Dodaj do ulubionych

PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty

IP: *.opera-mini.net 31.05.11, 14:55
PKP to jedna wielka porażka dla Pasażerów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Romek Sikać do butelek, wylewać za okno.... IP: 195.136.33.* 31.05.11, 14:59
    • Gość: PL Bardzo dobrze IP: *.acn.waw.pl 31.05.11, 15:02
      Dość już zalewania dw. Centralnego fekaliami.
      • Gość: Daria Re: Bardzo dobrze IP: *.serv-net.pl 31.05.11, 17:35
        Bardzo dobrze??? Może dla ludzi zdrowych. Ja od jakiegoś czasu choruje na Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego, moje trawienie nie zawsze przebiega prawidłowo. W każdej chwili mogę potrzebować toalety. Wtedy chyba za przeproszeniem wysram sie na ludzi takich jak pan(i). Ale nikogo ludzie tak chorzy jak ja oczywiście w tym kraju nie obchodzą.
        • Gość: fomica Re: Bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 17:42
          Jak jestes taka chora to nie jeździj pociągami tylko taksówką, to oczywiste że w pociągach są pewne niedogodności. Z Centralnego do Zachodniego jest max 10 minut, każdy normalny człowiek wytrzyma. Potrzeba oddania moczu pojawia sie stopniowo, skoro ktoś juz tak bardzo nie może wytrzymać to znaczy że odczuwal potrzebę od dawna, więc mógl równie dobrze skorzystac na dworcu. A wiesz dlaczego większośc tego nie robi? Bo w pociągu jest za darmo, a na dworcu trzeba zapłacic az zlotówkę!
          • Gość: a.rd Re: Bardzo dobrze IP: *.acn.waw.pl 31.05.11, 22:38
            Oczywiscie ze bardzo dobrze! PKP ma racje!

Skoro skundlony narod nie respektuje zadnych norm spolecznych i kulturowych, oddaje stolec oraz leje na dworcu, "bo to tylko dziecko", "bo musi - taki chory", "bo ma taka ochote", to trzeba wszystko zamykac na klucz albo stawiac policjanta z palka, zeby wpajal minimum zachowan spolecznych.

Od zawsze jest zasada, zeby nie korzystac z toalet na stacjach. Jak ktos sie tego nie nauczyl przez pol wieku, to nigdy sie nie nauczy, zawsze bedzie robil jak JEMU JEST WYGODNIE, olewajac ludzi, zasady oraz dworzec - doslownie i w przenosni. Oto jest wlasnie "polactwo"!

Dziecko czy choroba sa tylko WYMOWKAMI. Jak rozumiem pani z wrzodziejacym zapaleniem jelita w ogole nie wchodzi z domu, bo zazwyczaj znalezienie na miescie toalety zajmuje wiecej niz 10 min, pani z dzieckiem podobnie i w dodatku nie uzywa pieluch u malca - w potrzebie wystawia dziecku tylek na miejskim trawniku, deptaku lub na srodku Marszalkowskiej (jak ktos wdepnie to nie jej problem)????!!!
            • Gość: Daria Re: Bardzo dobrze IP: *.serv-net.pl 04.06.11, 11:52
              Choroba nie jest wymówką. A jeśli ktoś nie jest chory to w ogóle nie ma tym pojęcia. Nie ma pojęcia czym jest poważna choroba. I wychodzę z domu kiedy tylko muszę, zwłaszcza że teraz np mam nawrót i to już od kilku miesięcy, co wcale przyjemne nie jest. I chociaż w pociągu nie lubię się załatwiać, czasami jadę pociągiem i niestety jest tak że mi się zachcę i co wtedy? Z resztą w tej chorobie zwłaszcza przy nawrocie może się chcieć nawet co 5 minut!
          • agulha Re: Bardzo dobrze 02.06.11, 17:25
            Z jednej strony chcecie dop** wszystkim chorym, dzieciom, kulawym, kalekim, przez takie ględzenie jak tutaj. "To nie jeździj pociągami". A z drugiej strony, jeżeli by dziewczyna napisała, że z domu nie wychodzi z tego powodu, to podniesie się jazgot o lewych rentach i "moich podatkach" (najgłośniej szczekają bezrobotni i zarabiający pensję minimalną). Chcecie, żeby w naszym kraju niepełnosprawnym i chorym żyło się a) lepiej czy b) gorzej? Chcecie zmniejszyć czy zwiększyć ich możliwości normalnego życia i normalnej pracy? Myślicie, że pociągiem jeździ się tylko dla przyjemności? Bo ja leciałam służbowo samolotem, który okazał się...Bez wc (JetAir, już nie lata, Bydgoszcz), i mniej więcej w tym samym czasie mój układ pokarmowy uznał, że to, co zjadłam w tejże podróży służbowej, chyba nie było zbyt świeże. Jeden z drugim w życiu się nie zatruł? Poza tym można przecież poczekać ze _spuszczeniem wody" w takim obmierzłym wc wagonowym do czasu wyjazdu z miasta. Jak toto nie jest zepsute, to nie zieje prosto na tory, tylko taka klapka jest, pedałem uruchamiana. "Spuszczenie wody" w cudzysłowie, bo kolejarzom się nieraz nie chce napełnić wodą zbiorników i czasem już na stacji początkowej wody nie ma wcale.
          • Gość: Daria Re: Bardzo dobrze IP: *.serv-net.pl 04.06.11, 11:42
            Tylko, że przy mojej nie ma nagłej potrzeby oddawania moczu, tylko po prostu mówiąc może się w każdej chwili zachcieć tego drugiego. I co taki chory jak miałby zrobić w takiej sytuacji. A niestety czasami muszę skorzystać z tych naszych pożal się Boże pociągów.
        • Gość: Jakub Wędrowycz Re: Bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.11, 17:46
          > Bardzo dobrze??? Może dla ludzi zdrowych. Ja od jakiegoś czasu choruje na Wrzod
          > ziejące Zapalenie Jelita Grubego, moje trawienie nie zawsze przebiega prawidłow
          > o. W każdej chwili mogę potrzebować toalety. Wtedy chyba za przeproszeniem wysr
          > am sie na ludzi takich jak pan(i). Ale nikogo ludzie tak chorzy jak ja oczywiśc
          > ie w tym kraju nie obchodzą.

1. W autobusie komunikacji miejskiej też się wypróżniasz? Co na przystankach ? Co przy starcie i lądowaniu samolotu?

Niestety są pewne ograniczenia których nie przeskoczy się pstryknięciem jednego palca.

2. Na centralnym są ogólnodostępne toalety.
        • Gość: baba Re: Bardzo dobrze IP: *.acn.waw.pl 31.05.11, 18:52
          Zawsze są dwa wyjścia,możesz wsiadać na dworcu zachodnim,lub wschodnim. A tak z ciekawości zapytam ,czy jak jedziesz tramwajem to w razie konieczności załatwiasz się na przystanku, bo skorzystanie na dworcu z toalety w wagonie starego typu do tego się sprowadza,tyle,że nie widać twojej dooopy. I będę złośliwa ,bo zapytam czy może nosisz woreczek na odchody żeby nie zanieczyszczać dworca?
          • Gość: mariolka Re: Bardzo dobrze IP: *.140-130-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.05.11, 22:36
            Nie zgadzam się z tym. Każdy, kto ma ważny bilet powinen mieć zapewnioną możliwość srania i szczania, kiedy tylko ma ochotę.
            • Gość: zenon Re: Bardzo dobrze IP: *.ideabank.pl 01.06.11, 13:40
              Pierdolisz. Zakupując bilet zgadzasz się z regulaminem w którym jest ten zakaz. Jesteś idiotką.
              • Gość: mariolka Re: Bardzo dobrze IP: *.133-130-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.06.11, 00:07
                Następnym razem, żeby oszczędzać dworzec nasram na podłogę w kiblu.
    • Gość: realista PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.ip.netia.com.pl 31.05.11, 15:07
      Kiedyś kultura nakazywała nie korzystać z toalet podczas postojów na stacjach. Dziś niestety trzeba egzekwować to zamykaniem bo inaczej ludzie leją i srają na wszystko - dosłownie i w przenośni. Dopóki nie zmodernizujemy taboru to całe to g..o się wylewa na tory. A potem płacz że śmierdzi na dworcu.
      • Gość: zenek Re: PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: 193.105.221.* 31.05.11, 16:00
        dokladnie.
        1. Korzystanie z toalet z otwartym obiegiem podczas postoju na stacji na stacji jest zabronione (takie kartki kiedys wisialy w kazdym wagonie, jak jest teraz nie wiem). Rownie dobrze mozna bylo nasrac prosto na tory albo na peron... efekty przy takiej konstrukcji kibla bylby ten sam.
        Ten artykul dobitnie pokazuje ze praktyka PKP jest sluszna. Nie da sie baranom wytlumaczyc - trzeba zastosowac rozwiazanie silowe :)

2. Akurat w pociagach Wawa - Lodz konduktorzy informuja przez szczekaczke o zamykaniu WC miedzy WWO a WZ. Podczas postoju na centralnym maja kupe rzeczy do przypilnowania, wiec akurat nie ma komu wtedy informacji nadac.
        • Gość: pietia Re: PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.11, 16:36
          "Podczas postoju na centralnym mają kupę do przypilnowania" :)))
    • Gość: gość Re: PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.talentsfocus.pl 31.05.11, 15:07
      Może lepiej zastanówmy się nad poziomiem kultury osobistej tej Pani. Widać, że dla niej NORMALNE jest tego typu zachowanie! Pani miała plan wejść do pociągu i załatwić sprawę. Granda!Nie wiem czy jest to w przepisach ale moi rodzicie od dziecka wpoili mi, że gdy pociąg wjeżdza do miasta to się do toalety nie chodzi.
    • helenka_k PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty 31.05.11, 15:12
      słusznie. nie tylko przepisy ale również kultura osobista nie pozwala normalnym ludziom korzystać z toalet na postojach na dworcach. i niech zamykają. tylko że wcale nie we wszystkich pociągach, w poniedziałek jechalam TLK z Wawy do Krakowa i akurat na centralnym ktoś sobie beztrosko szczał w kiblu, a ludzie akurat wsiadali... średnio przyjemna sytuacja.
      • Gość: Buncol Kultura to jedno a fizjologia to drugie IP: *.143.165.114.rev.kbt.pl 31.05.11, 15:31
        Trudno małe 4 letnie dziecko zmusić aby wstrzymało sie prawie pół godziny kiedy już nie moze wytrzymac. Widziałem też gościa z biegunką ktory w geście rozpaczy chciał już sr... do własnej torby podróżnej. Tak wiec juz danwo powinny być zamknięte obiegi w toaltetach. Wtedy nie trzeba będzie komuś zarzucać brak kultury.
        • krolowanocy Re: Kultura to jedno a fizjologia to drugie 31.05.11, 15:39
          Gość portalu: Buncol napisał(a):

> Trudno małe 4 letnie dziecko zmusić aby wstrzymało sie prawie pół godziny kiedy
          > już nie moze wytrzymac.

trasa pociągu i orientacyjny czas przyjazdu do danego miejsca są ogólnie dostępnymi informacjami. można dziecko zaprowadzić do toalety PRZED wjechaniem do miasta. a wysiusiane dziecko nie zachce w ciągu pół godziny (no, chyba że mamusia będzie w nie wlewać litr picia przez ten czas)
          • krolowa-mroku Re: Kultura to jedno a fizjologia to drugie 31.05.11, 16:17
            Zwykła kultura osobista nakazuje nie sra.ć w miejscach publicznych, a takim jest Dworzec. Widać ta pani kultury nie posiada, mózgu też ma niewiele. W dzieciństwie mnie uczono, aby nie korzystać z toalety w pociągu w czasie postoju na stacji. Tej pani widać nie nauczono, bo swojego dziecka też nie uczy.
            I ma za swoje: "Szkoda, że moje dziecko w międzyczasie zabrudziło swoje spodnie i buty" - to tylko efekt głupoty mamusi.
            • Gość: Buncol o zdarzeniach losowych słyszały? IP: *.143.165.114.rev.kbt.pl 31.05.11, 17:06
              Kutlura nakazuje konkretne zachowania, ale są zdarzenia losowe i sytuacje, kóre wymuszają takie postępowanie a nie inne.
              • Gość: Mek Re: o zdarzeniach losowych słyszały? IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.11, 18:38
                No to właśnie, losowo się posikał, pech i tyle.
          • krolowa-mroku Re: Kultura to jedno a fizjologia to drugie 31.05.11, 16:20
            Królowa pozdrawia Królową :)
          • Gość: Buncol realia są inne i nie zawsze można planować IP: *.143.165.114.rev.kbt.pl 31.05.11, 17:02
            Nie zdarzyło ci się nigdy dotrzec na dworzec w ostatniej chwili nie z twojej winy? Mi tak więc planowanie podróży to jedno a gonienie pociągu z dzieckiem bo zepsół się tramwaj kórym jechałeś to drugie. Nie znam konkretnie sytuacji tej kobiety i dziecka ale wiem ze czasem nie mozna się załatwic na dworu bo już nie ma na to czasu
            • Gość: fomica Re: realia są inne i nie zawsze można planować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 18:01
              To do rodziców nalezy ocena jakie aktywności juz można podejmowac z dzieckiem, a na jakie jest jeszcze za wcześnie. Zazwyczaj nie zabiera się roczniaka do kościola, dwulatka do muzeum, trzylatka do opery. Najwyraźniej dla tego dziecka na długie podróże jeszcze przyjdzie czas, skoro na razie nie jest w stanie utrzymać siku przez 15-20 minut. Matka nie przewidziala sytuacji nietypowej, mogla założyc dziecku pieluchę, albo przyjechac na dworzec godzine wczesnej, żeby nie bylo żadnych niespodzianek. Nie zrobila tego i teraz wścieka się nie wiadomo na kogo.
            • Gość: sd Re: realia są inne i nie zawsze można planować IP: *.upc-d.chello.nl 31.05.11, 19:33
              Gość portalu: Buncol napisał(a):

> Nie zdarzyło ci się nigdy dotrzec na dworzec w ostatniej chwili nie z twojej wi
              > ny? Mi tak więc planowanie podróży to jedno a gonienie pociągu z dzieckiem bo z
              > epsół się tramwaj kórym jechałeś to drugie. Nie znam konkretnie sytuacji tej ko
              > biety i dziecka ale wiem ze czasem nie mozna się załatwic na dworu bo już nie m
              > a na to czasu

to jest losowa sytuacja. dla sytuacji losowych regularne obsrywanie dworca centralnego w stolicy uzasadnione nie jest.
      • mrfreddie Re: PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty 31.05.11, 19:41
        Najlepiej w ogole zlikwidowac toalety w pociagac i na dworcach. Wtedy zrobi sie naprawde czysto i kulturalnie.
    • Gość: orient PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.ichf.edu.pl 31.05.11, 15:14
      Dla paniusi lepiej jest nasr... komuś. Od dawien dawna przepis stanowił, że nie można korzystać z ubikacji na dworcach, więc co tu nowego?
    • Gość: każdy wie PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.171.229.157.dsl.crowley.pl 31.05.11, 15:18
      Szkoda dziecku, a niemniej jednak ja sie zgadzam z tą polityką- jest to po prostu kwestie higeny
    • Gość: gh67 No i super, tak powinno być już od dawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 15:19
      A jak ktoś ma problemy z utrzymaniem ekstrementów przez 15 minut to niech zainwestuje w pampersy/stoperan.
    • Gość: qwertty12 PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.amplico.pl 31.05.11, 15:28
      Tak, szkoda że dziś TLK do Przemysla o 6:18 miało otwarte toalety, przynajmniej pierwsza w wagonie przy lokomotywie...i pan maszynista sie ładnie załatwił w momencie gdy pociag stał na Dw Centralnym...wiem bo dziewczyne odprowadzałem i czekałem na zewnatrz..i doskonalesz wsyzstko slyszałem i widziałem jak jegomosc wsiada do lokomotywy po zrobieniu swojej potrzeby na tory. ... a ten cały remont jesty niewiele wart..smord i syf jak był tak jest...a bezdomni ciagle sa na peronach. zaproaszam o godz 6 rano...poczujecie..
    • Gość: xfd PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.11, 15:37
      dg
    • Gość: Iza PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.11, 15:39
      Uważam, że jeśli dziecko nie jest jeszcze na tym etapie 'treningu czystości', aby wytrzymać 15 minut, aż pociąg przejedzie przez Warszawę, to należy zakładać mu pieluszkę i po kłopocie. Maluch nie będzie musiał się powstrzymywać, mama nie będzie musiała biegać za konduktorem, a dworzec pozostanie czysty.
    • pis_to_pic Obieg zamknięty 31.05.11, 16:02
      Prawda jest taka, że już dawno wszystkie pociągi i ich toalety powinny posiadać zamknięty obieg fekaliów. Rozwiązanie typu zamkniemy toalety jest .... no cóż jest jak całe PKP.
      • Gość: Jakub Wędrowycz Re: Obieg zamknięty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.11, 17:08
        > Prawda jest taka, że już dawno wszystkie pociągi i ich toalety powinny posiadać
        > zamknięty obieg fekaliów. Rozwiązanie typu zamkniemy toalety jest .... no cóż
        > jest jak całe PKP.

Aleś ty mądry...

Powinny ale nie mają, jedna toaleta z obiegiem zamkniętym kosztuje OIDP 12 000PLN wagonów jeździ 2000, czyli wymiana wszystkich toalet kosztowałaby bagatela 24mln PLN. Takie zabiegi owszem robi się ale w ramach Napraw Głównych. Potem jeszcze dochodzi niebagatelna kwestia totalnego braku umiejętności obsługi takiego kibla przez pasażera. Jak wół jest napisane "Nie wrzucać podpasek" a co trzeci czwarty kibel właśnie zapchany podpaską...
        • Gość: pm Re: Obieg zamknięty IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 31.05.11, 17:16
          no akurat 24 mln zł, za wprowadzenie obiegu zamkniętego we wszystkich wagonach, to nie jest wcale tak dużo. ciekawe ile wynoszą nagrody na koniec roku w spółkach skarbu państwa i w administracji? może by je tak lekko przyciąć?
          • Gość: Jakub Wędrowycz Re: Obieg zamknięty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.11, 17:30
            > no akurat 24 mln zł, za wprowadzenie obiegu zamkniętego we wszystkich wagonach,
            > to nie jest wcale tak dużo. ciekawe ile wynoszą nagrody na koniec roku w spółk
            > ach skarbu państwa i w administracji? może by je tak lekko przyciąć?

Och tak, cóż to jest 24 bańki w firmie, która miała 46mln PLN straty w zeszłym roku ? Cóż to jest przy zwolnieniu 1000 pracowników? Cóż to jest przy około 600 wagonach bez napraw rewizyjnych? Pestka no nie ? Iść do bankomatu z walizką i wyłożyć kasiorkę na stół za 2000 nowiutkich kibelków.

PS Gratuluję również typowo polskiego kultu robola, zawsze zła administracja, k***wy i złodzieje im zabrać kasę. Pojęcie domorosłego byznesmena, żeby takie firmy jak IC dobrze funkcjonowały muszą być zarządzane przez menedżerów naprawdę dobrej klasy a nikt taki za 7 000 nie przyjdzie pracować bo w sektorze prywatnym dostanie 3 razy tyle ale skoro kowalski w markecie bierze 1500 to i prezes ic powinien brać 1500...
            • Gość: normalny Re: Obieg zamknięty IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.05.11, 21:59
              Lecz sie. Mamy 21 wiek i poprostu zdumiewaja mnie ludzie, ktorym nie przeszkadza wylewanie szamba na tory, czy do rowu. Mnie przeszkadzaja obsr,-ane chodniki, trawniki, tory i cokolwiek innego, barbarzynstwo powinno dawno byc zakazane.
              Czy pkap placi kary za wylewanie syfu na tory? Jesli nie, to mandaty powinny byc wyzsze, niz zaspawanie dziur w wagonowych wygodkach. Wagon nie spelniajacy norm ochrony srodowiska, nie moze byc dopuszczony do ruchu w cywilizowanym panstwie.
      • Gość: prostata Re: Obieg zamknięty IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.11, 19:26
        Oczywiście ale minister zapomniał pomyślec ,jak to w usranej prowincji bywa. Srac poza Warszawą mozna ale w metropoli nie wypada Czyli Polska A,B,C ,D itd
    • Gość: bb PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.eic.com.pl 31.05.11, 16:09
      Faktycznie to skalndal, że wogóle mogąjeździć pociągi bez zamknietego obiegu. Znowu z innej jakby niemogły to by nie miało co jeździć. A polacy to raczej cwoki i brudasy wiec bardzo dobrze, że zamykają toalety. Niech sie nauczą przestrzegać elementarnych zasad kultury.
    • Gość: XXX Lepiej żeby potrzeba dziecka śmierdziała pod nosem IP: *.ip.netia.com.pl 31.05.11, 16:14
      pasażerów czekających na pociąg? Metodą odgórną ta pani została pozbawiona możliwości złamania zakazu korzystania z toalet w pociągu w czasie postoju na stacji. I oburza się, że jej to uniemożliwiono. Okazuje się, że nakaz zamykania toalet jest słuszny, bo takie pańcie nigdy nie nauczą się przestrzegać przepisów i nie załatwiać swoich potrzeb na dworcowe tory. I czego ta lala uczy swoje dziecko?
    • Gość: nnn ale o co to oburzenie? IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.11, 16:15
      I tak ma być! Taką metodę stosuje sie w wielu krajach. raczej mało przyjemnie by bylo zobaczyc czyjąś kupę na szynach przy peronie, bo wciaz wiekszosc pociagów takie oferuje toalety. W Rosji zamyka sie 0,3-1h przed przyjazdem na dworzec ;)
      • krolowa-mroku Re: ale o co to oburzenie? 31.05.11, 16:28
        Wystarczą tysiące psich kup w parkach i na chodnikach, przynajmniej ludzie by mogli nie sr... innym pod nos. A potem narzekają że Centralny śmierdzi. Śmierdzi, bo sami tam sracie. Proste.
    • Gość: mikea PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.samlerhuset.no 31.05.11, 16:37
      Przepraszam, pociągiem podróżuję od lat i dla mnie jest oczywiste, że na terenie miast, a już nie wspomnę o dworcach, z toalet się nie korzysta. Chyba na logikę to można pojąć. Jaka przyjemność stać na dworcu i czekać na pociąg, a metr obok i metr niżej odchody zalegają.
      Pani mogła pójść do toalety przed wejściem do pociągu, a nie teraz aferę robić. Głupota!
    • Gość: Deo PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.susi.pl 31.05.11, 16:40
      I bardzo dobrze, że zamykają! Skoro spółki nie mają składów z zamkniętymi obiegami toalet to tak musi być. Inaczej nie powinny być wpuszczane do zamkniętych dworców. Później się wszyscy dziwią, że na dworcu Warszawa Centralna unosi się nieprzyjemny odór dla nosa... Wiadomo, że to jakieś utrudnienie dla pasażerów, ale jak np. jedziecie autobusem to też nie zawsze jest w środku toaleta, czy samochodem stojącym w korku. Trzeba wytrzymać ten przecież nie tak bardzo długi czas pomiędzy warszawskimi dworcami a jak nie jest to możliwe to skorzystać z toalet na dworcu (pociągi na warszawskich dworcach zazwyczaj mają bardzo długie postoje).
    • luni8 PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty 31.05.11, 16:43
      - Konduktorzy powinni przekazywać pasażerom szczegółowe informacje o przyczynach naszego postępowania. Wypowiedź naszego pracownika była naganna. Proszę w takich sytuacjach zgłaszać skargi - informuje Beata Czemerajda z biura prasowego PKP Intercity.

To rzecznik się popisał.
      Co miał niby powiedzieć konduktor?

No i jak konduktorzy mają informować pasażerów? Stać przy każdych drzwiach i każdego po kolei o tym informować?
      • Gość: albert w Berlinie Hbf IP: *.acn.waw.pl 31.05.11, 17:10
        Z powodu otwartycyh toalet nie są wpuszczane na dwowrzec Berlin Hbf polskie pociągi. Tylko moga tam wjeżdzać EuroCity, które mają zamkniete toalety.
    • karol_jan PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty 31.05.11, 17:19
      Dokładnie, zamykanie toalet nie powinno być żadną uciążliwością, dlatego, że właśnie kultura osobista zabraniała korzystania z nich w czasie postoju. Ja od dziecka pamiętam, jak mi rodzice mówili, że nie można i trzeba czekać aż pociąg będzie w trasie.
    • Gość: Neith PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: 194.11.254.* 31.05.11, 17:24
      I o co to całe larum? Wiele osób powyżej już ładnie wspomniało o informacji, która widnieje w każdej toalecie w każdym pociągu - że w trakcie postoju (w domyśle - na dworcu) zabronione jest korzystanie z toalet. Trzeba nauczyć się czytać i nauczyć się kultury.
      Mnie nawet rodzice nie musieli tego uczyć - mam własny rozum, którego używam i nie korzystam z toalety podczas postoju. Ba! Staram się nie korzystać, gdy pociąg jedzie przez miasto. Bo wyobraźcie sobie, że w samochodzie czekacie przed zamkniętym przejazdem kolejowym, przejeżdża pociąg, a z jego wszystkich toalet na tory na przejeździe wylatują odchody - przyjemna wizja? Nie sądzę...
    • Gość: baba PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.acn.waw.pl 31.05.11, 18:45
      Kiedyś dawno temu jak obowiązywały zasady ,to na dworcach w czasie postoju się nie korzystało z toalet wagonowych.Wszyscy o tym wiedzieli. A teraz żadne normy nie obowiązują więc brzydko mówiąc mocz i g..... ląduje na torach przy peronie a potem się dziwimy ze dworce śmierdzą. Wagony jakie mamy każdy widzi i dotyczy to nie tylko TLK ale i pociągów podmiejskich i regionalnych. Gdybyśmy respektowali przepisy,to nie byłoby konieczności zamykania toalet.
    • Gość: młodyboyek PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.11, 19:15
      I BARDZO DOBRZE ŻE ZAMYKAJĄ TYLKO NIECH PO PRZEJEŹDZIE OTWIERAJĄ :D !!!
    • Gość: iba I BARDZO dobrze! IP: *.upc-d.chello.nl 31.05.11, 19:35
      I BARDZO dobrze!
    • Gość: Stone PKP zamyka toalety. Żeby dworzec był czysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 19:39
      Kilka miesięcy wcześniej GW pisała w alarmującym tonie o smrodzie fekaliów na Centralnym - jedną z propozycji rozwiązania sytuacji było właśnie zamykanie toalet w pociągach na czas przejazdu/postoju na Centralnym. Wtedy jak pamiętam GW skomentowała to jako całkiem OK rozwiązanie. Teraz z tonu artykułu wnioskuję, że GW to rozwiązanie piętnuje. Czysta schizofrenia. Tak jak w cytacie z naszego b. Prezydenta: "jestem za, a nawet przeciw". Byle zrobić newsa. To chyba cel najwyższy. Zaprzeczanie samemu sobie (a właściwie samej sobie, bo gazeta to rodzaj żeński) to w sumie drobiazg. Tak trzymaj, Gazeto!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka