Dodaj do ulubionych

Plaga oszustw telekomunikacyjnych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 21:23
> W naszym kraju tego typu oszustwa zdarzają się sporadycznie.

Byc może _obecnie_ zdarzają się sporadycznie, ale bez jednoznacznie
sformułowanego i egzekwowanego zakazu będą się tylko nasilać. Sam już
dwukrotnie miałem okazję do skorzystania ze "wspaniałej nagrody".

W gruncie rzeczy takie teleoferty niczym nie róznią się od zwykłego,
chamskiego spamu mailowego. Chociaż nie... różnią się. Śmieciowe maile kasuję
hurtem bez czytania. Natomiast do dzwoniącego telefonu za każdym razem musze
się podnieść a rzuciwszy słuchawkę jeszcze ugryźć się w język (Żeby zanadto
nie wzbogacać słownictwa obecnym w pobliżu dzieciom ;-) ).
Obserwuj wątek
    • czlonek_z_zasadami Szczególnie że URTiPu już nie ma :) 08.01.06, 21:54
      Kota nie ma - myszy mogą harcować.
      • Gość: snax Re: Szczególnie że URTiPu już nie ma :) IP: *.acn.waw.pl 09.01.06, 07:14
        No URTip jeszcze przez tydzien istnieje, ale nie sadze aby ktos na tydzien przed
        zwolnieniem interesowal sie konsumentami i ich rachunkami. nowy urzad bedzie
        niepredko, ale przeciez kogo interesuje konstytucyjna zasada ciaglosci organow -
        bynajmniej nie prezydenta, ktory ma tej konstytucji strzec.

Jeszcze jedno - najdrozej placi sie u nas nie nie 7 a 18 zl (jak ktos ma plan
        socjalny tp i zadzwoni na 9ta taryfe).

Bynajmniej - Pan Kułak i kodeksy etyczne, to dwa różne bieguny. TYm bardziej, ze
        jego firma czerpie prawie 60% zyskow z takiego naciagania. Ale brzmi slodko.
        Co do wan-giri, to u nas malo popularne. Wiecej to kradzieze 0-300 czy dialery.
        Ale jak widac kopiowanie artykułów z innych gazet stało sie modne.

miłego dnia

• Gość: puba przed chwilą dzwonili!!!! IP: *.netcom.poczta.pl / *.crowley.pl 09.01.06, 19:57
          wczoraj przeczytalem ten artykul a dzis odbieram telefon (w wawie) i co??
          wygralem nagrode gwarantowana bo moj numer zostal wylosowany.
          głos podal adres organizacji i numer tel pod jaki mam zadzwonic by podac adres
          wysylki... cos jak 0 300 200 500
          ale uprzedzil ze kost polaczenia to 4,00 +vat

wiec uprzedzcie wasze babcie i ciocie...
    • burakiprlu [...] 09.01.06, 03:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: alex-alexander Re: kodeks etyczny w polsce, ha, ha, ha, IP: 5.6.2R* / *.bmwgroup.com 09.01.06, 07:53
        Rzeczywiscie do smiechu: Polska a Kodeks Etyczny. Nie wiem gdzie jeszcze na
        swiecie jest tak wielkie zlodziejstwo i korupcja. A prym w tym wszystkim
        wiedzie kler. Amen!
    • Gość: alexa-alexander Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: 5.6.2R* / *.bmwgroup.com 09.01.06, 07:44
      Najlepiej zablokowac przez operatora specjalne numery. Dialery i rozmaite
      oddzwanianie na nic sie zdadza.
    • Gość: lyzka Bullshit!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 07:48
      w Niemczech jednorazowy koszt polaczenia platnego nie moze przekraczac 10 Euro....
    • Gość: kaz Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 09.01.06, 07:58
      Zamiast "sporadycznie" miało chyba być NOTORYCZNIE. Operator PLUS GSM Jawnie
      okrada miliony swoich klientów kasując każdego kto spóźni się z opłaceniem
      rachunku po 5 zł za tzw. "monitorowanie stanu konta" Jest to usługa nie
      zamawiana przez klienta i stosowana zamiast karnych odsetek. Z tym, że kwota
      odsetek naliczona za spóźnienie w zapłacie rachunku są to średnio kwoty
      groszowe natomiast nieświadomu klient płaci każdorazowo 5 zł. Okazuje się, że
      można w biały dzień okradać miliony Obywateli i złodziejowi włos z głowy nie
      spadnie mimo, że żyjemy w IV RP !!!!!!!!!!!!! Ratunku - jest na sali lekarz ?
    • losiu4 Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych 09.01.06, 08:08
      swego czasu dosć popularne było naciaganie szukających pracy przez cwaniaczków
      którzy niby ją oferowali... Koniec końców jeleń miał zadzwonić właśnie pod
      numer 070x...

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: toro Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.softpro2.pl 09.01.06, 08:18
      W naszym ukochanym kraju też są takie oszustwa. Mam przyjemnośc pracwować w TP na Blua Line i codziennie około 5 telefonów jest że dzwoni sekretarka że pan pani coś wygrała. Najgorsze że ludzie w to wierzą i jeszcze wyzywają że Pepsa nie chce podać informacji o tymn numerze. Z tego co wiem jest to numer 0300700200. Jka będzie taki telefon odrazu polecam odłożyć słuchawkę i ostrzec domowników
    • Gość: julek Brawo nasi !!!!!!!! IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 09.01.06, 08:51
      to musi by robota naszych na 100 % brytyjczycy nie sa tacy sprytni
      • Gość: Loco Re: Brawo nasi !!!!!!!! IP: *.chello.pl 09.01.06, 09:03
        To Ci się tylko tak wydaje. Sto razy lepsi od naszych są w kombinowani Hindusi,
        albo Pakies.
    • arius5 Sporadycznie ? 09.01.06, 10:00
      > W naszym kraju tego typu oszustwa zdarzają się sporadycznie.

No bo ludzie tez sporadycznie znaja jezyk angielski
    • Gość: poznaniak Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.inforia.net / *.inforia.net 09.01.06, 10:31
      właśnie wczoraj dostałem W POLSCE !!! taki telefon z numeru 01004 (dziwny
      numer) i było to nagranie automatyczne informujące o wygranej. OCZYWIŚCIE
      należało potwierdzić dzwoniąc na numer 0300 500 700 czy jakoś tak !!! Ja się
      nie dałem nabrać ale osoby starsze mogą mieć z tym problem - takie praktyki
      powinny być zabronione albo dla osób na rencie i emeryturze powinny być
      blokowane połączenia wysokopłatne - chyba że w/w osoby zgadzają się na
      odblokowanie.
      • Gość: Aa Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 09.01.06, 13:55
        Miałam wczoraj to samo, z tego samego numeru.
        Głos jakiś znajomy, nagrany przez kogoś z telewizji.
    • Gość: jaga Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 10:46
      wlasnie w sobote07.01.06 mialam droga telefoniczna odczytany sms ze zostalam
      wylosowana i wygralam tygodniowy pobyt w hotelu gdzie,z jakiej okazji i kto
      organizuje losowania juz niebylo ale za to byl powtarzany kilkakrotnie nr
      telefonu gdzie mam zadzwonic to jest nr 022 4633434
    • Gość: Tele PŁATNE ODEBRANIE SMS-a??????? IP: 83.238.142.* 09.01.06, 11:00
      Tu już chyba przesadziliście ?!? Odbiór smsa nie może być płatny. Wszelkie tego typu bzdury (płatne odebranie smsa za granicą) były swego czasu popularne, ale chyba już wszyscy przejrzeli na oczy, może oprócz Gazety ...
      • Gość: gosc Re: PŁATNE ODEBRANIE SMS-a??????? IP: *.autocom.pl 09.01.06, 11:22
        buhahahahaha - z choinki po swietach sie urwales ? Mam nadzieje ze system MT
        wejdzie w koncu w polsce i bedzie mozna naciagac takich frajerow jak ty na kase
        - tego typu uslugi to kopalnia zlota :-)
        • Gość: Tele Re: PŁATNE ODEBRANIE SMS-a??????? IP: 83.238.142.* 09.01.06, 13:21
          Chyba faktycznie się urwałem, jeśli jest możliwe obciążenie abonenta odbiorem smsa. Możesz mi to opisać, w jaki sposób się to odbywa? Czy jest system MT? I w jakich państwach już działa?
          • Gość: Tele Re: PŁATNE ODEBRANIE SMS-a??????? IP: 83.238.142.* 09.01.06, 13:26
            Google:
            Mobile Terminated (MT Premium SMS). Użytkownik telefonu wysyła SMS aktywujący daną usługę. Dostawca treści zaczyna zgodnie z ustalonym w danej usłudze haromonogramem wysyłać zamówione dane (dzwonki, tapety, informacje). Klient płaci za każdą informację, którą otrzyma do momentu rezygnacji z serwisu. Aby z niego zrezygnować użytkownik telefonu musi wysłać SMS-a na specjalny numer dedykowany danej usłudze. Wszystkie sieci oficjalnie przyznają, że prowadzą prace nad wprowadzeniem tego typu modelu rozliczeń.

Jeśli się nie mylę to najpierw muszę zamówić z MOJEGO telefonu usługę za którą będę płacił, czego muszę się spodziewać zamawiając usługę.

Bez niczego raczej nikt nie każe mi zapłacić.
            Mylę się ?????????
    • Gość: hellboy Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.supermedia.pl 09.01.06, 11:36
      W Polszy era wymyslila lepszy przekret. Przed swietami wyslali do wszystkich
      urzytkownikow tak-taka sms z informacja iz BEZPLATNIE wlaczona zostaje usluga
      polegajaca na rownoleglym odgrywaniu melodi koledy wraz z sygnalem polaczenia
      (dla osob ktore dodzwaniaja sie do "promocyjnego" abonenta). Po 1 stycznia 2006
      wyslany zostal sms z informacja ze promocja konczy sie i za styczen zostanie
      pociagniete 2 pln za kolede :) aby dezaktywowac usluge nalezy zaplacic 2 pln
      netto aby opieprzyc kogos na infolini (w taktaku platna) nalezy rowniez co
      zrobic? zaplacic 2 pln netto. teraz pytanie co sie robi ze spamem smsowym??
      kasuje bez czytania. I tak pewnizrobila wiekszosc z prawie 3,5 milionowej
      rzeszy uzytkownikow tak taka reszta chcac anulowac usluge i tak musiala
      zaplacic. oto przyklad ja zrobic 5-7 mln zlotych nie robiac nic bo przeciez
      koleda w tle to jest banal i nic nie dajace (uzytkownikowi - operatorowi pare
      mln PLN :P)wielkie G. Czy ktos sie sprawa zaja?? nieee nie sadze Co zrobi
      konkurencja plus orange?? pewnie teraz bija sie po glowach czemu sami nie
      zrobili takiej PROMOCJI.... Z najlepszymi zyczeniami noworocznymi do oszukanych
      Bartek
    • Gość: kapa miałem taki przypadek IP: *.Zabrze.Net.pl 09.01.06, 11:51
      Po przeczytaniu taego artykułu, doszedłem do wniosku, że mialem taki przypadek. Zadzwonil telefon i zostałem powiadomiany, że mój numer został wylosowany i wygrałem pobyt w jakimś uzdrowisku. Następnie zostałem poproszony o oddzwonienie na podany numer i gdyby numer ten został podany powoli i powtórzony pewnie bym zadzwonił. W tym momencie możemy dojść do wniosku, ŻE GŁUPI MA SZCZĘCIE.
      • Gość: Gość Ed Re: miałem taki przypadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:12
        W sobotę miałam taki telefon.Automat informował że ten numer został wylosowany
        do nagrody wystarczy że osoba pełnoletnia potwierdzi itd Nie udało się im :))
    • Gość: dominik Uwaga na telefon 506873013 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:43
      Dziś kilka razy ktos dzwonił do mnie z tego numeru. Próbowałem oddzwonić ale
      się rozłaczyli. Zaraz potem dostałem SMS-a m.in. z ofertą niedwuznacznych usług
      za odesłanie SMS-a pod wyżej wskazany numer. Czy ktoś wie co to za firma?
    • Gość: Wyjątkowy To co wyrabia TVN7 po północy to też oszustwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:38
      Mam kolesia hazardzistę. Dał się im naciągnąć już na wiele setek. Sms-uje i
      zawsze dostaje odpowiedź "spróbuj ponownie" :) Na głupote nic sie nie poradzi,
      ale hazard to już nie głupota, to choroba. Żal mi go i jego rodzinki. Ziobro
      powinien zlikwidowac to bandyctwo w TV i ukarać winnych.
    • Gość: hew Otrzymałam taki telefon IP: *.pro-internet.pl 09.01.06, 17:22
      Dzisiaj 09.01.2006 r. otrzymałam telefon, że dla odbioru nagrody mam podać swój
      adres na telefon nr
      0 300 700 200.
      Nie zamierzam oddzwaniać.
      • Gość: Renata Re: Otrzymałam taki telefon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 21:05
        ja nigdy nie słucham do końca tych telefonów,jak tylko się zaczyna ,to od razu się rozłączam i wam radzę.Ostatnio był dość ciekawy artykuł na te tematy w "Angorze" polecam przeczytać.
        • Gość: hew Re: Otrzymałam taki telefon IP: *.pro-internet.pl 09.01.06, 23:11
          Z sondażu opisanego w artykule wynika, że:
          Aż 28 mln Brytyjczyków - to ponad połowa całej populacji - spotkało się do tej
          pory z próbą oszukania ich przez zorganizowanych kanciarzy. Przynętę połknęło
          około 5 mln osób.
          A więc prawie 18 %.
          W Polsce ten % jest chyba mniejszy ale i tak wystarczający dla organizatorów
          naciągania wspólnie z operatorami.

Pozdr. dla Renaty.
    • Gość: sda Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.acn.waw.pl 09.01.06, 21:05
      sporadycznie - chyba żartujecie. To od nas się tego nauczyli
    • Gość: Jacek K Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.chello.pl 09.01.06, 23:11
      Jak można coś wygrać nie grając w nic?.Od razu wiadomo że to yuma jakaś.Olewać
      palantów a najlepiej zablokować 0300,0400,0700
    • rejmanski.krzysztof Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych 10.01.06, 01:15
      Nie dziwię sie trochę różnym kanciarzom, naciągających abonentów TPSA na
      wysokie rachunki za pośrednictwem telefonów 0-300..., 0-400..., 0-700..., ale
      zdziwienie moje jest wielkie, że tymi samymi numeraki zaczynają się posługiwać
      instytucje państwowe. Przykład: TELEWIZJA POLSKA TVP1 zaprasza telewidzów
      konkursu do korzystania z telefonu 0-300-700-750, a przecież powinna podać
      numer 0-22-itd
    • Gość: Przytomna na umysl Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: 194.150.184.* 10.01.06, 19:33
      Wiem, ze na forum pisza zwykle osoby, ktore chca dorzucic swoje 3 grosze do
      artykulu ale cholera mnie bierze jak kazdy z was, nawet nie korzystajac z
      serwisu, WIE LEPIEJ. Bo tak ma i juz! Do mnie tez zadzwoniono na poczatku
      grudnia ze otrzymuje premie, ze mam zadzwonic i ze minuta kosztuje 4 zl,
      zapisalam sobie numer (0300700500) i oddzwonilam nastepnego dnia z...pracy zeby
      sprawdzic co zacz i nie narazic sie na koszty (no wiem ze to nie do konca
      fair:). Ale... dostalam oferte z wyborem nagrody, wybralam sobie program
      komputerowy Multimedialny Lekarz Domowy, nagralam dane i ... wczoraj dostalam
      paczke, program jest w deche, bede z niego korzystala! Nagranie danych zajelo
      mi cos ok 4 minut, to 16 zeta, program wart jest ponad 30 (sprawdzilam w necie
      w wysylkowych serwisach). No i jestem na plusie i wkurzaja mnie ci wszyscy,
      ktorzy WIEDZA LEPIEJ nawet nie przekonujac sie o co biega. Pewnie ze sa
      naciagacze i beda zawsze, ale do paliwa tez na niektorych stacjach dolewaja
      wody co nie znaczy, ze w ogole nie bede tankowac wietrzac wszedzie podstep i
      oszustwo. Pewnie mnie zaraz zadziobiecie, ale musialam to napisac dla
      przeciwwagi i dlatego, ze akurat mam prawo zabrac glos, bo przynajmniej -
      sprawdzilam:)
      • mafjmafj działają na legalu 10.01.06, 20:27
        Ja myślę, że oni działają w 100% na legalu. Bo to i tak złoty business.
        Każde zdanie, które pada w tych telefonach jest prawdą.
        Nawet to, że się coś tam wygrywa ( ale to i tak nie zmiania faktu "Przytomna na
        umysl" że mam cię za ich agentkę ).
        1. Z tymże po co ci nagroda, której nie chcesz.
        2. Nikt nie wytrzyma 4 minut na kablu słuchając bredni, więc nie dostanie
        "cudownej nagrody", za to wybuli 4 czy 20 zależy jak się szybko połapie.
        3. Zostanie dopisany na listę frajerów i od tej chwili co rusz będzie musiał
        biegać do telefonu.

Problem rozwiązałby przepis, nakładający na operatora obowiązek zapodania
        bezpłatnego wprowadzenia. Np automat (nie mający nic wspólnego z naciągaczami).
        By gadał, że połączyłeś się z płatną linią każda rozpoczęta miunta po sygnale to
        będzie 4 zł.
        Bo niby skąd człowiek ma wiedzieć że dodzwonił się na płatną linię? Ma pamiętać
        te wszystkie numery?

• Gość: przytomna na umysl Re: działają na legalu IP: 194.150.184.* 10.01.06, 21:58
          hihihi, wlasciwie to trafiles w dziesiatke, bo jestem
          agentka ....ubezpieczeniowa (brokerka).
          Ja nie mialam najmniejszego zamiaru nikogo bronic ani tym bardziej nikogo do
          niczego namawiac ale postanowilam zabrac glos w dyskusji niejako z drugiej
          strony, i tyle. A gdybys uwaznie przeczytal to co napisala a tez nie zaliczal
          siebie z gory do tych co WIEDZA LEPIEJ to bys wiedzial, ze ja bylam swiadoma
          ceny za minute bo mi "glos" automatyczny to powiedzial, ba nawet netto i
          brutto. Dlatego zadzwonilam wlasnie z roboty -no coz, tez nie jestem doskonala:(
          Ale drogi mafjmafj - do doskonalosci zmierzam malymi kroczkami:))))
          • Gość: swawolny_Dyzio Re: działają na legalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 01:16
            No to teraz mnie przekonalas. Moze oni dla mnie na prawde chce dobrze?
            Grauluje rowniez twojej umiejetnosci rozeznania sytuacji. Fajnie, ze bylas
            swiadoma "ile zaplacisz za minute". Szkoda, ze zaplacila za twoj instynkt
            detektywistyczny firma, ktora ci daje zatrudnienie. Miejmy tylko nadzieje, ze
            nie sprawdza billingu, ze nie wyjdzie, prawda?
            Swoja droga to jednak warto troszke zaryzykowac. W koncu taka okazja nie zdarza
            sie na codzien, jak np w twoim przypadku. Nastepnym razem jak do mnie zadzwonia
            to chyba oddzwonie, bo spokoju nie daje mi mysl ze mozna bylo zrobic tak
            wysmienity interes wykonujac jeden telefon. To po prostu niewiarygodne! Oj,
            wyczerpalas limit szczescia na caly 2006 rok.
            Mam prosbe, powiedz dla jakiego towarzystwa ubezpieczeniowego pracujesz, bede
            was omijal z daleka.

pozdrawiam i zycze wiecej tak niesamowitych okazji ktore teraz juz wykorzystasz
            z wieksza finezja
            • Gość: przytomna na umysl Re: działają na legalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 02:20
              Dyziu, slodki jestes:)
              Mam nadziej, ze troche jeszcze tego szczescia na 2006 mi zostalo, bo nie
              darowalabym sobie ze caly roczny limit diabli wzieli.
              Ale na szczescie mam Domowego Lekarza na CD wiec jakby jaka deprecha czy inny
              zalam - to bede wiedziala co robic.
              Czego i Tobie zycze
              • mafjmafj Re: działają na legalu 11.01.06, 22:39
                Tak myślę, że nie muszę nawet czekać na ten telefon i łud szczęścia.
                Skoro znam te wszystkie numery dzięki wam drodzy forumowicze, to zadzwonie jutro
                na każdy po kolei. Skoro można dowiedzieć się o wygranej na jednym numerze a
                dzwonić z innego oznacza to że pomiędzy wylosowaniem a nagrodą nie ma
                specjalnego związku przyczynowo-skutkowego.
                Mam nadzieje, że oprócz Domowego Lekarza załapię się na Domowego Psychiatrę,
                spodziewam się tam porady "jak poradzić sobie z szokiem po dyscyplinarnym
                zwolnieniu".
                Pozdro
    • Gość: kamionka Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:16
      NIE NIE SPORADYCZNIE ZDARZAJĄ SIĘ TAKIE OSZUSTWA OSTATNIO BARDZO CZĘSTO, BO JA
      W PRZECIĄGU NIECAŁEGO MIESIĄCA MIAŁAM AŻ 3 TAKIE TELEFONY INFORMACJA TRWA
      RÓWNITKO 1 MINUTKĘ OSTATNIA BYŁA W STYCZNIU O TREŚCI "ZBLIRZAJĄ SIĘ ŚWIĘTA
      SKORZYSTAJ Z NIEDROGICH POŁACZEŃ MIĘDZYNARADOWYCH ZA JEDYNE 35 GR. BRUTTO"
      TYLKO ODDZWOŃ NA NR 0400..... TO JAWNY KANT PRZECIEŻ TO TEL NA INFOLINIĘ ALE
      NIE KAŻDY O TYM WIE, A NAIWNYCH NIE BRAKUJE POZDRAWIAM NIE DAJCIE SIĘ
      NACIĄGACZOM BO PLENIĄ SIĘ JAK ROBACTWO.
    • Gość: Kir Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 17.01.06, 12:28
      Taki zakaz istnieje i jest określony w kk.To przestępstwo oszustwa.

Art. 286. [Oszustwo>>] § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej,
      doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym
      mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności
      do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot
      bezprawnie zabranej rzeczy.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1–3 popełniono na szkodę osoby najbliższej,
      ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 287. [<<Oszustwo>> komputerowe] § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści
      majątkowej lub wyrządzenia innej osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na
      automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie danych informatycznych
      lub zmienia, usuwa albo wprowadza nowy zapis danych informatycznych,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 3. Jeżeli <<oszustwo>> popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie
      następuje na wniosek pokrzywdzonego.
      Takim pklasycznym przkładem jest właśnie opis w artykule prasowym

"Jak się okazuje, najczęściej praktykowane obecnie oszustwa to te dokonywane za
      pomocą technologii telekomunikacyjnych. Typowy przekręt wygląda tak: dzwoni
      telefon, głos w słuchawce informuje o wygraniu nagrody w jakiejś promocji,
      wylosowaniu wycieczki zagranicznej itp. Trzeba tylko oddzwonić na wskazany numer
      i potwierdzić wygraną. Jak łatwo się domyślić - pod tym numerem kryje się wysoko
      płatna automatyczna infolinia, której jedynym zadaniem jest utrzymanie ofiary
      jak najdłużej na linii i błyskawiczne nabijanie impulsów."
      Aby skazać za oszustwo należy udowodnić,że sprawca działał w celu osiągnięcia
      korzyści majątkowej.W tym przypadku nie budzi to wątpliwości,w stronie
      przedmiotoeej opisane są metody działania sprawcy "za pomocą wprowadzenia jej w
      błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania
      przedsiębranego działania,"
      CZasami sprawcy nie można skazać bo trudno udowodnić mu właśnie ten cel działania,
      Tutaj jedną ze skuteczniejszych metod zaproponował chyba Poznaniak.tzn
      blokowanie tych numerów.Jednak żeby to zrobić należałoby najpierw je zebraćod
      pokrzywdzonych aa gdy ci nie pamiętają ustalić w telekomunikacji i zrobić taki
      zestaw.Można też próbować ustalić ich włascicieli ale do tego konieczne są siły
      i środki,W tym przypadku organy ścigania.
      Są jeszcz inne oszustwa,internetowe gdzie zagraniczna firma oferuje korzystny
      kontrakt,osoba podpisuje a później otrzymuje weksel do zapłaty.W krajach
      zachodnich tego rodzaju przestępczością zajmują się organy państwowe a u nas
      osoba zostaje pozostawiona sama sobie,gdy akurat w takich przypadkach winno
      interweniować państwo.
      Raz tylko ukazał się reportaż w mediach na ten temat,pomimo tego że sumy do
      zapłaty są znaczne.
      Pozdrawiam
      Kir
    • b-beagle Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych 17.01.06, 13:43
      Straszne bo jestesmy wobec takich oszustw zupelnie bezradni
      • Gość: Kir Re: Plaga oszustw telekomunikacyjnych IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 17.01.06, 14:55
        b-beagle napisała:

> Straszne bo jestesmy wobec takich oszustw zupelnie bezradni
        Dlaczego?Wydaje mi się, że dokładna analiza, zjawiska,sensowny plan,współpraca
        organów ścigania z telekomunikacją i społeczeństwem w znacznym stopniu
        tę bezradnośćby ograniczyła.
        Pozdrawiam
        Kir
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka