Gość: freeride_my_love IP: 217.153.88.* 10.10.05, 08:23 Chłopaki gratuluje!!!!!! Extra!!! Zycze powodzenia na nastepnych wyprawach. Justi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hmmm Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 09:42 Eurazją nazywa sie kontytnet azjatycki w polaczeniu z Europa (w sumie CALE dwa kontynenty), a wiec najwyzszym szczytem Eurazji jest nie Pik Lenina tylko Mount Everest..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.p przecierz nie weszli IP: *.pl 10.10.05, 09:53 ej chlopaki sie nie popisali, pękneli i nie weszli na szczyt, byle leszcze tam wchodza i na co bylo wydane kilkadziesiat tys zlotych?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: przecierz nie weszli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 10:15 Nie bardzo rzoumiem tę euforie. A plany w TPN mogliby sobie darować.Ciekwe czy mieli spodnie z kroczem koło kolan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nox Re: przecierz nie weszli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 19:56 a co tu Q.. maja do rzeczy szerokie spodnie ??? Pewnie dechy na nogach nie miales i sie wypowiadasz na jakis temat !!! Daruj sobie jak sie nie znasz . Peace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: przecierz nie weszli IP: *.obr.pl / *.obr.pl 10.10.05, 12:02 Ucz sie głąbie ortografi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cross Re: przecierz nie weszli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:15 A Ty ortografii... Odpowiedz Link Zgłoś
asci Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! 10.10.05, 10:21 Chcą się zabić, proszę bardzo, ale jakbym ich zobaczyła w Tatrzańskim Parku Narodowym poza szlakiem wezwałabym strażników. Wara od Tatr!!! Są zbyt piękne i zbyt małe i już zbyt zatłoczone żeby jeszcze je niszczyć przez jakiś szaleńców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak 4600 = 4807? IP: 157.158.144.* 10.10.05, 10:25 O ile mi wiadomo to Mont Blanc jest "ciut" wyzsze niz 4600... no ale niech wam bedzie ;) Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viciu Re: 4600 = 4807? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:26 ta gora prawda ma więcej niż 4600 ale dla twojej wiadomości ma więcej od twojego 4807 może sprawdzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: 83.238.100.* 10.10.05, 10:30 A jakby im się cos stało, to znowu byłyby artykuły o niedoświadczonych i nieodpowiedzialnych turystach.Szczyt głupoty. Na MB można pojechać za dużo mniej (łącznie z zakupem sprzętu, uprzęzy etc). Za te pieniądze to mogli wlecieć helikopterem? W tak wysokich górach końcówka września to już warunki zimowe. Poza tym właściwie to Elbrus jest wyższy... warto zapamiętać te nazwika - niedługo będą nekrologach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gana do redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 10:30 Moze by tak redakcja podala adres tej strony www o ktorej wspomina? Gratuluje smialkom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek k Redakcjo - nie osmieszaj sie! IP: *.aster.pl 10.10.05, 10:51 Najwyzszym szczytem Eurazji jest, jak tu ktos zauwazyl, Mt. Everest. A Pik Lenina jest daleko w kolejce - tyle ze nalezy do najlatwiejszych siedmiotysiecznikow. Ale skoro oni chyba nawet na Blanca nie weszli (4600 to jeszcze nie szczyt), to moze niech sie rozpedzaja na Lenina? I jeszcze jedno: bylam w lipcu na Mt. Blanc. Szlam (sadzac z opisu) ta sama droga, co "zdobywcy". I nie moge nie zadac jednego pytania: na co oni wydali KILKADZIESIAT TYSIECY zlotych? Moze na ten szczyt lecieli smiglowcami? Kazdy wlasnym? Odpowiedz Link Zgłoś
maalza Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! 10.10.05, 11:09 Prosze ludzi, ktorzy pisza takie wiadomosci na portalu gazeta.pl o zaprzestanie uzywania słów angielskich przerobionych na polski, bo tego sie nie da czytac. Juz spotkałam nazwe "kardigany" (ang.cardigan)zamiast swetrów, dizajnerskie lampy, a teraz freeriderzy, czy nie można uzyc polskich odpowiedników, lub ich po prostu wymyslic? Ludzie, mówmy po polsku, prosze!! Odpowiedz Link Zgłoś
maalza prosze zwrocic uwage na slownictwo! 10.10.05, 11:10 Prosze ludzi, ktorzy pisza takie wiadomosci na portalu gazeta.pl o zaprzestanie uzywania słów angielskich przerobionych na polski, bo tego sie nie da czytac. Juz spotkałam nazwe "kardigany" (ang.cardigan)zamiast swetrów, dizajnerskie lampy, a teraz freeriderzy, czy nie można uzyc polskich odpowiedników, lub ich po prostu wymyslic? Ludzie, mówmy po polsku, prosze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cross Re: prosze zwrocic uwage na slownictwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:18 Z tymi swetrami i lampami masz rację, ale wydaje mi się, że "freeriderzy" powinno zostać - to nazwa pewnego typu ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~vincent Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.interpress.pl 10.10.05, 11:40 Mont Blanc nie jest najwyższym szczytem Europy!!!Dlaczego dziennikarze powtarzają ciągle te bzdury. Najwyższym szczytem Europy jest Elbrus na Kaukazie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.obr.pl / *.obr.pl 10.10.05, 11:58 A co z ubezpieczeniem ?. Mam nadzieję, że nie będę płacił za idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katsumoto Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: 192.193.245.* 10.10.05, 12:00 Dziennikarzyno...Elbrus najwyższy szczyt Europy, ale rozumiem Twój błąd bo przecież nazwa MB jest trendy i bardziej metroseksualna...o czizas.. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Szczyt... glupoty. 10.10.05, 12:33 To sie nazywa dopiero szczyt glupoty w wykonaniu tych chlopakow. Z tekstu wynika, ze zaden nie mial przygotowania alpinistycznego powyzej 4000 tys. Wiec nawet nie mieli pojecia o aklimatyzacji i nie wiedzieli jak sie zachowaja ich organizmy w juz dosc mocno rozrzedzonym powietrzu. Do tego dochodza, jak tez wynika z tekstu, braki ekwipunkowe... Jesli ci mlodzi ludzie stwierdzili radosnie, ze mijajacy ich wsponacze pukali sie w czolo, to miast cieszyc sie z "udanej akcji" powinni podziekowac silom nadprzyrodzonym, ze przezyli... No i jeszcze ten szpan - bo turysci patrzyli jak oniemiali gdy oni na deskach smigali miedzy nimi... To chodzilo o wyzwanie? O sprawdzenie sie? Czy tez raczej o szpan, zeby alpinisci popukali sie w czolo, a turystom szczeki opadly? Zenujacy brak szacunku dla wlasnego zycia i zenujacy brak szacunku dla gor... Nie chce aby moj tekst zabrzmial jak nabzdyczony wywod kogos, kto zwyczajnie na MB nie byl, ale to tylko cud, ze ten artykul nie jest zatytulowany "Trzech mlodych turystow z Polski zginelo na MB". Tylko cud... Poza tym, to na co juz zwrocili wczesniej ludzie na forum: 1. Bledy merytoryczne w artykule. 2. Spora kasa jak na takaprawe, ale... wyglada na to, ze to raczej byla przymiarka kilku sponsorow do realizacji paradoksalnie TANIEGO materialu do akcji reklamowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Szczyt... glupoty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:32 człowieku byłeś na MB jak nie to nie dawaj takich rad ja osobiście byłem i tak naprawde to jest spacerek a z tego co wiem to goście byli juz na podobnych wysokościach to jest twoja głupota że piszesz takie bzdety papa PAJACU Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Problem ze zrozumieniem tekstu? 10.10.05, 15:46 Napisalem wyraznie - nie bylem na MB. Wiem natomiast jakie klopoty aklimatyzacyjne moga miec organizmy powyzej 4000tys. Szczegolnie, ze byl tam bardzo mlody czlowiek - 19 lat. I miedzy innymi to wlasnie on "wysiadl" najwczesniej. Nie zauwazyles, ze zaden z nich nie doszedl na sam szczyt? Niektorym zabraklo i to, sporo jak na "wspinaczkowa" miare do szczytu. A przeciez to spacerek.... Ten spacerek o ktorym mowisz, dla wielu skonczyl sie smiercia, wiec nie smiej sie z gory - ta sie upomni o szacunek dla siebie, tylko cena ktora zaplacisz bedzie najwyzsza z mozliwych. Jednak wowczas ja nie napisze, zes pajac, bo o zmarlych sie zle nie mowi... I troche ostudz te swoja glowe, bo nie tylko piszesz glupstwa, ale jeszcze siejesz po forum puste posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Szczyt... glupoty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 02:50 w pelni sie pod tym podpisuje. jak zwykle na forach - glos rozsadku to wysepka w morzu belkotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Zyczkowski Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.if.uj.edu.pl 10.10.05, 12:43 Szanowna Redakcjo! Gratulujac deskarzom ich sukcesu, (ktorego znaczenie trudno mi ocenic) nie moge niestety pogratulowac autorowi notki i gazecie: Jesli cos piszecie o gorach, robcie to dobrze: Z zamieszczonej notki (napisanej w stylu sensacyjno-brukowym) nie wiele wynika. W szczegolnosci trudno zorientowac sie: - ktora droga deskarze wychodzili na szczyt? - jakiego sprzetu uzywali w podejsciu? - ktoredy i skad zjezdzali? Piszac o "wyczynie, ktorego nie dokonali zadni Polacy" wypadaloby wspomniec o wczesniejszych zjazdach narciarskich - przykladowo opis zjazdu narciarskiego Jaroslawa Krzempka z samego szczytu Mont Blanc w dniu 3 maja 1997 znalezc mozna pod adresem www.freeski.pl/region?r=6&t=1 powodzenia w gorach ! Karol Zyczkowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: 83.238.100.* 10.10.05, 12:47 Co do tego, którą drogą wchodzili, to nie wiem, czy sami "alpiniści" wiedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuut Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.www-cache.demon.co.uk 10.10.05, 13:12 Ktoś kompetentny zabrał głos. Swietne zdjecia na stronce. -- fuutott.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saj Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:05 akurat to, w marnej faktycznie jakosci artukule, jest jasne. przez goutier i vallota jest droga raczej oczywista. a ktoredy zjezdzali? pewnie ta sama droga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kudlaty Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.koyto.pl / *.crowley.pl 10.10.05, 14:40 Znakomicie Chlopaki! Skoro zjazd byl taki trudny, to skad te wywrotki :) Kazdy kto jezdzi poza trasami i nie zatrzymal sie na etapie poreczowek na Giewoncie badz Swinickiej wie, ze generalnie zjazdy o wycenach powyzej trzy nie wybaczaja wywrotek. I jeszcze jedna uwaga: na pewno nie byli to pierwsi Polacy. Sam zjezdzalem z Blanka trawersem trzech Mont Blanc, a wczesniej polnocna sciana zjechala chyba trzy osobowa ekipa. Wiec nie popadalbym w zbytni samozachwyt. Z frirajdowym, i tak dalej:) Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miluszka Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:43 Grono znawców gór odezwało sie. Zaiste 4000 mnpm to wysokośc, w ktorej źle czują się ludzie chorzy na serce, ale nie ci, którzy wyniki mają w normie. Po "rozrzedzone powietrze" trzeba udac się nieco wyżej, gdzieś od 5 tys. w gorę. A propos Elbrusa, to pewnego razu zjeżdzalismy w antycznych czasach ( rok 89) z Prijuta Odinatcatych (schronisko pod Elbrusem, ponad 4000 m npm) na nartach, a jeden gosć na snowboardzie. Miał pierwszy snowboard, jaki widziałam, i bardzośmy mu zazdrościli, że umie na tym jeździć. Ja zresztą nauczyłam się jeździc już w następnym roku, ale na Elbrusie od tego czasu nie byłam. A za czasów jeszcze bardziej antycznych, w latach sediemdziesiatych i osiemdziesiątych, jak filanc za bardzo nie goniła udało mi się zjechać ze znajomymi z: Rysów żlebu Karczmarza wszystkich żlebów w 5 stawach oczywiście na nartach, bo o snowboardzie, to nikt wtedy nie słyszał. I to na pewno jest mniej niebezpieczne niż podróż autem przez polskie szosy Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! 10.10.05, 15:59 > Zaiste 4000 mnpm to wysokośc, w ktorej źle > czują się ludzie chorzy na serce, ale nie ci, którzy wyniki mają w normie. Juz Ci mlodziency z arykulu czuli sie na tyle zle, ze ratowali sie aspiryna, i zaden z nich nie dotarl do szczytu. Zaiste :) Zazdroszcze miejsc zjazdow - zupelnie serio. A co do snowboardu - od lat nie daje sie przkonac. Moze zle robie... Nie wiem. Nie umiem odkochac sie jednak od nart ;) > wszystkich żlebów w 5 stawach Gratulacje... Nie zmienia to jednak w niczym faktu, ze na zdradliwym skrocie na Swistowce zginelo juz sporo narciarzy. Tylko w jedna noc sylwestrowa trzech. Czwarty uczestnik tej wyprawy (kobieta) przezyla upadek (ok 300m)... "Tylko po to", aby zginac w tym samym miejscu, kilka lat pozniej, rowniez w Sylwestra... Gory sa piekne, uwielbiam je i uwazam, ze jak najbardziej sa one dla ludzi. Ale pustego szpanu i zadecia jakos nie lubie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miluszka Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 16:13 No w noc sykwestrową tośmy po górach nie łazili. Jeździliśmy w kwietniu - maju, kiedy nie było niebezpieczeństwa lawin pyłowych. Czasem zeszła jakaś deska,jak słońce przygrzało, dlatego trzeba było wchodzić w żleby bladym switem,żwłaszcza na Kozim, bo to południowa wystawa. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! 10.10.05, 16:44 Ja na Kozi wlazilem pozna jesienia i tylko z "osprzetem" treckigowym - jak dla mnie wystarczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 10.10.05, 14:53 Pik Lenina najwyższym szczytem Eurazji? Przecież Everest jest wyższy i też leży w Eurazji. Nie najlepiej to świadczy o dziennikarzacg Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alpinista Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:31 przepraszam, ale to jakas kpina jest - Mt Blanc wcale nie jest taki trudny na drodz eklasycznej, ktora szli ci chlopcy. Widywalem tam dzieciaki po kilkudniowym szkoleniu, wiec od biedy trzech freeriderow tez wlezie. Dlatego uwazam, ze ktos was, droga GW, zrobil w konia, nie mowiac calej prawdy. Chlopaki nawet nie weszli na szczyt, zjazd tamtedy to zaden problem, tak wiec nie ma w sumie o czym pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Mam nadzieje ze Straz PArku w TPN wybije im to z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:57 glowy. ZERO myslenia. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narciara wyciac TPN IP: *.homeip.net 10.10.05, 19:11 i zrobic normalne duze nartostrady dla ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalberto Szczyt głupoty i dezinformacji. IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.05, 19:44 Wejście na MB nie jest żadnym technicznym problemem. Główną trudnością mogą być nagłe zmiany pogody, wtedy najczęściej dochodzi do tragedii. Taka wyprawa nie musi kosztować kilkudziesięciu tysięcy złotych ( może trzeba tak pisać by inni nie naśladowali tych straceńców ). Mieli sporo szczęścia, że nikt nie wpakował się w szczelinę lodowca ( drugie niebezpieczeństwo po nagłych zmianach pogody ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pwrzes Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:53 Matołki z metra i wybiorczej. Jakie poreczowki na tej plaskatej gorze, to po pierwsze. Po drugie aspiryna, nie dostarcza wiecej tlenu. Po trzeciej, najwyzszym szczytem Eurazji jest ... (tadam) Mont Everest a nie Pik Lenina. Wracac do szkoly a nie bzdury pisac. PS. Nie ma sie czym podniecac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc LA Re: od kiedy Elbrus jest najwyzszym IP: *.hrl.com 10.10.05, 21:22 szczytem Europy. czyzby cos sie zmieilo we Europie?Moje pytanie nie ma zlosliwego podtekstu. Ludzie robia rozne rzeczy na swiecie jakkolwiek nie chcialbym aby moj syn zjezdzal z Mont Blanc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =pk= Re: od kiedy Elbrus jest najwyzszym IP: *.aster.pl 10.10.05, 23:16 Elbrus jest wyzszy od MB i lezy dokladnie na granicy Europy i Azji, wiec mozna powiedziec, ze lezy rowniez w Europie, ale conajmniej od poczatkow XX w. za najwyzszy szczyt Europy zwyczajowo przyjelo sie uwazac MB. Jesli chodzi o koszty wyprawy, to doliczywszy do nich np. sprzet fotograficzny moglo wyjsc "kilkanascie" tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeźwy Pik Lenina nie jest najwyższym szcyztem Eurazji, IP: 83.238.122.* 10.10.05, 23:12 ta bowiem obejmuje również Himalaje oraz subkontynent indyjski. Michnik - zacznij płacić ludziom z wykształceniem, a nie jedyną słuszną opcją ideologiczną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aker Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.dyn.optonline.net 11.10.05, 01:18 Szanowny Pan Dziennikarz raczył napisać: "(...) Piotr Dabov (29-letni łodzianin) wraz z zakopiańczykami Erykiem Gajewskim (24-letni alpinistą) i Wiktorem Kubińskim (19-letnim narciarzem) postanowili zorganizować wyprawę do Francji (...)" Z kontekstu wynika, że Piotr Dabov jest 29-letnim sportowcem pływającym łódkami lub nawet łodziami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =pk= to jakas tragedia :-( IP: *.aster.pl 11.10.05, 01:34 Od pewnego czasu poziom jezykowy, a nawet ortograficzny artykulow w portalu GW spada na leb. Ostatnio mozna bylo przeczytac np. wyraz "skura". Czy mamy to rozumiec, jako zwykle lekcewazenie czytelnikow, czy tez w ramach oszczednosci lub eksperymentu teksty pisza "dziennikarze", ktorzy z polskiego mieli 3=, a edukacje zakonczyli na "niepelnym srednim"? Nie wiem, ale tak czy inaczej skwituje to jednym slowem: WSTYD! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek klozetowy Zjechali z Mont Blanc na desce klozetowej! IP: 152.75.138.* 11.10.05, 05:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomsky NIE KUMAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 06:39 jak sie 2 dni temu na orlej perci zabil turysta, to wszyscy pisali ze chodzenie po gorach to glupota i wogle samo sie o to prosil. a jak 3 wariatow zjezdza na desce z mt blanc, to uuu brawo brawo... ciekawe jakby zgineli, czy tez byscie pisali ze sa glupi, czy moze szacunek i yo, bo to przeciez na desce zjechali i fajne z nich elo :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szopen Re: Zjechali z Mont Blanc na desce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 08:28 Myslalem, ze najwyzszym szczytem Eurazji jest Mt Everest. Riderom gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś