Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zwykłe sukienki

30.03.12, 23:16
    poszukuję zwyczajnych, kobiecych sukienek - rozmiar 36/38, przylegających do ciała, z wcięciem w talii, długości do kolan, 3/4 uda, z długim rękawem, bez udziwnień, bawełnianych - te, które znajduję to poliestrowe haute couture jak dla mnie
    Obserwuj wątek
      • alpepe Re: zwykłe sukienki 31.03.12, 09:05
        nie ma takich, nawet te z grubego yerseyu są z poliestru, też ubolewam, bo widzę w opisie, że ryps lub jersey, ślinię się, a tam poliester. I to w sukienkach za grubo ponad 150 euro. Szmaty za olbrzymią cenę.
      • coralin Re: zwykłe sukienki 31.03.12, 12:12
        Szukam tego nieustająco. Już pomijając jakość, w polskich sklepach sukienki sa albo wizytowe albo biurowe. Inna kategoria to ekstremalne mini. Kupienie zwykłej sukienki do codziennego, miejskiego użytku graniczy z cudem. Latem łatwo chyba kupić na ramiączkach, ale to dla mnie nie jest miejski strój.
      • garraretka Re: zwykłe sukienki 31.03.12, 17:37
        Nie wiem czy ta sieciówka jest już w Polsce - ale jeśli chodzi o sukienki w rozsądnych cenach, z porządnych materiałów i ładnie leżące - to polecam Oasis.

(zresztą nie tylko sukienki ;))
        • jarka63 Re: zwykłe sukienki 31.03.12, 20:17
          garraretka napisała:

> Nie wiem czy ta sieciówka jest już w Polsce - ale jeśli chodzi o sukienki w roz
          > sądnych cenach, z porządnych materiałów i ładnie leżące - to polecam Oasis.
          >
          > (zresztą nie tylko sukienki ;))

Nie ma Oasis w Polsce :( Bardzo lubię.
          • bgoralska1972 Re: zwykłe sukienki 03.04.12, 03:10
            Można kupować przez internet. Tylko jedna uwaga - romiarówka jest duża ich 36 to w rzeczywistości nasze 38.
      • czerwona_pomadka sklep Pretty Girl - polecam 31.03.12, 18:21
        www.sklep.prettygirl.pl/category/pl/sukienki
        nowa kolekcja to raczej krótki rękaw, ale powinni mieć też takie z długim jeszcze z wyprzedaży.
        • marzeka1 Re: sklep Pretty Girl - polecam 31.03.12, 18:43
          Tyle że te sukienki sztuczyzną materaiłu zajeżdżają.
      • beverly1985 Re: zwykłe sukienki 31.03.12, 20:00
        Z długim rękawem to w ogóle ciężko cokolwiek dostać, nawet w kolekcjach zimowych projektanci nie czują sie w obowiązku dać dłuższego rękawa.
        Z krótkim- może Orsay? np. taka- 100% bawełny (tak przynajmniej twierdza w necie)
        https://e-shop.orsay.com/images/catalog/44532233_046cca820bd9bc8f228f8d748445bffe_medium2.jpg
        • batutka Re: zwykłe sukienki 02.04.12, 23:47
          beverly1985 napisała:

> Z długim rękawem to w ogóle ciężko cokolwiek dostać, nawet w kolekcjach zimowyc
          > h projektanci nie czują sie w obowiązku dać dłuższego rękawa.
          > Z krótkim- może Orsay? np. taka- 100% bawełny (tak przynajmniej twierdza w neci
          > e)
          > https://e-shop.orsay.com/images/catalog/44532233_046cca820bd9bc8f228f8d7484
> 45bffe_medium2.jpg

no, ale to przecież nie jest sukienka przylegająca do ciała
          • simply_z Re: zwykłe sukienki 16.04.12, 10:41
            mam ja ,faktycznie bawelna i przylega do ciala:)
      • annjen Re: zwykłe sukienki 02.04.12, 21:18
        nie powiem ci, gdzie takie znaleźć, bo sama szukam. konkretnie chodzi mi o takie, które nie będą miały ohydnej poliestrowej podszewki, lepiącej się do ciała. ostatnio nawet zebrałam kilka swoich sukienek i poszłam do krawcowej zapytać, czy by nie wymieniła tych podszewek, niestety, orzekła, że NIE DA SIĘ. w związku z tym podpinam się pod wątek dodając pytanie, co zrobić z tymi ohydnymi podszewkami, bo krawcowa kazała mi kupić nowe sukienki. ba, ale gdzie znaleźć takie z bawełnianą podszewką? a może poszukać lepszej krawcowej?
        • alpepe Re: zwykłe sukienki 02.04.12, 22:21
          jak będziesz miała szczęście, to znajdziesz podszewkę z wiskozy, na bawełnę nie masz szans.
      • maitresse.d.un.francais Nie ma, wszędzie szmaty 02.04.12, 22:08
        a z tego co widzę to w tym sezonie szmaty stylizowane na lata 60., więc jaka talia, gdzie talia!
        • alpepe Re: Nie ma, wszędzie szmaty 02.04.12, 22:22
          no co ty, w orsay są fajne z wyglądu sukienki, wiem, bo mijam. Rypsowe ale chyba z poliestru, nie wchodzę nawet.
      • mechantloup Re: zwykłe sukienki 03.04.12, 14:40
        Promod ma bawełniane podszewki (acz nie w każdym modelu), więc da się.
        Kupuję ichnie sukienki, są często z mojej ulubionej mieszanki - len+bawełna (choć ostatnio zauważyłam, że dają czasem poliester) z tym, że do ciała nie przylegają, trapez taki, ale na lato są ok.
        • petshopgirl Re: zwykłe sukienki 11.04.12, 17:56
          Pretty Girl znam, o ile w spódnicach da się chodzić to sukienki już się do tego nie nadają (teraz jest kilka miłych oku fasonów ale z łatwopalnych materiałów)
          z Orsay różnie bywa, rzadko już tam zaglądam
          na angielskich stronach faktycznie można znaleźć typowe sukienki, dzięki za przypomnienie o Oasis

kupiłam przed świętami dopasowaną, do kolan, z rękawami do połowy przedramienia sukienkę w H&M (to mój pierwszy tam zakup od baaardzo dawna), białą w czarne "mazy". Też z czegoś sztucznego, ale nosi się dobrze a kosztowała tego dnia całe 40 zł. W innych sklepach nie znalazłam nawet podobnej do tej.

szkoda :(
      • muffin3 Re: zwykłe sukienki 11.04.12, 22:53
        Zobacz jeszcze w Quiosque.
        • oleandra20 Re: zwykłe sukienki 12.04.12, 11:36
          Potwierdzam, mam z Quiosque pare bardzo kobiecych sukienek z podszewka bawelniana!!! Moze to przypadek, ze akurat wszystkie jakie mam maja bawelniana podszewke, ale warto wybrac sie z sprawdzic. Dodam, ze kupilam je w outlecie (nigdy nie widzialam ich regularnego sklepu), za jakies smieszne pieniadze!
          • hankaanka11 Re: zwykłe sukienki 16.04.12, 09:32
            Quiosque ma sklep w warszawskim CH Reduta.
      • 8n Re: zwykłe sukienki 12.04.12, 11:21
        taka i taka mogą być może?
        • sofitell Re: zwykłe sukienki 16.04.12, 08:53
          Nie, miały być do kolan, te są za krótkie.
          Podbijam watek, bo tez jestem zainteresowana.
      • mmekelevra Re: zwykłe sukienki 23.04.12, 23:23
        Przyznam, że osobiście nie noszę sukienek, ale z moich obserwacji, potwierdzonych tym, co piszecie, wynika, że to chyba najtrudniejsza do kupienia część garderoby... Wszystkie sukienki, którym zdarzyło mi się przyglądać i macać w sklepach, były uszyte albo z poliestru (nawet te obcisłe, kto to nosi? brrr!), albo na poliestrowych podszewkach. A bawełniane, których pełno będzie niedługo na ulicach, występują wyłącznie w wersji jednocześnie z cieniutkimi ramiączkami, odkrytymi plecami, wielkim dekoltem i w długości mini - chyba przestanę już się dziwić dziewczynom, które latem po mieście chodzą w stroju, który w moim mniemaniu bardziej nadawałby się na plażę ;) paradoksalnie, najprostszym rozwiązaniem byłoby chyba zlecenie uszycia paru miejskich sukienek krawcowej :) wtedy będą dokładnie takie, jak chcecie i przypuszczam, że wykonanie plus materiał pochłoną podobną ilość pieniędzy, co kupno poliestru z wieszaka.
        • lora_c Re: zwykłe sukienki 24.04.12, 16:39
          Otóż to. W sklepach można znaleźć koszmarnie odszyte sukienki z poliestru i innych dziwnych tkanin. Do tego w ramach oszczędności sukienki są obscenicznie krótkie i obowiązkowo bez podszewki, no może w „porządniejszej wersji” ze sztuczną podszewką. Kiedyś mogłam kupić dobrą sukienkę np. z Solara, czy Zary, teraz to prawie niemożliwe, poliester zadomowił się na dobre, ale za to ceny pozostały nadal bardzo wysokie.
          Dlatego też uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest uszycie sukienki. Miesiąc temu zamówiłam taką sukienkę, jest uszyta z grubej bawełny, całość na podszewce. Wykonanie piękne, a do tego sukienka została zaprojektowana, ale zgodnie z moimi sugestiami. Akurat wybrałam taką w stylu lat 50-tych. I problem sam się rozwiązał.
      • ladyjm Re: zwykłe sukienki 25.04.12, 10:00
        sama bym chetnie znalazla sklep z takimi kieckami ale tych co padaja w watku powyzej nie ma w Szczecinie :(. Poliestrowe podszewki mnie dobijają! Dlatego tez zmuszona jestem sama sobie szyc ale czasami chetnie oddalabym sie terapii zakupowej i po prostu nie mam gdzie :/
        • juz30 Re: zwykłe sukienki 25.04.12, 21:14
          BiuBiu - bardzo fajna polska firma, dobra jakość
      • leebanka Re: zwykłe sukienki 25.04.12, 22:26

> poszukuję zwyczajnych, kobiecych sukienek - rozmiar 36/38, przylegających do ci
        > ała, z wcięciem w talii, długości do kolan, 3/4 uda, z długim rękawem, bez udziwnień, bawełnianych

dokładnie taką,tyle że z krótkim rękawem kupiłam wczoraj w Penny Black.Z grubej bawełny,z 4% dodatkiem polyamidu.Są granatowe i szare.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka