Gość: Cordero Odwrót z Wysp IP: 193.201.167.* 26.09.07, 15:25 hmm... to, że Polacy wyjeżdżaja z GB to nie znaczy, że wracają do Polski. Na pewno są takie osoby które z założenia jechały, żeby zarobić n "coś". Zarobiły i wracają, najczęściej założyć własny biznes. też dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Odwrót z Wysp ale kogo? IP: *.hadenritchie.co.uk 26.09.07, 15:34 mieszkam w Anglii juz dwa lata. obserwuje zachodzace tu i w polsce zmiany raczej z niesmakiem i niedowierzniem ze ludzmi mozna az do tego stopnia manipulowac. drogi i stadiony nie wybuduja sie tylko dlatego ze zostanie napisane pare tekstow jak ten. rozumiem ze pisanie takich rzeczy to czesc wielkiego politycznego show ktory niszczy teraz polske z dnia na dzien. Co prawda gospodarka sie pnie, i trudno sie temu dziwic skoro polacy pracujacy za granica przysylaja do kraju prawie drugie tyle pieniedzy co wydajacy je u nas wzieci razem wszyscy inwestorzy zagraniczni, jakby nie patrzec najwieksze swiatowe koncerny. jednak nawiazujac do tresci artykulu postaram sie opisac kto w wiekszosci wraca. w 2005 roku w czasie pierwszego boomu wyjazdowego wyjechalo mase zawodowych polskich bezrobotnych ludzi bez wyksztalcenia, kfalifikacji i znajomosci jezyka. leniwi w polsce nie zagrzali i w anglii zbyt dlugo miejsca. nawet angielska polityka socjalna ma swoje granice. pracujac tu nielrgalnie i pobierajac zasilki mozna przezyc ale ma to swoj kres. kto w anglii zostaje? zostaja ludzie z kfalifikacjami, czesto z wyksztalceniem, rodziny z dziecmi ze wzgledu na opiekunczosc panstwa oraz dobre warunki finansowe dla zwyklych przyuczonych robotnikow. obserwujac pokolenie mojego 10lat mlodszego brata, ktory notabene w kazde wakacje odwiedza mnie zeby popracowac przez 3miesiace, widze zmiane w mysleniu mlodych ludzi. szkola jest wazna jeszcze dla nielicznych ale nie do konca, najlepiej jakas korespondencyjna zeby dalo sie wyjechac lub jak w najczesciej zadawanym mi pytaniu podczas pobytow w polsce jaka? zeby po jej skonczeniu dostac dobra prace za granica. wiekszosc polakow wracajacych to ci ktorzy wyjechali na fali, nie radzili sobie w polsce wiec nie potrafili rowniez sobie poradzic za granica i blisko im bedzie z przyzwyczajenia chociazby wrocic na garnuszek panstwa. wiekszosc tych, ktorzy teraz wyjezdzaja to ludzie po maturze lub w trakcie studiow poniewaz znaja jezyk a praca w dowolnym charakterze za ponad 1000funtow miesiecznie dla polskiego nasto lub dwidziestolatka jest gradka, ktorej w polsce nie uswiadczysz. wyjezdzaja tez specjalisc chociazby inzynierowie jak ja, ktorzy bez problemu znajduja zatrudnieine w zawodzie poniewaz polskie szkolnictwo wyzsze, mimo i iz leci w dol z roku na rok, jest i tak lepsze niz przygotowanie jake mozna otrzymac w wiekszosci szkol na zachodzie europy. cieszy ze czesc mlodych wyksztalconych zaczyna myslec o powrocie i moze nawet inwestowaniu odlozonych pieniedzy w polsce ale czy do tego dojdzie? spekulacje na rynku nieruchomosci w polsce doprowadzily do podobnej sytuacji jaka w ciagu ostatnich 5lat miala miejsce w anglii. mieszkania, na ktore polacy za granica odkladali, osiagnely zawrotne ceny w biednym i duzym kraju jakim jest polska. zblizyly sie do cen angielskich, ktore tu zaczynaja nareszcie spadac, a co za tym idzie majac do wyboru zakup wlasnego m w anglii, gdzie jest praca dla wyksztalconych i to czesto w zawodzie, czy w polsce gdzie przy podobnej cenie nieruchomosci zarobienie na nia jest nieosiagalne, wiele osob zdecyduje o pozostaniu za granica moze nie na stale a jednak na pare lat. podsumowujac tracimy kadry, kregoslup narodu, zyskujemy w wiekszosci bezradnych, ktorym trzeba bedzie pomoc a co za tym idzie poniesc koszty. to kto zostal w polsce i jak latwo daje soba manipulowac widzac chociazby w sadazach przedwyborczych, to ile osob conajmniej po maturze wyjedzie i postanowi zostac za granica na lata okaze sie wkrotce. moim zdaniem ten bardziej niebezpieczny dla polski eksodus dopiero sie zaczyna! ps. zastanawia mnie fakt dlaczego nasze nowo powolane sluzby wewnetrze nie tropia jeszcze spekulujacych developerow, przeciez to nie mozliwe zeby w duzym kraju gdzie ziemia jest w porowniau z mala anglia tania i gdzie mieszka o polowe mniej ludzi niz na wyspach, a robotnik budowlany zarabia 5razy mniej niz w anglii i materialy sa tansze, mieszkania kosztowaly podobnie?! ktos tu zarabia i w czyjas polityczna kieszen pakuje czesc tego zysku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40% Re: Odwrót z Wysp ale kogo? IP: *.stansat.pl 26.09.07, 23:43 Z tekstu wynika, że "kfalfikacje" masz duże, więc rób karierę dalej inżynierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Odwrót z Wysp ale kogo? IP: *.112.3.227.plusnet.ptn-ag1.dyn.plus.net 27.09.07, 01:02 sorka pewnie znajdziesz tam wiecej ortow wklepalem to w 3minuty i wcale nie robie kariery, jestem tu przypadkiem wlasciwie ale przykre ze ktos produkuje teksty nie do konca odpowiadajace prawdzie, polakow raczej z kraju ubywa i nie predko zaczna wracac, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Odwrót z Wysp IP: *.hsd1.ma.comcast.net 26.09.07, 15:47 Ja tez wracam do Poski ale nie z GB tylko ze Stanow.Tak naprawde nie liczy sie kto wraca wazne jest to ze wracaja ludzie ktorzy pracowali tam dla kogos a w Posce chca otworzyc wlasny biznes.Takich ludzi potrzebuje nasz kraj.Przedsiebiorczych otwartych i znajocych inne standarty niz polskie.To sa ludzie ktorzy chca wedki a nie ryby.A te wszyskie babcie recisci i nieudacznicy elektorat pisowski niestety musza wymrzec,zeby zaczelo byc lepiej.Nie glosyjcie na PIS na Lepera czy Giertycha to wszyscy wroca bo bedzie do czego.Poska ma szanse taka jaka kiedys miala Irlandia.Skorzystajmy z niej i wszystkim bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Odwrót z Wysp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 17:12 Fajnie byłoby też, gdyby to były osoby wykształcone. Umiejące bezbłędnie pisać w naszym pięknym języku. A nie tylko jak w twoim przypadku obrażać innych i robić koszmarne błędy…. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ):) Re: Odwrót z Wysp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 17:15 Fajnie byłoby też, gdyby to były osoby wykształcone. Umiejące bezbłędnie pisać w naszym pięknym języku. A nie tylko jak w twoim przypadku obrażać innych i robić koszmarne błędy…. PS Trzeba być wyjątkowo "mądrą" osobom by twierdzić, że jak PiS itd odejdzie od władzy to od razu wrócili do Polski cała emigracja. Wystarczy że Tusk powie "Będziemy razem".. Buhaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek1977 Pozdrowienia z USA - tez wracam IP: 205.134.0.* 26.09.07, 18:47 Zgadzam sie z pana zdaniem ze nie wazne skad wracaja tylko ze wracaja. Takze mieszkam w USA i odliczam dni do wylotu. Daje jeszcze 3 lata aby nabic sobie 401k (konto emerytalne) i odlozyc reszte na dom i interes w Polsce. Juz ten plan jest w 90% skonczony. Mam 30 lat i tak naprawde spedzilem w Stanach cale zycie. Jestem wyksztalcony i pracuje jako informatyk (specjalista) wiec sadze ze generalizacja ze polonia oparta jest na ludziach pracujacych tylko fizycznie i nigdy nie zamierzajacych wracac do kraju jest farsa. Znam duzo rodakow z Stanow ktorzy juz wyjechali. Sa to ludzie wyksztalceni i niewyksztalceni. Jedno ich laczy i to jest wlasnie to ze sa zaradni. Moi bliscy ktorzy wrocili (i jest ich bardzo duzo) siedzac teraz w Polsce nie nazekaja i zyja calkiem dobrze. Posprzedawali domy, wrocili z pieniedzmi i pozakladali interesy. Powtarzam NIKT z tego dosyc duzego grona nie zaluje ze wrocil. Polonia w Stanach sie kurczy. Widac to wszedzie. Mit Ameryki sie skonczyl. Wiec czy naprawde jestem jakims wyjatkiem ze jako wyksztalcony czlowiek wracam do Polski? Sadze ze nie. Nie zgadzam sie z jednym. Nie zgadzam sie z upolitycznieniem sprawy powrotow. Czlowiek jest kowalem wlasnego losu. Czy zadzi PiS dzisiaj czy PO jutro nie wplywa na decyzje dotyczace powrotow. Jakos nikt z tych ludzi ktorych przez ostatnie dwa lata pozegnalem na lotnisku Newark-EWR nie zwrocilo sie do mnie przed wylotem z obawiamy ze obawiaja sie powrotu bo PiS zadzi. Brzmi to naprawde smiesznie. Czy kiedykolwiek mowil pan rano sam od siebie ze nie pojdzie pan do pracy bo Bush zadzi i ze prezydent zrobi wszystko aby pana zniszczyc? Nie sadze. ".A te > wszyskie babcie recisci i nieudacznicy elektorat pisowski niestety > musza wymrzec,zeby zaczelo byc lepiej" Uwazam to zdanie za bardzo niesmaczne. Kazdy ma prawo glosowac na kogo chce. "Musza wymrzec, zeby zylo sie lepiej?" Zycze kazdemu zdrowia i glugiego zycia nie zalezne od pogladow politycznych. Powatarzam jedno, czlowiek jest kowalem wlasnego losu i jesli sie przylozy to i na bezludnej wyspie potrafi ulozyc zycie. (czytaj przenosnie) Podaje kazdemu reke niezaleznie od tego na kogo maja zamiar glosowac. Zjednoczmy sie. Prosze do czytajacych oszczedzic sobie pisania odpowiedzi typu, "wrocisz w krotce" "fiskus Cie zje" "po co tam wracac?" "bedziesz zarabial 1200zl". To naprawde malo inteligentne bredzenie. My z USA wracamy do Polski bo to takze nasz kraj ktorego kochamy i w ktorym chcemy zyc. Duzo z nas wraca i zaklada interesy dajac innym rodakom dodatkowa prace. Dlaczego ma to byc potepiane? My jestesmy naprawde pracowitym i przedsiebiorczym narodem ktory moze duzo dla Polski zrobic. Ludzie na emigracji wracaja do swoich domow i buduja sobie przyszlosc. Pomozmy im i nie potepiajmy ich za to jak widac w setkach postow pod dzisiejdzym artykulem. Pozdrawiam goraco z New Jersey i zycze udanego powrotu wszystkim ktorzy tylko zechca wracac do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden Moja agresja 26.09.07, 19:33 To nie powroty sa potepiane. W Polsce obowiazuje wersja patriotyzmu jak za cara, gdzie obywatel jest przywiazany do ziemi. Laduje sie ludziom lojczyzniana ideologie i wmawia, ze maja poswiecic zycie dla dobra jakiegos tam skrawka ziemi. I to na ogol wzbudza moja dosc silna agresje. Ja wierze, ze moje zycie nalezy wylacznie do mnie, i moge sobie zyc gdzie mi sie podoba. Ot, i tyle. Zycze powodzenia w Polsce. (i to sa naprawde szczere zyczenia, bez nuty sarkazmu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vb Re: agresja obcego na "jakimś tam skrawku ziemi". IP: *.magma-net.pl 28.09.07, 20:29 Takim gnidom, to słowo Polska przez gardło przejść nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Mam bilet na 15 listopada IP: 212.122.223.* 26.09.07, 15:48 i w żadnym wypadku nie jest to bilet powrotny ... Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Odwrót z Wysp 26.09.07, 15:57 I bardzo dobrze, teraz będziemy mieli taką sytuację jak w Grecji,Portugalii,Słowenii czy Irlandii w trakcie powrotu emigracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patryjota Nie wpuszczać tych zdrajców z powrotem! IP: 217.98.20.* 26.09.07, 16:34 Dla paru marnych srebrników zdradzili Ojczyznę, częstokroć opluwając ją (co widać po zagranicznych wpisach na internetowych forach), a teraz jak mają już dość podcierania angielskich tyłków, pucowania kibli i szorowania garów, to wracają wyrodne dzieci do swojej ojczyzny-matki. Żadnego zrozumienia dla podłych zdrajców i nieudaczników, którzy we własnym kraju miejsca sobie nie potrafili znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Nie wpuszczać tych zdrajców - ulzylo ci? IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 26.09.07, 16:57 "patryjoto"... Czy "patriotyzmu" to uczyles sie w czasach Stalina, lub poznego Gomulki/Moczara? Bo jezyk i slownictwo jakim sie poslugujesz baaardzo mocno na to wskazuje! Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 słuchaj, ruska mendo!jak cos ci nie pasuje, dalej 26.09.07, 17:56 szoruj kible!ale od nas jak najdalej!i spieprzaj z tego forum, cioto! www.youtube.com/watch?v=IJJXIgnjug0&mode=related&search= Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: słuchaj, ruska mendo!jak cos ci nie pasuje, d 26.09.07, 21:00 Tia... odezwało się polactwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HankRearden Ja sie do zadnej ojczyzny nie zapisywalem IP: 204.86.34.* 26.09.07, 17:20 Ja sie do zadnej ojczyzny nie zapisywalem, nie mam w stosunku do owego kolektywu zadnych obowiazkow, a mieszkam tam, gdzie dobrze mi i tylko mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Nie wpuszczać tych zdrajców z powrotem! IP: 89.206.146.* 27.09.07, 12:36 Tak jest! Ustawiac na lotniskach plutony egzekucyjne i rozstrzelac! Powinni byli budowac IV RP sluchajac Radia Maryja i rodzic po 5 dzieci i nie patrzec na to, ze 2 godziny lotu od miejsca zamieszkania mogli zarobic 5x tyle... Stary, na serio. Jak przyjezdzam do Polski na swieta, to musisz mi odpalic troche Twojego stuffu :) Bez kitu. --------------------- - Co bylo po I RP? - 123 lata zaborow. - A po II RP? - II Wojna Swiatowa i 50 lat komuny. - A po III RP? - IV RP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka home sweet home IP: *.bchsia.telus.net 26.09.07, 17:48 Zgadzam sie ze zdaniem ze Polacy wracaja do swojego ojczystego kraju.Napewno czesc Polakow zostanie ale tylko za sprawa bardzo dobrych zarobkow bo po czym sa srednie zarobki bez rodziny przy sobie w obcym miescie gdzie zycie pedzi nieslychanie.Taki pobyt jak np w UK moze byc tylko tymczasowy:inna kultura,zycie bardziej stresujace itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek1977 Re: home sweet home IP: 205.134.0.* 26.09.07, 18:56 Nizej umieszczony post mial byc odpowiedzia. Calkowicie sie z Toba zgadzam. Ci ludzie wroca w wiekszosci napewno i juz wracaja. Pieniadze nie wszystko. Jesli nie masz rodziny przy sobie to po co Ci to? Socjologicznie patrzac to masz racje. Taki pobyt moze tylko byc tymczasowy. Czlowiek ktory mowi ze niepotrzebna mu, nazywajac narod obrazliwie "kolektywem", albo struktury rodzinnej sam sie oszukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: home sweet home IP: 89.206.146.* 27.09.07, 12:45 Wroca na pewno ci, ktorzy zostawili rodziny w kraju - ale tez nie wszyscy. Tym, ktorym sie lepiej powodzi przeniosa rodziny do Anglii. Natomiast co do tych bez rodzin - tu zalezy po prostu, jak dobrze znaja jezyk i czy sie zintegruja. Poza tym im dluzej zostaja w Anglii, tym mniejsza szansa powrotu - komu by sie chcialo rzucic wszystko po 5-6 latach i zaczac od nowa, szczegolnie biorac pod uwage sytuacje polityczna i biurkokracje w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden ... Klimat ... 26.09.07, 19:59 A mi np. nie chodzi o zarobki, tylko o klimat. Choc ja akurat porownuje Polske z Kalifornia, nie UK. Przyznacie chyba, ze zimy w Posce sa okropne. > Zgadzam sie ze zdaniem ze Polacy wracaja do swojego ojczystego kraju.Napewno > czesc Polakow zostanie ale tylko za sprawa bardzo dobrych zarobkow bo po czym s > a > srednie zarobki bez rodziny przy sobie w obcym miescie gdzie zycie pedzi > nieslychanie.Taki pobyt jak np w UK moze byc tylko tymczasowy:inna kultura,zyci > e > bardziej stresujace itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek1977 Zgadzam sie IP: 205.134.0.* 26.09.07, 18:50 Zgadzam sie. Wiekszosc tych ludzi wroci i naprawde wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
hatake Znam kogoś kto wrócił!!! 26.09.07, 19:12 Mój kuzyn wrócił z Irlandii! ...ale tylko na tydzień, by wziąć ślub ;) Tam znalazł już mieszkanie i stabilną pracę w sporej firmie IT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vb Re: Nie samym chlebem człowiek żyje IP: *.magma-net.pl 28.09.07, 20:26 Na przykład chleb można znależć w Niemczech. Spróbuj tam powiedzieć, że znalazłeś swoją ojczyznę. Niemcy szybko cię wyprowadzą z błędu, w razie potrzeby podkutym butem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O. Świecony Odwrót z Wysp IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.09.07, 21:17 Ten dochtór uczony co napisał: "Wielu Polaków widzi, że sytuacja na rynku pracy zmienia się na lepsze i zatrudnienie można znaleźć, nie wyjeżdżając z kraju. Z czasem powrotów powinno być o wiele więcej - twierdzi Michał Garapich z Uniwersytetu w Surrey, który bada polską imigrację na Wyspach Brytyjskich." to un chyba jest moher, bo nie wie, że wszelki wzrost gospodarczy w Polsce to propaganda rządowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Wracają na wybory. Skopać kaczy kuper. IP: *.spray.net.pl 26.09.07, 21:18 A potem w poczuciu dobrze spełnionego, patriotycznego obowiązku, jadą do Lądka. Odpowiedz Link Zgłoś
kopparka Re: Wracają... 27.09.07, 00:50 Emigranci powracający ze Stanów, którzy większość swojego życia spędzili poza Polską niestety nie wiedzą jak tu jest naprawdę. Mam nadzieję że wystarczy im siły, szczęścia i determinacji, zwłaszcza w prowadzeniu własnego biznesu. Pozdrawiam z Dublina Odpowiedz Link Zgłoś
elly666 ja tez niedlugo wroce z USA 27.09.07, 02:08 ja jeszcze poczekam ale tez chyba wroce, jak Kaczory zrobia wreszcie porzadek z bandytyzmem, bo jeszcze kilka lat temu to juz na Okeciu zlodziejaszkowie oblupili by cie kompletnie. Ale jak Ziobro dokonczy dziela , to wreszcie porzadni obywatele nie beda musieli przemykac sie chylkiem po ulicach po zmroku, by nie narazic sie oprychom. kopparka napisała: > Emigranci powracający ze Stanów, którzy większość swojego życia spędzili poza > Polską niestety nie wiedzą jak tu jest naprawdę. Mam nadzieję że wystarczy im > siły, szczęścia i determinacji, zwłaszcza w prowadzeniu własnego biznesu. > Pozdrawiam z Dublina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vb Re: ja tez niedlugo wroce z USA IP: *.magma-net.pl 28.09.07, 20:41 "Ale jak Ziobro dokonczy dziela , to wreszcie porzadni obywatele nie beda musieli przemykac sie chylkiem po ulicach po zmroku, by nie narazic sie oprychom." > Poznasz ten moment po zmianach wpisów na forum GW. To tutaj znależli gościnny azyl rozmaici powinowaci członków czerwonej mafii, zdrajcy, agenci i złodzieje. Jak na razie jest ich dużo. Gromadnie opluwaja ministra Ziobro, Kaczorów i PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
aest Odwrót z Wysp? Bzdura! 27.09.07, 08:32 List od przyjaciela z Wlk. Brytanii w odpowiedzi na pytanie, czy wraca: Witaj! Odpowiadam na Twoją wiadomość off-line z linkiem do artykułu w GW (wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4521410.html "Czy i ty wracasz?"- ) Zaledwie parę dni wcześniej taki artykuł: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4504564.html Według nieco bardziej sensownych (moich i znajomych) szacunków na większej wyspie jest 2 miliony, a na mniejszej 700 tys. rodaków; a gdzie ci z innych państw Europy zachodniej? Rejestrowalność w WRS spadła dokładnie o tyle procent o ile podrożała ta przyjemność (a i tak co piąty był zarejestrowany). Przedtem to kosztowało 60 funtów, teraz 90. Kto na początku pobytu - bo trzeba to zrobić w ciągu miesiąca od zatrudnienia - może sobie pozwolić na wyrzucenie w błoto takich pieniędzy? Anglicy nie mają dokładnych danych co ilości "naszych" na Wyspach. Obawy wyrażane są co jakiś czas w prasie i są to z reguły stwierdzenia w stylu: "Home Office nie można ufać, bo jego dane nie są wiarygodne." Poza tym - jak zapewne zauważyłaś - na te 2 miliony wraca tylko dwoje... ;-) Ulgi podatkowe mają być dopiero... Podsumowując - ten artykuł to jakaś wielka bzdura. :-) Nie jest mi tu lekko, mam naprawdę dużo do zrobienia. Przede wszystkim integracja z tutejszym społeczeństwem. Ale z kim tu się integrować? Z tymi biedakami ledwo co mówiącymi po angielsku, zarabiającymi 2 - funty/godz., z których część nie słyszała nawet o National Minimum Wage czy tymi, na których napisałem donos do Her Majesty Revenue & Customs Intelligence (Centre for Research and Intelligence) w Cardiff? A może coś znajdę w Związkach Zawodowych - zapisałem się do GMB! :-) Chociaż opowiadali mi tu jak narozrabiali przed rządami Żelaznej Damy. Głupoty robione przez tutejsze związki można porównać tylko z tym co robiła IRCh-a (pamiętasz?). A co u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Odwrót z Wysp IP: *.globalconnect.pl 27.09.07, 11:29 Takie tam pierdzielenie o szopenie. Każda praca wykonywana z przyjemnością i radością kiedy robi się to co się lubi i za godziwe pieniądze jest dobra. Niezależnie od kraju w którym się ją wykonuje. Ale pamiętać trzeba, że oprócz pracy i robienia kariery za wszelką cenę, pogonią za pieniądzem itd trzeba od czasu do czasu odpocząć, zwolnić trochę by mieć lepszą perspektywę na to co się robi. Bo co to za przyjemność z pracy kiedy wracając z niej myśli się, że jutro niestety znów tam trzeba iść. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Odwrót z Wysp 27.09.07, 17:55 najbardziej nie rozsmieszyl list marek1977,dlaczego polactwo tak klamie bo jak mozna wyrazic sie o narodzie ktory tak konfabuluje puknij sie w glowe kolego marek 1977, zyjesz cale zycie w USA to musisz wiedziec ze z 401K mozesz miec dystrybucje(swiadomie uzywam tego slowa, marek 1977 wie o co chodzi) jak skonczysz 65 lat zycia inaczej IRS potraci ci 20 % , poza tym majac 30 lat musialbys odkladac hyba 5 tys dol miesiecznie zeby osiagnac swoj cel, plan ten jedynie daje ci duze pieniadze jezeli odkladasz co miesiac przez 30 lat pracy zawodowej a ty tyle zyjesz tylko, wiec po co wciskasz kit , jestes doroslym z metryki czlowiekiem , piszesz ze informatykiem wiec wyksztalconym a piszesz bzdury, czlowiek ktory spedza w USA prawie 30 lat swego zycia w twoim wieku nie wraca do Polski, bo tej Polski nie zna, nigdy w niej nie byl i najczesciej nie zna jezyka polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CORKY Re: Odwrót z Wysp IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 27.09.07, 18:21 2 lata pracy w hotelu w Wielkiej Brytanii i mozna odlozyc na mieszkanie w Polsce:) Gratuluje bardzo wysokich zarobkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Odwrót z Wysp IP: *.dolnoslaska.policja.gov.pl 27.09.07, 18:56 NIEMOŻLIWE, aby Kasia uzbierała w 2 lata na kupno mieszkania. Najmarniejsza kawalerka - 200.000 zł (okolice Wrocławia). Musiałaby odłożyć prawie 8.500 zł miesięcznie (około 1.500 funtów) - a ona ma jeszcze plany na otwarcie "hoteliku" ... hehehe. Wszystko to "szyte grubymi nićmi", chyba, że charakter pracy Kasi był nieco inny... Odpowiedz Link Zgłoś
reykjavik Raport Home Office 28.09.07, 18:05 Witam, Widzial ktos moze ten raport? Szukalem na stronie HO, ale bezskutecznie. k Odpowiedz Link Zgłoś
chatamarka Odwrót z Wysp 29.09.07, 14:19 Szkoda ze takie bzdury piszecie, mieszkam juz pare lat na wyspach, i zaden z polakow ktorych znam nie wrocil, a tylko sprowadzaja nastepnych,pomieszkajcie troche w UK, i potem napiszcie ile polakow wrocilo, moze jedna reka wam wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toni Odwrót z Wysp IP: 88.141.26.* 29.09.07, 16:55 Dla tych chcacych wrocic do Polski nie ma i nie powinno byc pracy. Niech zostaja tam gdzie wyjechali. Odpowiedz Link Zgłoś