Dodaj do ulubionych

Radio Maryja

11.05.06, 01:52
Z audycji z 9 lipca 2001 roku:

Słuchaczka: "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica.
(...) Gorąco dziękuję za wspaniałą, długo oczekiwaną audycję. (...) Wielka
szkoda, że Hitler nie zniszczył tych krwiopijców Żydów do ostatniego, nikogo
nie oszczędzając. Ani kobiet, ani dzieci. Do ostatniego".

Jerzy Robert Nowak: "Cóż, po owocach ich poznacie".

Wypowiedź Jana Pawła II n/t Radia Maryja:

"Ja Panu Bogu codziennie dziękuję, że jest w Polsce takie radio, i że się
nazywa Radio Maryja." [...] "Radiu Maryja życzę, aby odważnie głosiło
Ewangelię słowem i czynem, aby rozprzestrzeniało na falach eteru Chrystusowe
orędzie życia, które jest zawsze orędziem prawdy, miłości i solidarności.
Równocześnie dziękuję Radiu Maryja za to wielorakie i ofiarne zaangażowanie
się w apostolstwo słowa, które dzisiaj jest tak bardzo ważne i tak bardzo
potrzebne w naszym kraju"
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Radio Maryja 11.05.06, 01:53
      Czemu przy wypowiedzi papieża nie dałeś daty?:)
      • maymonides Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:00
        humbak napisał:

> Czemu przy wypowiedzi papieża nie dałeś daty?:)

Już nie raz tak było, że papież dawał poparcie na starcie, a gdy sprawy
        wymykały się spod kontroli, to milkł. Tak było np. z Pacellim, który przed
        Holocaustem mówił o Hitlerze tymi słowy: "Adolf Hitler był wyzwolicielem
        niemieckiego geniuszu i zdejmując Niemcom przepaski z oczu dał im ujrzeć i
        umiłować jedność niemieckiej krwi", w 1941r. błogosławił niemieckim żołnierzom
        przed wyprawą na "czerwoną zarazę":

www.imges.webpark.pl/pius12gives_greetings.jpg
        .. a gdy Trzecia Rzesza chyliła się ku upadkowi, postanowił stylizować się na
        obrońcę uciśnionych i filosemitę.

Mniej więcej od klęski pod Stalingradem zamilkł...
        • olek.komsomolec [...] 11.05.06, 02:09
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • humbak Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:10
          Papiestwo nie ukrywało że uważało hitleryzm za mniejsze zło niż komunizm.
          Trudno im się dziwić, choć ideologia mniejszego zła nie jest w tym przypadku
          najlepszym pomysłem.
          A poza tym skoro sprawa jest dla Ciebie tak jasna (wraca, do kwestii RM0, to
          dlaczeo pominąłeś datę?
        • agata1120 Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:14
          Pod koniec zycia Papiez nie kontrolowal wszystkich spraw takze w Polsce. Czy
          nie byl informowany, czy tez po prostu nie byl w stanie wszystkiego ogarnac,
          tego nie wiem.
          Z pewnoscia nie bylo w historii Papieza, ktory tyle zrobilby dla pojednania
          chrzescijansko-zydowskiego!. Oczywiscie byly “wpadki” – najgorsza z
          beatyfikacja Piusa. Ale pamietana glownie bedzie jego modlitwo przy Scianie
          Placzu.
          • maymonides Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:24
            agata1120 napisała:

> Ale pamietana glownie bedzie jego modlitwo przy Scianie Placzu.

Pytanie tylko ile w tym było dobrej woli, a ile zwykłego aktorstwa i działania
            obliczonego wyłącznie na odzyskanie autorytetu przez KK i przedłużenie jego
            agonii.
            • humbak Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:33
              Posłuchaj, to że KK nie ma się najlepiej w Europie nie oznacza że jest w stanie
              agonii. Świat nie kończy się na wybrzeżach półwyspu Iberyjskiego i Uralu.
              A gdyby chodziło o aktorstwo, to chyba nie byłby w tym tak konsekwentny prawda?
            • agata1120 Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:57
              Czy odwiedziny w rzymskiej synagodze, tez byly aktorstwem?
              Zydzi zegnali Papieza jak przyjaciela, wystarczy przegladnac anglojezyczna
              prase czy tez Jerusalem Post.
              Poza tym kazanie w czasie mszy w Auschwitz, gdzie mowi o narodzie zydowskim -
              przypominam ze w czasach komunizmu, w Polsce nie mowilo sie ze w Oswiecimiu
              gineli Zydzi.
              Papiez Benedykt bedzie przypuszczalnie kontynuowal ta polityke, jedzie modlic
              sie za narod zydowski do Oswiecimia...
              • maymonides Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:59
                agata1120 napisała:

> Czy odwiedziny w rzymskiej synagodze, tez byly aktorstwem?

To była polityka Watykanu, a JP2 był jej wykonawcą. Nie potrafię czytać w
                myślach, więc nie mogę z całą pewnością stwierdzić, czy to co robił było
                autentyczne. Ale pojednanie z Żydami przyniosło więcej wymiernych korzyści
                Kościołowi Katolickiemu, niż samym Żydom i to jest fakt łatwy do udowodnienia..
                • humbak Re: Radio Maryja 11.05.06, 03:08
                  Jakich wymiernych korzyści?
                • agata1120 Re: Radio Maryja 11.05.06, 03:51
                  A polityka Watykanu to sam Papiez. Oczywiscie pojednania chrzescijansko-
                  zydowskie bardzo poprawilo PR Kosciola, a jakie korzysci mialo przyniesc Zydom?
                  chyba w tym momencie chodzi tylko o symbol...bo antysemityzmu
                  niektorych "katolikow" i tak nic nie zmieni.
          • frau_blada Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:53
            agata1120 napisała:

> Pod koniec zycia Papiez nie kontrolowal wszystkich spraw takze w Polsce. Czy
            > nie byl informowany, czy tez po prostu nie byl w stanie wszystkiego ogarnac,
            > tego nie wiem.
            > Z pewnoscia nie bylo w historii Papieza, ktory tyle zrobilby dla pojednania
            > chrzescijansko-zydowskiego!. Oczywiscie byly “wpadki” – najgo
            > rsza z
            > beatyfikacja Piusa. Ale pamietana glownie bedzie jego modlitwo przy Scianie
            > Placzu.

Gdyby Papiez byl na biezaco informowany o tym co dzieje sie w Polsce, to by
            raczej knurostwa do pojazdu nie zaprosil, nie namawialbyPolakow do glosowania za
            UE. Coz nasz Papiez, ale to byl Papiez calego KOsciola katolickiego na swiecie.
            Nie wszystkie informacje do niego docieraly.
            Zabawa z listem nuncjusza w sprawie RM, ktorego nie potwierdzil Watykan,
            swiadczy jedynie o tym, ze polityka nadal swietnie sie kreci na korytarzach
            Watykanu i bez udzialu Papieza.
    • mysz_polna5 Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:24
      maymonides napisał:

> Z audycji z 9 lipca 2001 roku:

> Słuchaczka: "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica.
      > (...) Gorąco dziękuję za wspaniałą, długo oczekiwaną audycję. (...) Wielka
      > szkoda, że Hitler nie zniszczył tych krwiopijców Żydów do ostatniego, nikogo
      > nie oszczędzając. Ani kobiet, ani dzieci. Do ostatniego".

> Jerzy Robert Nowak: "Cóż, po owocach ich poznacie".
      > Wypowiedź Jana Pawła II n/t Radia Maryja:

> "Ja Panu Bogu codziennie dziękuję, że jest w Polsce takie radio, i że się
      > nazywa Radio Maryja." [...] "Radiu Maryja życzę, aby odważnie głosiło
      > Ewangelię słowem i czynem, aby rozprzestrzeniało na falach eteru Chrystusowe
      > orędzie życia, które jest zawsze orędziem prawdy, miłości i solidarności.
      > Równocześnie dziękuję Radiu Maryja za to wielorakie i ofiarne zaangażowanie
      > się w apostolstwo słowa, które dzisiaj jest tak bardzo ważne i tak bardzo
      > potrzebne w naszym kraju"

Przyszedles szczuc na Polakow i Polske!?
      To nie to forum. A jesli tak myslisz, to twoje IQ jest duzo ponizej sredniej
      normy.
      Nie musisz sie zgadzac z Radiem Maryja, ale KAZDY zdrowo myslacy czlowiek
      powinien walczyc o prawo jego istnienia i wypowiadania sie.
      Dlaczego?
      To proste.
      Ktos, kto raz zacznie ograniczac wolnosc slowa, nigdy sie nie zatrzyma. Wolnosc
      ma sie w calosci, albo wcale. Tak pisali mysliciele.
      A przy okazji. W sytuacji, gdy chciano wyeliminowac z przestrzeni publicznej
      RM / tak, tak, do czasu wyraznego stanowiska Episkopatu/, czemy to tak
      niezwykle aktywni obroncy sobod obywatelskich nabrali wody w usta, i zaden nie
      mial odwagi powiedziec: nie musze sie zgadzac z ojcem Rydzykiem, ale bede
      walczyl o jego prawo do wypowiadania sie.
      Co? No wlasnie, dlaczego?

Przeciz nalozenia knebla na RM = ograniczeniu WOLNOSCI do prawa wypowiadania
      sie! Czyli ograniczeniu WOLNOSCI SLOWA. Jezeli tego nie rozumiesz, to
      musisz wyemigrowac do krajow muzulmanskich. Tam bedziesz ukontentowany! Adios!

• maymonides Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:27
        mysz_polna5 napisała:

> Przeciz nalozenia knebla na RM

Ależ ja nie chcę kneblować RM. Wszystko czego chcę to sprowadza się do jednego:
        aby w końcu raz na zawsze od*ierdolono się od mojego narodu. Czy to tak dużo?
        • mysz_polna5 Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:37
          maymonides napisał:

> mysz_polna5 napisała:
          >
          > > Przeciz nalozenia knebla na RM
          >
          > Ależ ja nie chcę kneblować RM. Wszystko czego chcę to sprowadza się do
          jednego:
          >
          > aby w końcu raz na zawsze od*ierdolono się od mojego narodu. Czy to tak dużo?

********************************************************************************
          I vice versa!
          • maymonides Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:44
            mysz_polna5 napisała:

> I vice versa!

Wybacz, ale jeśli Żydzi oskarżają o coś Polaków to głównie o antysemityzm i
            wybielanie swojej historii, a nie o chęć rządzenia światem, wyniszczanie i
            okradanie narodów, demoralizację ludzkości i wszystkie możliwie najgorsze
            cechy, jakie można przypisać człowiekowi.

Nie spotkałem się też z tym, by Żyd nawoływał do mordowania Polaków wraz z
            kobietami i dziećmi... [zaraz pewnie przypomnisz Koniuchy i Naliboki, gdzie
            grupka zezwierzęconych i głodnych obdartusów dokonała mordu - to właściwie
            jedyny "argument" oprócz "Żydów w UB" i "judeopolonii" jakim dysponujecie ].
            • maymonides Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:48
              maymonides napisał:

> Nie spotkałem się też z tym, by Żyd nawoływał do mordowania Polaków wraz z
              > kobietami i dziećmi...

Mówiąc precyzyjniej, nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem, by Żyd
              nawoływał do mordowania Polaków bez względu na płeć i wiek.. Ani obecnie, ani w
              historii..
              • humbak Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:52
                Ja natomiast słyszałem o Żydach- faszystach, a właściwie hitlerowcach. Tam, u
                was.
                • maymonides Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:54
                  humbak napisał:

> Ja natomiast słyszałem o Żydach- faszystach, a właściwie hitlerowcach. Tam, u
                  > was.

Chodzi ci o Żydów w Izraelu? Jeśli tak, to źle słyszałeś.. Jeśli zaś mówisz
                  o "żydowskich żołnierzach Hitlera" to wiem o tym incydentalnym zjawisku
                  wszystko, więc możesz sobie darować..
                  • humbak Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:58
                    Wersja pierwsza. I jestem pewny (na tyle na ile może być pewny człowiek) że nie
                    słyszałem źle. Była mowa o obywatelu Izraela- wielbicielu hitlera. Władze miały
                    problem co z nim zrobić bo ponoć kodeks karny czegoś tak absurdalnego nie
                    uwzględnia. W prasie to u nas było. Nie wiem czy nie w wyborczej nawet, ale
                    głowy nie dam.
                    • maymonides Re: Radio Maryja 11.05.06, 03:02
                      humbak napisał:

> Była mowa o obywatelu Izraela- wielbicielu hitlera. Władze miały

Wariaci zdarzają się także w Izraelu, nie mogę zaprzeczyć... Ale jak to się ma
                      do powszechnych resentymentów antysemickich ubranych w cywilizowane słówka
                      wypowiadane przez "uczonych w piśmie" i tytularnych profesorów, przemycane w
                      niezliczonych książkach o "prawdziwej historii", których jedynym efektem jest
                      wywoływanie stanów emocjonalnych powodujących takie wypowiedzi, jak ta, którą
                      przytoczyłem?
                      • humbak Re: Radio Maryja 11.05.06, 03:08
                        Powszechnych? Ty w Polsce bywasz? Oczywiście że jest ich u nas więcej niż w
                        Izraelu, ale to chyba jest oczywiste. Jednak z tego co wiem nie wyróżniamy się
                        w Europie jeśl chodzi o antysemityzm. Okien w synagogach u nas nie wybijają..
                        Największymi antysemitami są debile z ogolonymi łbami, którzy najczęściej w
                        życiu Żyda, ani żyda na żywo nie widzieli. Werbalny antysemityzm zdaża się
                        czasem, ale w wielu przypadkach nie przypisywał bym mu wielkiej wagi. A co do
                        Żydów rządzących światem- głupie to, ale chyba nie zaprzeczysz że macie jako
                        naród stosunkowo dużo wpływowych reprezentantów na świecie?
                      • frau_blada Jest Izrael-ziemia sweta 11.05.06, 03:11
                        proponuje zmiane obywatelstwa i kraju. Polacy walczyli o niepodleglosc i
                        suwerennosc przez wiele lat przelewajac polska krew. NIe wiem czy polacy
                        zyczyliby sobie po 400 ltach gnebienia i poniewierki (nie liczac 21 lta II RP),
                        aby Polska byla serem z dziurami na autonomie zydowskich gmin. To se ne wrati.

Zydzi moga sobie budowac swoj walsny kraj, azjatycka kulture u siebie - na
                        swojej ziemi. Czas pokazac swiatu, ze zydzi tez potrafia cos zbudowac. Jak na
                        razie to wyniki ekonomiczne Izraela sa takie sobie. Im wiecej swiatlych ludzi
                        zasili ten kraj, tym wieksza bedzie mial sile w regionie.
                        Zycze powodzenia i przede wszystkim dobrych stosunkow z sasiadami.
                        Z calego serca.
                        • mariner4 Żydzi są w Polsce od setek lat. 11.05.06, 09:19
                          I dlatego mają pełne prawo mówić, że są u siebie, tak samo, jak my wszyscy.
                          I nikt nie ma prawa proponować im emigracji. Tak robili komuniśći, z którymi
                          werbalnie (tylko) walczysz. Każdy obywatel polski ma prawo zabierać głos w
                          sprawach swojego kraju. Obywatele polscy żydowskiego pochodzenia też.
                          Polska była tyglem narodów. Tak na prawdę niewielu Polaków zna swoje korzenie
                          dalej niż 2-3 pokolenia wstecz. A czy Ty dła byś sobie głowę uciąć za to, że
                          wśród Twoich przodków nie było Zydów? Jeżeli tak, to jest to wysoce lekkomyślne,
                          bo matematyczne prawdopodobienstwo jest całkiem wysokie.
                          Jednym z powodów, dla którego w Arabii Saudyjskiej polscy marynarze nie mieli
                          prawa zejścia na ląd, było "wysokie prawdopodobienstwo domieszki zydowskiej
                          krwi" ( w latach 70 oficjalne wyjaśnienie włądz imigracyjnych tego kraju). Taka
                          mała dygresja. Człowiek ma prawo do własnej tożsamości i jest to tylko jego sprawa.
                          A w czym Ty jesteś lepsza np od J. Tuwima? Zabraniałaś czytać swoim dzieciom
                          "Lokomotywę"?
                          Nie znam za dobrze sprawy Koniuchów, ale sądzę, że to jest prawda. Ale co z tego
                          wynika? Nic! Każda zbrodnia jest zbrodnią. Nie ważne, czy to są Koniuchy, czy
                          Jedwabne.
                          Niebezpieczenstwo umiarkowanego antysemityzmu takich jak Ty, jest odbierane
                          przez prymitywów, jako usprawiedliwienie dla czynów znacznie gorszych.
                          M.

• humbak Re: Radio Maryja 11.05.06, 03:14
                Acha, poza tym przeczytaj sobie posty Kaczki7coś tam. Jeśli ten koleś jest
                faktycznie Żydem to masz za kogo się wstydzić, mimo że o mordowaniu nie pisze.
            • pampolion Re: Radio Maryja 11.05.06, 09:07
              Daj spokój chłopie z tą polemiką z "myszą" to jest chore co ona pisze (ona
              chyba też, z nienawiści).
      • humbak Re: Radio Maryja 11.05.06, 02:36
        Fajni ci mysliciele. Człowiek nie jest, nie był i nie będzie całkowicie wolny.
        Wiążą go prawa fizyki, przepisy prawa i normy etyczne (zresztą nie tylko). Nie
        zauważyłaś tego?
    • frau_blada Co Ty dzis tu takie starocie wciskasz? 11.05.06, 02:49
      Dzis byly rozmowy ze sluchaczami o posludze.
      Teraz jest audycja dla Polonii.

Najpierw stare zdjecia z Arabem i dzieckiem, co mu je zabili, potem jakies inne
      historyczne i niewazne dla Polski momenty z konfliktu na terenach zagrabionych
      Palestynczykom.
      Takie odgrzewane kotlety to zadna prowokacja.
      • nie_trawie_glupcow Czy ty historie Bliskiego Wschodu znasz? Jakim 11.05.06, 03:14
        "Palestynczykom"? Czyzbys w Uniwersytecie im.Lumumby w Moskwie wykladala?
        • frau_blada O Gabryska, obudzili Cie? 11.05.06, 04:01
          Przepraszam, ale widac gorby nie daje rady. :)))
          A Ty dzis w wersji przyjaznej, polkaozerczej, chamskie czy glupiej?
    • ratatatam Re: Radio Maryja 11.05.06, 08:09
      ta sluchaczka to byla napewno pani Bikont...
    • reakcjonista1 Co ma odpowiedz JRN wspolnego z cytatem 11.05.06, 08:55
      to przeciez jakis nonsens.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka