Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki?

02.05.15, 16:11
    Na poczatku czerwca kuzynka wychodzi za mąż, ślub będzie tylko cywilny. Mogę ubrac taką sukienkę z Bialcon? bialcon.pl/nowosci/czerwona-rozkloszowana-sukienka.html
    Spodobała mi się, a do tego mój partner by taki krawat pod kolor dokupił czy tak juz się nie nosi?
    Obserwuj wątek
      • aqua48 Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 02.05.15, 16:14
        Sukienka ładna, krawat w takim kolorze nieodpowiedni.
      • mim_maior Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 02.05.15, 16:18
        Sukienka zupełnie odpowiednia na taką okazję. Krawat pod kolor - to nigdy nie był dobry pomysł, choć rzeczywiście jakiś czas temu przemknęła przez polskie salony taka moda.
      • taki-sobie-nick W co chcesz ją ubrać? 02.05.15, 18:22
        moniczkowa napisała:

> Na poczatku czerwca kuzynka wychodzi za mąż, ślub będzie tylko cywilny. Mogę WŁOŻYĆ taką sukienkę z Bialcon?

Kiecka z cyklu "przebieram się za tancerkę", ale pasuje.

> Spodobała mi się, a do tego mój partner by taki krawat pod kolor dokupił czy ta
        > k juz się nie nosi?

Nie, a nawet wtedy, kiedy się nosiło, było to w bardzo złym guście.
        • sandra363 Re: W co chcesz ją ubrać? 02.05.15, 19:06
          Zgadzam się z poprzednikami, że krawat lub koszula wizytowa dobrana pod kolor stroju partnerki jest kiepskim pomysłem i jest bardzo nieeleganckie. Co do samej sukienki to bardzo ładna i kobieca, ale na taką okazję wybrałabym coś bardziej oficjalnego.
          • rock-1 Re: W co chcesz ją ubrać? 02.05.15, 19:13
            Przecież to znów chamska reklama tej szmaciarni.
            • taki-sobie-nick a propos szmaciarni 02.05.15, 19:51
              to gdzie ta spódnica ma żorżetę, skoro jest w 100% z poliestru?

bialcon.pl/nowosci/spodnica-wzory.html
              • mim_maior Re: a propos szmaciarni 04.05.15, 09:08
                Najwyraźniej to żorżeta poliestrowa. Żorżeta to tkanina o określonym splocie, która może być wykonana z różnych włókien.
                • taki-sobie-nick W takim razie powinno być "z żorżetY" 04.05.15, 15:34
                  mim_maior napisała:

> Najwyraźniej to żorżeta poliestrowa.

Wiem, że obecnie mnóstwo tkanin (czy raczej splotów) wykonuje się z poliestru, ale to wtórne i żałosne. "Z żorżetą" sugeruje, że jest tam poliester i żorżeta Z INNEJ PRZĘDZY.
                  • mim_maior Re: W takim razie powinno być "z żorżetY" 04.05.15, 17:53
                    Tak sobie sprzedawca to napisał - niezgrabnie. Ale moim zdaniem całkiem jasno. Z czego spódnica jest zrobiona, to widać wyraźnie na zdjęciu. Podszewka i na to żorżeta poliestrowa (cienka, na oko trudno stwierdzić, jak bardzo jest to "żorżeta"). Raczej nic tajemniczego się tam więcej nie kryje.
                    • taki-sobie-nick Re: W takim razie powinno być "z żorżetY" 04.05.15, 19:06
                      mim_maior napisała:

> Tak sobie sprzedawca to napisał - niezgrabnie.

Albo chcąc wprowadzić klienta w błąd.

Ale moim zdaniem całkiem jasno.
                      > Z czego spódnica jest zrobiona, to widać wyraźnie na zdjęciu. Podszewka i na to
                      > żorżeta poliestrowa (cienka, na oko trudno stwierdzić, jak bardzo jest to "żor
                      > żeta").

No właśnie, widzisz wyraźnie, że to żorżeta? Bo ja się na splotach nie znam.
      • mikosz234 Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 03.05.15, 07:29
        Chyba kolor za bardzo jaskrawy. Materiał też mało elegancki. Może jestem starej daty, ale na ślub wybrałabym coś bardziej oficjalnego.
        • taki-sobie-nick Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 03.05.15, 19:18
          mikosz234 napisał(a):

> Chyba kolor za bardzo jaskrawy. Materiał też mało elegancki.

A z czego to w ogóle jest?

Poza tym w sieciówkach nie ma eleganckich materiałów. Jest poliester, a na drugim miejscu poliester z dodatkami (nie mylić z tkaniną z DODATKIEM POLIESTRU, gdzie tegoż jest 20%, a nie 80%).

Może jestem starej
          > daty, ale na ślub wybrałabym coś bardziej oficjalnego.
        • alquen Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 27.05.15, 23:32
          Całkiem ładna ta sukienka, z krawatu pod kolor bym zrezygnowała;)
      • 5th_element Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 04.05.15, 12:24
        no tak, slub TYLKO cywilny. Kościółkowe panienki ubieraja sukienki, w co? I dokupuja krawaty. Po czym pląsają jako i te poliestrowe rusałki.
        • rock-1 Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 04.05.15, 13:14
          Przestańcie reklamować tu tę poliestrową tandetę.
          • 5th_element Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 04.05.15, 13:50
            rock-1 napisała:

> Przestańcie reklamować tu tę poliestrową tandetę.
            ? kto reklamuje?
            • rock-1 Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 04.05.15, 13:56
              Autorka postu. Mniej więcej raz w tygodniu pojawia się taki niby niewinny wpis z odsyłaczem do tej szmaciarni. Za każdym razem innej, w ogóle tu nieznanej, autorki.
        • alpepe Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 04.05.15, 17:59
          DO tego źle ta sukienka wygląda na młodej szczupłej modelce, to pewnie w rzeczywistości lepiej wyglądać nie będzie.
        • taki-sobie-nick O co ci chodzi z kościółkowymi panienkami? 04.05.15, 19:08
          A poliester kupuje większość, niezależnie od wyznania, bo taka jest oferta. :-PPP
          • 5th_element Re: O co ci chodzi z kościółkowymi panienkami? 05.05.15, 10:05
            mimo wielkich chęci pomocy postawię jednak tym razem na myslenie adwersarza.
            • taki-sobie-nick Re: O co ci chodzi z kościółkowymi panienkami? 05.05.15, 16:34
              5th_element napisała:

> mimo wielkich chęci pomocy postawię jednak tym razem na myslenie adwersarza.

Zatem poproszę o wskazówkę. W stroje z jakich tkanin ubierają się na elegancką okazję osoby niewierzące?
              • taki-sobie-nick Re: O co ci chodzi z kościółkowymi panienkami? 05.05.15, 16:35
                A że nie lubisz Kościoła, to akurat na Gazecie nic specjalnie oryginalnego, wręcz jest to tutaj pewien obowiązek czy nawet przymus.
                • 5th_element Re: O co ci chodzi z kościółkowymi panienkami? 06.05.15, 11:12
                  Ty naprawdę prosisz się co jakiś czas o podsumowanie braku lotności. A potem płacz, że ktoś Ci coś wytyka.
                  • taki-sobie-nick Re: O co ci chodzi z kościółkowymi panienkami? 06.05.15, 16:50
                    5th_element napisała:

> Ty naprawdę prosisz się co jakiś czas o podsumowanie braku lotności.

Chodzi ci o to, że nie czytam w twoich myślach?

No, nie czytam. Autorka pisze "ŚLUB CYWILNY", a ty tam widzisz kościółkowe panienki.

Jeśli patrząc na psa widzisz kota, to ja na to nic nie poradzę i to NIE JEST moja lotność.

Już się poczułaś lepiej czy jeszcze musisz parę osób obrazić? To się leczy.
                  • mim_maior Re: O co ci chodzi z kościółkowymi panienkami? 06.05.15, 22:42
                    Jak już jesteśmy przy temacie "braku lotności", to może jest to dobra okazja, żeby wyjaśnić pewne niuanse kulturowe, z jakimi można się spotkać w Polsce. Otóż: dla wielu osób tutaj ślub cywilny to wciąż nie jest tak ważna uroczystość jak ślub kościelny, który w polskiej kulturze ma większy ciężar gatunkowy. Dlatego są osoby, które na "rejestrację w urzędzie" przychodzą z marszu, w trochę tylko bardziej eleganckich ubraniach, natomiast nigdy się to nie zdarza w przypadku ślubu kościelnego. Stąd zapewne autorka zaznaczyła, że szuka stroju na ceremonię nieco mniejszego kalibru. Ot, taka tutejsza kulturowa ciekawostka :-D
      • 9agatka Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 29.05.15, 09:17
        Moim zdaniem ta sukienka ma zbyt jaskrawy kolor. Będziesz się bardziej "rzucała w oczy" niż Panna Młoda. Przejrzyj sobie te sukienki Newlook, zwróć uwagę zwłaszcza na granatowe - to dobry kolor na tego typu ceremonie.
      • kika.1986 Re: czy taką sukienkę mogę włożyc na ślub kuzynki 29.05.15, 16:16
        moim zdanie m absolutnie tak.
        nie znosze tego fasonu w wersji "sterczaca spodniczka na primaballerine" bo to wyglada na kobiecie infantylnie (a jeszcze z glebokim dekoltem - straszna rzecz!) tutaj jest ze smakiem, dekolt akuratni, spodnica ladnie sie uklada (nie sterczy).

kolor zbyt jaskrawy? bez przesady. nikt nie powiedzial ze na slubie trzeba w bezu, kawie z mlekiem czy pudrowym rozu. jedyna zasada kolorystyki jakiej nalezy sie trzymac to - biel/ecru tylko dla panny mlodej. ta a sukienka na pewno nie bedzie faux pas.

kika
        szafa-kiki.pl/
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka