Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    25.01.11, 21:59
    Witam,

czeka mnie przeprowadzka do innego kraju. Jak na razie zabieram tylko jedną walizkę. I jest problem. Jak się spakować, co zabrać?
    Pewnie po 3-4 miesiącach odwiedzę PL i będę mogła resztę rzeczy zabrać. No ale muszę coś przez ten czas tam mieć.
    Co ważne - muszą to być rzeczy na zimę i na zbliżającą się wiosnę. Będę mieszkała w małej mieścinie u podnóża Alp. Mają to być ubrania do pracy [w której można się " na luźno" pokazać], jak i na wypady na spacer [także po górach], do kawiarni, na koncert itd.

Co spakowałybyście do walizki na taki wyjazd?
    Obserwuj wątek
      • tralalumpek Re: Pakowanie 25.01.11, 22:22
        nic, kupilabym na miejscu

*usmialam sie z koncertu u podnoza alp :)
        • lonely.stoner Re: Pakowanie 25.01.11, 22:29
          To co wkladasz na co dzien i pomysl o jakis zestawach- raczej dobierz takie rzeczy ktore sie komponuja dobrze z innymi ciuchami. Wygodne buty do chodzienia- bo pewnie bedziesz duzo zwiedzac pieszo. A pewnie psoro ciuchow tez kupisz tam i te z Polski wywalisz.
        • myszmusia Re: Pakowanie 26.01.11, 05:53
          pomijajajac inne wzgledy (chociazby to,że nie kazdego stac na kupno kompletu garderoby) to w małej miescinie mógłby byc problem z kupieniem tego co sie chce.
          • tralalumpek Re: Pakowanie 26.01.11, 09:14
            myszmusia, dziewczyna napisala ze zabiera walizke.....a znajac 'male miesciny u podnoza alp' moze w nich kupic wszystko a szczegolnie rzczy do chodzenia po gorach
            czasem nawet korzystjiej cenowo niz w polsce :)
        • jeriomina Re: Pakowanie 26.01.11, 18:24
          tralalumpek napisała:

> nic, kupilabym na miejscu
          >
          >
          >
          > *usmialam sie z koncertu u podnoza alp :)

To ja cię rozśmieszę jeszcze bardziej. Austrię znasz, na pewno wiesz gdzie jest Leutasch. Grałam tam koncert w orkiestrze symfonicznej, a konkretnie był to koncert na wolnym powietrzu. Ludzie siedzieli na zboczu góry. Dowieziono nas (muzyków) na miejsce koncertu krętą wąską dróżką:)
      • kolor_purpury Re: Pakowanie 25.01.11, 22:36
        to trudne zadanie, ale mam pewna radę, która może być pomocna
        przygotuj sobie 7 zestawów ubrań- 5 do pracy i dwa weekendowe. w każdy stroju ustal, że któreś z ubrań jest bazą (najczęściej pewnie będą to spodnie lub spódnica, sweter) i z nią stwórz dwa kolejne zestawy- tak żeby z każdego stroju powstały 3 przy wykorzystaniu tej samej bazy. Nie umiem tego lepiej opisać więc może dam przykład: 1 zestaw to: spódnica, marynarka, bluzka, rajstopy. bazą jest spódnica i marynarka- żeby stworzyć z tego jeszcze dwa zestawy w pierwszym dodaję t-shirt i leginsy, w drugim inne rajstopy i koszulę. mam zatem trzy zestawy z wykorzystaniem tej samej bazy czyli spódnicę z marynarką z: bluzką i rajstopami, t-hirtem i leginsami, koszulą i innymi rajstopami.
        w ten sposób będziesz miała 15 zestawów ubrań do pracy i 6 zestawów weekendowych (mam tu na myśli stroje na wypady w góry). przejrzyj wszystkie elementy 21 strojów, które stworzyłaś i sprawdź czy któreś się nie powtarzają- tzn czy nie wzięłaś dwóch podobnych bluzek lub identycznych spódnic, podobnych jeansów itp. Ogranicz się do minimum. Z tego co Ci zostanie postaraj się stworzyć 3 zestawy 'wyjściowe' (jeśli przewidujesz, że będziesz miała okazję je założyć- bo być może będziesz leśniczym i wyjścia będą raczej mało prawdopodobne) - jeśli Ci się nie uda i będziesz musiała coś dołożyć stosuj zasadę wymiany- każda rzecz dołożona= jedna rzecz odłożona. postaraj się wybrać jedną kurtkę zimową i jedną wiosenną, jedne buty zimowe, 2 pary wiosennych, jedne eleganckie, jakieś sportowe (np trekingowe). kiedy przy pakowaniu okaże się, że coś Ci się nie mieści- nie wyjmuj rzeczy pochopnie na zasadzie co pod ręką to odrzucam. przejrzyj każdą kategorię tzn bluzki, swetry, spodnie, buty i postaraj się z każdej coś odłożyć. bierz pod uwagę funkcjonalność ubrań i postaraj się zapomnieć, że w tym tęczowym sweterku z pawiem wyglądasz zabójczo, bo nie będziesz miała go z czym nosić.
      • alex_koz Re: Pakowanie 25.01.11, 22:46
        zaczelabym od sprawdzenia cen przesylek kurierskich, cena przesylki 30kg paczki w Europie , ktora dochodzi kilka dni, wynosi mniej niz 150 zl, bo zupelnie nie wyobrazam sobie jak Ci sie uda zmiescic ciuchy plus sprzet do lazenia po gorach (same buty to juz sporo miejsca zajmuja, plus plecak, kurtke etc.) w jednej walizce.

albo rozwazylabym dojazd autobusem, 15 godzin w autobusie, ale za to 2 walizki mozna wziac:)
        • lonely.stoner Re: Pakowanie 25.01.11, 22:57
          nie zapomnij tez zabrac jakiejs extra kiecki + szpilek- niezawodny zestaw na wypad do clubu/specjalna randke itp. Moze sie przydac :)
          • clonek13 Re: Pakowanie 26.01.11, 15:49
            2 zestawy ubran na codzien (jeden upierzesz to zanim wyschnie nosisz drugi)
            2 zestawy ubran do pracy (j.w)
            bielizny nie żaluj :)
            buty sportowe, eleganckie i pantofle po domu
            2 rzeczy ciepłe(typu kurtka, sweter,z długim rekawem)
            1 rzecz/zestaw na elegancko,wyjscie typu impreza, kolacja przy swiecach :)
            to na poczatek wystarczy

czesto wyjezdzam ,pakuje sie takim system i zawsze jest OK, jak pomieszkasz i sie rozpatrzysz w terenie to dokupisz na miejscu reszte rzeczy urzadzajac sie :) powodzenia!
            • kolor_purpury Re: Pakowanie 26.01.11, 16:13
              2 zestawy ubrań do pracy na 4 miesiące? chyba żartujesz
              • clonek13 Re: Pakowanie 26.01.11, 18:48
                mowie ze na poczatek, przeciez chyba po jakims czasie zaklimatyzuje i pojdzie na zakupy autorka watku :)
                • kolor_purpury Re: Pakowanie 26.01.11, 22:36
                  ale DWA zestawy ubrań? tyle to się nawet do torebki zmieści. autorka prosi o rady dotyczące pakowania, więc myślę, że istnieją jakieś obiektywne czynniki, które uniemożliwią/utrudnią zrobienie zakupów na miejscu
      • iluminacja256 Re: Pakowanie 26.01.11, 19:44
        Nie wiem, na jakiej wysokosci jest ta miejscowośc, ale warto pamietać o jednym - kiedy na nizinach jest już wiosna pełną gębą (kwiecień) - w górach ciągle jest jeszcze zima, wiec nastaw się raczej na ciuchy zimowe, nie wiosenne. W kwietniu niemal na 100% będziesz potrzebowała kaloszy i kurtki przeciwdeszczowej. Jesli chcesz chodzic tez po górach, buty trekingowe kupuj na miejscu - w Polsce są drogie i o tej porze roku przebrane kompletnie.
      • myaka Re: Pakowanie 27.01.11, 09:44
        Dziękuję za wszystkie porady!

Dla wyjaśnienia - chcę zabrać tyle rzeczy, aby na początek mieć w czym chodzić. Jako, że będzie to mała miejscowość nie mogę liczyć na wielkie zakupy zaraz po przyjeździe. Nie ma tam sklepów na pewno - sprawdziłam już to u "tubylców".
        Może być tylko jedna walizka - bo ostatni etap podróży pokonuję sama pociągiem - więc muszę dać radę wszystko sama ogarnąć - walizkę, torbę z laptopem, torbę z aparatem.

A co do zabieranych ubrań. Tak jak tu ktoś radził, usiądę przed garderobą i będę kombinować zestawy. Tak aby dużo rzeczy do siebie pasowało itd. U mnie kolorystycznie jest łatwo - bo noszę się na czarno-szaro, z powodu żałoby.
        Buty trekkingowe mam, kupione tu rok temu. Nowych nie potrzebuję więc te na pewno zabiorę + kozaki na zimę. Co do wiosennych butów - to już chyba tam sobie kupię - moje wszystkie wiosenne są na wysokich obcasach, a nie sądzę, aby tam takie się przydały.

Będzie też na pewno jakaś sukienka na większe wyjście. Coś przeciwdeszczowego - dzięki za przypomnienie o tym!
      • ladyjm Re: Pakowanie 27.01.11, 11:32
        o matko. strasznie ci wspoczuje. nie ma szans zebym spakowala sie na 3 mce w 1 walizke. na 2 tygodnie ok ale nie na tak dlugo.
      • lady_devil Re: Pakowanie 27.01.11, 12:46
        zakup worki próżniowe ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka