Gość: wacek IP: *.q-100.pl 21.05.09, 15:07 duży moze więej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hes Śmiertelny wypadek na obwodnicy Elbląga IP: *.aster.pl 21.05.09, 15:30 norma. czy ktos w ogole widzial kiedys policje interesujaca sie tirami ? mandat za przekroczenie predkosci o 7 kilometrow dla osobowki, jasne. tir jedzie przez teren zabudowany 90 nikt go nie rusza. ( sytuacja w zasadzie codzienna w Broku) 5 tirow jadacych jeden po drugim z 3 metrowymi odstepami ? no tez norma oczywiscie. dlaczego drogowka nie sciga taki kierowcow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpupe Re: Śmiertelny wypadek na obwodnicy Elbląga IP: 91.200.92.* 31.05.09, 11:08 Bo drogówce się wydaje, że od tego jest ITD. Odpowiedz Link Zgłoś
michael_z8 Czy kierowca Volvo jechał przepisowo 21.05.09, 15:54 Nie chcę winić kierowcy Volvo ale jeśli jechał szybciej (tym bezpiecznym samochodem) niż ograniczenie prędkości to brzydko mówiąc "dostał za karę". Ludzie 20 km/h robi dużą różnice nie mówiąc już o 5 km/h. Polecam tą ładną reklamę www.youtube.com/watch?v=h9VWF1DXQ8s Ostatnie zdanie: w ostatnich 5 metrach hamowania jedziesz z połową swojej prędkości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpupe Re: Czy kierowca Volvo jechał przepisowo IP: 91.200.92.* 31.05.09, 11:02 Skoro TIR wymusza pierwszeństwo podczas wjazdu z podporządkowanej w główną, to nawet mała prędkość samochodu jadącego główną drogą nie zapobiegnie wypadkowi. TIR jest długi i wolno się rozpędza. Nawet gdyby osobowy jechał 50 km/h, to nie zapobiegłoby to kolizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyb Śmiertelny wypadek na obwodnicy Elbląga IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.09, 22:01 Tak sie sklada ze jechalem przeciwnym pasem w strone Warszawy. Ciezarowka zostala praktycznie wrzucona mi pod maske auta. Zdolalem wychamowac tylko dzieki dobrej widocznosci tego co dzieje sie na drodze bo mialem pod gorke. Niestety Volvo wyjezdzalo zza gorki i nie mialo szans zobaczyc ciezarowego Mana. Tak samo kierowca Mana nie widzial Volvo gdyz w momencie wlaczania sie do ruchu pas mial pusty. To predkosc Volvo przesadzilo o tej tragedii. Wylecial zza gorki jak z procy, droga hamowania byla potezna a mimo to sila udezenia byla tak wielka ze Man zostal obrocony wokol wlasnej osi o 180 stopni. Dlatego zastanowilbym sie nad wina ciezarowego. W pierwszej chwili mozna pomyslec ze wymusil... Jednak wlaczajac sie do ruchu mial czysta droge. Pech taki ze ciezarowy zaladowany samochod nie ma takiego przyspieszenia jak osobowka - nie mial jak wiecej przyspieszyc... A probowac probowal bo obydwa pasy po drugiej stronie mial wolne, jechalem tylko ja i to prawym pasem... Odpowiedz Link Zgłoś
michael_z8 Re: Śmiertelny wypadek na obwodnicy Elbląga 21.05.09, 22:37 Świetnie Cyb że to napisałeś! Ciekaw jestem czy kierowcy tira zostaną postawione jakieś zarzuty. Kierowca Volvo powinien był liczyć się z tym że jak się gna powyżej ograniczenia prędkości to się życie ryzykuje. Pamiętajmy każdy km/h ponad limit dwukrotnie zwiększa szanse wypadku. Polecam mój link powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyb Re: Śmiertelny wypadek na obwodnicy Elbląga IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.05.09, 08:56 Moim zdaniem kierowca Mana jest tu o wiele wiele mniej winny niz kierowca Volvo. Oczywiscie nie chce tu przesadzac, jadac w strone Warszawy w pewnym momencie Man zaslanial mi widocznosc pasow prowadzacych do Gdanska takze nie jestem w stanie powiedziec co dzialo sie w momencie tych kilku sekund. Z relacji swiadkow z tego samego pasa co Volvo wynika ze ten chwile wczesniej posiadal predkosc wielkosci 200km/h. Nawet jezeli zwolnil wjezdzajac na gorke to ile? 40? o 50? Nikt mi nie powie ze tak latwo obrocic Mana zaladowanego towarem o 180 st wokol wlasnej osi nawet jezeli udezenie jest w sam koniec naczepy a Man sie porusza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpupe Re: Śmiertelny wypadek na obwodnicy Elbląga IP: 91.200.92.* 31.05.09, 11:06 Zasadnicze pytanie: Kto zaprojektował wjazd na dwupasmówkę w miejscu o tak złej widoczności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpupe Re: Śmiertelny wypadek na obwodnicy Elbląga IP: 91.200.92.* 31.05.09, 11:04 Skąd te obliczenia? Przyczyną wypadku było niespodziewane pojawienie się na drodze przeszkody. Tą przeszkodą był wymuszający pierwszeństwo TIR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel Kierowca miał 28 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 18:49 Kierowca miał 28 lat osierocił 2 dzieci. Świeć Panie nad jego duszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwa Re: Kierowca miał 28 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 23:36 nad życiem jego synów.... 3 dni wcześniej dodał nowe zdjęcia synów na NAszej KLasie i je oglądałem i oglądam, strasznie fajni synowie. ja osobiście uważam że ten skręt przecinający wszystkie pasy ruchu jest rewelacyjny i TYPOWY JAK NA POLSKIE DROGI GDZIE ZAWSZE MOŻNA NAPOTKAĆ TIRA SKRĘCAJĄCEGO PRZEZ SAM ŚRODEK PSEUDO SZYBKIEGO RUCHU DROGI, GENIALNA MYŚL PROJEKTU POLSKICH DROGOWCÓW LEWE SKRĘTY NA DROGACH SZYBKIEGO RUCHU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyb Re: Kierowca miał 28 lat IP: *.dialog.net.pl 23.05.09, 10:29 Skret zostanie przebudowany. Wczesniej nie mozna bylo zrobic wjazdu bezkolizyjnego gdyz w miejscu gdzie mialby sie znajdowac znajduje sie prywatna ziemia ktorej wlasciciel nie chcial oddac. Negocjacje trwaly kilka lat i jakis czas temu zostaly zakonczone. Inwestycja oraz projekt przebudowy zostaly juz dawno zatwierdzone. Prawdopodobnie za 2-3 tygodnie juz bedzie budowany wjazd bezkolizyjny... Co nie zmienia faktu ze juz lepiej bylo swiatla zrobic na czas tych negocjacji niz zostawic tak niebezpieczne skrzyzowanie na takiej drodze bez zadnej opieki. Przejechalem pol Europy i jest to nie do pomyslenia na zachodzie... Ostatnio jadac z Wloch do Polski pierwszy zjazd kolizyjny oraz pierwsze skrzyzowanie ze swiatlami mialem UWAGA dopiero w POLSCE. A tak 1200 km bez zadnego stresu... Wspolczuje tragedii, predkosc byla decydujacym czynnikiem ale najwiekszy zal mam jednak do tego kto zatwierdzil tak beznadziejny projekt drogi. Nawet gdy nie bylo mozliwe zrobienie bezkolizyjnego wjazdu to jakos kawalek dalej, przy skrzyzowaniu z ul Zulawska dalo sie postawic swiatla... Oczywiscie - to tez jest chore aby na obwodnicy stala sygnalizacja swietlna, jednak wole takie rozwiazanie niz modlenie sie przy wyjezdzie czy nikt mnie nie ztaranuje... Odpowiedz Link Zgłoś