Dodaj do ulubionych

Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych

28.06.09, 20:49
Pitu pitu, że obok są osiedla? I co z tego (sam mieszkam w pobliżu). Jakoś
koło Okęcia też są osiedla. Szwedzi mają czynny port lotniczy nieomal w
centrum, w Hong Kongu 747 latają tuż nad dachami bloków... i jakoś ludzie żyją.
Obserwuj wątek
    • Gość: marioooo Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych IP: *.krakow.pl 28.06.09, 20:54
      to ze zaczela tracic wysokosc to na pewno wina tego ze lotnisko jest w centrum
      miasta.. no bo jak inaczej?! ale brednie wypisujecie.. to ZADEN POWOD! jak juz
      wystartowal to co lotnisko ma do tego?! jeezas.. myslcie!!!!!!!!!
      • ondskan Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 29.06.09, 02:03
        > Wczoraj też miał miejsce wypadek podczas tych pokazów. Jeden z samolotów nie wyhamował i wpadł w krzaki.

To Ci dopiero wypadek.
        Ja też miałem wczoraj wypadek.
        Dostałem biegunki i ubiegło mi w majtki.
        Straszne, o tym też powinniście napisać.

Gdyby nie Cesna, cała polska nie dowiedziałaby
        się o awaryjnym hamowaniu w krzakach.
    • Gość: Krzysztof K. Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych IP: *.fema.krakow.pl 28.06.09, 21:01
      Rzeczywiście - to jakiś barbarzyński pomysł, żeby organizować zawody
      lotnicze w centrum miasta. Dobrze, że nie skończyło się to wszystko
      jakąś wielką tragedią.
    • Gość: aabb Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych IP: *.ghnet.pl 28.06.09, 21:05
      A fatalne , byłem przez ostatnie dwa lata i nie słyszałem o żadnych wypadkach,
      Fakt ,że to jest w mieście, ale lotnisko to duży odkryty teren a nie
      zabudowany blokami, że osiedla w mieście są to chyba wiadome. To jest tak jak
      by pisać ,że balice to fatalne miejsce na lotnisko bo samoloty przelatują nad
      miastem i to dużo większe.
      Ludzie wy chyba piszecie o tej fatalności dlatego ,że na Oświecenia od kiedy
      zaczynają się loty jest problem z głośnymi silnikami samolotów i hałasem jakie
      wywołują ale lepszego miejsca w Krakowie na taki pokaz nie ma.. Także po co
      psuć coś co jest ładne i fajne.
      Jak tak wszyscy się znacie ,że to fatalne miejsce czemu przed wypadkiem takich
      głosów nie było pozdrawiam wszystkich plujących na wszystko co się rusza..
      • chris30 Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 21:12
        Dodajmy, że na zdjęciu widać samolot, ale nie widać żadnych uszkodzeń, a maszyna
        stoi Z BOKU pasa startowego, jakby przy kołowaniu skręciła w wyniku jakiejś
        awarii. Twierdzenie, że to był "wypadek" i że ma coś wspólnego z wyborem miejsca
        na piknik jest zwykłą bzdurą.
    • Gość: zorro Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych IP: 77.236.11.* 28.06.09, 21:12
      Zakazać pikników? Bzdura. Bierze w nich udział wielu wspaniałych i
      doświadczonych pilotów. Ich ocena możliwości latania w tym miejscu jest o
      wiele bardziej wiarygodna. Wypadki się zdarzają. Ten i tak będzie zaliczony do
      jednego z udanych awaryjnych lądowań / wypadków. O ile stwierdzenie może nie
      najszczęśliwsze to jednak - 3 osoby przeżyły.
      • Gość: krakus Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 22:30
        Piknik lotniczy to bardzo fajna impreza i szkoda gdyby ją wykreślili z
        kalendarza imprez, ale w takich sytuacjach zawsze pojawia się pytanie - czy
        lotnisko w Czyżynach i przyległe tereny nadają się do organizowania pokazu
        akrobacji?
        Hałas może niektórym przeszkadzać i mają prawo do tego aby nie kryć swojego
        niezadowolenia ale gdyby zorganizowano koncert to też byłoby głośno. Nie mniej
        jednak najważniejsze jest jednak bezpieczeństwo pilotów i ludzi.
        Niewątpliwie piloci są świetni ale błędy się zdarzają a maszyna też potrafi
        zawieść, ale jeśli w pobliżu nie będzie zabudowań tylko pola to zawsze istnieje
        szansa, że maszynę jakoś się wyprowadzi albo zminimalizuje straty, a tutaj
        drzewa, linie wysokiego napięcia, ruchliwe drogi i wysokie zabudowania
        mieszkalne - nie ma gdzie uciec.
        W piknikach lotniczych organizowanych na poza miejskich lotniskach biorą udział
        miłośnicy lotnictwa mający świadomość możliwych zagrożeń - że coś pójdzie nie
        tak - a tutaj chcąc nie chcąc uczestniczą w tym wszyscy okoliczni mieszkańcy - i
        Ci których to fascynuje i chcą w tym uczestniczyć i Ci którym to przeszkadza i
        tego nie lubią a mają prawo czuć się bezpiecznie
    • Gość: Flyer Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.06.09, 21:18
      "pisze Maciek" - kim do ch...a pana jest Maciek, że jego opinie są cytowane w jednej z bardziej opiniodawczych gazet w Polsce??
      To co sie wczoraj stało to był INCYDENT! Różnica spora.
      Dopóki nic nie wiadomo można stwierdzic, że dzisiaj to była awaria silnika, która dziełem przypadku miała miejsce dnia dzisiejszego (mogła zdarzyc się każdego innego dnia). "Samolot był sprawny" jak powiedział ktoś z A.klubu Warszawskiego, był sprawny do momentu, w którym spadł, chyba logiczne?
      • Gość: zz Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni IP: 213.134.187.* 28.06.09, 21:22
        dobrze powiedziane!! Kim jest do ch. pana Maciek?!
      • Gość: g.suss Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni IP: *.chello.pl 29.06.09, 00:32
        Gość portalu: Flyer napisał(a):

> "pisze Maciek" - kim do ch...a pana jest Maciek, że jego opinie są cytowane w
        jednej z bardziej opiniodawczych gazet w Polsce??

O'RLY? W jakiej konkretnie gazecie i na której stronie?
        • Gość: BIMBER Pan Maciek ukradł mi zdjęcie z forum lotnictwo.net IP: *.n4u.abpl.pl 30.06.09, 21:58
          j.w.
    • Gość: pilot Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych IP: *.chello.pl 28.06.09, 21:23
      Jasne - zakazać pikników lotniczych, zamknąć supermarkety i tylko do
      kościoła w niedzielę co?
    • Gość: maestro chooj Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 21:39
      No i czemu k.rwa wczoraj nie zrobiliście z tego newsa? Wiecie dlaczego? Bo było
      za mało krwi i ognia...
      Tak samo jak nie robiliście aj waj z tego, że codziennie na świecie ma miejsce
      setka lądowań awaryjnych, aż do momentu katastrofy A330. Teraz jakiekolwiek
      emergency urasta w waszych ślepiach do rangi wypadku lotniczego.

Ech, wstrętne, szukające taniej sensacji pismaki...
      Fuj :-$
    • halinkoo Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych 28.06.09, 21:39
      A ja się zgadzam z Maćkiem!!! Mieszkam w pobliżu, łomot, samoloty latają nisko.
      Blok przy bloku... Jest Pobiednik, pięknie, zielono, lotnisko! A obrońcy pikniku
      niech się zastanowią, co by było, gdyby samolot spadł o kilkanaście metrów
      dalej, na os. Oświecenia albo Tysiąclecia...
      • jestembond Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 21:51
        halinkoo napisała:

> A ja się zgadzam z Maćkiem!!! Mieszkam w pobliżu, łomot, samoloty latają nisko.
        > Blok przy bloku... Jest Pobiednik, pięknie, zielono, lotnisko! A obrońcy piknik

A samoloty co latają Ci nad głową codziennie co 20 minut Ci nie przeszkadzają?
        Wiesz ile osób by zginęło jakby taki Boeing albo Airbus walnął w Twój blok?
        • halinkoo Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 22:30
          Owszem przeszkadzają mi. Przeszkadza mi hałas, korki, remont Miechowity (za
          oknem, z niewybuchami zresztą, też niebezpiecznie, ewakuacje, itp), ale te
          wielkie samoloty nie mają 30. lat, np. I w Krakowie to się chyba żaden nie
          rozbił :) Poza tym, gdyby w mój blok walnął, to nie miałoby dla mnie znaczenia
          czy duży, czy mały...
          • jestembond Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 22:37
            halinkoo napisała:

> oknem, z niewybuchami zresztą, też niebezpiecznie, ewakuacje, itp), ale te
            > wielkie samoloty nie mają 30. lat,

Oj, miewają, miewają...
            • halinkoo Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 22:41
              Poddaję się. Może mają, wierzę Ci na słowo. Ale trzymam się tego, że piknik -
              tak, w środku miasta - nie. W Pobiedniku jest pięknie!
              • jestembond Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 23:27
                halinkoo napisała:

> Poddaję się. Może mają, wierzę Ci na słowo. Ale trzymam się tego, że piknik -
                > tak, w środku miasta - nie. W Pobiedniku jest pięknie!

Nie musisz mi wierzyć na słowo, możesz to spokojnie znaleźć na Wikipedii.
                Zresztą to nie jest żadna tajemnica, nawet linie lotnicze z "pierwszej ligi"
                miewają samoloty ze swoją historią:

sky-watcher.pl/content/sp-lpg-czyli-boeing-767-306er-dla-lotu
                ot, choćby nasz LOT kupił sobie maszynę 14 letnią, i zapewne parę lat nią polata.
                Albo ten, jeszcze niedawno do zobaczenia nad Krakowem:
                www.airfleets.net/ficheapp/plane-md80-53244.htm
                z ciekawości można także poszukać starszych:
                www.airfleets.net/ficheapp/plane-b737-19077.htm
                główną przyczyną, dla której tak starych samolotów jest mało jest tak naprawdę
                ekonomia - nowsze są oszczędniejsze bo lżejsze...
                Generalnie w świecie profesjonalnych urządzeń, inaczej patrzy się na wiek. O ile
                boimy się wsiąść do 15 letniego Golfa, o tyle 20 letnie autobusy się często
                zdarzają, a czterdziestoletnie pociągi to u nas norma:
                pl.wikipedia.org/wiki/EU07
                (nie tylko u nas, nawet w Niemczech są stare lokomotywy, choć ich stosowanie
                jest z natury rzeczy ograniczone). Sprzęt pracuje, głównie dlatego że nie
                oblicza się go na ciągłe serwisowanie w ASO i wymianę co 5 lat, jak samochodu
                osobowego.

Tak więc Twoja opinia jest li tylko uznaniowa. Co więcej - będziesz się musiała
                pogodzić z hukiem samolotów wraz ze wzrostem znaczenia Krakowa. Każde kolejne
                połączenie lotnicze z Balic to nowe samoloty nad naszymi blokami.
          • asmok6 Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 23:58
            halinkoo napisała:

> Owszem przeszkadzają mi. Przeszkadza mi hałas, korki, remont Miechowity (za
            > oknem, z niewybuchami zresztą, też niebezpiecznie, ewakuacje, itp), ale te
            > wielkie samoloty nie mają 30. lat, np.

A myśllsz że ile mają? :) Nawet i starsze latają. Czy ty myślisz że każdy
            przewoźnik co roku kupuje nowe samoloty czy co? 30 letnie samoloty pasażerskie
            to norma. To jeszcze nie jest stary samolot.

> I w Krakowie to się chyba żaden nie
            > rozbił :) Poza tym, gdyby w mój blok walnął, to nie miałoby dla mnie znaczenia
            > czy duży, czy mały...

No ale może się rozbić. Cesna też się żadna do tej pory nie rozbiła.
            Takie gdybanie ... a gdyby upadł parenaście metrów dalej równie dobrze może
            brzmieć - a gdyby startował z Balic i upadł pare kilometrów dalej. A gdyby
            startował z Pragi i upadł pareset kilometrów dalej.
            Lokalizacja lotniska nie ma nic do rzeczy. Lotnisko jest ok, to przewody
            wysokiego napięcia są w złym miejscu. W końcu najpierw było tam lotnisko a
            dopiero później jakiś debil wydał zgode na zbudowanie tam wysokiej napowietrznej
            linii.
            • halinkoo Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 29.06.09, 00:30
              Przeczytałam, że lotnisko zamknięto w 63, Czyżyny - osiedle, oczywiście -
              zaczęto budować w 1977... Wierzę, że jesteście Pasjonatami, co podziwiam, też
              mam swoją pasję, ale zostanę przy swoim. Piknik - tak, w środku miasta
              (cokolwiek było wcześniej, nie ma tego dziś... Bywa, że to przykre, ale
              "Dżentelmeni o faktach nie dyskutują". Tam nie ma lotniska, bywają pikniki.
              Przykro mi! Pozdrawiam Pasjonatów!!!
              Do jestembond: Tak, moja opinia jest uznaniowa. Jak każda opinia!
            • Gość: raj Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni IP: 217.147.104.* 29.06.09, 13:33
              > Lokalizacja lotniska nie ma nic do rzeczy. Lotnisko jest ok, to przewody
              > wysokiego napięcia są w złym miejscu. W końcu najpierw było tam lotnisko a
              > dopiero później jakiś debil wydał zgode na zbudowanie tam wysokiej napowietrznej
              > linii.

No nie debil, bo linie wysokiego napiecia zaczeto budowac, kiedy lotnisko juz
              zamknieto...
        • halinkoo Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 22:33
          A że nie jestem fachowcem, to polecam przeczytanie wypowiedzi na temat lotniska
          na Czyżynach autorstwa fachowca. Gen. Gromosław Czempiński: To bardzo trudne
          lotnisko...
          • jestembond Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 23:46
            halinkoo napisała:

> A że nie jestem fachowcem, to polecam przeczytanie wypowiedzi na temat lotniska
            > na Czyżynach autorstwa fachowca. Gen. Gromosław Czempiński: To bardzo trudne

Jest trudne, ale nie niemożliwe :)
            en.wikipedia.org/wiki/Kai_Tak_Airport
            to było dopiero lotnisko. Ale je zamknęli, bo było ulokowane "nieco" gorzej niż
            nasze Rakowice - Czyżyny.
            Oczywiście Czempiński ma rację, ale jeśli się okaże, że była to awaria maszyny,
            to i łatwe lotnisko nic by nie dało...
            • halinkoo Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 29.06.09, 00:42
              Dzięki Panowie, jak sądzę, skłoniliście mnie do poszukania czegoś nowego! W
              sąsiedztwie! Pozdrawiam i trzymam kciuki za uratowanych!!!
      • czerwony-ruski-pedal w to fajansiarskie osiedle Oświecenia 28.06.09, 22:03
        powinna trafić bomba, takie ładne miejsce zabudowali blokami z wielkiej płyty
      • Gość: Kkk Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni IP: *.compower.pl 29.06.09, 01:57
        A co by było gdyby Cię potrącił samochód czy motor, które na Bora są 1000 razy
        bardziej niebezpieczne?
        Od samolotów ginie dużo osób naraz.. ale rzadko. Od samochodów giną pojedynczo,
        ale za to non stop.
      • Gość: Krakus Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 13:06
        Ja sie nie zgadzam z tą opinia. Byłem na poprzednich
        piknikach.Uważam, że jest to świetny pomysl na promocję miasta
        Krakowa. Piknik lotniczy jest raz w roku. Z tym wyciem silników to
        przesada. Nad osiedlem tysiaclecia przebiega korytarz powietrzny
        wiec jak jakiś samolot przeleci zbyt nisko to rzeczywiści jest
        glośno. Równie dobrze samolot pasażerski moglby spaść w to miejsce.

Pobiednik - hmm pewnie juz nie wiele osób pamięta frealną impreze
        RMFu w Pobiedniku. Tam nie ma absolutnie żadnych warunków
        logistycznych technicznych do przeprowadzenia takich imprez.

Po za tym w ten weekend padał deszcz, Pobiednik ma lotnisko ziemne i
        zapewne było tam grzasko wiec w ogole by sie nie odbyła tam impreza.
        Blok przy bloku - pojedz sobie na Ruczaj to zobaczysz blok przy
        bloku.
        Niestety mam obawy, że po tym wypadku zostanie wstrzymany Piknik
        Lotniczy - szkoda, bardzo fajne miejsce na taka impreze (otoczenie
        Muzeum Lotniska nadaje smak tej imprezie).

• Gość: Koperek Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni IP: 80.50.130.* 29.06.09, 14:24
        Nie pasuje ci łomot? Wyprowadź się na wieś.
        A ty się zastanów co by było gdyby:
        - wybuchła rura gazowa pod twoim blokiem
        - spadła linia wysokiego napięcia na twój blok
        - uderzył jeden z kilkuset przejeżdżających autobusów w twój blok.
        - usmażył ci się mózg od anten GSM postawionych na twoim bloku.
        Nie pasuje ci ryzyko życia w mieście?
        Znajdź sobie jaskinię w Bieszczadach i tam się przeprowadź.

A co do Pobiednika, to tam też żyją ludzie i tak samo jak i ty nie chcą mieć w
        pobliżu łomotu i nisko latających samolotów.
    • Gość: Tomko Re: zakazac? IP: *.chello.pl 28.06.09, 22:21
      Ludzie... dwa razy wiecej halasu czynia scigacze(szczegolnie noca).
      Rownie mocno halasuja kolosy podchodzace do ladowania na Balicach (dziwnym
      trafem rowniez nad Mistrzejowicami jest sciezka...).
      Trzymajmy kciuku za rannych!
    • Gość: Wladek W ogóle poroniony pomysła z organizacją pokazów .. IP: *.chello.pl 28.06.09, 22:23
      ... w centrum DUŻEGO miasta. Samoloty latały nad pobliskimi
      osiedlami. W przypadku katastrofy ofiary można by liczyć w setkach
      ludzi. W tym roku nie dojechało część samolotów. Ale poprzednio
      trudno było nie bać się, jak grupa 5-ciu czy 7-miu samolotów
      wykonywała Z RYKIEM akrobacje nad osiedlami.
      • Gość: qwe Re:Przypominam,że w Czyżynach najpierw powstało IP: 83.238.76.* 28.06.09, 22:28
        lotnisko a dopiero później okoliczne osiedla. Nie przypominam sobie aby kogoś zmuszano do zamieszkania na nich.
        • halinkoo Re:Przypominam,że w Czyżynach najpierw powstało 28.06.09, 22:34
          Lotnisko od lat nie działa...
          • halinkoo Re:Przypominam,że w Czyżynach najpierw powstało 28.06.09, 22:38
            Mam nadzieję, że ludzie wyjdą z tego cało! Bardzo im tego życzę i trzymam kciuki!!!
          • Gość: qwe Re:Przypominam,że w Czyżynach najpierw powstało IP: 83.238.76.* 28.06.09, 22:38
            Nie działa? Ciekawe co robiło na nim dzisiaj kilkadziesiąt samolotów. A może mi się przywidziały?
            • halinkoo Re:Przypominam,że w Czyżynach najpierw powstało 28.06.09, 22:44
              Raz w roku, dwa. Chyba, że masz na myśli koncerty? Bo jednak nie działa! Co
              łatwo można sprawdzić. Pozdrawiam!
              • Gość: qwe Re:Przypominam,że w Czyżynach najpierw powstało IP: 83.238.76.* 28.06.09, 22:47
                Ciekawe - nie działa i było na nim kilkadziesiąt samolotów, czyżby stały tam od jego zamknięcia?.
                • halinkoo Re:Przypominam,że w Czyżynach najpierw powstało 28.06.09, 22:51
                  Zamknięto je w 1963 roku! Historie można przeczytać:
                  pl.wikipedia.org/wiki/Czy%C5%BCynyPozdrawiam!
                  • halinkoo Re:Przypominam,że w Czyżynach najpierw powstało 28.06.09, 22:53
                    Przepraszam za pomyłkę! To właściwy link:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Czy%C5%BCyny
                    • Gość: the bil polecam film pt "Przeprowadzka" IP: *.ver.abpl.pl 28.06.09, 23:13
                      film zrealizowany w 1972 roku i lotnisko jeszcze działało jako sportowe, takie
                      jak w Pobiedniku
                      • halinkoo Re: polecam film pt "Przeprowadzka" 28.06.09, 23:23
                        Poszukam. Pozdrawiam!
                        • Gość: sat66 Re: polecam film pt "Przeprowadzka" IP: 83.238.175.* 29.06.09, 08:13
                          Lotnisko dziala.
                          Pracuje niedaleko i czasem widze ladujace i startujace awionetki.
                          Pozatym znajduje sie tam baza policyjna i prawie codziennie
                          staruje/laduje śmiglowiec policji.
                • Gość: raj Re:Przypominam,że w Czyżynach najpierw powstało IP: 217.147.104.* 29.06.09, 13:46
                  qwe, nie trolluj.
                  Lotnisko w Czyżynach jest formalnie zamknięte od kilkudziesięciu lat.
                  Wszystkie oficjalne publikacje dotyczące tego lotniska używają sformułowania
                  "BYŁE lotnisko Czyżyny-Rakowice".
                  Pas startowy nie został zniszczony tylko dlatego, że pasy startowe są bardzo
                  trwałymi konstrukcjami i ciężko je zburzyć, więc nikomu się to nie opłacało.
                  Ponieważ jeszcze istnieje, jest czasami wykorzystywany do takich imprez jak te
                  pikniki, za specjalnym zezwoleniem. Ale to bynajmniej nie oznacza, że w
                  Czyżynach istnieje regularne lotnisko. Nawet najmniejsze lotnisko jakiegokolwiek
                  aeroklubu w Polsce ma jakąś obsługę, która pilnuje porządku na lotnisku, coś w
                  rodzaju kontroli lotów, jakieś biuro gdzie urzęduje szef itd. - całą otoczkę
                  formalno-organizacyjną która jest niezbędna do funkcjonowania lotniska. W
                  Czyżynach nic takiego nie ma bo tam NIE MA LOTNISKA! Jest stary pas startowy,
                  czasami wykorzystywany do okazjonalnych imprez. Koniec, kropka.
      • jestembond Re: W ogóle poroniony pomysła z organizacją pokaz 28.06.09, 22:39
        Gość portalu: Wladek napisał(a):

> ... w centrum DUŻEGO miasta. Samoloty latały nad pobliskimi
        > osiedlami. W przypadku katastrofy ofiary można by liczyć w setkach
        > ludzi. W tym roku nie dojechało część samolotów.

Za parę lat będziesz miał Boeinga 737 co pięć minut nad pobliskimi osiedlami a i
        tak będzie nam daleko do Londynu, gdzie samolot startuje co niecałą minutę.
      • kgbaca Re: W ogóle poroniony pomysła z organizacją pokaz 29.06.09, 00:00

> ... w centrum DUŻEGO miasta. Samoloty latały nad pobliskimi
        > osiedlami. W przypadku katastrofy ofiary można by liczyć w setkach
        > ludzi.

Przeczytaj jeszcze raz swój post a potem sprawdz ile osób zgineło w zamachu na WTC. Czy teraz tez twierdzenie "W przypadku katastrofy ofiary można by liczyć w setkach" wydaje ci sie rownie prawdziwe co wtedy gdy je pisałeś? Jeżeli tak to sam wystawiasz sobie ocene - NEGATYWNA.

Zapewne jestes mieszkancem osiedla i ci przeszkadza ten piknik. Znam ja takich jak ty, kiedys w dzien dziecka(dokladnie w noc przed) sasiedzi zdemontowali i wywieźli na złom konstrukcję kosza, która zrobilismy sobie na PLACU ZABAW. Oczywiscie przeszkadzal im halas. Szkoda tylko, ze w momencie gdy sami mieli dzieci to na ten plac zabaw powrocilo wiecej halasliwych "gadzetow". Taka jest wlasnie wasza mentalnosc.
      • Gość: ale Re: W ogóle poroniony pomysła z organizacją pokaz IP: *.n4u.abpl.pl 29.06.09, 00:01
        > ludzi. W tym roku nie dojechało część samolotów. Ale poprzednio
        > trudno było nie bać się, jak grupa 5-ciu czy 7-miu samolotów
        > wykonywała Z RYKIEM akrobacje nad osiedlami.

A mnie się to podobało... nawet nie wychodząc z domu zobaczyć takie pokazy :)
    • 3cik <---------------------------=-= 28.06.09, 22:53
      Maciek coś po polsku nie za bardzo...
    • Gość: Estater Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczyc IP: *.net.autocom.pl 28.06.09, 22:53
      Ten samolot w krzakach to SUPER PETREL hangarujący na Pobiedniku.
      Wczoraj może wjechał w krzaki, ale dzisiaj fajnie latał i to z
      wyjętymi oknami (zimny łokieć!). Opowiadanie, że to był wypadek, to
      jakaś totalna głupota. Ten samolocik ma ok. 100 metrów drogi
      lądowania, więc chyba jakiś patałach nim lądował, bo trudno nie
      wychamować nawet na tak krótkim lotnisku.

A co do Cessny, szkoda pilota i pasażerów, szkoda,że wypadek miał
      miejsce w dniu pikniku. Ale nie widziałem i nie słyszałem ani
      jednego protestującego, za to były tłumy ludzi z zadartymi głowami.

Pobiednik to nie Kraków, więc nie powinno się odwoływać tych imprez
      w Czyżynach!
    • Gość: bs Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych IP: *.chello.pl 28.06.09, 23:00
      Organizacja tej imprezy jest poniżej krytyki.
      Ludzie siedzący/stojący przy ruchliwej ulicy, całkowity paraliż tej
      częsci miasta. O samym "lotnisku " się nie wypowiem bo strach tam
      się pojawiać... pozatym co to za impreza latające antyki, które
      groża ludzią na ziemi.
      CZy to taki problem zrobić tą impreze poza miastem... ?
      Dla mnie to kpina...
      • jestembond Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni 28.06.09, 23:10
        Gość portalu: bs napisał(a):

> Organizacja tej imprezy jest poniżej krytyki.

Mylisz się.

> Ludzie siedzący/stojący przy ruchliwej ulicy, całkowity paraliż

Na chodniku stali? Jeśli tak, to co Ci to przeszkadza. Jeśli na ulicy -
        zadzwoniłeś po policję? Jak nie, to się nie bulwersuj.

> częsci miasta. O samym "lotnisku " się nie wypowiem bo strach tam
        > się pojawiać...

To się nie pojawiaj.

> pozatym co to za impreza latające antyki, które
        > groża ludzią na ziemi.

Kolejny "znawca" co porównuje samolot do samochodu...

> CZy to taki problem zrobić tą impreze poza miastem... ?

Tak. Bo lotnisko Rakowice - Czyżyny jest tak gdzie jest, a sensem tej imprezy
        jesy właśnie to lotnisko.
    • Gość: nette Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych IP: *.acn.waw.pl 28.06.09, 23:06
      szkoda tylko ze nie dodał, ze pasy do lądowania były odgrodzone i
      żaden człowiek nie miał prawa wejsc tam bez pozwolenia. Wykonywujący
      akrobacje to ludzie doświadczeni, a organizatorzy zadbali o maksimum
      bezpieczeństwa. Pechowa awionetka wracała PO pikniku i trudno
      oskarżać o brak zachowania ostrożności organizatorów. Takie wypadki
      sie po prostu zdarzaja. Wszedzie. Na tej samej zasadzie powinno sie
      zamknąć lotnisko na warszawskim Bemowie i na łódzkim Lublinku, bo
      też wokół są bloki i w każdej chwili moze stac sie nieszczęście.
      szkoda ze w pogoni za sensacją ie pamieta sie o obiektywnym
      komentarzu....
    • Gość: RE Re: ten Maciek to debil IP: *.toya.net.pl 28.06.09, 23:25
      Pewnie wstęp był za darmo? To by wyjaśniało krakowskie zachowanie niechętnego
      lotnictwu pana Maćka.
      • asmok6 Re: ten Maciek to debil 29.06.09, 00:02
        Gość portalu: RE napisał(a):

> Pewnie wstęp był za darmo? To by wyjaśniało krakowskie zachowanie niechętnego
        > lotnictwu pana Maćka.

12 zł. Ale zdjęcie robione nie od strony "widowni" więc pewnie przez płot wszedł
        i z krzaków oglądał. Pewnie jest zły że go nie stać na bilet więc chce i innym
        zakazać.
    • Gość: mac 65 ten Maciek to debil IP: *.mas.abpl.pl 28.06.09, 23:42
      Niestety ma trochę racji.
      Pokazy - tak
      Miejsce - zdecydowanie nie środek miasta (może Pobiednik ?)
      A tak ogólnie to szkoda człowieka.
    • gregry na załączonym zdjęciu fajnie widać co stanie si... 28.06.09, 23:56
      na załączonym zdjęciu dobrze widać, co stanie się kiedy wybudowana
      zostanie druga część kompleksu Quattro Business Park. Powstanie tak
      potężny parawan, że nawet najbardziej zwrotne samoloty będą miały
      problemy
      • Gość: Jan Akuratny Re:Mylisz się nie będą miały problemów IP: 83.13.74.* 29.06.09, 00:55
        Lotnisko to jest pierwszym lotniskiem w Polsce. Obok jedno z
        najlepszych muzeów lotnictwa na świecie. Miejsce które dokładnie
        zniszczyła komuna zupełnie niepotrzebnie budując tu blokowiska.
        Trzeba docenić to co zostało i trud organizatorów, bo żadne pokazy na
        żadnym lotnisku nigdy nie będą tak atrakcyjne. Dodatkowe atrakcje na
        całej przestrzeni od ul. Bora Komorowskiego do samego muzeum lotnictwa.
        Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to byłoby większe gdyby zlikwidowano
        linię wysokiego napięcia. Można byłoby przedłużyć pas startowy chowając
        drogę do tunelu, ale znając polskie realia to może za 50 lat. Te dwa
        dni w roku kiedy latają tu samoloty nie jest problemem dla mieszkańców
        osiedli więc niech nie przesadzają.
        W takich sytuacjach jak ta zawsze będą zwolennicy zlikwidowania
        imprezy. Dla przypomnienia na ulicy Bora Komorowskiego w ciągu kilku
        ostatnich lat zginęło już kilka osób, ostatnio chyba dwie w BMW, a
        kiedyś jedna na przystanku autobusowym. Jakoś mieszkańcy nie
        protestują. Dlatego warto zachować zdrowy rozsądek, a komentarze typu
        stare samoloty lub niedouczeni piloci są w tym wypadku bez sensu. Zeby
        coś na ten temat powiedzieć należy trochę poczytać i dowiedzieć się
        więcej a nie obrażać swym dyletanctwem profesjonalistów.
        • Gość: iii Re:Mylisz się nie będą miały problemów IP: *.autocom.pl 29.06.09, 14:47
          "Te dwa dni w roku kiedy latają tu samoloty nie jest problemem dla mieszkańców
          osiedli więc niech nie przesadzają."
          Właśnie, że jest problemem! Jest taki hałas i huk, że nie da się wytrzymać.
          • Gość: AD Re:Mylisz się nie będą miały problemów IP: 151.193.120.* 30.06.09, 12:38
            > "Te dwa dni w roku kiedy latają tu samoloty nie jest problemem dla mieszkańców
            > osiedli więc niech nie przesadzają."
            > Właśnie, że jest problemem! Jest taki hałas i huk, że nie da się wytrzymać.

Ciekawe, czy jak Ci sasiad z wiertarka udarowa szaleje co drugi miesiac, to tez protestujesz? Wiem, jak jest w blokach, pewnie wszyscy cicho siedza.

Latwiej jest, jak widac, niektorym domagac sie likwidacji imprezy dla 100 czy 200 tysiecy widzow, niz uciszenia blokowego dzieciola.
    • Gość: Ja Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczyc IP: *.ists.pl 29.06.09, 01:32
      Coś mi się zaczyna wydawać że redaktorzy Wyborcze zatrudnieni na zesłaniu w Krakowie dostali nieco kasy bokiem celem wpojenia ciemnemu ludowi konieczności rezygnacji z Pilniku Lotniczego.
      Czemu ?
      1. możliwość: jakiś, zbliżony samorządowych ciał, developer chce postawić parę bloczków na terenie Muzeum Lotnictwa
      2. możliwość: zauwoażono lokalnie że aktualnemu dyrektorowi Muzeum Lotnictwa idzie nie źle - wszystko zaplanowane, tylko poczekać a będzie super. Zatem należy czym prędzej go odwołać i powołać na jego stanowisko jakiegoś mietka po lini partyjnej. Jeśli nowo obrany mietek dyrektor nic nie będzie robił to nic nie spiepszy a zawsze swoim może dać zatrudnienie.
      3. możliwość: Pan redaktor jest mułem w czwartym pokoleniu i już dawno nie miał spotkania z własnym rozumem
    • Gość: radzik Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 06:22
      Po co kuć los. Czy mało jeszcze jest wypadków lotniczych? Czy życie
      nie miłe tym gierojom? Po co udawać chojraków? Nie dość, że siebie
      narażają, to jeszcze tych, którzy oglądają te wygłupy.
    • Gość: Wojtek Tragiczny wypadek IP: 195.205.146.* 29.06.09, 08:34
      Tragiczny wypadek ale na szczęście mogło być gorzej. Chwała pilotowi.
      A co do pikniku to dlaczego od razu go likwidowac może zmienić formę
      pokazów lotniczych. Na lotnisku starty np. modeli i samolotów ultra
      lekkich, a pozostałe samoloty mogłyby startowac np. z Pobiednika lub
      Balic i tylko przelatywac na lotniskiem w Rakowicach Czyżynach np
      wraz z pokazami. Nie yło by potem obwinaiania o złą jakos lotniska.
      Przeciez piknik to nietylko same pokazy ale cała gama imprez
      towarzyszących. Ale niestety jestem niepoprawnym optymistą bo
      przecież tereny wokół lotniska sa ściśle zabudowywane przez
      developerów(ktoś na to pozwala) a pamiętam że będać na I pikniku
      większości z tych bloków nie było ( a teraz jedynym problem są druty)
      No cóż takie ładne tereny bardzo by się nadały na developerkę i
      robiono przymiarki kilkakrotnie. teraz wystarczy kilka
      wypowiedzi "specjalistów" i będziemy mieli kolejne ekskluzywne np.
      Tarasy Czyżyńskie.
      • Gość: bab Re: Tragiczny wypadek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 09:12
        Świetna wypowiedź - świetne hasło :)

ktoś chce na tym zarobić... TAAAAAKA lokalizacja i leży poza
        zasięgiem...
      • Gość: Be Re: Tragiczny wypadek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 18:49
        a pamiętam że będać na I pikniku
        > większości z tych bloków nie było ( a teraz jedynym problem są druty)

Hmm... piknik był bodajże po raz 6, bloki na os. tysiąclecia (które były w pobliżu wypadku) byłby budowane w latach 70-tych. podobnie os. Dywizjonu (Oświecenia trochę później). Akademiki przy pasie startowym to lata 80-te. Pierwsze bloki osiedla Akademickiego (tego przy akademikach PK) były oddane w 2003 roku, więc wtedy kiedy po raz pierwszy odbył się piknik. Jedynymi nowymi budynkami w tamtej okolicy sa te przy ul. Cieślewskiego, ale tamten teren nigdy nie był częścią lotniska.
        • Gość: Wojtek Re: Tragiczny wypadek IP: 195.205.146.* 30.06.09, 08:02
          Pierwsze bloki osiedla Akademickiego (tego przy akademikach
          PK) były oddane w 2003 roku, więc wtedy kiedy po raz pierwszy odbył
          się piknik. Jedynymi nowymi budynkami w tamtej okolicy sa te przy
          ul. Cieślewskiego, ale tamten teren nigdy nie był częścią lotniska.

Zgadza się ale np. bloki przy ul. Cieślewskiego zajęły częśc
          podejścia do pasa startowego. A przy tym latajace codzień i co noc
          maszyny dużo większe i cięższe na lotnisko Balice też nad tymi
          blokami jakoś nikomu nie przeszkadzają. No może do czasu jak nie daj
          Bóg...
      • Gość: Wojtek Tragiczny wypadek IP: 195.205.146.* 30.06.09, 08:26
        A może na lotnisku powinni lądować tylko profesjonaliści na
        faktycznie Wilgach itp , którzy doskonale znają możliwości swoich
        maszyn a nie turyści, którzy mogże są doskonałymi pilotami ale
        przesiąść się z np. ATR 72 na Cessnę to tak jakby się przesiąść z
        Mercedesa na malucha i być zdziwionym czemu jakoś słabo wyprzedza
        pod górę.
    • Gość: ziggy Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni IP: 83.238.100.* 29.06.09, 13:35
      Tak, ale Rakowice to nieczynne lotnisko, gdzie stary pas startowy
      zostal skrocony o polowe. Nadaje sie na muzeum lotnictwa (z reszta
      swietne) ale nie do latania. Moim zdaniem to absurd, ze tam probuja
      robic imprezy zwiazane z koniecznoscia startu i ladowania czegos
      innego niz smiglowce, ew. Wilga.
      • Gość: AD Re: Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotni IP: 151.193.120.* 29.06.09, 13:54
        > Tak, ale Rakowice to nieczynne lotnisko, gdzie stary pas startowy
        > zostal skrocony o polowe. Nadaje sie na muzeum lotnictwa (z reszta
        > swietne) ale nie do latania. Moim zdaniem to absurd, ze tam probuja
        > robic imprezy zwiazane z koniecznoscia startu i ladowania czegos
        > innego niz smiglowce, ew. Wilga.

Czynne i dopuszczone do ruchu lotniczego - przez ULC, czyli instytucje kompetentna w tej dziedzinie. Do tego jest sprecyzowane dokladnie, jaka jest dlugosc uzyteczna pasa, maksymalna masa startowa samolotow, ktore moga z niego korzystac, itp.

To, ze lotnisko jest trudne czy w zabudowanym terenie, nie dyskwalifikuje go, a jedynie narzuca okreslone ograniczenia. Wiekszosc korzystajacych z niego podczas pikniku samolotow jest zdolna (co bylo widac) do operowania nawet z mniejszych lotnisk. Jedyne, co ewentualnie nalezaloby zmienic w przyszlych latach, to zwiekszyc margines bezpieczenstwa i byc moze wyznaczyc obszary, nad ktorymi samoloty nie powinny przelatywac.
    • jackers_ea Wczoraj też był wypadek podczas pokazów lotniczych 03.07.09, 23:24
      Pechem na pokazach był odwrotny wiatr.Starty w drugą stronę był
      łatwiejszy/więcej przestrzeni/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka