek szli ta drogą widzieli, z jakim wysiłkiem Ci bezmyślni ludzie opanowywali wozy na zakrętach... Niepełnosprawnych turystów powinno wozić się pojazdami elektrycznymi, a konie i woźnice powinni zniknąć z krajobrazu Tatr raz na zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belmondo Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 19:25 > Pan prokurator nie ma dowodów??? Ależ ma!Jak zwykle w sytuacji , gdy chodzi o krzywdę zwierząt. I zawsze są to dowody "niewinności" podejrzanego. A weterynarz jest tak dobry w swoim fachu , że nie potrzebna mu sekcja zwłok . On po prostu to wie!!Kiedy wreszcie zaczną wsadzać do pierdla takich "znawców" prawa i sztuki weterynaryjnej , jak ci tutaj?Dostałby taki jeden z drugim porządnie po mordzie , to moze wtedy coś by się w tym posranym kraju zmieniło. Bo na razie , to brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek. wet. Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... IP: *.tktelekom.pl 03.12.09, 18:52 Szanowni Redaktorzy! Pora wrócić do książek i do szkoły: po pierwsze nie weterynarz tylko lekarz weterynarii, a po drugie co to za jednostka chorobowa "skręt kiszek"... co to jest kiszka - siedzę i wertuję mianownictwo anatomiczne i nie ma... Brak słow. Cóż za poziom marytoryczny artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xcv Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.wroclaw.mm.pl 03.12.09, 18:57 "żona" sama sobie winna, widziały gały co brały. tylko głupie baby dają się bić. a koń niewinny i odejść nie może. jest skazany na łaskę i niełaskę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 19:12 > Gdyby mąż znęcał się nad żoną nikt tego by nie zauważył ale ktoś się znęcał > nad koniem i oburzona jest cała "polska". A co napier... swoją starą , że tak piszesz?Poza tym ta polska w cudzysłowiu , to ty i podobne tobie ćwoki, a nie ci , którzy protestują przeciwko karygodnemu traktowaniu zwierząt. Trochę wyobrazni "polaczku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witch Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 04.12.09, 00:22 Sprawdz w slowniku najpierw co znaczy 'witch',a potem dopiero sie do mnie zwracaj.Poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tysia Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... IP: *.promax.media.pl 03.12.09, 19:20 idiota !! jego powinni tak uwiązać i niech ciągnie tą bryczkę. brak słów po prostu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały_konik Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 19:31 Oj piękne :)). Ale zaraz mama zmieni mi pampersy i będę mógł pogadać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... IP: 137.191.232.* 03.12.09, 19:20 W sierpniu 2008 roku jechalem takim wozem nad Morskie Oko. Obliczylem, ze woznica na jednym przejezdzie inkasuje 500PLN. Po 40PLN od pasazera to 20 osob. Pamietam, ze wszystkie wozy byly pelne turystow w obie strony a w drodze powrotnej konie czasem biegly. 14 osob? Nie w sierpniu 2008. Siema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandalista a przejsc sie nielaska IP: *.chello.pl 03.12.09, 20:24 baranie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kros Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... IP: 78.8.220.* 03.12.09, 19:21 Ten cały góralski "transport" do Morskiego Oka to jest nasze idiotyczne nieszczęście. Człowiek przyjeżdża w góry i na końcu trasy, przy parkingu, zamiast wsiąść do autobusu, który dowiózłby nad Oko w ciągu kilkunastu minut, musi wsiąść do tego góralskiego pojazdu i człapać pod górę. Jeśli wezmę górala w Zakopanym - to jest moja decyzja, sanki czy też taksówka. Tu natomiast jestem przymuszony, bo paru górali musi zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandalista bo smierdzacy IP: *.chello.pl 03.12.09, 20:26 leniu w gorach sie chodzi a nie wozi swoj zapyzialy zasiedzialy tlusty zafajdany tylek Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... 03.12.09, 19:22 Gdyby to prokuratura w Szczecinie umorzyła to byłbym uwierzył, ale w tym skorumpowanym Zakopanem, który zamiast Giewentu widzi "dudki" to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 tak szczerze, to bardziej od tego konia szkoda mi 03.12.09, 19:27 tylko tych ludzi z sądu. Im też już nic nie pomoże! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś z okienka Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... IP: *.smgr.pl 03.12.09, 19:26 Gorol swoje przeżył.To było jego źródło dochodu.Warszawka niech lepiej pomyśli co zrobić by ludziom żyło się lepiej nie tylko w tym stołecznym mieście gdyż lokalne społeczności muszą sobie radzić bez wielkich marszów i towarzystw. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był 03.12.09, 19:30 > Warszawka niech lepiej pomyśli wiesz, myślenie za kogoś, zawsze się kończy najgorszym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary niedźwiedź Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 19:45 Gość portalu: Miś z okienka napisał(a): > Gorol swoje przeżył.To było jego źródło dochodu.Warszawka niech lepiej pomyśli > co zrobić by ludziom żyło się lepiej Uważaj lepiej żeby ci nikt nie zamknął tego okienka , przytrzaskując przy tym twoje łapy i pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo I słusznie IP: 89.229.53.* 03.12.09, 19:27 I słusznie. Limitem tego, ile koń może uciągnąć jest to, ile on może uciągnąć. Dotyczy to tak samo Pudziana, zwykłego człowieka jak i zwykłego konia. Gdyby właściciel go batożył, nie karmił lub nie poił to byłoby okrutne. Ale koń, tak jak i każde inne stworzenie żywe może paść z powodów innych niż starość - i tak zapewne było w tym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: I słusznie 03.12.09, 19:39 pudzian, podobno potrafi się komunikować, i dać znać kiedy nie da rady. Ale nie jest to pewne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały_konik Re: I słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 19:50 I słusznie. Limitem tego, ile koń może uciągnąć jest to, ile on może uciągnąć. > Dotyczy to tak samo Pudziana, zwykłego człowieka jak i zwykłego konia. Gdyby > właściciel go batożył, nie karmił lub nie poił to byłoby okrutne. Racja, tak naprawdę znamy tylko relację dziennikarzy :) jak było naprawdę trudno bedzie dociec. Zazwyczaj wśród "prostych" (bez obrazy" obce jest pojęcie dbania o swoje zdrowie, więc trudno wymagać, żeby (chociaż to nie reguła) wiedzieli wszystko na temat zoologii. Wg. mnie to raczej wypadek. Ale przynajmniej cos się dzieje na portalu gazeta.pl, a o to chyba chodzi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: I słusznie 03.12.09, 20:21 > dzieje na portalu gazeta.pl, a o to chyba chodzi :))) góralu, czy ci k..a nie żal? Nie chodzi o konia, który już padł, tu chodzi o kolejne konie! Z wyroku wynika, górale: "nic się nie stało" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały_konik Re: I słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 20:42 :) Masz jakieś ciekawe propozycje odnośnie kolejnych koni :), Na odpoczynek w górach też w wieku, który nieumożliwiałby Ci wspinaczkę też wybierzesz się pieszo (oczywiście jest wyciąg)?. Nie chodzi mi o to że się "nic nie stało". Wydaje mi się tylko, że jest to przypadek jednostkowy (chociaż wg. mnie temat dotyczy szerszego spektrum gatunków, które człowiek wykorzystuje do własnych celów w taki lub inny sposób - temat na inną rozmowę nie ma co zaśmiecać topic'u). Że tak powiem już bardzo prozaicznie (i nie gramatycznie) pie...szona edukacja jest niezbędna na każdym szczeblu rozwoju. Ujmując już kolokwialnie :), kurde miałem konia (tylko rodzaju żeńskiego) więc trochę o tym wiem. BTW: Nie jestem góralem... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: I słusznie 03.12.09, 20:56 > :) Masz jakieś ciekawe propozycje odnośnie kolejnych koni :) mam, zdechnie ich więcej ;) bo kaska ważniejsza! > odpoczynek w górach też w wieku, który nieumożliwiałby Ci wspinaczkę sorry, ale jak nie mam siły ruszać się`samemu, to raczej nie pcham się na wycieczki (np ostra grypa). A już na pewno, nie ruszałbym się, gdybym był zależny od drugich osób - nieruchawość :))) > które człowiek wykorzystuje do własnych celów w taki stary, tak to jest od zarania dziejów, z tym że, niektórzy szanowali/ą innych ;) Nie będę tego rozwijał, mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi ;) > kurde miałem konia (tylko rodzaju koń innego rodzaju to kobyła, powinieneś to wiedzieć, ew. klacz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały_konik Re: I słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 21:25 >> A już na pewno, nie ruszałbym się, gdybym był >>zależny od drugich osób - nieruchawość :))) Wiem, wycięte z kontekstu i trochę off topic,ale nie zgadzam się :) Zacząłeś temat szanowania ( no i znowu zbaczamy z tematu głównego) no chyba nie o to chodzi. Reasumując(do tematu głównego ): Nie wiemy DOKŁDNIE jaka była przyczyna odejścia biednego zwierzaka.... Nie znamy realiów i sposobów w jaki "oskarżona" osoba realizowała zadania, "opieki" nad zwierzakiem... Qrde wyluzujmy, bo już prawie weekend:) Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: I słusznie 03.12.09, 21:37 > Qrde wyluzujmy, bo już prawie weekend:) ja jestem luz, nie wrócę życia zwierzaka. Mi chodzi o to, żeby górol, uważał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja. Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był IP: *.chello.pl 03.12.09, 19:33 To jest skandal, nie kolka :-/ TOnZ - mam nadzieję, że nie odpuścicie sprawy ! I winny zostanie ukarany ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen O ile pamiętam, IP: *.icpnet.pl 03.12.09, 19:50 to podawano wówczas informację, że nie wykonano sekcji zwłok, bo zaradny właściciel wywiózł zwłoki konia do utylizacji. A więc stwierdzenie, że była to kolka może być najwyżej przypuszczeniem, zresztą równie uproszczonym jak w przypadku samochodu, który nie chce zimą zapalić, a różni "parkingowi znawcy" wieszczą winę akumulatora. Poza tym kolka u takich koni jest raczej następstwem właśnie nieodpowiedniego postępowania ze zwierzęciem - narażenia na stres, zbyt krótkiej przerwy między karmieniem a wysiłkiem, nagłej zmiany karmy itd. Czyli de facto stwierdzenie, że koń padł na kolkę jest stwierdzeniem winy właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy na mojej ulicy dwa jeże i trzy wiewiórki tego roku 03.12.09, 19:57 rozjechały suwy przygłupów skracających drogę...i dziennikarz ,który przejechał jeża jakoś się nie pochwalił w swoim medium...a tu koń. koń duży...jasne.. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... 03.12.09, 19:59 to nie kolka to końska grypa (zakopiańska) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_sobczak1 Widziałem to na własne oczy. Koniowi pokazano GW! 03.12.09, 20:02 Kobyła zdechła ze śmiechu na sam widok czerwonego szmatławca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie retoryczne Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 20:12 Dlaczego polski wymiar sprawiedliwosci często przypomina kloakę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandalista skandal to wozenie IP: *.chello.pl 03.12.09, 20:23 smiedzacych turystycznych tylkow pod morskie oko. Bace to by powiesili a to ze sie polskie turystyczne bydlo wozi sie na tych konikach pod morskie oko to juz nie jest problem. moralnosc kalego. Niedlugo na giewont ruchomymi schodami ta trzoda bedzie chciala wjezdzac. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: skandal to wozenie 03.12.09, 20:30 > smiedzacych turystycznych tylkow pod morskie oko. wiesz, narkotyki też same się nie rozprowadzają, co nie znaczy, że korzystanie z okazji ich kupna jest złe ;) Znaczy, jak baca będzie zajeżdżał konia - trza go ukarać. Ale nie wiem czy pojmiesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Ależ się musiał śmiać po kątach ten góral-woźnica IP: 77.236.0.* 03.12.09, 20:24 skręt kiszek... kolka... kolki to dostał pewnie ten góral. Ze śmiechu. A konia już dawno zjedli (za porcję kiełbaski serdeczne bóg zapłać składa prokuratura i weterynarz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały_konik Re: Ależ się musiał śmiać po kątach ten góral-woź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 20:49 No się uśmiałam jak norka (tak zdechła i zjedzona) Chociaż kupując wędliny w niektórych marketach stwierdzenie powyższego/poniższego faktu może nie być bezzasadne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oks Re: Ależ się musiał śmiać po kątach ten góral-woź IP: 188.33.120.* 03.12.09, 23:24 Uspokoję Was. Jakkolwiek to nie zabrzmi takie zwierzę to sorry za wyrażenie- padlina. Więc z kiełbasek nici. Możecie mi wierzyć albo nie, ale w rzeźni jest o wiele ciekawsza "zabawa", żeby były kiełbaski, schaby i tym podobne. Może jestem przesadnie wrażliwa, ale po wizytach w rzeczonych przybytkach, które były obowiązkowe na moich studiach (weterynaria) nie jestem w stanie jeść mięsa. A dawno to już było, oj dawno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały_konik Re: Ależ się musiał śmiać po kątach ten góral-woź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 08:42 Z padliny nie wytwarza się żadnych kiełbasek, schabów, nawet podrobów - no może nie na przemysłową skalę ale nie o tym :)) (BTW: Nie jem mięsa, ale to bardziej pragmatyczny i ekonomiczny powód - daleki od ideologii). Dawno, dawno temu wyporowadzałem krówki na popas - oj parę klm (coby żarły i przeżuwały), kiedyś jedna wykitowała na popasie, dziadek się wk..denerował no ale nie było mowy o obróbce "towaru". Mity że chłop jadł mięso jak mu się kura udusiła w płocie są śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie był 03.12.09, 20:25 Byłoby dobrze, gdyby wprowadzono - choćby jako alternatywę - meleksy na tejże trasie. W ten sposób można i odciążyć konie, i zaoferować transport ułatwiający dotarcie nad Morskie Oko (to jednak dość długa trasa; nie oczekujmy od wszystkich, że raz dwa wejdą na każdą górę) turystom uczulonym na te zwierzęta. Sama jestem uczulona na konie, raz jechałam takim wózkiem i zużyłam podczas jazdy 30 chusteczek higienicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dekrek Koń w Zakopanem padł po ataku kolki. "Nie było ... IP: *.szczecin.mm.pl 03.12.09, 20:28 Nie dajcie zarabiac tym dziadom ! Odpowiedz Link Zgłoś