Gość: Ekspert IP: *.acn.waw.pl 27.08.09, 22:54 Z tego co wiem w ramach modernizacji drogi kolejowej Skierniewice Warszawa powstanie w 5 miejscowościach kilkanaście nowych wiaduktów i tak się robi przy każdej takiej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Konrad Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.acn.waw.pl 27.08.09, 22:57 Na trasie na której pociągi będą jeździć 200 km/h drogi nie mogą przecinać się z linią kolejową to normalne. Ja mieszkam na Pradze i tam jest wiadukt kolejowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIEzawistna Re: Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 14:29 Czytam metro prawie codziennie i szczerze mówiąc ostro schodzą na psy. W zasadzie robią z siebie brukowca na poziomie SE. Cały ten artykuł to nic innego jak wywoływanie afery i robienie sensacji z braku innych tematów. Dużo w nim bzdur! Pochodzę z Żyrardowa i odkąd pamiętam są tam dwa przejazdy bezkolizyjne a nie jeden!! Można powiedzieć, że nawet trzy, ale trzeci nie jest już używany ze względu na wylewającą często rzeczkę niedaleko tunelu. Mimo to większość mieszkańców Żyrardowa jeździ przez Międzyborów, gdzie nie ma przejazdu bezkolizyjnego i trzeba czekać przed szlabanami, a to dlatego, że w Żyrardowie wszystko się korkuje przez tiry bo nie ma obwodnicy, ale to już inna bajka. Mam nadzieję, że i w Międzyborowie kiedyś powstanie taki bezkolizyjny przejazd, naprawdę wiele osób by na tym skorzystało mimo, że Międzyborów jest jeszcze mniejszy niż Jaktorów. W Jaktorowie też często czekam na przejazd przez szlabany i proszę sprawdzić, że czeka się tak jak w Grodzisku, a nawet i dłużej. A potrzebne są dwa przejazdy ponieważ Jaktorów jest podzielony przez rzekę i nie ma dobrego połączenia tych dwóch stron za przejazdem, poza tym śmieszne jest to że Jaktorów ma tysiąc mieszkańców, chyba wyssali to sobie z palca! Owszem jest to mała miejscowość, ale bez przesady... Proszę również zauważyć O D I L U L A T w większych okolicznych miejscowościach są przejazdy bezkolizyjne, ile mają kładek dla pieszych!! Tu nie ma nic! Po tylu latach oczekiwania, tylu awariach szlabanów, wypadkach i innych niebezpiecznych sytuacjach taki artykuł naprawdę jest niesprawiedliwy, krzywdzący i żenujący. Piszecie nieprawdę, przekręcanie, przemilczacie, czasem głupio prowokujecie! Nie wierzę w taką zawiść „sąsiadów” na pewno nie ma tego u nas w Żyrardowie, bo wszyscy rozumieją taką konieczność budowania bezkolizyjnych skrzyżowań, bez względu na to kto gdzie mieszka! Poza tym w zeszłym tygodniu było organizowane spotkanie pkp z władzami Jaktorowa i na nim mieli wszystko omówić, zaprosili również szanownego Pana Pismaka na to spotkanie, ale powiedział, że nie ma czasu... dobrze, że znalazł czas na wypytywanie o Wacha jego sąsiada... buahaha! Chyba jednak nie zapoznał się dobrze ze sprawą- terenem, skoro nie miał żadnych swoich spostrzeżeń! Sąsiada pewnie przez telefon wypytałJ taka już widać jego rzetelność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: futszaK Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.CNet.Gawex.PL 28.08.09, 10:04 po pierwsze Żyrardów ma 2 tunele a nie 1 po drugie, od Grodziska w kierunku Warszawy jest 120km/h, zaś od Grodziska (przez Jaktorów) ma być 200km/h, więc bezkolizyjne przejazdy będą musiały być w Jaktorowie w przeciwieństwie do Pruszkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opinia Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.agora.pl 28.08.09, 10:24 konrad, ekspert co za różnica, ten sam IP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Wyszyński Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: 213.199.219.* 28.08.09, 12:25 "Metro" - wiechwiedzący brukowiec. I niektóre kometarze - "mądre" jak cholera. Bo pojawiło się nazwisko... Wach. A byliście w tym Jaktorowie? Pytam? Nie czy jechaliście przez Jaktorów - każdy jechał. Ale czy byliście, chodziliście, staliście, obserwowaliście? Widzieliście ilość przejeżdżjących przez linię z V 160 km/h i linie z V 120 km/h samochodów? I częstotliowsc jazd pociągów? Zapewne nie. Otóż ja już ze 20 lat temu zastanawiałem się dlaczego tam zostawiono te przejazdy, ponieważ były - według mnie - arcy niebepieczne i zdradliwe. Takimi są do dziś. Dziwiłem się czemu - mimo zamontowania na CMK ok. 100 wiaduktów - nie zamontowano ich w Jaktorowie. I dziwię się do dziś. BO TAM TO POWINNO SIĘ ZROBIĆ PRZEJAZDY BEZKOLIZYJNE W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI! (największa ilość pociągów - dwie magistrale, czterotor, największa licza pojazdów drogowych i pociągów, jeśli brać pod uwagę przejazdy jednopoziome na CMK i Wiedence). I jeszcze dla niewiedzących: odcinek - Grodzisk - Wwa Włochy ma być na 160 km/h (niestety nie na 200 km/h, choć być powinien, ale... koszty), stąd tam zostawi się jednopoziomowe przejazdy. Natomiast w Grodzisku rozpoczyna się CMK i do Korytowa ma być 200 km/h (nie 250 km/h, bo ogranicza łuk o R = 2600 m) nad Wiedenką. Więc dziś wszechwiedzące "Metro" Wam odpowiedziało; przejazdy być może w Jaktorowie będą bo Wach tam mieszka. Tak dopasowuje się mity do rzeczywistości. W ten sposób manipuluje się "stadem", czyli masami, pozbawiając je własnego zdania i subiektywnego oglądu rzeczywistości. Też nie jestem fanem Wacha. Ale mnie trafia, jak widzę, gdy się wciska (poprzez media) ludziom ogłupiajacy kit! A ci to łykają, bo "afera" jest... Dobra. Powiem Wam prawdę oczywistą o której nie wiecie. I nawet "Metro" Wam jej nie powie, bo za cienkie jest. Powiem Wam dlaczego z impetem (aż mi się kurzy pod oknem i na całym osiedlu) przebudowują stację BRZEG za rekordową kwotę 150 mln zł (bo 7 wiaduktów poniemieckich itp.). Wiecie czemu? Bo ja tu mieszkam! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolejarz Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: 213.199.219.* 28.08.09, 13:20 Trwają prace przy obiektach inżynieryjnych wrocławskiej estakady kolejowej. Zlecone przez Polskie Linie Kolejowe SA roboty obejmują wiadukty stalowe nad czterema wrocławskimi ulicami w centrum miasta oraz nad ul. Powstańców Śląskich - arterią prowadzącą z południa wprost do centrum starego Wrocławia. JEJU, CZY TAM RÓWNIEŻ MIESZKA PREZES PKP S.A.? Przestańcie pisać bzdury!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wach Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: 213.199.219.* 28.08.09, 14:55 Szanowni Państwo, zainteresowany publikacją w jednym z warszawskich dzienników, która była poświecona modernizacji linii Łódź – Skierniewice, postanowiłem przekazać istotne informacje, a zarazem własny punkt widzenia dotyczący tej inwestycji. W opinii autorów zachodzi bowiem bezpośredni związek pomiędzy jej lokalizacją a moim miejscem zamieszkania. Niestety, autorzy artykułu prezentując tę modernizację przez pryzmat budowy dwóch bezkolizyjnych przejazdów w Jaktorowie, dokonali nadużycia i wyjęli ją z kontekstu całego wieloletniego planu inwestycji w linie kolejowe. Zbudowali przy tym fałszywą świadomość czytelników dotyczącą zarówno przyczyn dzisiejszego niezadowalającego nas standardu podróży koleją, jak i niezbędnych działań, których podjęcie ten stan rzeczy zmieni. Jestem przekonany, że opinie zaprezentowane w artykule były efektem niedostatecznej wiedzy autorów, a nie braku zawodowej rzetelności, czy wręcz celowego wprowadzania czytelników w błąd. Modernizacje dróg kolejowych w Polsce to ogromny program inwestycyjny. Jego realizację przygotowuje się latami, a szczegółowy zakres prac jest nadzorowany i zatwierdzany przez Unię Europejską oraz zewnętrzne firmy audytorskie. Tak więc założenie, że mapa modernizacji linii kolejowych pokrywa się z mapą zamieszkania polityków, czy prezesów ważnych spółek jest absurdalna. Od kilku lat PKP Polskie Linie Kolejowe prowadzą systematyczne prace przygotowawcze inwestycji, dzięki którym w Polsce też będzie można jeździć 200 km/h. Będzie to w pierwszej kolejności trasa Warszawa – Katowice/Kraków na odcinku Grodzisk Mazowiecki – Zawiercie. Realizacja inwestycji wymaga wdrożenia przepisów gwarantujących bezpieczeństwo podróży. W praktyce oznacza to m.in. likwidację przejazdów kolejowych, a w ich miejsce budowę wiaduktów drogowych bądź kolejowych. Tylko dzięki takiemu rozwiązaniu pasażerowie pociągów będą mogli bezpiecznie jeździć z prędkością 200 km/h. Bohater artykułu – wieś Jaktorów – ,,niestety’’ leży właśnie przy Centralnej Magistrali Kolejowej. Trasie, która w niedalekiej perspektywie stanie się linią, po której będziemy wszyscy mieli szansę bezpiecznie jeździć 200 km/h. Kluczowy warunek to wygrodzone tory bez przejazdów. Jaktorów nie jest tu wyjątkiem na mapie budowy wiaduktów. Są na niej miejscowości pod Wrocławiem, między Warszawą i Gdańskiem, czy Warszawą i Terespolem oraz w wielu innych miejscach. Gdyby dziś uzależnić realizację tych modernizacji od tego, kto tam mieszka, polskie pociągi jeszcze długo przemieszczałaby się w standardzie 80km/h. A przecież w interesie całego społeczeństwa jest poprawiać komfort i czas podróży. Skracać dystans do najlepszej szkoły, a potem wymarzonej pracy. I tym pasażerom z Jaktorowa, i tym z Grodziska Mazowieckiego. Artykuł prezentuje też opinie innych gmin. Żałuję, że u nich jest więcej mieszkańców, a nie ma inwestycji na taką skalę. Niestety, mówi się tylko o tym, czego Grupa PKP dla tych gmin nie robi, a nie o tym co już zrobiła: remont zabytkowego dworca w Żyrardowie, budowa parkingów typu Parkuj i Jedź w Pruszkowie, Skierniewicach, czy Żyrardowie. I nie dlatego, że z Żyrardowa codziennie do pracy dojeżdża wielu polityków, tylko dlatego, że razem z nimi jadą tysiące pasażerów. Czy mają być obywatelami drugiej kategorii, bo jedzie z nimi VIP? Czy na przejeździe w Jaktorowie mają ginąć ludzie, a pociągi mają się wlec, bo przy torach mieszka prezes PKP S.A.? Na te i inne pytania musimy odpowiedzieć sobie wszyscy, w tym szczególnie autorzy artykułu. Rzetelnie i z świadomością, że jakość komunikacji to jakość życia. Dzisiejsza infrastruktura w Polsce to bariera rozwoju gospodarczego. Dystans dzielący nas od reszty Europy jest już i tak duży. A bierna postawa tylko go zwiększa. Andrzej Wach Prezes Zarządu Dyrektor Generalny PKP S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetetka5 Re: Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.08.09, 18:59 Szanowny panie prezesie! Może w takim razie wytłumaczy pan, dlaczego przy okazji remontu na trasie Łódź Widzew-Skierniewice nie zbudowano bezkolizyjnego przejazdu na drodze 72. Przypomnę, że póki co (do momentu zbudowania autostrady A-2 między Strykowem i Konotopą)jest to najszybsza trasa drogowa między Łodzią i Warszawą. Ruch pociągów jest tu co prawda znacznie mniejszy niż w Jaktorowie, ale juz ruch samochodowy wielokrotnie większy i tworzą się ciagle potężne korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinio Re: Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.is.net.pl 28.08.09, 19:56 panie Wach a może byś tak pan do jasnej cholery zajął się cyrkiem jaki uskutecznia IC ostatnio likwidując pospiechy,tym że dzięki takim "firmom" jak IC polska kolej upada a wszędzie naokoło sie rozwija! tą pańską "koleją"nie sposób zaplanować sensownej podróży po Polsce a zanosi się na to że wogóle nie będzie jak planować skoro pociągi które mają obłożenie się skraca lub likwiduje, syf brud smród i ubóstwo. i tym że PLK ma gdzieś remonty torów w ten sposób udupiając wiele linii kolejowych! nie będę wyliczał które są w katastrofalnym stanie bo podejrzewam że musiałbym pisać do rana. nowe hasło reklamowe: PKP - kolej na Indie!! Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Szczęśliwa wieś prezesa PKP 28.08.09, 23:40 Ja już wiem czemu kolej wygląda jak wygląda! Bo oni siedzą na forach internetowych a "robić nie ma komu"! (jak mawia Ferdek Kiepski) ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
etruskw-w I tak trzymać Prezesie 29.08.09, 20:17 We Wrocławiu już 10 lat temu wyprodukowano lokomotywy EU 11 do tych prędkości, tylko zapomniano, że takie prędkości można uzyskać na bezkolizyjnych skrzyżowaniach z drogami samochodowymi, poprawie ulegnie komfort pracy maszynisty, mam nadzieję że czas przejazdu z Wrocławia do Warszawy ulegnie skróceniu, co także wpłynie na dobre samopoczucie Wrocławian i pracowników byłego Pafawagu, których owoce pracy jeżdżą do dziś po całej Polsce, tylko nie mogą sie doczekać sprawnego i adekwatnego do jakości produkowanego taboru połączenia ze stolicą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FFFFFFFFFFF Tusk! Tej mafii też nie zlikwidujesz?!!!!!!!!!!!! IP: *.ptim.net.pl 28.08.09, 19:19 Tusk! Tej mafii też nie zlikwidujesz?!!!!!!!!!!!! Zamknięte zawody prawnicze, PZPN, i ci złodzieje z PKP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgnilizna Panie Prezesie: całe rodziny u was pracują-jedni IP: *.ptim.net.pl 28.08.09, 19:27 Panie Prezesie: całe rodziny u was pracują-jedni wciągaja drugich po znajomości. PAN ZA TO ODPOWIADA! Ludzie bez znajomości i układów raczej nie dostaną pracy w biurze. Kumoterstwo jak w PSL-u kwitnie pod pana przychylnym okiem. WSTYD!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_76 Re: Szczęśliwa wieś prezesa PKP 28.08.09, 20:09 Nie jestem fanem (jak wielu innych) pana prezesa Wacha który dla wielu uoosabia to co najgorsze na kolei (beton) Ale wiązanie budowy dwóch wiaduktów w Jaktorowie wyłącznie z tym że mieszka tam pan Wach to poprostu robienie ludziom wody z mózgu. Może i pan Wach miał jakiś wpływ tutaj ale patrząc racjonalnie: Jaktorów to początek CMK która została zaprojektowana pod względem geometrii do 250 km/h (i to już w latach 70-tych zanim powstały pierwsze LGV). Cała CMK będzie modernizowana do 200, później może do 250 a po drobnych zmianach geometrii i zmianie zasilania może i kiedyś nawet 300 km/h. Warunkiem koniecznym (prawnie) do rozwijania prędkości ponad 160 km/h na linii kolejowej (oprócz oczywiście odpowiedniej geometrii i zasilania) są - sygnalizacja kabinowa - bezkolizyjne przejazdy kolejowe (sporo ich już na CMK i to w wiochach mniejszych niż Jaktorów) Same torowisko, zasilanie może być przystosowane nawet do 350 km/h ale bez spełnienia tych dwóch warunków ze względu bezpieczeństwa (prawnie) pociąg nie może rozwijać więcej niż 160 km/h. Jak wspomniałem - Jaktorów początek CMK gdzie ma się jeździć ponad 160 km/h - czyli nie ma bata - trzeba albo likwidować przejazdy albo zastępować je wiaduktami. A patrząc na mapę w Jaktorowie muszą być przynajmniej dwa przejazdy = dwa wiadukty. Oczywiście nie neguję faktu że miasta na "wiedence" na lini Warszawa - Skierniewice nie potrzebują wiaduktów. Co innego "wiedenka" na lini Warszawa - Skierniewice, gdzie nie będzie ponad 160 km/h czyli nie ma wymogu prawnego budowania wszędzie bezkolizyjnych przejazdów i samo wybudowanie wiaduktu w terenie miejskim jest sporo droższe niż w Jaktorowie Odpowiedz Link Zgłoś
ekofanka Szczęśliwa wieś prezesa PKP 28.08.09, 20:40 Absurdów w PKP jest więcej. W czasie, kiedy UE wspiera połączenia kolejowe jako przyjazne środowisku, w Polsce kolejne połączenia są zamykane: www.chronmyklimat.pl/lang/pl/page/aktualnosci/id/14/stronicowanie/2/view/__nie___dla_likwidacji_pociagow_dalekobieznych_kursujacych_przez_roztocze_/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorza Re: Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.09, 21:57 ja tam jestem za wiadunktami we wsi prezesa. widze ze autor robi afere z niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 00:44 Tylko w UE energia elektryczna nie jest z węgla więc i kolej jest ekologiczna. A co mi po lokomotywie co ciągnie tyle prądu że głowa boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seiendes Dla mnie PKP ma ogromną krechę; za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 22:09 ...a za likwidację dworca PKP w Sandomierzu kilka lat temu - blisko 30-tysięczne miasto, tłumnie nawiedzane przez turystów (coraz liczniejszych od czasu serialu o Ojcu Mateuszu), a w dodatku powiatowe. Sam całe studia dojeżdżałem do Warszawy pociągiem, nigdy nie było pustek, więc nie wiem, co to za kretyn wyliczył, że się nie opłaca... Jak na szyderstwo, stało się to w jednym czasie z hucznym otwraciem dworca IC we Włoszczowej z gorliwej inicjatywy P.E. "Perona" Gosiewskiego, nota bene reprezentującego w Sejmie również Ziemię Sandomierską. Kiedyś, jak głosi wieść gminna, S-rz miał bezpośrednie połączenie kolejowe z Wiedniem, dziś można sobie pojechać do d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lootzyferr Jak torów mogłoby zabraknąć? IP: 94.254.204.* 28.08.09, 22:52 Rzeczywiście ruch tam jak na wylotówce z warszawy a droga wąska, nie jest to bezzasadne, popieram, dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn7 Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: 85.14.84.* 29.08.09, 07:09 Tunele -a nie światła powinny być na drodze z Katowic do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MtM Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.08.09, 09:07 Moze ktoś to w końcu wjaśni, tam mają być dwa wiadukty dla 2 dróg czy 2 wiadukty dla jednej drogi nad dwoma liniami kolejowymi bo w tym Jaktorowie tuż przy peronach to jest tak że linia do Skierniewic idzie prosto zaś CMK odbija łukiem na pn aby przejść górą nad tą pierwszą, droga lokalna przecina je pod kątem prostym ale są dwa przejazdy bo odległość między liniami to jakiś 150m - tam w środku jest nawet jeden domek, ale nie prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mich52 Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.09, 09:22 Szkoda ze prezes nie mieszka w Sandomierzu Na starym dworcu dyskoteka a tory powoli rozkradaja Odpowiedz Link Zgłoś
etruskw-w PKP to królestwo dziwnych inwestycji 29.08.09, 12:51 właśnie podpisano umowę na modernizację CMK do prędkości 200 km/h z poznańsko-austriacką firmą o wartości 50 mln zł, ale gwarancja na roboty wynosi tylko 12 miesięcy, czyli po po roku prędkość na CMK spadnie do 160 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Do autora artykułu ! IP: *.chello.pl 29.08.09, 14:03 Myslę, ze czas najwyzszy skonczyc pisanie judzących bredni ! Sam pan napisał, że w związku z modernizacją linii dla szybkiej kolei trzeba zlikwidowac wszystkie przejazdy przez tory, wiec po co to szukanie sensacji na siłę ? Chcecie konieczn9e rywalizować z brukowcami ? takie artykuły coraz bardziej znichęcaja mnie do czytania GW ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Szmit Linia Warszawa-Gdańsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 14:37 "Linia Warszawa-Gdańsk też jest modernizowana, ale nikt nam nie zarzuca, że to dlatego, że na Wybrzeżu mieszka premier" Bo tu nie ma co zarzucać, to po prostu beznadziejna modernizacja, szczególnie na odcinku Nasielsk - Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andel Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.acn.waw.pl 29.08.09, 16:50 C.H.U.J.E Centrum harcersko ubeckie jednej enklawy Tym razem od kolejnego bandyty Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Szczęśliwa wieś prezesa PKP 30.08.09, 20:42 Byłoby dobrze gdyby autorzy tekstu po odwaleniu wierszówki pojechali na miejsce i naocznie przekonali się dlaczego wybrano takie a nie inne rozwiązania :Redaktorków: zupełnie nie interesuje fakt że tylko jeden wiadukt musiałby powstać w samym centrum bardzo gęsto zabudowanym, gdzie po prostu nie ma na niego miejsca Dlatego wybrano wariant budowy wiaduktu poza bardzo zabudowanym terenem oraz budowy tylko płytkiego tunelu dla pieszych w samym centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popierający Re: Szczęśliwa wieś prezesa PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 09:40 NIEzawistna napisała: Cały ten artykuł to nic innego jak wywoływanie afery i robienie sensacji z braku innych tematów. Dużo w nim bzdur! Pochodzę z Żyrardowa i odkąd pamiętam są tam dwa przejazdy bezkolizyjne a nie jeden!! Można powiedzieć, że nawet trzy, ale trzeci nie jest już używany ze względu na wylewającą często rzeczkę niedaleko tunelu. Mimo to większość mieszkańców Żyrardowa jeździ przez Międzyborów, gdzie nie ma przejazdu bezkolizyjnego i trzeba czekać przed szlabanami, a to dlatego, że w Żyrardowie wszystko się korkuje przez tiry bo nie ma obwodnicy, ale to już inna bajka. Mam nadzieję, że i w Międzyborowie kiedyś powstanie taki bezkolizyjny przejazd, naprawdę wiele osób by na tym skorzystało mimo, że Międzyborów jest jeszcze mniejszy niż Jaktorów. W Jaktorowie też często czekam na przejazd przez szlabany i proszę sprawdzić, że czeka się tak jak w Grodzisku, a nawet i dłużej. A potrzebne są dwa przejazdy ponieważ Jaktorów jest podzielony przez rzekę i nie ma dobrego połączenia tych dwóch stron za przejazdem, poza tym śmieszne jest to że Jaktorów ma tysiąc mieszkańców, chyba wyssali to sobie z palca! Owszem jest to mała miejscowość, ale bez przesady... Proszę również zauważyć O D I L U L A T w większych okolicznych miejscowościach są przejazdy bezkolizyjne, ile mają kładek dla pieszych!! Tu nie ma nic! Po tylu latach oczekiwania, tylu awariach szlabanów, wypadkach i innych niebezpiecznych sytuacjach taki artykuł naprawdę jest niesprawiedliwy, krzywdzący i żenujący. Piszecie nieprawdę, przekręcanie, przemilczacie, czasem głupio prowokujecie! Nie wierzę w taką zawiść „sąsiadów” na pewno nie ma tego u nas w Żyrardowie, bo wszyscy rozumieją taką konieczność budowania bezkolizyjnych skrzyżowań, bez względu na to kto gdzie mieszka! Poza tym w zeszłym tygodniu było organizowane spotkanie pkp z władzami Jaktorowa i na nim mieli wszystko omówić, zaprosili również szanownego Pana Pismaka na to spotkanie, ale powiedział, że nie ma czasu... dobrze, że znalazł czas na wypytywanie o Wacha jego sąsiada... buahaha! Chyba jednak nie zapoznał się dobrze ze sprawą- terenem, skoro nie miał żadnych swoich spostrzeżeń! Sąsiada pewnie przez telefon wypytał taka już widać jego rzetelność. Dobrze gada, ja też popieram te przejazdy w Jaktorowie i wszystkich innych małych miejscowościach i wsiach!! bo to jest dla ludzie! ich bezpieczeństwa i wygody, nie można być zawistnym bo u nich są dwa a u nas jeden! Odpowiedz Link Zgłoś