Dodaj do ulubionych

Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na czarno

15.12.06, 08:05
Zaborcy nie dali rady góralom a wy myślicie, że dacie ;-P
Obserwuj wątek
    • Gość: leszeke Centralne Biuro AntyTurystyczne ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 08:11
      Pewnie za chwilę się pojawi, wyposażone w ostrą broń, luksusowe Lancie i
      uprawnienia do wyjazdu w delegacje na drugi koniec Polski ...

Jest super ...
      • Gość: antyurzędas Re: ..e urzędasy !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 10:51
        Wynocha kanalie!!! Jeszcze wam mało ???
        • zuzur To tylko niewidzialna ręka rynku. 15.12.06, 11:08
          A ja czuję tu niewidzialną rękę rynku: włoskiego, austriackiego, a może nawet
          słowackiego lub czeskiego.
          • jimmyjazz A to górale jakieś ulgi mają? 15.12.06, 11:25
            Co w tym dziwnego?
            Jak prowadzisz firmę to płacisz podatki.
            Jakoś się nikt nie dziwi że US kontroluje zwykłe firmy, ale jak chce "biednych"
            właścicieli pensjonatów skontrolować to coś w tym dziwnego?

Równe zasady dla wszystkich. Albo wszyscy nie płaca albo wszyscy płacą bo tak to
            ci nielegalnie wynajmujący zniszczą resztki tych uczciwych (względem prawa
            podatkowego oczywiście).
            • Gość: TPepe Re: A to górale jakieś ulgi mają? IP: *.nencki.gov.pl 15.12.06, 12:29
              Wszystko w porządku. Tak być powinno: działalność ma być legalna, podatki
              zapłacone..tylko czemu okazuje się, ze to powoduje dwukrotny wzrost ceny?
              Przecież CIT u nas podobno 20% nie osiąga a płaci się go od zysku..skąd ta
              zmiana ceny?
              • jimmyjazz straszenie 15.12.06, 12:40
                Gość portalu: TPepe napisał(a):

> Wszystko w porządku. Tak być powinno: działalność ma być legalna, podatki
                > zapłacone..tylko czemu okazuje się, ze to powoduje dwukrotny wzrost ceny?
                > Przecież CIT u nas podobno 20% nie osiąga a płaci się go od zysku..skąd ta
                > zmiana ceny?

Bo to głupoty. Jasne że gazda będzie musiał zapłacić ZUS oraz jakiś podatek ale
                wzrost o 100% jest z palca wyssany.
                • Gość: gosc Re: straszenie IP: *.devs.futuro.pl 15.12.06, 13:49
                  Ci, którzy głosowali na PiS nie powinni narzekać. Chcieli mieć
                  państwo „solidarne” no to mają.
          • Gość: TM Re: To tylko niewidzialna ręka rynku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:16
            Dlaczego w Austrii można dostać kwaterę w super warunkach ze śniadaniem za 18
            EURO. I tam płacą podatki. A u nas w syfie ma kosztować 75 zł.
            Pazerność górali zawsze była wielka.
            A teraz mają zamkniętą Gubałówkę i mały przepust na Kasprowym - w zasadzie nie
            ma gdzie jeździć na nartach.
            i w Zasadzie nie ma sensu wyjeżdżać do Zakopanego.
            • Gość: Sun Re: To tylko niewidzialna ręka rynku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:23
              A czemu jest zamknięta gubałówka?
              • Gość: TM Re: To tylko niewidzialna ręka rynku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:28
                Bo się Górale nie dogadali i jedna z rodzin postawiła płot i zasadzili drzewa (
                wolno im to ich teren ) PKL sie nie dogadało z Byrcynami. ( w Zakopanem w PKL
                pracują też Górale).
                Po prostu jesteśmu kłótliwym narodem i nie potrafimy sie dogadywać.

TM
                • Gość: Sun Re: To tylko niewidzialna ręka rynku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:29
                  Sami sobie szkodza, dzieki za odp
          • Gość: mario beznadziejne zakopane kurortem dla frajerów IP: 194.183.57.* 15.12.06, 12:59
            niech płacą frajerzy za spędzenie swego radosnego czasu w "warszawie południa".
            kurort dla frajerów...
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza 15.12.06, 08:12
      "Gdy pomysły skarbówki sprawdzą się w Zakopanem, mają być wdrażane w innych
      turystycznych kurortach, a koszty wypoczynku w kraju mogą wzrosnąć dwukrotnie."

Nie wiedziałem, że w Polsce obowiązuje tak wysoki podatek.
      Jeśli ceny wzrosną, to nikt normalny tutaj nie przyjedzie. Zimne i brudne morze,
      kiepska pogoda, mrożona ryba, ciepłe piwo, kaszaloty na plaży, buraki na
      deptaku. i Ceny jak nad morzem śródziemnym.
      • mariami Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza 15.12.06, 11:21
        Podatki faktycznie za wysokie, ale z reszta przesadzasz.
        Ryby nie sa mrozone, a piwo cieple. Chyba byles 100 lat nad Baltykiem. Plaze
        baltyckie sa super (piaseczek) w porownaniu do kamulcow w Chorwacji czy w wielu
        miejscach w Grecji. Co do czystosci, to nasze plaze sa super czyste przy np,
        greckich plazach miejskich (nie mowie o hotelowych).
        Co do pogody, no to faktycznie - u nas jest loteria.
        Na plazy nad Baltykiem sa fajniejsze laski niz tluste Niemry na wybrzezu
        M.Srodziemnego. Ceny tez jednak nizsze.
        Ale oczywiscie ogolny mit jest taki, ze tam "jest taniej". Tylko rodacy jak juz
        sie wybiora na ten wyjazd nad morza poludniowe, to w kolko przeliczaja czy ich
        stac na lody czy wode mineralna (oczywista przesada, bo tam jest drozej, ale
        znowu nie az tak) i woza nadal ze soba kabanosy czy inne zarcie (absurd), ale za
        to po powrocie jest jeden jazgot zachwytu i podtrzymywanie zludzenia, ze tam
        "jest taniej".
        I zeby bylo jasne, nie jestem przeciw turystycznym wyjazdom nad cieple morza,
        przeciwnie.
      • Gość: TM Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:26
        U nas jest 22% VAT i 19 % podatku PIT
        W Austrii jest 20% VAT i 34% dochodówka dla osób prawnych odpowiednik naszego
        CIT. (u nas jest 19 % CIT)

Więc podatki w sumie w Austrii są wyższe. A cena kwater prywatnych wacha się na
        poziomie od 15 - 25 Euro ze śniadaniem.
        u nas gaździna mówi ze jak musi zapłacić podatek to ona chce za nocleg 75 zł to
        okokło 20 EURO.

Tam się Gazdom opłaca u nas nie jak zwykle nie.
        Sami sobie kopią grób-wiadomo ludzie zweryfikują sami.

Pozdrowienia
        TM

• old_navy Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na czarno 15.12.06, 08:13
      Permanentna inwigilacja...
      "Policjanci spiszą numery rejestracyjne z samochodów stojących na podwórkach
      "podejrzanych" gospodarzy, odnajdziemy ich właścicieli choćby w innym mieście
      i dokładnie przesłuchamy, w jakim charakterze gościli w Zakopanem"....

Czyli po relaksującym wypoczynku w stolicy Tatr czeka nas jeszcze wizyta w
      Urzędzie Skarbowym albo na Policji.... Rewelacja.

Proponuję aby Skarbówka przygotowała formularz w jakimś ładnym kolorze ze stu
      czterdziestoma rubryczkami i każdy który wjeżdżą do Zakopca będzie go
      wypełniał. Wjeżdżający samochodem na rogatkach miasta a ci co pociągiem w
      specjalnym pokoiku podatkowej kontroli legalności pobytu na dworcu.

Oszczędzi to nam ceprom miłych wizyt i stresu po powrocie do domu...

Pozdrawiam
      • Gość: czekan Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza IP: *.de.ibm.com 15.12.06, 13:10
        Zaraz, zaraz czyli jako mieszkaniec zakopanego nie będę mógł przenocować
        znajomych z gdańska??? Jeśli odpowiedź brzmi "będę" to czy ktoś będzie mi mówił
        ile mogę mieć znajomych a ile nie? Jeśli odpowiedź brzmi "nie" to po co mi tu
        ktoś z jakimś podatkiem wyjeżdża?
        • mut Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza 15.12.06, 13:13
          Znajomych możesz przenocować bezpłatnie. Możesz ich mieć nawet 1000 i nocować.
          Jeśli jednak weźmiesz pieniądze to już jest wynajem i należy zapłacić podatek.
      • Gość: zdzisiek Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza IP: 212.160.172.* 15.12.06, 13:41
        > Czyli po relaksującym wypoczynku w stolicy Tatr czeka nas jeszcze wizyta w
        > Urzędzie Skarbowym albo na Policji.... Rewelacja.
        Jak znam skarbówkę, to zapewne wizyta w ZAKOPIAŃSKIM US. Czyli będzie kolejna
        okazja do odwiedziń Zakopca. Może i niejedna, jak będą chcieli przesłuchać parę
        razy, w końcu ma być dokładne przesłuchanie. Mam nadzieję, że nie będą bili.
    • ryba_82 Jeszcze drożej??? 15.12.06, 08:15
      "Gdy pomysły skarbówki sprawdzą się w Zakopanem, mają być wdrażane w innych
      turystycznych kurortach, a koszty wypoczynku w kraju mogą wzrosnąć dwukrotnie."

No to ja nie wiem czy będzie się opłacać jechać nad polskie morze, w polskie
      góry, bo już w tej chwili ceny np. w Bułgarii czy na Węgrzech są porównywalne, a
      nawet niższe niż nad Bałtykiem, podobnie blado wypada Polska strona Tatr w
      porównaniu np. ze słowacką (u nas gorsza infrastruktura "narciarska", droższe
      wyżywienie) czy Austrią. Mnie od wyjazdu do Bułgarii odstręczały koszty
      dojazdu, ale w tej chwili to się chyba wyrówna, a nawet będę na plus i poza tym
      gwarancja pogody, a standard porównywalny z wieloma polskimi kurortami...
      • jola_z_dywit6 Porada prawna całkiem za darmo. 15.12.06, 11:07
    • cygan37 Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza 15.12.06, 08:21
      A po co płacić podatki.
      Zeby potem naszą krwawicę rozdawać na jakieś pałace opatrzności bożej?.
    • Gość: ukas Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na czarno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 08:25
      500zl... aha to zeby wyjsc na swoje trzeba brac od turysty min. 50 zl - zenada.
      Jak takie maja byc ceny to ja jestem za tym aby na czarno wynajmowali
    • Gość: małe miki policyjne państwo... IP: *.aster.pl 15.12.06, 08:37
      "Policjanci spiszą numery rejestracyjne z samochodów stojących na
      podwórkach "podejrzanych" gospodarzy, odnajdziemy ich właścicieli choćby w
      innym mieście i dokładnie przesłuchamy, w jakim charakterze gościli w
      Zakopanem - ostrzegają urzędnicy."

To teraz trzeba będzie uważać gdzie się parkuje bo urząd się może przypieprzyć?
      Chyba się urwali z choinki. Chcesz być dokładnie przesłuchany? Jedź do Zakopca
      i zaparkuj samochód przed domem "podejrzanego" gospodarza. Porąbało ich?

To tak jakby brytyjska skarbówka pytała wszystkich turystów z Polski czy
      nigdzie nie pracowali na czarno. Bez lotnych kontroli się nie obejdzie... A to
      kosztuje.
      • Gość: Tomek Re: policyjne państwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 09:32
        Policjanci spiszą numery rejestracyjne z samochodów stojących na podwórkach
        "podejrzanych" gospodarzy, odnajdziemy ich właścicieli choćby w innym mieście i
        dokładnie przesłuchamy, w jakim charakterze gościli w Zakopanem - ostrzegają
        urzędnicy.

Chętnie pójdę do urzędu i powiem, że byłem w Zakopcu postawić klocka pod
        tamtejszym urzędem skarbowym. A mieszkałem w samochodzie.
      • Gość: kapete Re: policyjne państwo... IP: *.devs.futuro.pl 15.12.06, 10:59
        To ja proponuję w Zakopanem parkować pod skarbówką.

• Gość: felix Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza IP: *.limes.com.pl 15.12.06, 08:39
      przeciez glupota jakas!! "spisza numery, odnajda nawet w innym miescie i
      dokladnie przesluchaja" - panowie, panstwo policyjne to juz nie ta epoka, a
      jesli mam dobrych znajomych w zakopcu ktorzy mnie goszcza co roku w zamian za
      goscine nad morzem z mojej strony, to co?? sie pytam matolkow ze skarbowego,
      dochod zaden a korzysc jest bo bo swiadczymy sobie przyjacielskie przyslugi-
      regularnie. Jak to opodatkujecie madrale?
      • wykidajlo2 Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza 15.12.06, 14:28
        Państwo policyjne to dopiero się tworzy.
    • Gość: el Mik Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na czarno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 09:24
      A ja sobie pojadę za granicę.. Bardziej egzotycznie, pogoda..mniej kapryśna i w
      wielu miejscach taniej dużo niż w polsce. Tylko dojechać trzeba..ale jak się
      wyjedzie za granicę polski, to nawet drogi sa jakieś lepsze:)

Tak poza tym.. kocham Urząd Skarbowy :))
    • Gość: Warszawiak Brawo Marcinkiewicz-Zrobi porządek w Zakopcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 10:52
      teraz musi Kaziu płacic z własych pieniedzy za pobyt w Zakopanem.
    • Gość: batman Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na czarno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 10:52
      Zajęli by sie lekarzami którzy przyjmuja "2 razy w tygodniu po 2h" a nie
      góralami.... pozdrawiam
    • mary_ann Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza 15.12.06, 10:53
      Nie chce się wypowiadac na temat wysokości podatku, ale... dlaczego od każdej
      dzialalności zarobkowej podatek ma być płacony,a górali ma to nie dotyczyć? Bo
      tradycja?

W cywilizowanych krajach wynajmujący w momencie płacenia sam podsuwa gościowi
      rachunek - bez proszenia. I w takim państwie sama chciałabym mieszkać.

Swoją drogą np. kwatery zimowe w Austrii - z odprowadzanym podatkiem! -
      kosztują (jesli wynajmowac je bezpośrednuio, a nie przez polskich pośredników:-
      )))często mniej niż w Zakopanem, przy nieporównanie lepszym standarcie, więc
      nie nastraja mnie to zbyt przyjaźnie do rodzimych górali:-))
      • Gość: Romeo Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza IP: *.range86-141.btcentralplus.com 15.12.06, 11:03
        Slusznie. Wszyscy placa podaki, bo tak to juz niestety jest, dlaczego niby
        akurat gorale mieliby byc z tego zwolnieni. A to ze ceny podskoczyly wcale mnie
        nie dziwi, gorale kazda okazje wykorzystaja zeby podniesc ceny, bo wydaje im
        sie, ze Zakopana jest tak fajne, ze ludzie zaplaca kazda cene. Coz wydaje mi
        sie ze jednak nie kazda i nie ceny podskocza, tylko zyski wynajmujacych nieco
        stopnieja. Czesc ludzi jakos jest w stanie placac podatki utrzymac
        konkurencyjne ceny wobec tych, ktorzy nie placa. Czary mary? 75 zl za dobe? W
        Zakopanem? No badzmy powazni.
      • Gość: TM Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:43
        Mam nadzieję że takich osób jak Ty w naszym kraju będzie więcej.
    • Gość: ucho drożej?Słowacja i Czechy czekają! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 10:56
      tak to jest jak przyzwyczaili się brać bóg wie jakie pieniądze,za żenujący
      standart.Poprostu przegrają konkurencję z porządnymi pensjonatami.Które płacą
      podatki inwestują i dają radę.Drożyzna w Zakopanem jest niczym nie
      uzasadniona.Cienka baza, cienkie stoki,brak parkingów i totalny spęd.Przestałem
      jeździc kilkanaście lat temu.Teraz wybieram Słowację.
    • remik.bz Podatki płaci się w całym cywilizowanym świecie 15.12.06, 11:03
      Czyżby "gazdowie" nie znali pojecia "praworządność" ?
      Kto zarabia i nie płaci podatków jest zwykłym oszustem i tyle . Nie ma nad czym
      dyskutowac.
      • Gość: tryper Re: Podatki płaci się w całym cywilizowanym świec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 11:46
        Zabór mienia na ulicy jest kradzieżą. Zabór mienia dokonywany przez bandytów z USów jest tym samym.Nic nie usprawiedliwia złodziei reprezentujących "państwo". Zwłaszcza, że ich chciwość, perfidia działania i poziom reketu dawno przekroczyły jakiekolwiek granice rozsądku. Państwo, kore rabuje swoim poddanym ("obywatelom") 10% własności, jest państwem łagodnym. Państwo, które okrada ludzi z 3/4 zarobków jest państwem złodziejskim. Ktoś, kto "oszukuje" takie państwo (jak można oszukiwać złodzieja ?!!!?), nie jest oszustem, a patriotą. Bo tylko dzięki takim czynom kraj ten jeszcze ma się jako tako. Gdyby udało się bandytom z biurokratycznej machiny wyzysku podatkować na poziomie, jakiego sobie życzą, okradać ludzi na taką skalę, jak to jest "zapisane" w ustawach, zlikwidować "szarą" i "czarną" strefę, to wbrew bezsensownym i debilnym wnioskom wyciąganym przez ludzi o ptasich móżdżkach, nie mielibyśmy raju i "porządku". Mielibyśmy rewolucję, która eksplodowałaby przeciwko rządom grabieżców i chciwców z kasty Nadludzi (tych, którzy żyją z podatkowego złodziejstwa). A to,że tylu ludziom udaje się (jednak !) ocalić majątek przed bandziorami, jest swego rodzaju wentylem bezpieczeństwa. Dzięki którem rządy socjaldemokratycznych patafianów i złodziei nadal mogą TRWAĆ
        • remik.bz A kto nam zabrania zmienic prawo podatkowe? 15.12.06, 12:05
          Wszystko , co napisałeś , miałoby sens wyłącznie wtedy , gdybysmy nie mieli
          własnego, wolnego , demokratycznego , suwerennego państwa.
          A mamy takie państwo od 1989 r.
          I od tego roku to my sami decydujemy o tym jakie chcemy miec prawo , jakie
          obciażenia podatkowe.
          Zgodnie z art. 4 nasej Konstytucji robimy (my Naród) to poprzez swoich
          przedstawicieli wylonionych w demokratycznych procedurach ( Sejm , Senat,
          Prezydent)
          Nielogiczne jest nieprzestrzeganie zapisów prawa przez siebie stworzonych.

PS zawsze mozna wybrać takich swoich przedstawicieli ,którzy zmienia prawo
          podatkowe

• Gość: Jerry Re: A kto nam zabrania zmienic prawo podatkowe? IP: 212.160.138.* 15.12.06, 12:50
            Kpisz? Kto zabrania? Administracja centralna, posłowie, górnicy, lekarze,
            nauczyciele i inne grupy społeczne przyzwyczajone do tego, że "państwo daje".
            Socjalizm kosztuje. Bez względu na to czy w wydaniu SLD czy PiS. Jaki jazgot
            się podniósł jak PO proponowała podatek liniowy. Że niesprawiedliwy! Jak moze
            być, że bogaty i biedny oddaje tyle samo procent swojej pensji!! Bogaty ma
            oddawac wiecej i więcej.
            PS. Nigdy nie słyszałeś o "nieposłuszeństwie obywatelskim" ?
            • mut Re: A kto nam zabrania zmienic prawo podatkowe? 15.12.06, 13:00
              No to kandyduj na posła który zniesie podatki.
              Jeśli społeczeństwo będzie tego chciało to wygrasz i zniesiesz podatki.
              Proste ;)))
            • remik.bz Takie sa reguły demokracji 15.12.06, 13:39
              Gość portalu: Jerry napisał(a):
              > Socjalizm kosztuje. Bez względu na to czy w wydaniu SLD czy PiS. Jaki jazgot
              > się podniósł jak PO proponowała podatek liniowy. Że niesprawiedliwy!

Ale w demokracji to wiekszość decyduje. Takie sa reguły. Trzeba po prostu
              wiekszosc przekonac np do podatku liniowego. Nie ma innego wyjscia

PS. Nigdy nie słyszałeś o "nieposłuszeństwie obywatelskim" ?

Od nieposluszenstwa do totalnej anarchii jest tylko malutki kroczek.
              W demokracji lepiej stosowac metody zgodne z prawem , np wygrac wybory i
              zmienic podatki.

• Gość: RysiekK Słuszność działania nie zależy od demokratycznej IP: 85.198.214.* 16.12.06, 14:19
                legitymizacji. Dlatego niemal całkowitą rację ma Jerry usprawiedliwiając tych
                którzy nie chcą się dać oskubać. Niemal gdyż rację mają również Ci którzy
                zwracają uwagę na to, ze jest to rabunek na własne demokratyczne życzenie.
                Reasumując: Ci którzy głosowali na UPR mają prawo z czystym sumieniem stosować
                nieposłuszenstwo obywatelskie, inni nie i nie usprawiedliwia ich nawet
                ociężałość intelektualna niepozwalająca widzieć zależnosci między ich
                głosowaniami a stanem portfela
        • Gość: TM Re: Podatki płaci się w całym cywilizowanym świec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:45
          to można by było obniżyć podatki.
          Twoja moralność Kalego jest zatrważająca.
    • Gość: Mirek Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na czarno IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.06, 11:04
      50 Euro płaciłem za dobę za apartament - 2 pokoje, kuchnia z wyposażeniem,
      salonik, łazienka ok. 50 m2 w Chorwacji na Istrii. Ja,żona i 2 dzieci jedno
      roczne, drugie 16 lat.Przy dzisiejszym kursie ok.190 zł/dobę.Legalnie, z
      meldunkiem.Nawet gdyby dwoje dzieci miało po 16 lat albo byłyby to 4 osoby
      dorosłe płaciłbym tyle samo wychodzi po 47-48 zł/doba na osobę.Im sie opłaci
      naszym góralom nie.Trzeba zerżnąć cepra do końca.
      • mary_ann Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza 15.12.06, 11:42
        Austria, Tyrol (Zell im Zillertal), dwa lata temu: apartament z 2 sypialniami i
        pokojem dziennym (+kuchnia, łazienka, TV, rzecz jasna)- fakt, że nie w samym
        miasteczku, ale wyżej (piekny widok!) - 40 euro/dobę za 4 os. Wówczas euro po 4
        zl, dziś byloby taniej.
    • Gość: oszukany i niech sie wezma tez za busiarzy!!! IP: *.crowley.pl 15.12.06, 11:04
      ta banda tez oszukuje skarbowke: biorą pasażerów ponad stan (sam nieraz jechalem
      na stojąco), do tego nie dają wydrukó z kas fiskalnych, a jak się upominam przy
      wysiadaniu, to się okazuje że godzina jest cofnieta o ok 30 min (drujowana przy
      wysiadaniu), czyli tak jakby był drukowany przy wsiadaniu. Jawne oszustwo. A bez
      biletu biorą tyle samo jak przy bilecie.
    • Gość: bambi7 Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza IP: *.csk.pl 15.12.06, 11:05
      "Czym jest zapłacenie 500 zł podatku wobec kar grożących za wynajmowanie na
      czarno. Wahają się od 90 do ponad 17 tys. zł" - i o to w tym wszystkim chodzi.
      Ci ktorzy mogą dostać minimalną karę, "oleją" płacenie podatku, a ci którzy
      mogą dostać kilka tys. kary, zaczną płacić. Czysta ekonomia.

A po znajomosci w skarbóce, będzie sie wystawiało minimalne kary - jak zwykle
      znajomości ważna rzecz w życiu.
    • Gość: maks Pani mgr-naczelnik a zwykła idiotka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 11:06
      Na jakiej podstawie będą przesłuchiwać tych ludzi? Świadka, strony czy kogo? Kto
      im kuźwa złoży zeznania? Korwin-Mikke miał rację - podatki inne niż pogłówne lub
      towarowe generalnie mają inny cel niż fiskalny, a w każdym razie fiskalny nie
      jest najważniejszy. Ten cel to kontrola dochodów i sposób ich uzyskiwania, a co
      za tym idzie totalna inwigilacja. Skończyć z tym badziewiem jak najszybciej, bo
      wkrótce obudzimy się w państwie totalitarnym.
      • Gość: znudzona Re: Pani mgr-naczelnik a zwykła idiotka. IP: *.mofnet.gov.pl 15.12.06, 11:31
        Maks nie pisz w sprawach, na których się nie znasz! Jeśli dostaniesz wezwanie
        na przesłuchanie to się dowiesz w jakim charakterze i tu ci podpowiem, że
        będzie to w charakterze świadka.
        A tak na marginesie który z was pracując np. na etacie i zarabiając
        jakiekolwiek pieniądze nie odprowadza podatku czy zus-u? Ilu z was pracodawca
        daje kasę bez żadnych potraceń. Nie mówię tu o szarej strefie, bo w wielu
        prywatnych zakładach tak jest - no ale te osoby zdziwią się, kiedy dostaną
        wyliczony zarobek przez zus w dniu przejścia na emeryturę - ale to już ich
        sprawa.
        Ludzie opanujcie się z tym atakowaniem ludzi, którzy kontrolują nasze podatki!
        Już mam dośc czytania, ze skarbowcy to same nieroby i jełopy!!
        Albo może lepiej plujmy na wszystkie branże - won z nauczycielami - to
        niedouczone głupki, won z poilicją - ci to w ogóle niewykształceni, won ze
        wszystkimi, którzy pracują i robią coś dla nas!!
        Nie zaprzeczę - w kazdej branży zdarzają się czarne owce, które psują dobry
        obraz danej grupy zawodowej - ale nie zastanawia was to, że tylko wtedy jest o
        nich mowa? Czy ktoś słyszał coś pozytywnego o dobrym nauczycielu, super
        policjancie czy uczynnym urzędniku? Taki materiał byłby zbyt nudny dla każdego
        reportera, bo któżby chciał czytać o pozytywach?
        Tylko jedno jest bardzo ciekawe w takiej nagonce - kiedy osoba plująca na
        innych nagle znajdzie się właśnie w tej zienawidzonej grupie zawodowej, zaczyna
        tam pracować - patrzy już na to z innej strony. Cóż kochani punkt widzenia
        zależy od miejsca siedzenia.
        Róbmy swoje i oszczędźmy sobie i innych takich ciekawych komentarzy.
        • Gość: mofnet Re: Pani mgr-naczelnik a zwykła idiotka. IP: *.dsl.tulsok.swbell.net 16.12.06, 17:24
          Ty, mofnet, skarbowcy to sami idioci. Dlaczego? Przeczytaj co ta baba plecie o
          liczeniu samochodow i wzywaniu na przesluchania. A ona nalezy do aparatu
          represji skarbowej.

Teraz - przepisy nalezy robic zyciowe a nie uprawiac ekstreme. A ekstreme
          zaczynamy(wlasciwie zaczynacie, hehehe) w Polsce miec, bo panstwo socjalne
          potrzebuje szmalu na przekupienie roznych grup wyborczych.

A jak tam wasze osiagniecia w rejestracji firmy w 1 okienku ? nie udalo sie ?
          HEHEHE, burdel w panstwie, korupcja, znajomosci, etc. jeszcze dlugo sie nic nie
          zmieni...

• Gość: Michal Re: Pani mgr-naczelnik a zwykła idiotka. IP: *.chello.pl 15.12.06, 12:12
        Na jakiej podstawie ? Proszę bardzo:
        Ordynacja podatkowa
        Art. 196. § 1. Nikt nie ma prawa odmówić zeznań w charakterze świadka, z wyjątkiem małżonka strony, wstępnych, zstępnych i rodzeństwa strony oraz powinowatych pierwszego stopnia, jak również osób pozostających ze stroną w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli. Prawo odmowy zeznań trwa także po ustaniu małżeństwa, przysposobienia, opieki lub kurateli.

Kodeks karny
        Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
    • Gość: Marcin Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza IP: 213.25.198.* 15.12.06, 11:08
      Pierwsza rzecz - na kwaterach prywatnych zatrzymują się głównie ludzie
      przyjeżdżający do Zakopca na parę dni, a zatem raczej na krótko. W warunkach
      stałej rotacji turystów uchwycenie wszystkich noclegów jest właściwie
      nierealne - pod każdym podejrzanym domem musiałby codziennie stać policjant czy
      pracownik skarbówki. Po drugie, nadal dużo osób przyjeżdża do Zakopanego
      pociągami czy autobusami - w wykryciu, gdzie oni nocują, liczba samochodów
      przed domami i spisywanie ich numerów rejestracyjnych niewiele pomoże. Po
      trzecie, nie bardzo wiem, jak policja sobie wyobraża organizacyjnie sprawdzanie
      w całej Polsce, co robiły w Zakopanem poszczególne osoby. Trudno sobie
      wyobrazić, aby jeździli po kraju zakopiańscy policjanci albo, żeby takie osoby
      miały przyjeżdżać do Zakopanego celem złożenia zeznań (kto za to zapłaciłby ?).
      Jeśli natomiast będą o to proszeni w drodze pomocy funkcjonariusze z innych
      jednostek, na pewno będą bardzo "szczęśliwi" z powodu dodatkowych zadań i będą
      wszystko robili, aby się takich spraw pozbyć. Już sobie wyobrażam warszawskiego
      dzielnicowego sprawdzającego, co obywatel z jego rewiru robił w Zakopanem,
      zwłaszcza jeśli nic nie można temu obywatelowi zarzucić.
    • Gość: liberał Chcieliście socjalistów to będziecie mało zarabia- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 11:14
      -li ,a dużo płacili za wszystko . SLD to socjaliści i PiS to socjaliści ,a po
      wyczynach Gilowskiej to już PO są dla mnie socjalistami ,wygląda na to że nie
      ma na kogo głosować w tym kraju . Czas na emigrację .
      • jhbsk Re: Chcieliście socjalistów to będziecie mało zar 15.12.06, 11:41
        Święta prawda, z tą różnicą, że Gilowska zaczęła mieć kretyńskie pomysły po
        wyrzuceniu z PO.
    • Gość: TURYSTA ostro z nimi!! potrafią wynająć nawet kibel przero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 11:18
      OSTRO ZA NICH!!! - OFERUJA NAWET POKOJE PRZEROBIONE Z KIBLI.JEST TAKI DOM PRZY
      ULICY " U TADZIAKÓW". NA POCZATKU WSZYSTKO WYGLADAŁO OK. ALE DOPIERO POTEM
      WYSZŁO SZYDŁO Z WORA
      1/ WYLACZNIK SWIATŁA NIE W POKOJU ALE NA ZEWNATRZ
      2/ JUŻ PO PIERWSZEJ PRZESPANEJ NOCY, CZUJE SIE,ŻE COS WISI W POWIETRZU
      TEGO "APARTAMENTU"
      3/ MIKROSKOPIJNE OKIENKO
      PO ODSŁONIECIU MAKAT ZE SCIANY UKAZUJA SIE POZOSTAŁOSCI INSTALACJI WODNEJ
      4/ POZOSTAŁOSCI PO KIBLU JUZ NIE SZUKAŁEM PO DAŁEM DYLA Z TEGO DZIADOSTWA
      A W OGÓLE TAM BYŁ BRUD I SMRÓD
      1/ KIBEL CAŁY BRĄZOWY W SRODKU
      2/ Z WANNY WYBIJĄJACA WODA ZE SZLAMEM
      3/ ZAPACHY TUSZOWANE CAŁA MASA ELEKTRYCZNYCH PACHNIDEŁ
      CZĘŚĆ MIESZKAŃCÓW ZAKOPANEGO TO OBŁAKANI LUDZI W TEMACIE PIENIEDZY.
      ONI POWINNI SIE LECZYĆ Z TEGO UZALEZNIENIA.
      SŁYSZAŁEM AWANTURE O 20 ZL MIĘDZY MAŁZONKAMI WYNAJMUJACYMI POKOJE I NAPRAWDE
      CZUŁEM SIE BARDZO NIESWOJO.
      CHĘĆ ZYSKU MOŻE UMYSŁ LUDZI DOPROWADZIC DO OBŁEDU.
    • Gość: kaja Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na czarno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 11:23
      bardzo słusznie niech płacą podatki
    • kaner Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na czarno 15.12.06, 11:25
      zakopane to syf i malaria,
      tlumy ludzi nie warto tam jechac,
      sa cichsze i z lepszymi szlakami miejsca
      i duuuzo tansze.
      • marcjank Masz rację - kocham góry, ale Zakopane... 15.12.06, 11:56
        ... od dawna omijam, bo są o wiele ciekawsze, górskie miejsca na wypoczynek. I
        to w Polsce. Rok temu wdepnąłem do Zakopca przejazdem i byłem zszokowany. Powiem
        krótko: hałas, smród spalin, dzikie skubanie turystów itp. Słowem - badziewie.
        Popatrzyłem sobie tylko na Giewont i dałem dyla. Szkoda czasu na... marnowanie
        czasu w takim ,,kurorcie''. Pozdrawiam.
    • xioncpb Re: Walczą z gazdami wynajmującymi kwatery na cza 15.12.06, 11:27
      Pozostaje pogratulować skarbówce metod rodem z instrukcji dla NKWD czy SS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka