Dodaj do ulubionych

Polacy nie potrafią prać!

IP: *.pl 05.04.06, 09:39
a ja umiem prac :D i robie to z przyjemnoscia!
Obserwuj wątek
    • Gość: Olek Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 09:46
      Skoro nie umiemy prać to wybudujcie mijskie pralnie i darmo pierzcie nam ciuchy
      • zymzyk Re: Polacy nie potrafią prać! 05.04.06, 09:58
        Ja sie zgadzam :) Niewiem jak moja mama to robi..ale ubrania wyprane przez nia
        sa zawsze biale pachnace i swieze..aproszek starcza jej na dlugi czas..Juz teraz
        mam przygotowane "biale" ubrania zeby sie usmiechnac ladnie do mamy przed
        swietami i poprosic o male czary mary..mi zdecydowanie przyda sie szkolenie z
        prania..;)

5 marca 1956
        totalizator sportowy
        • p.i.s Jarek nie musi 05.04.06, 10:07
          Jarek nie musi prać, od zawsze mamusia mu pierze majtaski

;-\
        • Gość: korekta do zymzyk'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 11:28
          Człowieku !
          zmień wreszcie ten link, bo NIE MA strony "powieku.info"
      • business3 [...] 05.04.06, 10:28
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Franek Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 09:47
      Skoro nie umiemy prać to wybudujcie miejskie pralnie i za darmo pierzcie nam
      ciuchy. My w tym czasie odpoczniemy.
    • Gość: niechcęsięczepiać Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 09:50
      bo nie tylko prać Polacy nie potrafią, ale i pisać po polsku. "z agencji
      pijarowskiej"? czy to od skrótu PR - czytanego jakby po angielsku - czyli
      public realtions?
      • Gość: embart Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 09:54
        Niech koncerny lepiej poprawią jakość proszku!!!

ponieważ mam okazję bywać w Niemczech, już nie kupuje proszku w Polsce!

cena tam jest podobna 10-13eur (40-50pln) za duże opakowanie, ale:
        1) dużo ładniej pachnie
        2) lepiej pierze
        3) można prać ubrania niemowlaczka a nie jak w shitach sprzedawanych w Polsce
        (musi być osobny proszek)

Jak długo będziemy robieni w konia przez koncerny?!?!?!?
        • kasiulek70 Re: Polacy nie potrafią prać! 05.04.06, 10:21
          Bardzo wiele polskich pań niestety nie potrafi prać ,(wiem co piszę bo akurat
          sprzedaję między innymi proszki do prania te z niemiec)np proszek Persil z
          niemiec który waży 5,13kg wystarcza na 54 prania przy pełnych pralkach ,średnim
          zabrudzeniu pranych rzeczy i miękkiej wodzie (akurat taka woda jest w moich
          okolicach) i kiedy moja klientka pyta się o taki proszek to najważniejsza jest
          dla niej waga proszku, mało którą przekonuje argument że waga nie ma
          znaczenia ,mało kiedy pomaga porównanie że ten "sam produkt" z polskich
          sklepów przy wadze 6 kg wystarczy na zrobienie 40 prań.Panie zazwyczaj
          tłumaczą się przyzwyczajeniami, że zawsze sypały proszku bardzo dużo i że nie
          są w stanie się odzwyczajić. Jeszcze gorzej jest z proszkami skondesowanymi
          albo proszkami w formie tabletek bardzo, ale to bardzo trudno wytłumaczyć
          klientom że 1,35 skondensowanego proszku wystarczy na 18 prań że ten proszek
          dopierze tak samo a może lepiej pomimo że wystarczy użyć go w ilości 3 łyżek
          stołowych na jedno pranie i znów w tym momencie słyszę tekst o
          przyzwyczajeniu ,na to niestety trzeba czasu ,regułą jest że im młodsza kobieta
          tym szybciej i łatwiej można ją przekonać ,starsze panie zwłaszcza gospodynie
          domowe niestety nie dają wiary ,czasem twierdzą że poprostu chcę je naciagnąć :(
        • Gość: kasia Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.chello.pl 05.04.06, 10:27
          Ja też kupuję niemieckie proszki, bo te nasze,które tylko z nazwy przypominają
          te renomowane są do niczego i głupie jest stwierdzenie, że Polacy nie potrafią
          prać.Koncerny oszukują i tyle!
          • Gość: gość...5 Re: pewnie, co jeszcze się wymyśli, IP: 212.33.92.* 05.04.06, 10:46
            żeby po nas "deptać"!
          • Gość: Lucusia Re: Polacy nie potrafią prać! IP: 212.244.186.* 05.04.06, 12:45
            Oszukują. Jeśli wsypać podaną na opakowaniu ilość, to nie ma szans na dopranie nawet średnio brudnych rzeczy. Te starsze pani, które nie wierzą napisom na pudełkach, mają po prostu doświadczenie.
        • Gość: Skorpion Re: Polacy nie potrafią prać! IP: 82.150.225.* 05.04.06, 12:00
          ... calkowicie potwierdzam te uwagi. Przy okazji kazdego wyjazdu do Polski
          zabieram zwykle opakowanie dobrego niemieckiego proszku ku radosci mojej mamy.
        • Gość: Lucusia Re: Polacy nie potrafią prać! IP: 212.244.186.* 05.04.06, 12:43
          Zgadzam się z tą różnicą jakości.
          Gdzieś czytałam, że pytano producenta Persilu, dlaczego w Polsce ma dużo mniej aktywnych substancji niz w innych krajach Europy przy wyższej cenie. Wytłumaczył, że dostosowują skład proszku do przyzwyczajeń i oczekiwań każdego z krajów. No cóz, jeśli według nich jesteśmy przyzwyczajeni i oczekujemy złych proszków w wysokiej cenie,to ja znalazłam inteligentniejszych producentów, którym z badań wyszło coś innego.
      • Gość: mg Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 05.04.06, 11:26
        Bo to chodziło o agencję Ojców Pijarów :)
    • k_anilorak Re: Polacy nie potrafią prać! 05.04.06, 11:05
      Ostatnio pojechałam z koleżanka na bazarek właśnie po proszek do prania- pewna
      pani sprowadza z Niemiec. No i jak kupiłam Persil w płynie (butelka 1,5l), a
      koleżanka wielkie pudło Persila 10 kg - bo jak stwierdzila to ona lubi sobie
      dużo proszku sypnąc. Jej 10 kg proszku wystarcza prawie na tyle samo prań co
      moja 1,5l butelka. Nic dodac nic ująć.
    • Gość: praczka Brawo dla kampanii!!! IP: *.chello.pl 05.04.06, 11:06
      nauczcie polakow prania :) kreatywnego, ekologicznego, zmniejszajacego wydatki
      zwiekszajacego wydajnosc :)
      czekam z niecierpliwoscia na kolejna kampanie pod tytulem "jak umyc naczynia"
      • praptak Mycie naczyń rzeczywiście powinno być następne! 05.04.06, 11:27
        > nauczcie polakow prania :) kreatywnego, ekologicznego, zmniejszajacego wydatki
        > zwiekszajacego wydajnosc :)
        > czekam z niecierpliwoscia na kolejna kampanie pod tytulem "jak umyc naczynia"

A żebyś wiedziała, że przydałoby się. Bardzo wiele osób odkręca wodę na cały
        czas mycia, marnując wodę (przez większość czasu szoruje się przecież talerze, a
        woda w tym czasie spływa sobie bezproduktywnie do kanalizacji) i chlusta bez
        opamiętania detergentem nierozcieńczonym prosto z butelki na myjkę albo
        aktualnie myty talerz (detergent naprawdę myje równie dobrze jeśli się go
        zgodnie z instrukcją rozcieńczy wodą, a do tego lepiej się spłukuje no i
        oczywiście dużo mniej się go w ten sposób zużywa).

• titta Re: Brawo dla kampanii!!! 05.04.06, 11:29
        Jak umyc naczynia...to tez ciekawy temat. Wiem po przejsciu znajomych (ktorzy
        zmywaja po sobie :), ze niektorzy zalewaja wszystko plynem. Ale do Anglikow nam
        jeszcze daleko...
        • Gość: Ola Re: Brawo dla kampanii!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:25
          A kto to jeszcze myje ręcznie naczynia. Chyba tylko neandertalczy. Ola
    • Gość: as Ociec prać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 11:11
      Prać ale tylko ręcznie ;)
    • Gość: zorientowany Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.04.06, 11:31
      Bzdury. Polacy potrafią prać. Wystarczy pójść na wiejską dyskotekę. Jest
      pranie, wirowanie, czasem namaczanie...
    • Gość: wydra dla tych co potafią IP: *.e-wro.net.pl 05.04.06, 12:28
      Dla tych co potrafią prać (oszczędnie, ekologicznie etc.) gromkie brawa!! No a
      dla tych co lubią ale jeszcze nie do końca potrafią oklaski za to że
      lubią. :):):)
    • Gość: pool Re: agencja pijarowska IP: *.ipt.aol.com 05.04.06, 12:36
      Pani Angeliko,
      nie uzywajmy niepotrzebnie obcych slow i nie robmy z nich beznadziejnych
      neologizmow.

pijar - członek zakonu (prowadzącego szkoły i konwikty), założ. w 1597 r. w
      Rzymie przez św. Józefa Kalasantego (w Polsce od 1642 r.).
      zrodlo - slownik wyrazow obcych i zwrotow obcojezycznych - Wladyslaw Kopalinski

pool
    • Gość: 4U Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:49
      no prosze - nie wiedzialam....milo byc zaskoczoną
      brawa dla Bozeny Dykiel za uswiadamianie kobiet:)))
    • Gość: nana Oszczędności?-to się nie opłaca! IP: 212.160.172.* 05.04.06, 12:49
      Pamiętam w PRL, wszędzie było o oszczędności "zgaś zbędną
      żarówkę", "oszczędzają bogaci, i nam się opłaci" itp. państwu zależało by
      obywatele oszczędzali. Natomiast w gospodarce "rynkowej" koncernom zależy
      przecież by klient zużył jak najwięceje proszku, prądu, gazu, wody, benzyny, bo
      oni mają zysk od sprzedaży, i to samo tyczy się państwa, które ma przychody z
      opodatkowania tych produktów, więc im więcej sprzedanego, tym producent i
      państwo mają większy zysk, więc nie wiem o co chodzi z tą akcją. Podejrzewam,
      że koncerny chcą silniej skondensować chemikalia, aby robić mniejsze (tańsze)
      opakowania, a i na cięzarówkę więcej wejdzie, to i koszty transportu mniejsze,
      do tego teraz np. proszki sprzedają w 8-10 kg worach, więc powiedzą, że teraz
      ta sama ilość proszku w 3-5 kg "poręcznych torbach, po to by za chwilę
      wprowadzić "nowe, większe i tańsze opakowania" 6-10 kg (!) które wystarczą na
      rok prania, bo teraz musieli by to sprzedać klientom w 30 kg opakowaniach,
      których nikt by nie uniósł. A akcja jest po to, by klienci tych nowych
      skoncentrowanych proszków nie sypali z przyzwyczajenia jak dziś, bo to może źle
      skończyć się dla ubrań i jeszcze ktoś wpadnie na pomysł zaskarżyć producenta
      proszku (jedna firma już się tak przejechała na swoim protukcie)
    • Gość: 123 Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 05.04.06, 13:11
      A może po prostu Polacy LUBIĄ CZYSTOŚĆ I HIGIENĘ! Po pobycie w Wielkiej Brytanii nie wierzę w bajeczki o dwóch kranach z ciepłą i zimną wodą "dla oszczedności" oraz oszczędnym praniu itp. W krajach Europy zachodniej przeciętny człowiek wcale nie przejmuje się tak czystością na codzień, gary i naczynia piętrzą się w kuchni przez tydzień bo im się nie chce umyć, czystości higiena osobista tez pozostawia wiele do życzenia. Ale oczywiście to przecież my jestesmy Azjatami....
    • Gość: au Re: Polacy nie potrafią sr..! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:01
      jak nie, jak tak?
    • stella.ott Pranie rzecz damska??? 05.04.06, 14:41
      Zastanawia mnie to, że mężczyźni wypowiadający się na temat prac domowych mówią
      np. tak, umiem prać i robię to, jeśli oczywiście mam na to czas. A kobiety to
      robią, bo czas mieć muszą. O co chodzi, mają dłuższą dobę, więcej samozaparcia,
      noszą czystsze ubrania, bo to lubią?
    • Gość: zorka Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:47
      a podobno Grzyby giną w 60 stopniach ! przy dłuższym praniu
      • Gość: arigato Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.Astral.Lodz.PL 05.04.06, 16:06
        Tak jest. Roztocza, grzyby giną dopiero w temp. 60 Stop.
        i t przy długim praniu. Ja mam dzieci w wieku przedszkolnym i ich ciuszki piorę zawsze w 60 C i płuczę 2, 3 razy.
    • Gość: khjguz Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.acn.waw.pl 05.04.06, 14:49
      Nie tylko proszki w Polsce są dużo gorszej jakości, niż za granicą. Z całą pewnością wiem to o
      słodyczach. Znajomy przygotowywał reklamy nowych słodyczy. Do zdjęć dostał wyroby amerykańskie.
      Palce lizać! W tej chwili w sklepach są towary wytwarzane w Holandii "na Polskę" - mocno byle jakie. Ale
      jeśli ekonomista widzi, że Polak to kupi i zje, to po co "przepłacać w produkcji"?
    • alpepe Re: Polacy nie potrafią prać! 05.04.06, 15:27
      Dykiel otwarcie powiedziała, że na Polskę idą gorsze proszki pod marką zachodnią...
      Ciekawe, choć mnie nie dziwi wcale.
      BTW ja daję zwykle mniej proszku niż na opisie, mimo, że mam twardą wodę, ale za
      to płuczę nie 4 tylko 5 razy, więc wody nie oszczędzam, bo mój polar
      niedokładnie spłukuje proszek.
    • Gość: Anastazja NIE ma sie czym podniecac ,drodzy forumowicze IP: *.acn.waw.pl 05.04.06, 15:58
      przeciez jasno jest napisane,ze jest to kampania reklamowa nowych "bardziej
      skoncentrowanych proszkow".Zapewne sa rowniez drozsze o te paredziesiat procent.
      Kiedys mozna bylo kupic tabletki do prania(OMO,Persil,Bryza)-dwie dosyc male
      starczaly na duze pranie-produkt chyba nie chwycil,choc ja wspominam je bardzo
      dobrze,wiec teraz bedziemy namawiani do bardziej skoncentrowanyc proszkow
      • Gość: dewa Re: NIE ma sie czym podniecac ,drodzy forumowicze IP: *.pronet.lublin.pl 05.04.06, 17:21
        znając polskie realia i dążenie koncernów do osiągnięcia zysków w jak
        najkrótszym czasie to pod płaszczykiem "koncentracji" proszków odbędzie się ich
        zwykła chamska podwyżka cen i nic więcej. Prawdziwą jakość koncerny i tak
        rezerwują wyłącznie dla klienteli krajów zachodnich, tam nikt nie da się tak
        nabić w butelkę jak my.
    • Gość: Joanna Re: Polacy nie potrafią prać! IP: 62.111.139.* 05.04.06, 16:02
      A ja nie piorę ... tylko pralka :OD
    • Gość: gumienny Gruzini prasuja za goraco IP: *.ornl.gov 05.04.06, 16:15

Po przedstawicielach Międzynarodowego Stowarzyszenia Mydeł, Detergentów i
      Środków Czystości nalezy zainteresowac przedstawicieli Międzynarodowego
      Stowarzyszenia Producentow Papieru Toaletowego stanem wiedzy na temat uzywania
      ich produktow. Na tym polu tez "Gazeta" Wyborcza moze duzo osiagnac bo nie
      wierze , ze Polacy umieja efektywnie i oszczednie sie podcierac.

Bardzo wazne jest zeby zwrocic uwage na osiagniecia Szkotow w uzywaniu
      grzebieni i Albanczykow na polu dezodorantow. Jest tyle do zrobienia kiedy sie
      ma taka sluszna narodowa perspektywe jak "Gazeta" Wyborcza.
    • Gość: vivianna ciekawe która firma PR za tym stoi IP: *.ericsson.net 05.04.06, 16:20
      jestem ciekawa, która z naszych firm public relations wpadła na taki pomysł-
      założe się , że za akcją stoi jakiś duży producent proszku do prania. Biorąc
      pod uwagę "celebrity endorsment" czyli użycie gwiazd telewizji, wskazje na
      Procter and Gamble, czyli Vizir...
    • Gość: matti Re: Polacy nie potrafią prać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 16:34
      To straszne! Tragedia! Tak dalej byc nie moze!
      Niech producenci proszków natychmiast zwrócą się z prosba do Prezydenta o
      ogłoszenie żałoby narodowej i stworzenie kilku instytutów edukacji pralniczej.
      Ocena z prania na swadectwie maturalnym! Promujmy doktoraty porównujące proszki
      w róznych krajach.
      Dla wszystkich matek polek niech to bedzie ocena obowiązkowa.
    • dawny_wuuj Co za bzdury, przeciez w interesie producentow 05.04.06, 16:43
      proszkow jest sprzedawac ich jak najwiecej.
    • Gość: Baleron Oj potrafią tak sprać, że morda cała opuchnięta! IP: 152.75.60.* 05.04.06, 16:51
      • Gość: wujenka Re: Oj potrafią tak sprać, że morda cała opuchnię IP: *.echostar.pl 05.04.06, 17:08
        Zlinczujcie mnie, ale ja wprost nie cierpię oszczędzać! A tym bardziej na
        wodzie i środkach czystości :))
        Tak, piorę co najmniej raz dziennie (tylko dla siebie), a zdarza się, że ze
        cztery. Wkładam do pralki czasem tylko jedną rzecz. Płukanie robię wielokrotne.
        Zawsze zużywam dużo proszku do prania i płynu do płukania, dlatego włączam
        dodatkowe płukania. Wirować potrafię trzy razy pod rząd. Piorę rzeczy nie
        dlatego, że sa brudne, tylko dlatego, że mi się tak podoba.
        Bożena Dykiel nie będzie mi dyktować warunków prania.
        • Gość: norsk_skogskatt Re: Oj potrafią tak sprać, że morda cała opuchnię IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 05.04.06, 18:15
          warunki prania i zużywania wody podytkuje Ci wkrótce własna kieszeń.
          Niech tylko zainstalują w każdym mieszkaniu oddzielnie liczniki zużycia wody,
          a ceny idą w górę jak szalone z różnych powodów, to wielu buńczucznych osobników
          zweryfikuje swoje obecne poglądy na temat używania wody.
          Też musiałam. Obecnie oglądam każdy rachunek trzykrotnie i każdy cieknący kibelek jest katastrofą,
          bo płacę za każdy metr sześcienny w żywej walucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka