Gość: jans
IP: 213.155.176.*
12.03.10, 09:31
niech Kora nie opowiada bajek, za komentarz posłużę się fragmentem tekstu, który kiedyś Jacek Podsiadło zamieścił w Przekroju:
"Nie wiem ile razy słyszałem o jednorazowej odmowie Maanamu wystąpienia na jakimś zbyt socjalistycznym festiwalu. W niczym nie umniejszam tego gestu, ale jestem też niechętny wyolbrzymianiu go. Albo ile razy czytałem w wywiadach z członkami Perfectu o tym jak publiczność przerabiała ich refren "Chcemy być sobą" na "Chcemy bić ZOMO", albo jak bój z cenzurą toczyli, zmieniając "wujek Stalin" na "wujek Józek". Tere-fere, myślałem. Ani ZOMOście nie bili, ani sobąście nie byli. Tylko raz natknąłem się na przypadek, aby indagowany przez dziennikarza wokalista Perfectu spowiadał się ze śpiewania bardzo przydatnej w Telewizyjnym Koncercie Życzeń piosenki "Walca tańczy cały świat, już od tylu długich lat"
i tak to właśnie było. Kłopoty to miały, ale zespoły występujące w Jarocinie i inne z głębokiego undergroundu, a nie zespoły, które sprzedawały niezłe nakłady płyt. I to raczej Maanam jeździł na trasy zagraniczne a nie zespoły takie jak Dezerter, Abaddon czy Moskwa.