Gość: Misio Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.profiline.pl 14.03.08, 00:21 No i kolega wyjął mi to z ust. Do pierdla siedzieć można iść w wieku 16 lat, a motorem nie wolno jeździć do 24 - i pomyśleć, że na tego (p)osła sam głosowałem - chyba się do niego na dyżur przejadę i powiem, co o nim myślę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jordan Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 15:52 bardzo dobry pomysl przejdz sie do niego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Premiera Oddajac glos na PO popelnilem straszliwy blad IP: *.cable.quicknet.nl 14.03.08, 00:22 Dlaczego wprowadzajac ta ustawe minister transportu zasluzy na miano mordercy: Przyklad 1: Gowniarz ktory od dawna chcial wyrywac wiejskie dziewczyny na motora nie bedzie czekal az skonczy 18 lat, a tymbardziej 24 - kupi ten motor majac juz 16 bo sama mysl iz bedzie musial czekac jeszcze 8 lat spowoduje ze zlamie prawo. W konsekwencji zabije sie na drzewie uciekajac przed policja. Werdykt: MINISTER TRANSPORTU UZNAJE ZA WINNEGO MORDERSTWA Przyklad 2: Dwudziesto jedno latek ktory wlasnie wrocil z Irlandii z nabitym portfelem od zawsze marzyl o motorze, poniewaz nie bedzie czekal kolejnych trzech lat, zrobi sobie prawko na samochod, sprowadzi z niemiec 10 letniego sportowego zloma. Jadac na dyskoteke z przyjaciolmi chce zaszpanowac i pokazac ze jego fura pojedzie 200km/h w efekcie uderza w tlum przechodniow ktorzy rowniez szli na dyskoteke, piec osob zginelo na miejscu trzy walcza o zycie. Werdykt: MINISTER TRANSPORTU UZNAJE ZA WINNEGO MORDERSTWA Przyjkad 3: Dwudziestolatek ktory od dwoch lat jezdzi bez prawajazdy po raz pierwszy zostaje zatrzymany do rutynowej kontroli, boi sie ze straci swoja honde cbr 900 na ktora tak dlugo zbieral. Nigdy nie przekraczal predkosci, nie powodowal zagrozenia na drodze bo chcial byc nie zauwazalny bo motory to jego pasja. Oczywiscie nie zatrzymal sie do kontroli, jego strach przezwyciezyl. Jego honda rozpedza sie do 200km/h w zaledwie 11 sekund mimo iz nie slyszy juz policji gna dalej, niestety nie zostal zauwazony przez kierowce fiata pandy, niestety jego zycie zostalo przerwane przez MINISTRA TRANSPORTU. I to on ma jego krew na rekach. Przyklad 4: Andrzej ze wsi Tuliglowy wie ze w Polsce nie zrobi prawka na motor, na szczescie mieszka blisko ukraini, mamusia da mu dolary sprytnie ukrywane przed fiskusem I Andrzej po dwoch wizytach w Lwowie staje sie osiemnastoletnim posiadaczep prawa jazdy kat A. Niestety po tych dwoch wizytach w jezyku ktorego nie bardzo rozumi duzo sie nie nauczyl, nie przeszkadza mu to i wsiada na 100 konna suzuki i rozpedza ja do 120km/h nie zapanowal jednak nad nia na przejciu dla pieszych i uderza w matke przeprowadzajaca dziecko prez ulice. Ginie na miejscu, tak samo jak 12 letnia dziewczynka. Matka walczy o zycie. Kierowca tego motoru juz nie zazna kary za swoje czyny, lecz jest ktos kto powinien osiedziec dozywocie, tym kims jest MINISTER TRANSPORTU Przyklad 5. Pewien rozsadny dwudziesto latek przeczytawszy ten artykul postanowil jedno, juz nigdy nie odda swojego glosu na PO gdyz zamiast naprawiac to zakazuje wszystkiego. Podzielil sie z swoja opinia z przyjaciolmi, oraz ludzmi ktorych zna tylko z czatow. Napisal swoje zdanie na kilku forach w ktorych aktywnie bierze udzial, wiele ludzi przemyslalo jego slowa i postanowilo jak on, juz nigdy nie oddac glosu na partie ktora mu zabrania zyc. Na partie ktora wyznaje poglady kononowicza. W efekcie PO przegrywa kolejne wybory, do wladz wracaja panowie z PIS i wprowadzaja w Polsce komunizm. MINISTER TRANSPORTU UCIEKL DO USA. Drogi Panie Premierze, jesli Pan to przeczyta, badz ktos z otoczenia Pana Premiera, prosze pokazac ze nie stoii Pan za tym pomyslem, najelpszym tego sposobem bedzie zdymisjonowanie obecnego ministra transportu. Nie wiem co Pan Minister Transportu chcial pokazac swoim glupim pomyslem, bo na mysl przychodzi mi tylko jedno "Chcial sie wogole pokazac" Kazdy kto normalnie skonczyl studia a nie kupil magisterki na stadionie dziesieciolecia wie ze zakazy sa najmniej skutecznym srodkiem wychowawczym. P.S. Gazeta.pl raz jeszcze pokazala jakimi nieobiektywnymi sa mediami. Wyszukujac na youtube wypadki z udzialem motocyklistow ktore nawet nie zdazyly sie w naszym kraju (mam namysli drugi filmik). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mocarrrd Dymisja dla ministra transportu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 18:53 Moim zdaniem mundurki w szkołach to pikuś dla uczniów w porównaniu z zakazm jazdy motorem do 24 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter1111 Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 00:41 glupota to beda jezdzic bez prawka nie rejestrowanymi motorkami i dopiero bedzie problem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akira77 Dozwolone od 24 lat IP: 79.111.48.* 14.03.08, 00:52 Wklejam moj post z forum scigacz.pl uzupełniony o kilka dodatkowych przemyśleń: Po pierwsze: niech wybudują drogi w końcu. 2/3 moich szlifów spowodowane było stanem nawierzchni i utrzymaniem dróg w trudniejszych warunkach. Kiedy skończy się w końcu gadanie a zacznie praca powiązana z widocznymi efektami? Czy w tym kraju nie ma fachowców, ludzi znających się na projektowaniu i budowie dróg? Przecież mamy wolną Polskę już prawie 20 lat... Po drugie: niech zajmą się edukacją - zarówno kierowców samochodów nie patrzących w lusterka i nie zwracających uwagi na znaki jak i motocyklistów którzy myślą że zawsze zdążą i że wszyscy ich widzą i słyszą. Kursy na prawo jazdy i informacje przekazywane na nich tkwią chyba nadal w latach 60 czy 70. Helou - mamy 21 wiek i maszyny sportowe o mocy 150 i więcej koni, osiągające setkę w 2,5 sek. dostępne są już nawet za 12 tys złotych. Po trzecie wreszcie: zamiast wymyślać jakieś absurdy niech wezmą przykład z krajów cywilizowanych, w których motocykliści są traktowani jak każdy inny użytkownik dróg publiczych i nie wzbudzają niezdrowych emocji wśród dziennikarzyn żądnych sensacji czy polityków żądnych rozgłosu. Należałoby wprowadzić wzorem niemieckim stopniowanie mocy (nie pojemności!!!) maszyny zależne od okresu czasu upływającego od zdania egzaminu i wzorem angielskim stopniowanie wysokości ubezpieczenia w zależności od kategorii ryzyka związanego z ubezpieczanym typem czy modelem motocykla (aktualne 100 zl OC rocznie to śmiech na sali przy kosztach motocykli przewyższających często koszty samochodów i przy efektach dzwonów nie różniących się od samochodowych). Wydaje mi się że może to być nawet materiał na petycję do rządu ponieważ opinia ministra powiela niedobre stereotypy i dotyka wszystkich motocyklistów. pozdrawiam i liczę na poparcie PS - nie czytałem wszystkich postów więc pewnie ktoś już wcześniej pisał w podobnym tonie Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Najbardzie zmartwią się transplantolodzy, bo 14.03.08, 00:54 gwałtownie zmaleje ilość dawców narządów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruce Re: Najbardzie zmartwią się transplantolodzy, bo IP: *.chello.pl 14.03.08, 01:04 Oj, tu się mylisz. Właśnie wzrośnie, bo zamiast iść na kurs, to Ci 18-latkowie od razu kupią sobie moto, tak jak robi to reszta piratów... Bo komu by się chciało czekać 6 lat przez jakieś widzimisię urzędasa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jordan Re: Najbardzie zmartwią się transplantolodzy, bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 16:01 Wlasnie to co ja mam zrobic z moja Suzuki Gsx R600 majac jescze 17 lat? Tak sie sklada ze 18 urodziny obchodze w grudniu i nie bede czekal na 100% do 24 lat zeby ten motor uzyc. Smiech na sali Miala byc Irlandia a mamy czeski film jak to bylo w parodii Jozin`a z Bazin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mocarrrd Re: Najbardzie zmartwią się transplantolodzy, bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 18:56 Mam w dupie transplantorów i inne kretyńskie stereotypy na temat motocyklistów! Ja zacząłem jeździć motorem jak miałem 15 lat i nie przestane nawet jak mi jakiś durny minister każe czekać 100 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolek Re: Najbardzie zmartwią się transplantolodzy, bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 01:33 nimi się nie martw, oni się najmniej zmartwią bo z motocyklisty i tak mało zostaje po wypadku tak że wielu organów z nich nie ma... i to nie tylko przy prędkości 200 km/h ale też przy 80 nawet... Widzę, że o motocyklach i motocyklistach bladego pojęcia nie masz... nie rozumiem w takim razie po co się udzielasz skoro pojęcia nie masz o temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Dozwolone od 24 lat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.03.08, 01:37 Co z badaniami psychiatrycznymi dla politykantow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof W. Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 01:49 srutututu kłębek drutu dziękuję za uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurcio Dozwolone od 24 lat IP: *.tktelekom.pl 14.03.08, 05:59 BRAWO,TYLKO TROCHĘ ZA PÓŻNO.STRACH PATRZEĆ CO MAŁOLATY NIE MAJĄCY POJĘCIA O PRZEPISACH RUCHU WYPRAWIAJĄ NA DROGACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jordan Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 16:07 na jakiej podstawie stwierdzasz ze osoba ktora zdala prawo jazdy Kat A w wieku 18 lat nie ma pojecia o ruchu drogowym ? przeciez po to jest kurs zeby sie tego nauczyc. Rownie dobrze kierowcy samochodow osobowych w wieku 18 lat nie maja pojecia o ruchu drogowym. 80% z was nawet nie mialo stycznosci z motocyklami i piszecie o nich takie glupoty. > BRAWO,TYLKO TROCHĘ ZA PÓŻNO.STRACH PATRZEĆ CO MAŁOLATY NIE MAJĄCY POJĘCIA O > PRZEPISACH RUCHU WYPRAWIAJĄ NA DROGACH. Skad wiesz ze to sa malolaty jak jezdza w kasku ? rownie dobrze moga byc to osoby po 24 urodzinach Wiek tutaj nie ma zbytnio duzego znaczenia tylko zdobyte doswiadczenie. Przeciez osoba ktora ukonczyla 24 lata tez jest przeciesz nowicjuszem na motocyklu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa gorzej niż prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 06:33 młody z motorem typu 300 km/h i tak będzie szalał bo policja go nie dotyczy. normalny będzie się uczył jeździć motorem w wieku 24 lat co może spowodować jeszcze gorsze skutki... Odpowiedz Link Zgłoś
snurfik O jednym fakcie nie pomyślano: 14.03.08, 06:53 spedytorzy rozwożą po zatłoczonych miastach paczki, pizzerie dostarczają pizzę - posługując się skuterami. Większość dostarczających to ludzie w wieku 18-22 lata, dorabiający sobie studenci itp. Popieram ten przepis ze względu na samobójców na ścigaczach, ale to spory cios w pracodawców no i w młodych ludzi którzy mogliby w ten sposób zarobić kilkaset złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: O jednym fakcie nie pomyślano: IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 14:01 Na skuter o pojemności silnika <51ccm wystarczy DOWÓD OSOBISTY. Nie trzeba ani prawka na auto, ani na motor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nm Re: O jednym fakcie nie pomyślano: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.08, 12:48 skuterek to nie motor Odpowiedz Link Zgłoś
motofil Brawo! 14.03.08, 06:54 Wiecej mlodych gniewnych jezdzacych bez wymaganych uprawnien, wiecej ucieczek przed policja, itd., itp. Znacie takie podejscie: "Skoro nie mam prawka, to nic nie mam do stracenia, wiec hulaj dusza"? A pamietacie, jak kiedys karta motorowerowa byla od lat 15 i obnizyli cenzus wiekowy do lat 13, bo przepis byl martwy i dzieciaki jezdzily bez karty (w tym piszacy te slowa - bije sie w piers), czesto nie majac zielonego pojecia o przepisach ruchu drogowego? Nie neguje gradacji motocyklowego prawa jazdy (vide Niemcy, Japonia), ale nie popadajmy z jednej skrajnosci w druga. Zas redaktorom gratuluje pelnego profesjonalizmu. Ach ten "motor"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Dozwolone od 24 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 07:22 kluby żużlowe czekają na brawurowych małolatów przyjć spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Grabowski Dozwolone od 24 lat IP: *.mpp.pl 14.03.08, 10:16 Minister najwyraźniej bardzo się nudzi bo wydłubał z nosa taki babol. Skoro sie mówi A należy powiedzieć również B i podnieść też wiek dla zdajacych prawko na samochód? Chyba że samochodami sie młodzi ludzie nie rozbijają. Najlepiej jednak jakby minister strzelił baranka w ściane i to takiego z rozpędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anusiak Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.aster.pl 14.03.08, 16:40 Gość portalu: Maciej Grabowski napisał(a): > Minister najwyraźniej bardzo się nudzi bo wydłubał z nosa taki > babol. zajebiaszczy gość z tego ministra jak ja dorosne to takich baboli jeszcze wiecej wydłubie :-D Anusiak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:20 niemoże to wejść!! że są pojeby którzy na 18 zdają prawko i kupują odrazu suzuki hayabuse i się rozbijają na 1 drzewie to nieznaczy ze wszyscy tacy są... jeśli już to jakieś ograniczenia ze np. jak zdasz prawko możesz jeździć do poj. 600 po dwóch latach 900 itd. to było by dużo lepsze... niewszyscy mają mózg żeby zaczynać od 125 i sie uczyć jeździć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cx Dozwolone od 24 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:30 dla mnie to kolejny debilny pomysl. nie lepiej wprowadzic przepis ze za niebezpieczna jazde odbiera sie prawko. powiedzmy na rok lub dwa (tylko bez powtornego egzaminu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty bike Dozwolone od 24 lat IP: *.gdynia.mm.pl 14.03.08, 10:49 Łamanie konstytuc napisał(a): > Czy to nei jest łamanie konstytucji? coś mi się tak wydaje. Czekam >kiedy Tryb. Kons. unieważni tą ustawę, szkoda, że może to zrobić >dopiero jak wejdzie ona wżycie. "Prawo jazdy na motocykl nie dla małolatów: można będzie na nie zdawać po 24. urodzinach - publikuje piątkowe "Metro". Nowe prawo zacznie obowiązywać już tego lata!" Całkowita GŁUPOTA! Zamiast ich lepiej szkolic to sie zabrania@ Trzeba walczyc z chamstwem a nie ogłaszac PROHIBICJĘ! Dyskriminacja na podstawie wieku jest i zawsze była nie legalna! Jeżeli kandydat na prawo jazdy motocyklem skończył kursy prawa jazsy i zdał egzamin, spełnia warunki określone przepisami prawa materialnego, niezbędne do otrzymania prawa jazy bez wzgledu na wiek! Prawo nie pozwalaaby dyskryminowac pomiedzy kierowcami samochodów i motocykli! :Prawo MOZE pozwolic na wzsze kwalifikacje dlaosób zajmujacych sie przewozem pasażerów! Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. Art. 32. 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Czas najwyższy aby odciac dupę od stołka wszystkim komuchom! Własnie datego potrzebna jest LUSTRACJA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Whiplash A kierowcy PUSZEK IP: *.lsdialog.pl 14.03.08, 11:04 A co w takim razie macie zamiar zrobic, z kierwcami puszek ??, ktorzy zazwyczaj najwiekszym zagrozeniem dla motocyklisty, jak podaja statystyki tylko 20% wypadkow motocyklowych jest spowodowane brawora i nadmierna predkoscia, a 80% to glownie wymuszenia na motocykliscie pierwszenstwa !!!, wiec moim zdaniem jak juz wprowadzamy restrykcje to dla wszystkich !! , wiec prawo jazdy na kat B takrze powinno byc od 24 roku zycia :) , a pozostali powinni miec badania psychologiczne zarowno kierowcy kat A i B, wtedy by bylo mniej korkow na drogach i mniej wypadkow, czyz nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Urodziłem się we Wrześniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 11:50 Czuję się z tego powodu dyskryminowany. Moi koledzy robią już przygotowują się do egzaminu. Motor już mam po ojcu. Czy będę go musiał sprzedać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Przemku... IP: *.sistbg.net 15.03.08, 14:58 Ja z listopada. Krew zalewa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uki (wykop) Zostawić motory w spokoju !! :) IP: *.osiedle.net.pl 14.03.08, 12:17 Jak Ci wariaci przesiądą się na samochody to będą zagrażali również nam normalnym kierowcom a jak taki koleś parzy motorem 200km/h to się ładnie składa pod samochodem i robi krzywdę tylko sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mocarrrd Re: Zostawić motory w spokoju !! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 19:03 Dobrze mówisz z zostawieniem motorów w spokoju, ale pieprzysz z tymi waraitami. Nie masz pojęcia kim jest koleś który jedzie motorem. Napewno to normalny czowiek który poprostu lubi jezdzić szybo. Co ci to przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blackleash Dozwolone od 24 lat IP: *.k2.pl 14.03.08, 12:23 To jest jakiś bezsens. Mam 23 lata, mam żonę i dziecko, moją jedyną możliwością dojechania do pracy omijając korki w Warszawie jest właśnie motor. Dziwne że ludzi po 18 roku życia a przed 24 uważa się tu za dzieci a bierze się ich do wojska, daje karabin w łape i niech dziecko strzela... dziwne też że te "dzieci" mogą zakładać rodziny, ale już jeździć czym im się podoba nie mogą. To jest paranoja, jakich ostatnio wiele w świecie polityki. Może czas sie zastanowić czy nie zabierać prawojazdy podstarzałym prykom którzy widzą na 2 metry przed siebie i mają czas reakcji szachisty... i to oni statystycznie powodują więcej wypadków. Owszem są piraci drogowi w takim wieku ale może to jest kwestia psychotestów przed egzaminem... Jak zwykle nasi politycy się nie spisali... ciekawe kto im podesłał taki pomysł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kujawiak Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 12:52 Witam szanownych motocyklistów i jeszcze bardziej szanownych naszych wrogów. Po kolei: -pomysł wprowadzenia ustawy żeby od 24 roku życia zdawać, na kat „A” ,prawdę mówiąc od 24 to jest naprawdę śmieszny, ale 20-21 takie głupie ąż by to nie było, jeśli naprawdę kochasz motocykle to poczekasz te 2-3.jedno jest pewne, wprowadzenie tej ustawy na pewno nie wyeliminuje kretynów lubiących się popisywać przed panienkami i kumplami. nie tędy droga. (popieram kolegę „do wojska i karabin w łapę to tak , a prawko … paranoja co ci politycy maja za pomysły) -poza tym jeśli mowa o bezpieczeństwie, mam żal do większości braci motocyklowej żeście larum nie podnosili gdy wprowadzano ustawę o obowiązkowej jeździe na światłach przez całą dobę wszystkich uczestników ruchu, kiedyś jeśli ktoś widział jedno „oko” podejrzewał że to może być motocyklista i może się szybko zjawić na skrzyżowaniu, dziś …mieszamy się z tłumem - odpowiedź na pewien komentarz że motocykle pojawiają się z nikąd. Szanowny panie, żeby motocykl pojawił się koło pańskiej „puszki” z nikąd wystarczy mniej niż 4s i wcale to nie znaczy że owy motocykl musi poruszać się z prędkością 200km/h, wystarczy że jego kierowca po włączeniu się do ruchu mocniej odkręci manetkę gazu. -ktoś inny napisał że przjeżdżjace motocykle swym hałasem dezorientują innych uczestników ruchu, jeśli tak to chyba nie powinni wsiadać za „kółko” a co będzie gdy nagle pojawi się pojazd uprzywilejowany ,który robi zdecydowanie więcej hałasu -do człowieka który proponuje wprowadzenie wyższego OC, wysokość stawki OC jest zależna między innymi od „szkodowości” jeżeli nie jest ona zbyt wysoka ani podnoszona ,odpowiedź nasuwa się sama, poza tym ludzie których stać na super ściganty warte kilkadziesiąt tysięcy zł ,nie będą mieli problemów z wyłożenie paru złotych więcej, a uderzy to oczywiście w uczciwych, którzy kosztem wielu wyrzeczeń realizują swoje marzenia -nie wiem czy tylko ja mam takiego pecha, kiedy bym nie wyjechał moją dryndą na drogę, zawsze znajdą się chętni kierowcy puszek żeby się ścigać, jesteście żenujący!!! Mam nakeda to niepozorna 750 gdybym chciał … zresztą nieważne , nich się cieszy że motocykl wyprzedził, za chwile i tak postoisz w korku a ja podjadę pod sam sygnalizator, He He Tak nawiasem mówiąc to podejrzewam że część ludzi których oficjalnie denerwują motocykliści, tak naprawdę nas lubi, lubi ten ryk silnika ,gdy przeciskamy się przez korki , gdy odjeżdżamy ze świateł na kole, lubicie ten dreszcz emocji Przy okazji mam nadzieję że w końcu otrząsną się młodzi i zrozumieją jaki błąd popełnili głosując na PO. Naprawdę coraz bardziej czuje że żyje w państwie policyjnym. I już na koniec dla całej braci motocyklowej, wszystkiego najlepszego na nadchodzący sezon , do zobaczenia drodze motocyklista z kujaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Dozwolone od 24 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 13:03 jestescie wszyscy podupczeni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kujawia Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 13:17 och ,tylko na taką wypowiedź Cię stać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bumcykcyk Dozwolone od 24 lat IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.03.08, 13:19 Zakazać jazdy trzeźwym kierowcom! Statystycznie nietrzeźwi powodują 30% wypadków na drogach, czyli idąc za statystykami dla motocyklistów... będziemy bardziej bezpieczni -w końcu większość wypadków na motocyklach to osoby z przedziału 18-24 lata, a większość wypadków w ogóle (70%) to trzeźwi kierowcy. Poodbierać prawa jazdy trzeźwym i będzie o 70% wypadków mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość i tak będą jeździć od ilu będą chcieć IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 13:58 Większość motocyklistów nie ma prawa jazdy na motor - takie są fakty. Poza tym, jeśli nie posiada wyobraźni to tak samo walnie w drzewo (to i tak optymistyczne założenie, bo lepiej w drzewo niż w kogoś) samochodem w wieku 18 lat, jak i motorem mając 24 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m(on)dry Wie kotś, czy jazda przez cały rok na światłach... IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 14:06 Czy jazda przez cały rok na światłach, wpłyneła na liczbę wypadków?! Odpowiedz Link Zgłoś
cbol37 Dozwolone od 24 lat 14.03.08, 14:22 Cóż za bzdura, nie lepiej powielać sprawdzone wzory, np. niemeckie? pozwolic 16-latkom jeżdzić na moto do 34 km ? wówczas po 2 latach jeżdzenie 18latek mógłby wsiąść na motor który chce / stac go ? W BRD na 125 ccm można się tam poruszać na podstawie kat. B! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cowboy-78 Dozwolone od 24 lat IP: *.multicon.pl 14.03.08, 14:26 To, od kiedy będzie miało się upragnione prawko nie decyduje o bezpieczeństwie na drodze. "Konia z rzędem" temu, co nigdy nie wsiadł na motocykl przed kursem :-) Dostrzeżenie problemu, jakim są młodociani piraci jednośladów to już duży sukces, jak na nasz rząd. Jednak moim skromnym zdaniem (kilkanaście lat w siodle), powinno się zacząć od mądrego nauczania na kursie. To, że kursant zrobi "8" czy slalomik na 250-ce czy jeszcze gorzej na 125-ce, nie nauczy go jak bezpiecznie poruszać się w tłumie aut motocyklem o pojemnościach powyżej 750, a to takich jest najwięcej sprzedawanych w Polsce. Nie powinniśmy ograniczać wiekowo dostępu do kursu - wręcz odwrotnie, powinniśmy opracować taki system nauczania, by już ci, którzy wsiadają na skuter mieli umiejętności i wiedzę by sprostać na drodze nawet na motocyklu o szaleńczym temperamencie. To nie kursantów ograniczajmy - podnieśmy poziom nauczania na kursach, by te osoby, które je ukończą miały szacunek do prędkości i mocy swoich stalowych rumaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.sistbg.net 15.03.08, 15:27 Dobrze mówisz Kowboju! :-) Odpowiedz Link Zgłoś