Gość: olga Rozwód kościelny... IP: *.tvn.pl 14.09.08, 11:24 Witam, Jestem dziennikarką telewizyjną i poszukuje par będących w trakcie " rozwodu kościelnego ", bądź już po unieważnieniu małżeństwa. Chętnych do rozmowy ze mną proszę o kontakt: olgaluczynska@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: Polskę ogarnia szał "kościelnych rozwodów" IP: *.tvn.pl 14.09.08, 11:25 Witam, Jestem dziennikarką telewizyjną i poszukuje par będących w trakcie " rozwodu kościelnego ", bądź już po unieważnieniu małżeństwa. Chętnych do rozmowy ze mną proszę o kontakt: olgaluczynska@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga rozwód kościelny IP: *.tvn.pl 15.09.08, 11:18 Witam, Jestem dziennikarką telewizyjną i poszukuje par będących w trakcie " rozwodu kościelnego ", bądź już po unieważnieniu małżeństwa. Chętnych do rozmowy ze mną proszę o kontakt: olgaluczynska@op.pl Pozdrawiam Olga Łuczyńska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozwod-koscielny.p nowe forum IP: *.chello.pl 29.01.09, 21:35 Zapraszam państwa do nowego forum w całości poświęconego problematyce procesu o stwierdzenie nieważności małzeństwa, rozwodu cywilnego oraz kryzysom w małzeństwie: www.rozwod-koscielny.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria M Re: Polskę ogarnia szał "kościelnych rozwodów" IP: *.aster.pl 01.02.09, 14:43 kobiety są coraz głupsze i efekt jest taki, że dzieci zostają sierotami. Te dzieci nie będą potem potrafiły stworzyć normalnego, uczciwego związku, więc wnuków w głupiej kobiety nie będzie. natura świetnie sobie daje radę z kretynkami. Szkoda tylko ich dzieci cierpiących z powodu kompleksów matek. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Ludzie przekonali się że gdy odpowiednio posmarują 05.03.09, 16:12 odpowiednie elementy kościelnej machiny rozwodowej, to ta ruszy i uzyskanie unieważnienia małżeństwa staje się możliwe, więc korzystają ze zdobytej wiedzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamelek Re: Polskę ogarnia szał "kościelnych rozwodów" IP: *.net 08.03.09, 22:07 Zamiast czytać domysłów na forum, radzę skorzystać z usług prawnika kanonisty. Starczy wpisać w wyszukiwarkę hasło kanonista i od razu wyskakują adresy kilku takich poradni. Po co krążyć po omacku, jak są eksperci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Jest duuużo drożej!! IP: *.chello.pl 24.04.09, 14:04 Nie wiem, kto to wymyślił, ale jak pytałem 2rożnych prawnikow, to biora znacznie wiecej!! A teraz jak są w gazecie, to tak dla reklamy pewnie mówią, że jest tanio!! Choć oczywisćie skuteczność jest wieksza chyba niz w zwykłym sądzie, bo moi znajomi mieli rozwód i ten kościelny był dużo prostszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesław Re: Polskę ogarnia szał "kościelnych rozwodów" IP: 188.33.8.* 25.04.09, 12:25 kolejna nieopodatkowana kasa w ręce kościoła od niby to katolików, a im to pasuje bo za jakiś czas owieczki znowu przyjdą z pieniążkami po nowy ślub i tak w koło macieju. Odpowiedz Link Zgłoś
lafontenn Re: Polskę ogarnia szał "kościelnych rozwodów" 26.04.09, 22:39 Hej, zagłosujmy w plebiscycie na www.asycieniasy.pl na profesora Bartoszewskiego, albo na Prezydenta Wałęsę. A nie tak jak jest - jakiś paszkwilant Łysiak wygrywa. No, do roboty, wiara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wdowa po rozwodzie Pytanie do adwokata znającego prawo kanoniczne. IP: *.eimg.pl 06.03.10, 23:22 Kilkanaście lat temu zostałam zaproszona (jeszcze przed orzeczeniem rozwodu cywilnego)do biura parafialnego na rozmowę z Sędzią Sądu Biskupiego na temat możliwości uzyskania unieważnienia małżeństwa. Nie czyniłam żadnych kroków tym kierunku, sami mnie namierzyli. Proboszcz i wikary namawiali mnie przez telefon bezpośrednio i poprzez rozmowę z moją już pełnoletnią córką. Dla świętego spokoju umówiłam się i poszłam porozmawiać. Sędzia bardzo namawiał mnie na ten krok, zaraz po orzeczeniu rozwodu cywilnego. Długo się z nim spierałam, bo uważałam, że jest to niepotrzebne, a nawet niewłaściwe, bo każdy powinien ponosić konsekwencje przysięgi złożonej Panu Bogu. Przekonywał mnie, że unieważnienie małżeństwa mogę otrzymać ze względu na alkohlizm męża, pomimo, że jeszcze przed ślubem wiedziałam o jego nałogu. Stwierdził, że podczas ślubu wierzyłam, że go odmienię i uwolnię od tego nałogu. Odnośnie kosztów z tym związanych, kiedy stwierdziłam, że nie mam na to pieniędzy, rozproszył moje wątpliwości, że wystarczy przedstawić świadectwo ubóstwa wystawione przez proboszcza i nie będę ponosić żadnych kosztów. Ja byłam ciągle na nie, a on domagał się odemnie jakieś deklaracji, kiedy rozpocznę działania w tym kierunku. W końcu zapytałam reasumując rozmowę, że w wyniku tego postępowania będę wobec Kościoła traktowana jako panna. Otrzymałam odpowiedź potwierdzającą, która miała ostatecznie zachęcić mnie do działania. Wtedy zapytałam, w sytuacji, kiedy ja będę miała status panny, to jaki status będą miały moje dzieci zrodzone w czasie trwania tego unieważnionego małżeństwa. Czy będą to dzieci panieńskie, czy pozamałżeńskie, bo małżeńskie nie mogą być skoro małżeństwo uznane zostało za niebyłe. Na to ostatnie pytanie nie otrzymałam opdowiedzi. Zadeklarowałam się, że kiedy otrzymam na nie jasną odpowiedź, to z całą pewnością będę starać się o unieważnienie mojego małżeństwa. Kilka lat później, na lekcji religii, moja młodsza córka zadała to moje ostatnie pytanie księdzu katechecie. Męczył się nad odpowiedzią ze dwa tygodnie. Potem skapitulował, że nikt nie potrafi mu udzielić wyczerpującej odpowiedzi na to pytanie. Dzięki temu córka na świadectwie maturalnym z religii otrzymała szóstkę, za to, że interesuje się sprawami wiary i prawa kanonicznego bardziej niż inni uczniowie. W 2007 roku, mój były mąż zmarł nagle i ta sprawa stała się bezprzedmiotowa, bo jako wdowa mogę spokojnie zawrzeć nowy ślub kościelny, jak tylko będę tego chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jko Re: Pytanie do adwokata znającego prawo kanoniczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 15:37 Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy. tel. 661 437 833 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arletta Bolesta Re: Pytanie do adwokata znającego prawo kanoniczn IP: *.play-internet.pl 10.01.12, 07:14 Witam, w przypadku zapytań z dziedziny kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa: a.bolesta@op.pl 12-636-65-41 (od godz. 19.30 do godz. 20.00) dr Arletta Bolesta adwokat kościelny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arletta Bolesta Artykuły IP: *.play-internet.pl 28.04.13, 09:39 Witam, polecam też swoje artykuły nt. kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa, opublikowane na jednym z for: wieszjak.pl Pozdrawiam dr Arletta Bolesta adwokat kościelny a.bolesta@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolesta Re: Artykuły IP: *.play-internet.pl 05.01.14, 02:37 Witam, w związku ze zmianą linku, podaję, iż artykuły moje nt. kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa znajdują się na forum Infor.pl, polecam także przy okazji swój blog, na którm poruszam w/w tematykę: bolesta.blog.onet.pl/Pozdrawiam dr Arletta Bolesta adwokat kościelny Odpowiedz Link Zgłoś
arlettabolesta Re: Artykuły 24.03.19, 11:26 Podaję nowy link, pod którym znajduje się mój blog nt. kościelnego procesu o nieważność małżeństwa: rozwody-koscielne.eu/ dr Arletta Bolesta adwokat kościelny Odpowiedz Link Zgłoś
karmelova Re: Polskę ogarnia szał "kościelnych rozwodów" 11.04.19, 10:17 Każdy slub musi byc uniewazniony cywilnie, wiec albo kosciol i tak przekazuje sprawe dalej albo biorac koscielny trzeba sie tez pofatygowac do urzedu stanu cywilnego. Odpowiedz Link Zgłoś