Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

modne kozaki tylko dla patyczaków?...

25.11.06, 17:28
    Podobają mi się modne ostatnio kozaki, szczegłonie damskie oficerki. NIestety
    mimo ogromnego wyboru nie mogę dopasować nic na swoją nogę - na 2/3 wysokości
    łydki żadnych nie mogę zasunąć. A chciałabym zazanczyć, że nie mam jakiejś
    ekstermalnie grubej łydki. Określiłabym ją najwyżej jako krągłą. Wygląda na
    to, że producenci nie przewidzieli zapotrzebowania na kozaki wśród łygek tego
    rodzaju. I jeszcze, co mnie dziwi i zastanawia: wiele kobiet uległo tej
    modzie, włącznie z tymi, które mają więcej ciała i fizyczną sprzecznością
    jest, aby ich noga zmieściła się w but o tak wąskeij cholewce. A jadnak się
    mieści, wiele z nich jeszcze wpycha do kozaka jeansy... Podejrzewam, że te
    panie muszą okropne katusze przezywać i spodziewać się wczesnych żylaków.

No i na koniec pytanie: czy któraś z was ma taki problem jak ja? Może
    odkryłyście firmę, która produkuje normalne rozmiary?
    Obserwuj wątek
      • aliennis Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.11.06, 17:31
        mam odwrotny problem-wszystkie kozaki sa na mnie za szerokie w łydce.
        • perennou Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.11.06, 19:34
          hmm większość moich znajomych i ja mamy tak samo - za szeroka cholewka
          • nessie-jp Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.11.06, 19:42
            Bo buty są szyte na manekina.

Przecież to logiczne, że nie każda kobieta ma łydki tej samej grubości. A jednak
            kozaki są szyte na jedno kopyto. Konia z rzędem temu, kto znajdzie w sklepach
            buty o różnej "tęgości" w tym samym rozmiarze!

Cóż, ja sobie kupiłam po prostu kozaki wiązane... Zwykłych oficerek z gładką
            cholewką ciągle szukam i wszystkie albo za luźne, albo za ciasne (jedna sztuka
            tylko taka mi się trafiła). Widać nie mam wymiarów manekina :)
            • winifred Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.02.07, 20:00
              nessie-jp napisała:

Konia z rzędem temu, kto znajdzie w sklepach
              > buty o różnej "tęgości" w tym samym rozmiarze!

ale byłoby super! to samo jesli chodzi o sandałki bo mi paluchy wyjeżdżają na
              podłogę w połowie przeze mnie przymierzanych.
          • disa Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.11.06, 20:44
            mam to samo ;/ musze do szewca latac ;/
            • trocineczka Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.02.07, 23:18
              ja tez...
      • alex_koz Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.11.06, 20:51
        polecam sklep bata.
        o dziwo rok temu to byl jedyny sklep gdzie byl wybor kozaczkow na moja lydke
        (rozmiar ciuchow 38).
      • babunowa Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.11.06, 20:57
        ...bo tutaj super menagery z polskich firm powinny odwiedzic emerytowanego
        pracownika i posluchac,ze kiedys (lata 60-70) w sklepie podawalo sie rozmiar
        oraz tegosc. Moim zdaniem dobry pomysl i byc moze biorac pod uwage, jak wiele
        kobiet ma problemy z zakupem i jak wiele zostaje towaru,to by nie byl
        ekonomiczny samoboj. Na razie pozostaja pielgrzymki od sklepu do sklepu,od buta
        do buta..;) i zauwazylam,ze tyczy sie to Pan z bardzo szczuplymi lydkami,jak i
        tych,ktore maja masywne lydki;)chyba taki nasz los.
        • hannia3 Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.11.06, 22:51
          Może na allegro np?:/ Ja właśnie tam zakupiłam i znalazłam ideaLNE na siebie
          (obwód 35) ale są też większe i z w dodatku z gumką!! myśle że coś znajdziesz:)
        • mankencja Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 26.11.06, 14:48
          w zeszłym roku chyba w Ryłku mierzyłam kozaki (nie kupiłam ich w końcu) i był
          to jedyny sklep, a obleciałam ich mnóstwo, gdzie dostępne były 2tęgości
          • ciak1 Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 26.11.06, 15:21
            W nine west mają chyba 3 tęgości: narrow, medium i wide.
      • kena1 Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 27.11.06, 10:11
        Gdzie widziałaś te kozaki dla patyczaków, powiedz, proszę. Ja mam problem w
        drugą stronę, w ubiegłym roku po długich poszukiwaniach nabyłam wiązane kozaki
        i to mnie uratowało, ale takich w tym roku jakoś nie widzę...
      • ashimi Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 27.11.06, 11:04

ja mam problem wrecz odwrotny... wprawdzie kupiłam jakiś czas temu stylowe
        oficerki z przepiękna szklanką, jednak i one są troche za luźne. Większośc
        przymierzanych po prostu obijala mi sie o łydki podczas chodzenia.
        To pewnie równiez kwestia numeracji - gdybym miała mniejsza stopę, np 36-37, to
        i szklanka byłaby węższa.
      • ashimi Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 27.11.06, 11:09
        podaj obwód łydki i numer buta, to będziemy miały porównanie i uda sie znaleźć
        własciwego producenta.
        • anula52 Re: gdzie te buty dla patyczaków? :( 25.02.07, 19:22
          mi wszystkie kozaczki odstają! :(
          • dakota77 Re: gdzie te buty dla patyczaków? :( 25.02.07, 19:27
            Mnie tez. Oprocz oficerek, ktorych nie kupilam w POlsce. Ale temat za szerokich/ za waskich kozakow wciaz sie tu pojawia i naprawde nie udalo sie w nim jeszcze powiedziec niczego nowego;-)
      • a.polonia Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.02.07, 19:55
        Mam odwrotny problem - wszystkie kozaki za dla mnie za szerokie :(

W Holandii mozna kupic kozaki o cholewce szerszej niz standardowa, cokolwiek to
        oznacza, (oznaczone XL), niestety zaden producent nie pomysli o tym, zeby
        pomyslec o rozmiarze XS....
      • hyacinth.bucket Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.02.07, 19:56
        Obserwuje ostatnio mode na kozaki i przyznam , ze wiele babek bardzo sie nimi
        oszpeca . Szczegolnie tymi na 2/3 lydki w polaczeniu ze spodnica do/za
        kolano i prezentacja czesci cielistej nogi
        Efekt swinskiej nozki murowany zwlaszcza przy masywnych lydkach .

Lepiej wygladaja kozaki dlugie zakryte pzez spodnice .

Masz racje , wiele kobiet uleglo modzie lub zimno im w lydki (?)
        bo noszenie kozakow do spodni to kompletny niewypal , od tego sa botki i
        sztyblety no ale jak juz ktos sobie sprawil " modny obuw " to chce pokazac i
        wpycha spodnie do srodka .

Szlam wczoraj za babka fajnie i stylowo ubrana , miala wlasnie bardzo dlugie
        oficerki do kolan i waskie spodnie w kolorze butow wlozone do srodka
        kurtka tez w tym samym odcieniu i calosc prezentowala sie swietnie
        ale musze dodac , ze kobieta byla wysoka jak topola i bardzo jej ten zestaw
        pasowal.

• winifred Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.02.07, 19:58
        ja mam odwrotnie! a wydaje mi sie ze wcale nie mam chudych nóg. a w większości
        kozaczków wyglądam jak w kaloszach, mają za szerokie cholewki. nie pozostaje Ci
        nic innego jak szukac dalej, ja w końcu znalazłam.

pozdrawiam
      • paulinaa Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.02.07, 20:38
        a ja mam odwrotne wrażenie-wszystkie buty mi odstają, zadne nie przylegają do
        nogi-mam wrazenie, ze wszystkie firmy robią buty dla kobiet, ktore maja nie
        wiem jakie grube lydki... dlatego chodze w krotkich kozakach, ktore i tak są za
        szerokie, ale pod spodniami nie widac
      • modlisshka Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 25.02.07, 22:03
        ... przynajmniej jesteśmy FIT
      • tropicielka Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 26.02.07, 09:00
        Ja mam wszystkie za szerokie :-(
      • nadia_m Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 26.02.07, 09:16
        a moze wyprzedali w sezonie te szersze? i zostaly juz tylko waskie?
        tak sobie hipotetyzuje, bo wlasciwie-tak jak wiekszosc wypowiadajacych sie tu
        dziewczyn-mam odwrotny problem
      • ladybird83 Re: melanto mam to samo ale ... 26.02.07, 09:34
        łydki rozbudowały mi się od (kiedyś) zawodowego pływania i mam ten sam problem,
        znalazłam jednak bardzo fajne skórzane czarne oficerki prawie do kolan na nie
        wysokim obcasie, a gdzie je znalazłam w KDT (już II buty które tam kupiłam i
        obie pary moje ulubione i bardzo wygodne)zapłaciłam jakieś 230 złotych (choć
        dokładnie nie pamiętam bo to był jakiś listopad 06)
      • rozalka06021 Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 26.02.07, 13:24
        witaj, ja też miałam taki problem.Bardzo podobały mi sie wysokie oficery, ale
        bałam się, że zapięcie zatrzyma mi się w połowie łydki.Zaryzykowałam. Poszład
        do sklepu po moje wymarzone buciki.Byłam załamana kiedy moje przypuszczenia się
        potwierdziły, tzn. jeden but nie chciał się dopiąć(drugi bez problemu).Dodam,
        że buty były firmy RYŁKO.Sprzedawczyni mi doradziła żebym poszła do szewca i
        rozszerzyła cholewkę.nie mart się, że buty nie dopinają sie w łydce. Szewc może
        je rozciadnąć do 5 cm!!!.Poszukaj też czegos w asortymencie butów VENECIA(
        butiki sa w każdej galerii, centrum handlowym), mam też właśnie z tej firmy i
        nie ma żadnego problemu z obwodem łydki, są na prawdę szerokie w łydce.
      • zewszad_i_znikad Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 26.02.07, 16:07
        NIegdyś miałam po mamie piękne kozaki do połowy łydki - i nie było problemu,
        zapinałam je na dżinsy... Kozaki wyzionęły ducha jakieś 5 lat temu, a wtedy
        miałam grubość łydki taką, jak obecnie, więc niegdyś musieli szyć szersze. Jaka
        jest przeciętna grubość damskiej łydki? Słyszałam, że ok 38 cm, ale jak ktoś tu
        podaje 35 jako szerokie...?? Ja mam 42 cm obwodu i powiem tyle: muszę schudnąć,
        bo masa mi obciąża kolana - ale NIE CHCĘ, ŻEBY MI SCHUDŁY ŁYDKI!! One nie są za
        grube! Są w sam raz, pod względem grubości bardzo mi się podobają! Nie mam
        tłustych nóg, tylko potężne i w pełni mi to odpowiada!
        Na szczęście skoro kozaki takie modne, to lepiej ich nie szukać... Zresztą te
        dawne grzały dobrze, ale obecnie wszystkie zwykłe, nie-sportowe buty są
        strasznie cieniutkie... Całą najzimniejszą i śliską część zimy chodzę w
        ciepłych sportowych butach; może są dziwne, ale przynajmniej bezpieczne. Tyle
        że do kostki, wczoraj wymarzłam na demonstracji, bo łydki nie grzeje mi nic
        poza spodniami i rajstopami...
        • anula52 Re: do zewsząd i znikąd 26.02.07, 16:46
          a ja całą zimę w traperach albo starych, chińskich, ceratowaych kozaczkach,
          które przeciekają(bo chyba jedynie Azjaci robią wąskie ) bo nigdzie nie moge
          dostać butów na swoje łydki :(
          • ladybird83 Re: do anula52 26.02.07, 16:56
            aż poszłam zmierzyć swoją łydkę mam w najszerszym miejscu 37cm nie wiem czy to
            dużo czy mało wiem że mam problem z kupieniem kozarów. Na moje szczęście
            odwiedziłam KDT i znalazłam NIE chińskie (polska prod) i SKÓRZANE i ŁADNE i
            CZARNE i na nie wysokim obcasie oficerki i JESTEM BAAARDZO ZADOWOLONA.

Więc wniosek taki że buty są należy je tylko poszukać dodam, że mierzyłam w
            Ryłko i w większości sklepów firmowych a suprajsem okazało się właśnie KDT.
            • dakota77 Re: do anula52 26.02.07, 17:03
              Trudno zeby oficerki mialy wysoki obcas:)))
            • anula52 Re: do anula52 27.02.07, 09:11
              kochana wiem,że są ;) byłam w ryłko i przymierzałam. Chcę proste kozaczki na
              obcasiku(niska jestem) bez zadnych ozdóbek, hafcików i innych dupereli.wybrałam
              takie w ryłko i były oczywiście za szerokie.:( prawie wszystkie oficerki też
              mają szerokie cholewki(np do wkasywania w nie spodni, czego nienawidzę) W łydce
              mam 32 cm. Jednak 5 cm robi różnicę :( nie mniej jednak wybiorę się do KDT
      • d.blue Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 26.02.07, 17:02
        to ciekawe bo jak dla mnie 99%kozaków ma za szeroką cholewkę..
      • ala1986 Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 26.02.07, 18:25
        Bo to, że ktoś jest grubszy nie oznacza, że jego łydki też muszą być
        odpowiednio grubsze :D Z moich obserwacji wynika, że obwód łydki zmienia się
        nieznacznie w procesie chudnięcia czy tycia (chyba, że mówimy o jakimś
        ekstremalnym spadku/wzroście wagi - w takim przypadku to nie wiem).

Ja chyba mam szczęście bo większość kozaków leży na mnie idealnie. Niektóre
        (nieliczne) odstają ale jeśli już to niewiele.
      • wuj_truj Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 27.02.07, 09:21
        Bo świat jest tak podle skonstruowany, że tym o nieco tęższych łydkach na
        drodze stają tylko kozaki, w które nadgarstek ledwo mogą wcisnąć, natomiast tym
        trochę szczuplejszym perfidnie podsuwane są buty o cholewkach tak szerokich, że
        aż obwisłych, majtających się w okolicach kostek. Świat jest sumą kontrastów i
        nie ma sprawiedliwości:(
      • yavanna86 Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 27.02.07, 16:35
        To w takim razie...albo jestem manekinem,albo mam fuksa,bo pierwsze wybrane
        kozaki pasowały już w momencie założenia,a jeszcze się okazało,że mają sprzączkę
        i regulację (Tamaris):)
      • awan.garda0 Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 08.02.17, 16:23
        Wszystko o kozakach i oficerkach tutaj, a także o tym, gdzie znalazłam takie na CHUDĄ ŁYDKĘ :) modnapora.pl/modna-pora/jak-nosic-oficerki-symbol-walki-o-prawa-kobiet/
      • 9agatka Re: modne kozaki tylko dla patyczaków?... 15.03.17, 13:16
        Ja mam zupełnie inny problem. Wszystkie kozaki są na mnie za szerokie w łydkach.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka