Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy tylko naturalne?

IP: *.idk.com.pl 26.08.05, 13:50
    czy ma dla Was znaczenie z jakiego materiału dany ciuch jest wykonany , bo ja
    przyznam że nawet wpodni nie lubię sztucznych nie mówiąc już o bluzkach -
    blisko ciała brrrr poliester badź gryzące sweterki też brrrrrrr, chyba
    wszystkich sztucznych rzeczy z szafy wnet się pozbędę....
    Obserwuj wątek
      • gosiaqus Re: czy tylko naturalne? 26.08.05, 13:53
        ja rowniez nie przepadam za sztucznymi materialami, ale za troche akrylu w
        swetrze sie nie obraze, spodnica rowniez moze byc z domieszka chemii, poniewaz
        sie tak nie gniecie wtedy. Generalnie 5%streczu nikomu nie zaszkodzilo :) ale
        jak dla mnie wygrywaja naturalne tkaniny
      • zuzaba Re: czy tylko naturalne? 26.08.05, 15:38
        Ja również - naturalne, aczkolwiek w koszulkach i topach z 5-6 % sztucznego,
        podobnie sweter - z niewielką ilością akrylu może być.
      • zettrzy Re: czy tylko naturalne? 26.08.05, 19:10
        na naprawde goracy, letni dzien najlepsza jest wiskoza, czyli wlokno sztuczne,
        dlaczego nie wiem ale jest w niej duzo chlodniej niz w bawelnie, lnie lub
        jedwabiu
        za to na zime nic sztucznego nie rowna sie naturalnej welnie - po prostu nie
        potrafimy jeszcze zrobic naprawde cieplego wlokna
      • przemkowa.b Re: czy tylko naturalne? 26.08.05, 19:14
        Bawełnę lubię najbardziej, niestety szybko się "szmaci". Wiskozę cenię za
        wygodę, miękkość, przyjemny chłód i trwałość. Chyba materiał idealny:)
        Len denerwuje mnie tym, że się mnie.
        Poliestru nie cierpię. Zimny, a pocisz się w nim w sekundę.
      • natalicja Re: czy tylko naturalne? 26.08.05, 19:57
        nie tylko, ale w dużej większości...
        Niewielka domieszka sztucznego w zimowych spodniach jest nie od rzeczy, nie mną się tak straszliwie, wiskoza, jak już tu wszyscy piszą, jest super, ale "do ciała" sztuczne jest najczęściej obrzydliwe.. Chociaż jak się tak zastanawiam, większość moich staników nie jest bawełniana, a sztuczna właśnie, tyle, że jest to sztuczne wysokiej jakości, majtkom też się zdarza domieszka.
      • jaleo Wiskoza 27.08.05, 11:33
        Wiskoza to sie raczej zalicza do wlokien naturalnych, bo jest produkowana z
        miazgi drzewnej.
        • zettrzy Re: Wiskoza 27.08.05, 18:40
          jaleo napisała:

> Wiskoza to sie raczej zalicza do wlokien naturalnych,

nie, wiskoza sie nie zalicza do wlokien naturalnych, bo nie wystepuje w naturze
          i trzeba ja literalnie zrobic
          wlokna naturalne sie po prostu zbiera, czy to obcina kozie z grzbietu, czy
          wyciaga bawelnie z kwiatka, i tyle ze poddaje takiej czy innej obrobce
      • sorbet Re: czy tylko naturalne? 27.08.05, 13:33
        Mam wrażenie że rzecz wełniana z domieszką czegoś sztucznego (nylon,
        poliester...) szybko i brzykdo starzeje. Aczkolwiek to chyba zależy głównie od
        jakości.

Kwestia gryzienia swetrów zależy chyba od jakości wełny. Dawno temu kupiłem dla
        zabawy surowe, wełniane skarpety od Mongolki na Stadionie i gryzły
        niemilosiernie:-D. Natomiast z domieszką bylejakiego kaszmiru sweter jest
        miększy w dotyku.

Widziałem poliester "zestarzany", zmarzczony, lekki jak jedwab, suchy w dotyku
        jak wełna. To jest b.fajny:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka