marcinuss 10.08.09, 09:20 Kolejne pranie mózgu. Gratulacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lernakow Ewangelia według Behemotha 10.08.09, 12:46 Fajne foty. To świadomy, zdystansowany obciach, czy to tak na poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ] Re: Ewangelia według Behemotha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.09, 21:55 Raczej to pierwsze, ale nie jestem pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Niestety, to na poważnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 22:02 A ciemny lud to kupi. Smarkateria z radości obszczywa sobie rajtuzki, który w skrytości nosi pod skórami i glanami, jak widzi "groźnego" Nergala. To taki współczesny miś Colargol dla niegrzecznych dzieci. Ale jeszcze bardziej boją się Dody, Różowego Króliczka Zagłady... Odpowiedz Link Zgłoś
michal-f Re: Niestety, to na poważnie 11.08.09, 12:59 Oj, Zenek... Piszesz trochę jakbyś sam był jeszcze w Gimnazjum. Behemoth słuchaja też pdorośli ludzie. To po prostu taka estetyka - niektórzy to lubią - i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wh Ewangelia według Behemotha IP: *.autocom.pl 10.08.09, 14:51 ZUOOOO!!!! Na pewno pojde na koncert w 38 \m/ Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Ewangelia według Behemotha 10.08.09, 17:15 Ile tu komercji. :D Jeszcze tylko Dody na chórkach brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielica Re: Ewangelia według Behemotha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 20:57 dajcie już spokój kolesiowi, jego sprawa z kim sie spotyka. dla wyjasnienia: nie lubie ani Dody ani Nergala. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Ewangelia według Behemotha 10.08.09, 23:24 Mi jest wszystko jedno, z kim się Nergal spotyka, chodzi mi o bijącą z tej otoczki komercję. Tylko brakuje trasy z Madonną (najlepiej gdyby razem podarli jakąś "świętą księgę") i popularnością przebiją Jacksona, mimo jego śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
orkanista Wybiórcza, Mocy i Begemot są z wami 10.08.09, 19:27 i mają was w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny taki :D Ewangelia według Behemotha IP: *.krakow.pl 10.08.09, 20:38 uwaga uwaga, rozczarowanie dla autorów artykułu.. zespół Behemoth NIE jest najbardziej znanym polskim zespołem!!! Powtarzam, NIE jest najbardziej znanym polskim zespołem.. miłego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ewangelia według Behemotha 10.08.09, 21:37 A który na świecie jest bardziej znany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek A jak chcesz to mierzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 21:43 Swoimi odczuciami? Polską megalomanią? A może mnie zaskoczysz i zaproponujesz jaką rzetelną i obiektywną metodę porównawczą wraz z wynikami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acaca Re: A jak chcesz to mierzyć? IP: 77.222.253.* 11.08.09, 00:07 Na przyklad faktem plyty jakiego innego zespolu polskiego poza Vaderem czy Behemothem znajdziesz w sklepie muzyczny np. w Londynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devastator Re: A jak chcesz to mierzyć? IP: *.akademiki.uni.torun.pl 11.08.09, 00:24 Płyty Vader i Behemotha były dostępne nawet w Plmouth w Anglii, w małym sklepie muzycznym o powierzchni 12m2. Nie tylko w sklepach Virgin czy HMV, więc według mnie o czymś to świadczy. Nie znalazłem płyt innych Polskich wykonawców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek No dobrze kombinujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 00:26 ale może przejdźmy do faktów. Rozumiem że masz wgląd w asortyment tychże sklepów lub robiłeś jakieś badania porównawcze (chociażby _pytając_ w w/w jakie płyty polskiego zespołu/wykonawcy mają w sprzedaży)? Czy tylko powtarzasz to co wszyscy, jedna baba drugiej babie Vader i Behemoth to najbardziej znane polskie zespoły / wykonawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acaca Re: No dobrze kombinujesz IP: 217.96.29.* 11.08.09, 09:31 Tylko stwierdzam fakt ze Behemoth i Vader byly na polce, zas Feel, Myslovitz itd. tam nie wystepowaly... Jakkolwiek proba statystyczna Londyn i Plymouth mala to jednak swiadczy to o popularnosci. Inna sprawa jest czy ktos wie skad pochodza te zespoly, wiec w calej tej wymianie uwag chodzi chyba tylko o to, ze popadanie w przesade jest po prostu niezdrowe. Fajnie ze im sie udaje zainteresowac ludzi poza granica na Odrze (i Bugu) skuteczniej niz inne przedsiewziecia, natomiast nie oczekuje ze Polska stanie sie gigantem przemyslu muzycznego i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Ewangelia według Behemotha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 20:49 Postać z okładki płyty "Evangelion" ma "gębę" Dody ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
grenouille7 Ewangelia według Behemotha 10.08.09, 21:38 Ta okładka nawet dość gustowna jak na zespół metalowy, ale teledyski, zdjęcia, oprawa koncertów itp. to estetyka budy na odpuście, pełen profesjonalizm i przemyślany wizerunek, znaczy się. Chyba faktycznie u Dody się szkolą, albo mają wspólny sztab menadżerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Estetyka dla pryszczatych małolatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 21:41 zafascynowanych "złem". Lubię metal, słuchałem go przez ponad 20 lat, ale wygląd tych kolesi to masakra. Kicz, kicz, kicz. Zdecydowanie wolę kilkucalowe gwoździe Kerry Kinga, jeśli już mamy popadać w przesadę. A jak chcą zobaczyć jak można zrobić coś "mrocznego" z gustem, polecam wkładkę albumu Puritanical Euphoric Misanthropia Dimmu Borgir czy dowolny album Borknagar. A tutaj, estetyka Dody, tyle że nie różowa a czarna. Ten sam niski poziom i ta sama dosłowność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Estetyka dla pryszczatych małolatów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.09, 21:59 Co do kiczowatości, to się zgadzam... Tylko, że w zasadzie każdy metal jest kiczowaty, to taka stylistyka. (vide Manowar) Choć to nie oznacza, że komuś się to nie może podobać, a jeśli nawet, to niekoniecznie musi być pryszczatym małolatem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Bądźmy dumni z Behemotha IP: *.chello.pl 10.08.09, 22:06 Osiągnęli sukces i są znani w swojej dziedzinie na całym świecie. Ja uwielbiam ich muzykę, ale nawet gdybym tego nie słuchał, to i tak doceniłbym ich ciężką pracę. Jeśli chodzi o otoczkę - każdy ma swoją, jedni dbają o szklaną kulę i super laserowe światła, inni o czarno - biały makijaż i mroczne stroje. pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Nie wiem czy mogę z nich być dumny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 22:17 Dla mnie to takie Ich Troje albo Piotr Rubik metalu. A jeśli chodzi o otoczkę... cóż, są tacy co słuchają po prostu muzyki, i nie muszą przebierać się za postać z Gorączki sobotniej nocy czy z Władcy pierścieni. Tak jak pisałem, nie razi mnie estetyka metalu (tak jak dowolnie innego gatunku), razi mnie kiczowatość tego co robi Behemoth - naprawdę, można przekazać tyle samo (lub nawet więcej) ze swojej wizji świata i muzyki, bez robienia z siebie uosobienia zła na ziemi. Tej ziemi. A i tak potem różowy króliczek wypapla w jakiejś Vivie jaki to czuły i opiekuńczy facet i tony farby oraz cały ten dadaistyczny bełkot o "szatanie" szlag trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Estetyka dla pryszczatych małolatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 22:10 Pozwolę sobie z Tobą nie zgodzić. Metal nie musi być kiczowaty, może nieść ze sobą bardzo wysmakowaną stylistykę (oczywiście w obrębie tej "poetyki") albo kpić z własnej konwencji, lub przynajmniej mrużyć oko. Behemoth jest śmiertelnie poważny i śmiertelnie nudny w tym co robi. Jak na mój gust, nadrabiają "miną". Poza tym... pan Darski poza sceną to zwykły ulizany lowelas uganiający się za króliczkami pokazującymi dla pieniędzy zadnią część ciała. Jak już jest taki "zły" to niech będzie konsekwentny, jak Sedes czy gość z Burzum (bynajmniej tego co zrobił nie pochwalam), a tak wychodzi z tego zwykły marketing rodem z MTV. Ciekawe czy wezmą z Dodą ślub kościelny... Odpowiedz Link Zgłoś
grenouille7 Re: Estetyka dla pryszczatych małolatów 10.08.09, 22:42 E tam, lepiej żeby nie był aż tak konsekwentny jak Vikernes, który zresztą jest pajacowatym naziolem, a co do Dody, to akurat jego sprawa - mam zresztą wrażenie, że cała akcja była obliczona na rozgłos w mediach i chyba Nergal spodziewał się wielkiego uznania, że oto supermaczo poderwał narodową ladacznicę, a tu dupa. Co do tej otoczki, to głównym problemem jest po prostu przeładowanie: zbyt krzykliwie, efekciarsko, za dużo stereotypów, brakuje jakiejś szczerości. Muzyka nie jest zła, choć sama konwencja gatunku już się mocno zużyła i ciężko w jej obrębie stworzyć coś oryginalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 grenouille7--> Brak nowatorstwa IP: *.chello.pl 10.08.09, 22:52 Tu się zgadzam, w kwestii tego, że Behemoth nie był pionierski na ostatnich płytach, są po prostu technicznie doskonali. Ja i tak najbardziej ich cenię za pierwsze płyty, niesamowicie szczere i klimatyczne. Zupełnie nie wiem, czemu Nergal się od tego odcina i mówił sam, że podniecać się mogą ich starych graniem jacyś pogańscy fanatycy. Teraz są dobrzy, wręcz najlepsi na ścieżce, którą im inni wydeptali. Żeby być geniuszem, trzeba znaleźć swoją drogę. Nie wierzę, że konwencja gatunku się zużyła i nie można stworzyć czegoś nowego. Zawsze można, muzyka stanowi ewolucję, tak jak tylko potrafi to ludzki umysł. Kwestia tego, żeby wpaść na jakiś znakomity pomysł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tay Re: Estetyka dla pryszczatych małolatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 03:42 Kicz ma wiele odmian, filmy Skurcza są maksymalnie kiczowate, a prawie wszyscy je lubią. Mi się akurat stylistyka ciuchów i scenografii Behemotha podoba. Myślę, że kicz bywa różnie postrzegany w zależności od tego czy był tworzony specjalnie czy jest wynikiem nieudolności artysty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: Estetyka dla pryszczatych małolatów IP: 217.116.103.* 11.08.09, 11:46 a mi się kojarzą z figurkami do warhammer'a - powiedziałabym, że nawet ładne w swojej kategorii - bądź co bądź to w końcu "bajkowa" stykistyka Odpowiedz Link Zgłoś
diduridu Ewangelia według Behemotha 10.08.09, 23:59 Jehowa Zastępów wykona na Tobie wyrok i bedzie on cieższy niz na innych bo okłamujesz ludzi i jesteś winny ich krwii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Devastator Wychowanie PRL IP: *.akademiki.uni.torun.pl 11.08.09, 00:12 Najlepiej było by gdyby wszyscy byli równi i nikt nie wyróżniał się z tłumu... Ludzie przestańcie marudzić i krytykować, czasami mam wrażenie, że Polacy potrafią tylko krytykować. Jeszcze jakiś czas temu mało kto wiedział co to jest Behemoth, a teraz kilka artykułów w prasie i zaczyna się sami znawcy i krytycy, ludzie po co? Jak się komuś nie podoba nie musi tego słuchać, tak samo jak nie musi słuchać disco polo. Prawda jest taka, że Behemoth jest jednym z dwóch polskich zespołów, które zdobyły światową sławę i robią karierę, a Wy zaraz zarzucacie komercję - pierdoły. To jest show i nie ma co się czepiać ich wyglądu, nikt z nich na co dzień nie chodzi tak ubrany. Jak zwykle rozgadałem się ;] Chodzi mi o to, żebyście mniej jebali ludzi za to, że udaje im się odnieść prawdziwy sukces i potrafili odróżnić, tych którzy doszli do niego ciężką pracą oraz tych wyprodukowanych i wykreowanych przez "speców". Pozdrawiam wszystkich "Krytyków" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Devastator Wychowanie PRL IP: *.akademiki.uni.torun.pl 11.08.09, 00:12 Najlepiej było by gdyby wszyscy byli równi i nikt nie wyróżniał się z tłumu... Ludzie przestańcie marudzić i krytykować, czasami mam wrażenie, że Polacy potrafią tylko krytykować. Jeszcze jakiś czas temu mało kto wiedział co to jest Behemoth, a teraz kilka artykułów w prasie i zaczyna się sami znawcy i krytycy, ludzie po co? Jak się komuś nie podoba nie musi tego słuchać, tak samo jak nie musi słuchać disco polo. Prawda jest taka, że Behemoth jest jednym z dwóch polskich zespołów, które zdobyły światową sławę i robią karierę, a Wy zaraz zarzucacie komercję - pierdoły. To jest show i nie ma co się czepiać ich wyglądu, nikt z nich na co dzień nie chodzi tak ubrany. Jak zwykle rozgadałem się ;] Chodzi mi o to, żebyście mniej jebali ludzi za to, że udaje im się odnieść prawdziwy sukces i potrafili odróżnić, tych którzy doszli do niego ciężką pracą oraz tych wyprodukowanych i wykreowanych przez "speców". Pozdrawiam wszystkich "Krytków" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 ..idealni ogłupiacze kolonizatorów i globalistów 11.08.09, 00:38 Każdy dyktator pragnie artystów abstrakcyjnych i muzyków metalowych. Oni ogłupiają ludzi młodych w takim stopniu w jakim żadna "ciężka" propaganda by nie zdołała młodych ludzi ogłupić. To są pachołki globalistów, dlatego cieszą się ich uznaniem i opieką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abacab Re: ..idealni ogłupiacze kolonizatorów i globalis IP: 217.96.29.* 11.08.09, 09:36 A zakladanie takiego zjawiska jak "oglupianie mlodych ludzi" muzyka swiadczy oczywiscie o glebokiej wierze w jednostke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Ewangelia według Behemotha IP: *.net138.okay.pl 12.08.09, 20:56 Behemoth,ta ziemska,metalowa muza potrafi wprowadzic w stan emocji i wizji Odpowiedz Link Zgłoś