Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

podkolanówki tzw antygwałty

13.03.07, 11:07
    święte oburzenie wzbudzają podkolanowki, ostatnio nawet w jakimś programie
    telewizyjnym toczyła się ostra dyskusja o tym elemencie stroju kobiecego,
    ktory /według dyskutujących/ z kobiecością nie ma nic wspolnego.
    Co nosicie pod spodniami/chodzi o stopy oczywiście/ kiedy nosić coś trzeba?
    Obserwuj wątek
      • his_girl Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 11:11
        Już był taki wątek.
        Pod spodnie do butów eleganckich noszę tzw. antygwałty w kolorach różniastych i
        nie przejmuję się opinią o nich. ;) Lepsze to niż bawełniane skarpetki do
        szpilek.
        A jaką opcję zastępczą proponowali w tym programie?
        • mag-ia1 Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 11:12
          skończyło się na krytyce.
          • his_girl Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 11:15
            No właśnie. Łatwo krytykować, ale niech ktoś poda sensowną alternatywę...
      • amitka Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 11:12
        Jak trzeba to nosze i to te wstretne cieliste. Wolalabym ich nie zakladac, ale
        niewygodnie bez nich np w kozakach. Do spodni i innych butow mozna zakladac nie
        te tradycyjne cieliste, ale w fajne wzorki, np z calzedonii.
        • dakota77 Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 11:14
          Przeciez takie podkolanowki moga byc estetyczne, na rynku jest spory wybor wzorow i kolorow.
        • mag-ia1 Re:amitko masz urocze dziecko:) 13.03.07, 11:15
          • his_girl To prawda! :) n/t 13.03.07, 11:19

• amitka Re:amitko masz urocze dziecko:) 13.03.07, 11:33
            Dziękuje. To moja największa duma.
        • paulixs1 Re: podkolanówki tzw antygwałty 15.03.07, 01:19
          Ja nie na temat oczywiscie.Twoj synio Amitko jest o dwadziescia dni mlodszy od
          mojej lali. I Sliczny bardzo.
          • amitka Re: podkolanówki tzw antygwałty 20.03.07, 11:58
            Dziekuje! A gdzie można Twoją ślicznotkę popodziwiac?
      • zewszad_i_znikad Re: podkolanówki 13.03.07, 11:21
        POTWORNIE mnie razi ta nazwa ("antygwałty"), bo ona sugeruje, że jak kobieta
        jest atrakcyjnie ubrana i nie ma na sobie tych strasznych podkolanówek, to już
        nie ma co się dziwić ewentualnym atakom. W podtekście bronienie przemocy
        seksualnej.

Nie mogę pojąć, co ma być złego w podkolanówkach. One są takie złe ze względu
        na długość czy na "fakturę"? Bardzo rzadko zdarza mi się założyć podkolanówki
        tak, żeby było je całe widać, bo ogólnie zwykle nawet latem noszę długie
        spodnie. Ale mam całą stertę cienkich skarpetek - rajstopowej grubości, często
        nieco poniszczonych - różnej długości, od "stopek" do podkolanówek. I noszę je
        całe lato, bo mam bardzo suchą i wrażliwą skórę i nie mogę założyć praktycznie
        żadnych butów bez skarpetek. (Posiadam sandały, które na skarpetki są bardzo
        wygodne, a na bose nogi... RATUNKU, raz wyszłam w nich wyrzucić śmiecie, dwie
        minuty miałam je na nogach i namęczyłam się strasznie.) Przynajmniej cienkie
        skarpety mało się rzucają w oczy... Podkolanówki poniekąd zwykle zwijam na
        kostkę, bo mam bardzo potężne łydki i podciągnięte podkolanówki nieco mnie
        cisną.
      • magdaksp Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 11:28
        ja dzis wybieram sie do sklepu zeby kupic jakies fajne cienkie podkolanówki np
        do balerinek czy szpilek.bo w sumie jeszcze za zimno zeby nosic na gołą noge.
      • lilivampire Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 11:40
        A co ich zdaniem kobiety powinny nosić?
        Pewnie pończochy...
        Ja tam nie zamierzam wydawać każdego dnia kilkanaście złotych (wiadomo, że może pójść oczko itp.) tylko po to, żeby czuć się sexi.
        Jeśli zakładam spodnie to chyba nie ma to większego znaczenia? I nie sądzę, żeby ludzie dookoła zastanwiali się co mam pod nimi.
        Moim zdaniem totalny bull shit.
        • his_girl Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 11:53
          Zresztą jak ma się obcisłe na udach spodnie, to będzie się odcinać linia
          pończochy i to źle wygląda. :)
      • hyacinth.bucket Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 11:43
        Jesli pod spodniami to chyba nie ma problemu bo nikt nie widzi- czyz nie ?
        A moze chodzi o to , zeby po sciagnieciu spodni nie zostac w samych
        podkolanowkach ?
        Wtedy trzeba zdejmowac spodnie razem z podkolanowkami : kiedy rece dochodza do
        kolan zahaczyc kciukiem za lydka antygwaltki , przesunac je do piet razem z
        nogawkami spodni i po wszystkim :-)
        Zawsze lepsze to niz rajstopy pod spodnie lub wystajace konce skarpetek .
        • mag-ia1 Re: tak na marginesie 13.03.07, 12:11
          A moze chodzi o to , zeby po sciagnieciu spodni nie zostac w samych
          > podkolanowkach ?

męzczyzna w gatkach i w podkolanówkach,czy krótkich skarpetach też nie wygląda
          szalenie pociągająco i co i nic nikt go się nie czepia,że nosi "antygwałty"
          • zewszad_i_znikad Re: tak na marginesie 13.03.07, 12:14
            Ale to od kobiet się wymaga, żeby były seksowne. Ja to olewam, chciałabym
            owszem być ładna (i mam ładne rysy twarzy, ale niestety od uczulenia niekiedy
            po prostu brzydką skórę, obecnie mam dość podrażnioną), ale nie seksowna. Nie
            chcę funkcjonować w takich kategoriach, one są mi nieprzyjemne.
      • clockwork.orange Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 12:28
        jesli chodzi o podkolanowki ogolnie to nosze czesto, bo niby co mam zakladac
        pod spodnie? ponczochy z paskiem zeby bylo sexy?

a tzw. antygwaltow nie nosze bo po prostu nie lubie cielistych podkolanowek,
        skarpet ani rajstop, ale nie rozumiem czemu mialyby mi przeszkadzac na kims,
        przeciez nawet nie widze co kobieta ma pod spodniami:)
      • oxy_gen_86 Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 12:54
        Ja nosze pod spodnie, do szpilek (oczywisice tez do spodni) - nie wiedac wiec
        czy to antygwalty czy rajstopy. Kiedys byl fajny watek - wpisz w
        wyszukiwarke "antygwalty". Milej lektury:)
      • cioccolato_bianco Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 13:07
        nosze podkolanowki i nie mam z tym problemu. niby co innego mialabym nosic pod
        spodniami? :)
      • nikitka78 Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 13:15
        Podkolanówki oczywiście :-)
      • hazel_dobkins Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 13:16
        Noszę podkolanówki (rajstop pod spodniami nie znoszę - źle się w nich
        czuję)..różnokolorowe,gładkie 40-60 den..wcale nie czuję z tego
        powodu "zamachu" na moją kobiecość;)
      • zewszad_i_znikad Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 13:22
        Jeszcze raz wspomnę, tym razem w formie pytania, a nie deklaracji MOJEGO
        stosunku do zagadnienia. Czy Was nie razi nazwa "antygwałty"? Dla mnie taka
        nazwa BAGATELIZUJE PRZEMOC SEKSUALNĄ. Sugeruje, że podkolanówki fuj, ale jeżeli
        kobieta jest ładnie ubrana, to facet próbujący taką kobietę zgwałcić jest jakoś
        usprawiedliwiony.
        Kobieta nie powinna być ZMUSZONA bronić się przed przemocą chowając się pod
        brzydkim ubraniem albo dachem własnego domu, chronić ją powinno prorównościowe
        wychowanie dzieci i młodzieży.
        • star105 Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 16:12
          Zgadzam się. Cóż za idiotyczna nazwa. A podkolanówki, oczywiście, noszę.
        • sztuka_konwersacji Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 12:54
          zewszad_i_znikad napisała:

> Jeszcze raz wspomnę, tym razem w formie pytania, a nie deklaracji MOJEGO
          > stosunku do zagadnienia. Czy Was nie razi nazwa "antygwałty"? Dla mnie taka
          > nazwa BAGATELIZUJE PRZEMOC SEKSUALNĄ.

Masz rację. Podejrzewam, ze ktos bezmyslnie rzucil haslo antygwalty, a reszta
          to bezmyslnie powtarza, tak naprawde nie zastanawiajac sie nad znaczeniem tego
          okreslenia.
      • lady.k Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 16:32
        oczywiście, że noszę bo:
        -nie noszę pończoch pod dzinsy na przykład
        -są wygodne i tanie
        -są dostępne w dużej liczbie kolorow i wzorów
        -w PL jest taki okres przejściowy między "zimnem" a "ciepłem" kiedy z gołą
        stopą nie wyjdę bo nie i już, zimno by mi było. Podkolanówka jest tu dobrym
        rozwiązaniem
      • paddinktun Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 16:49
        Zaczynam watpic czy okreslenie antygwalty napewno dotyczy podkolanowek, bo
        przeciez podkolanowki w romby do slodkich peep toe na koturnie to jedno z
        najseksowniejszych polaczen w modzie.
      • inaa1 Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 17:22
        noszę tylko do spodni.

nieestetycznie takie podkolanówki (cieliste) wyglądają tylko ze spódnicą.
        połączenie to można wybaczyc chyba tylko staruszkom... ;-)
      • trocineczka Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 22:08
        Jasne, ze nosze- pod spodniami. Ale tylko i wylacznie wystarczajaco dlugimi...
        Kiedys widzialam kobiete w spodniach konczacych sie w okolicy kolana, no i
        miala "antygwalty"... Czy musze dodawac, ze gdy szla, bylo widac podkolanowki w
        calej okazalosci + jeszcze kawalek ciala? No i to faktycznie nie wyglada
        fajnie :/ A do kobiecosci, to coz.. jesli ktos traci swa kobiecosc zakladajac
        podkolanowki, to ja nie wiem czy sie smiac czy plakac...
      • heart_of_ice Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 23:13
        ja nosze, pod dlugie spodnie
        ale czasem na ulicy trafia sie paniusia w spodnicy i takich podkolanowkach....
        niezbyt dlugiej spodnicy, dodam...wyglada to powalajaco:D

Pauli
        --
        "Miotłę z wystrzelonym airbagiem. Niewielki przebieg. Na chodzie. Sprzedam."
      • nessie-jp Re: podkolanówki tzw antygwałty 13.03.07, 23:44
        Noszę do spodni, dlaczego nie? Tak samo, jak skarpetki 'rajstopowe'. Mam
        najróżniejsze, od cielistych przez wzorkowe po kabaretki.

Latem zakładam je nawet do długich spódnic i niespecjalnie mnie interesuje, czy
        innych raziłoby, gdyby się dowiedzieli, co mam na sobie schowane pod spódnicą.
        Owszem, gumka w tego typu podkolanówkach jest na ogół nieestetyczna -
        ciemniejsza od reszty i szeroka - i dlatego nie noszę jej na wierzchu.

I owszem, mnie też razi nazwa antygwałty. Niby śmieszna, niby żartobliwa, ale w
        rzeczywistości niesłychanie pogardliwa w stosunku do kobiet - że "takiej" to
        *nawet* zgwałcić nie chcą. Obrzydlistwo. Ale, jak widać, w języku niesłychanie
        modne. :(
        • zewszad_i_znikad Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 07:53
          Jak miło, że ktoś to zauważa.

(Chciałam dać cytat, ale mi się nie chce wrzucić, nie wiem dlaczego.)
      • troubleska Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 09:00
        CZasem noszę pod spodnie, choć ich nie lubię.
        Szkoda, że taka nazwa się upowszechniła. Zgadzam się z Nessie,trafny komentarz.
        • charade Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 09:17
          A co mam przepraszam nosić do półbutów pod spodnie ? Widziałam taką laskę na
          aerobicu, że nosiła pończpchy samonośne pod spodnie, ale jak dla mnie to
          przerost formy nad treścią. Komu niby mają przeszkadzać, te "antygwałty" ? Ja
          taka w ogóle mało seksowna jestem, stringów też nie noszę, no aseksualizm w
          rozkwicie ;)))
          • raggiodelsole Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 11:16
            tez nosze. i w ogole zazdroszcze osoba ktore mogą założyć pełne albo półpełne
            buty, jak chocby piptoły i balerinki, na bosą stope. ja mam zaraz zdartą do
            żywego mięsa. jak Wy to robicie? ja na bosą stopę to tylko japonki..
            • sztuka_konwersacji Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 12:57
              Ja tak samo, bez podkolanowek ani rusz, tym bardziej latem do szpilek np. Buty
              zalozone na bosa stope ocieraja mnie ze skory :((
              • silencia22 Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 20:09
                mam dokladnie to samo!!! załoze jakiekolwiek czółenka nawet z miękkiej skory,
                takie polbuty, na golą stope i nie przejde 500 m i juz mam bąble:(nie wiem juz
                co z tym począc...poki co się mecze albo zakladam z tylu zapiętki zelowe.
            • zewszad_i_znikad Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 15:36
              Też tak mam. W dodatku nie znoszę klapek, czuję się w nich jakbym wyszła w
              kapciach z domu. Mam tylko sandały typu klapki plus rzemyki do wiązania wokół
              kostki, i to są jedyne buty które ewentualnie mogę założyć na bosą stopę.
              Przypuszczam, że to może być kwestia typu cery. Ja mam suchą skórę i do tego
              wybitnie nadwrażliwą, uczulenie na 50 alergenów to doprawdy żadna przyjemność.
              Ale o ile krewnych posiadających psy całkowicie przestałam odwiedzać,
              pomidorów, na które owszem jestem lekko uczulona, nie będę sobie odmawiać.
      • tralalumpek Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 12:47
        jak najbardziej nosze podkolanowki badz stopki pod spodnie, ponczochy pod
        spodnie sa dla mnie nie do pomyslenia a rajtuzy to chyba tylko przy
        trzaskajacym, 30_stopniowym mrozie
        nie trawie natomiast podkolanowek do spodnic
        • dakota77 Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 13:06
          Co do nazwy- szczerze mowiac, dopiero na tym forum dowiedzialam sie, ze ktokolwiek nazywa te podkolanowki antygwaltami. Nigdy nie slyszalam nikogo, kto by je tak okreslal. A samo noszenie ich pod spodniami wydaje mi sie dosc oczywiste. Jaka mialaby byc alternatywa- bawelnaine skarpetki?:)
          • zewszad_i_znikad Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 20:15
            > Jaka mialaby byc alternatywa- bawelnaine skarpetki?:)

Dlaczego nie? O tej porze roku noszę prawie wyłącznie sznurowane półbuty, więc
            co miałabym do nich zakładać? Zresztą o tej porze jest za zimno na cienkie
            skarpety.
            • dakota77 Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 20:21
              Wiesz, do kozakow tez nosze bawelniane skarpetki, bo ich nie widac. Ale jak zaloze czolenka czy baleriny to juz robi sie problem. !5 lat nie mam, widoczne skarpetki nie sa w moim stylu.
              • zewszad_i_znikad Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 20:29
                Ja czółenka mam jedne, baleriny mnie irytują, noszę zwykłe półbuty i skoro
                facetom "wolno" nosić do półbutów zwykłe skarpety, to dlaczego mi nie? Przecież
                i tak nie ubieram się jakoś superelegancko...
                (A jednocześnie nie znoszę sportowych sandałów czy półbutów... Ale moja
                elegancja jest zwykle elegancją powiedzmy męską.)
                • sztuka_konwersacji Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 20:48
                  Ale wyobraz sobie, ze wiele kobiet nie chodzi w meskich ubraniach, meskich
                  butach i meskich skarpetach, tylko zakłada buty na obcasie czy sandały
                  (bynajmniej nie sportowe). I do tego skarpety zwyczajnie nie pasuja.
                  Nie wyobrazam sobie, zebym do spodnicy o dlugosci do kolan i do np peep toe
                  miala zalozyc skarpety. Moze jeszcze z froty? :D
                  • dakota77 Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 20:58
                    Otoz to:-). Nie kazdy lubi ubierac sie luzno czy sportowo. A tylko do sportowyh ubran pasuja bawelniane skarpetki. Jak zakladam na spacer adidasy, prosze bardzo, nie pogardze skarpetkami. Ale przeciez nie zaloze ich do sandalow czy szpilek:)
                    • nessie-jp Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 23:08
                      > Otoz to:-). Nie kazdy lubi ubierac sie luzno czy sportowo. A tylko do sportowyh
                      > ubran pasuja bawelniane skarpetki.

Bo ja wiem... Tzn. okej, ja mam zły gust i w ogóle, ale czy to taka zbrodnia
                      założyć bawełniane skarpetki (niekoniecznie frotte) do butów typu Mary-Jane?
                      Zabudowany przód, zabudowana pięta, pasek przez stopę. Noszę takie, skórzane
                      brązowe m-j, i często noszę do nich bawełniane skarpetki... Idealny komfort, a
                      wyglądają jednak niesportowo :)
                      • dakota77 Re: podkolanówki tzw antygwałty 15.03.07, 00:01
                        E tam, zbrodnia od razu:). Po co demonizowac? Jednak skarpetki bawelniane do butow innych niz sportowe kojarza mi sie z przedszkolem. Nie zalozylabym ich do butow, w ktorych skarpetki bylyby widoczne. Ale przeciez nie bede ci odradzac noszenia ich, jak ci sie tak podoba:)
                        • nessie-jp Re: podkolanówki tzw antygwałty 19.03.07, 20:19
                          > E tam, zbrodnia od razu:). Po co demonizowac? Jednak skarpetki bawelniane do bu
                          > tow innych niz sportowe kojarza mi sie z przedszkolem.

To i tak nieźle, bo mojej siostrze z góralką :))

Ale ja noszę takie skarpetki do spodni, tak że właściwie widać tylko odrobinę
                          materiału wierzchu, w wycięciu buta - i tyle. Kwestia zbilansowania wygody z
                          dbałością o wygląd - mam bardzo wrażliwe stopy i często takie cienkie skarpetki
                          rajstopowe to za mało... Zaraz są otarcia, pęcherze, rany.

Czasem można mnie zobaczyć, jak kulejąc przemykam cichcem pod ścianami budynków
                          w kolorowych skarpetkach-stopkach do balerin - bo się wypuściłam "na bosą nogę"
                          i już wrócić nie mogłam... :))
                  • zewszad_i_znikad Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 22:56
                    No widzisz, a ja z kolei nie noszę piptołów ani szpilek. Zresztą nie uważam
                    mojego stylu za sportowy, raczej powiedziałabym, że staram się nosić buty
                    neutralne i WYGODNE.
                    • sztuka_konwersacji Re: podkolanówki tzw antygwałty 15.03.07, 13:08
                      Jakie to sa buty neutralne...? :)

Co do wygody: ja nie kupuje butow tore nie sa wygodne, bo to byloby bez sensu.
                      Wszystkie na obcasach, ktore mam (te 10 cm tez) sa mega wygodne :)
                      To jest mozliwe. Prawidlowo wyprofilowany but i stabilny obcas nie dadza Ci
                      odczuc, ze masz obcasy :))
                • silencia22 Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 20:58
                  marta masz na imie?
                  • silencia22 Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 20:59
                    chodzi mi o Ciebie - zewsząd i znikąd - bo przypominasz mi moją kolezankę w
                    wypowiedziach, bynajmniej nie w sensie negatywnym:D
                    • zewszad_i_znikad Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 22:54
                      Nie, Ewa. Ewa córka Magdaleny.
                      • sztuka_konwersacji Re: podkolanówki tzw antygwałty 15.03.07, 13:08
                        Imie Ewa zawsze mi sie podobalo.
      • ingeborg Re: podkolanówki tzw antygwałty 14.03.07, 15:35
        A ja noszę bawełniane podkolanówki do spódnic i balerinek, do spódnic i trochę
        niższych kozaków... moim zdaniem sprawiają że wygląda się bardziej dziewczęco.
        Korzystam, póki jeszcze wyglądam na mniej niż mam :-)
      • zoofka Re: podkolanówki tzw antygwałty 15.03.07, 10:45
        zyciegwiazd.onet.pl/50542,2,1,moda_na_podkolanowki,galerie.html
      • pani_rosomak Re: podkolanówki tzw antygwałty 19.03.07, 12:37
        Ważna sprawa:zarówno kobiety jak mężczyźni jeśli decydują się nosić odkryte buty to tylko i wyłącznie na bose stopy. Jest to ubiór nieformalny, stosowny tylko na niektóre okazje. Sorry ale buty z odkrytą piętą i palcami , czy to zwykłe klapki na płaskim czy sandałki na szpilce, na rajstopie czy skarpetce wyglądają wieśniacko. Dlatego w przyzwoitych firmach w których obowiązuje dress code nosimy pończochy/rajstopy i ZAKRYTE pantofle (czółenka), nawet latem. Od czasu do czasu jakaś moda przynosi wersję: podkolanówki do pantofli, a'la lolitka, ale moim zdaniem z elegancją nie ma to nic wspólnego. dorosła kobieta nie powinna się tak ubierać. Podkolanówki rajstopowe można założyć wyłącznie do długich spodni i pantofli lub półbutów, wówczas gdy dla wygody rezygnujemy z rajstop/pończoch. Generalnie: sandały na bosaka, czółenka na pończochę, buty sportowe i zimowe na skarpetkę.
        • zewszad_i_znikad Re: podkolanówki tzw antygwałty 20.03.07, 00:15
          Bardzo przepraszam, ale trochę ważniejsze jest dla mnie, by nie mieć ran na
          stopach, niż żeby przypadkiem nie ubrać się "wieśniacko".
          • sztuka_konwersacji Re: podkolanówki tzw antygwałty 20.03.07, 12:44
            zewszad_i_znikad napisała:

> Bardzo przepraszam, ale trochę ważniejsze jest dla mnie, by nie mieć ran na
            > stopach, niż żeby przypadkiem nie ubrać się "wieśniacko".

jw.

Ponadto dress code w firmie nie pozwala na odkryte palce czy piety nie dlatego,
            ze byloby widac ponczoche (lol, skad w ogole taki pomysl??) ale dlatego, zeby
            nie epatowac pietami lub palcami. Widok paluszkow u stop lub rozowych piet jest
            po prostu w wielu firmach niepowazny;
            Gdyby w dress code chodzilo o niepokazywanie ponczoch, to zakazane bylyby
            spodnice w ogole.
      • disa Re: podkolanówki tzw antygwałty 19.03.07, 13:03
        ja zakolanowki nosze na spodnic :D

Jesli mam spodnice za kolanko to najczesciej mam zakolanowki ;] takie grubsze ;] -kryjace
        • anias34 Re: podkolanówki tzw antygwałty 19.03.07, 13:40
          disa,wstydź się;-))
          Antygwałty do spódnicy????????a tego ie noszę,ale uwazam ze jak juz,to tylko
          pod spodnie:-)))A co zrobisz,jak musisz usiąść,i bedzie widac co masz na
          nogach??;-)Nie lepiej pończoch założyć?
          • skara podkolanówki 20.03.07, 02:53
            Czytam i nie rozumiem problemu. A moze nie znam definicji podkolanowek i mowa o
            czym innym.

Generalnie co mialabym zalozyc do buta wiosennego (zakryte palce i pieta), w
            ktorym srodstopie jest niezabudowane (typ balerin, czolenek itp.)? Skarpetki
            bawelniane? Niestety nie pasuja i jesli trzeba ubrac sie odrobine formalniej to
            zwyczajnie nie wypada (pomijajac kwestie czy komus zwisa wyglad czy nie).
            Przeciez nie polece w chlodniejszy dzien dzikim galopem z gola stopa, bo oprocz
            otarc zmarzna mi stopy. No to co ponczochy? Bzdura jakas, bedzie sie odcinac na
            udach i jakos sensu nie widze. Rajstopy? Cieplo juz i pupa moze sie odparzyc.

Tak wiec podkolanowki, czy jakies dolydniki (bo moje nie siegaja do kolan).
            Spod spodni nigdy nie widac, przeciez do rybaczek bym nie nosila. Do spodnicy
            tez zawsze rajstopy, ewentualnie ponczochy. A ze wygladaja malo estetycznie jak
            sie zdejmie spodnie i zostaje w majtkach (lub co gorsza bez) i podkolanowkach
            to inna sprawa.

I zgadzam sie z uwagami na temat nazwy. Okropne te antygwalty :(
            • ex.pertka Re: podkolanówki 20.03.07, 12:22
              Przypomniala mi sie taka dziewczyna.Miala na sobie wlasnie podkolanowki,ale
              byly to takie biale w stylu kabaretek.Miala mini,szpilki.Oczywiscie bylo to
              latem.Wszyscy faceci pozerali ja wzrokiem.Nie sadze wiec absolutnie zeby byly
              to antygwalty.Niekiedy jak widac wrecz przeciwnie.
          • sztuka_konwersacji Re: podkolanówki tzw antygwałty 20.03.07, 12:48
            anias34 napisała:

> disa,wstydź się;-))
            > Antygwałty do spódnicy????????

No Disa, teraz na pewno nikt Cie nie zgwalci :/

Faktycznie, co za głupek wymyslil takie okreslenie dla kolanowek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka