Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opera i widoczna ciąża - co ubrać?

03.11.09, 17:24
    Mam mały problem. Jestem w ciąży, a brzuszek jest już bardzo widoczny, a za
    tydzień wybieram się do opery na "Wesele Figara". Co powinnam ubrać? Myślę o
    czarnych eleganckich spodniach i jakiejś bluzce. jakiej? Jakie ubrać buty?
    Mogę ubrać pantofle na obcasie, ale nie wiem czy w nich wytrzymam, czy nogi
    nie będą mnie boleć? A może jakaś sukienka? Proszę o podpowiedzi, w czym
    najlepiej pójść.
    Obserwuj wątek
      • magdaksp Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 03.11.09, 17:27
        moze choinke:)poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6822
        • jane-bond007 Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 03.11.09, 17:52
          tez mi sie choinka skojarzyla :)
      • agatita82 Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 03.11.09, 18:22
        Idź tak, żeby było Ci wygodnie!
      • nessie-jp Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 03.11.09, 18:24
        Już się koleżanki wyznęcały językowo :) więc ja spróbuję merytorycznie:
        najlepiej ubrać się w wygodne spodnie z paskiem ciążowym i lekko rozkloszowaną
        bluzkę, ewentualnie w sukienkę odcinaną (delikatnie) pod biustem i luźno
        opadającą na brzuch i biodra. Buty zdecydowanie NIE na obcasie, chyba że masz
        100% pewności, że nogi ci nie spuchną/nie będą bolały.

Nie staraj się maksymalnie ukryć ciąży, nie ma takiego zakazu, że ciężarówkom
        nie wolno do opery :) Wystarczy, że nie będziesz go na siłę podkreślać.
        Podkreślaj za to biust i dekolt, żeby zrównoważyć optycznie brzuszek.
        • kadanka Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 03.11.09, 18:30
          a czemu nie podkreslac brzucha? to nieeleganckie czy jak? jest mnostwo ladnych
          sukienek dzianinowych, z golfem, z roznymi dekoltami ktore przylegaja do
          sylwetki wiec pieknie podkreslaja brzuszek. z takiej fajnej dzianiny czy
          cienkiej welny. nie chce mi sie szukac przykladow ale na pewno wiecie o co
          chodzi:D
          • nessie-jp Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 03.11.09, 18:37
            kadanka napisała:

> a czemu nie podkreslac brzucha? to nieeleganckie czy jak?

Nie
            • nessie-jp Ilustracja 03.11.09, 18:41
              Dla zobrazowania, o co mi chodzi z niepotrzebnym podkreślaniem brzucha:

pl.starlounge.com/pl/index.cfm?objectid=63255&imagenr=2&page=2
              Zamiast pięknie i imponująco, Heidi wygląda jak syrenka z kifozą. Po prostu za
              dużo tego wszystkiego
              • jej_torebka Re: Ilustracja 03.11.09, 18:53
                'syrenka z kifozą' XD (zazwyczaj nie pluję herbatą w ekran czytając forum o modzie )
                • nessie-jp Re: Ilustracja 03.11.09, 21:01
                  We live to entertain :)
              • azja811 Re: Ilustracja 03.11.09, 19:33
                Nessie, uwielbiam Cię!:D

No i oczywiście zgadzam się z każdym słowem
                • erillzw Re: Ilustracja 03.11.09, 20:02
                  Też mi sie wydaje, że najlepiej gdyby to była sukienka z wysokim
                  stanem.. długa..
                  img150.imageshack.us/img150/6647/jlo1sf2.jpg
                  img150.imageshack.us/i/jlo2eq4.jpg/
                  Może niekoniecznie biala.. ale w jakims ciemniejszym, cieplym
                  kolorze why not :)
                  • dziewczynawitryna Re: Ilustracja 04.11.09, 09:26
                    Jednak tradycja "namiot dla ciężarnej" jest wiecznie żywa...
                    • zettrzy Re: Ilustracja 04.11.09, 14:52
                      takich tradycji jest milion - zgadnij czemu :P
                    • magdaksp Re: Ilustracja 04.11.09, 15:14
                      okropna tradycja
                      • nessie-jp Re: Ilustracja 04.11.09, 15:42
                        No nie wiem, mnie tam się bardziej podoba taki "namiot" niż sukienka-tuba z
                        obcisłej dzianiny

www.wedding-dress-gown.com/upfile/Pregnant%20Dress003.jpg
                        Pięknie podkreśla ramiona i biust, nadaje sylwetce ładny kształt.

Albo taka
                        socialitelife.buzznet.com/images/2008/03/minnie-driver-pregnant-photos-031408-03.jpg
                        Kluczem jest dekolt i lekkie podniesienie talii oraz dostateczna ilość miejsca
                        na brzuch, żeby tkanina z przodu nie podjeżdżała do góry. I tyle.

Sukienka wcale nie musi być długa

www.turkeyfarm.net/wp-content/uploads/2009/06/maternity.jpg
                        • lillyth Re: Ilustracja 04.11.09, 17:24
                          o, ta w kropeczki jest prześliczna^^ i daje naprawdę ładny efekt.
                        • magdaksp Re: Ilustracja 04.11.09, 17:30
                          ta sukienka czarna faktycznie wyglada slabo przez ten tren. natomiast j.lo
                          wyglada okropnie w tej bialej. te zalinkowane ladne, ale dlatego,ze maja mało
                          materialu w przeciwienstwie do tej bialej.taki fason strasznie pogrubia.
              • myszmusia Re: Ilustracja 04.11.09, 15:12
                wygląda jak syrenka z kifozą

no normalnie tez oprychałam klawiature;-)
            • kadanka Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 04.11.09, 23:36
              ha. jak ja bede w ciazy, bede sie nia CHWALIC wszedzie, rowniez w operze:D
              >.A opera raczej nie jest
              > miejscem, w którym najważniejsze jest chwalenie się zaawansowaną ciążą
              powiedz zatem jakie miejsca sa? pewnie tylko porania k?

> Typowe sukienki dzianinowe w ciąży to w ogóle porażka
              • nessie-jp Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 01:02
                > no prosze, a ja zawsze (naiwnie)myslalam ze obcisle dzianinowe kiecki sa
                > wlasnie po to zeby opinac sie na dupie:D:D

A ja naiwnie myślałam, że do opery się ubiera inaczej, niż na dyskotekę w
                remizie... niekoniecznie wywalając cycki i podkreślając pośladki. Ale może do
                opery teraz się chodzi tak jak do remizy: z opiętą dupą.
                • kadanka Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 13:16
                  >wywalając cycki i podkreślając pośladki. Ale może do
                  > opery teraz się chodzi tak jak do remizy: z opiętą dupą.
                  po tych okresleniach rozumiem ze dla ciebie obcisle, dopasowane od razu rowna
                  sie wulgarne.ja tak nie uwazam na tym chyba mozemy skonczyc dyskusje:)
                  • nessie-jp Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 14:45
                    O przepraszam cię bardzo. To ty użyłaś określenia "opięta dupa" jako cechy
                    niezwykle pożądanej w stroju do OPERY.

Czy rozumiesz, dlaczego strój do opery powinien być inny, niż na byle dyskotekę?
                    Czy rozumiesz, na czym polega różnica między dyskretnym podkreślaniem atutów, a
                    wywalaniem ich na wierzch?
                    • kadanka Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 15:21
                      obcisle, przylegajace ubranie (nie za małe tylko przylegające z racji
                      materiału i kroju) nie jest dla mnie nieleleganckie. dla ciebie jest i niech
                      tak pozostanie. kazdy ma swoje zdanie. ale wycieczki typu czy rozumiesz
                      dziecko Odwieczne Zasady Elegancji( czytaj: moje wlasne zdanie) sa lekka
                      przesada, uwazam. najwyzej kiedys sie spotkamy w tej operze no i bedziesz
                      miala powod zeby sie skrzywic z niesmakiem, o boze ubrala sie jak do remizy;)
                      ps do filharmonii masa ludzi przychodzi w swetrach i dzinsach. zasady ze do
                      opery, juz nie mowiac o teatrze ubieramy sie tak a tak juz dawno odeszly do
                      lamusa. byl reportazr w wyborczej kto jak ubiera sie do opery i wyszlo ze w
                      garniaku i eleganckie suknie ubieraja sie ludzie ktorzy trafili tu po raz 1 w
                      zyciu nie z wlasnej woli np jakies firmowe wyjscie:D
            • kadanka Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 04.11.09, 23:43
              www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/5,53581,6272401,Krokodyla_daj_mi__luby.html?i=2

nic na to nie poradze, podobaja mi sie syrenki z lordozą:) w operze tez
          • zettrzy Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 04.11.09, 14:51
            > a czemu nie podkreslac brzucha? to nieeleganckie czy jak?

tak, to jest wybitnie nieeleganckie, tak samo jak podkreslanie otylego brzucha
            (jak sobie przypomne te wszystkie watki wysmiewcze o grubasach w oblepnych
            ciuchach.... buahahaha)

rozdetej sylwetki nie da sie PIEKNIE podkreslic, da sie ja wylacznie podkreslic
            - tylko po co? fizjologia uber alles?
            • kadanka Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 10:46
              otyły brzuch to wynik wlasnego niedbalstwa albo choroby. ciaza to troche co
              innego. poza tym wszystko jest kwestia gustu. nie lubie takich nieomylnych
              stwierdzen co jest eleganckie a co nie, zwlaszcza w tym przypadku gdy mowimy o
              swoich gustach a nie o jakiejs odgornej zasadzie ktorej po prostu nie ma. no
              chyba ze taka ze ciuchy opinające sylwetkę są mało eleganckie i do opery sie
              nie nadaja. ale to tez przeciez nie jest zadna ogolnie obowiazujaca zasada
              tylko rzecz gustu:) mnie sie strasznie podobaja dziewczyny w ciazy ubrane w
              obcisle dzianinki:) oczywisacie pod warunkiem ze sa szczuple i tylko brzuszek
              swiadczy o ciazy a nie sylwetka wieloryba:D bo wtedy wbijanie sie w sukienke
              tube faktycznie byłoby strzałem w stopę:D a tych bluzek ciazowych luznych pod
              biustem nie lubie bo one robia z sylwetki prawdziwy namiot.
              • zettrzy Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 14:10
                gdyby wszystko bylo kwestia indywidualnego gustu, to by sie majtki nosilo na
                glowie :P i byloby ql ;)

akurat istnieje taka zasada ze autentycznie elegancka kobiera zawsze ubiera sie
                o pol - no powiedzmy cwierc - rozmiaru za duzo; a ciuchy opinajace sylwetke
                istotnie nie nadaja sie do opery

ciaza to tez wynik dzialan wlasnych, w rzeczy samej ubezpieczenia kwalifikuja
                ciaze jako lekkie inwalidztwo, wiec nie jest to cos az tak roznego od otylosci

poza tym, otyla dziewczyna w ciazy tez ma podkreslac, prawda? na niej
                gwarantowanie bedzie widac wylacznie sadlo
                • kadanka Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 15:10
                  zet, mnie nie chodzilo o jakies opiecie. ale np jak są sukienki z miekkiej
                  dzianiny, welny to one sila rzeczy musza przylegac do sylwetki. za duze
                  wygladaja dziwnie. nie mowie o kupowaniu za malych rzeczy bo to na kazdym
                  wyglada groteskowo. pol rozmiaru za duzo to ok, chodzilo mi o to ze babka z
                  brzuchem nienajlepiej wyglada w namiotach. a rzeczy luzne- zwlaszcza odcinane
                  pod biustem beda wygladaly jak namiot bo beda odstawaly od brzucha
                  np to
                  blog.smykowo.pl/wp-content/uploads/2008/10/ciaza-sweter-tunika-sukienka.jpg
                  jest bardzo ladne tylko tzreba wziac poprawke ze modelka chuda i wysoka wiec
                  ona w lejbie ladnie wyglada.
                  taki kroj jest wg mnie straszny
                  www.babble.com/CS/blogs/droolicious/2009/05/madrasmaternitydress.jpg
                  to jest luzne i zobaczcie ze tez kiepsko wyglada. rekawy, spodnica i robi sie
                  snopek
                  www.myddnetwork.com/clothing-shoes-accessories/wp-content/uploads/maternity-dress.jpg
                  • zettrzy Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 15:53
                    > zet, mnie nie chodzilo o jakies opiecie.

no niestety na to aby WYEKSPONOWAC jakas czesc ciala - w tym wypadku brzuszek -
                    sukienka musi byc opieta, bo inaczej najwyzej pasuje, ale niczego nie eksponuje;
                    dzianina zas ma ta wlasciwosc ze przylepia sie do ciala, czyli w sukience z
                    dzianiny bedziesz miala efekt tej syrenki z wiadomo czym
                    jesli chcesz eksponowac to eksponuj, ale nie domagaj sie aby zbyt wielu ludzi
                    uznalo to za ladne lub eleganckie - i nie podchodz do sprawy az tak skrajnie ze
                    musi byc albo namiot albo oblepiec; istnieje cala masa krojow posrednich; no
                    ale, chyba wykraczamy poza ramy, bo autorka chciala cos ubrac - pare osob
                    myslalo ze choinke :D - a tu zaczyna sie jedna z tych dyskusji o wyzszosci
                    piatku nad sobota tak typowa dla forum ;)

co do namiotow - wiele moich kumpeli, kiedy w ciazy, preferowalo taki kroj bo
                    wedlug nich byl najwygodniejszy; oczywiscie kwestia preferencji :)
              • nessie-jp Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 14:46
                > chyba ze taka ze ciuchy opinające sylwetkę są mało eleganckie i do opery sie
                > nie nadaja. ale to tez przeciez nie jest zadna ogolnie obowiazujaca zasada
                > tylko rzecz gustu:)

No, tak, podobnie jak to, że do opery nie chodzi się w stringach i górze od
                bikini. Rzecz gustu.
      • donnaanna Re: opera i widoczna ciąża - co ubrać? 05.11.09, 17:52
        kasiu - sprobuj prosta sukienke do kolana z elastyczna koronka na
        rekawach, ewentualnie dekolcie. moja kolezanka chodzila w takich w 8
        miesiacy na imprezy i wygladala bosko!
        www.telegraph.co.uk/fashion/fashionpicturegalleries/3811722/Pregnancy-party-dresses.html?image=1
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka