nessie-jp 19.04.07, 20:16 "by film trafił do otwartej dystrybucji w internecie, najpierw muszą go pokazać bezpłatne stacje telewizyjne." To chyba leciutki absurd... Zważywszy na to, ilu filmów nigdy nie pokazały 'bezpłatne' stacje telewizyjne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: TMerlin Do kina pójdziesz z myszką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 08:02 No oczywiscie TYLKO uzytkownicy Windowsa moga skorzystac z tego systemu. A ja jak nie mam Windowsa to co ?? musze sobei zakupic i zainstalowac ?? Czy aby to nie zagrywki monopolistyczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Do kina pójdziesz z myszką 20.04.07, 08:58 Gość portalu: TMerlin napisał(a): > No oczywiscie TYLKO uzytkownicy Windowsa moga skorzystac z tego systemu. A ja > jak nie mam Windowsa to co ?? musze sobei zakupic i zainstalowac ?? Czy aby to > nie zagrywki monopolistyczne ? ***************************************** Ja jestem użytkownikiem Windowsa - ale z odinstalowanym WMP. I nie zamierzam tego zmieniać dla serwisu oferującego trzy tytuły. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov No, wymagania to mają niezłe… 22.04.07, 11:27 - Windows (pewnie XP minimum) Windows Media Player i łącze 2 mbit. Do tego _tylko_ streaming i DRM na dokładkę. Z czym do ludzi? Dziękuję, zostaję przy "kinach" P2P. Już chyba wypożyczalnie lepsze. Albo normalne kino, trzeba się przejść i zapłacić 10 zł, ale mam porządny odbiór i nikt nie wymaga ode mnie kosmicznego łącza i zasyfionego systemu. __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Ciule, które chcą się wzbogacić na niczym IP: *.ksknet.pl 22.04.07, 16:41 do roboty, za łopatę chwyć a nie wciskaj ludziom kit który dostają w telewizji za darmo. Ciule chcą Mercedesami jeździć, nie zakasając rękawów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfr Re: Ciule, które chcą się wzbogacić na niczym IP: 62.121.124.* 22.04.07, 17:36 sio stąd, polaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Oferta jedynie dla Polaków w Irlandii, UK itp IP: *.icm.edu.pl 22.04.07, 18:11 którzy nie mają wypozyczalni video/dvd za rogiem. "Ale przedstawiciele spółki przekonują, że już przy szybkości łącza 512 kb/s jakość jest lepsza niż na kasecie VHS." Może, tyle że od dobrych kilku lat standardem jest jakość DVD i filmy wypożycza sie na płytach DVD. To że kiedyś ludzie ogladali VHS nie oznacza że znów zechca oglądać filmy w tej jakości. Tak samo kiedyś ludzie cieszyli sie z czarno-białego tv ale nie oznacza to że znów bedą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami [...] IP: 62.233.164.* 22.04.07, 17:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.freud Re: Do kina pójdziesz z myszką 21.04.07, 01:52 Gość portalu: TMerlin napisał(a): > No oczywiscie TYLKO uzytkownicy Windowsa moga skorzystac z tego systemu. A ja > jak nie mam Windowsa to co ?? musze sobei zakupic i zainstalowac ?? Niekoniecznie. Ludzie nie mający Der Dziennik, nie mogą czytać wspaniałych artykułów Cezarego Michalskiego na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfr Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: 62.121.124.* 22.04.07, 13:01 Prosze o wskazanie otwartych kodekow czwartej generacji, porownywalnych jakosciowo z Windows Media. Podobna prosba dotyczy wskazania otwartego systemu DRM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medi Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: *.acn.waw.pl 22.04.07, 14:09 xvid, quick time nawet divx. Co do DRM.. dobry DRM to jego brak.. powoli już zaczynają to rozumieć koncerny muzyczne.. na przemysł filmowy widać jeszcze trzeba chwilę poczekać.. Póki co dalej pozostaje nam P2P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 16:49 > Prosze o wskazanie otwartych kodekow czwartej generacji, porownywalnych jakosci > owo z Windows Media. Podobna prosba dotyczy wskazania otwartego systemu DRM. Aktulanie jest Xvid + Vorbis Ogg, w przyszlosci opracowywany przez BBC Dirac + Vorbis Ogg Otwarte DRM? :D Brak DRM. Chociaz tak naprawde to kazde DRM jest 'otwarte', bo daje uzytkownikowi i to co jest zamkniete, i klucz do tego. Zlamanie systemu DRM to tylko kwestia znalezienia tego klucza. Nie da sie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfr Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: 62.121.124.* 22.04.07, 17:35 A jak stoimy ze wsparciem XVida i Vorbisa w "typowej instalacji" u "typowego użytkownika"? A co do braku DRMa - dostawcy treści jeszcze do tego nie dojrzeli. MUSI być DRM. To jaki proponujesz? Bo ja mam do wyboru MSDRM, co do którego mam pewność, że jest na większości komputerów, bądź inne wynalazki typu Macrovision DRM, które użytkownik będzie musiał doinstalować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Do kina pójdziesz z myszką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 09:01 super pomysł jestem z małej miejscowośći i wyjazd do kina to wielka wyprawa Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Do kina pójdziesz z myszką 20.04.07, 14:23 taaa tylko ta ich oferta to filmy które już dawno każda wypożyczalnia ma za te 5 zł w swojej ofercie na dvd ... zakładając, że jak ktoś ma łącze 512 i kompa z czytnikiem dvd to po ch.. mu to całe kino netowe w jakości vhs ??? to ja chyba jednak pozostanę przy wypożyczalniach. Pomysł dobry ale to jeszcze nie to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Do kina pójdziesz z myszką IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.07, 11:24 Ta oferta to tragedia. Skoro nie trafia do e-kina ich hity - "Pan i Pani Smith", "Tajemnica Brokeback Mountain", "Miasto gniewu" czy "Aleksander", ktore juz od dawna pokazuje chocby canal+ to ja nie wiem z czym oni do ludzi... To nie jest warte ani zetki. Juz widze jak to wszystko sie tnie, jakie maja niewypaly jak chocby "oda do radosci" z beznadziejna jakoscia dzwieku na itvp.pl. Szkoda czasu i pieniedzy. Lepiej wydac je na prawdziwe kino albo wykupic abonament w cyfrze+ a bedzie o wiele wieksza korzysc z tego.. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Do kina pójdziesz z myszką 22.04.07, 12:05 Gość portalu: Michu napisał(a): > Ta oferta to tragedia. Skoro nie trafia do e-kina ich hity - "Pan i Pani > Smith", "Tajemnica Brokeback Mountain", "Miasto gniewu" czy "Aleksander", ktore > > juz od dawna pokazuje chocby canal+ to ja nie wiem z czym oni do ludzi... Wideo na życzenie to świetny pomysł. Jakkolwiek nazwanie tego e-kinem to tylko marketingowy bełkot bo z kinem jako takim nie będzie to miało nic wspólnego jeszcze przez ładnych parę lat. Ale jest cała masa filmów, które zostały już dawno wyemitowane w bezpłatnej telewizji i które wiele osób chętnie obejrzałoby jeszcze raz. > To > nie jest warte ani zetki. Ile ja się naczekałem żeby sobie obejrzeć "Test pilota Pirxa". W końcu wyszedł na DVD ale takich filmów na które mam apetyt jest cała masa. A kinowe hity (choć zazwyczaj są to gnioty) jeszcze długo będzie dużo lepiej obejrzeć w kinie. To jak różnica między wizytą w Kościele a słuchaniem Radia Maryja :) > Juz widze jak to wszystko sie tnie, jakie maja > niewypaly jak chocby "oda do radosci" z beznadziejna jakoscia dzwieku na > itvp.pl. Brakuje rozwiązań. Nie wiem co się dzieje jak podczas transmisji wspaniała TPSA na przykład będzie miała nieprzezwyciężone problemy techniczne. Zwracają kasę? > Szkoda czasu i pieniedzy. Lepiej wydac je na prawdziwe kino albo > wykupic abonament w cyfrze+ a bedzie o wiele wieksza korzysc z tego.. Wszystko ma swój zakres zastosowań. Jak raz na jakiś czas nachodzi chętka na objerzenie filmu to kupowanie abonamentu może być niedobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfr Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: 62.121.124.* 22.04.07, 13:04 to wynika z polityki licencyjnej dostawców treści. dopóki nie zobaczą oni, że kina internetowe to sensowne źródło przychodu, to polityka licencyjna nie ulegnie zmianie. oczywiscie najlepiej marudzic i nic nie robic w tym kierunku oraz krytykowac kazde nowe przedsiewziecie, ktore moze spowodowac zmiane stanu rzeczy. no ale to typowo polska cecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltazar Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 11:45 I dla tego cudu techniki trzeba doliczyć koszt windowsa+ dobrego komputera+ szybkiego łącza internetowego. PO co? Po to żeby obejrzeć kilka nieświeżych sucharów. Taniej wyjdzie zakup pakietu cyfra+, wprawdzie nie na żądanie, ale przynajmniej jakość DVD i tytuły które nie umierają już śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
patman 512 kbps? 22.04.07, 12:23 Przy takim bitrate'cie to sobie możecie statyczne obrazki pooglądać. Przy akcji będzie jeden wielki makroblok. Dziękuję, pozostanę przy DVB-S i DivX-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfr Re: 512 kbps? IP: 62.121.124.* 22.04.07, 12:56 ...albo bedzie mozna skorzystac z download'u zamiast streamingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: 512 kbps? IP: *.student.pw.edu.pl 22.04.07, 18:02 > Przy takim bitrate'cie to sobie możecie statyczne obrazki > pooglądać. Przy akcji będzie jeden wielki makroblok. > Dziękuję, pozostanę przy DVB-S i DivX-ie. Warunkiem oglądania tych filmów w przyzwoitej jakości jest posiadanie odpowiedniego łącza. Nie wiem jaki procent internautów ma w tej chwili 1Mbps (nie mówiąc o 2Mbps i więcej) ale dystrybutor nie przeskoczy wymagań technologii. W tej chwili pooglądają sobie ci, którzy mają odpowiednie łącze. Pozostali, którzy nie posiadają odpowiedniego "neta" niech psioczą na na swojego operatora, błagają rodziców o większą neostradę, albo czekają aż ceny spadną. Trudno tu winić twórców vod, że wymagają od endusera parametrów, jaką narzuca technologia. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: 512 kbps? 22.04.07, 21:12 Okej, zgadzam się co do łącza, ale dlaczego z tego będą mogli korzystać tylko użytkownicy Windows? Czy to nie dyskryminacja użytkowników innych systemów albo zachęta, bądź przymus do kupna Windows? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo chlopie wez sie odmotaj z tymi modlitwami IP: 195.46.231.* 23.04.07, 14:19 za duzo ojca dyktatora sie chyba nasluchales: jakie dyskryminacje? jakie monopolizacje? teraz to juz za pozno na takie komentarze, zwlaszcza nieprzemytslane. Sytuacja jest taka: a kto zabroni innym firmom oferowac swoje platformy - chcesz miec takiego softa pod linuchem czy innym os-em? to wez i napisz, albo zaproponuj to firmie, ktora w to uwierzy i wesprze inwestycje. Dzisiaj jest tak, ze infrastruktura int w PL jest za slaba i na moje oko to z 5 lat bedzie potrzeba aby kazdy w domu mial 1MB ale gwarantowany a moze i 10lat. Microsoft jest najszybszy i kazdy to chce wykorzystac na swoje - zazdroscisz ? napisz lepsze:))) i dodam, ze nie przepadam za Microsoftem, wrecz przeciwnie. Korzystalem do niedawna z hostingu php i przesiadam sie na asp - bo jest po prostu lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekkwr Do kina pójdziesz z myszką 22.04.07, 13:15 Raczej się nie sprawdzi, bo: 1. Wymagania sprzętowe z górnej polki 2Mb/s to b. dużo, w Polsce większość ma 512 kbit/s- jakość obrazu będzie kiepska 2. No i najważniejsze oferta: moim zdaniem warto, albo się skoncetrować na nowościach ( i zaproponować wypożyczalnię dvd wysylkową), albo na kinie niszowym, ambitniejszym nie wyswietlanym w Muliplexach- chętnie takie cuś bym obejrzal 3. Cena 5 pln- ok (jasny punkt projektu) pzdr Tomek www.podajdalej.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dariusz Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: 194.0.113.* 22.04.07, 13:29 haha, psy 2, wogole co to za film. na sraczu bym tego nie obejrzal a co dopiero za 5 zlotych. Po cholere ludzie sie pakuja w taki interes, to jest przeciez kpina z zaleznosci jakie wystepuja miedzy mozliwosciami technologii, a checia zarobku przez producentow. Ogolnie rzecz biorac tylko jakas nieporadna sierota wchodzi w spolke z dystrubutorem filmow, ktory pozwala na takie jakies shitowate filmy jak tu wymieniono. Poza tym rozglos medialny i dawaniem w nim przykladow takich jak w artykule, w mojej opinii DYSKWALIFIKUJE to przedsiewziecie jako warte uwagi, pieniedzy, lacza. Kino - to górnolotne nazewnictwo jeżeli chcielibysmy nim opisac to cos co powstaje. To jest po prostu dostep do filmow on demand i tyle. Syf i koniec. Gazeta jak zawsze rzuciła niusa i jest zadowolona. Wkurza mnie, że autorzy tekstów na tym portalu nigdy nie przedstwią 2 strony medalu, w tym przypadku byłoby to obnażenie wątpliwej celowości, przydatności i atrakcyjności tego pseduo internetowego kina. Zwykły streaming on-demand i tyle, powtarza, że tego nie można nazywać kinem, bo to zwykłe kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kpina Testują frajerstwo ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 13:47 Będą puszczać filmy, które leciały już w TV, ale nie można będzie ich zgrać na dysk, podczas gdy z TV będzie można zgrać na VHS-a albo DVD, do tego można będzie je oglądać z "jedynym słusznym systemem operacyjnym" w cenie 5 zł (u mnie w małych kinach za 5 zł można obejrzeć kino niszowe albo klasyki, czasem maratony puszczą, jakość znacznie lepsza niż na kompie, no chyba że ktoś ma plazmę i super dźwięk) dziękuję postoję. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Testują frajerstwo ludzi 22.04.07, 14:13 Gość portalu: Kpina napisał(a): > Będą puszczać filmy, które leciały już w TV, ale nie można będzie ich zgrać na > dysk, Tak na szybko bo kompletnie nie jestem w temacie: mspstandard.pl/artykuly/artykul.asp?id=47264&w=1 Ale skoro możesz to obejrzeć na kompie to musi się dać także ładnie nagrać na dysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Testują frajerstwo ludzi IP: *.student.pw.edu.pl 22.04.07, 18:14 > Będą puszczać filmy, które leciały już w TV, ale nie można będzie ich zgrać na > dysk, podczas gdy z TV będzie można zgrać na VHS-a albo DVD, do tego można > będzie je oglądać z "jedynym słusznym systemem operacyjnym" w cenie 5 zł Masz jasne zasady: musisz mieć odpowiednie łącze, windowsa, wmplayera, zapłacić 5 zeta i oglądasz. Lubisz wielki obraz, dźwięk DolbyDigital, siorbanie cocacoli i chrzęst popcornu - idź do kina. I odwrotnie - nie chce Ci się dzisiaj d... ruszać z chaty, albo chcesz obejrzeć łzawy melodamat w łóżku aby zmiękczyć dziewczynę przed akcją, a do tego nie chcesz kombinować z p2p albo latać do kumpla po płytkę, płacisz 5zł i oglądasz w łóżku na laptopie. Możesz spauzować film jak idziesz po browara czy kanapkę z chrzanem. Gdzie tu frajerstwo, bo ja widzę alternatywę, wprawdzie z kikoma ograniczeniami obecnie (głównie wymagana przepustowość łącze, mniej drm i windowsy), ale jednak alternatywę dla kina i canal+ (którego abonamentu nie kupię, bo nie wiem ile tych filmów obejrzę, przy moim trybie życia pewnie na żaden nie zdążę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Testują frajerstwo ludzi - pięknie powiedziane IP: 195.46.231.* 23.04.07, 14:21 ale te wyniki i tak okażą się zaskakujące bo jest baardzo duzo frajerów, ale to dobrze, to dobrze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 16:29 Nigdy nie 'kupie' niczego co ma DRM. Jak cos kupuje to chce byc tego wlascicielem. Jesli koncerny medialne mysla, ze zmusza ludzi do dostosowanie sie do ich przestarzalych modeli biznesowych to sie grubo myla. Internet zmienil artystow spowrotem w ulicznych grajkow. Gdy oryginaly beda bez DRM, dobrej jakosci i w przystepnej cenie to ludzie beda wam sypac groszem. A jak bedziecie dalej produkowac badziewie oczekiwac, ze ktos bedzie placil za kopie, to ludzie sie wypna. Nikt was nie bedzie sluchac, a tym bardziej kupowac tego syfu. Ile kopii potrzeba teraz do Zlotej Plyty? 15000? :D Jakos wcale mi was nie zal. Ludzie chca placic artystom za dobra sztuke, a nie za przywilej odtwarzania produkowanej masowo komercyjnej papki. Liberalizacja praw autorskich wyjdzie wszystkim na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Do kina pójdziesz z myszką 22.04.07, 16:56 Gość portalu: | napisał(a): > Nigdy nie 'kupie' niczego co ma DRM. Jak cos kupuje to chce byc tego wlasciciel > em. Słowo "właściciel" w tym kontekście jest nieco śliskie :) Właścicielem praw do utworu nie będziesz - masz prawo tylko sobie słuchać. Wydawcy chcieliby, żeby można było kontrolować ile razy odsłuchasz dany utwór. Wbrew pozorom nie jest to złe. Gdyby można było (a nie można i nie będzie można chyba, że zdelegalizujemy trzy czwarte sprzętu) rozliczać za każde odsłuchanie utworu to moglibyśmy płacić tylko za to czego chcemy słuchać nie kupując 9 szajsowatych utworów po to żeby nabyć jeden wartościowy. > Jesli koncerny medialne mysla, ze zmusza ludzi do dostosowanie sie do ich > przestarzalych modeli biznesowych to sie grubo myla. Ależ te modele się zmieniają. Jest tylko jeszcze za dużo naiwnej nadziei, że można kontrolować kto kupuje, co kupuje, czy kopiuje i ile słucha. > Ludzie chca placic artystom za dobra sztuke, a nie za przywilej odtwarzania > produkowanej masowo komercyjnej papki. Otóż problemem jest, że nie wszyscy chcą płacić za dobrą sztukę skoro można ją sobie za darmo ściągnąć z Internetu lub od kolegi (dozwolony użytek własny). > Liberalizacja praw autorskich wyjdzie > wszystkim na dobre. Czyli co? Podatek od twórczości zakodowanej w bitach płacony przez wszystkich i rozdzielany potem twórcom w zależności od popularności? A jak ktoś nie słucha muzyki? Albo słucha tylko winyli :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 19:16 > Otóż problemem jest, że nie wszyscy chcą płacić za dobrą sztukę skoro można ją > sobie za darmo ściągnąć z Internetu lub od kolegi (dozwolony użytek własny). No to co? Muzyka to nie pudelka w sklepie, tego sie nie da ukrasc. 'Piraci' nie generuja zadnych kosztow dla artysty, a sa potencjalnym zrodlem zysku w przyszlosci. Jesli dzielo jest dobre to zawsze znajdzie sie pare osob gotowych sie artyscie odwdzieczyc (pojda na koncert, kupia koszulke, wysla pare zlotych przelewem). Czy wyobrazasz sobie ulicznego grajka, ktory domaga sie pieniedzy od kazdego kto uslyszal kolo niego przystanal i posluchal jego brzdekolenia? Bo z czyms takim wlasnie mamy teraz do czynienia. > Czyli co? Podatek od twórczości zakodowanej w bitach płacony przez wszystkich i > rozdzielany potem twórcom w zależności od popularności? A jak ktoś nie słucha > muzyki? Albo słucha tylko winyli :D Ograniczenie praw autorskich do uznania autorstwa. Uwazam, ze artyscie nalezy sie uznanie autorstwa, ale nie naleza sie pieniadze za kazda kopie jego dziela, a tym bardziej za kazde odtworzenie. Chce by artysci zarabiali tak, jak zarabiali wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Do kina pójdziesz z myszką IP: *.mysmart.ie 22.04.07, 17:22 Hmmm..... Było by ok! Ale?! Nie spodziewajcie sie kokosów na starych przebojach! Pozatym mamy w polsce najdrozszy internet na swiecie! Naprawde Mało kto ma łacze 2 mb! Musicie jeszcze sporo poczekac:) Pomysl ok Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
decent76 www.netino.pl działa byłem dzisiaj na ich stronie 22.04.07, 18:36 Coś mało konkretne te informacje czy tak trudno kliknąć w link www.netino.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: www.netino.pl działa byłem dzisiaj na ich str IP: *.agora.pl 23.04.07, 17:49 dzis dziala, w czwartek (kiedy zostal napisany artykul) nie dzialal. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivulspirit Re: Do kina pójdziesz z myszką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 21:44 Mam płacić za odgrzewane kotlety? Już lecę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek no to p.Kinga ma obie nóżki na bakier.... IP: *.net.autocom.pl 23.04.07, 08:03 szczególnie zresztą lew(ack)ą... Odpowiedz Link Zgłoś