koralka 02.02.06, 22:01 mam pare jedwabnych ciuszkow; normalnie trzeba je czyscic tylko chemicznie; jednak ja chcialabym sie dowiedziec co sie stanie jak je wypiore w wodzie? jak wy je pierzecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
big2.munich Re: pranie jedwabiu 02.02.06, 22:10 Z jedwabiem nie ma zartow. Jak nie chcesz, aby zrobila sie szmatka do butow z ulubionego ciuszka, to lepiej oddac do pralni. Wyjatek: moje koszulowe bluzki piore sama recznie i nie wykrecajac zakladam na wypolsterowany wieszak, wygladaja dosc dobrze - jedynie meczarnia z prasowaniem. Ale juz sukienki, chustki i apaszki zawsze oddaje do pralni. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: pranie jedwabiu 03.02.06, 03:02 jesli jest to tzw. sprany jedwab, mozesz prac, tak normalnie w pralce wszelki inny, zwlaszcza taki co ma na metce "czyszczenie chemiczne", po praniu zmieni sie nie do poznania, nie bedzie go mozna rozprasowac, wyblaknie i opcjonalnie tu i owdzie moze sie postrzepic; swietnie nada sie do uzytku jako luksusowa, jedwabna sciereczka do kurzu lub czyszczenia butow Odpowiedz Link Zgłoś
kunsia Re: pranie jedwabiu 03.02.06, 18:02 Oddawaj do pralni........ Ja sie przejechalam na jednej spodniczce z jedwabnej satyny upralam w bardzo zimnej wodzie z bardzo delikatnym plynem, wyblakla i staracila caly fason buuu. Zalezy tez to od szczescia i jedwabiu bo kiedys pralam jakies topy w rekach i byly ok - wiem ze szyfon sie tak nie psuje - ale ogolnie pralnia pralnie pralnia zwlaszcza iz nie jest to takie drogie ( pomysl ile kosztowala ta rzcze i ile kosztowaloby stracenie jej) Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: pranie jedwabiu 04.02.06, 13:38 Dzieki za ostrzezenia, juz prawie bylam gotowa wsadzic bluzke do wody! Na razie ciagle oddaje do pralni, ale jest to dosyc drogie przedsiewziecie( we Francji), wiec czesto nie ubieram sie w jedwab, tylko na tzw. okazje... Odpowiedz Link Zgłoś
kunsia Re: pranie jedwabiu 04.02.06, 13:44 No niestety pewnie we francji nie jest to tanie, ja zawsze staram sie wyprac wszystko co sie da jak przyjezdzam do warszawy raz na jakis czas wtedy jade do zanta gdzie piora wszystko za 10 zl w jedna godzine, a jak nie jestem w polsce to niestety place......... Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: pranie jedwabiu 05.02.06, 00:02 Najlepiej sprawdz na metce. Jedwab jedwabiowi nierowny. Sa takie jedwabie, ktore mozna prac nawet w pralce, a sa takie, co nawet jak woda na nie chlapnie, to po ptokach. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: pranie jedwabiu 05.02.06, 03:41 Swoich Jedwabiow nigdy nie oddaje do czyszczenia . Piore Recznie w letniej wodzie i Nie Wykrecam tylko rozwieszam aby ociekly z wody . Najlepiej prasowac wilgotne . Jedwab z pralki wyglada jak psu z gardla i prasuje sie bardzo ciezko . W pralce moze sie zniszczyc i o cos zahaczyc . Pranie reczne Jedwabiow jest przyjemne i mozna sobie spiewac przy delikatnym ugniataniu tkaniny w mydlinach . Przy takim praniu przy okazji czyszcza sie zabrudzone paznokcie i spracowane rece a takze mozna wykorzystac te ulotna chwile na wazne refleksje . Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: pranie jedwabiu 05.02.06, 14:37 No, na metce jest zakaz prania, kusilo mnie ich moczenie, ale ciuchy te sa tak drogie, ze nie mam zamiaru ryzykowac zniszczenie... Odpowiedz Link Zgłoś