Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza

IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 11:20
    Naprawde serdecznie zapraszam Ciebie i jakas grupke dziewczyn z forum na
    eskapade do Paryza. Moge wam zorganizowac dobry i tani nocleg i chetnie
    pokaze wam nieznany turystom Paryz. Mam fajne przyjaciolki, mozemy zrobic
    swietna paczke. Jesli sie uda, to mozemy wam zorganizowac bezplane porady
    stylisty i makijazu. Ma tez swietne karnet adresow na niedrogie ciuchy
    roznych marek. Nie musiecie sie rujnowac, zreszta mozemy porobic
    troche "lèche-vitrine"-ogladanie witryn(badania naukowe twierdza,ze "lèche-
    vitrine" wieczorem, dobrze wplywa na sen), wiec przy okazji dobrze
    odpoczniecie. Mozemy pobuszowac troche w naszych ulubionych butikach,
    ekspedientki sie nie obraza (niektore slaly sie z czasem przyjaciolkami).
    Fajnie by bylo zrobic sobie "cocooning" w jakim hammamie(znam kilka
    niedrogich i naprawde fajnych).
    Moze znajdziecie tansze bilety samolotowe niz Lot, sprobujecie sie
    dowiedziec u locostow. Proponuje tez wypad do teatru na fajna sztuke albo do
    café-théâtre(podziwiam Ciebie Kochanico - znasz bardzo dobrze francuski, to
    milo). Dyskotek nie lubie, ale mozemy wyskoczyc do jakiegos klubu.
    Propozycja obiadu, czy kolacji i dobrej kawki z ciachem oczywiscie aktualna.
    Tylko nie obruszj sie,am nadzieje, ze mnie nie zmieszasz z blotem, wyciagam
    reke. Moje francuskie przyjaciolki sa zachwycone ta idea, chcialyby sie
    wymienic z Wami pogladami na temat mody i innych babskich tematow(nie znaja
    dobrze Polski). Bardzo im sie podoba idea wymiany i podobnego wypadu do
    Polski.
    Obserwuj wątek
      • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 11:39
        bardzo mi przykro,ale unikam dużych grup.
        • lunalovelight Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 11:48
          kochanica - la parisienne wyjatkowo Cie polubila ;).
          • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 12:05
            lunalovelight napisała:

> kochanica - la parisienne wyjatkowo Cie polubila ;).
            bywa;-)
        • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 12:12
          Szkoda, propozycja byla na serio. Nie gryziemy, grypa sie skonczyla.
          W kazdym badz razie jesli przyjdzie Ci ochota, to Ciebie serdecznie zapraszamy.
          Moze bedziesz miala ochote poznac prawdziwe Paryzanki, nie sa takie zle ani
          wyniosle, jak sobie pewno wyobrazasz. Sa dzisiaj u mnie na obiadku, masz
          pozdrowienia. Wlasnie sie opychaja "amuse-gueule'ami" i smakuja mojego "kir'a
          champagne royal à la pêche"(nazwa pompatyczna, ale pewno znasz ten apéritif).
          Pycha!

• kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 12:15
            Kochanie,powtarzam,nie znoszę grup większych niż dwie osoby,jeśli nie muszę.
            Poza tym nie wiem,co to za jaja,francuskiego nie znam prawie wcale.
            • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 12:27
              To przyjedz z kolezanka. Chyba sie myle, ale wczoraj mi odpisalas po francusku,
              bez zadnego bledu. Myslalm, ze dobrze znasz francuski, zreszta, jezeli sie o to
              obawiasz, to one wbrew co tu sie mowilo o Francuzach mowia obcymi jezykami(
              mamy w gronie Niemko-Francuske, ktora mowi tez po japonsku) i miesznki wlosko-
              fr, hiszpansko-fr, angielsko-fr i pewno inne. 30% Francuzow ma korzenie w
              innych krajach.
              • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 12:33
                Gość portalu: LA PARISIENNE napisał(a):

> To przyjedz z kolezanka.

Chętnie,i do koleżanki się ograniczę.

Chyba sie myle, ale wczoraj mi odpisalas po francusku,
                >
                > bez zadnego bledu.
                No i co z tego? Po hiszpańsku też ci mogę zakląć bez żadnego błędu,a nawet po
                włosku...co nie nzaczy,że znam te języki.
              • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 12:34
                Z Twoich wypowiedzi wynika, ze masz podobna budowe ciala - ja tez mam 100 w
                biuscie, niestety naturlich po urodzeniu dziecka.
                • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 12:39

> Z Twoich wypowiedzi wynika, ze masz podobna budowe ciala - ja tez mam 100 w
                  > biuscie, niestety naturlich po urodzeniu dziecka.
                  No i co z tego?
                  • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 12:41
                    Moje ciuchy by ci pasowaly jak ulal.
                    • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 12:44
                      Ciekawe czy podobalaby Ci sie moja garderoba
                      • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 12:45

> Ciekawe czy podobalaby Ci sie moja garderoba
                        Nie sądzę.
                        • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 12:52
                          Ta kurrtka skorzana byla nistety blee, mam za to fajny plaszcz skorzany kroj
                          matrix prawie do kostek z pieknej skory. Doskonale pasuje na taka sylwetke
                    • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 12:44

> Moje ciuchy by ci pasowaly jak ulal.
                      Nie potrzebuję cudzych ciuchów.
                      • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 12:47
                        Niestety nie rozdaje,bardzo jestem ciekawa jaki ty masz styl.
                        • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 13:06
                          My paplamy o modzie, ale tez ja wdrazamy, mam wrazenie,ze ty raczej
                          fantazjuesz. Tak na serio, sadze, ze to lekka zazdrosc babska i troche kompleks
                          nizszosci wobec "Paryzanki". Ciekawe, ze we Francji dziewczyny nie sa zazdrosne
                          o ciuchy, raczej gratuluja jak ktoras kupi sobie ladny ciuch. To ze macie moze
                          mniejsze mozliwosci finasowe o niczym nie swiadczy.
                          • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 13:09

> My paplamy o modzie, ale tez ja wdrazamy, mam wrazenie,ze ty raczej
                            > fantazjuesz.

O tyle,że ubieram się sama raczej byle jak - dżinsy,swetry,bluzy,bojówki,proste
                            buty etc.
                            Chętnie natomiast projektuję dla innych.

Jeżeli mam kompleks niższości to nie wobec paryżanek,ale Francuzów w ogóle.Nie
                            zawszec jednak.

mam nadzieje,że kiedyś uda mi się na powrót odkryć moją ojczyznę.Jesli
                            przestanie być taka "ziemniaczana mentalnie".
                            • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 13:16
                              A co projektujesz? Czy inspirujesz sie jakims stylista? Co to znaczy dla
                              Ciebie "ziemniaczana mentalnie"?
                              • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 13:24

> A co projektujesz?

Sukienki i spódnice.

Czy inspirujesz sie jakims stylista?

Nie,niespecjalnie.

Co to znaczy dla
                                > Ciebie "ziemniaczana mentalnie"?

Polak-ziemniak jest to osobnik o następującym zbiorze poglądów:

- artyści to dziwadła (ewentualnie podejrzane i intryganckie towarzystwo,od
                                którego lepiej z daleka),sztuka to fanaberia;nie rozumie,jak mozna kochać sztukę
                                i nie uważa,by frustracja artystyczna zasługiwała na miano cierpienia

-w ogóle sztuka to malarstwo klasyczne,rzeźba figuratywna i muzyka Chopina,a
                                reszta "to takie pikasy"

- jak się ma zaburzenia nerwicowe,to trzeba siedzieć w psychiatryku,a jak się
                                nie siedzi,znaczy,że ma się tylko fanaberie/za malo do roboty

-kobiece zaburzenia nerwicowe powodowane są wyłącznie brakiem seksu lub brakiem
                                męża i dzieci

-Polacy mylą choroby psychioczne z zaburzenaimi emocjonalnymi,a jedno i drugie z
                                opóźnioeniem umysłowym

-opisywana już na tym foru8m kwestia "hierarchii chorób":jednym chorym się
                                wspolczuje,innych wyśmiewa - zaleznie na co cierpią

-miejsce baby jest przy mężu,dzieciach i garach,jeśli chce czegoś innego,to
                                tylko jej się zdaje

-oceniamy siebie nawzajem po pieniądzach

-trzeba być chytrym i wyszarpywac swoje,bo nam zabiorą (pozostalość mentalności
                                chlopskiej)
                                • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 13:33
                                  Brdzo ciekawe to co napisalas. Musze to przemyslec, naprawde mnie zaskoczylas
                                  twoja dojrzaloscia pogladow. Nie wiedzialam, ze pod tym nickiem kryje sie taka
                                  interesujaca osoba.
                                  • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 13:36

> Brdzo ciekawe to co napisalas.

taaa,zwłaszcza jak się zyje w tym kraju...;-(((

Musze to przemyslec, naprawde mnie zaskoczylas
                                    > twoja dojrzaloscia pogladow. Nie wiedzialam, ze pod tym nickiem kryje sie taka
                                    > interesujaca osoba.
                                    • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 14:27
                                      No no, zaskoczylas mnie(pozytywnie). Jesli masz ciekawe pomysly, mozesz mi
                                      przeslac szkice, znam dobrze jednego "grand couturier". Czasami
                                      biora "dessinateurs", nie wiem, czy to cie interesuje. Zreszta mozesz sama
                                      wyslac twoje szkice, wiekszosc "grands couturiers" tak zaczynala swoja kariere.
                                      Na twoim miejscu bym sprobowala, niestety wiekszosc jest na poczatku
                                      wyzyskiwana lub pracuje za darmo. Niewielu sie przebija. Ci ktorym sie udaje sa
                                      finasowani przez duze firmy kosmetyczne 'za ktorymi kryja sie kapitaly
                                      japonskie -Shiseido tak! tak!,), dzieki temu moga tworzyc "haute couture",
                                      ktora jest w wiekszosci nie rentowna(poza Karlem Lagerfeldem dla Chanel).
                                      Ide jesc, moje przyjaciolki sie niecierpliwia. Milo mi bylo odkryc Twoja
                                      prawdziwa osobowosc. Chetnie z jeszcze bym pogawedzila, jestes naprawde
                                      nietuzinkowa.
                                • Gość: marvellous Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 18:55
                                  "Polak-ziemniak jest to osobnik o następującym zbiorze poglądów:

- artyści to dziwadła (ewentualnie podejrzane i intryganckie towarzystwo,od
                                  którego lepiej z daleka),sztuka to fanaberia;nie rozumie,jak mozna kochać sztukę
                                  i nie uważa,by frustracja artystyczna zasługiwała na miano cierpienia

-w ogóle sztuka to malarstwo klasyczne,rzeźba figuratywna i muzyka Chopina,a
                                  reszta "to takie pikasy"

- jak się ma zaburzenia nerwicowe,to trzeba siedzieć w psychiatryku,a jak się
                                  nie siedzi,znaczy,że ma się tylko fanaberie/za malo do roboty

-kobiece zaburzenia nerwicowe powodowane są wyłącznie brakiem seksu lub brakiem
                                  męża i dzieci

-Polacy mylą choroby psychioczne z zaburzenaimi emocjonalnymi,a jedno i drugie z
                                  opóźnioeniem umysłowym

-opisywana już na tym foru8m kwestia "hierarchii chorób":jednym chorym się
                                  wspolczuje,innych wyśmiewa - zaleznie na co cierpią"

Niestety zgadzam się z Tobą w 100% :((((((((((((((((((((((

-miejsce baby jest przy mężu,dzieciach i garach,jeśli chce czegoś innego,to
                                  tylko jej się zdaje

-oceniamy siebie nawzajem po pieniądzach

-trzeba być chytrym i wyszarpywac swoje,bo nam zabiorą (pozostalość mentalności
                                  chlopskiej)
                                  • Gość: marvellous Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 18:57
                                    Ehh, miało być na koncu to "niestety zgadzam się z Tobą w 100%" :PP
                                    • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 20:08
                                      Gość portalu: marvellous napisał(a):

> Ehh, miało być na koncu to "niestety zgadzam się z Tobą w 100%" :PP
                                      O! Widzę,że moja "teza ziemniaczana" znajdzie szerszy oddźwięk!:-)Pozdrawiam!
                                • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 18.04.05, 23:41

> Polak-ziemniak jest to osobnik o następującym zbiorze poglądów:
                                  >
                                  > - artyści to dziwadła (ewentualnie podejrzane i intryganckie towarzystwo,od
                                  > którego lepiej z daleka),sztuka to fanaberia;nie rozumie,jak mozna kochać sztuk
                                  > ę
                                  > i nie uważa,by frustracja artystyczna zasługiwała na miano cierpienia
                                  >
                                  > -w ogóle sztuka to malarstwo klasyczne,rzeźba figuratywna i muzyka Chopina,a
                                  > reszta "to takie pikasy"

- sztuka nie wymaga większych umiejętności,"każdy z nas by tak umiał"

>
                                  > - jak się ma zaburzenia nerwicowe,to trzeba siedzieć w psychiatryku,a jak się
                                  > nie siedzi,znaczy,że ma się tylko fanaberie/za malo do roboty
                                  >
                                  > -kobiece zaburzenia nerwicowe powodowane są wyłącznie brakiem seksu lub brakiem
                                  > męża i dzieci
                                  >
                                  > -Polacy mylą choroby psychioczne z zaburzenaimi emocjonalnymi,a jedno i drugie
                                  > z
                                  > opóźnioeniem umysłowym
                                  >
                                  > -opisywana już na tym foru8m kwestia "hierarchii chorób":jednym chorym się
                                  > wspolczuje,innych wyśmiewa - zaleznie na co cierpią
                                  >
                                  > -miejsce baby jest przy mężu,dzieciach i garach,jeśli chce czegoś innego,to
                                  > tylko jej się zdaje
                                  >
                                  > -oceniamy siebie nawzajem po pieniądzach
                                  >
                                  > -trzeba być chytrym i wyszarpywac swoje,bo nam zabiorą (pozostalość mentalności
                                  > chlopskiej)
                                • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 11.05.05, 15:33
                                  Dzięki!
                          • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 13:10

> My paplamy o modzie, ale tez ja wdrazamy, mam wrazenie,ze ty raczej
                            > fantazjuesz. Tak na serio, sadze, ze to lekka zazdrosc babska i troche kompleks
                            >
                            > nizszosci wobec "Paryzanki". Ciekawe, ze we Francji dziewczyny nie sa zazdrosne
                            >
                            > o ciuchy

a gdzie ja jestem zazdrosna o ciuchy? tez gratuluję koleżankom
                            • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 13:24
                              To jest ogolne stwierdzenie, a raczej obserwacja. Moje kuzynki zamieszkale w
                              Austrii, kiedy przyjechaly pierwszy raz do Francji, stwierdzily,ze sa tak zle
                              ubrane, spacerujac przez Chaps Elysées. Smiac mi sie chcialo, bo tam wiekszosc
                              spacerujacych to turysci, ktorzy straja sie "dorownac" w ich mniemanu do
                              poziomu francuskiego.
                              • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 13:30

> To jest ogolne stwierdzenie, a raczej obserwacja. Moje kuzynki zamieszkale w
                                > Austrii, kiedy przyjechaly pierwszy raz do Francji, stwierdzily,ze sa tak zle
                                > ubrane, spacerujac przez Chaps Elysées.

yyy? nie porównywałam się z nikim na Champs ani w innych miejscach Paryża...

natomiast w Atelier Narakas widzialam fajne bojówki męskie za 270 euro .
                                • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 13:38
                                  Nie znam tego atelier, gdzie sie znajduje?
                                  • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 13:41

> Nie znam tego atelier, gdzie sie znajduje?
                                    ło matko,rue du Temple,numeru zapomniałam:-(((
                                    są w necie
                                    • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 14:07
                                      Bylam pewna na 100% , ze to w mojej dzielnicy, wiesz, ze mieszkam w "le
                                      Marais", doslownie obok rue du Temple. To mekka tzw. kreatorow, niestety
                                      czasami przesadzaja z cenami, uwazaja, ze ich arcydziela sa warte tyle , ile
                                      kreacje z tzw. "grands maison de couture", tylko ze oni nie wydaja ani grosza
                                      na reklame. Poza tym w w tych duzych "maisons" jest caly sztab stylistow,
                                      rysownikow, ktorzy projektuja prêt-à-porter, czasami tzw.pierwsza i druga
                                      linie. "Grands couturiers" zajmuja sie tylko kolekcjami "haute couture" na
                                      reszte daja swoj "aval" ich asystentom, gdy koresponduje to z "esprit de la
                                      maison".
                                • Gość: LA PARISIENNE Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 17.04.05, 13:52
                                  Gneralnie powiem Ci, ze rzadko kupuje ciuchy od tzw. "créateurs de mode".
                                  Czasami sa to dziwolagi, moda to przede wszystkim sztuka uzytkowa, czasami mam
                                  wrazenie, ze nadmiar kreacji zabija kreacje. Tak zabili francuska "haute
                                  couture" projektanci angielscy jak Galliano czy Mac Quee.Ich "haute couture" to
                                  byly prawdziwe cyrkowe showy szukajace sensacyjnosci, co powodowalo duzo
                                  wrzasku. To byla darmowa reklama do sprzedawania perfum, dzis moda francuska
                                  juz nie isnieje, jak powiedzial to Pierre Bergré byly dyrektor YSL. Calkowiecie
                                  sie z nim zgadzam.
      • Gość: Richelieu* Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza IP: *.zyg.brewet.pl 17.04.05, 21:05
        co za.. o czym można porozmawiać z Tobą jeśli nad garścią luźnych myśli
        Kochanicy się tak zachwycazs. Kochanica dużo lepsze rzeczy potrafi, Tobie już
        to wystarca. Dziwne. Tęsknota za ojczyzną, co?

ps. "badania naukowe dowodzą" jeśli ktoś tak mówi nie w żartach to znaczy, że z
        żadną nauką nie miał do czynienia, a głównym celem jego życia jest problem jak
        dorwać tańszy model markowej odzieży, ewentualnie opchnąć swoje stare rzeczy
        jakiejś Polce.

ps2. oczywiście zdaję sobie sprawę, że Twoja postać stworzona jest dla
        prowokacyjnego żartu, ale żeby z siebie robić taką głupią gęś to przesada. Nie
        gęgaj, parisienne, bo mówić na pewno potrafisz

• kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 21:11
          Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> co za.. o czym można porozmawiać z Tobą jeśli nad garścią luźnych myśli
          > Kochanicy się tak zachwycazs.

chyba ją zainspirowało,że projektuję.

Kochanica dużo lepsze rzeczy potrafi

Uuuuu!Mów do mnie jeszcze,a nadmę się jak balon!Dzięki!

• r.richelieu Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 17.04.05, 21:25
            o, znaczy nie wiem do końca, tak myślę. Sęk był w tym aby la parisienne się tak
            nie podniecała byle drobnostką bo coś jej się jeszcze trafi, szlag jakiś abo co
            gorszego
      • kadlubek07 Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 18.04.05, 13:42
        Kochanico UCIEKAJ!! to mi wyglada na obsesje, sprawdz pod oknem czy ktos Cię nie obserwuje a może nawet grzebie w Twoich śmieciach..:)
        czytając propozycje Paryżanki nasuneło mi sie nieodparte skojarzenie z filmem "Sublokatorka" aaa! ;)
        • kochanica-francuza Re: ESKAPADA DO PARYZA - Kochanica-Francuza 18.04.05, 18:22
          kadlubek07 napisała:

> Kochanico UCIEKAJ!! to mi wyglada na obsesje, sprawdz pod oknem czy ktos Cię
          ni
          > e obserwuje a może nawet grzebie w Twoich śmieciach..:)

nie,bo mieszkam w kamienicy i smieci mamy wspólne:-)))

> czytając propozycje Paryżanki nasuneło mi sie nieodparte skojarzenie z
          filmem "
          > Sublokatorka" aaa! ;)
          nie znam:-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka