Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Modowe bledy na wiosne

06.05.11, 21:30
    Moim zdaniem najwiekszym bledem wiosennego ubioru jest noszenie kurtki jeansowej zapietej na guziki.Wyglada to dziwnie.Katana jeansowa jest luznym ubiorem i nie powinna byc zapinana.Sama nigdy jej nie zapinam.A Wy jak nosicie swoje katany?
    Obserwuj wątek
      • cafem Re: Modowe bledy na wiosne 06.05.11, 21:44
        > Katana jeansowa jest luznym ubiorem i n
        > ie powinna byc zapinana

Jasne. A guziki wszyte dla picu:)

Czasem swoją zapinam. Moja katana ma świetny krój i na sukience zapięta wygląda genialnie.
        • lonely.stoner Re: Modowe bledy na wiosne 06.05.11, 21:58
          a ja wlasnie sobie zdalam sprawe z tego ze moje wszystkie kurtki sa na suwak :)
      • kasiaba1 Re: Modowe bledy na wiosne 06.05.11, 23:03
        Ojoj, muszę mojej dziewięciolatce powiedzieć że "błąd modowy" popełnia. Sama takiego ubioru nie posiadam.
        :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
      • mandolinka.bramborova Re: Modowe bledy na wiosne 07.05.11, 00:59
        A ja zapinam, jak mi jest zimno. Nie widzę powodu, żeby marznąć tylko dlatego, że ktoś określił kurtkę dżinsową jako "luźny strój, którego się nie zapina". Więcej rozsądku. Moda jest dla ludzi, a nie na odwrót.
      • nessie-jp Re: Modowe bledy na wiosne 07.05.11, 01:41
        Przede wszystkim uważamy, że zarówno na wiosnę, jak i latem, zimą i jesienią warto pisać z polskimi znakami, bo bledy to jednak nie to samo, co błędy. Bliżej im już pledów. Których to pledów rzeczywiście nie zapina się na guziki i pełna zgoda, że zapinanie na guziki pledu byłoby błędem. Zwłaszcza na wiosnę.

Ponadto uważamy, że o każdej porze roku szczególnym błędem, nie mówiąc już o bledzie, jest gapienie się innym w guzik od kurtki i skrzętne zapisywanie w myślowym notesiku, czy to już aby po 21 marca i czy wypada.

Nadmienić trzeba również o naszym silnym przekonaniu, że słowo "katana" jako określenie kurtki dżinsowej trąci ondulowaną myszką.
        • myszmusia Re: Modowe bledy na wiosne 07.05.11, 07:18
          trąci ondulowaną myszką.

ale taka myszka byłaby "trędi" czy nie;-) taka śliczna z loczkami na "mokra włoszke";-)

a swoja drogą wyobraziłam sobie katane zapięta na guziki;-)
          bo jak dla mnie katana to:
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Nihontou74.JPG/220px-Nihontou74.JPG
          :-)

a autorce wątku wiecej luzu w niezapietej kurtce;-)
      • mim_maior Re: Modowe bledy na wiosne 07.05.11, 11:55
        Ja widziałam inną ciekawy wiosenny widok, ale nie wiem, czy to błąd, czy trędiluk. Mianowicie pani w sukience z lekkiego dżinsu, bez ramiączek (dzień był ciepły, to nic dziwnego), a na nogach rajstopy. Wprawdzie cienkie, ale jednak widoczne, zwłaszcza w kontraście do gołych ramion i pleców. Dla mnie wyglądało to dziwnie, jakby właścicielka nie mogła się zdecydować, czy jest już lato, czy nie. Ale może to trędiluk jednak?
      • znana.jako.ggigus nie nie, błędem jest zapinanie 07.05.11, 13:44
        guzika na górze. wszystkie inne mogą być zapięte, ten na górze nie.
        No i wyrafinowane elegantki zostawiają ten na samym dole otwarty, ale to już wyższa szkoła jazdy.
        • cafem Re: nie nie, błędem jest zapinanie 07.05.11, 14:06
          > No i wyrafinowane elegantki zostawiają ten na samym dole otwarty, ale to już wy
          > ższa szkoła jazdy.

O, patrz! Z największego błędu modowego nagle awansowałam na wyrafinowaną trędi:D
          • stokrotka111 Re: nie nie, błędem jest zapinanie 07.05.11, 15:14
            Ojejku!
            wlasnie zdalam sobie sprawe z tego, ze nie mam polskich znakow w tastaturze..nigdy juz nic tu nie napisze :-(...
          • gupia_rzona Re: nie nie, błędem jest zapinanie 11.05.11, 13:59
            no popacz Cafem ja też! :D forum nigdy nie przestanie mnie zadziwiać ;)
      • ladyjm Re: Modowe bledy na wiosne 07.05.11, 18:21
        etam :)
      • malavida Strój nieadekwatny do warunków pogodowych 07.05.11, 20:52
        To chyba jedna z głównych modowych wpadek rzucająca mi się w oczy na ulicach w tych dniach. Przy temperaturze poniżej 10 °C, porywistym, arktycznym wietrze i padającym deszczu kreacja złożona z letniej sukieneczki, cienkiego żakieciku i sandałków noszonych na gołą stopę znamionuje, moim zdaniem, skłonności masochistyczne odzianej w tenże sposób pani :D I zupełnie nie przemawia do mnie uzasadnienie typu: "no bo przecież skoro mamy maj, to nie wypada nosić ciepłych rzeczy".
        • alessia27 Re: Strój nieadekwatny do warunków pogodowych 07.05.11, 22:31
          nie mam takiego problemu poniewaz pozbylam sie takiego zabytku 15 lat temu.
      • fashion_addiction Re: Modowe bledy na wiosne 09.05.11, 13:15
        Noszę i zapinam, ale nie pod brodę :)
      • shilaa Re: Modowe bledy na wiosne 09.05.11, 15:58
        Nie blad, ale istniejace od zawsze przyzwyczajenie wielu osob - ubieranie sie nieodpowiednio do pogody. Wieczorami i noca w okolicach klubow i barow sa juz tlumy Wloszek w sukienkach z odkrytymi ramionami/plecami, ledwo przykrywajacymi posladki, w letnich sandalkach na bose stopy. Wszystkie udaja, ze maja sie dobrze, ale w rzeczywistosci umieraja z zimna i w ciagu tygodnia leza w lozku z grypa, zeby w nastepna sobote znowu poimprezowac w takim stroju... A noce jak na poludnie Wloch i maj sa naprawde chlodne.
        • eirenne Re: Modowe bledy na wiosne 09.05.11, 21:32
          Tak szczerze - co was, dziewczyny, obchodzi, czy ktoś się ubrał za cienko lub za grubo? Przecież to nie ma nic wspólnego z etetyką tylko z indywidualna wrażliwością na temperaturę...
        • cafem Re: Modowe bledy na wiosne 09.05.11, 22:18
          > Wszystkie udaja, ze maja sie dobrz
          > e, ale w rzeczywistosci umieraja z zimna i w ciagu tygodnia leza w lozku z gryp
          > a, zeby w nastepna sobote znowu poimprezowac w takim stroju...

Zaraz... Ty naprawdę wierzysz, że grypę łapie się od stania na dworze z odkrytymi plecami?
          Od czasów Twojej babci naprawdę czasy się zmieniły:)

• matya Re: Modowe bledy na wiosne 10.05.11, 03:19
          w moim miescie mieszkaja przybysze z krajow tropikalnych oraz z miejsc gdzie jest znacznie zimmniej niz w Polsce. Kilka dni temu temperatura wynosila ok +12oC. W metrze siedzialy obok siebie dwie dziewczyny: jedna w japonkach, spodniach do kolan i kurtce dzinsowej a druga w cienkiej kurtce puchowej. No i co? no i pstro. Skoro bylo im tak wygodnie to czemu nie? juz dawno przestalo mnie dziwic to, ze ktos moze zupelnie inaczej niz ja odczuwac zimno/cieplo.
        • shilaa Re: Modowe bledy na wiosne 10.05.11, 12:15
          >>indywidualna wrażliwością na temperaturę...
          >>ktos moze zupelnie inaczej niz ja odczuwac zimno/cieplo.

Widze, ze musze doprecyzowac, bo nie zostalam zrozumiana. To prawda, ze Wlosi odczuwaja inaczej zimno - tutaj w warunkach pogodowych, w jakich w Polsce zaklada sie wiosenny zakiet, polbuty, Wlosi wciaz chodza w cieplych kurtkach i szalikach, bo im jest zimno. Gdy ja przy +15°C mam na sobie zakiet, znajomi z troski pytaja sie wciaz, czy naprawde nie jest mi zimno. Chodzilo mi o brak zdrowego rozsadku, o to, ze te same dziewczyny w ciagu tygodnia zakladaja kozaki, szaliki, a w weekend przerzucaja sie na stroj jak na Capri w lipcu i trzesa sie z zimna.

>>Zaraz... Ty naprawdę wierzysz, że grypę łapie się od stania na dworze z odkrytymi plecami?
          Od czasów Twojej babci naprawdę czasy się zmieniły:)

Nastepnym razem bede pisac jasniej i bez zlosliwej ironii, bo widze, ze tutaj wszystko bierze sie na serio...
      • dixi Re: Modowe bledy na wiosne 10.05.11, 08:39
        zgłaszam kolejny wiosenny błąd kardynalny :)
        właśnie siedzę w pracy w wiosennym lnianym garniturze - pod spodniami rajstopy a pod marynarką podkoszulka narciarska :D
        zawsze wiosną najbardziej marznę w pracy - pracuję w starym budynku z grubymi murami, praktycznie tu się nie nagrzewa od słońca, a ogrzewanie wyłączone przed ostatnim weekendem; ale przed wyjściem pozbędę się rajtek w toalecie i będę trendi... choć nie bardzo, bo buty kryte.... ojoj, całe buty na gołą stopę to błąd czy nie? nadmieniam że wygodne, mięciutkie, skórzane i wyłącznie moje :)
      • llulu77 Re: Modowe bledy na wiosne 10.05.11, 16:00
        llulu77 napisał:

> Moim zdaniem najwiekszym bledem wiosennego ubioru jest noszenie kurtki jeansowe
        > j zapietej na guziki.Wyglada to dziwnie.Katana jeansowa jest luznym ubiorem i n
        > ie powinna byc zapinana.Sama nigdy jej nie zapinam.A Wy jak nosicie swoje katan
        > y?
      • niebo.nad.berlinem Re: Modowe bledy na wiosne 10.05.11, 21:36
        To nie jest modowy błąd, ale mi się nie podoba. Legginsy (wszędzie...), a do nich - króciutkie tuniczki, ledwo przykrywające pupę.
        Raz już to przeżyłam (lata 80-te) i kojarzy mi się wyłącznie obciachowo, niezależnie od figury posiadaczki legginsów.

A co do tekstu o zapinaniu katany - rewelacja, chyba sobie nad biurkiem powieszę.
        Złota myśl miesiąca.
        • gupia_rzona Re: Modowe bledy na wiosne 11.05.11, 14:05
          ojtam ojtam! Najważniejsze, to uniknąć tzw efektu "cameltoe" ;)
          czyli te tuniczki muszą przynajmniej zakrywać newralgiczną trójkątną część ciała.

Ja kocham legginsy miłością dozgonną. Nogi to mój największy atut, i cieszę się że mogę skupiać uwagę na nich a odciągać od wystającego lekko brzuszka. A tuniki plus legginsy to idealny zestaw dla mnie. Ja tam się cieszę, że powróciły do łask. Mam 14 par :D
      • szarrak Re: Modowe bledy na wiosne 10.05.11, 23:59
        jak mi marzną cycki, to zapinam dżinsową kurtkę, a jak nie marzną, to nie - taki mam przewrotny styl życia...
      • gorzka4idiotka Re: Modowe bledy na wiosne 31.05.11, 14:33
        Dla mnie masakrą są kwiatowe legginsy ( np.coś takiego jak na zdjeciu www.samosia.pl/pokaz/1468968/legginsy_w_kwiaty#odp_11806468 )
        Jakaś masakra i w ogóle jak można takie kwiatki do czegoś ubrać, jak tylko na pole?
      • tralalumpek Re: Modowe bledy na wiosne 31.05.11, 15:14
        modowe bledy niezaleznie od pory roku:
        - slepe nasladownictwo, jakze czesto mamy tu na forum pytanie: gdzie kupie taka rzecz ja miala xy w filmie/programie/gazecie...
        - slepe kopiowanie: seria butow nude, seria rajstop grubych....
        - niedopsowanie stroju do sytuacji/miejsca i kretynskie tlumaczenie: ja tak wystapilam i wszystkim sie podobalo albo nie interesuja mnie zadne zasady, wszystko wszedzie wszystkim wolno
        • aga.pier Re: Modowe bledy na wiosne 31.05.11, 18:15
          zrozumiałam z Twojej wypowiedzi, że Ty nigdy nie nosiłaś cielistych butów a jak nosiłaś to projektantom sie o nich nie śniło. Nigdy nie zaglądasz do modowych czasopism bo wiesz lepiej i wyprzedzasz trendy. Nigdy nie pytasz skąd coś jest bo to Ciebie pytają....
          Jedyne z czym mogę się zgodzić to niedopasowanie stroju do sytuacji.
          • aqua48 Re: Modowe bledy na wiosne 31.05.11, 21:37
            Dzisiaj widziałam - gorąco jak w Afryce, (ponad 30 stopni w cieniu) a dziewczę, śliczne skądinąd, szło w: koszulce bez rękawów, krótkich spodenkach i rajtkach cielistych na zgrabnych długich nóżkach. Chyba zabrakło samoopalacza w chałupie..
            Inna miała rybaczki dżinsowe i cienkie czarne podkolanówki do sandałów, jakoś mi w obu wypadkach zazgrzytało.
          • tralalumpek Re: Modowe bledy na wiosne 31.05.11, 22:42
            owszem, kuopuje rzeczy 'na biezaco' ale nie slepo
            jezeli mi sie cos podoba i pasuje to do mnie to kupuje jak np pomaranczowa spodnice a potem czytam ze jest to modne
            nie, nie mam takich glupich pomyslow zeby sie uprzec na kolor bialy sukni balowej bo akurat jest modny bialy
            od dziecka interesowalam sie moda i oprocz zainetresowan mam jeszcze te odrobine koniecznej intuicji i duza porcje dobrego smaku :)
            • aga.pier żatrujesz? n/t 01.06.11, 08:13

• tralalumpek Re: żatrujesz? n/t 01.06.11, 11:02
                ani tyci :)
            • greentea2 Re: Modowe bledy na wiosne 01.06.11, 08:53
              Musisz sie zdecydowac czy interesujesz sie moda czy nie, bo jesli tak o o pomaranczowej spodnicy przeczytalabys zanim jeszcze pojawilaby sie w sklepie, a nie odwrotnie:)
              Oprocz slepego podazania jest jeszcze inspiracja. Buty nude sa swietnym przykladem, okazalo sie, ze pasuja praktycznie do wszystkiego, wydluzaja nogi wiec dlaczego mialayby nie byc popularne? Ja chetnie bym sobie kupila, ale niestety nie moge znalezc, juz od dwoch lat sie rozgladam za odpowiednia para, a za moda raczej nie podazam:)
              • tralalumpek Re: Modowe bledy na wiosne 01.06.11, 11:02
                greentea2 napisała:

> Musisz sie zdecydowac czy interesujesz sie moda czy nie, bo jesli tak o o pomar
                > anczowej spodnicy przeczytalabys zanim jeszcze pojawilaby sie w sklepie, a nie
                > odwrotnie:)

***wyobraz sobie ze w sklepach nie sa selektywnie tylko modne kolory, tak naprawde mozesz kupic wszystko we wszystkich kolorach, czasem tylko w niektorych jest w danym kolorze wiecej rzeczy

> Oprocz slepego podazania jest jeszcze inspiracja. Buty nude sa swietnym przykla
                > dem, okazalo sie, ze pasuja praktycznie do wszystkiego, wydluzaja nogi wiec dla
                > czego mialayby nie byc popularne? Ja chetnie bym sobie kupila, ale niestety nie
                > moge znalezc, juz od dwoch lat sie rozgladam za odpowiednia para, a za moda ra
                > czej nie podazam:)
                >
                >
                >
                >
                ****ja ogolnie nic przeciwko tym butom nie mam, czy to nude czy to rude ....smieszy mnie owczy ped za tematem i klonowanie
                • greentea2 Re: Modowe bledy na wiosne 01.06.11, 12:21
                  > ***wyobraz sobie ze w sklepach nie sa selektywnie tylko modne kolory, tak napra
                  > wde mozesz kupic wszystko we wszystkich kolorach, czasem tylko w niektorych jes
                  > t w danym kolorze wiecej rzeczy
                  >

Nigdy nie bylam w sklepie wiec nie potrafie sobie wyobrazic.

Poza tym odpowiedz nie na temat, przeczytaj jescze raz co napisalam. Jesli ktos interesuje sie moda to wie jakie kolore beda modne w nadchodzacym sezonie, nie dowiaduje sie o tym dopiero po zakupach. Chyba, ze spodnica zakupiona przed laty nagle okazuje sie modna.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka