Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ubiór na biesiadę

IP: *.mikolow.net 04.02.05, 09:01
    Jak ubrać się na biesiadę śląską (w towarzystwie m.in. znanych i ważnych
    ludzi)i przełożonych męża z pracy? Jest to wielka impreza-będzie również
    muzyka taneczna od 1.00 do 6.00. Na zaproszeniu pisze: stroje regionalne i
    biesiadne mile widziane.
    Regionalny odpada, więc co mam ubrać?!!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gwiazda Re: ubiór na biesiadę IP: *.mikolow.net 04.02.05, 09:11
        Aha! Proszę o pilne rady - IMPREZA JUTRO !!!!!!!!!!!!
        • woman_28 Re: ubiór na biesiadę 04.02.05, 09:24
          ZNOWU???? Co wy w tym Mikołowie tak imprezujecie??
          • Gość: Gwiazda Re: ubiór na biesiadę IP: *.mikolow.net 04.02.05, 09:37
            Namierzyłaś mnie znowu. Współczesna kariera w pracy wymaga podniesienia
            prestiżu, także poprzez takie imprezy. Ja towarzyszę mężowi (nie pnę się w
            mojej pracy tak w górę), ale cieszę się, że mogę doznać trochę wielkiego
            świata. Po prostu chcę dobrze wypaść i nie popełnić jakiejś gafy.
            • Gość: dobry humorek Re: ubiór na biesiadę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 09:46
              trudna sprawa z tą biesiadą..ponieważ nigdy w czymś takim nie uczestniczyłam:-(
              Myślę,że trzeba uważać ponieważ biesiada biesiadzie nie równa i chyba jest jej
              wiele odmian.Dotyczy to również strojów.Sytuację komplikuje fakt ,że spotanie
              nie jest w gronie znajomych tylko w środowisku współpracowników męża...
              Ja bym postawiła na długą ciekawą spódnicę ..( nie wąską) i na jakąś fantazyjną
              górę...albo sukienka
              z rękawkami typu "bufka"...
              • Gość: Gwiazda Re: ubiór na biesiadę IP: *.mikolow.net 04.02.05, 12:35
                Witam Cię "dobry humorku".Po cichu,ale sceptycznie liczyłam, że się odezwiesz.
                Jak widzisz liczyłam również na bal, ale po sprecyzowaniu imprezy, w
                zaproszeniu słowo "biesiada" i "strój biesiadny " znowu zabiło mi klina.
                Cenię sobie Twoje rady. Mam w pawlaczu starą sukienkę, która służyła mi na
                różne okazje-karnawał (kiedy była jeszcze modna), bal przebierańców -
                czarownica, Hiszpanka (z odpowiednimi dodatkami). Wygląda tak: Jest
                czarna,dopasowana w talii, ma 3 szerokie falbany obszyte szeroką czarną koronką
                i na ramionach też 1-ną taką falbanę. W wersji hiszpańskiej przyfastrygowałam
                jeszcze do każdej z nich czerwone atłasowe falbany (wychodzące spod koronki)+
                atłasowy szeroki czerwony pas wiązany na kokardę.
                Co o niej sądzisz ?
      • Gość: Ania Re: ubiór na biesiadę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:19
        > Na zaproszeniu pisze:
        buahahahahahahahahahahahahahaha hahahahahahahahahahaahahhahahah ahahahahahahahahah
        ahahahahahahahahahahahahahhahah ahahahahahahahhhahhahhahahahhah hahahhahahahahahah
        Jedyne co to usprawiedliwia to fakt, że na pewno jesteś ze wsi (wnioskuje
        po "tej biesiadzie")...pożałować stan szkolnictwa na wsi....pożałować...
        • miska_malcova Re: ubiór na biesiadę 04.02.05, 11:46
          ty jesteś chora psychicznie dziewczyno...
          • Gość: dobry humorek Re: ubiór na biesiadę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:53
            w dodatku śmiesznie chora:-) świetnie,że Ci humor dopisuje ale na przyszłość
            daruj sobie....nie umiesz pomóc nie pomagaj i nie przeszkadzaj;-)
            • miska_malcova Re: ubiór na biesiadę 04.02.05, 11:55
              przypina sie toto do każdego wątku i wyzywa ludzi. Masz dziecko kompleks wsi?
      • Gość: Ania Re: ubiór na biesiadę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:25
        kompleks wsi? A na czym on miałby polegać?:)
        • miska_malcova Re: ubiór na biesiadę 04.02.05, 12:27
          nie zamierzam Cie dziecko edukować. Poszukaj w slownikach, podumaj, może
          zrozumiesz
          • Gość: Ania Re: ubiór na biesiadę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:32
            ożesz....że tak po "wiejskiemu ględne" co za błyskawiczna odpowiedź...dumam
            dumam nic nie daje kompleks w słowniku znalazlam, ale kompleks wsi....nie
            bardzo...czy moze mi ktos wytłumaczyc na czym on polega?:/
            • miska_malcova Re: ubiór na biesiadę 04.02.05, 12:34
              co masz do wsi, że tak ciągle o niej wspominasz. Pochodzisz ze wsi i dlatego
              nią się brzydzisz? Uważasz, że ludzie ze wsi są gorsi?
      • Gość: Ania Re: ubiór na biesiadę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:39
        aaaaaaaaaa ze wsi jezdem ino....rzycz josna ze Spryczkowej Ciemnej obok
        Strzębocina...kocham wieś!! Ale kompleksów nie mam....no poza jednym nienawidzę
        siebie za to, że nie umiem obsługiwać kombajnu...i cały czas po staroświeckiemu
        na traktorku "zasuwam"....
      • tralalumpek Re: ubiór na biesiadę 04.02.05, 13:57
        dla mnie temat nie jest abstrakcja bo w austrii sukienki "ludowe" sa jak
        najbardziej noszone i to zarowno przez te 'nizsze' jak i przez 'wyzsze' sfery
        towarzystwa
        nie masz np mozliwosci wypozyczenia stroju ludowego? (jezeli to biesiada)
        byloby to najprostrze rozwiazanie
        • Gość: Gwiazda Re: ubiór na biesiadę IP: *.mikolow.net 04.02.05, 14:17
          Na pewno zrobiłabym to w towarzystwie, które bym znała, bo mam duże poczucie
          humoru. Obawiam się jednak, że w sąsiedztwie żon współpracowników męża, które
          są nieco starsze ode mnie, wyglądałabym zbyt śmiesznie.
          • tralalumpek Re: ubiór na biesiadę 04.02.05, 14:26
            one tez powinny sie do formy (oprawy) spotkania dopasowac a zatem powinnas
            wyjsc z zalozenia ze tak zrobia
            • b_bb Re: ubiór na biesiadę 04.02.05, 14:39
              Hmm, w Polsce stroje ludowe nie są nazbyt popularne, więc autorka wątku mogłaby
              wyglądać jak przebieraniec.

Proponuję coś stylizowanego na ludowo, nie wiem, czym się charakteryzuje śląski
              strój regionalny, ale może załóż jakąś zamaszystą spódnicę, bluzkę z bufkami
              (jak ktoś wyżej napisał), może jakąś chustę na ramiona... Chodzi mi o to, żeby
              nie było dosłowności, lecz jedynie delikatna stylizacja.
              • Gość: dobry humorek Re: ubiór na biesiadę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:47
                o właśnie ! chusta ! to mi chodziło po głowie...wiedziałam,że o czymś
                myślałam...zaćmienie jakieś ;-)
                żeby wszystko było tylko stylizowane i w miarę "spokojne" wybrałabym
                jednokolorowe tkaniny...ewentualnie w jakieś delikatne wzory..Ze spódnicą nie
                powinnaś mieć problemów..
                Kolorystyka? czerń wg mnie odpada..ale czekoladowy brąz były wg mnie Ok..zieleń
                i bordo, czerwień jak najbardziej...
                • Gość: Gwiazda Re: ubiór na biesiadę IP: *.mikolow.net 04.02.05, 15:01
                  Mam taką oryginalną chustę śląską z długimi frędzlami, ale z czarnego aksamitu.
              • Gość: Gwiazda Re: ubiór na biesiadę IP: *.mikolow.net 04.02.05, 14:59
                Chyba masz rację
            • Gość: dobry humorek Re: ubiór na biesiadę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:39
              a jak nie zrobią to już ich problem....wszak na zaproszeniu jest napisane;-)
              Tylko możesz mieć problemy z wypożyczeniem stroju:-( bo czasu mało ...
      • Gość: dobry humorek Re: ubiór na biesiadę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:01
        może ta stronka Ci pomoże ?;-)
        www.perfekt.krakow.pl/stroje.php
        zawsze można zerknąć i coś podparzyć..nie wiem jaki dokładnie region Cie
        interesuje , a tam masz do wyboru i koloru;-)
        • Gość: Gwiazda Re: ubiór na biesiadę IP: *.mikolow.net 04.02.05, 15:04
          Dzięki. Muszę kończyć. Pa!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka