Gość: Janusz IP: *.147.179.34.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.01.10, 18:42 Wg Telegazety TVP, Min Klich ma przysłac do pomocy 20 !!! żołnierzy. To kpina i naigrywanie się z ludzkiej tragedii!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pinki Re: 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mie IP: *.chello.pl 19.01.10, 19:49 WYSTARCZY, TO SĄ FACHOWCY, A NIE GENIUSZE OD ŁOPATY JAK TY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillo Re: 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mie IP: *.chello.pl 19.01.10, 22:15 Ja rozumiem, że to dla tych rodzin jest tragedia, bo sam nie mieszkam w mieście. Ale mieszkając poza miastem gdzie gęstość zaludnienia jest mniejsza ludzie muszą liczyć się z takimi niedogodnościami i ryzykiem zmian pogodowych. Ja sam straciłem fragment dachu po burzy w lecie, ale nie da przewidzieć się, gdzie uderzy przyroda. Niestety, ale o własne dobro trzeba dbać samemu w takich wypadkach. Podobne pretensje będą mieć Ci co nawiedziła ich powódź, wichura, trąba powietrzna, burza, trzęsienie ziemi itd... Ale tego się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 A strażacy marnują czas na Haiti... I środki !!! 19.01.10, 23:44 A strażacy marnują czas na Haiti... I środki !!! Ile szkód w Małopolsce i na Śląsku byłoby usuniętych/naprawionych za cenę samolotu na Haiti i ekwipunku tam użytego? Pomagać należy tu-swoim rodakom!!! Tylko to nie jest takie medialne, nie na pokaz. A Rudy Cudaczny Premierszczyna lubi dobry PR, land, otoczkę medialną!!! Wstyd panie Tusk !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gloggie Re: A strażacy marnują czas na Haiti... I środki IP: *.limes.com.pl 20.01.10, 00:10 > A strażacy marnują czas na Haiti... I środki !!! > Ile szkód w Małopolsce i na Śląsku byłoby usuniętych/naprawionych > za cenę samolotu na Haiti i ekwipunku tam użytego? Dokładnie usunięto by szkody 22 domów jednorodzinnych, co poprawiło by jestestwo około 700 osób. Wysyłając te środki na Haiti poprawi się stan życia około 4235 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość niedzielny Re: A strażacy marnują czas na Haiti... I środki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 09:19 a gdzie w tym wszystkim jest miejsce na patriotyzm ? myślałem że patriotyczna postawa to postawa osoby która dba o swój kraj, o swoich współobywateli. tymczasem ma się ich głęboko tam gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wątpiący Przy tym bajzlu jaki jest organizacyjny na Haiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 01:44 to znaczna część pomocy się pewnie zmarnuje albo rozkradną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfsa chyba się naćpałeś. Linie przesyłowe należą do IP: *.limes.com.pl 20.01.10, 00:12 zakładu energetycznego. To jest ich zasrany obowiązek naprawić je i do nich miej pretensje. Strażacy są od ratowania życia i mienia, a takie zagrożenie tam nie występuje. Idź się leczyć na głowę cymbale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: A strażacy marnują czas na Haiti... I środki IP: 78.147.178.* 20.01.10, 03:37 business3 napisał: > A strażacy marnują czas na Haiti... I środki !!! > Ile szkód w Małopolsce i na Śląsku byłoby usuniętych/naprawionych za cenę > samolotu na Haiti i ekwipunku tam użytego? > Pomagać należy tu-swoim rodakom!!! Tylko to nie jest takie medialne, nie na > pokaz. A Rudy Cudaczny Premierszczyna lubi dobry PR, land, otoczkę medialną!!! > Wstyd panie Tusk !!! PiSowiec, katolik, humanista, idiota i blazen - morderca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swhdfjg Re: A strażacy marnują czas na Haiti... I środki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 09:21 nie jestem PiSowcem a myślę podobnie jak on. Wg twojej definicji pewnie jestem idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andon Re: 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mie IP: *.telpol.net.pl 20.01.10, 02:25 A Ty jesteś na tyle nie rozgarnięty, że nie wiesz iż 90% "udziałów" w tych awariach ma oszczędzanie pieniędzy na premie itp. i kompletmy brak jakichkolwiek modernizacji... Czy -na przykład- mając letnie opony, można winić aurę za to że wpadliśmy w poślizg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek znowu geografia się kłania IP: 109.243.207.* 19.01.10, 21:52 Na Śląsku to ewentualnie nie ma prądu w rejonie Lublińca. Dziennikarze, z powrotem do szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Pudelek Re: znowu geografia się kłania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 22:51 i tu się mylisz okolice Częstochowy dalej nie mają prądu byłem i widziałem wielka tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
masturbator2000 Tragedia to może być grecka 19.01.10, 23:19 Naprawdę ludzie operujecie niezwykle bogatym i zróżnicowanym słownictwem, tyczy się to też piszących te teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaczek Re: znowu geografia się kłania IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.10, 01:00 Gość portalu: do Pudelek napisał(a): > i tu się mylisz okolice Częstochowy dalej nie mają prądu byłem i widziałem > wielka tragedia! nie zrozumiałe/aś co Pudelek pisał/a. Czy Częstochowa to Śląsk? No ludzie... jak tak dalej pójdzie to Łódź zostanie śląskim miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andon Do misiaczka. Re: znowu geografia się kłania IP: *.telpol.net.pl 21.01.10, 02:58 Niestety Częstochowa leży na Śląsku. Przeterminowaną wiedzę z podstawówki niestety trzeba odświeżać. Zwłaszcza jeśli ma się tendencję bycia mądralińskim..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabel miedziany 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: *.debica140.tnp.pl 19.01.10, 22:02 Się tak zastanawiam jeśli jest taka pogoda jaka jest, a poprawy nie widać to pokiego stawiać słupy i ciągnąć kable jak następnego dnia słupy połamane. fakt niektórzy nie mieliby prądu ale przynajmniej tyle roboty mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 22:07 prąd to jest może w nurcie rzeki, a jak pismak pisze to niech wie że chodzi o energię elektryczną, to po pierwsze a po drugie to co z tym wojskiem? zasiądą na rowerach i pedałując dynamami energię dostarczą? Czy może spacyfikują energetyków i sami się zajmą sprawą? Służyłęm w okopach za komuny i wiem do czego jest zdolne tzw wojsko i z pewnością nie do pomocy w przy[adku klęsk takich czy owakich, no chyba żeby od porucznika w górę a anclu pozamykać to te niższe szarże zdolne są do samomobilizacji i to niezwykle skutecznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mie IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.10, 22:31 Przyznaję ulgę, bo nie wierzę, że "za komuny" uczyli obsługi klawiatury, no chyba że tej analogowej z "z" i "y" na odwrót. Niemniej jednak prąd, to: 1. uporządkowany przepływ ładunków elektrycznych w środowisku lub wzdłuż obwodu elektrycznego 2. dopływ energii elektrycznej 3. bieg, ruch wody 4. strumień płynącego powietrza 5. w literaturze, sztuce itp.: kierunek, tendencja 6. duża liczba ludzi lub pojazdów wypełniających drogę i przemieszczających się w jednym kierunku (cytuję sjp.pwn.pl/lista.php?co=pr%B1d ). Wojsko od "twoich czasów" zmieniło się nie do poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tesla Re: 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 09:28 > 1. uporządkowany przepływ ładunków elektrycznych w środowisku lub wzdłuż obwodu > elektrycznego Inaczej tłumacząc - nie ma przepływu - nie ma prądu. Zresztą mówienie że prąd jest (w sensie elektrycznym) to jakieś nieporozumienie - prąd płynie. "płynie" to jedyny czasownik jaki prawidłowo określa zachowanie elektronów. Słowo "jest" nie oddaje charakteru zjawiska. Poza tym aby prąd płynął potrzebna jest różnica potencjałów pomiędzy kltórymi będzie przepływał. A co to jest różnica potencjałów ? To jest Napięcie. Oczywiście do pojęcia "Napięcie" jak najbardziej pasuje czasownik "Jest". Prąd jest tylko i wyłącznie skutkiem istnienia napięcia. To co mamy w drutach to właśnie napięcie. Prąd pojawia się wtedy gdy dołączymy odbiornik - np żarówkę. (Oczywiście pominę straty przesyłu - bo one też generują przepływ prądu i nie potrzeba do tego żarówki ani czegokolwiek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obrońca Tesli Nie obrażaj Tesli !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 01:57 Straty w linii są generowane przez przepływ prądu a nie prąd przez straty w linii. Moc strat jest wyrażona kwadratem wartości skutecznej prądu w linii i rezystancji (części rzeczywistej jej impedancji, bo linia ma jeszcze i pojemność i indukcyjnąść). W linii kierunek napięcia zmienia się 50 razy na sekundę I nie w drutach tylko w przewodach ! Na drutach to babcie swetry robią wnuczkom na zimę :))) Prąd jeszcze może być skutkiem zmiennego pola magnetycznego (patrz prądnice). Odpowiedz Link Zgłoś
bakoy Chce mnie krew zalać!.. 19.01.10, 22:13 Czy kiedyś to zielone bydło zrozumie w czym tkwi problem? Że drzewom mówimy TAK!Byle nie przy drodze i trakcji energetycznej! Przypnijcie się łańcuchami do komputerów i słuchajcie głosów mniej zielonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillo Re: Chce mnie krew zalać!.. IP: *.chello.pl 19.01.10, 22:17 Jakbyś obejrzał zdjęcia to widziałbyś, że przewody były OBLODZONE. Co nie ma nic wspólnego z drzewami! Odpowiedz Link Zgłoś
bakoy Re: Chce mnie krew zalać!.. 19.01.10, 22:39 Ja wiem co mówię kamilo.Problemem są drzewa,które posadzili nasi pradziadowie. Obecne głąby uważają je za bardziej święte niż indyjskie krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Chce mnie krew zalać!.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 02:45 Drzewa pradziadów ściągają lód na przewody? Weź opowiedz jeszcze coś wesołego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada A co te drzewa nie padają pod wpływem oblodzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 07:16 Wyobraźni, gdyby trzeba było tylko zerwane linie naprawiać to kłopot byłby znacznie mniejszy. A tak są słupy poprzewracane, które na szybko trzeba postawić, co też pewnie będzie zimową fuszerką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Chce mnie krew zalać!.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 22:20 jeśli zielonym bydłem nazywasz ekoterrorystów to nie licz na to że cokolwiek zrozumieją Odpowiedz Link Zgłoś
bakoy Re: Chce mnie krew zalać!.. 19.01.10, 22:42 Dla mnie jeden rozumny miki znaczy więcej,niż 100tys zielonej alternatywy 5 Odpowiedz Link Zgłoś
masturbator2000 Re: Chce mnie krew zalać!.. 19.01.10, 23:24 Drzewa nie maja tu wiele wspólnego z zaistniała sytuacją, tak samo jak Żydzi nie przygotowują globalnego spisku w celu opanowania świata. Źródłem jest raczej kiepska organizacja służb odpowiedzialnych za utrzymanie tych linii Odpowiedz Link Zgłoś
apollo1966 Re: Chce mnie krew zalać!.. 20.01.10, 00:32 bakoy napisał: > Czy kiedyś to zielone bydło zrozumie w czym tkwi problem? > Że drzewom mówimy TAK!Byle nie przy drodze i trakcji energetycznej! > Przypnijcie się łańcuchami do komputerów i słuchajcie głosów mniej zielonych. Ale co tu drzewa mają do rzeczy? Proszę mi wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozef z jozefowa Re: Chce mnie krew zalać!.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 07:12 apollo1966 napisał: > Ale co tu drzewa mają do rzeczy? Proszę mi wytłumaczyć. tyle co kiedys Zydzi, masoni itp... przeciez nie mozna powiedziec, ze gospodarz posesji lesnik, wojt (zawsze mozna nazwac taka osobe z imienia i nazwiska) ma w d... to, ze drzewa przerastaja linie energetyczne. coz oni winni ? winne zielone bydlo, bo zabrania wycinki drzew sadzonych przez pradziadow. i teraz niedoinwestowane, walace sie sieci energetyczne maja swietny argument. nasze rozpadajace sie, 30-40 letnie linie zalatwilo zielone bydlo! dla bakoya takie zdjecie bi.gazeta.pl/im/6/7470/z7470586X,--Snieg-doslownie-przykryl-kable-energetyczne---mowi.jpg to koronny dowod na rozpasanie zielonego bydla, ktore chroni drzewa zagrazajace ze wszech stron temu pieknemu, nowoczesnemu slupowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 22:16 To granda, że wojewoda nie chce się zgodzić na ogłoszenie stanu klęski żywiołowej!!!! Gdyby sam pomieszkał w takich warunkach pewnie szybko by się zgodził!!! Ale władza mieszka w ciepłej chałupie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostychłop Re: 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mie IP: *.gl.digi.pl 20.01.10, 00:30 Gość portalu: gość napisał(a): > To granda, że wojewoda nie chce się zgodzić na ogłoszenie stanu klęski> żywiołowej!!!! > Gdyby sam pomieszkał w takich warunkach pewnie szybko by się zgodził!!! No to zgodził by się na niewypłacanie odszkodowań - zarówno przez firmy energetyczne jak i ubezpieczycieli. I to nawet za zwykłe wypadki komunikacyjne na terenie gdzie ogłoszono stan klęski. Niech Ci ktoś czy coś (np drzewo) rozwali wtedy auto... A firmom energetycznym uszło by wtedy na sucho - no przecież nie ich wina, klęska była. A że parę kilomatrów dalej - gdzie identyczne problemy - inna firma poradziła sobie w jedną dobę i wszystko robi na bieżąco - to betka??? Następnym razem też by mieli wszystko w nosie - przecież można bezkarnie mieć wszystko w nosie, i tak ogłoszą stan klęski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eret 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: 88.220.167.* 19.01.10, 22:20 co ciekawe wiekszosc zdjec pokazuje linie telefoniczne - ale co tam jest kabel z lodem to napewno prad..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 22:22 Tak naprawdę było parę dni mrozów, a my nie potrafimy sobie dać z tym rady. Strach pomyśleć gdyby nie daj Bóg naprawdę stało się coś poważnego. Niech przestaną przerzucać się teczkami, tylko pokażą jak potrafią działać w sytuacji realnego zagrożenia. Bo gadać to każdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy Platforma Obywatela Rycha + Elektryfikacja 19.01.10, 22:25 czyli werwolf dezitegruje państwo polskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mk.i 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... 19.01.10, 22:27 Z tym wojskiem to nie przesadzajmy 20 ludzi . Odpowiedz Link Zgłoś
blablick To tez jest sposob... 19.01.10, 22:35 To tez jest sposob na walke z bezrobociem,kupe wiary ma zajecie przy naprawianiu trakcji.Jak by te kable zakopano byl by spokoj raz (na prawie)zawsze.A i pewnie by taniej bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
bakoy Re: To tez jest sposob... 19.01.10, 22:52 Nie sądzę byś był elektrykiem.Ale skąd u Ciebie tyle mądrości! Bo jak dotąd te złodzieje energetycy rzną głupa,że o tym nie wiedzą,preferując "tańsze"naziemne rozwiązania.Tyle,że jak ciebie kiedyś popieścił by cię prąd,to też byś gadał ich językiem. Oby nigdy nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: *.tktelekom.pl 19.01.10, 22:40 No po czymś takim to jeszcze energetyka ceny prądy podniesie żeby nam się lepiej żyło. I jeszcze zamiast obniżyć ceny paliwa dla wszystkich w tej sytuacji to pewnie poczują niezły biznes i podniosą ceny w górę. Trzymajcie się, życzę Wam wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz 30 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: *.range86-159.btcentralplus.com 19.01.10, 22:41 "Tymczasem Rządowe Centrum Bezpieczeństwa zapewnia, że awarie linii energetycznych są na bieżąco usuwane". Czy 11 dni bez elektryczności znaczy na bieżąco? Rodzice po 11 dniach bez prądu przestali liczyć na pomoc (czy pomoc to właściwe słowo skoro płacą na utrzymanie sieci elektrycznej) i kupili agregat prądotwórczy. Najgorszy jest brak jakiejkolwiek PRAWDZIWEJ INFORMACJI. Nawet czegoś tak prostego jak "sytuacja pogodowa nie ulega poprawie i w związku z tym do końca tygodnia raczej nie uda się usunąć awarii". Zamiast tego czytam ja (no bo rodzice prądu nie mają więc jak to mają przeczytać) na stronie internetowej, że są szanse, że może jednak się uda, że już za 3 godziny. A Rządowe Centrum Bezpieczeństwa jest z siebie bardzo zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saj Re: 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mie IP: *.chello.pl 19.01.10, 23:06 na bieżąco znaczy w kolejności powstawania a nie natychmiast. Do "natychmiast" potrzebna jest "moc" którą ogranicza skończona wydajność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z południa I znów Częstochowa jest na Śląsku IP: *.sileman.net.pl 19.01.10, 22:43 Ci Warszawiacy nigdy niczego się nie nauczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z centrum Re: I znów Częstochowa jest na Śląsku IP: *.home.aster.pl 19.01.10, 23:15 a wy macie to co macie, bo potraficie tylko drzeć koty o to w jakim regionie jest Częstochowa, gdzie leży powiat taki, sraki i owaki i dziamgać na Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: I znów Częstochowa jest na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 02:51 Wybacz ale Częstochowa leży w woj. śląskim. Pretensje do twórców reformy samorządowej. Owszem - stwierdzenie "na Śląsku" jest skrótem myślowym, ale to nie jest historyczno-geograficzno-kulturowa analiza położenia owego miasta, tylko krótka notka na zupełnie inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zMazowszahistorycz Re: I znów Częstochowa jest na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 21:23 Pretensje to do tych, co zrobili reformę administracyjną. Częstochowa ma dokłdnie taki sam związek ze Ślaskiem, co Radom z Mazowszem. Historycznie oba wspomniane przeze mnie miasta to ....Małopolska (historyczna). Czepiasz się skrótów myślowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzyjanusz 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: 195.189.88.* 19.01.10, 22:48 "Na Śląsku prądu nie ma w powiatach częstochowskim, lublinieckim, myszkowskim, kłobuckim i zawierciańskim. W Małopolsce dotyczy to powiatów krakowskiego, olkuskiego i miechowskiego, a w województwie świętokrzyskim powiatów jędrzejowskiego, ostrowieckiego, miechowskiego i buskiego."-Powiat miechowski to powiat "przechodni"- chyba?! Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry robia z was glupcow polaki 19.01.10, 22:50 strazacy nie sa od naprawy sieci energetycznej oni tylko patrza czy cos sie nie "iskrzy". prad wam naprawia na wiosne albo pozniej w czerwcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Miechów nie jest w woj świtokrzyskim.... IP: *.compower.pl 19.01.10, 22:50 to raz,ale powiat miechowski został dwukrotnie wymieniony raz jako czesc woj małoppolskiego-co jest prawda, i raz jako woj swietorzystkiego co nie jest prawad p.s. wspolczuje ludziom bez pradu, w krakowie na szczescie jest i był :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Dlaczego drzewa rosną przy słupach? IP: 77.255.30.* 19.01.10, 23:05 OCzywiście, że sytuacja jest nieciekawa, ale wg mnie ta pogoda to żaden wielki kataklizm nie jest, po prostu zima. Tyle, że niestety niektórzy już myśleli, że w Polsce zim nie będzie. Poza tym - na trasie ważnych linii energetycznych powinny być drzewa "wyczyszczone" - ta sytuacja to jest zaniedbanie energetyki. Nikt mi nie powie, że to normalne, że po nadejściu zimy przez miesiąc w dzisiejszych czasach nie ma prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indianer Re: Dlaczego drzewa rosną przy słupach? IP: *.gwardii.osi.pl 20.01.10, 00:15 Zgadzam się! To jest tylko i wyłącznie zaniedbanie zakładów energetycznych. W takich sytuacjach powinno się ich zmusić do przyjęcia pomocy od innych służb, innych specjalistów itp by zwiększyć siły do usuwania szkód. A potem oczywiście zmusić ich do pokrycia kosztów tych akcji. To nauczyłoby ich, dbania o własna infrastrukturę (na która de facto my wszyscy łożymy). U mnie awarie na szczęście nie trwały aż tak długo, Ale czy wyobrażacie sobie tydzień bez mycia, prania, gotowania mając jeszcze małe dzieci? Ktoś powie, że dawniej prądu nie było a ludzie żyli. Tylko, że nie musieli płacić na utrzymanie linii energetycznych. Jeśli nie płaciłbym rachunków to odcięcie mnie poszłoby im nadzwyczaj sprawnie. Więc skoro umowa to umowa niechże energetyka się wykaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gloggie Re: Dlaczego drzewa rosną przy słupach? IP: *.limes.com.pl 20.01.10, 00:40 > Zgadzam się! [b]To jest tylko i wyłącznie zaniedbanie zakładów energetycznych.[ > /b] W takich sytuacjach powinno się ich zmusić do przyjęcia pomocy od innych sł > użb, innych specjalistów itp by zwiększyć siły do usuwania szkód. A potem oczyw > iście zmusić ich do pokrycia kosztów tych akcji. To nauczyłoby ich, dbania o wł > asna infrastrukturę (na która de facto my wszyscy łożymy). Człowieku. Ochłoń. Ja wolę płacić AAA PLN miesięcznie za obecną jakość infrastruktury i ryzykować 1/130000 że nie będę mógł 'prać, myć i gotować'. Po prostu mam samochód, znajomych, rodzinę. Jakbyś płacił nawet 2x AAA PLN miesięcznie więcej (czyli 3x więcej niż obecnie) to: - prawdopodobieństwo że akurat ty będziesz poszkodowany się nie zmieni, - średni czas naprawy także się nie nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indianer Re: Dlaczego drzewa rosną przy słupach? IP: *.gwardii.osi.pl 20.01.10, 10:31 Skoro miałbym płacić 2xAAA to wolałbym przeznaczyć tę sumę na własną elektrownię. Ale oczywiście przepisy tego zabraniają, bo muszę tę energię odsprzedać zakładom energetycznym. Nadal jestem za tym, że wszelkie koszty powinna ponosić energetyka. Dla nich te "druty i słupy" to jak samochód dla taksówkarza. Aby prosperować musi o niego dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indianer Re: Dlaczego drzewa rosną przy słupach? IP: *.gwardii.osi.pl 20.01.10, 10:36 Jakbyś płacił nawet 2x AAA PLN miesięcznie więcej (czyli 3x więcej niż obecnie) to: - prawdopodobieństwo że akurat ty będziesz poszkodowany się nie zmieni, - średni czas naprawy także się nie nie zmieni. I czego to dowodzi? Tylko tego, że nie pieniądze tu są najważniejsze, ale dobra organizacja i strategiczne myślenie. Tylko tego tu brakuje. Gdyby kary uderzyły po kieszeniach prezesów to może zmusiłby to ich do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... 19.01.10, 23:05 Olac tych ludzi bez "pradu" ze marzna? trudno w koncu to Polacy a Polak wszystko wytrzyma ..... poki co mamy wazniejsze problemy na Haiti. Pewnie zreszta te rejony albo nie chodza na glosowania albo glosuja na niewlasciwa opcjie, to po co oni komu potrzebni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 23:11 wiślijmy jeszcze z 50 ratowników do Haiti , nasi rodacy dadzą sobie radę sami!!!!najpierw należy zrobić pożądek u siebie a potem pomagać innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 59 latek 20 km od centrum Krakowa: "Prądu mamy nie mieć ... IP: *.nott.cable.ntl.com 19.01.10, 23:13 tragiczny stan polski, gdyby polske dotkneło nieszczescie typu haiti efekt byłby ten sam. niedojdy wyrosłe na steropianie i dzieki styropianowi nie nadaja sie do zarzadzania panstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 59 latek tragiczny stan polski IP: *.nott.cable.ntl.com 19.01.10, 23:15 tragiczny stan polski, gdyby polske dotkneło nieszczescie typu haiti efekt byłby ten sam. niedojdy wyrosłe na steropianie i dzieki styropianowi nie nadaja sie do zarzadzania panstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Polskie Haiti, a rzad spi 19.01.10, 23:22 hej slonzoki, wezwijcie na pomoc Stajbach :-))))) Bundeswera pomoze w 2 dni, wejsc jest latwo, ale czy wyjda ?? Odpowiedz Link Zgłoś