Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Konferencja - help!

03.09.11, 14:25
    Babki, pomóżcie.
    W ostatniej chwili odelegowano mnie z pracy na superhiperelegancką konferencję z prezesami banków i tym podobnymi szychami.

Co na siebie założyć???

Na pewno obowiązuje klasyka, a ja taki trochę buntownik jestem. Do biura zawsze przemycę jaki warkoczyk we włosach lub czerwone serce na szyi na rzemykach, ale tutaj się toto nie nada;) Do sztywnej elegancji mnie bardzo daleko!

Mam zabójcze czarne klasyczne szpilki w najlepszym gatunku, torebkę też mam pierwsza klasa, więc tu nie ma problemu. Ale co z ciuchami?

W zestawie klasyczna spódnica + klasyczna koszula + klasyczna marynarka wyglądam źle, 'zabudowanie' i nieproporcjonalnie. Jestem niska, z może jednym niepotrzebnym kilogramem w biodrach i średnimi cyckami + wysokie ramiona, jakbym miała poduszki na stałe pod skórą wmontowane:)
    Nadrabiam szczupłymi ramionami, dobrymi nogami i długą szyją.

Najlepiej wyglądam w prostych nieprzekombinowanych zestawach smart casual: obcasy, spódnica przed kolano + zwykły biały podkoszulek lepszego gatunku + ciekawa biżuteria/porządny lekki sweter z merynosów. Lub w prostych gładkich klasycznych sukienkach przed kolano, o lekko zarysowanej talii (nie obcisłych).

Czy sukienka się nada na taką całodniową imprezę? Jeśli tak, macie pomysł czego w ogóle w sklepach szukać?
    A jeśli nie, co zrobić z taką sylwetką i jakich krojów szukać?
    Obserwuj wątek
      • maitresse.d.un.francais Re: Konferencja - help! 03.09.11, 16:18
        Cafem, kilogram to masz w biodrach co najwyżej BRAKUJĄCY i powinnaś go wrzucić. Gdzie tam nadmiar widzisz? Pożyczyłaś od fizyków mikroskop elektronowy?
        • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 16:35
          > Gdzie tam nadmiar widzisz?

No jak gdzie, jak na biodrach? :)
          A masz może pomysł, co ja mam na siebie włożyć???

W życiu nie byłam na takiej imprezie i mam zagwozdkę:/ Muszę coś zakupić i mam na to tylko dziś i jutro. No i nie zamierzam wydawać fortuny, bo to raczej będzie ciuch jedynie na od-święta, a ja mam na głowie inne wydatki teraz.

Sukienka wydaje mnie się najprostsza, bo to wówczas tylko jeden zakup. Spódnice mam, ale one wszystkie raczej takiej sieciówkowej jakości i trochę już zużyte, a nowych kupować mi się nie uśmiecha:/
          • maitresse.d.un.francais Re: Konferencja - help! 03.09.11, 16:44
            Kiecka porządna markowa klasyczna plus takaż marynarka?
            • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 17:03
              > Kiecka porządna markowa klasyczna

He, tyle i ja wiem. Ale jaka? Ja inspiracji potrzebuję:)

> plus takaż marynarka?

Bez marynarki naprawdę się nie da? Albo chociaż tak, żeby marynarkę dało się zdjąć? Ja mam kilka markowych marynarek. W żadnej prze-żadnej nie wyglądam dobrze:
              a. Mam za duży cyc i po prostu mi się na cyckach nieładnie rozchodzą.
              b. Mam za krótki tułów w stosunku do nóg i szyi i w każdej marynarce się topię. Nawet w tych za ciasnych.
              c. Mam strasznie wysoko ramiona, co sprawia, że już w zwykłym podkoszulku wyglądam jak w marynarce - całkiem niezły efekt. Ale gdy do tego dołożyć marynarkę (choćby i od najlepszych projektantów) - wyglądam jak idiot:(

• ofelia1982 Re: Konferencja - help! 03.09.11, 17:48
        Nie rozumiem dlaczego musisz mieć coś z najwyższej tylko półki, skoro jest wiele pośrednich opcji, które równie fajnie wyglądają. Nie lubię postrzegania ciuchów poprzez ich markę, taki offtop:)
        A wracając do tematu:

Taka ciekawa

Taka koralowa
        Czarna elegancka

Taka z kołnierzykiem (hit sezonu ponoć)

Wyświetl sobie catwalks
        • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 18:11
          > Nie rozumiem dlaczego musisz mieć coś z najwyższej tylko półki, skoro jest wiel
          > e pośrednich opcji, które równie fajnie wyglądają. Nie lubię postrzegania ciuch
          > ów poprzez ich markę, taki offtop:)

Ja Cię bardzo przepraszam, ale gdzie powiedziałam, że szukam ciucha wysokopółkowego? :)
          W zasadzie to nawet przyznałam, że szukam czegoś tańszego (no powiedzmy ewentualnie średniopółkowego, bo hm ze względu na jakość się nie nada, już zara prędzej, jeśli co). Inna sprawa, że za granicą mieszkam, więc średnia półka nie uderza mnie bardzo po kieszeni...

Te zalinkowane 2 i 3 ładne... Na zdjęciach niezłe, ale jakości ASOSa niestety ufać nie można. Mam od nich jedną niezłą sukienkę, natomiast kilka zakupionych pozostałych - tragedia.
          I nie wiem, czy one nie za bardzo wyzywające na kongres bankowy są ze względu na te rozcięcia poniżej linii cycków. Stanik będzie wystawał... Kurcze, nie znam się:/ Myślałam o czymś bardziej klasycznym jednak -w sensie biel + czerń.
      • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 18:28
        Może jeszcze doprecyzuję.

Posiadam ubrania, w których mogę wyglądać tam przyzwoicie. Chciałabym jednak zaszaleć, aby wyglądać po prostu wow:)

Z jednej strony chciałabym trochę złamać konwenanse, bo nie lubię topić się w tłumie, z drugiej bardzo się boję przekroczyć granicę, kiedy już nie wypada.

Nie mam pojęcia, co babki tam na sobie będą miały. Moja super-atrakcyjna szefowa na pewno wbije się w kieckę za milion dolarów i nie chciałabym wyglądać przy niej jak szara mysz:P
      • leebanka Re: Konferencja - help! 03.09.11, 19:20
        cafem napisała:
        > Najlepiej wyglądam w prostych nieprzekombinowanych zestawach smart casual: obca
        > sy, spódnica przed kolano + zwykły biały podkoszulek lepszego gatunku + ciekawa
        > biżuteria/porządny lekki sweter z merynosów. Lub w prostych gładkich klasyczny
        > ch sukienkach przed kolano, o lekko zarysowanej talii (nie obcisłych).

No to sama sobie odpowiedziałaś co kupić:)
        Jest u Ciebie Penny Black? Jeśli szukasz czegoś klasycznego,ale lekko odjechanego to być może właśnie w Penny znajdziesz odpowiednią kieckę.
        Byłam wczoraj,przeważają czernie,granaty i beże,cos tam czerwonego też mi mignęło.
        No i raczej nie zrujnujesz się.

• cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 21:10
          > Jest u Ciebie Penny Black?

Nigdy nie wpadło mi w oczy. Pewnie więc nie ma:)
      • monte_carlo1 Re: Konferencja - help! 03.09.11, 20:30
        Hej,
        ja bywam na konferencjach organizowanych dla bankowosci inwestycyjnej - wiec raczej ten sam profil.
        Nie przepadam za garniturami / garsonkami - dosc nudne rozwiazanie.

Ja na konferencje zazwyczaj ubieram sukienke - tylko taka bardzo klasyczna - bez rozciec i duzych rozporkow. Dekolt maly dozwolony. Kolory do wyboru: szary, czarny, grafitowy, granatowy (kolory wladzy), ja czasem przemycam bezowy. Zasada: dlugosc do kolan, lepiej zbyt dluga niz zbyt krotka.

Mozna tez polaczyc sukienke typu princeska z koszula (np z bufiastymi rekawami, albo atlasowa). Ja osobiscie lubie zakladac do princeski koszule z mankietami na spinki.

Rada co do butow - obcas nie moze byc przesadzony (7,5 cm max), buty na platformie, tez odpadaja.

Tutaj propozycje
        shop.nordstrom.com/S/calvin-klein-pleat-detail-sheath-dress/3143035?origin=category&resultback=2987
        Simple czase ma podobne sukienki. Nie wiem jak w tej kolecji.

Moze zerknij na strone Kasi Zapaly:
        butik.kasiazapala.com/sukienki/156-dress-with-black-sleeves.html
        Tiger of Sweden
        www.tigerofswedenshop.com/SE/item/S41728002/?partner=5322&t_type=src&t_type=cat

Karen Millen - tutaj troche odwazniej - i niestety te sukienki nie sa tanie, ale jakosc bardzo dobra
        www.karenmillen.com/Feather-print-dress/Dresses/karenmillen/fcp-product/903000056532

Pozdrawiam

• cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 21:09
          > Ja na konferencje zazwyczaj ubieram sukienke - tylko taka bardzo klasyczna - be
          > z rozciec i duzych rozporkow. Dekolt maly dozwolony.

No właśnie - tak myślałam, że musi być totalnie klasycznie.
          Jeśli chodzi o Karen Millen, to właśnie stamtąd mam większość lepszych pracowych ciuchów i jeśli nie znajdę sukienki, to wskoczę w nudny zestaw: spódnica, bluzka + marynarka właśnie od KM.
          Jutro do nich zajrzę za sukienkami, sklep mam pod nosem, tyle, że ich ceny trochę mnie bolą; szczególnie że niezbyt często mam okazję zakładać takie eleganckie ciuchy.

Dobrze, że mi podpowiedziałaś z kolorami. Chciałam pójść trochę odważniej, ale mnie odwiodłaś od zamiaru:)

Czy jest jakiś element stroju, gdzie mogę pozwolić sobie na małe szaleństwo? Coś odważniejszego we włosach na przykład, czy lepiej nie?
        • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 21:12
          I jeszcze jedno pytanie. Jeśli wynajdę sukienkę z krótkim rękawem - muszę dodać marynarkę czy niekoniecznie?
      • lonely.stoner Re: Konferencja - help! 03.09.11, 20:45
        dziewczyny dobre propozycje rzucaja, a co do marynarki jaka by tobie pasowala to na pewno gdzies taka jest :) ogolnie jesli jestes niska, i nie napisalas tego dokladnie czy tak czy nie- filigranowa (nawet jesli masz ten biust spory i ramiona szersze) to poszukaj takiej marynarki ktora jest dopasowana w pasie, i krotka - taka do pasa najlepiej, nie dluzsza, zeby nie zakrywala bioder i talii. I bez poduszek czy takich wyprofilowanych ramion, tylko zwykly miekki material. Na bank znajdziesz gdzies cos takiego.
        • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 21:20
          ogolnie jesli jestes niska, i nie napisalas tego
          > dokladnie czy tak czy nie- filigranowa (nawet jesli masz ten biust spory i ram
          > iona szersze) to poszukaj takiej marynarki ktora jest dopasowana w pasie, i kro
          > tka - taka do pasa najlepiej, nie dluzsza, zeby nie zakrywala bioder i talii

Właśnie taka filigranowa nie jestem, bo mięśni mam za dużo + te nieco za duże biodra. W marynarce (i wszystkich innych górach) do pasa wyglądam jak kloc, bo wtedy spod niej wystają za duże boczki i zdaję się być dużo większa niż jestem:)

Pewnie gdzieś idealna marynarka istnieje. Ale jeszcze nie miałam szczęścia na taką trafić:)
      • monte_carlo1 Re: Konferencja - help! 03.09.11, 20:59
        Tutaj sukienka od Mango:
        shop.mango.com/ficha.faces?id=51440171&state=she_006_IN
        Nie wiem jak z jakoscia (ten bialy material nie powinien przeswitywac), zamek z tylu dodaje pewnego pazura - wiec rozwiazanie nie jest czysto konserwatywne, ale moze akurat Ci sie spodoba

W Mango chyba maja tez szara princeske - moze warto sie przejsc do ich sklepu.
        Tutaj nastepna:
        shop.mango.com/ficha.faces?id=51440367&state=she_006_IN
        www.mangooutlet.com/ficha.faces?id=31440357&state=outlet_018_AL
        kolor granatowy

Na stronie Top Secret widzialam tez kilka ladnych sukienek ktore nadawalyby sie na ta okazje - jak z jakoscia nie wiem.
        • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 21:17
          Oo, właśnie o czymś takim jak ta pierwsza zalinkowana myślałam:) Na szczęście Mango też w mojej mieścinie mamy:)
      • monte_carlo1 Re: Konferencja - help! 03.09.11, 21:31
        ja nawet do sukienki z krotkim rekawem nie zakladam marynarki - po prostu nie lubie. Wole bardzo dobrej jakosci kaszmiowy rozpinany sweterek (szary lub bezowy). Czasem jak juz nie jest bardzo oficjalnie (ostatni dzien konferencji) to na zewnatrz zakladam kurtke skorzana.

Co do odrobiny szalenstwa we wlosach - ja bym nie ryzykowala. Jesli juz to kolorowe buty (fajnie sie kompnuja do szaro-burych kolorow) np zamszowe w kolorze granatowym, lub bordo. Ewentualnie pasek kolorowy, moze broszka.
        • julija_primic Re: Konferencja - help! 03.09.11, 21:35
          Widzial ktos w ogole zamek w tej sukience z Mango, ktora linkowalycie? Widzialam to na zywo i w zasadzie co kto lubi, ale nienienienie.
          Ta sukienka z Calvin Klein'a jest najlepsza.
          • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 22:00
            > Widzial ktos w ogole zamek w tej sukience z Mango, ktora linkowalycie? Widziala
            > m to na zywo i w zasadzie co kto lubi, ale nienienienie.

Na żywo nie, ale jutro sprawdzę. Jeśli coś będzie na nienienie, to na pewno nie kupię:)
            Ale chodziło mi również o linki sukienek, dla samego przykładu czego w sklepach szukać.
            • julija_primic Re: Konferencja - help! 03.09.11, 22:30
              ja sie po prostu strasznie zbulwersowalam tym zamkiem jak go zobaczylam :p
              • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 22:32
                > ja sie po prostu strasznie zbulwersowalam tym zamkiem jak go zobaczylam :p

Aż z ciekawości pójdę jutro przypatrzyć się zamkom w Mango :P
        • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 21:57
          > ja nawet do sukienki z krotkim rekawem nie zakladam marynarki - po prostu nie l
          > ubie. Wole bardzo dobrej jakosci kaszmiowy rozpinany sweterek (szary lub bezowy).

Wow, sweterek się nadaje???
          To ja na pewno w to pójdę, mam kilka takich cieniutkich właśnie z kaszmiru lub merynosów:)

Nie masz pojęcia, jak jestem Ci wdzięczna za opinię! Nigdy nie byłam na takiej imprezie i po prostu boję się przekombinować w jedną lub drugą stronę.
          • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 22:09
            Jeszcze głupie pytanie pozwolę sobie zadać. Rajstopy muszą być, tak? Bo ja za granicą od dawna chowana, i tutaj rajstopy są niemalże faux pas...
            Czy jeśli kupię sobie te pryskacze do nóg, co niby rajstopy imitują, a co dziewczyny na Urodzie nonstop zachwalają, to się nada, czy nie nada?
          • maitresse.d.un.francais Re: Konferencja - help! 03.09.11, 22:17
            Jak superhiper, to sweterek raczej nie.

Cafemka, a nie przeżyjesz jednej dżamprezy w nudnej klasyce? No nie umrzesz przecież od tego.

A którą kieckę Calvina Kleina tu proponują? Młodym dziewczęciem będąc i jeszcze dużo forsy na ciuchy mając widziałam kieckę CK. Nie kupiłam, bo brakło mi okazji, ale pamiętam swój zachwyt - kiecka była bardzo harmonijna, elegancka, a zarazem "z jajem".
            • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 22:30
              > Cafemka, a nie przeżyjesz jednej dżamprezy w nudnej klasyce? No nie umrzesz prz
              > ecież od tego.

Przeżyję. Ale ja lubię się stroić:P

> A którą kieckę Calvina Kleina tu proponują? Młodym dziewczęciem będąc i jeszcze
              > dużo forsy na ciuchy mając widziałam kieckę CK. Nie kupiłam, bo brakło mi okaz
              > ji, ale pamiętam swój zachwyt - kiecka była bardzo harmonijna, elegancka, a zar
              > azem "z jajem".

Kiecki CK są naprawdę super. Ale jest kilka ale.

U mnie w mieście nie ma CK. Jest tylko TK Maxx, a wszystkie proponowane tam kiecki są w hiperdużych rozmiarach. Nigdy przenigdy jeszcze na XS nie natrafiłam:/
              Ale pomysł dobry, przejdę się jutro i pogrzebię:)

Drugie 'ale' to to, że kiecki CK są na wysokie babki szyte i w ich długościach wyglądam niczym zakonnica. Mam wielkie mięśnie łydek, za to bardzo szczupło przy kolanach. W długościach za kolano wyglądam na 10 kg większą niż jestem:/
            • julija_primic Re: Konferencja - help! 03.09.11, 22:39
              a ta:)
              shop.nordstrom.com/S/calvin-klein-pleat-detail-sheath-dress/3143035?origin=category&resultback=2987
              (link byl pare wpisow wyzej)
              • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 22:47
                No ładna. Ale obawiam się, że jestem 15cm niższa niż ta modelka:P

No i nie ma u mnie CK. Konferencja za kilka dni. Nie zamówię online, aby przesyłka doszła do mnie w dzień przed wylotem, bo co, jeśli nie będzie pasować? Chyba by mnie nerwy zeżarły, jakbym nie miała co ze sobą zabrać i musiałabym się jeszcze bawić w odsyłanie:)
                • cafem Re: Konferencja - help! 03.09.11, 22:54
                  No i w ogóle przepraszam, że tak strasznie marudzę i wybrzydzam. Tak naprawdę z uwagą oglądam zalinkowane kiecki i zapamiętuję, czego ewentualnie jutro szukać:)

Kto mnie zna, to wie, że zakupy ze mną to męczarnia - mogę 10 godzin po sklepach łazić i nic nie znaleźć, tylko wybrzydzać:)
                • siog Re: Konferencja - help! 04.09.11, 01:37
                  Kiedy mialam "sztyfna" prace (biuro bla bla bla etc:) i dress code jakos zawsze udawalo mi sie wygladac odpowiednio ale "z jajem". Sukienki, ciekawie skrojone spodnie, ciekawe kolorowe dodatki.

tutaj kilka moich sredniopolkowych propozycji
                  Carven
                  www.net-a-porter.com/product/163666
                  www.net-a-porter.com/product/163665
                  ogolnie carven jest swietny na tego typu ciuchy
                  www.carven.fr/index.php?lang=eng&page=collections&gender=fem#
                  Vivienne Westwood Anglomania
                  www.net-a-porter.com/product/165952
                  www.net-a-porter.com/product/165956
                  www.net-a-porter.com/product/160816
                  www.net-a-porter.com/product/160817?cm_sp=we_recommend-_-160817-_-slot2
                  z sieciowek Zara, Massimo Dutti, Mango.

w ktorym kraju mieszkasz?

dobre dodatki torebka, buty (niekoniecznie czarne)
                  • siog Re: Konferencja - help! 04.09.11, 01:48
                    cd:)

carven
                    www.carven.fr/img/femme_1776/zoom/Carven-33.jpg
                    massimo dutti
                    www.massimodutti.com/index.php?s=woman
                    Adolfo Dominguez
                    www.adolfodominguezshop.com/Index.aspx
                    prosze bardzo dalej
                    cala strona DVF (ceny w euro o wiele wyzej, ale nadal srednio polkowe)
                    www.dvf.com/dresses/solid/solid,default,sc.html
                    cala strona z net-a-porter z work dresses
                    www.net-a-porter.com/Shop/Clothing/Dresses/Work_Dresses?sortBy=price-asc&viewall=on
                    • siog Re: Konferencja - help! 04.09.11, 01:55
                      Hugo Boss, nie moja bajka, ale pamietam ze mieli swietne jedwabne kolorowe koszule (pamietam piekna ciemnoczerwona...)

Jaeger
                      www.jaeger.co.uk/Womens_Dresses?pagesize=72&viewall=true
                    • cafem Re: Konferencja - help! 04.09.11, 10:59
                      Piękne te niektóre polinkowane...
                  • cafem Re: Konferencja - help! 04.09.11, 10:51
                    > z sieciowek Zara, Massimo Dutti, Mango.
                    >
                    > w ktorym kraju mieszkasz?
                    >
                    > dobre dodatki torebka, buty (niekoniecznie czarne)

Dzięki za wszystkie sugestie, za chwilę uciekam na zakupy!
                    Mieszkam w UK, ale niestety nie w Londynie, więc o lepsze sztuki trudniej.

Zarę przejrzałam wczoraj, nic jakoś specjalnie mnie się w oczy nie rzuciło, ale dziś zrobię drugie podejście.

Właśnie myślałam tez o Jaeger, ewentualnie Hobbs i tym podobnych, wczoraj pobieżnie rzuciłam okiem, ale wszystkie sukienki mają jakieś takie do pół łydki; niekorzystnie mi w takich.
                    I trochę mnie cenowo odstraszają. Rzecz w tym, że moja praca nie wymaga częstego bywania na takich kongresach i ta sukienka później jedynie chyba raz na rok do włożenia się nada. Szkoda mi jednorazowo wyrzucić aż tyle.

Ale do Karen Millen zajrzę, bo szyją moje długości i moje rozmiary:)

> dobre dodatki torebka, buty (niekoniecznie czarne)

W posiadaniu:)
                    • siog Re: Konferencja - help! 04.09.11, 11:45
                      akurat Karen Millen mnie nie zachwyca. Podsylam jeszcze maje i sandro
                      www.sandro-paris.com/accueil
                      www.maje-paris.com/#/en/collection
                      • cafem Re: Konferencja - help! 05.09.11, 14:39
                        Takową zakupiłam, więc wątek tym zakończę. Nie wykończyła mnie finansowo, a efekt jest powalający:)

Na zdjęciu prezentuje się mniej elegancko niż na ciele, nie marszczy się tak, jak na tej przechudej modelce, zakrywa to, co nieładne, a odsłania, co trzeba. Do tego cieniutki czerwony pasek i delikatne srebrne kolczyki + czarne szpilki.

Mój mężczyzna na to tylko wow jęknął:)

Dziękuję wszystkim za propozycje i sugestie, bardzo mi pomogły w szukaniu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka