Dodaj do ulubionych

Tajni bracia z SGH

IP: *.ghnet.pl 16.02.12, 10:50
My już som amerykany... Nasza przyszłość narodu chyba za dużo hamerykańskich filmów się naoglądała..
Obserwuj wątek
    • wampirius Re: Tajni bracia z SGH 16.02.12, 11:15
      i co w związku z tym? USA mają najlepsze uniwersytety na świecie, więc czerpanie z nich wzorców chyba jest dobrym pomysłem
      • czlowiek.epoki Re: Tajni bracia z SGH 16.02.12, 13:01
        twoim zdaniem ta najlepszość wynika z tego, o czym piszą w artykule?
        • Gość: gość Re: Tajni bracia z SGH IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 16.02.12, 20:11
          eee, na akademii ekonomicznej w katowicach było bractwo warszawskiej (ulicy).... i to w latach 80 zeszłego wieku. żeby zostać członkiem tego bractwa trzeba było przejść od ae do rynku i z powrotem na własnych nogach ....oczywiście wypijając po jednym piwie w każdym z napotkanych barów. powrót świadomy nie był wymagany - wystarczyło dotrzeć z powrotem na uczelnię. zawiązywało to bardzo silne więzi członków - dzięki temu po studiach pomagaliśmy sobie , i w zasadzie do dzisiaj robimy wspólnie interesy.
      • Gość: asdf Re: Tajni bracia z SGH IP: *.60.citypartner.pl 16.02.12, 21:06
        Hovno.
        Polacy się jarają Amerykanami od d*** strony.
        Siłą Ameryki nie są bzdurne bractwa, bzdurne święto indyka czy inne helołiny, ale nauka oraz silna armia.
    • Gość: zxcvbnm Tajni bracia z SGH IP: *.icpnet.pl 16.02.12, 11:17
      Gratuluję wybrania super-swietnej angielskiej nazwy.Dodać należy człon germański (lub frankoński) i pomyśleć przyszłościowo o chińskim.
      I dlaczego bractwo a nie fraternity or fellowship bo bruderschaft może się źle kojarzyć (nie dotyczy zgrupowania polskiej reprezentacji narodowej).
    • framberg Tajni bracia z SGH 16.02.12, 12:11
      Przecież korporacje studenckie działają cały czas.
      Nawet w czasach gdy ich niby nie było (stan wojenny), w czasach, z których w ich własnych zapiskach historycznych zieje dziura, potrafili wysyłać członków na praktyki połączone z raca do Anglii (wtedy była to nieoceniona pomoc). Vide Concordia z Lublina, niby nieistniejąca w latach -80, nawet wg zapisek samej Concordii. Nie było jej, a wysyłała członków w podróże zachodnie.
    • lahdaan Żadna nowość 16.02.12, 12:45
      a wzorowanie się na USA oraz nadawanie anglosaskich nazw jest żenujące i świadczy tylko o znikomej wiedzy pomysłodawców.

pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_korporacje_akademickie
    • Gość: szarak z sgh Tajni bracia bogatych rodziców z SGH IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 12:50
      Kto normalny ma czas na takie pierdoły? W US and A może i ma to prawo bytu ale nie u nas. do roboty!!
      • Gość: m Re: Tajni bracia bogatych rodziców z SGH IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.12, 14:08
        z tego, co wiem, lenie nie studiuja na SGH, przynajmniej tak bylo 10-15 lat temu. ludzie byli raczej pracowici i ambitni...
        • lucusia3 Re: Tajni bracia bogatych rodziców z SGH 16.02.12, 20:30
          Dla mnie to żenujące. W USA bractwa łatają więzy społeczne. U nas nie ma czego łatać. U nas środowiska czy grupy istnieją naturalnie. To tak jak kupować dodatek do benzyny niskooktanowej a tankować 98. Takie bezrefleksyjne małpowanie jest według mnie żałosne, ale jak ktoś się lepiej czuje małpując, to proszę bardzo. Mnie zwyczaje europejskie są bliższe.
    • Gość: bankier Tajni bracia z SGH IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.02.12, 13:00
      absolwenci sgh to ludzie szczęśliwi, bo nie wiedzą jak wielka jest ich niewiedza.
      podczas 5 lat wytężonych studiów nauczyli się sprawnie pić alkohol na imprezach.

Gdyby wiedzę absolwenta uczelni technicznej połączyć z kontaktami towarzysko-mafijnymi
      absolwentów sgh, to powstałby prawdziwy manager. A tak debile bez wykształcenia i
      świadomości, że nic nie wiedzą zabierają się za zarządzanie. I efekty są smutne.
      • Gość: m Re: Tajni bracia z SGH IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.12, 14:07
        od razu smutne! jest wolny rynek, pracodawcy moga zatrudniac kogo chca i otrzymywac odpowiednie efekty
        tyle ze jak np. celowo wybralam sgh na studia, a debilem nie jestem, moglam spokojnie wybrac studia techniczne, ale zrobilam, co dla mnie lepsze i inni bystrzy koledzy ze studiow tez
      • Gość: bolek Re: Tajni bracia z SGH IP: *.trzebinia.mm.pl 16.02.12, 20:39
        Gdyby połączyć absolwenta uczelni technicznej z absolwentem SGH to wyszedłby pan Janek spod budki z piwem.
    • Gość: robert.utrata Tajni bracia z SGH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.12, 14:06
      Wystarczy skonfrontować ten artykuł ze stroną mygoodwill.pl, żeby wiedzieć, że autorka nie bardzo wiedziała o czym pisze i nie przygotowała się do pracy. Tym właśnie różnią się twórcy GOODWILL od autorki powyższego tekstu - profesjonalizmem (i prawdopodobnie ambicją)
      • Gość: utf-8 Re: Tajni bracia z SGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 15:01
        "Tym właśnie różnią się twórcy GOODWILL od autorki powyższego tekstu - profesjonalizmem (i prawdopodobnie ambicją)"

W takim razie zróbcie coś z kodowaniem stronki, bo "krzaczy" ;)
    • Gość: fuks a gdzie barwiarze w deklach i z bandami?! IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 14:33
      Studenci EsGieHu chcą być tacy "hop do przodu" i wprowadzać u nas amerykańskie zwyczaje, a nawet nie wiedzą że w Europie kontynentalnej - w tym także w Polsce! - zamiast jakiś "tajnych bractw" działały i działają nadal Korporacje Akademickie. (Zrzeszające ambitnych studentów. Choć raczej tych o poglądach konserwatywnych a nie "starbucksową lewicę".) No ale najwyraźniej w tym przypadku chodzi tylko o powierzchowne małpowanie wzorców z ju-es-ej.

pl.wikipedia.org/wiki/Korporacja_akademicka
    • Gość: look7 Tajni bracia z SGH IP: *.stimo.net 16.02.12, 14:55
      Czy musimy wszystko kopiować od tych wieśniaków. Zróbmy coś po swojemu.
    • Gość: sgh Tajni bracia z SGH IP: *.zax.pl 16.02.12, 17:09
      ja pie...!
      • Gość: goscLA Re: Tajni bracia z SGH IP: *.lsanca.fios.verizon.net 16.02.12, 17:50
        duma ze szkoly to duma z jego druzyny sportowej, ktora jest rowna dumy z poziomu edukacyjnego. To nie tylko koszulki czy bluzy to ogromne pieniadze ktore placa absolwenci i korporacje, Ilosc pieniedzy rocznie placonych dla Harvard (tzw endowment i donacje) to 30% budzetu Polski, czyli okolo 26 mld dolarow
        • lucusia3 Re: Tajni bracia z SGH 16.02.12, 20:43
          No i co w związku z tym?
          Wartość PKB USA wynosi ponad 14 260 mld USD a Polski 690 mld USD, miezszkańców mają 311 280 492 a Polska 38 200 037, za to Amerykanin przechodzi średnio na emeryturę w wieku 71 lat, w Polsce 57.
    • markono śmiejcie się głuptaski, śmiejcie 16.02.12, 18:00
      ignorancja nie boli, ale sporo kosztuje.
      tajne bractwa przechodzą do działań jawnych, taka kolej rzeczy na drodze nwo
      publicdisorder.wordpress.com/2010/09/11/tajna-wladza-swiata-2/
    • Gość: niebieskawiertarka Tajni bracia z SGH IP: *.adsl.alicedsl.de 16.02.12, 20:06
      a mnie to śmieszy, że Piotr jest na pierwszym roku, a już ma za sobą rozczarowania samorządem studenckim... chyba po prostu naoglądał się amerykańskich filmów, a że jest młody, to chce być bossem mafii (też chciałam). sgh to perełka na tej prowincji edukacyjnej, ale bez przesady, do harvardu to mu daleko i ta organizacja niestety nie zmieni sytuacji tylko narazi zadufanych studencików na śmieszność.
    • Gość: student Tajni bracia z SGH IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 20:10
      Kolejna durna moda z durnego USA.
    • Gość: tomo Zakochałem się w dziewczynie ze zdjęcia:] IP: 94.75.114.* 16.02.12, 20:32
      Śliczna jak aniołek!
    • Gość: POdatnik Ale popelina. IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 20:34
      Brawo studenciaki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka