Dodaj do ulubionych

Z "Hakingiem" w świat - zagraniczny sukces pols...

• Gość: stokrotka Re: Z "Hakingiem" w świat - zagraniczny sukces po IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.13, 19:50
      Witam serdecznie
      Cieszę się, że znalazłam wątek o magazynie hakin9 mimo, że stało się to przypadkiem ale od początku…
      Na portalu z darmowymi ogłoszeniami zauważyłam ofertę na płatny staż, zaaplikowałam.
      Następnego dnia dzwoni do mnie Pani i pyta się czy znam angielski i czy dalej jestem chętna do odbycia stażu. Ja na to że tak po czym dostałam maila identycznego jak „Gość: Mietek 09.03.13, 13:48”. Z tą samą osobą rekrutującą itp. W mailu dowiedziałam się dopiero nazwę firmy – Hakin9. Sprawdziłam w necie i na pierwszy rzut oka to profesjonalne pismo z branży IT security. Poszłam na rozmowę kwalifikacyjną.
      Na rozmowie nie byłam sama (razem czwórka). Bardzo mnie zdziwiło jak człowiek, który nas rekrutował zapytał się czym się zajmowaliśmy. Był zaskoczony naszymi odpowiedziami – od razu było widać że nigdy na oczy nie widział naszych CV! W trakcie jedna osoba zrezygnowała. Wtedy pomyślałam (mniejsza konkurencja), teraz, że ta osoba dobrze zrobiła. Test z angielskiego – popraw błędy w nagłówkach, wstaw bezokolicznik w odpowiednim czasie, przetłumacz słówka. Poziom LO.
      Zadanie, na które jest 3 dni. Miałam w necie znaleźć 3 osoby (tylko z USA), które zgodzą się (prawie za darmo) na napisanie artykułu o podanej tematyce z branży IT security. Miałam napisać maila po EN i spamować po ludziach. Dodam, że nigdy nie miałam styczności z IT i pochodnymi i była to dla mnie czarna magia – ale to chyba nawet nie było ważne. Dziwne, że w wydawnictwie magazynu o IT nie ma nikogo kto by się na tym temacie znał. Skąd miałam brać adresy tych ludzi? Najlepiej z portalu Linkedin. Nawet zakładają Ci tam konto. Trochę to wszystko wydawało mi się dziwne.
      Skumałam się dopiero następnego dnia. Szukałam informacji w necie na podany w zadaniu temat aż trafiłam na
      niebezpiecznik.pl/post/przekomiczny-fail-magazynu-hakin9/
      Grzebiąc dalej:
      niebezpiecznik.pl/post/hakin9-grozi-procesem-tworcy-nmapa-i-polskim-blogerom-nam-takze/
      www.secnews.pl/2007/12/29/magazyn-hakin9-i-linux/
      oraz www.goldenline.pl/forum/2200070/poszukujemy-autorow-dla-software-press
      gdzie w odpowiedzi na post jest link to tego tematu na Gazeta.pl Forum. Śmieszne jest to, że niektórych stron pod postaciami linków nie mogłam otworzyć na komputerze w siedzibie firmy – strona zablokowana przez administratora (do wszystkiego dotarłam dopiero w domu). Po przeczytaniu tego wszystkiego jest mi wstyd, że brałam w tym udział, nawet jednodniowy i że zaspamowałam kilkanaście osób. Ogólnie nie miałam żadnej umowy – bo to tylko „3 dniowy test” (umowa miała być po pozytywnym jego przejściu). Ogólnie nie podoba mi się polityka tej firmy, jak traktują ludzi którzy piszą im te artykuły(nie płacą im na czas, z tego co przypadkiem słyszałam i przeczytałam), nie wiem jak traktują pracowników ale atmosfera jest tam dziwna. Po przeczytaniu wszystkich wątków z tego forum nie mam zamiaru tam przebywać ani chwili dłużej… AAAA i dziś jeszcze słyszałam jedną starszą Panią (może jakiś zarząd?), że musi jechać na BOKSERSKĄ :D (pewnie na Bokserką 1 gdzie mieści się SW bo to jedno i to samo – zresztą to nie daleko od siebie.
      Bokserska 1 – Postępu 17 = 2km).
      • Gość: anonim Re: Z "Hakingiem" w świat - zagraniczny sukces po IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.13, 18:51
        www.pracadokitu.com/temat/461/software-press/strona/17/
      • Gość: twoja stara Re: Z "Hakingiem" w świat - zagraniczny sukces po IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 16.06.13, 19:00
        wyslij CV do Rutkowskiego, moze bedziesz detektywem
      • Gość: lily Re: Z "Hakingiem" w świat - zagraniczny sukces po IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.13, 16:51
        najśmieszniejsze jest to, że oni sobie życzą list motywacyjny!!!! chociaż i tak zapraszają wszystkich jak leci. Mamy 2013 rok, a widzę że opinie niezmienne przynajmniej od 2009. Trzymajcie się od nich z daleka!
    • Gość: o.m proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.13, 02:57
      We wt nam tam rozmowe kwalifikacyjna, po tym co czytam zastanawiam sie czy w ogole na nia isc. Napiszcie prosze na czym polega zadanie rekrutacyjne (stanowisko asystentki) i dlaczego pisza ze daja na nie 2 dni? Poprosze o jakas podpowiedz, wskazówki
      Z gory dziekuje!
      • Gość: batan Re: proszę o opinię IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.13, 10:26
        przez pare stron wstecz bylo tłumaczone na czym to wszystko polega, wystarczy poczytać, ale w skrócie ci powiem, proponują 3tys zl brutto pensji, idziesz uradowana na rozmowę, okazuje sie ze masz do zrobienia zadanie czyli pozyskanie 2-3 autorów z usa którzy za darmo napiszą artykuł do ich czasopisma, później sie okazuje za z tych 3tys robi sie 1,5 tys brutto jak wyrobisz ok 10 takich artykułów jak mniej to masz jeszcze mniej kasy, tak wec przy takim bezrobociu maja w sumie darmowych pracowników którzy nabijają im kase
        • Gość: daw Re: proszę o opinię IP: *.jmdi.pl 20.01.14, 20:05
          Firma zaprasza ludzi na grupowe rozmowy kwalifikacyjne niemal każdego dnia. Aby dostać pracę należy wykonać zadanie kwalifikacyjne na które przezaczone są trzy pełne dni pracy w siedzibie. Są to dni całkowicie bezpłatne. Zadanie ma charakter tworzenia bazy klientów firmy, a więc wykonuje się taka samą pracę jak normalny, opłacany pracownik. Różnica polega na tym, że stworzenie bazy jest jedynie wstępem, który choć czasochłonny, jest łatwy do zrealizowania. Kolejne etapy zadania są trudniejsze, a założony cel niemal niemożliwy do osiągnięcia. W efekcie firma ma zapewniony stały przepływ darmowych pracowników, którzy tworzą bazę, pracują i nawet nie trzeba im płacić, bo ostatecznie i tak nie udaje im się osiągnąć wymyślonego przez firmę celu.
          Oczywiście można założyć, że opinię stworzyła osoba, której nie udało się wykonać zadania i jest rozgoryczona faktem nie otrzymania pracy. Można, ale bardzo proszę pamiętać o tej opinii idąc na rozmowę do tej firmy. Szkoda czasu i pracy za darmo.
          • Gość: zubel Re: proszę o opinię IP: *.centertel.pl 27.03.14, 20:41
            Boty na gazecie! Wszedzie dodajecie te same informacje, byście się wstydzili.
    • Gość: emma software media ooo nieee IP: *.garwolin.vectranet.pl 14.08.13, 14:02
      ja też dostałam zaproszenie. już drugie. wysłałam na dwa stanowiska. ale na jednym nie byłam, bo znalazłam ogłoszenie na ich stronie, które nie pokrywało się z tym z portalu Pracuj.pl.
      Mimo to, oni zadzwonili i umawiają mnie na kolejną rozmowę- kolejne stanowisko.
      Pani wydzwaniała za mną cały piątek, sobotę i niedzielę. Ja nie odbierałam, więc wysłała maila. Potem zadzwoniła po raz kolejny, odebrałam - jąkała się i nie poprawnie wysławiała.
      Zaczęłam szukać info na temat tej firmy.
      Po przeczytaniu Waszych opinii jestem pewna - nigdzie nie idę.
      Szukam pracy, a nie gó...na. Sorry. Są jakieś granice, tym bardziej, że ostatnio już byłam na darmowych zadaniach w Pretty One w dziale marketingu.
      Dzięki Wam za wpisy. Oby więcej takich. Nie dajmy się złamasom i oszustom!
    • Gość: Rav Uwaga na NPRACA - kolejna spółka - IP: *.play-internet.pl 20.08.13, 17:53
      Trochę mi zajęło zorientowanie, że to kolejni naciągacze, ale adres Postępu 17d ich zdradził i to, że w internecie ani słowa o tej spółce
    • Gość: Goś dzisiaj IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.09.13, 20:05
      dzisiaj przed godziną zadzwoniła do mnie młoda dziewczyna, powiedziała, że składałam aplikację na "staż w dziale angielskim". owszem, składałam, ale jak chciałam sprawdzić dokładnie jeszcze raz to ogłoszenie, okazało się, że już zniknęło z portalu. pierwszy znak, że coś jest nie tak. dostałam później maila ze wszystkimi informacjami, za tydzień (termin na moją prośbę) miałabym iść na rozmowę do nich. później ogłoszenie wróciło, ale było w nim zupełnie co innego, niż w pierwotnej wersji. zaczęłam szukać informacji o firmie, a znalazłam jedynie wypowiedzi z tego portalu i prawie wszystkie nieprzychylne. czy coś się tam zmieniło czy firma Software Media nadal działa tak, jak było wcześniej opisane? opłaca się w ogóle jechać na drugi koniec miasta na tę rozmowę? proszę o odpowiedź.
    • wiesekwladca Re: Z "Hakingiem" w świat - zagraniczny sukces po 20.09.13, 10:29
      Spam pojawiający się wszędzie to nierozłączny element dzisiejszego internetu.

Polecam sprawdzić www.viakantor.pl
    • Gość: Lidia czy da się wyegzekwować wynagrodzenie od software? IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.13, 14:10
      czy da się w ogóle wyegzekwować wynagrodzenie od software media??? Wie może ktoś coś na ten temat? pracowałam dla nich przez miesiąc, wydałam swój "magazyn", a od miesiąca nie dostałam wynagrodzenia.
      • izzunia Re: czy da się wyegzekwować wynagrodzenie od soft 28.10.13, 12:18
        heeheh ja tam pracowałam przez pół roku ale 10 lat temu... i widzę, że nie tyle, że nic się nie zmieniło, ale jest jeszcze znacznie gorzej :) Osobiście odradzam nawet wysyłanie maili do nich, co do odzyskiwania pieniędzy:
        1. Wysłanie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru ostateczne wezwanie do zapłaty z do wiadomości do PiP z podanym terminem do kiedy mają to zrobić
        2. Pozew do sądu o nakazanie zapłaty

Po dobroci nic tam się nie zyska...
    • Gość: a Software Media IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.11.13, 19:01
      dzięki za opinie.
      Dostałam dzisiaj tel.ws. pracy w Software Media.
      I po tym co przeczytałam nie mam zamiaru isc tam na rozmowe .
    • Gość: XXX software developer’s journal IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.13, 19:38
      Witam serdecznie, aplikowałem na stanowisko Młodszego Asystenta ds marketingu i sprzedaży w firmie software developer’s journal. Teoretycznie wszystko wydaje się byc miłe i dosyć realne, ale po porównaniu tej firmy z firmą Software Media okazuje się, że jest to jedna i ta sama firma. W związku z tym ostrzegam wszystkich, nie dajcie się zwieść.
    • transfuzja84 software developer’s journal 13.11.13, 12:49
      Witam.
      Przeglądając internet trafiłam na opinie o tej firmie.
      Stoję przed podjeciem decyzji czy w Poniedziałek udac się tam na rozmowe w sprawie pracy na stanowisku młodszego specjalisty ds. marketingu...
      Ma być na spotkaniu rozmowa z managerem, test z angielskiego oraz jakies zadanie do wykonania na ktore trzeba mieć min.4h czasu...
      Chciałabym prosić o informacje o tym co dokładnie w takim teście z angielskiego się zawiera, jakieś szczegóły o zadaniach jakie się dostaje do wykonania i ogólnie jakie pytania padają podczas takiego spotkania.
      Będę wdzieczna za wszelkie info.
      Pozdrawiam

• Gość: byly Re: software developer’s journal IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.11.13, 13:04
        nie idź tam szkoda twojego czasu i bilety, nie zależnie od stanowisk będziesz musiał pozyskać osoby które za darmo napiszą artykuł do ich gazety , ty za to nic nie dostaniesz a oni maja art za darmo i tak to się kreci od tylu lat
      • Gość: DD Re: software developer’s journal IP: *.atman.pl 13.11.13, 13:58
        Idź i baw się dobrze, a jak już Cię wydymają (przed czym przestrzega 99% ludzi w tym wątku) napisz, jak strasznie czujesz się pokrzywdzona...

Zupełnie nie żal mi osób, które świadomie decydują się w tej szopce uczestniczyć.
        • Gość: imees Re: software developer’s journal IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.13, 04:50
          Dziękuję wszystkim za ten wątek. Miałam kupiony już bilet do Warszawy na tą "rozmowę kwalifikacyjną" na najbliższy wtorek. Po przeczytaniu tej dyskusji zrobiłam zwrot biletu, wolę stracić na potrąconej kwocie za zwrócony bilet niż jechać na marne...
          • Gość: eeeh Re: software developer’s journal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.13, 22:38
            Nie no..a już miałam nadzieję, że to coś fajnego :)
    • Gość: iscczynieisc Iść czy nie iść? IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.11.13, 19:29
      Witam
      bardzo się cieszę, że trafiłam na ten wątek! Jutro mam mieć spotkanie rekrutacyjne w Software Media na stanowisko młodszy specjalista ds. marketingu i promocji. Ale właśnie przeczytałam część z powyższych wypowiedzi i jestem przerażona! Naprawdę ta firma kręci się na tym, że dymają ludzi, nikogo nie zatrudniają, a kolejne grupy aplikantów o pracę załatwiają za darmo ludzi do pisania artykułów również za darmo? I nikogo tam realnie nie zatrudniają? Bo w moim przypadku wstępnie wszystko się zgadza: zostałam poinformowana, że podstawa to 1500, do tego dochodzą premie i można dobić do 3000. Mam mieć najpierw rozmowę, a później jakieś zadanie kwalifikacyjne, które ma trwać maks 3 dni już tam u nich na miejscu. I zastanawiam się właśnie, czy warto się w to pakować...
      • Gość: Mietek Re: Iść czy nie iść? IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.13, 20:00
        to zadanie 3 dniowe to właśnie wyszukanie autora do artykuły do ich gazety, który ma za darmo napisać recke
        • Gość: Byla Re: Iść czy nie iść? IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.13, 18:19
          zdecydownaie nie isc
          bedzie to tylko strata Twojego czasu..
          premia widmo wszyscy słyszeli nikt nie widział
          ładnie brzmi
          ale nie warto marnować czasu
      • Gość: star_trek Re: Iść czy nie iść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.14, 18:25
        Zecydowanie nie iść.
        Obiecywana pensja, a raczej wynagrodzenie zapisane w umowie o dzieło należy się tylko po wykonaniu dzieła (logiczne). Ale dziełem w umowie jest sprzedanie powierzchni reklamowych, znalezienie autorów i sprzedaż prenumerat. Biorąc pod uwagę jakość produktu jaki oferują, założenia z umowy są do wykonania w max 5 procentach, czyli zarobisz 25 zł.

W firmie jest ciągła rotacja, specjalista ds marketingu, asystent menażera, młodszy kierownik projektu, pracownik redakcji itp. Wszystko to samo - Twoje zadanie to wysłanie 800 maili dziennie (SPAM) do ludzi, którzy chcą już podawać sprawy do sądu za nękanie. Brak systemu ogarniającego kontakt z klientem, brak standardów, brak procedur, brak wiedzy i profesjonalizmu. Manager projektu nie wie, jak konfigurować gmail'a. No bo po co w Hakingu manager z podstawową wiedzą informatyczną ...

Dobrze, że miałem inne zajęcia, z których mogłem się utrzymać, a tam do pracy chodziłem tylko z czystego zaciekawienia i chyba niedowierzania, że taki twór istnieje. Żal mi natomiast było ludzi, często zaraz po studiach, wystrojonych w koszule, garnitury, marynarki, myślących, że znaleźli zaszczytną pracę w redakcji.

Jeden plus - średnia atmosfera. Neutralna.

JEŻELI MASZ WYKSZTAŁCENIE - UCIEKAJ STĄD. ZNISZCZYSZ SOBIE MÓZG.
        BEZ WYKSZTAŁCENIA - ZAROBISZ 10 RAZY WIĘCEJ W BIEDRONCE.
      • Gość: lisek Re: Iść czy nie iść? IP: *.jmdi.pl 20.01.14, 20:02
        NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO
        Firma zaprasza ludzi na grupowe rozmowy kwalifikacyjne niemal każdego dnia. Aby dostać pracę należy wykonać zadanie kwalifikacyjne na które przezaczone są trzy pełne dni pracy w siedzibie. Są to dni całkowicie bezpłatne. Zadanie ma charakter tworzenia bazy klientów firmy, a więc wykonuje się taka samą pracę jak normalny, opłacany pracownik. Różnica polega na tym, że stworzenie bazy jest jedynie wstępem, który choć czasochłonny, jest łatwy do zrealizowania. Kolejne etapy zadania są trudniejsze, a założony cel niemal niemożliwy do osiągnięcia. W efekcie firma ma zapewniony stały przepływ darmowych pracowników, którzy tworzą bazę, pracują i nawet nie trzeba im płacić, bo ostatecznie i tak nie udaje im się osiągnąć wymyślonego przez firmę celu.
        Oczywiście można założyć, że opinię stworzyła osoba, której nie udało się wykonać zadania i jest rozgoryczona faktem nie otrzymania pracy. Można, ale bardzo proszę pamiętać o tej opinii idąc na rozmowę do tej firmy. Szkoda czasu i pracy za darmo.
    • Gość: RE HAKING9 IP: 193.227.223.* 27.11.13, 14:43
      Najgorsze gó... na jakim byłem a byłem tam dwa razy. Drugi raz tylko po to aby troszke pograć na nerwach tym wyzyskiwaczom ;/. Udało się! Mina tego koleśia, który prowadził rozmowę jest bezcenna :) a osoby, które ze mną były wyszły razem ze mną. Zaoszczedziłem Im ich cenny czas:) a mina tego prowadzącego "speca" od siedmiu boleści i jego zaskoczenie na moje pytania dały mi ogromną satysfakcjie:) Troche mi go szkoda ale niech zmieni prace:)
      Nie idzcie tam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: BRAVOOO Re: HAKING9 IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.13, 15:17
        chemy więcej szczegółów!! jakie pytania zadawałeś itd:) jestem ciekawa bardzo !
    • Gość: Gośka Zero zarobków, zero profesjonalizmu, umowa - bubel IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.14, 17:30
      Witam, jeśli możecie, trzymajcie się od tej firmy z daleka. Zatrudniają ludzi, bez jakiejkowiek wiedzy informatycznej, którzy po omacku szukają partnerów do współpracy. Rozmowa kwalifikacyjna jest zbiorowa, potem testy z angielskiego, następnie marne zadanie rekrutacyjne, którego nikt ale to nikt nie weryfikuje - jedni rezygnują, gdy orientują się, że ta firma to jeden wielki wyzysk - inni zostają i pracują od 8 do późnych godzin, żeby nadążyć za narzuconymi zadaniami ( żeby zrealiwoać podstawy, trzeba faktycznie cały dzień od 8-23 siedzieć przy kompie). Przechodzi się jedno szkolenie, które polega na czytaniu z kartki ogólników. Szkolenie nic a nic nie daje - mówi o 2% zadań, które jako pracownik musisz wykonać. Pomijam fakt, że nowe osoby są zostawione całkowicie same sobie i wszystkie informacje (gdzie się logować, jak postępować z płatnościami za promocje) trzeba czerpać z nieba, bo na całą redakcję, jest jeden szef, którego non stop nie ma a jeśli już jest, to na każde pytanie reaguje opryskliwie i robi z człowieka kretyna. Ta praca nauczyła mnie, że ZAWSZE trzeba sprawdzać potencjalnego pracodawcę w necie - wam polecam to samo, nie dajcie się nabrać.
      • Gość: Artur Re: Zero zarobków, zero profesjonalizmu, umowa - IP: *.centertel.pl 27.03.14, 20:42
        Serio, nigdy nie widziałem żeby tam ktoś siedział po 17, a co dopiero po 23... Chyba Ci się coś pomyliło
        • Gość: gosc Re: Zero zarobków, zero profesjonalizmu, umowa - IP: 5.134.64.* 18.05.14, 11:14
          moze dlatego nie widziałeś, że jak poinformowałą mnie Pani na rozmowie rekrutacyjnej system pracują od 9 do 15 a potem jeszcze 2h wieczorami w domu...
    • Gość: Paulina Rekrutacja Hakin9 Media IP: *.centertel.pl 26.03.14, 15:08
      Dzień dobry,

Zapoznałam się z Państwa wypowiedziami na temat firmy Hakin9, której nie ukrywam jestem pracownikiem, i nie zgadzam się z opiniami, którę są tutaj umieszczane, dlatego też chciałabym zaprosić każdą osobę, która podejmuję decyzję na podstawie tych wypowiedzi, na dzień otwarty do naszej firmy, aby mogła sama przekonać się czy to prawda i dopiero po skonfrontowaniu obu stron podjąć własną decyzję.

Wiadomość ta nie ma być formą jakiejkolwiek próby wszczęcia "walki", wręcz przeciwnie, chcemy wyciągnąć rękę do wszystkich osób, które nie zdecydowały się na złożenie do nas aplikacji oraz takich, które czują z jakiegokolwiek powodu żal oraz frustrację. Zachęcamy do dialogu.

Osoby zainteresowane dniem otwartym uprzejmie proszę o kontakt bezpośrednio ze mną pod adresem mailowym: paulina.nawrocka@software.com.pl
    • Gość: JpiOfZpqx Zagraniczny sukces polskiego wydawnictwa IP: 185.130.6.* 09.04.16, 04:27
      5SN2x7 fefthdupilic, bmdpxxlltetk, [link=http://fmxljmuvqmjr.com/]fmxljmuvqmjr[/link], bkxlfpoahmpa.com/
    • mikolajek111 Re: Z "Hakingiem" w świat - zagraniczny sukces po 14.04.16, 11:26
      Do wszystkich ludzi dobrej woli!!
      Bardzo prosimy o pomoc! Zainteresujcie się naszą historią i przyłączcie się do nas w naszej grupie i naszym funpagu. Nasz synek jest chory i próbujemy dotrzeć do jak największej liczby osób, aby zebrać pieniążki na jego leczenie i rehabilitację. Wpłać proszę chociaż złotówkę na jego leczenie, liczy się dla nas każdy grosz.

Konto zrzutka:
      zrzutka.pl/leczenie-mikolaja-dawidczyka
      Nasza grupa:
      www.facebook.com/groups/473069046229423/
      Nasz funpage:
      www.facebook.com/malywojownik/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka