Dodaj do ulubionych

Sposób na piratów i tańsze płyty CD

18.10.04, 07:53
Ten artukuł stoi w sprzeczności z innym (link na tej stronie "Ile płacimy za
CD"), w którym autor wylicza nam z czego bierze się koszt płyty. Wynika, że
kolorowa okładka i nadruk to tylko 2 zł. Skąd więc nagle taka oszczędność?
Obserwuj wątek
    • Gość: klesz WYBÓR?! IP: 80.48.140.* 18.10.04, 07:58
      Jesli mam do wyboru płyte za 20zł lub tę samą płytę z netu za darmo to co
      wybiorę? Polska to kraj w którym taka kampania na niewiele się zda gdyż mamy
      we krwi cwaniactwo. Pójda na to jedynie ci którzy nie mają dostępu do netu,
      internauci nie wiedzą jak wygląda oryginalna płyta. Wraz z postępem
      technologicznym rośnie ilość użytkowników internetu i za kilka lat juz
      wszyscy będą korzystali z p2p zamiast chodzić do empiku.....
      • Gość: przem Re: WYBÓR?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 08:53
        jezeli plyta bedzie kosztowac do 20 zl ( i bedzie miala kolorowa okladke,
        przewinelo sie to w artykule ) to napewno kupie orginalna plyte w sklepie, i
        wtedy wydam wiecej pieniedzy na plyty (niz teraz, czyli zero z powodu cen), a
        co sie tyczy internetu i p2p to mam DSL'a i nie mam z tym klopotu, ale nie
        zgodze sie z tym twierdzeniem ze wszyscy we krwi mamy cwaniactwo, to jest
        spowodane cenami tego nosnika, i zamiast sluchac mp3 lub bawic sie w sciaganie
        z p2p bede wolal kupic plyte w sklepie.
        [ ps. mam jedna orginalna plyte, ale pozniej zalowalem ze wydalem 69 zl - ZA
        DROGO!! panowie!!]
      • Gość: noida Re: WYBÓR?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 09:21
        Nieprawda. Ja bym kupowała niektóre oryginalne płyty, gdyby kosztowały 20 zł.
        ale ponieważ kosztują 60 to ani mi się śni, biorąc pod uwagę, ile zarabiam. W
        końcu niektórych artystów lubię i chętnie bym im dała zarobić, to dlaczego mam
        ściągać płytę z netu? Bardzo dobrze, niech płyty kosztują 20 zł, to taki
        odpowiednik tanich linii lotniczych- zapewniam cię, że znajdzie się spora grupa
        średnio zarabiających Polaków, którzy skorzystają i z tego i z tego. A jeżeli
        ty wolisz pozostać cwaniakiem... no cóż, widać masz to we krwi...
        • 2paco Re: WYBÓR?! 18.10.04, 15:45
          ja mm tak jakos dziwnie, że lubię mieć oryginalne płyty. Jestem jednym z
          największych kozaków wśród moich znajomych, gyż mam ok. 40 oryginałów, i mam
          taką zasadę, że W ŻYCIU nie kupię pirata (co innego piractwo komputerowe, tam
          ceny są piekileknie wysokie i w całej rozciąłości popieram nielegalny obrót -
          mała firma za trzy licencje na Office musi wybulić potężne pieniądze, które
          inaczej spożytkowane mogłyby jej pomóc w rozwoju). Mam sporo przegranych płyt
          od znajomych, ale w zyciu nie zapłacę komuś za okradanie artystów.
          Jak ceny mają spaść do 20 złotych, to na pewno będę zaglądał do sklepów, ale
          nie empików, tylko MediaMarkt, bo empik zawsze strasznie zdziera.
          • Gość: Lolek Re: WYBÓR?! IP: *.wesleyan.edu 18.10.04, 17:44
            > Mam sporo przegranych płyt
            > od znajomych, ale w zyciu nie zapłacę komuś za okradanie artystów.

Tak sie sklada, ze artystow glownie okradaja wielkie koncerny muzyczne.
            Artysta dostaje ok. 7-15% zysku ze sprzedanej plyty, przynajmniej w USA.
            Tak jest w przypadku gwiazd. Najmniej znani nie dostaja nic.
            • djbunio Re: WYBÓR?! 18.10.04, 18:02
              7-15% i maja takie chalupy!!!!!????? :)
            • 2paco Re: WYBÓR?! 18.10.04, 22:02
              niekoniecznie tak jest, jak piszesz, ale jeśli chodzi o mnie, to piratów
              muzycznych na pewno nie będę dorabiał.
              prawie wszystkie oryginalne płyty kupowałem wyłącznie z kieszonkowego (kilka
              tylko dostałem za friko albo wygrałem w radiu), i dlatego zawsze z namysłem
              kupowałem. Jednak od kilku lat nie kupiłem żadnej, bo zawsze to co chcę, znajdę
              u jakiegoś znajomego. Gdyby kosztowały 20 złotcyh za sztukę, to bym sobie
              często darował szukanie po znajomych i szedł do sklepu, by nabyc na własność.
              A każda sprzedana płyta to jest kilka złotych dla artysty, więc warto chyba
              docenić ich dorobek, jeśli ceny nie są bajońskie.
      • Gość: Dionizos Jakość IP: *.ibib.waw.pl 18.10.04, 10:20
        Z netu jest co prawda za darmo ale za to jakość tragiczna. Zrobiłem sobie nawet
        kiedyś dwie składanki z mp3 i tylko raz słuchałem. Basy były jakieś takie
        dudniące i jednostajne, instrumenty perkusyjne miały jednakowe cykające
        brzmienie. Tak że w zasadzie to chyba się to nie za bardzo opłaca. Lepiej kupić
        sobie kilka płyt rocznie niż mieć kilkaset ściągniętych z internetu w postaci
        mp3 i póżniej katować swój słuch takim tragicznym dźwiękiem.
        • Gość: tyo Jakość mp3 nie musi być gorsza - popatrz: przykład IP: 212.244.27.* 18.10.04, 11:04
          mp3 to niejednorodny format, w internecie jest zwykle 128 Kbps - jakość ta jest
          już dobra, ale jesli chcesz lepszą to sugeruję poszukać 192 lub nawet 256 Kbps
          (nie wspominajac o 320 Kbps) wtedy nie bedziesz narzekać ... tylko zapomnij o
          4-5 MB na utwór .... jakość zajmuje miejsce
          Popatrz na przykład:
          utwór - "Sweet child o'mine" - Guns and Roses - ok. 6 minut (16 bitów, 44.100
          Hz, CBR - Constant Bitrate itp. itd.)
          96 Kbps - 4.14 MB
          128 Kbps - 5.50 MB
          192 Kbps - 8.22 MB
          256 Kbps - 10.90 MB
          320 Kbps - 13,60 MB
          Zapewniam Cię, przy ostatniej opcji, Twoje ucho raczej nie uslyszy róznicy - nie
          ważne jak wysokie mniemanie masz o swoim narządzie słuchu :) - chociaż kompresja
          nadal wynosi chyba coś ok. 4.4 : 1

pozdrawiam

• Gość: p Re: Jakość mp3 nie musi być gorsza - popatrz: prz IP: *.physik.uni-bielefeld.de 18.10.04, 12:11
            No, ale facet pisze o plikach sciaganych z internetu. Trzeba przyznac, ze w
            wiekszosci sa marnej jakosci, a czasami tragicznej. I nie chodzi tu tylko o
            kompresje, ale tez o ripowanie. I to drugie tak na prawde jest sztuka.
            Zastosowanie kompresji 128 daje przyzwoite rezultaty, ale pod warunkiem, ze
            kompresowany dzwiek jest dobrej jakosci.
      • Gość: tyo Re: WYBÓR?! IP: 212.244.27.* 18.10.04, 10:34
        "cwaniactwo we krwi" ...
        ciekawym jest fakt, że uczciwości uczą nas złodzieje, kombinatorzy i naciagacze
        ... nie, nie o autorze posta na który odpowiadam pisze ...
        piszę o zarządach firm fonograficznych itp. .. wiadomo powszechnie, że uczciwy
        człowiek może co najwyzej dojść do środkowych rejonów średniego szczebla
        zarzadzającego ... wyżej wdrapują sie już ci, którzy z uczciwością maja niewiele
        wspólnego
        pozdrawiam -
        • Gość: rr Re: WYBÓR?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 11:50
          Nikt Ci nie zabrania założyć własnej firmy i przyjęcia tam posady dyrektora
          generalnego.
    • Gość: raf Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.kielce.uw.gov.pl / *.kielce.uw.gov.pl 18.10.04, 08:12
      Jeden z największych koncernów muzycznych będzie sprzedawał muzykę o 70 procent
      taniej

Przeciętny kompakt kosztuje w Niemczech ok. 17 euro. BMG ma zamiar sprzedawać
      go za 9,99 euro

Panie Krzysztofie, z matematyką to u Pana kiepsko:D

17 euro - 70% = 5,1 euro
      tak, że nie o 70% taniej, tylko 60% ceny dotychczasowej, czyli o 40% taniej.
      ale tytuł do brukowca jak w sam raz:)
      wstyd
    • Gość: Widzący Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.chello.pl 18.10.04, 08:30
      Ciekawe jak autor wyliczył te 70% ?? 9,99 do 17 to jest O 70% taniej?
      Widać arytmetyka jest zbyt trudna dla pismaczka.
      • Gość: Matematyk Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:01
        Wyliczenie bylo calkiem proste. To takie Walesowe prawo matematyczne ("obnize
        ceny o 100%..."):

70% z 9,99 EUR to jetzt wlasnie rzeczona roznica 7 EUR...

;-)
    • Gość: kondor dogry jest Pan Redaktor z matematyki!!!! IP: *.chello.pl 18.10.04, 08:39
      70% z 17 to 7. Ciekawe;-)_\
    • Gość: gosc Cena obwoluty 0.04Euro cena nadruku nadruku 0.04E IP: 213.17.181.* 18.10.04, 09:05
      Oszustwo! Jak widac powyzej cena tych 2 elementow to tylko 0.08Euro = 35 groszy!
      Te liczby zawieraja marze drukarni i firmy replikujacej! Zapytajcie w TAKTcie,
      naszym najwiekszym zakladzie replikujacycm plyty CD i DVD.
      Wydawcy nasz rzna gdzie mozna!

• Gość: tow. stalin Nie ma żadnej obniżki! IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 18.10.04, 09:26
      ludze, to jest żadna obniżka! skoro oni mają "obniżyć" cenę, to niech
      pozostawią kolorowe okładki i wypasione nadruki na płytach! jesli "obniżka" cen
      ma iść w parze z obniżeniem jakości, to mamy do czynienia z sytuacją w której
      towar gorszej jakości jest oferowany po niższej cenie! w związku z tym NIE
      można mówic o obniżce cen, tylko o wycenie towaru wg. nowych standardów!

w tej sytuacji, żadne piractwo nie zniknie, bo za tą samą cenę piraci będą
      oferowali lepiej "wydane" płyty, hahaha.

kurde, czy was tez wkurza to, że menedżerowie firm fonograficznych uważają nas
      za idiotów i wciskają kit o "obniżce"?

a wybiórcza powtarza te bzdury...
      • Gość: tyo pomyśl zanim napiszesz IP: 212.244.27.* 18.10.04, 11:11
        co do fonografów - zgoda, ale czego chcesz od "Wyborczej"? Powtarza to co
        usłyszała, bo to jest "news" ... czy ci sie to podoba, czy nie .. to jest news ...
        • Gość: tow. stalin Re: pomyśl zanim napiszesz IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 18.10.04, 13:40
          a ja jestem taki stary piernik, co nie wierzy, że takie "newsy" są drukowane ot-
          tak :). jesli po takim "newsie" w ogólnej świadomości pozostanie fakt: "ludzie!
          ale tanie te oryginalne płyty firmy BMG, można by ich więcej kupować!" to
          chodzi tylko i wyłącznie o ten fakt :). i wybiórcza potraktowała
          temat "wybiórczo": a to mały cytacik Pana Szefa Firmy Fonograficznej, a to
          wymienienie tejże Firmy z Nazwy, a to mimochodem podany Asortyment Artystów,
          hahahahahaa. sorki, ale to ja jestem ten co myśli, nim coś napisze, hehe. pozdr.
    • Gość: sennosc Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 09:47
      gdzieś czytałem -koszt kasety magnetofonowej ok 2pln plus tantiemy podatki
      okładki marże ,transport dystrybucja =ok 20pln ,koszt płyty cd -patrz j/w =
      60pln .Kto kogo robi w balona.Ijeszcze jedno ,kupiłem dwupłytowy album Myslowic
      za ok 40pln-jakośc gorsza niż mp3-pluje sobie w gębę że wydałem tyle kasy.
      • Gość: rr Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 11:52
        Nie sądzę, żeby ta sama płyta w MP3 brzmiała lepiej.
    • Gość: Poki Nie kupię takiej płyty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 09:50
      Jeśli obniżenie ceny ma się wiązać ze zubożeniem dodatków do niej: okładki,
      nadruku, to ja dziękuję. Bo przecież tylko i wyłącznie tym różnią się oryginały
      od piratów - bogatą szatą graficzną.
    • Gość: Ziuta Dobre do końca trwania promocji.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:01
      Koncern wypuszczając takie info, zapewnia sobie darmową promocję. A to niestety
      kosztuje bardzo dużo i zawiera się w cenie płyty w sklepie.
    • Gość: Michal Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:12
      Ja wlasciwie muzyke tylko sciagam z internetu ale nie z uwagi na cene, a z
      takiego powodu, ze kuzyki ktorej slucham praktycznie nie mozna kupic w Polsce i
      jedynym rozwiazaniem jest internet.
      • jan.kulczyk Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD 18.10.04, 13:25
        To tania i dość już wyświechtana wymówka. Co by to miało być? Chyba nie masz na myśli bootlegów? Nie żyjemy w tzecim świecie, zdziwiłbyś się jak dużo muzyki jest dostępnej, gdybyś tylko zajrzał do sklepu. Podaj przykłady, a ja podaję adresy: nttp://www.stereo.pl, www.vivid.pl
        A jeśli tam nie ma, to gwarantuję, że bez problemu dostaniesz w amazon.de czy amazon.fr (amazon.co.uk jest już droższy)
        • djbunio Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD 18.10.04, 15:33
          Dzieki za przydatne adresy :), szukalem czegos takiego, wielkie dzieki.
        • Gość: łysy Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: 195.94.209.* 18.10.04, 16:03
          No wieć tak, wrzuciłem po kolei podane adresy www i dla każdej po kilkanaście
          wykonawców z Rosji, Ukrainy, Węgier, Czech. Znalazłem jedynie Omegę i to tylko
          dwie płyty na kilkadziesiąc z dorobku.
        • Gość: Dżozef sorry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:46
          Tego czego ja słucham też nie ma na wyżej wymienionych stronach.
    • Gość: erik Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.chello.pl 18.10.04, 10:32
      hmmm, ja chyba nie umiem liczyć, ale nie widzę tam 70% obniżki. Z 17 na 9.99 EUR?
      • Gość: Matematyk Nowa matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:38
        Wyliczenie bylo calkiem proste. To takie Walesowe prawo matematyczne ("obnize
        ceny o 100%..."):

70% z 9,99 EUR to jetzt wlasnie rzeczona roznica 7 EUR...

;-)

• Gość: jarmat Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.internet.radom.pl 18.10.04, 10:38
      Jeżeli policzymy, że nadruk i okładka to koszt max 0.5 Euro, to zostake jeszcze
      6,5."Koncern zadowoli się niższą marżą" - to znaczy, że po obniżeniu jej o 6,5
      Euro nadal będzie zarabiał. To dowodzi tylko tego, że koncerny są większymi
      złodziejami niż ludzie kopiujący muzykę z internetu. Są zachłanne i
      wykorzystując sądy moczą dużą kasę w zwalczanie tzw piractwa. Następna wielka
      kasa idzie w tworzenie zabezpieczeń przed kopiowaniem, które nota bene nie są
      wielkim utrudnieniem dla piratów a potrafią być bardzo uciążliwe dla normalnych
      użytkowników. Gdyby zrezygnowały z tych działań i jednocześni obniżyły marże, a
      artyści nieco obniżyliby swoje tantiemy od sztuki, to i tak per saldo
      zarobiliby, a płyta kosztowałaby poniżej 20 zł (potwierdza to przykład pana
      Kukiza). W tym momencie piractwo umarłoby śmiercią naturalną. Ja sam za 60 zł
      płyty nie kupię, ale nieraz w markecie na wyprzedażach trafiam na okazje o
      ponad połowę tańsze i takich płyt mam całkiem sporo. Mam nadzieję, że za
      przykładem BMG pójdą inne firmy.
    • xanlar "Wydawcy znalezli sposob na piratow" 18.10.04, 10:48
      To zadziwiajace ile lat ciezkich badan wymagalo to zaskakujace
      odkrycie, "niespodziewanie odnaleziony cudowny srodek na piratow" - obnizenie
      cen plyt! Jestem pod wrazeniem - dzielne zuchy z tych specow koncernu
      plytowego! ;)
    • cixi Refleks szachisty 18.10.04, 10:49
      Szkoda,że w momencie gdy przeciętni ludzie odzwyczaili się już od kupowania
      płyt w ogóle. Brawo za umiejętność myślenia w koncernach - już po kilku latach
      kryzysu i na skraju upadku całej branży muzycznej. Myślenie nie boli. Brawo za
      pomysł sprawdzania idei na najbogatszym niemieckim rynku, szkoda, że nie
      zaczęli od Japonii.
    • Gość: Bat56 Oj-czyste kpiny. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 11:03
      Drogi Panie Krzysztofie Olszewski, z przykrością konstatuję, że średnio, to Pan
      zna swój ojczysty język. Wypada wiedzieć, co znaczą słowa których się używa.
      "Słownik poprawnej polszczyzny PWN" pod redakcją śp prof. dr Witolda
      Doroszewskiego podaje: "średnio 1. <<przeciętnie>>: Średnio na osobę wypada po
      100 zł..."
      Już to tłumaczę w odniesieniu do Pańskiego tekstu. Jeżeli jedna płyta kosztuje
      30 PLN a druga 60 PLN, to płyty kosztują od 30 do 60 PLN, ale ŚREDNIO płyta
      kosztuje 45 PLN.
      );
      Z poważaniem
      Bat56
    • Gość: algebra Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 11:26
      70 % z 17 to 11,9. A 17 minus 11,9 to 5,1. I tyle powinna kosztowac plyta w
      Niemczech jesli tytul gazety nie jest klamstwem ani manipulacja ;o
    • Gość: lelek Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.rzeczpospolita.pl 18.10.04, 11:50
      Jakby obniżyli ceny do 20zł to bym kupował 5 płyt miesięcznie, a tak kupuję 1 z
      przeceny. Stać mnie na CD za 7 dych ale nigdy frajerom tyle nie zapłacę za
      płytkę bo to normalne złodziejstwo żeby w Polsce płyta kosztowała tyle co w
      Niemczech.
    • Gość: jo Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.ds.univ.gda.pl 18.10.04, 12:04
      To ze wytwornia rznie ludzi to jedno. A drugie to jak sklepy potrafia przeginac.
      Np. Gdanski Empik. Rok temu. W ofercie sa plyty Jane's Addiction. Kosztuja
      powiedzmy ok 35 PLN. Wychodzi nowa ich plyta i WSZYSTKIE skacza o dyche.
      Np. Gdanski Media Markt. Rok temu. "Debut" Bjork potrafi sie wychac cenowo (i
      miejscem ekspozycji) od 16 PLN (!) do 40 PLN.
    • Gość: hmmmm Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.dsl.pipex.com 18.10.04, 12:08
      mozna powiedziec ze sie czepiam ... ale jak wezme 9,99 razy 100 i podziele
      przez 17 to jak bym nie liczyl wychodzi mi 58,76% (w zaokragleniu 60%)...

Jak sie uda to plyty BMG beda kosztowac okolo 60% starej ceny, a nie byc tansze
      o 70% ...

a wnioski?

autor powinien zrezygnowac z dyplomu ukonczenia szkoly podstawowej, albo wziac
      korepetycje z matmy i nauczyc sie obliczac procenty ...
    • Gość: fugazzi od 30 do 60 zl??? IP: *.mos.gov.pl 18.10.04, 12:08
      w empiku srednio od 50 do 80
    • Gość: manujoao Re:Es gibst da ned! IP: *.customer.m-online.net 18.10.04, 12:27
      W niemczech nie wyglada to wcale tak rozowo jak to szanowny redaktor
      napisal.Zaiste:BMG wprowadzilo rzeczywiscie do sprzedazy nowe plyty bez okladek
      (na razie wg moich informacji w takiej postaci mozna nabyc jedynie debiutancka
      plyte zespolu 2raumwohnung w trzech wariantach-luksusowym w opakowaniu
      stylizowanym na winyl za jedyne 22euro,podstawowym za 16.99e oraz plytki bez
      okladki za 9.99e ,czyli nie 70%,a50% ceny),acz spotkal sie pomysl owy z dosc
      chlodnym przyjeciem...No bo jak tu glupiemu klyentowi wmowic ze ksiazeczka
      pochlania 50% ceny krazka???
      • Gość: jo Re:Es gibst da ned! IP: *.ds.univ.gda.pl 18.10.04, 12:58
        Najprawdopodobniej BMG chce sie pozbyc jakiegos felernego towaru i tyle. No bo
        przeciez okladka nie moze kosztowac az tyle (7 EURO 16,99-9,99) Jak by chodzilo
        o obnizenie ceny to i tak by mozna bylo plyte sprzedac po jakies 12 EURO z
        okladka.
    • djbunio ALE SIE CZEPIACIE!!!! 18.10.04, 13:23
      Ja raz w tygodniu ide do kina, kilka razy w miesiacu wypozyczam dobry film na
      dvd, i kupuje co najmniej dwie plytki miesiecznie (w cenie do 60 zl) lub
      wiecej. I sie nie uzalam, bo sie ucze, czego owocem jest stypendium
      500zeta/mies, problem nie lezy "na krazku" ani "na okladce", ale w ludziach :).
      • Gość: Aga Re: ALE SIE CZEPIACIE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 13:37
        Nie chodzi o to, zeby sie czpiac ale o to czy TRZEBA PLACIC ZA PLYTE AZ TYLE!
        Sadze, ze nie i nalezy robic wszystko, zeby ceny doprowadzic do NORMALNOSCI.
        Caly czas mowimy o tym ile traca artysci.Ale gdyby Ci wlasnie sami byli
        zainteresowani w rozwiazaniu problemu zrobiliby cos wiecej niz pokazywanie sie
        w akcjach niszczenia plyt prackich. Dobrze zaczal Grzegorz Markowski, ale jak
        dotychczas jest sam jeden. Czy ktos w koncu policzy sie ile tracimy my -
        klienci,ogromnie przeplacajac? .W Polsce nie tylko ceny plyt
        sa "zdemoralizowane" i cos z tym trzeba zrobic. A tak na marginesie -martwmy
        sie raczej rynkiem polskim a proby niemieckie zostawmy w spokoju.
      • Gość: manujoao Re: ALE SIE CZEPIACIE!!!! IP: *.customer.m-online.net 18.10.04, 13:39
        Taaa hop do przodu:D...Bunio zgadzam sie w toba w calej rozciaglosci,koncepcja
        uwazam sluszna,placmy po 70 za plytke,ba co wiecej zobowiazuje sie do
        uiszczenia dodatkowych 10(a co mi tam!)zeta/euro w postaci rekompensaty za
        straty moralne prezesa wytworni spowodowane bezczelnym zlodziejstwem plikow
        internetowych przez ten motloch,zbieranine wredna co to Uczciwemu Czlekowi
        zarobic nie da lol...
        A tak wogole to jak kupisz sobie himinidisca to pogadamy.
        • djbunio Re: ALE SIE CZEPIACIE!!!! 18.10.04, 15:11
          Nie o to dokladnie chodzi. Mnie chodzi o swiadomosc spoleczna. Na stadion,
          wolumen i gielde komputerowa (gdzie m.in. mozna zaopatrzyc sie w pirackie
          kopie) mam bezposrednie polaczenia komunikacja miejska, a ja jezdze po empikach
          (choc rzadko sie zdarza zebym tam cos kupil - np. ATB "No Silence" w Empiku
          36,99, a w Media Marktcie 29,99) po wszystkich Media Marktach i innych
          podobnych sklepach, wlaczajac stoiska muzyczne w hipermarketach :). Poza tym
          frajda ze sluchania oryginalnej plyty czy grania w oryginalna gre jest
          wielokrotnie wyzsza anizeli jej piracka kopia, a jak cos jest nie tak to mozna
          nawet zwrocic! :) (sprobujcie dogadac sie z piratem o zwrot pieniedzy ;)). W
          moim towarzystwie, jak plytka jest za droga to skladamy sie w kilka osob, a
          osoba, w ktorej rekach pozostanie orginal kupuje czyste plytki i robi kopie dla
          pozostalych (oczywiscie za wyjatkiem tych zabezpieczonych :)). Jesli chodzi o
          muze z netu to najlepiej (jak dla mnie) to platnosc przez smsa.
          • djbunio CO BYSCIE ZROBILI MAJAC 50 ZL W REKACH... 18.10.04, 15:20
            ....kupili jedna oryginalna plytke, czy piec pirackich???? :)
            • Gość: Dżozef Re: CO BYSCIE ZROBILI MAJAC 50 ZL W REKACH... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:48
              NIGDY nie kupuje od piratów. Poszedłbym do kina a muzyke zciągnął z netu.
    • Gość: lolek meloman Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: 212.160.172.* 18.10.04, 13:32
      > płyty nie będą mieć kolorowej okładki i bogato ilustrowanego nadruku na
      krążku.

HAHAHAHA! ja płyte bez okladki i nadruku to mam za 1 zł a nie za 9.99 euro!
      wyjmuje ją sobie z nagrywarki mojego komputerka. jak ci od płyt wymysla
      promocje to boki zrywac.
    • zatorzak Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD 18.10.04, 13:48
      Ja nigdy nie kupię płyty w sklepie. Nie jestem frajerem aby finansować złodzei
      z koncernów płytowych. I niech nikt nie użala się nad "biednymi" artystami. Bo
      wszyscy artyści to prostytutki a kto by się przejmował prostytutkami?
      • Gość: Alonzo Re: Sposób na piratów i tańsze płyty CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:43
        Z resztą,tantiemy dla "prostytutek" są kroplą w morzu ceny płytki.WIekszość
        ceny pożera wydawca,manager no i w końcu sprzedawca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka