Dodaj do ulubionych

TVN i ks.Rydzyk

IP: *.aster.pl 03.10.05, 07:08
Wczoraj TVN przedstawiła godzinny program o Rydzyku i jego radiu.
Niestety,nie był to program rzetelny i uczciwy,lecz kolejny przejaw
manipulacji TVN przed zbliżającymi się wyborami prezydenckimi.
W tym programie chodziło nie tyle o prawdę o Rydzyku,która być może
jest przerażajaca,ale o to,aby dokopać PIS-owi i Lechowi Kaczyńskiemu
i utrudnić temu środowisku walkę o prezydenturę.
Swoją drogą opinia publiczna powinna poznać pełną prawdę o tej
według mnie niepokojącej postaci.
Obserwuj wątek
    • Gość: europeana Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 10:40
      co ty wygadujesz
      progam był przygotowywany jeszcze długo przed wakacjami! Więc wtedy gdy RM nie
      udzieliła poparcia L. Kaczyńskiemu i nie chciała zatopić platformy (sic!). TVN
      ukazała całą prawde o RM i T. Rydzyku i jego wyznawcach. Bo nie znajduje innego
      określenia jak sekta.
      • alinaciesielska Re: TVN i ks.Rydzyk 27.10.05, 18:04
        wszystkie media są stronnicze
    • Gość: Kir Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 03.10.05, 15:10
      Gość portalu: Witek napisał(a):

> Wczoraj TVN przedstawiła godzinny program o Rydzyku i jego radiu.
      > Niestety,nie był to program rzetelny i uczciwy,lecz kolejny przejaw
      > manipulacji TVN przed zbliżającymi się wyborami prezydenckimi.
      > W tym programie chodziło nie tyle o prawdę o Rydzyku,która być może
      > jest przerażajaca,ale o to,aby dokopać PIS-owi i Lechowi Kaczyńskiemu
      > i utrudnić temu środowisku walkę o prezydenturę.
      > Swoją drogą opinia publiczna powinna poznać pełną prawdę o tej
      > według mnie niepokojącej postaci.

Jeż wydajesz takąopinię o tym programie to jak traktować opinie innych śodowisk
      równie krytyczne.Z tego co twierdzisz opinia publiczna nie pozna pełnej prawdy
      nie tylko o tej postaci i środowisku ale takżęi inńńych,bo jako rzekłem
      wszystkie formacje krytykują media w podobny sposób.Inne są jedynie
      postacie,środowiska i temat.Największe źrodło opinii to FG.Natomiast źrodlem
      twego źódła są media wszelakiego rodzaju.RM też.
      Pozdrawiam
      Kir
      • Gość: beta Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 15:48
        Też oglądałam program i jestem przerażona. Wg mnie program byl zrobiony bardzo
        obiektywnie. Wszyscy mieli szanse, zeby sie wypowiedzieć (włączne z Rydzykiem),
        ale z niej nie skorzystali. Ludzie z najblizszego otoczenia sa zastraszeni i
        boja sie ujawniac. Tak chyba jest jak wpadnie sie w sekte??? To cos
        nieprwdopodobnego, ze działa to wszystko pod egida koscioła! Jakim cudem w
        kosciolach zachecaja do wspierania RM skoro szerzy taka nienawiść...???
        • Gość: Kir Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 03.10.05, 16:55
          Dawniej tak charakteryzowano sekty.
          "Weźmijcie dzieła nowożytnych:znajdziecie leki u arcybbiskupa
          Tillostona,najmędrszego z najelokwentniejszych kaznodziei Europy."Wszystkie sekty_
          mówi on_pałają tym większym śzałem i gwałtownością,im
          mniej dorzeczne są powody ich uniesienia".
          Cytat ten pochodzi z " "raktatu o tolerancji" Woltera o lekach na wścieklizne
          duszy,wstawilem to też na tym forum w jakowymś wątku dot.o.Rydzyka i to
          stosunkowo niedawno.
          Pozdrawiam:)))))
          Kir
          • Gość: Kir Re:Uzupełnienie IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 03.10.05, 17:48
            że też wcześniej na to nie wpadłem,przecież my mamy do czynienia z "partyjnymi
            sektami".I pisało to jak wół a jam tgo nie spostrzegł bo o.ydzykiem mnie oczęta
            zasłonili.A to draństwo.Igadają:taka partia,taka i taka a wszak to
            najnormalniejsza sekta jako Wolter pisze.nawet każda ma swego proroka.Widzą więc
            i czczą proroka cudotwórcę.Każda swego to poco im jakowyś tam Bóg i jego
            przykazania.Biblia?kto boi się opisanych tam kar po śmierci jeżeli prorok
            wszystko i tak załatwi jak na ziemskim padole.Dzieci też już w Baba Jagę nie
            wierzą,żę śę jej boją aby zadowolić rodziców i starszych:D
            Pozdrawiam
            Kir
    • b-beagle Re: TVN i ks.Rydzyk 03.10.05, 17:27
      Rydzyk jest przerażający. Boże chroń nas przed tym szaleńcem.
      • Gość: Kir Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 03.10.05, 18:03
        b-beagle napisała:

> Rydzyk jest przerażający. Boże chroń nas przed tym szaleńcem.

To nie sprawa Boga.Po jakimś czasi przez takich jak on cierpieć będą uczciwi
        księża i katolicy a to za grzech zaniechania jeżeli chodzi o Uczynki miłósierdzia
        odnoszące się do duszy.
        Pozdrawiam
        Kir
    • Gość: groch o sciane Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.internet.radom.pl / 212.244.88.* 05.10.05, 09:45
      mamy demokracje wiec i ja mam prawo wyrazic swoje zdanie rowniez na tym forum
      prosze uwierzcie mi ze chetnie niektore z ponizszych slow zastapilbym bardzo
      niecenzuralnymi ale jednak aby zachowac pewien poziom z trudem ale jednak
      powstrzymam sie od tego...
      radia maryja slucham czasami ale jednak za zaciekawieniem i cyklicznie
      sprawdzajac w jakim kierunku idzie "antena"
      - mam wyksztalcenie politologiczne wiec i jakas wiedze na temat historii
      rowniez a jednak ojcowie z RM oraz sluchacze (szczegolnie ci stali, ktorzy
      zawsze dzwonia) nie raz i nie dwa moco mnie zaskoczyli (lekko mowiac) swoja
      interpretacja historii nie chce tu przytaczac przykladow ale zainteresowanych
      osdylam na fale RM szczegolnie wieczorem i poznym wieczorem
      -polityka jescze 2 lata temu na antenie krolowala niepodzielnie liga polskich
      rodzin, liga jako jedyne ugrupowanie wedlug RM reprezentowalo jego wartosci
      itd. jednak jak mysle Giertych i o.Tadeusz nie mogli sie dogadac jako dwa silne
      i dominujace charaktery nie mogli sie pogodzic i liga wypadla z anteny na rzecz
      RKNu jednak byl to krotki romans gdyz szybko sie okazalo ze RKN jest zbyt malo
      liczaca sie sila polityczna, a o. Tadeusz z miernotami i nizinami sie nie
      zadaje tak wiec rozpoczat poszukiwanie partnera politycznego, oczywiscie po
      drodze pojawily sie pogloski o powstaniu partii maryja jednak szybko okazalo
      sie ze pomysl nie chwycil w "terenie" poszukiwania trwaly nadal krotkie
      podchody do: PSLu, samoobrony, proba odnowienia stosunkow z LPRem jednak mimo
      wielkich oporow pojawial sie mysl aby adoptowac blizniakow z PISu, ktorzy
      jeszcze niedawno byli po tej zlej stronie barykady na antenie RM. co sklonilo o
      Tadeusza do przelamania sie do PISu Bog jeden wie ja mysle ze rosnace szanse
      PIS na b dobry wynik w wyborach oczywiscie planu wspolpracy z PO nigdy nie bylo
      bo PO jest jescze wiekszym wrogiem wiary kosciola i katolikow niz komunisci z
      SLD (oczywiscie uzywam retoryki zywo wzietej z RM) wracajac do PISu to
      stopniowe ocieplanie stosunku RM do tej partii bylo dla niej lekkim
      zaskoczeniem sami nie wiedzieli co z tym zrobic bo trudno powiedziec jak na
      taka wspolprace zareaguja wyborcy nie sluchacze RM lub Ci co chcieli glosowac
      na PIS a wiedza co sie swieci z RM i o Tadeuszem. jednak stopniowo a to 1 potem
      2 gosci w studio z PIS tak na czuja i co?? prognozy rosna dla PISu wiec
      blizniaki sztama z oT. i dalej wesola antena ale z pewnym niedopowiedzeniem z
      kontrolowana dyplomacja i asekuracja zeby wrazie czego mozna bylo ze
      wszystkiego sie wycofac i wybronic. WYBORY w ostatnim tygodniu przed wyborami
      PIS poszedla po calosci pewien ze wystapienia w RM nie zabieraja mi "innego"
      elektoratu (bo jak sie przypuszcza nie sluchaja nawiedzonego radia M)
      ostatecznie siegneli po najglebsze zasoby glosow sluchaczy i tam min posel
      Ziobro (na filmie TVNu niezainteresowany wypowiedzia na temat o T) na antenie
      miekkim i poboznym glosem przedstawial plan odbudowy polski (szkoda tylko ze
      wtedy jechalem w trasie i nie moglem nagrac tej audycji) rowniez cala wycieczka
      z PISu Kurski, Babula i kilak jeszcze innych osob ktore wyznaczone do "akcji
      glosy skad sie da nawet z radia maryja byle tylko jak najlepszy wynik" w tonie
      retoryce i poziomie wypowiedzi zeszly na typowy charakter wypowiedzi w tym
      radiu dzielnie wbijaly noz w plecy PO i innym ugrupowaniom, ktore oczywiscie
      bronic sie nie mogly bo ich tam nie bylo tak wiec PIS wygral wybory dzieki
      glosom sluchaczy radia Maryja, dla innych ktorzy na nich glosowali powinien to
      byc znak ze nie wazne jak, niewazne za jaka cene i z kim BYLE BY WYGRAC a co z
      tej wygranej wynika to juz sami widzicie...
      -wybory prezydenckie - TAK mysle ze film o RM i o Tadeuszu w TVN mial silny
      podtekst polityczny zwiazany z wyborami prezydenckimi i co?? i na mnie
      podzialali mialem plan oddania glosu niewaznego w wyborach prezydenckich ale
      doszedlem do wniosku ze droga aby nie poprzec Kaczynskiego jest oddanie glosu
      na Tuska, w moim moralnym odczuciu nie jest to glos poparcia dla Tuska ale glos
      sprzeciwu przeciwko Kaczynskiemu, przeciwko ukaldaniu sie z kim kolwiek (pewnie
      jak by trzeba bylo to i z Kim Basinger i z Kim Zonkilem sorry za pisownie:-))
      przeciwko podwojnej moralnosci i twarzy a myslicie dlaczego Kaczynski w sobote
      powiedzial ze "do konca zycia bede katolikiem"?? (jak by ktos w polsce tego mu
      zabronil i odmawial lub mial to za zle) to byl dowod przyjazni i oddania dla o
      Rydzyka ze to co mu obiecal tego dotrzyma a Rydzykowi zalezy na wzmacnianiu
      swojej potegi medialnej i finansowej tak aby w nastepnych wyborach jak by co to
      tez mogl miec asy w rekawie i aby znow zasiasc przy stole z tymi ktorzy rozdaja
      najgrubsze karty
      aby uwiarygodnic moje tezy NIE JESTEM, NIE BYLEM I NIE BEDE zwolennikiem ani PO
      ani SLD napsalem to co mysle jako subiektywna jednostka tego narodu
      • pieprzycpedofilarydzyka RYDZ TO NEKROFIL, GERONTOFIL, PEDOFIL!!!!!!! ;> 17.10.05, 16:57
    • Gość: pan-pin-gwin Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.pata.pl 21.10.05, 08:36
      Tak, Tak - TVN, program UWAGA, dziennikarze tej telewizji - to wszystko
      manipulanci, kłamcy, cwaniaki, debile, i dzieci szatana - codziennie w
      programie UWAGA przedstawiają zmontowane UB'eckimi metodami programy o różnych
      aferach.
      TVN za każdym razem pokazuje wyssane z palca historie, zaszczówają niewinnych
      ludzi, ludzi bez najmniejszego cienia podejrzeń, czystych i uczciwych.
      Jestem święcie przekonany że O. Rydzyk został zaszczuty i wykożystany - jak i
      wielu innych ludzi oczernianych przez oszołamów z TVNu.

Weźmy ten okropny przykład programu UWAGA - zamiast opiewać piękno naszego
      kraju i mądrość narodu to babrają się codziennie , ci nędzi amatorzy
      dziennikarstwa (dobrze opłacani, pewnie z naszych podatków)w rozgrzebywaniu
      takich afer jak: wedliny z "Constar'u", afera paliwowa, przekupni prokuratorzy,
      nieuczciwi adwokaci, wyrodni rodzice maltretujący swoje bachory, nieuczciwi
      pracodawcy, leniwi lekarze, malwersacje ... itd. itp.

...i jeszcze Ojca Rydzyka w tym prubują umoczyć...
      ..a On przecierz nie ma nic na sumieniu i nikomu nie musi się z niczego
      tłumaczyć.
      • piotr33k2 Re: TVN i ks.Rydzyk 27.10.05, 18:11
        czyżbys nie wiedział że najlepszą obrona jest atak? w tym wypadku wyjątkowo
        żałosny i demagogiczny . na oczywiste fakty i prawdy o rydzyku udowodnione
        ponad wszelką wątpliwość przedstawia sie właśnie wyjatkowo demagogiczny i
        żałosny atak na tvn.
        • Gość: pan-pin-gwin Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.pata.pl 04.11.05, 13:50
          Wiem , oczywiście że rydzykostwo przejeło inicjatywę i zawczasu podkruszają
          opinie o jedynym medium wtykającym kij w św. mrowisko.

Ale zaskakjące jest to, że ludziska bezkrytycznie łapią się jak muchy na lep w
          rydzykowy bełkot.
          • Gość: Kir Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 04.11.05, 16:02
            > Wiem , oczywiście że rydzykostwo przejeło inicjatywę i zawczasu podkruszają
            > opinie o jedynym medium wtykającym kij w św. mrowisko.
            >
            > Ale zaskakjące jest to, że ludziska bezkrytycznie łapią się jak muchy na lep w
            > rydzykowy bełkot.
            Wcale nie gdy wspomnisz na główny element wypraw krzryżowych i Inkwizycji.
            Fakt czasy się zmieniaja ale charakter czy mentalność ludzi nie.To moja teza.
            Pozdrawiam
            Kir
            • Gość: pan-pin-gwin Re: TVN i ks.Rydzyk IP: *.pata.pl 07.11.05, 08:45
              No właśnie - zawsze gdzieś w historii pojawiał się jakiś "wielki wojownik",
              czy to święty, czy polityk, który porywał masy do walki ze "złym", nazywał po
              swojemu czy to nacje, czy ustroje; stawał na czele tłumów i przeprowadzał
              rewolucje.
              Zwyke kończyło się to tragicznie: wenddetami, wojnami, płonącymi stosami i
              miastami, płaczem osieroconych dzieci, obozami śmierci, itd.itp.

Chroń nas Boże od św.Samozwańców
              • Gość: Kir Chyba zapomniano o obowiązkach z przeszłości IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 07.11.05, 12:36

Kontrreformacja
                data publikacji: 09-03-2005 autor: ks.Edward Krysciak

www.historicus.pl

V sobór laterański zakończył się w marcu 1517 r., ale podjęte wówczas
                postanowienia o reformie Kościoła pozostały na papierze. Na skutki tego nie
                trzeba długo czekać, już w październiku zaczyna się reformacja (wystąpienie
                Lutra). Kraje europejskie pogrążyły się w zamęcie wojny domowej. Kościół
                katolicki w wyniku reformacji zaczął tracić na znaczeniu, zaczął tracić
                wyznawców. Stało się jasne dla Kościoła, że trzeba podjąć kontrofensywę i
                przeprowadzić reformę. Dzieło reform podjąć papież Had rian VI. Ale na tronie
                papieskim zasiadał zbyt krótko, aby zrealizować swoje plany. Jego następca
                Klemens VII nie podjął dzieła reformy. Dopiero kiedy na tronie papieskim w
                latach 1534-1549 zasiadł Paweł III rozpoczęła się reforma Kościoła. Pierwszym
                posunięciem Pawła III było powołanie specjalnej komisji. W skład tej komisji
                wchodzili ludzie zdecydowanie przeciwni reformacji. Reforma zaczęła się od
                wprowadzania zmian w kurii rzymskiej. Kardynał Contanini uzasadniał w jednym z
                przemówień potrzebę takiej reformy. Kiedy komisja obradowała nad projektami
                reform w Rzymie pojawiła się grupa pielgrzymów hiszpańskich. Byli też studenci z
                Paryża. Grupę tę przyprowadził do Rzymu były żołnierz z Nawarry - Ignacy z
                Loyoli. Pielgrzymi przybyli do Rzymu by zaofiarować Kościołowi swoją pomoc.
                Chcieli służyć Kościołowi wszędzie tam, w każdej okoliczności, gdzie zajdzie
                taka potrzeba. Taki był początek zakonu jezuitów, który został zatwierdzony w
                1540 r. Ten zakon stał się najbardziej skutecznym narzędziem reformy Kościoła.
                Poza normalnymi ślubami jakie składają zakonnicy, jezuici składali jeszcze ślub
                bezwzględnego posłuszeństwa papieżowi. Pierwsze reformy podjęte przez Pawła III
                kończyły się niepowodzeniem, głównie na skutek rywalizacji Francji i Niemiec. W
                1542 r. bullą Licet ab initio papież powołał Święte Oficjum - Officium Sacrum
                czyli najwyższy trybunał inkwizycyjny. W 1542 r. Paweł III powołał sobór
                trydencki. Termin rozpoczęcia tego soboru wyznaczył na 1545 r. Było to jednak 20
                lat za późno. Pojednanie wydawało się niemożliwe. Luter w tym czasie zupełnie
                odrzucił instytucje kościelne, odrzucił także instytucję soboru. Jednak dla
                samego Kościoła Katolickiego sobór miał bardzo duże znaczenie. Niektórzy mówią,
                że właściwie to był ostatni sobór, późniejsze to już nie są sobory. Przede
                wszystkim sobór zajął się sprawą nadużyć w Kościele, tych, które doprowadziły do
                załamania się całej administracji kościelnej. Wprowadzono w Kościele obowiązek
                rezydencji biskupów, proboszczów. Do tej pory było tak, że biskup nie musiał
                przebywać w obrębie swojej diecezji, czerpał z niej zyski, natomiast nie musiał
                tam przebywać. Tak samo proboszcz. Zlikwidowano także kumulacje urzędów w
                Kościele. Zakazano łączenia kilku urzędów, i podjęto decyzje o obowiązkowych
                studiach dla kandydatów do kapłaństwa. W sprawach doktrynalnych dokonano
                wykładni wiary. Podano wszystkie dogmaty, co jest zgodne z nauczaniem Kościoła,
                co nie jest nauczaniem Kościoła. Ten wykład wiary nazywa się Professio fidei
                tridentinae. Zdefiniowanie dogmatów, potwierdzenie tych, które istniały
                zakończyło stan niepewności, który sprzyjał szerzeniu się protestantyzmu. Dzięki
                temu wyznaniu wiary Kościół zaczął uzyskiwać wyznawców. Nastąpiło odrodzenie
                religijne, ponieważ pojawiły się studia, podniósł się poziom nauczania, poziom
                kaznodziejski. Jezuici otworzyli szkoły średnie o wysokim poziomie kształcenia.
                Odrodziło się życie uniwersyteckie. Przeprowadzono także reformę niektórych
                zakonów w Kościele i odrodzono życie mistyczne, rozpoczął się ruch zewnętrznej
                ekspansji Kościoła. Kościół zaczął opuszczać Europę, docierając do krajów Afryki
                i Azji, później także do Ameryki. Dzieło reformy kontynuował papież Paweł IV.
                Paweł IV kierował Kościołem w latach 1555-1559. Ale racje soboru za jego
                pontyfikatu uległy zatrzymaniu, gdyż Paweł IV uważał, że najlepszym sposobem
                walki z herezją jest inkwizycja. Wzrasta rola Świętego Oficjum jako najwyższego
                trybunału inkwizycyjnego. W 1559 r. ogłosił Index Librorum prohibitorum. Na tym
                indeksie znalazły się wszystkie dzieła, które były sprzeczne z doktryną
                Kościoła, sprzeczne z wiarą i nauczaniem Kościoła. Indeks ksiąg zakazanych miał
                być na bieżąco uzupełniany. Paweł IV, który wspierał działaniem Świętego Oficjum
                nie był papieżem lubianym w Rzymie. Po jego śmierci wszystkie jego pomniki
                zostały zniszczone. Sobór trydencki zakończył swoje obrady w 1563 r. za
                pontyfikatu Piusa IV.

Pozdrawiam
                Kir

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka