Dodaj do ulubionych

Dozwolone od 24 lat

• Gość: ryba12 Dozwolone od 24 lat IP: *.eranet.pl 14.03.08, 21:42
      ja proponuje jeszcze podwyzszenie wieku na prawo jazdy kat.B do 45
      lat,zakazac wychodzenia po zmroku z domu,jedzenia w miejscu
      publicznym i załatwiania sie wiecej niz 2 razy w ciagu dnia,nie wiem
      skad sie wziął ten minister ale on chyba zapomniał ze zyjemy w
      wolnym kraju i ze prima apriliss jest 1 kwietnia a nie w marcu
    • Gość: Orzel Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 22:00
      ..e cioty, popie..ło ich zupełnie, teraz to tylko zwieksza ilosc kierowców
      bez prawka a nie bezpieczeństwo, macie świat cudów po, ku..aaaaaaa
    • Gość: $peedY Dozwolone od 24 lat IP: *.eranet.pl 14.03.08, 22:50
      Wg mnie to jest beznadziejny przepis. Jeśli podniosą wiek zdawania na motor to zwiekszy sie jeszcze fala furiatów, którzy bedą jedzić bez prawka i beda uciekac przed policja, wtedy bedzie naprawde działo się. Będzie wiecej wypadków, bo uciekajacy bedzie chciał uciec a nie bedzie patrzył czy jedzie samochód czy też nie. Bedzie wiecej wypadków spowodowanych przez motocyklistów. To teraz przez to ze sa wypadki spowodoane przez młodziez to wszyscy sie musza meczyc ?? lepiej wprowadzic jakies testy psychologiczne i jazde praktyczna na takim sprzecie a nie na gn 250, które jedzie jak simsonek. Niedługo na autobus bedzie mozna szybciej zdawac i wozic ludzi i byc odpowidzilanym za 80 osób, niż zdac na motor i byc odpowiedzialnym głownie za siebie. Na motorze popełniasz błąd to albio konczysz w szpitalu, albo w piachu i taka jest prawda. Kto o tym nie pamieta wsiada tylko raz ... Albo sie z tym jezdziec liczy albo nie i proste. Jestem przeciwko tej ustawie. Na podstawie kilku wypadków nie można ukarać całego narodu. Z reszta motocyklista w polce ma doscyć problemów-dziurawe drogi, brak autostrad, 1 tor wyscigowy,i nie lubi go wiekszosc społeczenstwa. I za borykanie sie z tyloma problemami dokładać kolejne ?? Lepiej wybudowac tory wyscigowe, zeby można było gdzie sprawdzic motocykl i podszkolić sie w jezdzie. A nie tylko zza biurka wymyslac rózne dziwne twory.
    • Gość: Kewin Janczewski Dozwolone od 24 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 23:20
      Co to za czubek wymyślił , myślałem że jak się z kończy te 18 lat to mam prawo
      do wszystkiego ... Nawet doświadczony motocyklista może spowodować wypadek i co
      w tedy ??
    • Gość: Dawid Dozwolone od 24 lat IP: *.ipm.pl 14.03.08, 23:59
      Co za baran to wymyślił !! Teraz jak mi zostało 9 miesiecy to mi beda zmieniali do kolejnych 6 lat , oby to nie weszło w życie !! Jeden Baran takie cos wymysli a banda debili potem to zatwierdzi oby to nie weszło do życia bo ja nie mam zamiaru czekac jeszcze tyle lat . FUUUUCCCCKKKk
      • Gość: Jordan Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 00:39
        To kolego bedziemy bez prawka smigac nie bedziesz sam
    • Gość: Kociu Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 00:13
      Co za głupia ustawa ! Nie wiem czemu Polska jest takim dziwnym krajem że
      motocyklista jest zazwyczaj tym złym,debilem,szaleńcem,dawcą nerek itp. a
      kierowca samochodu jest święty. Jeżdżę motorami nie od dziś i już nie będę
      wymieniał sytuacji ile razy został bym zepchnięty do rowu, zachaczony lusterkiem
      samochodu lub
      zagarnięty przez naczepę tira przez jakiegoś kompletnego debila bez wyobraźni
      kierującego samochodem, ale tego sie nie widzi i nie widzi sie też również ile
      osób ginie w wypadkach samochodowych. A na motocyklistów sie od zawsze najeżdża
      !!!
      • Gość: mia Re: Dozwolone od 24 lat IP: 80.51.159.* 15.03.08, 18:07
        Oto Polska właśnie.
    • Gość: motocyklistka Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 01:32
      Moze wypadało by sie zająć drogami,które u nas są bardzo niebezpieczne,a nie doszukiwac się iż moze to wina motocyklistów,brawury itp.
    • Gość: igła Dozwolone od 24 lat nie... stopniowo tak !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 03:14
      jak na moj gust to pomysl do dupy... nie chodzi tu o jakies sankcje wobec
      motocyklistów.. na moj gust to prawojazdy typu A1 powinno byc dozwolone od 14
      roku zycia a pozniej co 2 lata moc powinna byc dozowana np w wieku 16 ok 70 koni
      w wieku 18 do ok 110... i takie cos powinno byc stosowane wobec wszystkich nie
      tylko mlodych nawet ktos kto ma 30 lat i chce zaczac jezdzic na moto powinien te
      etapy przejsc.. znam przypadki ludzi ktorzy na pierwsze motory wybieraja szybkie
      tysiaki czy nawet 600ccm i to glownie oni szybko koncza przygode z moto... wezmy
      przyklad z zachodu gdzie takie cos jest praktykowane...
    • Gość: czarek Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 08:29
      Myślicie że 24 letni chłopak będzie powodował mniej wypadków skoro
      dopiero zaczyna sie uczyć jeździć. Będzie tak samo tylko że
      najwięcej wypadków będą powodować 24latkowie a nie 18latkowie.
      Może najlepiej wogóle zakazać jeździć motocyklami. Ciekawe cz ten
      Pan który to wymyślił ten przepis chociaż raz siedział na motocyklu.
    • Gość: yogi Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 09:07
      gość napiał:

Czy to nei jest łamanie konstytucji? coś mi się tak wydaje. Czekam kiedy Tryb.
      Kons. unieważni tą ustawę, szkoda, że może to zrobić dopiero jak wejdzie ona w
      życie.
      ===============
      Panstwo powinno chronic obywateli. Jestesmy na porzedostatnim miejscu w UE, jako
      kierowcy. W styczniu zginelo w Polsce tylu kierowcow ile np w Danii ginie w
      ciagu roku, a jezdzi sie tam zgodnie z przepisami.

Motocyklistow ograniczylbym nawet do 25 lat, wieku, ktory obowiazuje np w Niemczech.
      Kierowcy samochodowi minimum 21 lat.
      Policja tez moglaby sie w koncu ruszyc, bo nie raz patrza na lamanie przepisow,
      nic nie robiac.
      Podniesc stawki za mandaty do nawet 2 tys Euro, a startowac od 100 Euro dla
      kierowcow.
    • Gość: cross1987 Dozwolone od 24 lat IP: *.silesialan.pl 15.03.08, 09:09
      JEDNA WIELKA GŁUPOTA URZĘDASÓW , czy nie potrafimy zauważyć tych który jeżdżą na
      turystycznych motocyklach zwiedzając świat??? tylko widzi się tych złych ale
      wiadomo polska to chory kraj i nie moge sie doczekać jak już skończe szkołe
      odrazu z tą wypier*****
    • Gość: peter Dozwolone od 24 lat IP: 88.220.143.* 15.03.08, 09:44
      Hó*** was jasny trafi jak ta ustawa wejdzie w
      życie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: ithulien Dozwolone od 24 lat IP: *.ols.vectranet.pl 15.03.08, 09:49
      Niech sobie jeżdżą i od 18 roku życia, tylko niech mają przy sobie zgodę na
      pobranie organów w razie śmierci. Może to ich nauczy że nie są sami na drogach i
      zaczną być bardziej odpowiedzialni, i zastanowią się czy warto popisywać się
      brawurą.
    • Gość: Maciek Dozwolone od 24 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.08, 09:49
      Moim zdaniem rozwiązanie niemieckie jest w miarę rozsądne. Można kupić 500-tkę z
      ograniczoną mocą i po 2 latach ją odblokować. Na 125-tce nie da się nauczyć
      jeździć. To są motocykle, które nie osiągają nawet dozwolonej w Polsce prędności
      130 km/h, nie mówiąc o tym, że nie da się na nich utrzymywać stałej prędkości 90
      km/h na trasie. Byle górka i trzeba redukować o 2 biegi w dół. Wiem co mówię, bo
      przez kilka lat jeździłem NSR125 - elastyczność zerowa, smród na maksa.
    • Gość: bo nic tylko kupic tysiaczke zamiast szescsetki IP: *.chello.pl 15.03.08, 09:59
      gratuluje pomyslu, juz teraz znam kierowcow ktorzy jezdza bez prawka na samochod bo sa za mlodzi, teraz mlodzi motocyklisci beda kupowac szybsze maszyny taki bedzie co najwyzej efekt, bedzie ciekawie moze jakis nowy ghost rider w polsce sie znajdzie?
    • Gość: brut Na samochód też zakazać IP: *.acn.waw.pl 15.03.08, 10:07
      Jakoś autor nie napisał ile wypadków powodują młodzi ludzie w samochodach...
      • Gość: foamclene i przez durne baby n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.08, 10:43
    • Gość: damiankxx Dozwolone od 24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 10:22
      To fatalny pomysł!!! Przecież zakazany owoc smakuje najlepiej!!! Czy
      minister Grabczyk o tym nie pomyślał??? Przecież większość młodych
      ludzi mających pasję dla motocykli będzie i tak jeżdziła i
      prawojazdy im do jazdy nie będzie potrzebne a czy pan minister nie
      pomyślał że wtedy będzie jeszcze więcej wypadków??? Uważam żeby
      otrzymać prawojazdy na motor trzeba będzie przejść badania
      psychologiczne. Moim zdaniem większe zagrożenie stanowią staży
      ludzie za kierownicą nie mający już tego refleksu i tej sprawności
      co mlodzi!!! Jest to idjotyczny pomysł żeby zakazać robienia prawka
      na motor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: foamclene Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.08, 10:40
      beda jezdzic bez prawa jazdy
      tak jak do tej pory

ja zaczelabym od ograniczenia wydawania dokumentow uprawniajcych
      slepym durnym babom ktore sa zgroza polskich ulic
      • Gość: CyklistaMoto Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.aster.pl 15.03.08, 13:03
        Gość portalu: foamclene napisał(a):

> beda jezdzic bez prawa jazdy
        > tak jak do tej pory
        > ja zaczelabym od ograniczenia wydawania dokumentow uprawniajcych
        > slepym durnym babom ktore sa zgroza polskich ulic
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        foam zajrzyj na wątek a'propo24
        pozdr ;-)
        • Gość: MotoCyklista Re: Dozwolone od 24 lat IP: *.aster.pl 15.03.08, 20:36
          tutaj jest stary babol! ;-(

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=644&w=77026212
    • Gość: kleks Re: 24 lata? To też ciut za wcześnie! IP: 193.0.122.* 15.03.08, 10:51
      Prawo jazdy na cokolwiek powinien otrzymywać człowiek dojrzały.
      Czyli dopiero PO trzydziestce. I badania psychologiczne powinny być
      znacznie dokładniejsze niz teraz. Wczesniej dla małolatów możnaby
      urzadzić taki tor, gdzie mogliby szaleć - z takimi fajnymi garbami,
      filarami itp. Poszaleliby sobie tam, ci bez mózgu wypadliby z puli
      genów i dla całej reszty byłoby znacznie lepiej i bezpieczniej.
      • Gość: anya Re: 24 lata? To też ciut za wcześnie! IP: *.acn.waw.pl 15.03.08, 14:15
        hahaha, zabawny z Ciebie człowieczek :)
    • Gość: Kondziu Przecież to kompletna głupota!!!!!! IP: *.chello.pl 15.03.08, 11:00
      W tym momencie mam 24 lata i na motocyklu jeżdżę już prawie 6 lat i uważam że to kompletna głupota i bezmyślność wprowadzać taki przepis i dziwie się motocyklistom którzy podzielają taki nonsens. Po pierwsze taki przepis niczego nie zmieni, a wręcz przeciwnie. Ludzie którzy skończą 24 lata i zawsze marzyli o motocyklu NA PEWNO nie będą wsiadać na maszyny "rozsądne" na pierwszy motocykl - stwierdzą że nie po to tyle czasu czekali na prawo jazdy, żeby teraz jeździć czymś "słabym". To natomiast będzie skutkowało pierwszym motocyklem o mocy powyżej 100 KM i niestety rozbiciem się na jednym z za wąskich zakrętów. Rozsądek to nie tylko wiek, ale w większej mierze doświadczenie. Jeżeli ktoś kupi pierwszy motocykl zbyt mocny, to niezależnie od tego czy ma 15 czy 50 lat - i tak sie rozwali. Uważam że przepisy jakie teraz panują w Polsce są jak najbardziej złe, mianowicie nie przewidują ograniczeń mocy motocykla w stosunku do stażu motocyklisty. Moje rozwiązanie jest takie: Prawo jazdy na motocykl nawet dla 17 latków ale: do 18 roku życia nie więcej niż 25 KM (czyli typowe 250ccm lub 125ccm), później po 18 roku życia przez pierwsze 2 lata posiadania prawa jazdy ograniczenie do 50 lub 60 KM (czyli typowe 500ccm), a dopiero później brak ograniczenia mocy motocykla. Tak więc podsumowując: prawo jazdy od 24 roku życia - największa głupota jaką można zrobić, bo to nie ograniczy liczby wypadków a wręcz przeciwnie - zwiększy ją, ponieważ ludzie bez doświadczenia będą wsiadali na "potworki".

Pozdrawiam
    • Gość: Kondziu Przecież to kompletna głupota!!!!!! IP: *.chello.pl 15.03.08, 11:03
      W tym momencie mam 24 lata i na motocyklu jeżdżę już prawie 6 lat i uważam że to
      kompletna głupota i bezmyślność wprowadzać taki przepis i dziwie się
      motocyklistom którzy podzielają taki nonsens. Po pierwsze taki przepis niczego
      nie zmieni, a wręcz przeciwnie. Ludzie którzy skończą 24 lata i zawsze marzyli o
      motocyklu NA PEWNO nie będą wsiadać na maszyny "rozsądne" na pierwszy motocykl -
      stwierdzą że nie po to tyle czasu czekali na prawo jazdy, żeby teraz jeździć
      czymś "słabym". To natomiast będzie skutkowało pierwszym motocyklem o mocy
      powyżej 100 KM i niestety rozbiciem się na jednym z za wąskich zakrętów.
      Rozsądek to nie tylko wiek, ale w większej mierze doświadczenie. Jeżeli ktoś
      kupi pierwszy motocykl zbyt mocny, to niezależnie od tego czy ma 15 czy 50 lat -
      i tak sie rozwali. Uważam że przepisy jakie teraz panują w Polsce są jak
      najbardziej złe, mianowicie nie przewidują ograniczeń mocy motocykla w stosunku
      do stażu motocyklisty. Moje rozwiązanie jest takie: Prawo jazdy na motocykl
      nawet dla 17 latków ale: do 18 roku życia nie więcej niż 25 KM (czyli typowe
      250ccm lub 125ccm), później po 18 roku życia przez pierwsze 2 lata posiadania
      prawa jazdy ograniczenie do 50 lub 60 KM (czyli typowe 500ccm), a dopiero
      później brak ograniczenia mocy motocykla. Tak więc podsumowując: prawo jazdy od
      24 roku życia - największa głupota jaką można zrobić, bo to nie ograniczy liczby
      wypadków a wręcz przeciwnie - zwiększy ją, ponieważ ludzie bez doświadczenia
      będą wsiadali na "potworki".

Pozdrawiam
    • Gość: danielloo Dozwolone od 24 lat IP: 82.160.71.* 15.03.08, 11:17
      Po..e to jest...ku.. ja tak rozkminiałem że jak bedę miał 18 lat to kupie
      se motocykl i zrobie prawko a tu jakieś ustawy nowe wprowadzają ten naród jest
      chory..przecież nie każdy jest piratem drogowym bez przesady..moim zdaniem dobre
      by były jakieś testy może psychologiczne to jestem zza
    • p2008 plus coroczne badanie psychologiczne 15.03.08, 11:24
      Każdy kierowca (również amator) motocykla, samochodu, itd. powinien corocznie przejść badanie psychologiczne aby przedłużyć prawo jazdy.
      Kto ma za to zapłacić? Kierowcy.
      W ten sposób zwiększy się bezpieczeństwo na drogach i powstanie wiele nowych stanowisk pracy (dla przeprowadzających owe badania).
    • Gość: mS+ Zakaz jazdy na motorze w terenie zabudowanym IP: *.acn.waw.pl 15.03.08, 11:32
      dla wszystkich. Dość nocnych ryków silników.
      • Gość: k Re: Zakaz jazdy na motorze w terenie zabudowanym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 11:07

a moze jescze godzine policyjna wprowadzic i zakazac wychodzenia z domu po 22?
        to jak mozna dojechac na 3 zmiane do pracy ? chyba rowerem pomysl zanim cos
        napiszesz
    • Gość: au Motocykle ozwolone od 24 lat, a czołgi od 19 IP: *.ols.vectranet.pl 15.03.08, 11:41
      Kiedyś WSK były podsawowym środkiem lokomocji i nikomu nie przychodziło
      zabraniać do 24 lat. Jeżeli już, to niech będzie ograniczenia mocy. A swoją
      drogą,kierować czołgiem może już 19 latek a czasami i młodszy. I co z tego że na
      poligonie.
      A że na motorach szaleją po drogach i miejskich ulicach, w dzień i w nocy - to
      już niestety indolencja naszej policji. Łatwiej zawsze łapać na drobnych
      przekroczeniach, choćby pieszych na czerwonym przy wadliwej sygnalizacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka