Dodaj do ulubionych

JEZIORO SREBRNE

IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 09.08.03, 21:41
K... ! Dzisiaj pojechałem z synami na rowerach nad Srebrne. (Samochodem
byłem tam w środę, na rowerze byłem też w czwartek).
Wk.... się niepomiernie! Całe brzegi były oblepione samochodami. Praktycznie
wszystkie skarpy na których zwykle się siedzi na kocyku lub krzesełku były
zajęte samochodami. No to już szczyt! Jeden palant z rejestracją
częstochowską, tak się ustawił, że obawiałem się, że za chwilę się stoczy mi
na głowę ze skarpy, w związku z czym zmieniłem miejsce pobytu. Nie wiem jak
to się dzieje, bo widziałem blokady na kłódkę na drodze dojazdowej od
Marszałek. Najwidocznej dzierżawca Srebrnego wpuszcza ich za opłatą.
Czy facetowi za mało opłat z parkowania i biwakowania?
A może facet niewinny, a Ci ludzie wjeżdżają na dziko, ignorując znaki
zakazu i przebuijając się przez krzaki? W takim razie, czemu dzierżawca nie
zrobi z tym porządku. Mógłby nieźle zarobić nakładając na nich kary. A może
policja lub Lasy Państwowe?
Czy z tym nie można nic zrobić?
Obserwuj wątek
    • kumys Re: JEZIORO SREBRNE 09.08.03, 21:50
      Masz racje, niedlugo kierowcy beda wjezdzac do wody, by umyc swe autko.
      Woda jest rozkoszna i byloby szkoda.
      Dzierzawcy widocznie sie tak kalkuluje lepiej, ze kazdy pilnuje swego grata ,
      ma go pod nosem siegnie zawsze poflaszke etc.etc.
      najgorsze jest jednak (dla mnie)co innegop. Otoz kazdy z kierowcow (szczegolnie
      mlodszych) uwaza, ze ma lepszy sprzet grajacy i wali muzyke na fulll!
      Gdyby to jeszcze byla muzyka, ale po drugiej stronie jeziora slychac tylkko bum
      bum bum! tego bym zabronil w pierwszej kolejnosci. Jesli wybieram sie nad
      Srebrne, to wlasnie po to, by w spokoju napawac sie kontaktem z nieuregulowana
      jeszcze natura, z tymi poszarpanymi brzegami, posluchac ptakow i krzyku
      pluszczacych sie dzieci, a nie dzikich techno melodii, dobrych moze na
      dyyskotece, ale NIGDY w lesie. Taki piekny zakatek i tak moze zepsuc nastroj
      kupa gowniarzy z dyskoteka w aucie!
      • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 09.08.03, 22:30
        Dobrze, że wspomniałeś! Tam dzisaj była ustawiona scena, na niej sprzęt
        grający o mocy setek watów. Monika dziewczyna ratownika grzmiało nad całym
        jeziorem. A na skarpie po stronie południowo wschodnie stał sobie "maluch" i w
        rzeczy samej miał wyjęte głośniki na dach. Sądząc po ich wielkości i hałasie
        jaki się z nich wydobywał, musiały być zasilane z boostera. Ze też mu
        akumulator nie siadł.
        Może ktoś podpowie, co zrobić, żeby uratować Srebrne dla rekreacji. Bo teraz
        tam nie można wytrzymać, a nie ilość ludzi jest problemem, tylko to co ci
        ludzie tam wyprawiają.
        • kumys Re: JEZIORO SREBRNE 10.08.03, 11:12
          Gość portalu: Andrzej napisał(a)m inn.:

> Może ktoś podpowie, co zrobić, żeby uratować Srebrne dla rekreacji.

A zatem zrobmy taka liste:

1. Zakaz wjazdu samochodami nad jezioro. Auta obowiazkowo zostawiac na
          parkingu. (mozna zezwolic na 1/2 godzinny wjazd w celu dowiezienia bagazu,
          namiotu, stolikow etc, ale potem koniecznie odstawic na parking).
          2. Absolutny zakaz puszczania radia, ktore bedzie slyszalne w odleglosci
          powiedzmy 10 i wiecej metrow!
          3.Wstawic porzadne kibelki, z oswietleniem, zeby ludzie nie zasrywali lasu
          wokol jeziora.
      • Gość: Elżbieta Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.eco / 192.168.2.* 05.09.03, 08:17
        Z ordynacją masz rację
        Z samochodami też
        a ubikacje, oprócz tego że sprzątane powinny być bezpłatne
        I czemu na Malinie nie było parasoli? Duuuuuzo parasoli, skoro jest plac i nie
        ma drzew?
        Gospodarza Opolu trzeba?!
        www.normalne.pl
    • Gość: ees Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.03, 13:05
      Jeżeli dobrze pamiętam to był przetarg na zagospodarowanie tego jeziora, jednym
      z warunków były inwestycje które najemca miał wykonać nad jeziorem. W tym roku
      nie byłem nad jeziorem, ale w zeszłym roku to stały jakieś dwie drewniane budy
      i już. Czy ktoś z urzędu gminy kontroluje to co się tam dzieje z tym co jest w
      umowie najmu? Piszę dlatego że znam gościa który nie wygrał przetargu bo chciał
      gminie płacić mało ale chciał doprowadzić prąd a po okresie najmu miał zostawić
      cały wybudowany obiekt + ubikacje, prysznice itd, ale gmina woli pieniądze już,
      a co za parę lat to ich nie obchodzi. Tylko dlaczego w takiej sytuacji kiedy
      najemca nic nie robi gmina sama nie zbiera za parkowanie tylko przez pośrednika
      przez co uszczupla swoje dochody?
      • Gość: Maryla Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 10.08.03, 17:50
        Jedynym sposobem na uratowanie Jeziorka jest zwiniecie asfaltu. Kiedys szlo
        sie piechotą od przystanku w Turawie, a nad samym jeziorem nie raz bywało tak
        ze bylismy jedynyni:-) swiatełko dawała latarka i ukradkiem palone ognisko
        tuz nad wodą:-)i to były piekne czasy:-))))) o zabieraniu magnetofonu czy
        innego "grajka" nawet nikt nie myslał,mieslismy gitare i to wystarczało ....
        ale sie rozmarzyłam..... nie ma juz takich miejsc, a szkoda
        • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 10.08.03, 18:52
          W czasach nauki w ogólniaku 1974-1978 jeździłem tam na rowerze, asfalt już
          był, ale samochody trafiały się pojedyncze. Przy obecnym poziomie
          zmotoryzowania jedynym sposobem na zachowanie rekreacyjnego charakteru jest
          ogłoszenie jeziora strefą ciszy i aabsolutnymn zakazem parkowania samochodów w
          obrębie pasa wokół jeziora.
          Ze względu na niewątpliwe walory jeziora nie sądze, by wpłynęło to na ilość
          zainteresowanych wypoczynkiem.
          Parę lat temu dzierżawca wykonał niezłą robotę, umacniając skarpy. Porostawiał
          kosze na śmieci z workami .Teraz można tylko zaobserwować intensyfikację
          wycinki drzew na skarpach. Po tamtych przesięwzięciach nie pozostał ślad.
          Generalnie syf jest straszliwy.
          Jezioro było habitatem jedynej słodkowodnej meduzy craspedacusta sowerbyi.
          Ciekawe czy jeszcze jakieś meduzy tam przetrwały. Ostatnią widziałem z 6 lat
          temu.
        • Gość: tycjan Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl 10.08.03, 19:20
          KOCHANI TO CZY JEZIORO BEDZIE CZYSTE ZALEZY OD NAS SAMYCH < NIESTETY!
          • Gość: klient Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.chello.pl 10.08.03, 19:35
            Jak jeziora turawske beda czyste to i na Srebrnym będzie mniej ludzi.
        • kumys Re: JEZIORO SREBRNE 11.08.03, 19:57
          Gość portalu: Maryla napisał(a):

> Jedynym sposobem na uratowanie Jeziorka jest zwiniecie asfaltu. Kiedys
          szlo
          > sie piechotą od przystanku w Turawie, a nad samym jeziorem nie raz bywało
          tak
          >
          > ze bylismy jedynyni:-) swiatełko dawała latarka i ukradkiem palone
          ognisko
          > tuz nad wodą:-)i to były piekne czasy:-))))) o zabieraniu magnetofonu
          czy
          > innego "grajka" nawet nikt nie myslał,mieslismy gitare i to
          wystarczało ....
          >
          > ale sie rozmarzyłam..... nie ma juz takich miejsc, a szkoda

Oj, Maryla, to juz se ne vrati...
          • Gość: Maryla Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 23:50
            kumys napisał:

> Oj, Maryla, to juz se ne vrati...
            Oj Kumys dobiłes mnie:-) uswiadomilam sobie jaka jestem stara:-)))))i jak dawno
            to bylo, to oczywiscie żart ,ale masz racje nie ma szans "ne vrati..." :-)))
    • Gość: Magda Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 20:47
      UWAZAM ZE TO SZCZYT DEBILIZMU PODJEZDZAC AUTAMI POD SAMO JEZIORO, PLAKAC MI SIE
      CHCE JAK TO WIDZE I TYCH MALOLATOW (I NIE TYLKO ) RAZEM Z TA ICH MUZYKA...JAK
      SOBIE PRZYPOMNE JAK TAM KIEDYS BYLO...
      A TERAZ...MILIONY LUDZI, SZTUCZNA PLAZA, JAKAS SCENA I CHORE KONKURSY NO I TEN
      HALAS!!!!! PO CO ???? CZY TO NAPRAWDE SIE LUDZIOM PODOBA? CZY PO TO
      PRZYJEZDZAJA NAD JEZIORO?
      SZKODA...
      • kumys Re: JEZIORO SREBRNE 10.08.03, 22:31
        ok. dzis znowy pojechalem okolo 15tej nad Srebrne.
        Dwa razy wiecej samochodow niz wczoraj w sobote, dzis juz nawet wjezdzaly
        zaparkowac w dojsciach do wody!
        Fakt, ze do 18tej mniej wiecej bylo cocho, a potem znowy wlaczyla sie ta glosna
        muzyka.
        Obok nas siedziala rodzina z Walbrzycha 2+3. Mieszkaja w Turawie, on sluzyl
        kiedys w czolgistach na Domanskiego. Przyjechal tu z sentymentu. Turawa mowi,
        tak zaniedbana i zdegradowana, ze sobie tego nie wyobrazal, wszystkie osrodki
        sie sypia i wymagaja remontu.
        Obawia sie jednego, ze obecni dzierzawcy najpierw doprowadza to do ruiny, bo
        nikt nie inwestuje, a potem przyjda Niemcy, wyremontuja i kaza sobie slono za
        to wszystko placic!
        • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 11.08.03, 16:54
          Podoba mi się post scriptum w stylu Andy Leppera.

Ale poważnie, dalej nie wiem jakie siły poruszyć, żeby coś sięnad Srebrnym
          zmieniło. My tu gadu gadu na forum ,ale jak tu zaszczepić problemem
          dziennikarzy z GwO?
          • kumys Re: JEZIORO SREBRNE 11.08.03, 19:55
            Oni to dobrze wszystko wiedza. Tylko, ze ich pracodawcy nie maja takich samych
            celow jak my, Polacy, mieszkancy Opolszczyzny i tu jest pies pogrzebany.
            Przeciez oni tylko sensacji szukaja, a nie zeby cos zrobic, by nam tutaj zylo
            sie lepiej. My mamy stad po prostu wyjechac za praca, za nauka, za chlebem za
            Bog wie jeszcze czym, zeby tylko stad wyjechac.
            O, taki jest ich cel. Po to wykupili wszystkie gazety zeby to krzewic i
            przygotowywac grunt.
          • Gość: ADAM Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 22:10
            I całe szczęście ze to nie Wy rządzicie w OPOLU Im głupszy komentaż tym ma
            więcej zwolenników
            • kumys Re: JEZIORO SREBRNE 11.08.03, 22:40
              Gość portalu: ADAM napisał(a):

> I całe szczęście ze to nie Wy rządzicie w OPOLU Im głupszy komentaż tym ma
              > więcej zwolenników

Ale sie "wymadrzyles", Adam, tym swoim madrym komentarzem (rz).

Widzisz, sa sprawy wazne, wazniejsze i najwazniejsze. Do najwazniejszych nalezy
              ochrona srodowiska. Ale wedlug mnie, obojetnie kto bedzie rzadzil w miescie,
              srodowisko naturalne mamy jedno. I wlasnie nam chodzi o to, aby ze wzgledu na
              dobro nasze i naszych dzieci, (a moze takze Twoje i Twoich dzieci, za lat pare-
              nascie, jesli sie zechcesz przyłaczyc), bez wzgledu na to, kto tu w Opolu
              rzadzi, zadbac o to, by za pare lat bylo gdzie sie kapac i oddychac swiezym
              powietrzem.
              Jesli uwazasz, ze napiszesz cos madrzejszego na ten temat, to wal smialo, albo
              otworz nowy topik. A jesli nie, to zastanow sie, czemu lub komu, mialo sluzyc
              Twe sformulowanie? Czy czasem nie chciales komus dokopac? Tak po polsku?
              Bezinteresownie? Niech wie?
              Pisal o tym ze 30 lat temu Ludwik Jerzy Kern w Przekroju:

Obojetnie jak jezd na dworze,
              my zawsze wstajem w lewem humorze,
              od rana wiache puszczamy matuli:
              "Co jezd ropucho? W gardle mnie sucho,
              a tys jeszcze nie przyniosla cwiartuli"...

Potem wstajem, polbuty kladziem
              i idziem spotkac sie z Kazkiem lub Wladziem,
              zeby se troche postac pod brama.
              Ale nam nudno, no nie?
              O, ze szkoly wraca chlopie.
              - No to co?
              - To mu dokopiem, niech wie.
              Koniec cytatu.

Chyba o to ci chodzilo. Czyz nie?
            • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.ozas.com.pl / 172.20.77.* 12.08.03, 09:37

> więcej zwolenników
              Co ma piernik do wiatraka?
              Kumys wyraził swoje zdanie nt dlaczego GwO nie podejmuje tematu. Co to ma
              wspólnego z rządzeniem miastem? A co ma miasto do gminy Turawa czy Lasów
              Państwowych? W którym miejscu troska o środowisko jest głupim tematem? Co to za
              palant ten ADAM?
              Równie dobrze mógł dodać mój ulubiony komentarz do wszystkiego:
              W szczególności zaś - badania na psach.
            • Gość: Maryla Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 23:54

> więcej zwolenników
              No Adamie zaczynam sie cieszyc ,ze nie rządze tym miastem ,bo więcej
              takich "Adasiów" resztki moich ciemnych włosów zamieniłyby sie w siwiznę:-)))
              a tak powaznie to nie rozumiem co takiego złego dostrzegłeś w rowazaniu nad
              ciszą i porządkiem w lesie?
    • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.ozas.com.pl / 172.20.77.* 12.08.03, 12:36
      Na razie będę sam sobie odpowiadał, przesuwając temat na początek listy.
      Może ktoś z możliwościami go dostrzeże.
      • Gość: Pływak Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.airlan.pl 12.08.03, 22:01
        Zasypać ten akwenik.
        Silesia górą!
        • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.ozas.com.pl / 172.20.77.* 13.08.03, 15:02
          Gość portalu: Pływak napisał(a):

> Zasypać ten akwenik.
          > Silesia górą!

Silesia to krajobraz księżycowy, tyle, że z wodą.
          A tu i las i woda. Jest cien, pachnie olejkami eterycznymi (częściej grillem i
          papierosami niestety).
          Byłoby fajnie, nawet ilość ludzi nie jest problemem. Problem to samochody na
          brzegach, głośna muzyka, załatwianie się w krzakach, śmieci.
          Normalka, jak w całej Polsce.
          Zróbmy coś, żeby było inaczej!
          • Gość: Arwena Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 20:00
            Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Gość portalu: Pływak napisał(a):
            >
            > > Zasypać ten akwenik.
            > > Silesia górą!
            >
            > Silesia to krajobraz księżycowy, tyle, że z wodą.
            > A tu i las i woda. Jest cien, pachnie olejkami eterycznymi (częściej grillem
            i
            > papierosami niestety).
            > Byłoby fajnie, nawet ilość ludzi nie jest problemem. Problem to samochody na
            > brzegach, głośna muzyka, załatwianie się w krzakach, śmieci.
            > Normalka, jak w całej Polsce.
            > Zróbmy coś, żeby było inaczej!

Zmieńmy dzierżawcę. To on doprowadził do tego ,że jest naokrągło głośna
            muzyka. Ja też nie mogę tam wytrzymać, dlatego przestałam tam jeździć. Szukam
            spokojniejszych miejsc. Może ktoś coś doradzi poza Turawą oczywiście.
            • Gość: Maryla Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 21:10
              No są jeszcze wyrobiska za elektrownią w Brzeziu ,ale jak to teraz wyglada?
              nie wiem ,kilka lat temu cisza tam była i spokoj:-)
            • Gość: kumys Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.gigasoft.pl 13.08.03, 21:34
              Gość portalu: Arwena napisał(a) m. in.:
              > Zmieńmy dzierżawcę. To on doprowadził do tego ,że jest naokrągło głośna
              > muzyka. Ja też nie mogę tam wytrzymać, dlatego przestałam tam jeździć. Szukam
              > spokojniejszych miejsc. Może ktoś coś doradzi poza Turawą oczywiście.

W tamtym roku jezdzilem dosc czesto na Maline, tez jest dziko i spokojnie .
              wszystko zalezy na kogo trafisz w sasiedztwie
              na hama lub rybaka
              szukaj rybakow
              Oni sa spokojni
              • kumys Re: JEZIORO SREBRNE 13.08.03, 22:12
                Gość portalu: kumys napisał(a):

> Gość portalu: Arwena napisał(a) m. in.:
                > > Zmieńmy dzierżawcę. To on doprowadził do tego ,że jest naokrągło głośna
                > > muzyka. Ja też nie mogę tam wytrzymać, dlatego przestałam tam jeździć. Szu
                > kam
                > > spokojniejszych miejsc. Może ktoś coś doradzi poza Turawą oczywiście.
                >
                > W tamtym roku jezdzilem dosc czesto na Maline, tez jest dziko i spokojnie .
                > wszystko zalezy na kogo trafisz w sasiedztwie
                > na hama lub rybaka
                > szukaj rybakow
                > Oni sa spokojni

Oczywiscie, że CHAMA!!!!
              • Gość: Arwena Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 14:35
                Czyżby było dwóch Kumysów?
                • kumys Re: JEZIORO SREBRNE 16.08.03, 14:49
                  Gość portalu: Arwena napisał(a):

> Czyżby było dwóch Kumysów?

jest zapewne tylko jeden, ktory czasem zapomina sie zalogowac.
                  i co znalazlas taki spokojny akwen? gdzie niema nikogo?
                  Ale tez i wody!
              • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 14.08.03, 21:15
                Malina jest fajna, ale niestety jest tam za dużo ryb (niedrapieżnych) i ludzi,
                którzy sikają do wody. Ponadto kąpiący się wznoszą zgromadzony na dnie muł i
                wzruszają gliniaste podłoże. W rezulacie woda tam jest w lecie mało
                przejrzysta wskutek dużego rozwoju plantkonu roślinnego. Niestety to samo
                dzieje się na Srebrnym, ale tam jest zbiornik głeboki i nie ma szans aby go
                tak szybko zanieczyścić.
                Malina jest odkryta, nie nawet krzaka, a na brzegach dzieje sięgorzej niż nad
                Srebrnym. Kołami wjeżdżają niemal do wody, otwierają drzwi i na cały regulator
                radio samochodowe. Opalają się w cieniu swojego ukochanego malucha, albo
                innego 15 letniego Audi, i odpalają grilla tak, że dym wali do środka auta.
                Śmiecą na potęgę. Bluzgi lecą, choć są z małymi dziećmi.
                Zachowania są dokładnie takie same jak nad Srebrnym czy gdziekolwiek indziej.
                Jak widać pewne kwestie można uregulować tylko za pomocą przepisów, pieniędzy
                i snakcji. Wszytkie głosy o wychowaniu ludzi można potraktować tylko jako
                zwykłe chciejstwo.
                Wszędzie gdzie jest jakiś wodny akwen służący celom rekreacyjnym powinien być
                zakaz parkowania w odległości 25...50m od brzegów i pobierane opłaty za
                parkowanie i z których powinno być finansowane sprzątanie terenu. Do tego
                sprzątane ubikacje.
                Das gennugt volkommen, jak powiedział Latrinen general ze "Szwejka".
    • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 16.08.03, 09:39
      Odwróć tabelę - Jezioro Srebrne na czele.
      Gdyby nie stwarzało to zagrożenia dla ludzi oraz samochodów straży pożarnej i
      pogotowia, to rozsypałoby się na dróżkach dojazdowych takie ćwieki do
      przebijania opon.
      Czy wiecie, że babranie się godzinę przy grillu jest równe wypaleniu 3 paczek
      papierosów? Gdyby jeszcze wprowadzić zakaz grilla, to facet nieżle mógłby
      zarobić na gastronimii. A dla nas odpoczywających byłoby lepiej.
      MOże dzisiaj pojadę znowu zobaczyć, co tam się wyrabia?
      Niech napisze ten kto będzie w sobotę lub niedzielę.
    • Gość: Andrzej Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 16.08.03, 22:16
      Dzisiaj (16.08) znowu pojechałem na Srebrne i znowu zostawiłem samochód, i
      wyruszyłem rowerem. Sytuacja była taka:
      Genralnie ludzi było znacznie mniej niż tydzień temu, ale samochodów na
      brzegach ani na krztynę mniej. Widać wyraźnie, że dzierżawca i właściciele
      terenu to tolerują. Samochody stoją na skarpach i blokują dojście do brzegów,
      zabierają miejsce zwyczajowo przeznaczone na kocyki. Co niektórzy, jak wesołe
      towarzystwo z Bielska Białej (sądząc po numerach rejestracyjnych) ogrodzili
      się wraz z samochodami, zajmując wyłącznie dla siebie cały połeć linii
      brzegowej z dostępem do wody, po stronie zachodniej, tam gdzie słoneczko gości
      po południu. Dojechałem tam i wróciłem od strony Marszałek, od ulicy
      Malinowej. Tam stoi taka blokada wjazdu zamykana na kłódkę.
      Jak wracałem to przede mną potoczył się tam samochód i nacisnąłem na pedały,
      chcąc zobaczyć, czy autko przejedzie, czy ma kluczyk. Nie miał. Za to dwaj
      młodzieńcy w środku mieli po piwku w plastykowym kubku. Skręcili pod płot
      działki rekreacyjnej wyciągnęli fiutki i odcedzili kartofelki na oczach
      zdumionej właścicielki działki. Potem wyrzucili jej pod ogrodzenie plastykowe
      kubki i przy gromkim OPR właścielki terenu zawrócili szukać wyjazdu.
      Zapamiętaliśmy autko. Ford Scorpio OEV8249. Przekażcie pozdrowienia dla
      obszczymurów i śmieciarzy jak kto skojarzy numer!

• Gość: kumys Re: Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.gigasoft.pl 16.08.03, 23:26
        Gość portalu: Andrzej napisał(a) m.inn:

> Zapamiętaliśmy autko. Ford Scorpio OEV8249. Przekażcie pozdrowienia dla
        > obszczymurów i śmieciarzy jak kto skojarzy numer!

Dobre!
        Fantastyczne.
        Andrzej, zglos sie do wlasciciela czy dzierzawcy na bramkarza. Wreszcie zrobimy
        tam porzadek.
        Naprawde potrzebny jest tam taki ktos czy kilku ktosiow do sprawdzania i
        mandatowania.

• Gość: Andrzej Re: Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 17.08.03, 10:25
          Gość portalu: kumys napisał(a):

> Gość portalu: Andrzej napisał(a) m.inn:
          >
          > > Zapamiętaliśmy autko. Ford Scorpio OEV8249. Przekażcie pozdrowienia dla
          > > obszczymurów i śmieciarzy jak kto skojarzy numer!
          >
          >
          > Dobre!
          > Fantastyczne.
          > Andrzej, zglos sie do wlasciciela czy dzierzawcy na bramkarza. Wreszcie
          zrobimy
          >
          > tam porzadek.
          > Naprawde potrzebny jest tam taki ktos czy kilku ktosiow do sprawdzania i
          > mandatowania.
          >
          >

No wiesz co! Mam robić za szeryfa? W Opolu jest masa młodych krzepkich ludzi,
          co to sięjuż nieźle sprawdzili jako kanary w autobusach. Tam będą siędopiero
          mogli popisać, bo będą mogli wziąć ze sobą te wszystkie swoje rotwailery inne
          pitbulle, na widok których chwytam się za krocze.
          • Gość: kumys Re: Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.gigasoft.pl 17.08.03, 10:39
            Gość portalu: Andrzej napisał(a) m. inn.:
            > No wiesz co! Mam robić za szeryfa? W Opolu jest masa młodych krzepkich ludzi,
            > co to sięjuż nieźle sprawdzili jako kanary w autobusach. Tam będą siędopiero
            > mogli popisać, bo będą mogli wziąć ze sobą te wszystkie swoje rotwailery inne
            > pitbulle, na widok których chwytam się za krocze.

Na bramkarza jednak potrzeba kogos z kultura osobista, czym te osilki ,
            niestety, nie grzesza.
            Zartowalem oczywiscie z ta propozycja.
            Widze, ze zainteresowanie tematem maleja, nikomu nie zalezy na tym zby bylo tak
            jak ma być.
            A szkoda.
            Jest tyle chamstwa w miescie, a nad woda okazuje sie ze tez go nie brakuje.
            Cywilizacja sie stacza.
            • Gość: Andrzej Re: Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 17.08.03, 23:16
              Dzięki wszakże za podtrzymywanie tematu. Tyle, że mało, że świata tu zbawimy,
              ale miotamy się w bezsilności, nie znajdując recepty na prostsze problemy.
              To mnie dobija. Ja ludzi nie idealizuję, tak jak co niektórzy z komnetatorów,
              że to my sami jesteśmy tacy i że to kwestia wychowania.
              A guzik! Ludzie są jacy są i 10% chamów potrafi zepsuć wszystko. Jedyną
              receptą pozostają przepisy i ich egzekwowanie. A do tego potrzebny dobry
              gospodarz i pieniądze za które będzie gospodarzył.
              Pieniądze facet ma - niniejszym donoszę, że w lipcu płaciłem tam za parkowanie
              3 zł, a brat był w sierpniu płacił - 5 zł. Rezcz w tym, że gospodarz to
              fatalny. KOniecznie należy go zmienić!
              Niech ktoś rozezna, kto to jest ten dzierżawca, nazwisko, adres, kto jest
              właścicielem terenu. Napiszemy maile z prośbą o zmianę sposobu gospodarowania
              terenem, objęcie terenu ochroną, wprowadzenie strefy ciszy, ogtraniczeń w
              dostępie dla motoryzacji etc.
              • Gość: Arwena Re: Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.03, 11:26
                Prawdopodobnie dzierżawcą jest niejaki Radosław Koc, tenże sam co nad średnim
                jeziorem turawskim. Ale to jeszcze trzeba by potwierdzić.
                Wybrałam się na kĄpielisko do Czech. Całkiem niedaleko, a jakże inaczej. Nikt
                nie zajeżdża samochodem do plaży, teren wokół zbiornika wodnego wykoszony
                (mimo ogromnej powierzchni), czysto bez jakichkolwiek śmieci, nawet petów po
                papierosach, bez hałaśliwej muzyki, z wypożyczalnią sprzętu pływającego. Obok
                basen co prawda z lodowatą wodą , ale za to czystą. Teren wokół basenu miał
                gospodarza, który puszczał niezbyt głośno muzykę, którą myślę, że większość
                byłaby w stanie zaakceptować. Do tego wszystkiego bar z napojami /nie
                tylko "nealko"/ i z jedzeniem. Widok wokół kojący oczy, bo otoczony górami i
                lasami z niebanal;ną architekturą (prawie wyłącznie domu z bali drewnianych.
                TYLKO MOŻNA POMARZYĆ O TAKIM TERENIE U NAS.
                • Gość: turysta Re: Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 18:23
                  Gość portalu: Arwena napisał(a):

> Prawdopodobnie dzierżawcą jest niejaki Radosław Koc, tenże sam co nad
                  średnim
                  > jeziorem turawskim. Ale to jeszcze trzeba by potwierdzić.
                  > Wybrałam się na kĄpielisko do Czech. Całkiem niedaleko, a jakże inaczej.
                  Nikt
                  > nie zajeżdża samochodem do plaży, teren wokół zbiornika wodnego wykoszony
                  > (mimo ogromnej powierzchni), czysto bez jakichkolwiek śmieci, nawet petów po
                  > papierosach, bez hałaśliwej muzyki, z wypożyczalnią sprzętu pływającego.
                  Obok
                  > basen co prawda z lodowatą wodą , ale za to czystą. Teren wokół basenu miał
                  > gospodarza, który puszczał niezbyt głośno muzykę, którą myślę, że większość
                  > byłaby w stanie zaakceptować. Do tego wszystkiego bar z napojami /nie
                  > tylko "nealko"/ i z jedzeniem. Widok wokół kojący oczy, bo otoczony górami i
                  > lasami z niebanal;ną architekturą (prawie wyłącznie domu z bali drewnianych.
                  > TYLKO MOŻNA POMARZYĆ O TAKIM TERENIE U NAS.
                  POTWIERDZAM
                • Gość: Andrzej Re: Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 22.08.03, 22:54
                  Proszę Państwa!
                  Jeśli Radosław Koc jest dzierżawcą terenu, a gmina Turawa właścicielem, to
                  niech się ktośzmiłuje i przekaże temu panu, oraz ludziom z gminy link do tego
                  tematu na forum.
                  Może wezmą sobie pewne sprawy na przemyślenie i w przyszłym roku zobaczymy
                  Jezioro Srebrne czyste i ciche, bez samochodów bezpośrednio nad brzegami.
                  Tym samym chcielibnyśmy, żeby dzierżawca dzięki umiejętnemu postępowaniu
                  zarobił nawet więcej niż w roku bieżącym, choć zdajemy sobie sprawę, że
                  mijające lato było wyjątkowe i takiej pogody za rok może nie być.
                  Niech już dzierżawca bieże i 5 zł za parkowanie.
                  Przy egzekwowaniu pewnego rygoru porządkowego i 2x więcje ludzi na brzegach
                  nie będzie stanowić problemu.
                  • Gość: Elzbieta Re: Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.eco / 192.168.2.* 03.09.03, 08:36
                    Przekazałam, tak jak Pan sugerował, link Gminie. Przedwczoraj.
                    Dobrze,ze pogoda padła, może Srebrne odetchnie.
                    Pozdrowienia
                    • Gość: Andrzej Re: Dzisiejsza relacja ze Srebrnego IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / 81.210.60.* 03.09.03, 20:11
                      Gość portalu: Elzbieta napisał(a):

> Przekazałam, tak jak Pan sugerował, link Gminie. Przedwczoraj.
                      > Dobrze,ze pogoda padła, może Srebrne odetchnie.
                      > Pozdrowienia

Podziękowania, pani Elżbieto. Może teraz popada, odżyją meduzy w jeziorze a w
                      lesie grzybki urosną.
    • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 24.08.03, 20:37
      Czy ktoś dotarł już do Koca, lub do gminy Turawa?
      • Gość: Arek Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 19:28

> Czy ktoś dotarł już do Koca, lub do gminy Turawa?

Tak, potwierdzam. Tym dzierżawcą jest Koc. Zrobimy mu kocówę?
    • Gość: równolatka? Maryli Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.eco / 192.168.2.* 28.08.03, 15:41
      Nie wiem czy wiecie, ale Srebrne jest w tzw. obszarze chronionego krajobrazu.
      Oznacza to, ze obowiazuje tam cisza, że nie wolno, bez uzgodnień z
      konserwatorem przyrody (wojewodzkim) zmieniać niczego w krajobrazie, nie wolno
      scinać drzew itp. Kontrolować to powinny słuzby ochrony środowiska. Czy ktoś
      widział taka kontrolę u p. KOCA?. Za to za przekroczenie 40 km/h lub nie
      zrobienie "stopu" przed czymś co kiedyś było pzrejazdem kolejowym w Kotorzu się
      płaci.
      Gminie wydaje się, że jest dobrze - kłopotu nie mają, pieniądze jakieś są,
      zwalić winę na kogoś mozna. A poza tym, mieszkańcom gminy nie zalezy na
      turystyce w Turawie - oni zarabiają w Niemczech, tu tylko śpią. Jak zresztą
      wszędzie na Opolszczyźnie.
      Marylu, też to pamiętam. A jaie jagody wtedy były!!! I czyste, nie zas..
      No i dołączam się - a poza tym zmienić ordynację wyborczą ! Patrz
      www.normalne.pl
      • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / 81.210.60.* 28.08.03, 22:34
        Gość portalu: równolatka? Maryli napisał(a):

> Nie wiem czy wiecie, ale Srebrne jest w tzw. obszarze chronionego
        krajobrazu.
        > Oznacza to, ze obowiazuje tam cisza, że nie wolno, bez uzgodnień z
        > konserwatorem przyrody (wojewodzkim) zmieniać niczego w krajobrazie, nie
        wolno
        > scinać drzew itp. Kontrolować to powinny słuzby ochrony środowiska. Czy ktoś
        > widział taka kontrolę u p. KOCA?. Za to za przekroczenie 40 km/h lub nie
        > zrobienie "stopu" przed czymś co kiedyś było pzrejazdem kolejowym w Kotorzu
        się
        >
        > płaci.
        > Gminie wydaje się, że jest dobrze - kłopotu nie mają, pieniądze jakieś są,
        > zwalić winę na kogoś mozna. A poza tym, mieszkańcom gminy nie zalezy na
        > turystyce w Turawie - oni zarabiają w Niemczech, tu tylko śpią. Jak zresztą
        > wszędzie na Opolszczyźnie.
        > Marylu, też to pamiętam. A jaie jagody wtedy były!!! I czyste, nie zas..
        > No i dołączam się - a poza tym zmienić ordynację wyborczą ! Patrz
        > www.normalne.pl

Ja mam lat 44. Nad Srebrne jeżdziłem na rowerze już w podstawówce, czyli już
        od gdzieś 30 lat temu. Od tego czasu z pewnością teren został bardzo
        zdewastowano. Dokonano wycinki bardzo wielu drzew nad brzegami, i wycinka ta
        postępuje dalej. Wycięto cały połeć lasu obok jeziora, co mam wrażenie nie
        było wynikiem planowej gospodarki leśnej, tylko przygotowaniem miejsca pod
        parking. Warto zauważyć, że "turysci" spod namiotów wykonują cichcem wycinki
        na własną rękę budując sobie różnego rodzaju ogrodzenia. Doszło do tego, że
        ogradzają się do brzegów jeziorka, tak, że często samym brzegiem przejść nie
        sposób, tak jakby sobie teren kupili na własność.
        Skarpy nadbrzeżne uległy niesamowitej erozji, co jest wynikiem ilości
        odwiedzających. Przyznać trzeba, że jak dzierżawca wszedł, zrobił wiele dla
        umocnienia skarp, po stronie południowej i wschodniej. Teraz nie zostało z
        tego nic, a skarpy się niszcza. A samochody parkują niemalże kołami w wodzie.
        W czasach gierkowskich była niepisana zasada, żę Srebrne pozostaje dzikie.
        Ktoś tam kiedyś wytargował pozwolenie i postawiono domki kampingowe. Stały
        krótko. Pierwszej jesieni opolskie łobuzy ze Środmieścia zrobiły sobie
        wycieczkę rowerową, przy czym każdy łobuz miał do ramy przywiązany łom lub
        kawał rury, czasem toporek. Z kampingów nie zostało wiele. Tak oto mieliśmy
        pierwszą na Opolszczyźnie akcję "ekologów".
        Jeziorko jest wyjątkowe. Woda czysta, chłodna bez zakwitów, głębokość ponad
        15m. Ichtiofauna nie jest zbyt bogata, bo woda to niezbyt żyzna. Ale jak już
        pisałem, że chyba z 5 lat temu zaobserwowałem jesienią meduzy słodkowodne -
        kosmopolityczny, aczkolwiek rzadki gatunek Craspedacrusta sowerbyi. Nie wiem
        czy przeżyły do dziś.
        Co do gminy - zgadzam się. Zwróćcie uwagę na awanturę wokół supermarketu przy
        obwodnicy. Na stronie interentowej gminy Turawa stoją jak byk wyniki
        referendum, w którym mieszkańcy wypowiedzieli się za przekazanie terenów do
        rzeczki Malina pod administrację m. Opola. Zmienili zdanie jak zabrzęczała
        kasa. Tymczasem przy takich walorach turystycznych mogliby tą "kasę trzepać"
        supełnie gdzie indziej.
        Natomiast nie wiem co ma piernik do wiatraka z tym łamaniem przepisów
        drogowych. Przepisy są po to, aby je przestrzegać. I te porządkowe, i te
        ekologiczne i te drogowe. Zwracam ponadto uwagę, że raz od wielkiego dzwonu
        linią kolejową biegnącą przez Kotorz jedzie pociąg i można się nieźle nadziać.
        Ja też jeżdżę do Turawy i nad Srebrne samochodem, ale częściej rowerem.
        Proponuję Pani to samo - nie będzie Pani miała rozterek z tytułu zbyt powolnej
        jazdy przez Turawę, bo rowerem można jechać ile sił w nogach. MOżna jechać
        asfaltem - z ZWM jest tylko 14 km. Przyjemniej jest pojechachać czerwonym
        szlakiem do Zbicka, potem lasem przez Niwki do wału, potem wzdłuż wału
        szlakiem rowerowym i skręcić w lewo do Turawy, dalej tak jak samochodem, lub
        do Marszałek i wyjechać na stronę wschodnią jeziorka.
        Jak nie było obwodnicy, można było przejechać polnymi drogami do Zawady i
        potem lasem pod sam wał, potem tak samo. Jeszcze krócej było jak było zwalone
        drzewo na Jemielnicy. Niestety drzewo już pocięto, a obwodnicę można
        przekroczyć tylko pod wiaduktem obok drobiarskich. Nie radzę przekraczać
        obwodnicy przenosząc rower przez barierki, bo tam są wszędzie osłony
        dzwiękochłonne i zakręt drogi i samochód Cię zmiecie zaraz po tym jak go
        zobaczysz.
        Powodzenia!
      • Gość: Maryla Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 10:36
        Gość portalu: równolatka? Maryli napisał(a):

> Marylu, też to pamiętam. A jaie jagody wtedy były!!! I czyste, nie zas..
        > No i dołączam się - a poza tym zmienić ordynację wyborczą ! Patrz
        > www.normalne.pl
        Jakże miło , :-) wtedy to były czasy, a mówili ze tak trudnej młodziezy to
        nikt nie widział:-) Jeziorko Srebrne i Turawa wygladały zupełnie inaczej i
        naprawde miło było tam pojechać. Turawa to teraz jedna wielka jadłodajnia
        a Srebrne..... sami wiecie:-)
        Pozdrowionka - szczegółne dla równolatki (musimy to dokladnie
        przekonsultować ,moze razem siedziałysmy przy ognisku?)
        Maryla
      • Gość: równolatka?.. Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.eco / 192.168.2.* 29.08.03, 14:56
        Pnie Andrzeju, też z jeździlam na rowerku, nazywał sie składak. Też przez to
        zwalone drzewo lub przez Zawadę (koło obór - teraz jest tam W7 - strasznie
        mierdziało i było mnóstwo much). Szosą nikomu nie radzę na rowerze jednak
        jeździć - ani to przyjemne, ani bezpieczne - za duzo aut i, szczególnie, tirów.
        Nie zapłaciłam jeszcze mandatu za prędkość w Turawie - i nie chodzi mi o to,
        żeby nie przestrzegać przepisów. Nie zgadzam się tylko z Panem w 2 kwestiach:
        uważam, że przepisy są dla ludzi a nie ludzie dla przepisów i dlatego: przejazd
        przez tory kolejowe w Kotorzu powinien być zorganizowany tak jak w Opolu na
        budowlanych przed OBI (pomocnik maszynisty pociągu wychodzi z pociągu i
        zatrzymuje ruch samochodów) - bo jeśli tam pociąg widać 1 raz w roku czy nawet
        w miesiącu to wszystko, tory są zarośnięte - i, z przyzwyczajenia, że pociągu
        nie ma, można go nie zauważyć - ludzie są tylko ludźmi. A prędkości 40 km/h
        jednak rzadko kto przestrzega, nawet spośród Turawian. I po drugie, uważam że
        wszystkie przepisy powinny być nie tylko przestrzegane przez maluczkich , ale
        EGZEKWOWANE przez okreslone służby - do służb tych nalezy m.in. policja, WSSE,
        PIH, WIOŚ itp.A tego, myślę że przyzna Pan, nad Srebrnym brak.

Serdeczne pozdrowienia, Marylu - kto wie? Choć ja rzadko uczestniczyłam w
        zorganizowanych wyprawach, w Opolu mieszkam długo - ale nie jestem stąd.

• Gość: Maryla Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 18:19
          Gość portalu: równolatka?.. napisał(a):

>
          > Serdeczne pozdrowienia, Marylu - kto wie? Choć ja rzadko uczestniczyłam w
          > zorganizowanych wyprawach, w Opolu mieszkam długo - ale nie jestem stąd.
          >
          >
          Dzięki za pozdrowionka:-) nasze ogniska nie byly zorganizowane, raczej
          zbierane:-) , a co do wypraw rowerowych to trasa przez las była znana i
          rzadko kto jeździł normalna drogą:-)
    • Gość: aik Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 23:09
      Tak , tak , jezioro było kiedyś super ,ale od czasu jak hadziajstwo się
      dowiedziało że jest takowe jezioro istnieje to wiadomo - jak to w Polsce:))
      • Gość: xx Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.icis.pcz.pl 29.08.03, 02:34
        Tutaj nie Hadzaje sa winni przede wszystkim, ale rdzenni Slazacy, ktorzy nie
        potrafia zadbac o wlasne tereny.

Jakby gmina Turawa, rzadzona przez Mniejszosc, zadbala o Jeziora Turawskie -
        Duze, Srednie i Male, to nacisk na Srebrne bylby duzo mniejszy.

A tak wszyscy jezdza na Srebrne i mamy tego skutki.

Gość portalu: aik napisał(a):

> Tak , tak , jezioro było kiedyś super ,ale od czasu jak hadziajstwo się
        > dowiedziało że jest takowe jezioro istnieje to wiadomo - jak to w Polsce:))
        >
        • Gość: Ktoś Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.ozas.com.pl 29.08.03, 13:11
          Gość portalu: xx napisał(a):

> Tutaj nie Hadzaje sa winni przede wszystkim, ale rdzenni Slazacy, ktorzy nie
          > potrafia zadbac o wlasne tereny.
          >
          > Jakby gmina Turawa, rzadzona przez Mniejszosc, zadbala o Jeziora Turawskie -
          > Duze, Srednie i Male, to nacisk na Srebrne bylby duzo mniejszy.
          >
          > A tak wszyscy jezdza na Srebrne i mamy tego skutki.
          >
          >
          > Gość portalu: aik napisał(a):
          >
          > > Tak , tak , jezioro było kiedyś super ,ale od czasu jak hadziajstwo się
          > > dowiedziało że jest takowe jezioro istnieje to wiadomo - jak to w Polsce:)
          > )
          > >

Największe tłumy spoza Opola i największe chamy przyjeżdżają z Górnego Śląska i
          z Niemiec. Wygląda zatem na to, że najbardziej zdewastowali go właśnie Ślazacy -
          marni gospodarze, bezwględni dewastatorzy i śmieciarze.
          • Gość: aik Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 22:13
            Gość portalu: Ktoś napisał(a):

> Gość portalu: xx napisał(a):
            >
            > > Tutaj nie Hadzaje sa winni przede wszystkim, ale rdzenni Slazacy, ktorzy n
            > ie
            > > potrafia zadbac o wlasne tereny.
            > >
            > > Jakby gmina Turawa, rzadzona przez Mniejszosc, zadbala o Jeziora Turawskie
            > -
            > > Duze, Srednie i Male, to nacisk na Srebrne bylby duzo mniejszy.
            > >
            > > A tak wszyscy jezdza na Srebrne i mamy tego skutki.
            > >
            > >
            > > Gość portalu: aik napisał(a):
            > >
            > > > Tak , tak , jezioro było kiedyś super ,ale od czasu jak hadziajstwo
            > się
            > > > dowiedziało że jest takowe jezioro istnieje to wiadomo - jak to w Pol
            > sce:)
            > > )
            > > >
            >
            > Największe tłumy spoza Opola i największe chamy przyjeżdżają z Górnego
            Śląska i
            >
            > z Niemiec. Wygląda zatem na to, że najbardziej zdewastowali go właśnie
            Ślazacy
            > -
            > marni gospodarze, bezwględni dewastatorzy i śmieciarze.
            >
            A to ciekawe że kiedyś jezioro to znali tylko Ślązacy z okolicznych wsi i
            Niemcy ,którzy bawili gościnnie a porządek był na medal,a obecnie kiedy
            zaczeło uczęszczać hadziajstwo - jest jak jest?
            Jeżeli ktoś chce wiedziec której nacji jest najwięcej nad jeziorem wystarczy
            posłuchać w jakim języku się tam najczęściej włada.
            Tylko po hadziajsku- z małymi wyjątkami ! :)

Natomiast do dewastacji ekologicznej jezior turawskich przyczyniły się
            poprzednie polskie ekipy rządzące, które tylko brały a w zamian nic niezostało
            zaiwestowane. Swoja drogą to typowe dla narodu polskiego.
            Jezioro napewno zostanie oczyszczone ,ale tego się nieda zrobić za rok ani dwa.
            Cuda zdarzają się tylko w "kraju nad Wisłą", natomiast niemiecka maksyma brzmi:
            "Zrób to raz ale dobrze " Tego sie Polacy muszą jeszcze nauczyć.

• Gość: xx Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.icis.pcz.pl 30.08.03, 17:19
              Niestety to nie tak - mozesz pojechac na tereny Polski Centralnej i zoabczyc
              ile w ostatnich latach zrobiono tam dla czystosci wod. W "jakims" tam Lubelskim
              albo Piotrkowskim sa czysciutkie jeziora.

A Turawa to niestety plama na honorze Slazakow.

Za komuny Turawa byla jako taka czysta - ja tam spedzalem kazde wakacje, bo
              jestem z Ozimka, jak zaczal tutaj rzadzic samorzad - a w nim mniejszosc -
              zaczela sie tragedia Jezior Turawskich. Brod i smrod.

Gość portalu: aik napisał(a):

>
              > Natomiast do dewastacji ekologicznej jezior turawskich przyczyniły się
              > poprzednie polskie ekipy rządzące, które tylko brały a w zamian nic
              niezostało
              > zaiwestowane. Swoja drogą to typowe dla narodu polskiego.
              > Jezioro napewno zostanie oczyszczone ,ale tego się nieda zrobić za rok ani
              dwa.
              > Cuda zdarzają się tylko w "kraju nad Wisłą", natomiast niemiecka maksyma
              brzmi:
              > "Zrób to raz ale dobrze " Tego sie Polacy muszą jeszcze nauczyć.
              >
              >
              >
            • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / 81.210.60.* 31.08.03, 20:52
              Na Opolszczyźnie słowo "hadziaj" ma w odróżnieniu od słowa "gorol" wysoce
              pejoratywne znaczenie. Inicjatora kolejnej pyskówki o nacjonalistycznym
              podłożu należałoby w odpowiedzi nazwać "ginter" lub "hakenkrojc", równie
              obraźliwe. Nie wiem z czego się bierze u wieśniaków jakieś kretyńskie poczucie
              wyższości z racji narodowości i to jeszcze przyszywanej. Sam mogę mieć
              niemiecki paszport, w dowolnym momencie, ale jakoś mi z tego powodu sodówa nie
              odwala (do tej pory nie mam, bo nie mam potrzeby ekonomicznej). Z racji
              powszechnej w Europie opinii o turystach niemieckich, którą można potwierdzić
              obserwacjami znad Srebrnego, nie nadymałbym się.

W kwestii zasadniczej:
              Nad Srebrnym nigdy nie było więcej miejscowych niż "miastowych". Miejscowi
              przjeżdżali tylko późno na rowerach "okompać się" po pracy w polu. Tak to
              przynajmniej wyglądało od czasu kiedy ja tam bywam co roku t.j. od 1971 lub od
              1972 roku. To nie hadziaje przyjechali i zdewastowali. Winę przede wszystkim
              ponosi rozwój motoryzacji, co zbliżyło wszystkie atrakcyjne miejsca i cały
              splot okoliczności w wyniku którego doszło zmian chemiczno- biologicznych w
              akwenie jeziora Dużego.
              Nie ma co się na to obrażać. Twierdzę, że nad Srebrne może przyjeżdżać nawet
              więcej ludzi niż do tej pory, bez szkody dla walorów krajobrazowych,
              turystycznych i przyrodniczych o ile będzie się egzekwować pewien porządek.
              I tu jest kwestia zasadnicza.
              Za stan miejsca odpowiada gospodarz. A gospodarz wystawia sobie nienajlepsze
              świadectwo. "Nowe" władze gminy w wolnej Polsce doprowadziły tylko do szeregu
              konfliktów nad jeziorami, w tym zadyma ze wspomnianym panem Kocem wokół
              jeziora Średniego w ubiegłym roku.
              Jest okazja aby się te władze zrehabilitowały, robiąc porządek nad Srebrnym.
              Zachęcam z całego serca.
              • kumys Re: JEZIORO SREBRNE 31.08.03, 23:55
                Nie bylo mnie ze dwa tygodnie. Kapalem sie codzinnie w kamionce w Krzanowicach.
                Jest naprawde super! Woda prawie krysztalowa, jedynie przeszkadza kamienne
                zejscie b. strome i ostre kamienie. Poza tym jest wszystko to czego szukamy.
                Spokoj, cisza, zadnego samochodu nad woda, bo rolnik zaoral pole i wykopal row
                w poprzek, zeby nikt nie podjezdzal za blisko.
                Faktycznie, miejscowi, w ilosci okolo 10 osob, przyjezdzaja na rowerach "okąpac
                sie" po pracy i poza tym kilkoro mlodych chlopakow i dziewczat przyjazdza tu
                takze rowerami, bo nie maja gdzie, wiec siedza nad woda i pala papierosy i
                ogniska opowiadajac sobie dowcipy.
                Zauwazylem , ze dyskusja kieruje sie w strone sporu narodowo-slasko-polsko-
                niemieckiego. skoda byloby, gdyby ten temat zdominowal glowny.
                Pozdrowienia powakacyjne dla wszystkich dyskutantek i -ow.
    • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / 81.210.60.* 06.09.03, 17:18
      Czy są już grzybyu w Turawskich lasach?
      • Gość: Arwena Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 21:02

> Czy są już grzybyu w Turawskich lasach?

Nie, jest za sucho. Wg znawców tematu grzybów będzie w tym roku b. mało i
        dopiero przed przymrozkami.
    • Gość: Elzbieta Re: JEZIORO SREBRNE IP: 81.210.92.* 10.09.03, 08:39
      Koniec lata. Czy ktoś wie, jaka jest umowa Gminy z dzierżawcą? Na jaki okres
      zawarta? Czy są w niej okreslone obowiązki dzierżawcy na "po sezonie" ? Czy
      ktoś ostatnio był nad Srebrnym - jak tam teraz jest?
      Co z kanalizacją w gminie i we wsi - o ile wiem, ani osrodki nad duzym , ani
      Marszałki nie są jeszcze skanalizowane?
      Czy Gmina wie o tej dyskusji?
      Ludzie, nie zamykajcie tematu z powodu pogody!
      • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: 194.71.85.* 10.09.03, 14:02
        Gość portalu: Elzbieta napisał(a):

> Koniec lata. Czy ktoś wie, jaka jest umowa Gminy z dzierżawcą? Na jaki okres
        > zawarta? Czy są w niej okreslone obowiązki dzierżawcy na "po sezonie" ? Czy
        > ktoś ostatnio był nad Srebrnym - jak tam teraz jest?
        > Co z kanalizacją w gminie i we wsi - o ile wiem, ani osrodki nad duzym , ani
        > Marszałki nie są jeszcze skanalizowane?
        > Czy Gmina wie o tej dyskusji?
        > Ludzie, nie zamykajcie tematu z powodu pogody!
        Pani Elu!
        Ja już dopilnuję, żeby temat nie zniknął. Pani też się odezwie od czasu do
        czasu. Pojadę zobaczyć, jak tm wygląda po sezonie, to też relację zdam.
        Pozdrowienia.
    • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: 2.4.STABLE* / *.uni.opole.pl 12.09.03, 17:06
      NIe dam umrzeć tematowi, oczekuję na respons od gminy Turawa.
      • Gość: Arwena Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 17:48

> NIe dam umrzeć tematowi, oczekuję na respons od gminy Turawa.
        Wspomogę Cię, chociaż nie liczyłabym na Twoim miejscu na odzew ze strony
        gminy, ale zyczę powodzenia i będę Ci kibicować.
        • Gość: Elżbieta Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.03, 14:20
          Jak to jest z barakami nad Srebrnym? Czy one tam juz zostaną? Czy miały
          pozwolenie na budowę?
          Teren jest obszarem chronionego krajobrazu. Co na dewastację mwi Wojewódzki
          Konserwator Przyrody?
          Sinice zatruwaja Duze i ludzie, nie mając gdzie jechac, ciagna nad Srebrne. Co
          dzieje sie w sprawie Duzego? Czy ktoś coś wie?Gmina robiła jakieś próby, było
          głosno o tym w czerwcu(?) co dalej? Co z kanalizacją wokół jeziora? W Turawie
          jest - ale wokół jeziora widać czasem szambowozy.. A oczyszczalnia jest..
          Czy za rok będziemy pisac to samo? Czy będzie jeszcze o czym pisać za dwa lata?

• Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: 2.4.STABLE* / *.uni.opole.pl 14.09.03, 17:42
            Wysłałem link do tego tematu forum do gminy Turawa. Podają tam znamienny
            adres: turystyka@turawa.pl
            Jakoś nie widać odpowiedzi na forum.
            Odwiedziłem dzisiaj lasy wokół jeziora - grzybiarzy więcej niż grzybów !
            • Gość: Elżbieta Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.eco / 81.210.92.* 18.09.03, 08:58
              Co nowego? Gmina się nie odzywa....
    • Gość: Elzbieta Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.eco / 192.168.99.* 24.09.03, 10:11
      Byłam tam w niedzielę. Trochę posprzątane, choć przy samym brzegu (patrząc od
      jeziora)dalej śmietnik. Szkoda, bo to zanieczyszcza wodę. Co dalej, Turawo?
    • Gość: Andrzej Re: JEZIORO SREBRNE IP: 2.4.STABLE* / *.pl 05.10.03, 22:28
      Gmino Turawa!
      Odezwiesz się w końcu czy nie?
      Już wysyłałem Ci link tyle razy
    • Gość: Elzbieta Re: JEZIORO SREBRNE IP: *.eco / 81.210.92.* 15.10.03, 09:19
      Szkoda. Spośród tysiecy przyjezdzających tylko co najwyzej 17 osób zajrzało i
      dało sygnał na tym forum. Reszcie wszystko jedno? A teraz - lato minęło i już
      cisza. To pisanie chyba nie ma sensu - niczego nie zmieni. Czy ktoś coś wie,
      czy oprócz BARDZO WAŻNYCH KOMISJI jakaś instytucja lub jakieś grono coś
      konkretnego robi w sprawie jezior?
      • kumys JEZIORO SREBRNE czy moze Silbersee??? 15.10.03, 11:38
        Ze wszystkim, niestety, tak bywa. Nie wszyscy maja tyle czasu, aby buszowac po
        forum GW, kiedy tyle innych ciekawych rzeczy sie dzieje.
        Masz racje, ale tych 17 osob to i tak chyba rekord zainteresowania.
        No coz, aby calosc problemu ujac i nadac mu bieg, nalezy to wszystko
        sformalizowac. tzn powolac jakis komitet obrony jeziora Srebrnego, nadac mu
        ramy prawne i wystapic wtedy do wladz o srodki na uratowanie tego skrawka
        natury. Trzeba to zrobic zanim "wejdziemy" do unii, bo wtedy juz na pewno kto
        inny sie tym zajmie i zaabierze wszystkie korzysci jakie moze dla nas przyniesc
        to jeziorko. A moze rzeczywiscie "olac" to wszystko, poczekac na Unie i oddac
        to jakiemus Niemcowi czy Zydowi, niech to zorganizuje, a my Polacy bedziemy u
        nich pracowac w pocie czola, za marne grosze i potem bedziemy placic slony
        wstep na plaze nad "Jeziorem Srebrnym" lub "Silbersee".
        Samo zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka