Dodaj do ulubionych

Wielka wojna internetowa

• Gość: le Ming Wielka wojna internetowa IP: 178.73.49.* 29.09.11, 11:09
      "Jeżeli aż kilkanaście tysięcy dzieciaków jest ściganych za swoje uczestnictwo w kulturze"

To nie są "dzieciaki", a to, co robią, to nie jest "uczestnictwo w kulturze", tylko okradanie innych ludzi. Nie relatywizujcie wszystkiego, co wam się pod klawiaturę nawinie...
    • Gość: mg Wielka wojna internetowa IP: *.fork.pl 29.09.11, 11:33
      Warto przeczytać dlaczego te wezwania są słabe
      olgierd.bblog.pl/wpis,o;pro;bono;i;jego;pelnomocnictwach;wezwaniach;ugodach;,57506.html
      • Gość: xxx Re: Wielka wojna internetowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 15:09
        Kancelaria Pro Bono, na swojej stronie internetowej, nie odróżnia nawet (fundamentalnego) pojęcia 'firmy' od 'przedsiębiorstwa'. Ciekawe, czy ktokolwiek z tej kancelarii skończył prawo...
        • Gość: shaun Re: Wielka wojna internetowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.11, 18:04
          > Ciekawe, czy ktokolwiek z tej
          > kancelarii skończył prawo...

Chyba tylko tak, że zaczęli się trzepać lewo ręko, a skończyli prawo (bo oni tam na Podlasiu tak gadajo).
    • Gość: Bob Odważny gość :) Jak go dorwą w BS to będzie z nim IP: 213.134.163.* 29.09.11, 11:56
      pewnie kiepsko...
    • ideefiks panie Tomaszu Kurowski... 29.09.11, 12:53
      Gdyby umiał Pan pisać poprawnie po polsku, to musiałby Pan napisać:

"Ci z portalu Chomikuj.pl mają płacić od 20 do nawet 100 tys. zł."

względnie:

"Ci z portalu Chomikuj.pl mają płacić od 100 zł do nawet 20 tys. zł."
    • Gość: T Mam nadzieję, że ktoś ich dopadnie IP: 80.50.126.* 29.09.11, 13:11
      Mam nadzieję, że jakiś pirat wypatroszy tych prawników i że będą konali długo i w cierpieniach.
    • cyklista Know how kancelarii czy kradzież danych osobowych? 29.09.11, 13:39
      Ściąganie czy udostępnianie muzyki mi wisi, ale zdobywanie danych osobowych na podstawie logów jakiegoś serwera bardzo mi się nie podoba. Na poczekaniu przyszło mi do głowy parę grubszych szwindli, które można by w ten sposób zrobić. Nie będę pisał, kto mądry sam wymyśli, a głupi mógłby spróbować.
    • Gość: Jankoo Re: Wielka wojna internetowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 14:02
      To koniec tej kancelarii :) W demokracji rządzi większość.
    • Gość: k Wielka wojna internetowa IP: *.satfilm.net.pl 29.09.11, 15:18
      W Polsce produkują prawników na skalę przemysłową i jak widać ci najsłabsi nie mają czym się zająć, to szukają sobie pracy w ten sposób.
      • unhappy Re: Wielka wojna internetowa 29.09.11, 15:19
        Gość portalu: k napisał(a):

> W Polsce produkują prawników na skalę przemysłową i jak widać ci najsłabsi nie
        > mają czym się zająć, to szukają sobie pracy w ten sposób.

Hej.. ale w dyskutowanej sprawie występuje jakiś prawnik w ogóle? Co prawnicy mają do tej sprawy?
    • Gość: gienek to nie usa - niech się bujają IP: *.tktelekom.pl 29.09.11, 15:50
      a może zacznijcie ich pozywać za nękanie. pamiętajcie pozwać lub straszyć sądem można każdego. wygrać to już zupełnie inna historia.
    • Gość: qba Re: Wielka wojna internetowa IP: *.compnet.com.pl 29.09.11, 16:50
      Chyba tez se zaloze kancelarie bo widze ze mozna niezle zarobic. Najpierw atakowali ekslepy za rgulamin, teraz za muzyke a co pozniej bedzie?
    • gdsta Antypiracki biznes rozkwita 29.09.11, 17:22
      od innej strony patrząc!
      jest super kiedy do słuchania jest tylko to co nadawcy postanowią promować! :-)
      prawda?
      reszta ma zniknąć - bo nie przynosi kasy! :-)
      99% muzy zniknęłoby z pamięci gdyby nie internetowe zasoby;
      jeśli ktoś ma wątpliwości - polecam obserwowanie jak kosi wydawca muzę w sieci kiedy postanawia wznowić płytę;

gdybyśmy mogli płacić za słuchanie/ściaganie muzy w sieci - byłoby tanio i z korzyścią dla twórców;

• p1rat wow :D 29.09.11, 17:28
      wprost nie mogę się doczekać maila od szanownych prawników :D skłonny jestem udać głupa, żeby tylko spotkać się na sali sądowej :D
      dla dobrej zabawy wszystko :D
    • Gość: Gość Antypiracki biznes rozkwita IP: 193.201.36.* 29.09.11, 17:35
      Tak wszyscy dyskutują o ściąganiu, a gdzie jest napisane, że kancelaria ściga za ściąganie ?
      Mowa była o udostępnianiu za pomocą chomika i torrenta.
      O ile nic się nie zmieniło (dawno się nie interesowałem tematem) to w polskim prawie brak jest podstaw do ścigania za ściąganie (jeśli nie czerpiemy z tego zysku).

• Gość: marek.lipski IP?Oszustwo.MAC z modemu ale nie ip. IP: 62.159.49.* 29.09.11, 20:35
        Nr modemu ale nie preparowane ip jest wazne.Co sie dzieje?Prawnicy lamia prawo?
        EU juz ma ten nowy przepis.IP bylo wczoraj dzisiaj inne sa stosowane metody ...rozpoznania.
        Zakladajcie sprawy karne przeciw prawnikom.
        Link jako przyklad gdyz ten nr mac jest jedyny.
        www.its05.de/computerwissen-computerhilfe/pc-netzwerk/mac-adresse/mac-adresse.html
        • unhappy Re: IP?Oszustwo.MAC z modemu ale nie ip. 30.09.11, 06:06
          Gość portalu: marek.lipski napisał(a):

> Nr modemu ale nie preparowane ip jest wazne.

Napisz jeszcze, że kolor obudowy modemu jest ważny. Będzie to miało ten sam sens. Adresy MAC są wykorzystywane (między innymi) do wiązania numerów IP z konkretnymi urządzeniami. W sieci Internet adresy MAC nie są propagowane. Bo i po co?
    • Gość: pomysłowy Składajmy zawiadomienia do prokuratury o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 20:36
      o popełnieniu przez kancelarię przestępstwa nielegalnego pozyskania danych osobowych. Ja zamierzam jako praworządny obywatel takie zawiadomienie złożyć
    • Gość: ted464 Antypiracki biznes rozkwita IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.09.11, 21:12
      Mam taką nieodpartą myśl , która mnie gnębi od dawna , jeżeli coś się ukradnie , to jest ktoś komu coś zginęło . W przypadku ściągnięcia jakiegoś pliku , nic nikomu nie ginie , natomiast zostaje dany utwór rozpropagowany . Wydaje mi się , że nie należy ścigać tego , który rozsławia wykonawcę , należy natomiast działać w inną stronę tzn. jeżeli wykonawca nie zgadza się na propagowanie utworu w internecie , należy tak pokierować pracą moderatorów , by te utwory nie znalazły się w sieci . Natomiast co się tyczy adresów , jest to moim zdaniem czyste przestępstwo i ględzenie Prokuratury iż Firma ma prawo wglądu w akta jest nielogiczne . Jak się ma ta sprawa do ochrony Danych Osobowych ? , co na to Rzecznik Praw Obywatelskich ? Myślę iż Adwokaci popełnili przestępstwo , zdobywając i rozprzestrzeniając adresy internautów .
    • hirszhahr To wspaniale !!! 29.09.11, 21:35
      Człowiek podobno kulturalny interesuje się kulturą. Kultura to min. muzyka, film, teatr, książki. bardzo proszę mi powiedzieć, jak z zarobkami w tym popieprzonym kraju i cenami tych dóbr kultury, mam w niej uczestniczyć, jak własnie nie w ten sposób, tj, ściągając z sieci?

Książek bym nie czytał właściwie, bo jedna na pół roku kupię. Gdyby nie Empik, to by była w ogóle tragedia. W teatrze nie byłem kilka lat, bo ceny są zabójcze biletów. Do kina również, ze względu na ceny biletów raczej się opieram iść. Zakichane CD, bo o winylach nie mówię, to w zależności czy scena niezależna, czy oficjalna - od 20 do kilkudziesięciu złotych. No więc się pytam, jak nie ten internet, i możliwość ściągania z niego, to jak niby byśmy mieli być kulturalni, hę?

Dajcie zwykłym ludziom szanse na korzystanie z dóbr kulturowych, i na pewno będzie lepiej.
    • Gość: V Antypiracki biznes rozkwita IP: *.finemedia.pl 29.09.11, 21:35
      You call it piracy.
      We call it freedom.
      Anonymous never forgets.
      Anonymous never forgives.
      Expect us...
    • Gość: zyzol Oho, widzę wielką jedność złodziei na forum IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.09.11, 21:39
      Ciekawe, co byście powiedzieli, gdyby Wam odmówiono nie płacono za pracę.
      Brawo Pro Bono. Tępić złodziei.
    • Gość: dupczek Re: Wielka wojna internetowa IP: *.aster.pl 29.09.11, 21:40
      czytaj uważnie - nie za ściąganie ścigają -bo to w wypadku piosenek czy ksiazek jest legalane.
    • nessuno PRO BONO 29.09.11, 22:12
      Możecie mi skoczyć patałachy.Buhahaha,żałosne dupki,liczycie ze ludzie się dadzą nabrac i zastraszyć? C*uj wam w d*pę.
    • Gość: bu ??? IP: *.aster.pl 29.09.11, 22:49
      cytat: Ustalanie adresu IP komputera, z którego nielegalnie udostępniano pliki, to know-how kancelarii.
      --------------
      a ja to chcialabym wiedziec, skad maja te dane. to nie sa informacje ogolnie dostepne i jesli ktos je ma, to albo dlatego ze mial podstawe je poznac, albo zdobyl je nielegalnie. a juz na pewno nie jest to know how, ktore podlega ochronie prawnej.
      inaczej mowiac, ci "prawnicy" chca sie wypromowac (a gazeta im to ulatwia) i przy okazji naciac pare leszczy na kase.
      i jeszcze jedna rzecz: na miejscu osoby, ktora dostala wezwanie, zlozylabym doniesienie do prokuratury, ze ktos bezprawnie ma dostep do jej danych osobowych. doniesienie do wiadomosci giodo, zeby prokuratura miala wiedze, ze nie tylko oni nad tym panuja
    • Gość: facet BOJKOT probono !! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.09.11, 22:56
      bojkotować ich to nic nie warta pseudokancelaria robiąca szum i chcąca tylko pieniędzy. i niczego więcej. a niech milion pozwów wyślą. mam nadzieje ze zbankturują na papier!!!
    • Gość: (x)(x) nie dajcie sie naciagac "pejsatym cfaniakom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 00:12
      Zacytuję słowa (o ile mi wolno...) Pana Krzysztofa Jacka Szklarskiego - redaktora strony internetowej szklarski.eu oraz napisy.info :

"Proszę zwrócić uwagę na fakt ten, iż ostrzeżenia, żądania, pomówienia są słane do Was, na Wasze konta, przez Puczydłowskiego i jego firmę z konta utworzonego na Chomikuj.pl. Puczydłowski nie dysponuje Waszymi adresami IP, Waszymi imionami, nazwiskami, adresami domowymi i z pewnością od Chomikuj.pl tych danych nie zdobędzie, gdyż Chomikuj.pl zmienił swoją siedzibę a mieści się ona teraz na Cyprze, tak więc Puczydłowski musiałby się zwracać do Chomikuj.pl poprzez cypryjskie organy sądownicze o udostępnienie tych danych, aby móc zacząć Was skutecznie ścigać. Nie leży w interesie Chomikuj.pl by te dane im udostępniać, nie jest to także w interesie Cypru, tak więc takie działania, które podjął i podejmuje Puczydłowski i jego "Pro Bono", były i są skazane na niepowodzenie, o czym już dawniej, przy okazji poruszania tematu Chomikuj.pl, pisałem"
    • Gość: JR Antypiracki biznes rozkwita IP: *.128.35.211.static.crowley.pl 30.09.11, 08:33
      "kryminalizuje każde, nawet całkowicie incydentalne, korzystanie z utworów. Dalsze próby wdrażania tego systemu w życie spowodują, że albo wstrzymamy rozwój kultury"

Co też ten prezes Lipszyc wygaduje w swoim komentarzu???

Udostępnianie w internecie setek a często tysięcy utworów chronionych prawem autorskim to nie jest żadne "incydentalne korzystanie". Przypominam, że póki co ścigane jest udostępnianie, a nie ściąganie.

I jeszcze, że ściganie takiej kradzieży ma "wstrzymać rozwój kultury"???
      Litości...
    • Gość: blenderspl Re: Wielka wojna internetowa IP: 193.110.122.* 30.09.11, 09:03
      W jaki sposób firma otrzymała dane osobowe? To jest podstawowe pytanie.
      • unhappy Re: Wielka wojna internetowa 30.09.11, 09:44
        Gość portalu: blenderspl napisał(a):

> W jaki sposób firma otrzymała dane osobowe? To jest podstawowe pytanie.

Prokurator w toku prowadzonych czynności ustalił te dane, a Pro Bono jako strona uzyskała dostęp do akt. A w aktach dane :D
        • kontestatorbg Re: Wielka wojna internetowa 30.09.11, 10:51
          A prokurator w dniu 12 września za udostępnienie tych informacji został odwołany przez Andrzeja Seremeta Prokuratora Generalnego. Kto zapłacil ten jest łosiem, a kancelaria na "strachu" zarobiła ładną sumkę bo pewnie nie jeden zatrzasł gaciami i zapłacił
          • unhappy Re: Wielka wojna internetowa 30.09.11, 10:55
            > A prokurator w dniu 12 września za udostępnienie tych informacji został odwołan
            > y przez Andrzeja Seremeta Prokuratora Generalnego.

Mało prawdopodobne.
            • kontestatorbg Re: Wielka wojna internetowa 30.09.11, 11:17
              wejdź na bloga Szklarskiego
              • unhappy Re: Wielka wojna internetowa 30.09.11, 14:16
                kontestatorbg napisał:

> wejdź na bloga Szklarskiego

Po co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka