Gość: dd Fajna manipulacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 12:47 Z tymi "pastorami ewangelickimi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo2007 Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 13:09 The Guardian wydrukowal artykul, Gazeta przedrukowala...sensacja dziennikarska i po krzyku? Kolejna okropnosc wydrukowana by podniesc poczytnosc. I prawdopodobnie na tym sie skonczy. To sie nazywa 'wrazliwe dziennikarstwo'. A moze sie myle? Czy gazety cos wiecej zrobily? Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii 16.01.08, 14:04 Czy Ty sie chłopie wczoraj urodziłeś? Gazety nie są od robienia, a od pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
dolina_konga Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii 16.01.08, 13:30 to straszne, niewiele mozna zrobic poza wspomozeniem tej organizacji. ktora pomaga www.steppingstonesnigeria.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Ten artykul tez jest manipulacja! IP: *.botany.gu.se 16.01.08, 13:40 O podobne praktyki posadza sie "pastorow ewangelickich" wiec niejako obwinia o nie chrzescijanstwo. Nikt nie zwraca uwagi natomias ze nie sa to pastorzy, a "pastorzy", czesto samozwanczy (takich wiele), nie bedacy pod kontrola zadnej zwierzchnosci koscielenej. Sa to oszusci bazujacy na naiwnosci ludzi, mieszajacych szamanizm i tradycyjne religie z odrobina chrzescijanstwa. W praktyce to SZAMANIZM i OKULTYZM. Tak powinno byc nazywane, bo nie zaleznie jak nazywaja ci ludzie siebie samych, z chrzecijanstwem nie ma to NIC WSPOLNEGO! Czlowieka, ktory nie zna bibli, bardzo latwo zmanipulowac, nie zaleznie czy jest to ciemna Afryka, czy "oswiecona" Europa. W Europie tez wystarczy, ze jakis kacyk, zagra na proznosci i lekach ludzi i dzieje sie przeciez to samo. Oczywiscie "swiatli" ludzie natychmiast zaczynaja obwiniac chrzescijanstwo, nie zauwazajac, ze jest to jego zaprzeczeniem. Dlaczego nikt nie napisze przy okazji o misjonarzach i miejscowych chrzescijanach (takze ewangelickich), ktorzy wybiaraja takie dzieci z rynsztoka (czesto z narazeniem wlasnego zycia lub ryzykujac posadzenie o wspolprace) i sami czesto nic nie majac przyjmuja kolejne (15, 16, 20) dziecko do rodziny lub zakladaja sierocince? Dlaczego niby tak "swiatly" zachod sie spokojnie przypatruje, a nie pomoze? Ba, jeszcze kopnie, bo wiadomo, ze to czarnuch - a wiec ewentualny przestepca? Nigeria ma rope, wiec dla dobra utrzymania stabilnosci spolecznej zgodzi Zachod zgodzi sie na wszystko, nawet na kultywowanie szamanizmu. Przeciez to lepsze niz chrzescijanstwo, przwda? (Powturze, opisane praktyki to szamanizm, nie chrzescijanstwo). Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: Ten artykul tez jest manipulacja! 16.01.08, 14:08 Dlaczego niby tak "swiatly" zachod sie > spokojnie przypatruje, a nie pomoze? Skoro Ty również reprezentujesz "światłość", może czas zebrać zad w troki i pomóc, a nie się mądrzyć po portalach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.bbtec.net 16.01.08, 13:59 Pytanie brzmi:Co na to Watykan? Mysle,ze oni tez czytaja prase miedzynarodowa i to oni powinni zrobic porzadek z pastorami chrzescijanskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.bj.uj.edu.pl 16.01.08, 18:40 Gość portalu: barbara napisał(a): > Pytanie brzmi:Co na to Watykan? Mysle,ze oni tez czytaja prase > miedzynarodowa i to oni powinni zrobic porzadek z pastorami > chrzescijanskimi. Ponieważ ci ,,pastorowie" i ich sekty zaliczja się do protestantów*, Watykan nie ma tu wiele do gadania... a w kwestii komentarzy ,,ach jak zwykle, całe zło to przez chrześcijan" to musę się zgodzić z tymi przedmówcami, że ten artykuł to zwyczajna manipulacja. Wiele pogańskich plemion afrykańskich praktykowało np. mordowanie niemowlat uznanych za ,,demony", a dozdis stosunkowo rozpowszechniony jest pochodzącu od religii pierwotnych zwyczaj okaleczania narządów płciowych kobiet aby ustrzec je przed ,,złym prowadzeniem"... z tego tematu mógłbym też przywołać artykuł z ostatniej ,,Odry" o tym jak tradycj afrykańskie sprzyjaja roznoszeniu AIDs. I co, czy ,,The guardian" potępia te barbarzyńskie praktyki?! Kiedys szanowałem Wyborcza i uznawałem ja za porządna gazete, ale ostatnio wyraźnie obniza loty. Mam nadzieję że przynajmniej powstrzymaja się od zamieszczenia tego artykuliku w wydaniu drukowanym.... *Z całym szacunkiem dla prawdziwych Kościołów protestanckich - daleki jestem od wrzucania ich do jednego worka z tymi fanatykami z Nigerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Tylko katolicyzm jest prawdziwy IP: *.kolornet.pl 16.01.08, 14:30 nie wiem co tam robią ci szamani ewangeliccy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkiminio Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.bsk.vectranet.pl 16.01.08, 15:10 Wstrząsające, jak bieda i ograniczony dostęp do edukacji wydają nieświadomych ludzi na pastwę okrucieństwa. Jaka jest reakcja społeczności międzynarodowej? Miliardy wydawane na wojny, a ściema wobec międzynarodowej opinii publicznej odbywa się poprzez wydatkowanie przez onz sum nieporównanie mniejszych na fasadową pomoc. Straszny tn świat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkhklj Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.autocom.pl 16.01.08, 16:18 Czy człowiek wymyślił coś gorszego od religii ? Myślę, że nie. Koszmar, tych pastorów powinno się powiesić. Dawniej plemiona wiedziały, co robić z misionarzami. Szkoda, że wszystkich nie wytłukli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verushka1 Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.subscribers.sferia.net 16.01.08, 16:41 ludzie wierzacy w sile postepu zwykle nie moga sie nadziwic ze w dzisiejszych czasach ... etc.. rozum wyzlobil nam tak dobrze glowy ze wszytsko to wydaje sie niedorzeczne etc. ja jednak podejrzewam ze wsrod europejczykow np hiszpanie przejawiaja sklonnosc do zachowan tak prymitywnych.. a z grup zawodowych bez watpienia do zachowan irracjonalnych (jak np.. zebranie sie wokol smierdzacej sraki lezacej na ziemi i rozpoczecie nad nia tanca rytualnego, a potem poracanie do niej znowu i znowu tak ze staje sie ona obiektem kultu) zdolny jest sektor sztuki i mody.. tam siedza najbardziej popaprane i zacpane zwierzete Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.net.fone.pl 16.01.08, 16:44 Różnica jest kolosalna! Szaman pragnie dobra swoich braci, wszystko co czyni robi w dobrej wierze, a biskup... No cóż, dla biskupa najistotniejsza jest zawartość jego kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_143 Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii 16.01.08, 17:01 "Zgromadzenie Nowego Testamentu, Kościół Misji Bożej, Ewangelia Góry Syjon, Chwała Boska, Braterstwo Krzyża oraz Odkupieni" To nie są kościoły tylko zwykłe sekty, a ich "pastorzy" to przestępcy. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod horror urojonego Boga 16.01.08, 17:40 www.youtube.com/watch?v=uumf5fPHsxc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 18:32 Gratuluje słowa ewangeliccy w tylule. Proponuje, zeby przed kolejnym napisaniem czegoś takiego doeukować sie, a dopiero potem oczerniac coś, o czym sie nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: To tzw. sekty ewakielikanskie. IP: *.pool.einsundeins.de 16.01.08, 18:56 To taki typowy amerykanski produkt jak Coca Cola albo Mc Donald. Na ich nabozenstwach dochodzi do masowych uzdrowien i innych cudow. Sa to instytucje autonomiczne, gdzie charyzmatyczny przywodca ma absolutna wladze.Dochodzi tam w skrajnym przypadku do masowych mordow i samobojstw jak np. u pastora Jonsa w Gujanie czy u Korescha w Wako-Texas.W kazdym spoleczenstwie wyglada to ale inaczej-np w Polsce, gdze oni juz dawno sa aktywni, na pewno tak drastycznie na razie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beautyb petycja w sprawie! podpisz, proszę IP: *.aster.pl 16.01.08, 20:25 www.thepetitionsite.com/2/children-are-targets-of-nigerian-witch-hunt Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Raj dla Rydzyka 17.01.08, 00:45 Ma tam już doborowe towarzystwo, niech spierd.la razem z kaczorami, Giertysiami i Orzechowskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś "Pastor" może i ma garnitur, ale przede wszystkim IP: *.digis.net 17.01.08, 04:59 ...czarną gębę i jeszcze czarniejszy mózg. A z chrześcijaństwem to-to ma tyle wspólnego, co voodoo. Odpowiedz Link Zgłoś
markuss27 Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii 17.01.08, 05:21 Kochani , jak najszybciej trzeba to zgłosić do Konwencji Praw Dziecka i do Rzymu , przecież ci sekciarze czują się tam bezkarnie , jest tyle organizacji , że można wysłać ekipę i zrobić porządek z tym dzieciobójstwem czy nawet ludobójstwem ,Mamy XXI w. a Człowiek niższej klasy społecznej jest pozbawiony prawa do życia i ochrony tego życia , tak jest w dzisiejszym świecie , wszyscy patrzą i komentują tragedię , wypisują jakieś sprawy mało z tym problemem związane , a powinno tu się znaleźć , kilka zdań w języku angielskim co do opisu sprawy w formie protestu , jak również adresy i nie jeden ale jak najwięcej , do tych organizacji broniących praw dziecka , jego życia i zdrowia i tego że ma prawo do życia jak każdy człowiek na ziemi żyjący , to co jest na forum pisane to nie nowości kto kim jest i kto co robi , tylko należy podejść do sprawy bardzo poważnie i jak najszybciej zareagować. Proszę o napisanie w języku angielskim owego protestu i podanie adresów pod które je można wysłać CZEKAM i bardzo dziękuję < dużo mówimy , mało robimy > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markos Petycja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 02:41 Wielu z nas podpisało już petycję na str. www.thepetitionsite.com/2/children-are-targets-of-nigerian-witch-hunt Odpowiedz Link Zgłoś
markuss27 Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii 17.01.08, 07:33 To jeszcze raz ja Odszukałem film o tym strasznym problemie tych dzieci , podaje infor. w jaki sposób można go odszukać : Proszę wpisać w wyszukiwarce Google Guardian Nigerian and children problems, następnie proszę wejść w pierwszy link pt. " Children are targets of Nigerian witch hunt... na następnej stronie ujrzycie Państwo ową informację pod , którą jest link z video pt. Witch the video children witches jak by film się zatrzymywał to proszę pomagać sobie klikaniem myszki , obok ekranu bo u mnie on się zatrzymywał Mam nadzieję , że niebawem skończy się dramat tych DZIECI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutny protestant Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 08:47 Z jednej strony wiem, że takie rzeczy dzieją się zwykle nie w "ortodoksyjnych", klasycznych kościołach protestanckich, jakie znamy w Europie, ale w lokalnych, rdzennych kościołach. Z drugiej, jako protestant, odczuwam ogromny ból, że ludzie określający się protestantami i odwołujący się do Boga mogą dopuszczać się takich okrucieństw. Protestanci sami byli prześladowani i mordowani przez "religijną większość", niezrozumiałe jest więc dla mnie to, że ktoś, kto przyznaje się do idei Reformacji mógł się nie nauczyć tej lekcji. Czuję, że niewiele mogę w tej sprawie zrobić, ale postaram się skontaktować w tej sprawie z międzynarodowymi organizacjami protestanckimi, aby zachęcić je do działania. Zdaję sobie jednak sprawę, że większość tych afrykańskich kościołów to jakieś niezależne grupy (niezrzeszone z międzynarodowymi organizacjami), będące de facto mieszanką chrześcijaństwa i miejscowych tradycji religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dariusss Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 17:24 I wszystko znowu jest winą duchownych, bo tak na prawdę Nigeria nie jest nazbyt rozwinięta. Odpowiedz Link Zgłoś
moczker Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii 18.01.08, 06:58 Jak widzę , nie ma chętnych osób do napisania protestu w j. angielskim i podania adresów do Organizacji broniące Praw Dziecka , przypomnę , że nie każdy z nas posiada umiejętności językowe i itp. A jak mi się uda samemu napisać ten protest to użyczę go na forum . pozdrawiam m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markos Petycja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 02:46 Odpowiedziałem trochę wyżej na temat petycji, ale zrobię to jeszcze raz. Wielu z nas podpisało tę znajdującą się na str. www.thepetitionsite.com/2/children-are-targets-of-nigerian-witch-hunt Zachęcam do podpisywania - robią to tam ludzie z całego świata Odpowiedz Link Zgłoś
markuss27 Polowanie na dzieci-czarownice w Nigeriiam 19.01.08, 02:57 Witam Państwa i bardzo dziękuję za adres pod który można wysłać protest w obronie krzywdzonych dzieci z Nigerii. Zastanawiam się czy jest możliwość otrzymania adresu pod który można wysłać ofiarę pieniężną wspierając tych którzy tam czuwają nad zdrowiem i bezpieczeństwem dzieci. pozdrawiam i dziękuję z uszanowaniem marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Umówmy się,dzieci już nie ma,czarownice to nie są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 12:15 Dzieci były do 1989 roku.Było takie określenie milusińscy.To w kontekscie mordowania czarownic pół żartem pół serio,ale nie można usunąć z życia człowieka i kultury czarownic. -jest pole niewiedzy -są zabiegi skryte i wrogie,obojetne czy niechętne -jest cyniczna inteligencja maszynowa,schizofrenia -ludzie i zwierzęta,dobra materialne są obiektem niszczenia,prześladowania niechęci,dywersji -atak nieczystości,podświadoma gra psychologiczna też ma swój wpływ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Polowanie na dzieci-czarownice w Nigerii IP: *.autocom.pl 22.05.08, 12:20 a ludzie wi4erza w kosciol i religie boze.. przezciez to co sie dzieje tym dzieciom to jest cos okropnego czytajac to zastanawialam sie w jakim okresie zyje sredniowiecze czy XXI w? mysle ze kazdy z nas powienienen jakos uczestniczyc w pomoc dla tych wszystkich dzieci i wkoncu powiedziec STOP tej rzeźni bo nie wiem jak inaczej juz to uznac.. całym sercem jestem przy tych dzieciach oby sie to wszytsko zakonczylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja A zwierzchnicy tych degeneratów? IP: *.ingram.com.pl 22.05.08, 13:27 Przecież ci PASTORZY stoją najniżej w hierarchii Kościoła.Co na to góra? Odpowiedz Link Zgłoś