Dodaj do ulubionych

Podwyżka albo uciekam, szefie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:11
Czym szybciej tak sie stanie tym lepiej!!!!!!!!
ja licze na dobra pensje w nowej pracy!
Obserwuj wątek
    • Gość: ropciozz Podwyżka albo uciekam, szefie IP: *.plock.msk.pl 01.12.06, 10:15
      w koncu dochodzi do normalnosci i ja rowniez bede oczekiwal godziwej placy!
      • Gość: allleeeeeeeeeeeeee Kierowca autobusu zarabia 45 tysięcy miesięcznie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:26
        Na czeresniaki.blox.pl pelen opis
        • milet_z_sedesu Re: Kierowca autobusu zarabia 45 tysięcy miesięcz 01.12.06, 19:52
          Chyba rocznie
      • kjs13 Re: Podwyżka albo uciekam, szefie 02.12.06, 12:47
        Te podwyzki to są bajki. Ja zarabiam 900 zł netto, gdy chciałem zmienić prace i
        zażądałem 1500 netto to stwierdzili ze chyba żartuje.
    • Gość: muz Re: Podwyżka albo uciekam, szefie IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.06, 10:15
      Stąd trzeba spie****!
    • Gość: Richard Mbewe[2] Richard Mbewe, wybitny ekonomista? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:26
      Ech to metro - takie teksty: "Richard Mbewe, wybitny ekonomista" - czy ten Pan
      jest noblista? Nawet doktoratu nie ma - a to co mowi, pisze itd. jest takie
      sobie. Na pewno nie wybitne.
      • Gość: taks Re: Richard Mbewe, wybitny ekonomista? IP: 81.210.16.* 01.12.06, 10:44
        tez zwrocilem na to uwage, ale to pzreciez Metro wiec czytelnik woli
        czytac 'wybitnych ekonomistow' zamiast zwyklych
        • Gość: orient Re: Richard Mbewe, wybitny ekonomista? IP: *.ichf.edu.pl 01.12.06, 11:40
          On jest wybitny bo czarnoskóry. Dla GW to dostateczny powód aby nazwać kogoś
          wybitnym. No chyba, że GW chodzi o przekręt z WGI. Skoro nabrał tylu cwaniaków
          to musi być jakoś wybitny.
        • Gość: I_love_Metro Re: Richard Mbewe, wybitny ekonomista? IP: *.ztpnet.pl 01.12.06, 11:42
          Tez sie usmialem!! :D Ten Richard Mbewe, to pewnie jakis dobry kumpel Friedmana ;D

A propos plac dobry dowcip slyszalem:

Przychodzi matka do urzedu pracy, aby załatwić synowi prace i pyta się czy mają jakieś oferty dla młodego człowieka z wykształceniem zawodowym o profilu murarz/tynkarz. Urzędniczka patrzy w oferty i z uśmiechem mówi:
          - Tak mamy bardzo ciekawą prace dla murarzy z zarobkami ok 5000zł/miesiąc
          Na to matka z niezadowoloną miną:
          - A czy nie ma czegoś za mniejsze pieniądze? Boje się, że jak bedzie tyle zarabiał to się za bardzo rozpije
          Pani szuka dalej i po chwili znajduje.
          - Tu mamy kolejną oferte dla pomocnika murarza za 2000zł
          Matka znów kiwa głową - To nadal za dużo, a czy nie ma czegoś za 800zł?
          - Ooo tak mamy takie oferty, ale niestety syn musiałby mieć wyższe wykształcenie!! - odpowiada urzedniczka

:DDDDDDDDD
          • wobo1704 Re: Richard Mbewe, wybitny ekonomista? 01.12.06, 12:16
            Życzę wszystkim wysokich zarobków, ale taki trend podwyżkowy wróży nam
            zwiększona inflację. A wtedy w krótkim okresie (nowe 3000)=(stare dwa tysiące).
            Itd, itd, itd.
            Już zapomnieliście jak to było?
            • mikronezja Tak, najlepiej żyć w długach, na krawędzi, głodząc 01.12.06, 15:45
              rodzinę, bo najważniejsza jest inflacja ... tylko ci zarabiajacy najlepiej się
              tym nie przejmują i ciągle mają podwyżki za nobilitujące pierdzenie w stołek ...
              • Gość: jood Re: Tak, najlepiej żyć w długach, na krawędzi, gł IP: 80.51.194.* 01.12.06, 16:24
                Jaaasne. Nie ma to jak zarabiać piętnaście milionów, i móc za to kupic flaszkę
                wódki. I dwa wina do popicia. Trzeba było się uczyć, a nie piwo pic pod budką,
                to też byś dobrze zarabiał. A to o pierdzeniu w stołek - to koronny dowód
                twojego buractwa.
            • Gość: woytek Re: Richard Mbewe, wybitny ekonomista? IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.06, 15:40
              Lepsze "nowe 3 tysiące" niż dzisiejsze 800,00 brutto!
            • nipoch Re: Richard Mbewe, wybitny ekonomista? 06.12.06, 17:56
              wobo1704 napisała:

> Życzę wszystkim wysokich zarobków, ale taki trend podwyżkowy wróży nam
              > zwiększona inflację. A wtedy w krótkim okresie (nowe 3000)=(stare dwa tysiące).
              > Itd, itd, itd.

Ekonomista z ciebie jak z RM. Podwyzki zazwyczaj nie odbywaja sie kosztem
              wzrostu kosztow pracy jako takich. W przypadku Polski moga sie odbyc kosztem
              obnizki zyskow pracodawcow, ktorzy przywykli juz do placenia minimum socjalnego,
              wykorzystujac bezrobocie i trudna sytuacje wielu regionow.
              Tylko na zachodzie, i nie od dzis, idzie sie do pracy i dostaje ptrzynajmniej
              raz w roku podwyzke, a nie po piec lat lub nawet wiecej za minimum socjalne.
              Polscy pracodawcy w wiekszosci przypadkow nie roznia sie od tych z Tajwanu,
              Chin, czy innych tzw tygrysow, gdzie pracuje sie przez tydzien za miske ryzu.

> Już zapomnieliście jak to było?

Pamietamy, pamietamy i dlatego nie pracujemy w III, czy nawet juz IV RP.
              Okradal nas socjalizm, a teraz dziki kapitalizm, wiec podziekowalismy
              pseudoekonomistom i rodzimym "błiznesmenom"
          • reni_78 dowcip ??? 01.12.06, 12:18
            > Przychodzi matka do urzedu pracy, aby załatwić synowi prace...

to nie dowcip, to realność !!!
            siedzi taki nieudacznik w domu i krzyczy, że tylko znajomości się liczą...
            a jak ktoś sam sobie wszystko wychodzi, bo d... mu się chciało ruszyć,
            to taki i tak z góry wie, że mamusia załatwiła...
            mentalność 10latka - "w każdym domu z pewnością jest tak jak w moim"...

> Co piąta polska firma ... dała ... w tym roku podwyżkę

na bloku wschodnim chyba to te pozostałe 80% bez podwyżki...

> Budowlańcom w tym roku płaca wzrosła średnio o 20 proc

nie zauważyłam tego - chyba, że chodzi o pięciu właścicieli firm po 25% i
            jednego pracownika 1% (i to ten od pita)

> ... mają mnóstwo ofert z Zachodu.

z zachodu, to może nie, ale z firm konkurencyjnych jak najbardziej
            kwitnie proceder, kto komu ilu pracowników podkupi
            i wcale nie kasą handlują, tylko warunkami zabezpieczeń, ilością wypadków,
            umową o pracę na pełny rok, a nie na sezon (czyli podwyższają sobie koszty
            podatku i zusu za niepracujących pracowników poza sezonem)

być może moi wszyscy znajomi budowlańcy pracują w specyficznych firmach...
            wogóle lubelskie i okolice to specyficzny anty-rynek pracy...
            ale jeszcze trzy lata temu, szyscy oni byli wstanie z sezonu utrzymać swoje
            rodziny przez cały rok, ubiegłego lata ledwo im starczało na bieżąco, a na
            jesień musieli zacząć wyłuskiwać się z oszczędności i zacząć zapożyczać, a na
            wiosnę większość niepracujących dotychczas ich żon miała już pracę, a dzieci
            zajęcia z żłobkach i przedszkolach...

ciężkie jest życie budowlańca, szczególnie jak się czyta na talerzem
            kartoflanki ile to sięniby zarabia...

no, dobra, jestem cięta!, ale mam swoje powody !!!

pozdrawiam
            i bez urazy dla tych, o których ten artykuł mówił prawdę
            • Gość: maiusz Ale przyjemnie poczytać,jak Polak a nie Austriak IP: 195.205.3.* 01.12.06, 13:19
              asfaltówkę za 8 tys wylewa ;)

• szybki_zombi Re: Richard Mbewe, wybitny ekonomista? 01.12.06, 13:23
          pamietam jak kiedyś Mosz w Plus Minus zadał mu pytanie co sądzi o problemach
          polskich koleji i jak je rozwiązać, a ten odpowiedział, że w Afryce nie ma
          koleji
          geniealne, nie?
          dajcie tego wybitnego ekonomiste na prezesa PKP
    • Gość: Jano Podwyżka albo uciekam, szefie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:27
      No i taką obrazą wejdziemy powolutku do tzw. strefy euro. No i bardzo dobrze.
    • chp1955 Re: Podwyżka albo uciekam, szefie 01.12.06, 10:42
      No i za tym inflacja.....
      • armagedon6661 Re: Podwyżka albo uciekam, szefie 01.12.06, 11:05
        chp1955 napisała:

> No i za tym inflacja.....
        Właśnie jak dla kogo, dobrze.
    • pinia1a Wszyscy nie mogą wyjeżdżać... 01.12.06, 11:23
      ...bo zabraknie nam fachowców w różnych dziedzinach.
      Nie wolno dopuszczać, żeby uciekali budowlańcy,lekarze,naukowcy.
      W końcu nie będzie miał nas kto leczyć, budować domów i dróg a nauka stanie w
      miejscu. Chyba tego nie chcemy. Pracodawcy w końcu muszą przyciągnąć
      pracowników wyższym uposażeniem i premiami!
      • Gość: zunia Re: Wszyscy nie mogą wyjeżdżać... IP: *.171.80.10.crowley.pl 01.12.06, 13:10
        przeciez jak wyjada wszyscy fachowcy i niewykwalifikowani to nie "bedzi emial
        kto leczyc" ale i nie bedzie kogo leczyc. a rzad zostanie. w czym problem?
    • maranka Podwyżka albo uciekam, szefie 01.12.06, 11:30
      ciekawe skąd brać pieniądze na te podwyzki ? podatki wyższe , ZUS coraz
      wyższy , w budownictwie głównie się oszukuje kontrahentów i nie płaci , albo
      płaci jak juz komornik puka do drzwi , a ludziom trzeba zapłacic - skąd te
      pieniądze i ten optymizm ?
      • worfff Re: Podwyżka albo uciekam, szefie 01.12.06, 12:37
        maranka napisała:

> ciekawe skąd brać pieniądze na te podwyzki ? podatki wyższe , ZUS coraz
        > wyższy , w budownictwie głównie się oszukuje kontrahentów i nie płaci , albo
        > płaci jak juz komornik puka do drzwi , a ludziom trzeba zapłacic - skąd te
        > pieniądze i ten optymizm ?

W moim dziale pracuje 6 (a w calej firmie 300)osob. Tylko nasz 6-cio osobowy
        dzial bedzie mial sprzedaz ok. 500 000 zl za grudzien. Zarabiamy 2000 zl
        brutto. Jedna osoba juz nie pracuje, druga zlozyla wymowienie, ja wlasnie mam
        zamiar to zrobic. Zarzad nie widzi problemu i pensji nam nie podwyzsza. Od 2
        lat szukamy ok 3- 4 nowych pracownikow. Tylko nikt nie chce pracowac za te
        pieniadze. Zarzad nie widzi problemu.
        • Gość: Elzbieta Re: Podwyżka albo uciekam, szefie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:35
          A jakie Zarzad ma koszty i ile musial zainwestowac w firme?, ile kosztuje go
          np. pozyskanie klienta? Najlatwiej jest zobaczyc obroty.
    • Gość: asiaq a ja ciągle walczę na polskim rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 12:13
      nie poddaję się i wymyslam nowe sposoby uytrzymania się na powierzchni. Jeden ze
      sposobów to www.asiaq.pl
      • Gość: wojtek Re: a ja ciągle walczę na polskim rynku IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.12.06, 12:22
        Fajan strona, sama robisz te strony? Bo z twojego tekstu wynika,że już coś
        wcześniej robiłaś. Tylko skąd bierzesz pieniądze na swoje pomysły?
      • uklad_wcielony Re: a ja ciągle walczę na polskim rynku 01.12.06, 14:37
        Pomysl niczego sobie. Zycze powodzenia!
    • Gość: qqman I dobrze zarabiać będą budowlańcy, hydraulicy, IP: *.lanet.net.pl 01.12.06, 12:52
      kierowcy. A frajerzy, którzy dali się nabrać propagandzie i poszli na studia,
      mogą liczyć na 1000-1200 zł na rękę.
      • Gość: arek Re: I dobrze zarabiać będą budowlańcy, hydraulicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:24
        Zależy na jakie studia. Po humanistycznych kierunkach nie wiele się zarobi.
        • Gość: ZiomisławPaliblant Re: I dobrze zarabiać będą budowlańcy, hydraulicy IP: *.e-wro.net.pl 01.12.06, 18:17
          Bo i niewiele się na nich robi.
    • Gość: mix Nie uciekajcie - kto zapracuje na moja emeryture ? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.12.06, 13:16
      • Gość: arek Re: Nie uciekajcie - kto zapracuje na moja emeryt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:25
        a kogo obchodzi twoja emerytura
        • Gość: mix ja place !! tez mam prawo wymagac !! od innych IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.12.06, 13:35
          • Gość: hydraulik Re: ja place !! tez mam prawo wymagac !! od innyc IP: 195.205.3.* 01.12.06, 13:37
            Ok,ale ja biorę twoja żonę
            • Gość: mix Dzieki Ci o Wielki :) bierz ja jak najszybciej !! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.12.06, 13:39
            • Gość: aza Re: ja place !! tez mam prawo wymagac !! od innyc IP: *.chello.pl 03.12.06, 18:47
              Trzeba odpowiednio płacić żeby wymagać a 600 brutto
        • Gość: mix ty pewnie nie chcesz miec emerytury - jak byc moze IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.12.06, 13:38
          wiesz 2 filar idzie do zusu - tak wiec jestesmy skazani na przyszle pokolenia !!
          no chyba ze ostatni wyjezdzajacy gasi swiatlo ! sadzac po poziomie twojego
          egoizmu - tak wlasnie bedzie
    • Gość: yak a magistry nadal pierdołami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:25
      bo przecietny mgr ma ok 1,5 tyś. i jest chodzącym flustratem z lekturami na
      koncie
      • Gość: mgr Re: a magistry nadal pierdołami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:30
        Dobre :-)
      • corradocatani Re: a magistry nadal pierdołami 01.12.06, 15:36
        ale nie jest niewolnikiem za ojro.
      • mikronezja Jeśli już to fRustratami ! 01.12.06, 15:49
        MGR INŻ
    • Gość: Tadeusz Dlaczego uciekają ? IP: 62.233.181.* 01.12.06, 14:00
      Dla mnie niepojętym jest fakt płacenia przez polskie firmy w kraju takich stawek
      jak np. 6,50 PLN/h , często brutto . Po prostu robią z ludzi wariatów . Dlaczego
      taką samą stawkę ale w € ma ten sam robotnik w krajach UE . Nikt mi teraz nie
      wmówi że na zachodzie mają lepsze technologie ( dot. to szczególnie Specjalnych
      Stref Ekonomicznych ) ponieważ są te same , ale nie wyobrażam sobie żeby niemiec
      czy francuz pracowali za 1,5 €/h . Poza tym rozwaliłbym te strefy , żeby nie
      zostało po nich śladu . Nie płacą większości podatków które w Polsce musi płacić
      frajer ( bo jak inaczej go nazwać ) który prowadzi działalność gospodarczą na
      własny ( dla ZUSu , dla US ) rachunek . Otwarcie się granic w ramach UE
      przyśpiesza tylko agonię polskiej gospodarki . Znam ludzi którzy wyjechali do
      Irlandii cz UK tylko po to żeby uciec przed polskimi złodziejami spod znaku ZUS
      . I wcale się nie dziwię . Jak ktoś wypełnia i płaci ZUS to doskonale wie o co
      chodzi. Najbardziej kwotowożerną składką jest składka emerytalna której to
      większość ludzi nie dożyje . Nie w tym kraju i w tym stresie . Uciekają już
      wszyscy , Lekarze, pielęgniarki , wszelkiej maści komputerowcy , pracownicy
      banków , kierowcy , budowlańcy a nawet Maroko kusi rolników .
    • Gość: deck a budzetowki?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:31
      bez zmian.. w urzedzie miasta placa mi 1100 netto co jest smiechu warte, a z
      tego co wiem tak jest w wiekszosci urzedow (oczywiscie mowie o szeregowych
      urzednikach nie naczelnikach, ci sobie krzywdy nie dadza zrobic, no i srednia
      ladnie dzwigaja..) mlodzi wyksztalceni, ambitni i pelni zapalu odchodza jeden po
      drugim... smutne, bo zostana dalej stare pierdziele bojace dotknac sie komputera
      za to pamietajace dawne tempo pracy... ja tez sie ewakuuje...
      • Gość: kubu Re: a budzetowki?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 17:30
        Urzędasy i tak zarabiają za dużo!!!
        Naczelnik wydziały w małym miescie na południu Polski ok. 4500 brutto!!!
        I to jest mało ? Szeregowcy ok. 2500!!! Super pewna niestresująca robota,
        gazetki i zakupy pozałatwiane w czasie pracy itp.
        • Gość: vti Re: a budzetowki?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 21:59
          koleś, nie bądź taki mądry, podaj w jakim urzędzie w jakim mieście płacą
          urzędnikom (szeregowym nie naczelnikom) 2500 to przechodzę od razu! mi płacą
          ledwo ponad 1000 (górny śląsk), a zasuwam jak bury osioł (jestem informatykiem,
          ze stopniem inspektora, pracuję tu od 2 lat, a ogólnie znacznie dłużej) i nie
          wiem o jakich gazetkach i zakupach rozmawiasz..
          • rock73 Re: a budzetowki?? 04.12.06, 14:57
            Informatyk za "ledwo ponad 1000 zł"? Kpisz czy co? Parę lat temu w Urzędzie
            Pracy w Krakowie była oferta pracy dla bezrobotnego informatyka, 5000 zł brutto
            (słownie: pięć tysięcy). Nie interesowała mnie, bo nie jestem bezrobotny.
            Miałbym ochotę napisać "zgłoś się do mojego szefa, dostaniesz 2-3 razy tyle na
            dzień dobry", ale lepiej zrobisz, jak poklikasz po stronach z ofertami pracy,
            jest tego mnóstwo, a za 1000 zł - jak to ktoś kiedyś na tym forum napisał - to
            nikt by w tym kraju nawet komputera nie włączył.
          • Gość: woytek Re: a budzetowki?? IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.06, 15:35
            Chyba jesteś kiepskim informatykiem, albo tchórzem bojącym się zmienić pracę!
            A może rzeczywiście praca w tym urzędzie jest spokojna, pozwalająca na robienie
            zakupów i innych rzeczy w jej trakcie i dlatego tam siedzisz. W tej chwili jest
            ogromne zapotrzebowanie na informatyków - oczywiście tych cokolwiek umiejących -
            więc ze znalezieniem innej, dużo lepiej płatnej pracy na pewno nie miałbyś
            kłopotu. Co z Tobą jest "nie tak"?
    • Gość: Iwona Podwyżka albo uciekam, szefie IP: *.chello.pl 01.12.06, 14:33
      Co powiecie na płacę zasadniczą 550,- . Pracuję w handlu i mam
      wykształcenie ogólnokształcące.
      • reni_78 naiwnie się spytam... 01.12.06, 14:35
        na pół etatu ?
    • Gość: Iwona Podwyżka albo uciekam, szefie IP: *.chello.pl 01.12.06, 14:38
      Nie na cały etat .
      • jednorazowy3 Re: Podwyżka albo uciekam, szefie 01.12.06, 14:57
        masz wyksztalcenie ogolnoksztalcace? co to jest?
      • reni_78 spotkałam się z różnymi... 01.12.06, 15:02
        niegodziwościami...
        ale ta, chyba bije inne na głowę ...

sama miałam kiedyś propozycję - etat 5x 8godz - w rzeczywistości 5x 10godz
        plus 6godz w sobotę - najniższe krajowe bez możliwości płacenia premii i
        nadgodzin - usłyszałam komentarz, że żłobek czynny do 19ej - po mojej odmowie
        przyjęcia stanowiska, facet zrobił awanturę w urzędzie pracy (głupia byłam, że
        do tego faktu się przyznałam), że samych obiboków i leserów tam rejestrują -
        no, i mnie wywalili...

pozdrawiam
        i życzę awansu finansowego conajmniej o 100%
    • raveness1 Re: Podwyżka albo uciekam, szefie 01.12.06, 15:11
      To tylko wydluzanie agonii... Jak masz dokad jechac to pakuj manele i nie
      ogladaj sie za siebie.
    • Gość: Filip Re: Podwyżka albo uciekam, szefie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 15:11
      Już dawno moglibyśmy tyle zarabiać gdyby nie to że koszty pracy w Polsce są
      takie wysokie :] A za tak duże podwyżki płac zapłacimy my, kiedy ceny zaczną
      szybko wzrastać.
    • corradocatani Jedźcie! 01.12.06, 15:35
      nie odgrażajcie się, wyjeżdżajcie.
    • Gość: ja Re: Podwyżka albo uciekam, szefie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 15:53
      tia co powiecie na 900 brutto na cały etat po 5 latach studiów mgr. prawa.
      Nie nie mam "rodzinki" w branży, pozbawiony jestem jakiejś chorej ambicji, chcę tylko normalnie zarabiać. Mimo to nie mam zamiaru narzekać jak duża część rodaków.
      Zakasać rękawy i robić.

Pozdrawiam
    • Gość: ivetka Podwyżka albo uciekam, szefie IP: *.icpnet.pl 01.12.06, 16:05
      i to mnie wkurza że zwykły robol tyle zarabia a wiele osób po studiach na
      odpowiedzialnych stanowiskach może tylko o takich zarobkach pomarzyć
    • Gość: Jarek Richard Mbewe, wybitny ekonomista, ha ha ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 16:31
      Przecież ten Musin doradzała Warszawskiej Grupie Inwestycyjnej ........
      przekretasom pierwszej wody . ha ha ha
    • Gość: prezesik Ja też dałem pracownikom TVP po 50000 podwyżki . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 16:44
      Bo to nie ja płace ,ale Pan ,Pani ,Państwo hehehe .
    • Gość: JozekNZ Oracle DBA IP: 146.171.254.* 04.12.06, 01:53
      Czesc,
      szukam Oracle DBA do pracy w Nowej Zelandii, wymagana znajomosc angielskiego,
      srednia, oraz dobra znajomosc Oracle DB. Piszcie na boost@mail.com
      Jozek
    • Gość: dr King Kariera Richard Mbewe, lol IP: *.orange.pl 05.12.06, 09:14
      "Richard Mbewe, wybitny ekonomista"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka