Dodaj do ulubionych

"Przekrój" w Edipresse:/

IP: *.crowley.pl 31.12.03, 16:04
Czy wy też się wychowaliście na krakowskim "Przekroju"? Na Filutku, Kernie,
Mrozie, Kamyczku? CZy wam też się otwiera nóż w kieszeni, kiedy przeglądacie
to teraz sprzedają pod nazwą "Przekrój"? Najsztub na Madagaskar!
Obserwuj wątek
    • Gość: rod Re: "Przekrój" w Edipresse:/ IP: *.crowley.pl 31.12.03, 16:24
      w 200%, ale przypomnij sobie jak pozegnano Pana Lengrena ! czy to aby nie byl
      zwiastun jakosci !!!
    • hajota Re: "Przekrój" w Edipresse:/ 31.12.03, 17:27
      Gość portalu: Kruszyna napisał(a):

> Czy wy też się wychowaliście na krakowskim "Przekroju"? Na Filutku, Kernie,
      > Mrozie, Kamyczku?

Też, chlip. chlip... I pierwsze w Polsce tłumaczenia opowiadań Lovecrafta. Aż
      do dziś pamiętam, jak się bałam.

>CZy wam też się otwiera nóż w kieszeni, kiedy przeglądacie
      > to teraz sprzedają pod nazwą "Przekrój"? Najsztub na Madagaskar!

Też się otwiera, zwłaszcza na widok zdjęć pokawałkowanych zwłok itp.
      Pisałam już o tym w innym wątku, ale powtórzę. Było coraz gorzej, ale
      ostatecznie przestałam kupować, kiedy jakaś pindzia z marketingu P oznajmiła na
      łamach GW, że P ma być pismem dla targetu poniżej lat 30. Więc jako stary śmieć
      potraktowałam to jako pretekst i pozbawiłam ich moich paru PLN tygodniowo.
    • Gość: szpicrutka Re: "Przekrój" w Edipresse:/ IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 19:15
      > Czy wy też się wychowaliście na krakowskim "Przekroju"? Na Filutku, Kernie,
      > Mrozie, Kamyczku?

Owszem.

> CZy wam też się otwiera nóż w kieszeni, kiedy przeglądacie
      > to teraz sprzedają pod nazwą "Przekrój"?

Bynajmniej. To ciekawa propozycja. Nie mówiąc o tym, że to, co prezentował sobą
      Przekrój w Krakowie pod koniec lat 90, to była trupiarnia. Przeprowzdzka do
      Warszawy zrobiła Przekrojowi dobrze. Czasy się zmieniają.

Masłowska i Raczkowski są OK.
      • Gość: Kruszyna Re: "Przekrój" w Edipresse:/ IP: *.crowley.pl 31.12.03, 19:55
        Być może jest to "ciekawa propozycja" z perspektywy Nowej Wsi. Z mojej -
        koszmar i zarżnięcie świetnego tytułu.
        I Masłowska "OK", no comments://///
        • Gość: renia Re: "Przekrój" w Edipresse:/ IP: *.radio.com.pl 01.01.04, 10:56
          Ja uważam, że "Przekrój" jak najbardziej da się teraz czytać. Szkoda, że nie
          mógł zostać taki, jakim go wszyscy kochaliśmy, ale trudno - grunt, że ktoś coś
          stara się robić z tą gazetą. Jest na rynku, jakoś funkcjonuje, wydaje mi się,
          że coraz więcej ludzi go czyta. Moi znajomi przerzucili się z "Polityki"
          na "Przekrój" właśnie.
          Jasne, szkoda, że momentami zdjęcia i niektóre teksty są w skandalicznym stylu,
          ale może to się zmieni... Ja w każdym razie czytam i trzymam kciuki
          za "Przekrój"!
        • Gość: halo szpicrutka Re: "Przekrój" w Edipresse:/ IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 16:40
          Gość portalu: Kruszyna napisał(a):

> Być może jest to "ciekawa propozycja" z perspektywy Nowej Wsi.

Nowa Wieś to niecałe 2 kilometry od dawnej siedziby redakcji Przekroju na
          Reformackiej. Jak ktoś dobrze zna Kraków od X pokoleń, to wie o czym mowa.

> Z mojej - koszmar i zarżnięcie świetnego tytułu.

Trupa nie da się zarżnąć. A już ostro zalatywał smrodkiem.

> I Masłowska "OK", no comments://///

Masłowska jest lata świetlne do przodu. Albo się to widzi, albo nie.

Ty też zalatujesz nieświeżo, sądząc po takich wypowiedziach.
    • josif Re: "Przekrój" w Edipresse:/ 02.01.04, 20:14
      To co "zniszczył" Najsztub nie było przekrojem Filutka, Kerna, Mroza Kamyczka (czyt. Eilego).
      Eile przestał być naczelnym Przekroju pod koniec lat 60-tych. W ciągu ostatnich 30 lat pismo się
      "nieco" zmieniło. To, że na ostatniej stronie był Filutek (zresztą często powtórkowy) nie znaczy, że
      był to ten sam tygodnik. Mogę wypisać litanię nazwisk osób które doprowadziły do spadku
      sprzedaży z chyba 600 tys do 35-40, kiedy Przekrój przejął Najsztub. Teraz sprzedaje się ponad
      100 tys.
      Ja tam mając wybór: Przekrój żaden lub Przekrój Najsztubowy. Wybieram to drugie. Im więcej
      tygodników tym lepiej.
      Kto jest w stanie wymienić nazwiska ludzi, których tak mu brakuje po przeniesieniu Przekroju do
      Warszawy? Poza Kernem, który redagował wyłącznie ostatnią stronę?

• steinbock a Fafika pamięta ktos? 02.01.04, 20:39
        Mnie się nóz w kieszeni otworzył, kiedy parę lat temu nowa załoga "Przekroju"
        olała kawiarnię "Fafik" istniejacą od zawsze ...
        Pazerne zakonnice, które odzyskaly kamienicę, wynajęly ją firmie (sklep
        sportowy), która płaci dużo grubszy szmal.
        • josif Re: a Fafika pamięta ktos? 03.01.04, 08:47
          Jak pare lat temu to nie NOWA ZAŁOGA PRZEKROJU.
          • steinbock Re: a Fafika pamięta ktos? 10.01.04, 03:51
            Uuuu! o tej najnowszej załodze to ja w ogóle nie będę pisać...
            • Gość: josif Re: a Fafika pamięta ktos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 11:58
              Ile załóg rozróżniasz?
    • Gość: ckw Re: "Przekrój" w Edipresse:/ IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 03.01.04, 11:35
      Popieram w calej rozciaglosci. Ja sie tez wychowalem na Przekroju krakowskim
      (format A3, strony do rozciecia, okladki z grafikami Mroza). To byla klasa, w
      porownaniu do tego co mamy dzisiaj to byl poziom Himalajow.
      A propos Lovecrafta- do dzisiaj sie zaczytuje mistrzem grozy!!!

A dzisiaj:oblesny Najsztub po szkole wywiadu w Vivie przepytuje ryczaca
      Kwasniewska; coraz wieksze zdjecia a coraz mniej textu; artykuly z Internetu;
      parszywa Maslowska co pisze na poziomie liceum (do Polityki ja! to czytaja teraz
      licealisci!). Wywalili Lengrena; ale w Zyciu (R.I.P) byl wywiad z kobieta co
      robila krzyzowki dla Przekroju. Jej tez powiedzieli,ze od lutego ma nie
      przychodzic. Pamietam jedna z pierwszych krzyzowek po zmianie: "talerz Azora" na
      5 liter:miska!!! To bylo dno!
      • neutrum Re: "Przekrój" w Edipresse:/ 08.01.04, 01:13
        ja kupuje Przekroj juz tylko dla jolki, rzadko zagladam na inne strony. Ckw,
        czy moglbys napisac dokladniej o tej historii z kobieta od krzyzowwek?

Dla mnie skandalem sa fatalnej jakosci zdjecia - oni po prostu biora male
        zdjatka z sieci, opwiekszaja je na cala strone albo i na dwie tak, ze twarz
        sklada sie z grubych ziaren albo wrecz z wielkich pikseli - i tak zwyczajnie,
        jak gdyby nigdy nic, daja to na rozkladowke na przyklad. To jakas bezczelnosc.
        MOj znajomy skladacz mowi, ze to juz jest norma i ze wszedzie sciaga sie byle
        co z internetu i nikt juz sobie glowy ne zawraca dobra jakoscia zdjecia,
        ostroscia, nasyceniem koloru itp. Przekroj jest tego typowym przykladem.

Dla mnie gorsze od felietonow maslowskiej, ktora jednak cenie za zywy, wiercacy
        sie jezyk :-), jest ten jakis Zbigniew Mentzel, sorry, ale kto t taki? Jego
        felietony sa tak nudne i dretwe, ze az sie wierzyc nei chce, ze cos takiego
        mozna publiwkoac w tygodniku.

Co lubie: Raczkowskiego zdecydowanie. Dosyc Bienczyka z tekstami o winie. I to
        tyle, glebiej do srodka nie zagladam, bo czuje sie jak w Vivie albo Gali.

pzdr

neutrum
    • chomsky Re: "Przekrój" w Edipresse:/ 08.01.04, 22:38
      Przekrój czytałam od b. dawna [prawdziwy P., a nie to, o teraz promują],
      uwielbiałam Kerna, Terakowską, Lengrena etc. Aktualnie zrobiła się z tego
      kolejna gazetka wspólnej adoracji - porównajcie z najbardziej poczytnymi
      gazetami/lub czasopismami;P, wszędzie te same nazwiska i przyznają sobie
      nawzajem nagrody...I do tego Dunin-coś tam dalej udający, że zna się na
      komiksach i recenzujący rzeczy, które jescze nie powstały!!!!
      Pozytywy: Olga Woźniak i Patryk Pająk. Ale to stanowczo za mało.
      • Gość: Aśka Re: "Przekrój" w Edipresse:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.04, 23:20
        Przekrój czytali moi rodzice,ja zaczęłam go kupować kilka tygodni
        temu,wcześniej czytałam Politykę ,Wprost czy Newsweeka.Przekrój mi pasuje
        najbardziej,mimo,że rodzice też mówią,że był lepszy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka