Dodaj do ulubionych

Z rolnika do informatyka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 09:18
dobre
Obserwuj wątek
    • Gość: tez kobieta Re: Z rolnika do informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 09:26
      wystarczy z ekobieta kieruje gmina i prosze jak potrafi z niczego cos osiagnac.
      Brawo dla pani wojt. Brawo i Szacunek
      • winku A co ma płeć do rzeczy? 03.01.07, 10:01
        Pewnie, że brawo tylko nie wiem co tu ma do rzeczy płeć. Ot po prostu gminie przewodzi logiczna osoba, ktora zna sie na tym co robi i konsekwentnie realizuje swoją wizję! Nie pakujmy feminizmu tam gdzie chodzi po porstu o rozsądek!
        Serdeczne gratulacje!
        • Gość: Macho Re: A co ma płeć do rzeczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 10:09
          Ponieważ kobieta poza w*k*u*r*w*i*n*i*e*m ucha ma parę zalet kieruje się
          sumieniem i sercem i uważam że jeśli nie pije za wiele proponuję kobietę na
          prezydenta oraz na premiera Polski,bliźniaczkom dziękuję.
      • halev Re: Z rolnika do informatyka 03.01.07, 11:04
        I tak powinno być!
      • Gość: dj Re: Z rolnika do informatyka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.01.07, 10:26
        ...a w AGORZE JEST TAK: "ZE SMIECIARZA DO DZIENNIKARZA " , PARSZYWCY ....FEEEE
    • Gość: Krzyk Z rolnika do informatyka IP: *.bbtec.net 03.01.07, 10:00
      A jednak bedziemy druga Japonia;-)
    • Gość: bialczew Z rolnika do informatyka IP: *.chello.pl 03.01.07, 10:04
      bzdura na kolkach. Pomoc unijna to jeden wielki przekret ! wystarczy policzyc
      wydano 1,5 mln zl i co ?? przeszkolono 200 osob czyli na jedna osobe 7500 !! i
      za co ?? za to zeby ktos mogl sobie po internecie posurfowac ? pamietajcie
      pomoc unijna to tez nasze pieniadze i nasze gigantyczne podatki. tylko upr.
      • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Z rolnika do informatyka 03.01.07, 10:11
        Tak jak olbrzymia część tzw. szkoleń z środków UE.
        Cieszy mnie, że gmina się rozwija, ludzie nabierają umiejętności, ale przeraża
        mnie jakie przy okazji odchodzą przekręty.
      • hecer Re: Z rolnika do informatyka 03.01.07, 11:17
        > wydano 1,5 mln zl i co ?? przeszkolono 200 osob czyli na jedna osobe 7500 !!
        > i za co ?? za to zeby ktos mogl sobie po internecie posurfowac ?

...tak, za to zeby ktos nauczyl sie serfowac w necie. Cos co dla ciebie jest
        oczywiste a dla mieszkanca wioski na zywiecczyznie jest zupelnie nieznazne. Bez
        netu nie masz szans na dobra prace i godziwe zarobki, nie ma rownych szans.

A ile to kosztuje? 25 komputerow, dostep do netu, praca informatyka... Duzo
        wyszlo ale ja tu przektetu nie widze.

Szacun dla wójta Małgorzaty Pępek ze Ślemienia. Respekt i szacun!!!
        • Gość: bialczew Re: Z rolnika do informatyka IP: *.chello.pl 03.01.07, 12:00
          Za taki kurs komercyjny cena nie bylaby wyzsza niz 1000 zl za osobe,
          tutaj poszlo 7500 zl.

Wiekszosc z tych ludzi nigdy z tej wiedzy nie skorzysta albo sporadycznie.
          Jaka prace znajdzie przeszkolony 40-50 letni rolnik ?? jako informatyk ??
          wolne żarty !
          Jest mnostwo pracy np. w budownictwie i tym byli rolnicy powinni sie zajac a
          nie informatyka. a jak ktos chce sobie poczytac gazeta.pl to niech sie tego
          nauczy za wlasne pieniadze a nie moje ;-).

> A ile to kosztuje? 25 komputerow, dostep do netu, praca informatyka... Duzo
          > wyszlo ale ja tu przektetu nie widze.
          Biore udzial w kilku projektach unijnych i dlatego twierdze ze jest to
          przekret. Paru cwaniaczkow (takich jak ja m.in.) wyciaga kase z brukseli a
          reszta do tego doklada.

• Gość: ocean Re: Z rolnika do informatyka IP: *.as.kn.pl 03.01.07, 13:02
            Paru cwaniaczkow (takich jak ja m.in.) wyciaga kase z brukseli a
            > reszta do tego doklada.
            >

Typowa moralnosc eurosceptyka... jestem liberałem, nie znosze wszelkich
            dotacji, zapomóg itd, ale jak juz są to jazda do koryta i nabrać całymi
            garsciami ile się da dla mnie... rozumiem, ze przekretem nazywasz wysoki
            procent od przyznanej dotacji jaki sobie naliczasz??? Ale powiem Ci, że dzieki
            rewolucji cenowej jaka już niebawem nastąpi twoje dni są policzone...
            cwaniaczku za dyche:)
            • Gość: bialczew Re: Z rolnika do informatyka IP: *.chello.pl 03.01.07, 14:10
              jaka rewolucja cenowa ?
              • Gość: ocean Re: Z rolnika do informatyka IP: *.as.kn.pl 03.01.07, 21:44
                przekonasz się jaka chłystku
          • Gość: Centrala Re: Z rolnika do informatyka IP: 85.94.243.* 03.01.07, 15:20
            Do czasu. Jak za rok przyjedzie do was audytor z trybunalu obrachunkowego to
            wszystkie cwaniaczki beda sie musialy zrzucic aby kase oddac. Jak nie to
            prokurator, sad i wiezienie.
            • Gość: bialczew Re: Z rolnika do informatyka IP: *.chello.pl 03.01.07, 16:17
              >Do czasu. Jak za rok przyjedzie do was audytor z trybunalu obrachunkowego to
              > wszystkie cwaniaczki beda sie musialy zrzucic aby kase oddac. Jak nie to
              > prokurator, sad i wiezienie.

bez zartow. przekrety sie robi legalnie. elegancko napisany biznes plan.
              udokumentowane wydatki. kasa plynie z Unii.
              w raportach wszyscy zadowoleni. premier sie cieszy.
              audytor tez sie cieszy. w koncu to nie jego pieniadze ;-)

wszystkie dotacje powinny zostac zlikwidowane i to jest jedyna metoda
              rozwiazania problemu.
              • Gość: ocean Re: Z rolnika do informatyka IP: *.as.kn.pl 03.01.07, 21:46
                bialczew, prezentujesz nam tutaj oficjalna wykładnie moralnosci UPR'u???
                • Gość: bialczew Re: Z rolnika do informatyka IP: *.chello.pl 04.01.07, 13:20
                  >bialczew, prezentujesz nam tutaj oficjalna wykładnie moralnosci UPR'u???
                  pare slow wyjasnienia:
                  jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkich dotacji unijnych. uwazam ze te
                  pieniadze sa marnowane i zdecydowanie lepiej byloby obnizyc podatki i pozwolic
                  sie firmom rozwijac swobodnie.
                  jako przedsiebiorca musze jednak korzystac z dotacji bo w przeciwnym wypadku
                  konkurencja mnie po prostu zniszczy cenowo.
                  Inny przyklad : jestem przeciwnikiem obowiazkowego ubezpieczenia zdrowotnego
                  ale skoro je place to pozniej z niego korzystam.

Nie widze wiec sprzecznosci w krytykowaniu dotacji ale korzystaniu z nich.
    • Gość: ss i z ato należy się kolejny doktorat hc dla andriu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 10:05
      Lepper the best
    • Gość: bialczew bzdura na kolkach !! IP: *.chello.pl 03.01.07, 10:10
      bzdura na kolkach. Pomoc unijna to jeden wielki przekret ! wystarczy policzyc
      wydano 1,5 mln zl i co ?? przeszkolono 200 osob czyli na jedna osobe 7500 !! i
      za co ?? za to zeby ktos mogl sobie po internecie posurfowac ? pamietajcie
      pomoc unijna to tez nasze pieniadze i nasze gigantyczne podatki. tylko upr.
      • laureno Re: bzdura na kolkach !! 03.01.07, 10:18
        >> przeszkolono 200 osob czyli na jedna osobe 7500 !!

Przesadzasz. Za tą kasę zapewne np. zakupiono komputery.
        25 komputerow to wydatek kilkudziesieciu tysiecy zl.
        Przeszkolenie trenerów, którzy mogą kontynuować nadal
        swoją pracę, łacze internetowe dla gminy, itp.
        Wiele, pewnie większość tych kosztów jest jednorazowa.
        A różnica kosztów przeszkolenia 200, czy 400 osób
        nie będzie wynosiła 100%.
        • Gość: tr Re: bzdura na kolkach !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 10:27
          > Przesadzasz.
          być może, ale... projekty UE mają to do siebie, że hm...
          koszty są kilka(naście) razy większe niż "zdroworozsądkowe";

> Przeszkolenie trenerów

+ "koncepcja" kursu pewnie pochłonęły 2/3
          z wymienionej w tekście kwoty...

> A różnica kosztów przeszkolenia 200, czy 400 osób
          > nie będzie wynosiła 100%.

projekt pewnie zakończony, kasa wydana więcej kursantów
          nie będzie...
          • Gość: jio Re: bzdura na kolkach !! IP: 198.28.69.* 03.01.07, 12:36
            Czytać nie umiesz/ Przeszkolono 200 osób, następna setka czeka w kolejce.
            Ludzie na litość boską, czytania ze zrozumieniem uczą w podstawówce!
            • Gość: bialczew Re: bzdura na kolkach !! IP: *.chello.pl 03.01.07, 13:00
              > Czytać nie umiesz/ Przeszkolono 200 osób, następna setka czeka w kolejce.
              > Ludzie na litość boską, czytania ze zrozumieniem uczą w podstawówce!

czeka w kolejce na nastepny program unijny i nastepna dotacje (1,5 mln) ;-)
      • drzejms-buond nareszcie! 03.01.07, 10:20
        myśl globalnie- działaj lokalnie!

moze "nasz chłop" przestanie w końcu "choiną palić" a zastosuje...biomasę
        :-P
        • Gość: tito to jest cytat z Tity IP: *.europarl.eu.int 03.01.07, 13:58
          > myśl globalnie- działaj lokalnie!

"Mislimo globalno, radimo lokalno"
    • Gość: leming Z rolnika do informatyka IP: *.aster.pl 03.01.07, 10:31
      Obce języki... Nieźle.
      Ale po polsku w takim kontekście piszemy jednak "a nuż". Wiem, od "Metra" za
      dużo nie można wymagać, ale bez przesady.
    • mlody_fendt Z rolnika do informatyka 03.01.07, 10:41
      Internet na wsi nie powinien stanowić problemu, zwłaszcza ze względu na młode
      pokolenie, które juz posiada komputery ( no może nie wszedzie) i orientuje sie
      w przynajmniej podstawowej obsludze. problemy z Internetem będą raczej natury
      technicznej oraz finansowej. technicznej bo nie wszędzie sa łącza
      telekomunikacji (mam na myśli szerokopasmowy internet) a z radiowym moga
      pojawiać sie problemy z zasiegiem. Natomiast finansowe to opłaty za internet,
      nie ukrywam, że duże. uważam, że Internet powinien on byc znacznie tańszy. Tym
      bardziej Rząd powinien kłaść nacisk na obnizke cen za Internet jesli mysli o
      unowoczesnianiu wsi.Niższe ceny będą również korzystne i dla miast.
    • jack_ryan Ale byk! 03.01.07, 10:48
      Powinno być "a nuż" a nie "a nóż"!
    • Gość: betsaida Z rolnika do informatyka IP: *.icpnet.pl 03.01.07, 10:54
      Z treścią się zgadzam, komputery i agroturystyka to największe szanse regionów
      wiejskich w Poslce. Ale NÓŻ? W sensie turysta przyjedzie z nożem czy jak?
      Powinno być "a nuż" od "nuże" a nie "noża".
    • 11tadeusz11 Bez jaj ! 03.01.07, 11:26
      Nie uwierzę w informatyka spod Żywca . Chyba że lecicie na żywca . Tam baba jest
      od dawania dupy i nic więcej . Feministkami to one być nie chcą .
    • Gość: muntu Piękne i budujące IP: *.chello.pl 03.01.07, 11:33
    • matylda57 Z rolnika do informatyka 03.01.07, 11:57
      To wszystko bardzo piękne i godne pochwały. Nauka języków obcych jest też ze
      wszech miar godna pochwały, natomiast motywacja tej nauki mnie przeraża:
      rozumiem - uczyć się języków obcych po to: żeby czytać obcojęzyczne strony w
      internecie, żeby umieć zagadać, kiedy się tam pojedzie i w ogóle dać sobie radę
      na Zachodzie( o ile sie tam znajdziemy). Przeraża mnie natomiast ten nasz polski
      służalczy sposób myślenia: będę się uczyć języków obcych, zeby umiec porozumieć
      się z obcokrajowcami, którzy łaskawie zechcą odwiedzic nasz kraj! A ten
      ocokrajowiec, który decyduje się spędzić u nas urlop, czy założyć firmę nie
      powinien nauczyć się języka poskiego, żeby móc u nas funkcjonować? Wmawia sie
      nam - Polakom, że mamy się uczyć języków obcych, bo jak pojedziemy za granicę,
      to obciach, jak się tego języka nie umie. A dlaczego nie jest obciach dla
      obcokrajowca, który odwiedza nasz kraj i nie zna naszego języka. Jeszcze my się
      mamy martwić, zeby się z nimi dogadac we własnym kraju? Sami siebie spychamy tym
      sposobem myślenia do roli podrzędnej wśród innych krajów.
      • Gość: jan2 Re: Z rolnika do informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 13:20
        Witam.Pozwolę sobie na maleńką uwagę. Języki obce zawsze są potrzebne. A
        rolnikom z funkcjonującym biznesikiem...toż to radocha jedna i tyle. Tak nieco
        za wzniośle zechciała Pani to ująć. Pozdrawiam i więcej optymizmu.
    • Gość: telemach dziwny swiat s-f. IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.07, 12:17
      "Sprzęt komputerowy w każdym gospodarstwie podłącza informatyk"

Ciekawe do czego? Najciekawszego w artykule brakuje.
      Najprawdopodobniejsze jest jednak, ze informatyk podlacza tenze sprzet do
      archaicznego gniazdka telefonu soleckiego i chlop moze sie ustawic w kolejce do
      telefonowania, wysylania faksu lub tez moze sprobowac wejsc do internetu za
      posrednictwem lacza DODZWANIANEGO TEPSY - z oszolamiajaca szybkoscia 28 kB/s
      zdola juz po pol godzinie zonbaczyc reklamowe banery portalu GW.
      • Gość: light my fire Re: dziwny swiat s-f. IP: *.autocom.pl 03.01.07, 12:22
        pewnie światłowód jest w całej wsi
    • Gość: ant efekty już widać od dawna, po wypisywanych IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.07, 13:33
      odpowiedziach,
    • Gość: mishka Z rolnika do informatyka IP: *.bulldogdsl.com 03.01.07, 13:54
      Wychowalam sie na wsi, teraz mieszkam w bardzo duzym miescie. Kiedy mama
      powiedziala mi przez telefon, ze wiekszosc naszych sasiadow jest polaczona
      siecia, nie moglam dac wiary. Oby tak dalej:)
    • Gość: Pablo Z rolnika do informatyka IP: 80.51.47.* 03.01.07, 14:00
      Rolnicy to wszystko mają za darmo!I do tego podatków nie płacą.Ja właśnie
      straciłem prace i będę musiał płacić podatek dochodowy od zasiłku 521.90 zł
      brutto.Gdzie tu sprawiedliwość?Czas wyjechać.
    • kuku.ryku internet zmienia wieś.... 03.01.07, 14:14
      w globalną wiochę :)

A skończy się na tym, że Wieśmaki nie obsieją na wiosnę roli i następnych żniw
      nie będzie. Drastycznie zmniejszy się bezrobocie na wsi - wszyscy rolnicy staną
      się bzinesmenami w firmie Logomedia. Jest też szansa na to, że pojawią się nowe
      postacie medialne takie jak nowy Jasio Śmietana, Pukwaterek czy Psikuta, i inne
      genialne osobistości z forum Onet.pl.
      Wszystkie kobiety na laptoki!

Piejo kury piejo, ni majom Leppera :)

• Gość: countrygirl Re: internet zmienia wieś.... IP: *.washdc.fios.verizon.net 03.01.07, 23:33
        dlaczego ty jestes taki prostak?, Caly zespol z Wiednia i lata terapi tobie
        trzeba. Ja sie wychowalam na wsi. Wyjechalam z Polski40 lat temu.Mieszkalam na
        3 kontynentach Mozna powiedziec ,ze jestem sukcesem.
        Mnie sie plakac chce jak czytam takie pisanie jak twoje. W krajach wysoko
        rozwinietych nie patrzy sie z gory na wies. Jest nie legalnie kwalifikowanie
        ludzi ze wzgledu na miejsce pochodzenia wieku Itd.
        . Tobie dziecko najprawdobodobnie brak w wiary w siebie Twoje zycie musi byc
        malo ciekawe.
        Lata temu bardzo dobry profesor powiedzial mi ze najlepszym kandydatem na
        zalozyciela wlasnej firmy jest kulak, jak to zrozumiesz to jest jakas szansa
        zyciowa dla ciebie.
        Kazdy powinien miec szanse uzywania internetu powiedzial by moj syn ktory jest
        jednym z lepszych informatykow.

• Gość: Góral Re: Z rolnika do informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 14:14
      Witam! Mieszkam w tej gminie, i szczerze dziwie sie ze artykuł ukazał sie nie tylko w prasie lokalnej ale i ogólno polskiej. Cieszy mnie to bo jest to swoista promocja. Jako mieszkaniec wiem ze ludzie korzystaja z tego kursu i dziwie sie szczerze tym ktorzy go potepiaja. Kszt zakupu komputera, oplat zwiazanych z internetem, pracy informatyka oraz calej masy innych materiałów pomocniczych jest nieoceniony. Oburzonym rozrzutnościa na gmine i wies odpowiem krotko- ironicznie... po co głupim wiesniakom wiedza, po co internet, po oc starszych ludzi przyblizac do swiata i otwierac im oczy na nowe perspektywy rozwoju, choćby agroturystycznego? W koncu niech rozwijaja nam sie tylko miasta i inteligencja tam mieszkajaca... To tyle z przygany. Szanujmy siebie i rozwoj jakiego swiadkami jestesmy, nie zamykajmy sie w ciasnych celach naszych uprzedzen. Pomysl dobry, zreszta sam fakt uznania inicjatywy za ciekawa przez dziennikarza jest ocena sama w sobie.
    • Gość: Miroslawa Jeunot Z rolnika do informatyka IP: *.w86-218.abo.wanadoo.fr 03.01.07, 14:15
      Wszedzie trafiaja sie ludzie inteligentni i przdsiebiorczy.W ten sposob
      wychodzi sie z niewiedzy i ciemnoty. Brawo Pani Soltys i dalszego powodzenia.
      Internotka z Francji. Jesli chcecie napisac kilka slow to podaje Wam adres:
      stanislas2@wanadoo.fr
    • bardzosztywny Z rolnika do informatyka 03.01.07, 14:18
      Posiadam komp.za 3,5 tys.zł.od ok.3 lat(zaznaczam że nie jestem rolnikiem ani
      bogaczem na komp. oszczędzałem ok. 3lat i jestem na zasiłku p.emerytalnym) sam
      sie wszystkiego nauczyłem i nie rozumiem tego entuzjazmu.Jedyny chyba tego efekt
      to coraz więcej cymbalskich bez kultury wpisów na tym tu i innych forach
      • Gość: reem Re: Z rolnika do informatyka IP: *.tcompressor.com 03.01.07, 16:06
        mnie tylko interesuje ile lat mają Ci wszyscy ,którzy wszystko krytykują ,na
        tym portalu i na wielu innych.
    • Gość: Yarek Z rolnika do informatyka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.07, 15:52
      Swietnie. Jest nadzieja dla Polski. Tylko co na to rodzina Giertychow?
    • Gość: sushi Z rolnika do informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 16:14
      Dobrze,ze ktos ma glowe na karku. Gdyby tak nasza kochana Władza dorosła i
      zaczela inwestowac w systemy informatyczne to wygoda dnia codziennego moglaby
      byc o wiele wieksza, ale po co lepiej ślina, papier rodem z PRL. Tutaj
      przyjajmniej ktos sie czegos nauczy. Chyba wysle moja mame na taki kursik :)
    • Gość: Zear Fachowy kurs? IP: 82.177.98.* 03.01.07, 16:33
      Obawiam się, że był to kolejny kurs z cyklu "Nauczę cię obsługi IE".
      Tak, tak.. większość z nich wpaja bzdurne ideologie, jakoby komputer kończył się na systemie firmy M$, a internet to "to niebieskie E".
      Mam nadzieję, że się jednak mylę..
      • Gość: Krzysiek Re: Fachowy kurs? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 23:04
        I wiele się nie mylisz. Ja też, tak ze dwa lata temu, uczestniczyłem w podobnym
        kursie. Nie nauczyłem się praktycznie niczego ponad to, co juz potrafiłem
        wcześmiej, choć dostęp do komputera miałem raczej sporadycznie. Jedynym powodem
        uczęszczania na owe "zajęcia", była możliwość (po krótkiej części obowiązkowej)
        serfowania po sieci. Wyglądało to tak: pani instruktorka zapoznawała nas z
        zaletami Worda, czy czymś podobnym, a potem mówiła, że komputery są do waszej
        dyspozycji, i róbcie co chcecie.
    • Gość: wieśniakinternetow Z rolnika do informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 16:49
      za takie pieniądze to by doktoraty zrobili,a nie tylko kursy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka