Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zmieniam image mamy HELP

06.03.13, 22:37
    witam,
    mam w planie trochę odświeżyć garderobę mojej mamy, która od lat 100 chodzi w tym samym.
    Ma jakies 165cm wzrostu. biust 104cm, pas 104cm taka kuleczka się z niej zrobiła trochę :)

czy przy jej wymiarach/wzroście będą odpowiednie tuniki? czy lepiej krótkie bluzki? jaki typ ciuchów powinnam kupić aby dobrze wyglądała? większość rzeczy zamierzam kupić o odzysku (allegro, tablica) więc nie ma za bardzo możliwości ich przymierzyć.
    Obserwuj wątek
      • jabetka Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 09:20
        ja bym proponowala dopasowane jeansy lekko rozrzerzane u dołu lub proste do tego luzki luzne (nie tuniki!) o ktoju ew bombki images.sklepy24.pl/23771017/1029/medium/zwiewna-bluzka-bombka-z-kokarda-roz.jpg i do tego taliowana marynarka, buty koturny i torebka do ręki nie na ramie.
      • lady-z-gaga Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 09:27
        Najgłupszy pomysł, o jakim słyszałam.
        Nie wiesz, w czym mamie będzie dobrze, ale planujesz jej, osobie o bardzo "trudnej" figurze, kupiować ciuchy bez przymiarki.
        Zostaw matkę w spokoju, dobrymi chęciami piekło wybrukowane.
        • alessia27 Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 10:21
          zgadzam sie z lady... mama powinna przymierzyc ciuchy.
          Figura nie jest zbyt ciekawa do tego mama jest niska.
          Nie zrozum mnie zle ale taka figura nie jest zdrowa,mama powinna cos z tym zrobic
          i pozbyc sie kilogramow i przede wszystkim otylosci brzusznej, ktora jest niebezpieczna.
          Potem mozecie pomyslec o zakupach.
          • flowercio Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 10:49
            co do figury - moja mama ma siedzącą pracę, właściwie je mało a aktywności zabronił jej lekarz bo ma coś z kręgami i może sobie pogorszyć a nie polepszyć :(
            • alpepe Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 10:53
              zamiast ciuchów, zafunduj mamie fizjoterapeutę. Poza tym pewnie pływać by mogła, wypadanie kręgów jest właśnie od małej masy mięśniowej, więc to błędne koło.
              Prosta tunika poniżej bioder powinna być ok.
            • 5th_element Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 13:21
              flowercio napisała:

> co do figury - moja mama ma siedzącą pracę, właściwie je mało a aktywności zabr
              > onił jej lekarz bo ma coś z kręgami i może sobie pogorszyć a nie polepszyć :(

czyli siedzaca praca tłumaczy figure kulki? Podaj mi prosze nazwisko i miasto lekarza, który zabrania aktywności fizycznej. Co za bzdet. Chyba matka chce mieć dobra wymówke by siedzac przed TV wciagać kolejne wiaderko ziemniaczków. A córka kolejna mądra.
              • flowercio Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 13:35
                ehh mogłam się spodziewać, że pomocy nie otrzymam a raczej szeroko zakrojoną krytykę.
                Ostatni raz proszę o pomoc na tym portalu:/
                • flowercio Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 13:36
                  taki jakiś urok forum gazety, że o co by nie zapytać zawsze Cię zmieszają z błotem
              • znana.jako.ggigus tez chce numer do tego lekarza 09.03.13, 13:42
                chce uslyszec czlowieka w bialym fartuchu, ktory mowi: niech sie pani mniej rusza
                • flowercio Re: tez chce numer do tego lekarza 12.03.13, 12:55
                  nie "mniej rusza" tylko "unika wysiłku"
            • maitresse.d.un.francais a pływać nie może? 07.03.13, 18:53
              albo aerobikować wodnie?

aż tak źle z tymi kręgami? to zajęcia właśnie dla osób z takimi problemami
        • flowercio Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 10:47
          gaga moja mama jest bardzo ochoczo nastawiona na ten pomysł. A ciuchy jeśli nie będzie w nich dobrze wyglądać przecież nie będę jej wciskać :/
          • torio.claven Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 11:01
            tym bardziej nalezy ubrania przez zakupem przymierzyc, po co wpedzac sie w koszty?
            dobrze, gdyby mam pomierzyla sukienki z "pracjacych" materialow, nic przez net, ubrania dla osoby z taka sywetka powinny byc jak na miare...

na marginesie... problemy z kregoslupem i otylosc brzuszna to scisle powiazane ze soba dolegliwosci...
      • nostress.ka21 Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 11:51
        A jak wygląda kwestia nóg i ramion?
        Taka figura jabłka jest bardzo powszechna u osób po pięćdziesiątym rokum życia.

Jednak inne zestawy będą dobrze wyglądały na osobie o szczupłych nogach i wąskich ramionach, a jeszcze inne na kimś kto sylwetkę ma bardziej proporcjonalną.
      • mocno.zdziwiona Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 13:39
        Rozumiem, że nie chcesz za dużo pieniędzy wydać stąd ciuchy z odzysku. Ale pójdź najpierw z mamą do normalnego sklepu i przymierz różne ubrania. Dopiero jak zobaczysz w czym jej dobrze to możesz w necie polować. A że sylwetkę ma "trudną" to trochę Wam zejdzie.
        Możesz poszukać w zwykłych sieciówkach typu C&A, Marks&Spencer, Cameieu. Chodzi o przymierzenie.
        Co do ruchu zaś to na pewno nie powinna gwałtownych ćwiczeń robić (nie dla niej aerobiki, zumby i tego typu wygibasy), ale pomoże jej basen, spacery, nieforsowny rower czy nieforsowna joga. Piszę z własnego doświadczenia, też mam problem z kręgosłupem od kilkunastu lat i drogą eliminacji doszłam do tego co służy kręgosłupowi a co nie.
        • flowercio Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 13:58
          mocno.zdziwiona - dziękuję za post, na pewno z tej porady skorzystam a mamę zagnam na basen (ha! sama jej karnet kupię:)
          • aqua48 Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 16:30
            W ramach zmian możecie też przejść się do fryzjera i na wiosnę zmienić fryzurę, albo kolor włosów.
          • kadfael Re: zmieniam image mamy HELP 07.03.13, 17:18
            Moja mam mająca kłopoty z kręgosłupem dostała od lekarza-rehabilitanta bardzo fajny zestaw ćwiczeń i zabiegów rehabilitacyjnych. Wszystko na NFZ. Owszem musiała na te zabiegi czekać chyba ze 2 miesiące, ale jak już zaczęła chodzić to była kontynuacja bez przerw. Niech więc mama nie rezygnuje tak łatwo z ruchu, tylko spróbuje się dowiedzieć, co jej wolno i co wręcz może poprawić jej stan...
            A co do ciuchów - tak jak dziewczyny uważam - najpierw poprzymierzajcie, potem jak już będzie wiadomo co najlepiej leży kupujcie ewentualnie przez internet
      • opuncja.figowa Re: zmieniam image mamy HELP 11.03.13, 09:29
        Zaproponuj mamie proste sukienki (nieodcinane w pasie) i buty na obcasie, choć niewielkim, do tego małe żakieciki lub cardigany (lepiej nosić niezapinane). Dobrze byłoby, żeby miała włosy równo podcięte choć do końca brody i bez grzywki. Taka fryzura wyszczupla i odmładza.
      • boski_adonis Re: zmieniam image mamy HELP 04.04.13, 12:14
        Ja nie bardzo rozumiem dlaczego kazdy musi schudnąć - skoro nie udaje mu sie schudnąć. Prosba była wraznie zdefiniowana - w co ubrac mamę a nie jak odchudzic mame i jakich porad zdrowotnych mamie udzielic.
        Gadac o odchudzaniu kazdy potrafi - sensownie doradzic, jak sie ubrac po 50, mając figure jabłka -to raczej pytanie do np. Trinny i Susanny czy innych fachowców a nie do forumek

Otyłość- najbardziej nieakceptowana forma wolnosci ....
        • 5th_element Re: zmieniam image mamy HELP 04.04.13, 13:54
          patrzec jak najblizsza osobe szlag trafi przez miazdzyce, cukrzyce, deformacje kosci, otluszczenei wątroby - ale to jest milosc. Podane wymiary pani z wątku swiadcza o powaznej otylosci. A sposob zachowania (wciskanie kitu, ze lekarz zabronil sie ruszac) swiadczy o manipulacyjnym charakterze. Ubrac pączka i to tak, by wyglądał? Kit to moze Trinny i Susannah wciskac ubierając kulke w kiecke i pokrzykując "och masz talię, jakie piekne kształty". W naturze to nie tylko nie wyglada ale i długo nie pożyje.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka