Dodaj do ulubionych

Skazany na banał

IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 12.08.05, 14:03
Do autorki tego tekstu: Dlaczego uwaza pani, ze kazdy fan Dzemu i Ryska,
ktory odwiedza grob tego swietnego wokalisty jest narkomanem? Ja rowniez
odwiedzam co roku to miejsce (z okazji festiwalu KU PRZESTRODZE - radze
zwrocic uwage na nazwe!!!) i wcale nie jestem narkomanem. Wrecz przeciwnie -
nie biore zadnych narkotykow. Nawet tych uznawanych za lekkie. Chcialbym sie
dowiedziec czym sie pani kierowala nazywajac fanow Dzemu narkomanami. Obraza
pani ludzi, ktorych pani kompletnie nie zna... na jakiej podstawie? Popelnila
pani bardzo duzy blad, bo wielu ludzi na pewno poczuje sie urazonymi. A
zapewniam, ze nie bedzie to mala garstka osob.
Obserwuj wątek
    • Gość: dr_muerte Re: Skazany na banał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:20
      Po prostu kobieta nie czuje bluesa i tyle.

PS. Lubię Dżem i -co zapewne byłoby dziwne dla autorki - nie jestem narkomanem.
      • Gość: Swistak Re: Skazany na banał IP: 217.97.185.* 21.03.07, 20:36
        zanim sie cokolwiek na kogokolwiek i czegokolwiek pisze trzeba sie troszke
        zastanowic i wiecej o nim dowiedziec . Jezeli uwazasz ze fani Dżemu i Ryśka to
        narkomani tzn ze powinnas sie troszke podszkolic :)
        Przykro mi ale musze stwierdzic ze jestes typowym przykladem czlowieka ktory
        duzo mowi a malo wie :)
    • Gość: xs Staniszewska - marna gryzipórko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:27
      Nikt Ci wredna babo nie dał prawa bezpodstawnie obrażać mnie i innych fanów
      Dżemu. Byłaś przy grobie Riedla, widziałaś dających sobie w żyłę!? Dla wielu z
      nas życie i wybór jakiego dokonał w nim Rysiek jest przestrogą ŻEBY NIE BRAĆ!
    • Gość: kate do banalnej autorki banalnego artykułu IP: *.siec2000.pl 12.08.05, 15:49
      Na początek - dziwi mnie, że napisanie recenzji filmu o tak znanym człowieku,
      wielkim idolu powierza się banalnej osóbce kompletnie nie mającej pojęcia o
      tym "(...)na czym polegał fenomen wokalisty Dżemu"
      Tak łatwo i po prostu, tak banalnie pisze Pani o uzależnieniu od heroiny, nie
      zastanawiając się nad tym jak zmienia w piekło życie ludzi uzależnionych i ich
      rodzin - co najgorsze - nie bierze Pani pod uwagę, jak wielu Rysiek miał (i ma -
      tak! nadal) fanów wśród ludzi nieuzależnionych
      a na marginesie - każdy ma jakiś nałóg - Pani też - czyż nie pani Maju? ;)
      Pani Maju, trochę pokory przed wielkim człowiekiem i jego charyzmą, trochę
      szacunku dla fanów
      pozdrawiam (też banalnie)
      • Gość: Hubi$ Re: do banalnej autorki banalnego artykułu IP: *.xtra.pl 14.08.05, 14:33
        Po pierwsze:
        Rysiek 'Skazanego' napisał dla swojego przyjaciela, zmarłego 1983 r -
        Ryszarda 'Skiby' Skibińskiego.
        Po drugie:
        Jeśli podejmuje się Pani napisania artykułu, to wypdałoby zapoznąc sie choć
        trochę z biografią Ryśka(J. Skaradziński 'Rysiek', koszt: 43 zł).
        I po trzecie:
        Proszę nie obrażać Ryśka zdaniem: "Do dziś na jego grób na cmentarzu w Tychach
        przyjeżdżają narkomani z całej Polski 'podzielić się działką'."

• Gość: smar666 Re: Skazany na banał IP: 195.205.228.* 12.08.05, 15:56
      Autorka recenzji wykazała się brakiem podstawowej wiedzy na temat Ryszarda Riedla, jego życi, twórczości i fenomenu. Gdyby troszkę więcej poczytała (o samym) filmie to dowiedziałaby się, iż nie jest to biografia artysty, lecz film fabularny, luźna opowieść. Wspomniana pani posługuję sie ogólnikami i stereotypami. A nawiazując do ostatniego zdania....proponuję odwiedzić grób Ryszarda Riedla zanim napisze się cokolwiek na ten temat. Bywam tam czesto i jeszcze nigdy nie dzieliłem się z nikim "działką". Dlaczego?? Dlatego, iż narkotyczny nałóg Rygla był jedynie jednym z aspektów jego życia, a fani wcale tego nie popierają. Cenili za to jego wielką charyzmę i sceniczny kunszt.

Nazywanie mnie i innych fanów Dżemu narkomanem jest poprostu bezczelne.

pozdrawiam smar666
    • Gość: Piotr Re: Skazany na banał IP: *.pl 12.08.05, 16:46
      dziekuje autorce tego artykułu za to ze mnie nazwała "narkomanem" super
      poprostu cudownie wspaniale wiec odbije piłeczke i nazwe te osobe która
      napisała ten artykuł ze jest beznadziejnym dziennikazem który pewnie nie
      skończył profesionalnej szkoły tylko pewnie jakis kurs dziennikarstwa za masło
      które pewnie wyniosła z jakiejs mleczarni to tyle drogi autorze tego
      bezczelnego artykułu
    • Gość: agata Re: Skazany na banał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:11
      zero słów,kto tej kobiecie pozwolił pisać? Ona pewnie słucha Mandaryny a co
      gorsza - dobrze jej z tym. O uczuciach, samotności, miłości, prawdziwym życiu
      nic nie wie. A festiwal tyski Ku Przestrodze to też po to, żeby "narkomani mogli
      się podzielić działką"? Jak niektórzy są infantylnie i bezdennie prości...
    • Gość: ja Re: Skazany na banał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:20
      juz nigdy nie kupie "wyborczej" ani nie wezme na światłach "Metra"!
    • Gość: dzemek-FAN DŻEMU Re: Skazany na banał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:34
      hm....bardzo ale to bardzo nieinteresujący artykuł...dlaczego uważa Pani że był
      on tylko zwykłym narkomanem?jeżeli pani chce się coś więcej dowiedzieć o Ryśku
      to polecam ksiązki Rysiek i Ballada o dziwnym zespole.aha miło wiedzieć że
      jestem narkomanem bo chyba tak Pani to odbiera skoro byłem raz na Jego grobie?
      nie używam żadnych używek i nie zamierzam.Jak posty innych-obraziła pani teraz
      nas wszystkich normalnych ludzi i obywateli lubiących posłuchać normalnej i
      prawdziwej muzyki.
    • Gość: robercik skazany na bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 21:09
      Podziwiam autorkę za rozbrajającą szczerość. Nie musi przepadać za Dżemem, choć dużo traci, może się z tym obnosić, jak nie przymierzając, ja ze swoją niechęcią do niej, ale nie lubię/nie interesuję się = niewiele wiem na ten temat = nie piszę o tym. Jest to kolejny przykład kompletnego braku profesjonalizmu. Ot, trzeba coś napisać bo naczelny kazali... Więc na odczepne kilka stereotypów. Bez żadnej żenady autorka miesza prawdę z fikcją, a recenzja filmu, bo chyba taki był pierwotny zamiar, zamienia się w laurkę moralną dla ćpuna który w jedenaście lat po śmierci ciągnie za sobą na dno całe rzesze młodych ludzi. Otóż ci młodzi ludzie nie tylko nie dzielą się działkami na grobie Riedla, ale też nie "piją rytualnie wina" (który to lapsus zdarzyła się M. Pęczakowi w "Polityce"), Być może poziom filmu nie rzuca na na kolana, ale poziom publikowanych w "Metrze" tekstów jest poniżej wszelkiej krytyki i jakoś autorce to nie przeszkadza...
    • Gość: bo no to autorka chciała zabłysnąć........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 09:41
      Film I-ligo nie jest. Ale żeby coś napisać trzeba odrobić lekcje- a nie je
      odbębnić.
      Pani Maju - człowiek nie żyje tylko dosrywaniem -może życie da pani jeszcze
      kopniaka w pośladki- i pióro ta łatwo biegać nie będzie.
    • Gość: closter NIEPROFESJONALIZM ! IP: *.nmax.pl / *.nmax.pl 13.08.05, 13:26
      witam
      Droga pani redaktor!
      Zenada, kompletny brak profesjonalizmu z pani strony i wstyd. Rysek nie umarl z
      przedawkowania (ale przypuszczam ze pani sadzi ze kazdy narkoman umiera z
      przedawkowania...) i ten cytat ze "skazanego na bluesa" Rysiek pisal dla
      Ryszarda Skibinskiego. Ponadto szczytem juz nawet nie braku talentu
      dziennikarskiego, lecz chamsta bylo nazwanie mnie, oraz wielu moich przyjaciol
      narkomanami, bylem na grobie Rysia nieraz, i nie dwa. Przypuszczam ze pani ani
      razu.
      niestety w tym kraju media to 4 wladza, i ja za taka wladze dziekuje!

closter
    • Gość: Grzesiek Re: Skazany na banał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 15:35
      Czy redaktorem można nazwać osobę, która pisze artykułu zupełnie nieprzygotowana (czyt. nie znająca podstawowych informacji z biografii Riedla etc) ? Wg mnie nie. Wywołuje pani u mnie uśmiech politowania. Wiele już napisano w komentarzach (prawdy zresztą). Ja tylko dodam, że tysiąc, dwa tysiące albo ile tam pani sobie chce artykułów pani pióra nie dorównuje jednej linijce tekstu Riedla.
    • Gość: stefan Re: Skazany na banał IP: *.org 14.08.05, 03:06
      Czy ona napisala, ze kazdy, kto przyjezdza na ten grob, to narkoman? Czlowieku, najpierw pomysl, potem pisz.
    • Gość: Borszysz Amatorka IP: *.demo.net.pl 14.08.05, 08:58
      Oj widac ze sie pani nie zna na muzyce i dali panią do napisania tego tekstu w
      zastepstwo za kogos bo takich bzdur w zyciu nie czytalem. Wogole nie
      zorganizoawany tekst. Złe wnioski wyciągnięte, baaardzo złe. Zdecydowana
      większosc fanów Dżemu nie bierze narkotyków i polecam wejść na forum Dżemu na
      temat TYCHY 2005 tam była dyskusja o używkach. Na grób Ryśka chodzimy złożyć
      wieniec i zapalić świeczkę a nie dac sobie w żyłe. Jesli panią to interesuje to
      na grób Pawła Bergera (tragicznie zmarłego klawiszowca Dżemu jesli pani nie
      wie) również chodzimy i skłądamy wieniec i zapalamy swieczkę i nie dajemy sobie
      w żyłe. Nie wiem może to dziwne i nie modne ale chyba tak sie robi na
      cmentarzach że na gorbach naszych bliskich składa sie wience i pali świeczki. A
      jak pani daje sobie w żyłe na grobach swoich bliskich to już pani sprawa.
      Polecam przeczytać książke pt. Rysiek a potem pisac takie artykuly. I to nie
      dotyczące rocka i bluesa bo pani by sie bardziej sprawdziła w czyms w pani
      styli jakies techno czy cos takiego. Pozdrawiam i zycze miłej lektury książki o
      Rysiu. P.S. "Skazany na bluesa" to NIE jest film biograficzny widac pani o tym
      nie poinformowano przed pisaniem tego artykułu
      • kate_16 Re: Amatorka 14.08.05, 10:28
        jesli chce sie pisac recenzje powinno sie miec chociaz podstawowa wiedze na
        dany teamt.
        -"Skazanny na bluesa" to nie jest tekst o nim samym!!!
        -narkomani? od 11 słucham Dżemu i jeszcze nigdy nie jechalam "podzielić się
        działką"!!!!!!!!!!!!!wiec prosze mnie(i setek innych fanow) nie obrazac!!!

ech...
    • Gość: margot Re: Skazany na banał IP: *.big / 217.153.83.* 15.08.05, 12:49
      Jestem oburzona płytkością i głupotą autorki tej recenzji, jesli ma pani tak
      mało wrażliwości by zrozumiec przesłanie Ryśka i jego muzyki , to niech
      przynajmniej nie obraża pani jego fanów. Jak można nazwac fanów
      narkomanami???? Rysiek uczył młodych żeby właśnie nie brali tego " gówna",
      radze najpierw mieć jakąś wiedzę a póżniej wyrażac swoje opinie.
      • Gość: stefan Re: Skazany na banał IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.05, 14:35
        Debile, analfabeci, czytajcie uważnie. Nie napisała, że wszyscy, którzy przyjeżdzają na grób Riedla to narkomani. Napisala jedynie, że narkomani tam przyjeżdzają, ale to nie znaczy, że tylko oni, prawda?
        Dwója z logiki.
        • Gość: xs Sam jesteś kretyn i analfabeta! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.05, 21:21
          Widziałeś tam Ty albo ona narkomanów ładujących w żyłę? Bywasz tam Ty albo ona?
          Jeśli już można tam kogoś spotkać, czy to 1go listopada, czy przy okazji "Ku
          przestrodze", to fanów Dżemu i Ryśka, czyli zgodnie z tym co napisała marna
          pani gryzipiórka - NARKOMANÓW. Dwa z logiki, dla Ciebie.
    • Gość: Dżemka Re: Skazany na banał IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 16.08.05, 11:27
      Ten artykuł to jedna wielka głupota. Jego autorka jest naprawdę źle
      poinformowaną osobą. To najgorszy artykuł jaki czytałam o Ryśku są w nim same
      bzdury najgorszy jest jego koniec w którym mowa jest o tym że każdy fan Ryśka
      jak i zespołu to narkoman. No ludzie niech ta kobieta się opamięta. Niech sobie
      posłucha paru piosenek Dżemu to może się oczka otworzą. A wszystkim fanom Dżemu
      życze udanych wakacji. (PEACE) ! ! !

Chciałam jeszcze dodać że ja co roku odwiedzam grób Ryśka a nie ćpam nie piję
      ani nie palę. Zgadzam się w zupełności z "Obrażonym"
    • Gość: SzoPeN Re: Skazany na banał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 16:28
      No coz, zgodze sie z przedmowcami. Sam wstep w moich oczach skresla Pania jako
      profesjonalistke. Juz na poczatku stwierdza Pani, ze nigdy nie byla fanka
      zespolu Dzem, a to minus przy recenzji takiego filmu. W kolejnym zdaniu
      napisala Pani, iz chciala sie dowiedziec na czym polegal fenomen Ryszarda
      Riedla. No i znow klapa, gdyz nie wybrala sie Pani na film biograficzny, a
      fabularny. W kolejnym zdaniu krytykuje Pani polaczenie luznych scenek, bez
      zachowania linii czasu itp. czyli cala magie tego filmu. Film faktycznie nie
      pokazuje Ryska artysty, a narkomana. Czy sadzi Pani, ze nie takie bylo
      zalozenie autora? Pytanie, czy Rysiek w skazanym spiewal o sobie, znow swiadczy
      o tym, ze nie chcialo sie Pani nawet w najmniejszy sposob zainteresowac jego
      osoba, gdyz znalesc informacje o kim jest ta piosenka to rzecz banalna. Mysle
      jednak, ze to pytanie bylo zamierzone... za biografie Ryska, ktora nam Pani
      zgotowala, to sie pulicer nalezy. Nigdy nie widzialem takiej ilosci tak
      krotkich zdan nastepujaych jedno po drugim! A za to zakonczenie, to uwazam, ze
      sie Pani nalezy wypowiedzenie z pracy, gdyz redaktor powienien szczegolnie
      zwracac uwage na to co pisze. Spektakularne zakonczenie niestety Pani nie
      wyszlo. Zamiast sie podobac, obrazilo bardzo wielu ludzi. Jest bezczelne,
      prostackie, a cale zakonczenie wyglada tak, jakby pod koniec artykulu cisnelo
      Pania w pecherzu i trzeba sie bylo spieszyc. A nie lepiej bylo napisac: Do dzis
      na !J!ego grob na cmentarzu w Tychach przyjeżdżają FANI z calej
      Polski "podzielic sie przemysleniami o Rysku" ??? To by bylo zakonczenie. Dala
      Pani ciala, przykro mi... i prosze, dosc artykulow o Dzemie i Rysku!
    • Gość: pszczoła ułomna dziennikarka IP: 212.244.24.* 18.08.05, 13:04
      Dobrze ze tyle osób (fanów Dżemu) odpowiedziało na ten żałosny artykuł !!
      ZAAPELUJĘ TYLKO : NIE KUPUJCIE GAZETY WYBORCZEJ I NIE BIERZCIE METRA NA
      SKRZYŻOWANIACH !!! Po co komu niepotrzebna makulatura w której "dziennikarze"
      mają poglądy obrażające innych?
    • Gość: jjj Re: Skazany na banał IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 19.08.05, 14:04
      nudny ten film, ale niby co ciekawego mogloby się znalezc w filmie o ćpunie
    • Gość: magic Re: Skazany na banał IP: *.teta.com.pl 22.08.05, 08:56
      Szkoda komentować tego co piszą brukowace bo ich poziom nie jest od niego
      wyższy.
      Najpiekniejszą recenzje filmu wystawiają jego widzowie. W kinie którym byłem
      nikt nie wyszedł szybciej zanim nie znikł z ekrenu ostatni napis i pojawił sie
      czarny ekran. Wszyscy siedzieli mocno poruszeni.
      Myśle ze to najlepiej świadzy o filmie.
    • Gość: Łatek Re: Skazany na banał IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.08.05, 20:00
      Moje koleżanki i koledzy juz wszystko powiedzieli, chociaz wszystko to za mało,
      bo dokąd zmierza dziennikarstwo, że osobie która guzik wie o życiu Ryśka i o
      Jego fanach powierza się, a co gorsza publikuje się te wypociny napisane chyba
      na przerwie w ubikacji. Była pani na grobie Ryśka ... więc po co te bzdury pani
      pisze. Zapraszam na jakiś koncert Dżemu, zlot fanów lub po prostu na festiwal a
      wtedy pani pozna dopiero RYŚKA, bo on jest w nas
    • Gość: Tomasz Re: Skazany na banał IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.05, 10:02
      Jeśli Pani Mai nie dość krytyki,zapraszam na oficjalną stronę "Dżemu" a tam do
      fanclubu i wątku o "Skazanym..."("Złe słowa o fanach Ryśka").Nie wie Pani,na
      czym polega(ł) fenomen Ryśka i spółki?Radzę posłuchać kilku płyt Dżemu
      (zwłaszcza tych koncertowych,ale nie tylko...),a na przyszłość nie pisać "w
      ciemno"...NARKOMANI stanowią jedynie CZĘŚĆ(rzekłbym,że margines)osób,które
      odwiedzają grób Ryśka...była tam Pani w ogóle kiedyś?
    • agnos.peace Re: Skazany na banał 26.08.05, 00:05
      temat już chyba wyczerpany, pani Maju [bardzo piękne i sympatyczne imię]-
      pisząc artykuł do prasy, nawet najbardziej brukowej należy wiedzieć o czym się
      pisze-mieć chociaz niewielkie pojęcie o temacie artykułu-nikt Pani nie zmusza
      do słuchania Dżemu, ale proszę na przyszłość pozostawić temat komuś bardziej
      kompetentnemu. Ale przeciez najważniejsza jest wierszówka...
      • Gość: Caroline Re: Skazany na banał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 14:55
        Powiem jedno: CZYSTA BEZCZELNOŚĆ!!
        Szok!! Po prostu załamuje mnie pani wiedza na temat Ryśka Riedla i zespołu
        Dżem! Kto pani pozwolił pisać ten artykuł?!Ten ktoś jest po prostu
        nieodpowiedzialny.
        PS: Wypraszam sobie nazywanie nas,fanów Dżemu i Ryśka, od narkomanów!!
        • Gość: Aśka Re: Skazany na banał IP: 83.238.199.* 21.03.07, 21:05
          Ja nie jestem fanką Dżemu, ale zeby fanów zaraz od narkomanów to przegiecie!
    • peace_and_love_madafucka Re: Skazany na banał 16.08.07, 23:07
      Ty kobieto nie wiesz chyba o czym mówisz. Lepiej nie pisz na tematy
      o których nie masz pojęcia, a najlepiej odejdz z tej gazety bo
      przynosisz wstyd porządnym i obiektywnym dziennkiarzą... jeśli
      poszłaś na ten film już ze swoimi chorymi przekonaniami że Rysiek
      który był wielkim człowiekiem jest dla ciebie nic nie znaczącym
      narkomanem to współczuje ci bardzo, ale lepiej swoich chorych
      poglądów na ten temat nie wygłaszaj publicznie. Rysiek był wielkim
      człowiekiem i mogłabyś się od niego wiele nauczyć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka