estees 25.07.08, 18:47 Nie ma to jak propaganda z tych 2/3 80% to chłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Leszek Owszem - kalek amerykańskich seriali ... IP: 213.155.183.* 25.07.08, 22:00 Europejskie produkcje: gale gali, kabarety, powtórki, Niania i inne kalki - zwłaszcza w Polsce. Ależ sukces ! Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Esteesie - z nami zgoda 26.07.08, 16:51 Esteesowska diagnoza jakby spod mej klawiatury pochodzi... Nawet odsetek chłamu podwyższyłbym, choć on i tak niski w porównaniu do 100-procentowego w telewizjach typu TVNowa czy Pol*at. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir zgoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:34 dar61 napisał: > Esteesowska diagnoza jakby spod mej klawiatury pochodzi... > Nawet odsetek chłamu podwyższyłbym, choć on i tak niski w porównaniu > do 100-procentowego w telewizjach typu TVNowa czy Pol*at. A cóż wspólnego ma z tym komercja? Za Twoje kupuje ten chłam?Prosty przykład Polsatu,który przewiózł się na ME.Dla Ciebie radocha a dla nich strata.Tak działa rynek,nie zrealizują po prostu ambitniejszych planów dopóki nie zarobią. Bo oglądacza nie można mieć w głębokim poważaniu.To,że chce oglądać ten chłam to ich szczęście:) ale jeżeli są ambitni to gdy ich będzie stać to zrobią coś lepszego. Stara się jednak trochę ta komercja,możesz ich nie lubić ale musisz to przyznać porównując z TVP,które nawet archiwów za darmo o ile się nie mylę udostępniać nie chce. Mało tego to krzyczy o jakowejś misji a co wynika z tego artykułu. Czyżby ta "europejska misja TVP" tak nas zniechęciła do UE? Może niech zostawią te misje bo nie chciałbym aby tak samo zniechęciła rodaków do Polski. Płaczą artyści o abonament i po co? skoro i tak europejska kultura i jej producenci lepsi,a może tansi? Nie wiem,wiem tylko,że kultury raczej chłamem bym nie nazywał. Jeżeli takie określenie tego padło to widocznie nie o kulturę chodzi. Jeżeli ktoś z oferty eurpejskiej wybiera chłan zamiast kultury to chyba każdy przyzna,że z wybierającymi i ich gustami jest co najmniej źle. To tylko tak na marginesie tego w jakiej jesteśmy i czego czołówce. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: niezgoda 27.07.08, 13:32 {Kir} miałoby może rację, gdyby się komercje nie domagały części owego abdomab... daniny. Już wolę stacje, co ZAMIAST chłamu i nieszczęścia ludzi myślących: reklam, nadają ofertę swą odpłatnie. I czasu oszczędza, i rozum zostaje na swym miejscu nie spływając do kanapy... A z kulturą, wie chyba o tym owo {Kir}, to jest tak, że ten chłam każe się zwać kulturą. Niską. Z Hameryki pochodzącą. Nie godzę się na ową [słowami sen. Kutza się podeprę:] POLSATYZACJĘ kultury. Wolę już TVP Kultura lub Arte, o PR2. nie wspomniawszy [wspominając]... * * * Nie mów do mnie "wole"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: niezgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 14:26 dar61 napisał: > {Kir} miałoby może rację, gdyby się komercje nie domagały części > owego abdomab... daniny. ACH, ile w tym poetyckiego humanizma" {Kir} miałoby może rację" sam mniód:))) > Już wolę stacje, co ZAMIAST chłamu i nieszczęścia ludzi myślących: > reklam, nadają ofertę swą odpłatnie. I czasu oszczędza, i rozum > zostaje na swym miejscu nie spływając do kanapy... Czyżby z Utopii Platona ten post?:)) co do rozumu to znam i takich co twierdzą iż spływa i do nóg, ale to z reguły ortopedzi:)) > A z kulturą, wie chyba o tym owo {Kir}, to jest tak, że ten chłam > każe się zwać kulturą. > Niską. > Z Hameryki pochodzącą. owo {Kir} dało jedynie do zrozumienia,że w TVP rzeczywiście nic z kulturą nie ma się do czynienia jeżeli z bogatej oferty i europejskiej i amerykańskiej wybiera się to co w potocznym rozumieniu nazywane jest CHŁAMEM i to nie musząc martwić się o kasę jak w przypadku komercji. Dlatego też i może śmiać się pan Kutz bo i on z tej kasy czerpie.Polański,Żuławski,Holland muszą wykazać się czymś więcej niż słowami i żartem. > Nie godzę się na ową [słowami sen. Kutza się podeprę:] POLSATYZACJĘ > kultury. zresztą,gdzie go jest najwięcej i gdzie najwięcej być może? > Wolę już TVP Kultura lub Arte, o PR2. nie wspomniawszy > [wspominając]... > > * * * > Nie mów do mnie "wole"... właśnie...nie mów...i dzięki za ten socrealistyczny wiersz Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: pierzga 28.07.08, 13:23 Swoją drogą to duży wysiłek, by w dwóch wpisach, zwanych z anglosaska postami [pocztowymi?], nie użyć ani jednego rodzajnika pozwalającego rozpoznać, z jakim/-ą {Kir} się konwersuje... Ani Platon, ani inna utopia socrealizmu nie przewidziała, że w telepatrzydle znajdą się treści tak odmóżdżające oglądacza, że mu rozum spływa w kanapę - symbol bezmyślnego oglądania [znienawidzony przez aktorkę Dorotę Stalińską tak, że owa zaproszona do studia Pols*tu nie chciała nawet na niej usiąść!]. Po dojściu do pewnego wieku, po przegryzieniu się przez TVchłam, przemyśleniu kilku[dziesięciu] arcydzieł wizji i fonii - zaczyna się podnosić poziom wymagań oglądacza/słuchacza. Dla starszych Polaków widok Polacząt wchodzących dopiero w fazę zapatrzenia [i łatwowierności] w telewizję - z daleką perspektywą wyleczenia się z miłości do wszystkiego co madeinusa - napawa troską "czy dożyjemy". Pojedynek abonamentobiorcy z abonamentodawaczem [niedługo abonamentoobowiązkiem zapewne] skutkuje dziwnym zapętleniem. Słynne "tyle misji, ile abonamentu" zniechęca ludzi myślących do płacenia - [S]szanowne {kir} zapewne potwierdzi? Polański dla mnie za łopatologiczny, po "Pianiście" zwany jest zdaje się klasykiem. Żuławski zbłądził w dziwne rejony kina niszowego, Hollandówna mnie zawodzi. Dobrze choć, że {kir} tu nie wymieniło Zanussiego. A Marshall Kutz o polsatyzacji mówił bez uśmiechu, przez łzy żalu w owym, późnonocnym, a jakże, programie. Wolałbym, by żył on z tantiem [miernik ... sprzedawalności] niż z abdonb... z danin. Nie płatność "z góry", a "z dołu". Wiem, wiem, że artysta wtedy musi trochę pogłodować, ucho sobie odciąć, wszczepić trzecie w przedramię... Ale od czego w tym postsocjalistycznym kapitalizmie są donatorzy, sponsorzy i Mecenas? Choćby to nawet był ów Gulczas czy inny Kulczyk, jak każdy zdrowy kapitalista nie płacący ... abonamentu rtv. Dla mnie zostaje z tego wszystkiego wspaniały humor Greenewaya wart ... kupienia na płycie wizyjnej vel DVD. Już nie mówię ani nie klawiaturuję... * * * Czasami po prostu brakuje kamieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: pierzga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 15:02 Widzę,że nadal nie rozumiesz i to mnie bawi przy całym tym słowotoku:) Powiem jednak iż nazwiska reżyserów tworzących na zachodzie wymieniałem nie po to aby ich twórczość oceniać tutaj. Ostatecznie tam w mniejszym czy większym stopniu dają sobie radę poddahąc się ocenie o wiele większemu gronu. Przykład Polańskiego w innym wymiarze:sknocił "Piratów" i mimo nazwiska i nagród miał problemy z uzyskaniem możliwości kręcenia następnego filmu.Czekał. Może masz rację,że TV odmóżdża?...... polsaty,tv-ny to dzieciska w porównaniu z TVP pod względem doświadczenia,bazy,kadr borykające się z trudnościami finansowymi. Jest to jakby nie było novum w Polsce,ludzie przyzwyczajeni do TVP (chociażby Twój post i wypowiedzi światka artystycznego zaniepokojonego tym jak potraktuje ich komercja).Normalne i zrozumiałe.TV odmóżdża:)) Te 2-wa brzdące już konkurują z monopolem TVP i to bez ustawy medialnej,gdzie TVP wykorzystuje jeszcze swoją przewagę. Zabawne,co:)) VanGogh,Chopin,Paderewski,Penderecki to kanały tematyczne jak Eurosport czy Sport a nie Telewizje. Czasami niektórym tłumaczę do czego służy klamka bo zapominają a tutaj zapoznawać z funkcją pilota to przesadyzm:( Kto Ci każe oglądać PolsaY jeżeli Cię tak odmóżdża? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: pierzga 28.07.08, 16:27 Może rzeczywiście warto w tej pyskówce wrócić do meritum, bo inaczej ów {Kir} zaczyna iść w kierunku obrażania interlokutora. Rozwija wiele wątków, a potem przywala {Darowi61}. Nic mnie nie odmóżdża - rzadko zerkam na ów P i TVN - tyle co w spis programu dnia tych stacji. Każdy widz w Polsce zerkał na te kanały z ciekawości, jako na coś nowego. I ja to robiłem, chcąc sobie wyrobić na ich temat zdanie. I kiedyś, i dziś mam na ich poziom ocenę mierną. Nigdy nie wpadam w zachwyt też nad poziomem TVP, proszę mi tego nie imputować, szanownY [no wreszcie wiem, że z matriksem nie rozmawiam, choć nigdy nie wiadomo...] {Kirze}. Zabawne: pamiętam taką ocenę , gdzieś sprzed lat, z końca PRL-u, w której jakiś obcokrajowiec po zerknięciu na polską telewizję ocenił, że była wtedy w niej sama śmietanka światowych wytworów audiowideo, i do tego BEZ reklam. Czego nam zazdrościł. Mnie dziś skakanie po wszystkich kanałach, by mierzwę oddzielić i dotrzeć do esencji wartej zainteresowania nie nęci. Czasu i życia szkoda. Budowanie imperium finansowego na najniższych potrzebach ludzi, ludzi o mało wyrobionym guście - przez owe telekoncerny to nie jest najlepsza droga dla ambitnego biznesmena. I nie ma tu zachwytu nad słupkami oglądalności, przynajmniej z mej strony. Mnie napawa to smutkiem nad SPADKIEM poziomu kultury w kraju o średniej czytalności książek rocznie poniżej 1, o znajomości ... ech, odpuszczę mnożenie wątków. Za młodu mało ogladałem tv, a jak się usamodzielniłem, to z ciekawością przeszedłem etap poznania tele i radio-świata w satelitarnym wydaniu. Nie chcę rzec, że mam wyrobione w tym zdanie - ma to być odpowiedź, że nie jestem do TVP i Radia PRZYZWYCZAJONY np. z braku wyboru. Pozycja w rozmowie przyjęta przez {K} świadczy dla mnie o dużym uzależnieniu {K} od owej komercji. Czy to bezpośrednia pępowina, czy chęć zarabiania na tej tematyce - nie mnie to osądzać. Ale nie jest {K} niezależny, myślę [tak, MYŚLĘ], w swych osądach tu w swych wpisach. Twierdzę nawet, że kilka przeczytanych w tych łamach, pardon: portalu artykułów bałwochwalczo oceniających poziom produkcji Pols*tu i TVNowej wskazuje na duże powiązania Agory z reklamodawcami z tych rejonów. Jak ma ich dzieło mnie zachwycać, jak nie zachwyca. Szeregowy odbiorca Dar61 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOjo UE: Dwie trzecie czasu antenowego w TV to europ.. IP: *.cec.eu.int 26.05.09, 14:03 Komisarz odpowiedzialny za społeczeństwo informacyjne i media to chwilowo Jacques Barrot, wiceprzewodniczący Komisji - pani Viviane R. zrezygnowała ze stanowiska, gdyż kandyduje w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś