Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Skad w Polsce moda na...

25.03.07, 13:53
    tipsiarstwo...szczerze mowiac to nigdy nigdzie nie widzialam az tyle
    dziewczyn po solarce i farbowanych blond wlosach i kiczowatych ubraniach co u
    nas.
    Obserwuj wątek
      • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 13:55
        Dobre pytanie.
        Nie wiem :)))
      • pianazludzen Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 13:55
        ja widzialam - we wschodnich niemczech, a takze w GB miejscowa odmiane tipsiar
        tzw chavs
        • apfel27 Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 19:37
          zgadzam sie w niemczech i angli ten gatunek rowniez wystepuje wiec nie jestesmy
          pod tym wzgledem tacy najgorsi wcale;)
          na litwie tez widzialam takie dziewczyny, moze nie w takich ilosciach jak u nas
          ale sa:)
          a na ukrainie podobno takich zatrzesienie...;)
      • cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 13:56
        tipsiarstwo istnieje wszedzie, tylko nie wszedzie pod postacia blondyn z
        solarium
        • makaroniara2 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 11:13
          A ja widziałam w Stanach w Kalifornii. Tm to jest dopiero zatrzęsienie "blond
          piekności" z tipsami i powiększonymi biustami!!
      • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 13:56
        Albo wiem! :)

Z biedy?
        W normalnych krajach stac kobiety na porzadne markowe rzeczy w dobrym guscie.
        U nas glupi M&S traktowany jest jak luksus albo Benetton :/

Tipsiarstwo jest tanie, mozna to kupic na kazdym rynku.
        taka jest moja teoria.
        • kc_mc Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:04
          Troche przesadzasz. Tipsiarstwo jest tanie ? ale przeciez aby normalnie, ladnie
          wygladac, nie potrzeba wielkich znanych marek.
          Ja mysle, ze koszt ciucha nie ma znaczenia, po prostu sa kobiety, ktorym taki
          styl odpowiada i tak sie ubieraja.
          W Niemczech tez sa tipsiary, ktore ubieraja sie w Miss Sixty czy w Replay,
          kupuja brzydkie topy za 70 euro od Miss Sixty wiec mysle ze pieniadze tutaj nie
          maja znaczenia.
        • cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:07
          benetton to tez zaden luksus, ot sieciowka.
          • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:12
            Nie musisz mi tego tlumaczyc :)
            Ale jest w Poslce uwazany za marke z gornej polki.
            • cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:14
              niech bedzie kompromis: sieciowka z gornej polki ;)
              • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:22
                Spoko :)
                sama nigdy bym na to nie wpadla, bo dla mnie gorna polka to swiatowi
                projektanci niezmiennie czy mnie na to stac czy nie.

Tylko czytalam kiedys artykul na ten temat, o zdaniu i preferencjach Polek na
                temat firm gornopolkowych w Polsce. benetton, M&S itp byly wsrod nich.
                To logiczne, skoro najnizsze wynagrodzenie to 930 brutto ( i bardzi wielu ludzi
                tyle zarabia lub niewiele wiecej), to ceny z benettona moga nam zawrocic w
                glowie.
                To samo czytalam O firmach kosmetycznych, u nas kremy z gornej polki, na
                zachodzie ze sredniej. (przyklad vichy, troche z innej beczki, u nas firma
                droga i apteczna, na zachodzie podobno nie-jak wynika z wielu opinii na foru
                Uroda)

Dlatego tak mi sie z tpisiarstwem skojarzylo, ale walczyc o ta hipoteze nie mam
                zamiaru :)

Co do cen tipsiarskich ciuchow: z tego co widze na rynkach przy okazji kupna
                kurczaka ;) to jest to taniocha. Nie wydaje mi sie, zeby wiekszosc polskich
                tipsiar kupowala w Pimkie bluzeczki za 80 czy 100 zl.
                Ale poniewaz to moje domysly i nie monitoruje srodowiska tipsiar-nie bede sie
                upierac :)

Tak sobie dywaguje :)
                • cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:28
                  ja nie do konca widze zwiazek miedzy tipsiarstwem, a bieda/niskimi zarobkami.
                  znam pare osob, ktore ubieraja sie w bazarkowym stylu i na bazarze, chociaz nie
                  zarabiaja zle (tzn na zakupy w sieciowkach je stac), natomiast po prostu maja
                  taki gust.
                  • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:30
                    Jasne, na to sklada sie wiele czynnikow, fatalny gust tez. Wymienilam tylko
                    jeden z nich, moim zdaniem prawdopodobny. A czy faktycznie.... Nie bede spedzac
                    bezsennych nocy nad analizowaniem go :)))
                    • cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:31
                      mysle, ze nitulina madrze napisala nizej w tym watku ;)
                      • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:33
                        Tak, całkiem do rzeczy :)
                  • gosiaqus Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:32
                    ja tak jak ciocco:)

z wykształceniem to też nie idzie w parze, ani z miejscem zamieszkania, ani z niczym innym- okaz taki :)
                    tipsiarstwo moim zdaniem jest wrodzonym brakiem gustu, którego później nie skorygują nawet najdroższe ubrania
                    • cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:50
                      o, to to.
                • panigazeta Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:52
                  Dolkadnie to 936 zlotych a srednie wynagrodzenie to niewiele ponad 2 tysiace w
                  pelni zgadzam sie z toba :)sztuko_konwersacji :)
          • disa Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:16
            hmmm
            nie mam NIC z benettona
            ???
            chyba nie trafiaja w moj gust
            • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:24
              W moj tez nie trafiaja.
      • papryczka_ag Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:13
        Skoro nie widziałaś, to niewiele jeździłaś. U nas wcale nie jest najgorzej :))
        • kc_mc Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:16
          Wlasnie ! U nas jest calkiem calkiem ...
          w zeszlym roku kolega niemiec pojechal nad Polskie Morze i jak wrocil to
          powiedzial mi ze polki na prawde potrafia sie ladnie ubrac nie to co niemki -
          ciagle na sportowo, bez ladu i skladu.
          Dziwil sie, ze mimo tego, ze slyszal ze Polska to nie zbyt bogaty kraj, tyle
          Panien wygladalo b. ladnie.
          • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:26
            No tak, ale nie ładne to co ładne, ale co sie komu podoba :)

Nie znamy gustu tego Niemca, nie widzialysmy pan ktore jego zdaniem byly dobrze
            ubrane.
            A jesli facet wspomnaial cos sportowym stylu Niemek to faktycznie, mogl byc
            mile zaskoczony obcasami Polek i np tipsami. Skoro w Niemczech tego nie
            widuje...
          • nitulina Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:28
            to że tipsiarstwo wynika z biedy to jakas totalna bzdura, tłumaczenie wytrych...
            Tak samo jak bycie brudasem nie wynika z biedy...
            Zresztą są tipsiary mające na sobie grube tysiące...
            Zresztą to trend widoczny wszędzie... np w USA także a może nawet jeszcze
            bardziej niż w PL
            • kate-gun Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:37
              no i pamietajmy o najslynniejszej tipsiarze swiata - Paris Hilton i swego czasu
              Richie :)
            • sabriel Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:41
              Tipsiarstwo można spotkać wszędzie, nie tylko u nas.Teoria, że jest to wyłącznie
              domena biednych jest bzdurą-wystarczy spojrzeć na Donatellę Versace-tipsiara jak
              sie patrzy.
              W Polsce zarobki sa niskie,dlatego marki jak Benetton czy M&S sa uważane za te z
              górnej półki.I tak uważam że przy naszych zarobkach chodzimy nieźle ubrane.
              • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:58
                sabriel napisała:

> Tipsiarstwo można spotkać wszędzie, nie tylko u nas.Teoria, że jest to
                wyłączni
                > e
                > domena biednych jest bzdurą-

Chwilunia, naginasz do swoich potrzeb to, co napisalam o biedzie.
                Nic nie wspomnaialam o biedzie jako WYLACZNYM powodzie tipsiarstwa, ale jako o
                jednym z czynnikow.
                Dlatego wypraszam sobie okreslenie tego bzdura :)
                Byloby to bzdura gdybym napisala tak, jak TY-ze to WYLACZNY powod. I jeszcze
                gdybym sie przy tym upierala. A tak nie jest.
        • laladama Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:34
          Akurat jezdzilam i caly czas jezdze...Oczywiscie tipsiarstwo jest wszedzie i to
          w roznym wydaniu,tylko sporo dziewczyn jest zolta od solarki z farbowanymi na
          blond wlosami,co daje niezly kontrast i ich styl ubierania jest podobny
          bazarkowo-burdelowy.
      • asidoo Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:34
        Włoszki chodzą brzydko ubrane i tipsiarsko też...
        • toola2 Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:48
          A ja mysle że jednak bieda ma tu duze znaczenie. W małych miasteczkach gdzie
          brak nawet " sklepów sieciowych" ubrania z h&m czy reserved sa uwazane za
          luksus. Młode dziewczyny ubierają sie na bazarkach i targach. A tam właśnie
          tandetne obcekinowane dzinsy kosztuja 50zł, bluzeczki bistorowe w kolorach biją
          cych po oczach to tylko 30zł, torebki ze złotej ceraty 30zł, buty z mega
          szpicem na "gwozdziu" 50zł.Za takie pieniądze nawet w najtańszym sieciowym
          sklepie niewiele kupicie. Zresztą zobaczcie jak wyglądaja idole nastolatek Doda
          czy Mandaryna czy inne gwiazdki to z nich czerpia inspiracje młode dziewczyny.
          Pamiętam taki wywiad z Mandaryną w Glamour gdzie autorka wywiadu dopisała Marto
          zdejmij te tipsy;)
          • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:59
            toola2 napisała:

> A ja mysle że jednak bieda ma tu duze znaczenie. W małych miasteczkach gdzie
            > brak nawet " sklepów sieciowych" ubrania z h&m czy reserved sa uwazane za
            > luksus. Młode dziewczyny ubierają sie na bazarkach i targach.

Dziekuje.
            Bo wlasnie to mialam na mysli piszac o biedzie.
            Ale jako jednym z czynnikow, a nie wylacznym (jak tu niektorzy wyssali sobie z
            palca)
            :)
            • cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:02
              to raczej chodzi o niedostepnosc innych ubran niz tych bazarowych
              • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:03
                cioccolato_bianco napisała:

> to raczej chodzi o niedostepnosc innych ubran niz tych bazarowych

Tak kochana, z powodow biedy :)
                A ze na bazarku styl tipsiarski... sama sobie dopowiedz :)
                • cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:05
                  niedostepnosc z powodu: nie mam w mojej miescinie h&m czy innego sklepu
                  • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:07
                    Tak, rozumiem.

Ale w takim razie wynikaloby z tego, ze kolejnym czynnikiem ksztaltujacym
                    tipsiarstwo jest tez brak wyboru.

Czyli mamy juz:
                    - biede
                    - zly gust
                    - brak wyboru

Co jeszcze ? :)
                    • cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:11
                      zle wzorce ;)
                      • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:13
                        cioccolato_bianco napisała:

> zle wzorce ;)

a ze mamy ich pod dostatkiem... :)
                • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:06
                  Mialo byc z powodu biedy TEZ :)))
        • bdzibdzionka Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:47
          Brzydko_ubrane_Włoszki na pewno będą brzydko ubrane. Ale tych ładnie ubranych
          też jest mnóstwo.
          Im akurat się nie podoba jak się ubierają Polki (może jak się ubierają
          brzydko_ubrane_Polki?).
      • dziewice Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:04
        ja tego nie dostrzegam :)
        • lenchen Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:15
          To zjawisko nie dotyczy tylko Polski, jestem głęboko o tym przekonana.
          • dziewice Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:16
            moze to kosmici ? :)
      • foamclene Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:35
        to chyba zalezy w jaich kregasz czlowqiek sie obraca ja nie widuje wiekszej
        ilosci kobiet "glamour inaczej" :)
        • hermina5 Re: Skad w Polsce moda na... 28.03.07, 17:45
          Nie przesadzajmy - wystarczy przejsc sie ulicą w słoneczny dzien.
      • lunalovelight Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 16:48
        polecam pojechac zatem na ukraine :). tam jak na lekarstwo dziewczyn ubranych
        inaczej, niz w stylu bazarowo-remizowo-tipsiarskim.
        • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 16:49
          Czyli Ukrainki maja dobry gust?
        • sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 16:51
          aaaaaa dobra, jak nalekarstwo INACZEJ niz, ok :)
          • ex.pertka Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 17:12
            Nie wiem co mysli sobie taka panienka co chce zalozyc sobie tipsy?Moze,ze
            bedzie bardziej atrakcyjna(wrecz przeciwnie),bardziej sukowata...W ogole nie
            rozumiem jak tipsy moga dodawac uroku.Jak widze poprzyklejane tipsy a pod
            spodem brud to az zle sie robi,albo takie tipsiary co ledwo cos moga utrzymac w
            tipsowatych raczkach,ohyda.
            A solarium no coz,jak widze takie przypalone na skwar blondyny i jeszcze na
            rozowo to wyglada to wrecz komicznie,smiesznie.
            Naprawde nie trzeba miec full kasy zeby sie dobrze ubierac.Trzeba miec po
            prostu chociaz lekkie wyczucie.Chociazby zamiast rozowych tipsiarskich ciuchow
            kupic cos bardziej stonowanego i mniej obciachowego.
            Swoja droga jak taka rozowa,spalona tipsiara moze byc traktowana powaznie.
            Wiosna,idzie lato ale bedzie wysyp przypalonych tipsiar.
            Czy niektore nie maja lustra w domu?!
            • jovankam Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 17:46
              Ktos kiedys powiedzial, ze, aby byc dobrym kreatorem mody trzeba pochodzic z
              dobrej rodziny i miec matkę, ktora sie swietnie ubiera- czyli z wyczuciem
              stylu. Tylko tyle i aż tyle. Kwestia gustu jest sprawa wyniesioną z domu - na
              ogół.Tam poznajemy wzorce tez estetyczne, które towarzyszą nam całe
              zycie.Dziewczyny spójrzcie na Panią Beatę Tyszkiewicz- wzór elegancji i dobrego
              smaku. Tego nie da sie nauczyc to trzeba miec..we krwi. A upodobanie Polek do
              kiczu ?Wnioski nasuwają się chyba same-80 % społeczenstwa to były lud pracujacy
              miast i wsi, chcący szybko zatrzeć ich zdaniem kompromitujace korzenie ,
              przyjmujac zasadę im bardziej " na bogato" tym lepiej-widac, ze dobrze nam sie
              powodzi.. No i do tego media a w nich Paris & Co. i co trzeba wiecej ? Mamy
              pełne ulice tanich podróbek idolek kultury masowej...
              • kate-gun Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 18:06
                Kwestia gustu jest sprawa wyniesioną z domu - na
                > ogół.

zgadzam sie.

A upodobanie Polek do
                > kiczu ?Wnioski nasuwają się chyba same-80 % społeczenstwa to były lud
                pracujacy
                >
                > miast i wsi, chcący szybko zatrzeć ich zdaniem kompromitujace korzenie ,
                > przyjmujac zasadę im bardziej " na bogato" tym lepiej-widac, ze dobrze nam sie
                >
                > powodzi..

cos w tym jest.
              • nauczycielka98 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 07:49
                Sądzę, że nie do końca jest prawdą, że gust wynosi się z domu. Z dobrym smakiem
                najbliższych różnie u mnie bywało. Pracuję w szkole, gdzie o dobry gust raczej
                trudno. Latka lecą, trochę się już nauczyłam: nie zatrzymać się w miejscu i np.
                przez kilkadziesiąt lat być wierna mini, ubierać dokładnie SWÓJ rozmiar lub
                nieco większy, pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa (np. noszę rajstopy w
                kolorze ultramaryny lub inne zwariowane). Fakt, pani Tyszkiewicz wygląda
                świetnie, zgodnie z wiekiem (a nie jak Fitkauowa); też Jej się zdarzały wpadki:
                kiedyś na jakąś galę ubrała się w falbaniastą mini córki. To było dawno, ale i
                tak nie była już dzierlatką. W końcu nikt nie jest doskonały. Najgorzej, jak
                ktoś udaje, że ma gust (Kwaśniewska seniorka)i chce go uczyć.
      • nadinka_nadinka Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 17:36
        jezeli chodzi o mlode dziewczyny to podejrzewam, ze czerpia wzorce z tv
        muzycznych . taka beyonce czy inne gwiazdki typu pussy cat costam czy rodzime
        doda lub kozidrak, przeciez to modelowe wrecz tipsiary. a jak juz ktos nosi
        takie ciuchy i obraca sie srodowisku, w ktorym to jest obowiazujacy kanon mody i
        zachowania to coz.. potem zostaje na cale zycie. zona kulczyka tez jak tipsiara
        wyglada. to tak apropos motywowania bieda.
      • paddinktun Socjologicznie 25.03.07, 18:26
        Socjologicznie rzecz ujmujac ludzie z nizszych warstw spolecznych ubieraja sie
        w sposob bardziej wyzywajacy.
        • candi.s Re: Socjologicznie 25.03.07, 20:02
          buehehe. Socjologicznie rzecz ujmując ludzie nie mają gustu w porażającej
          większości i tyle. Absolutnie nie trzeba tego łączyć z zarobkami, tylko z podłym
          gustem. A, i nierozwiniętym instynktem samozachowawczym [znajoma już któryś raz
          kujnęła się pazurem podczas snu...]
          • clockwork.orange Re: Socjologicznie 25.03.07, 20:38
            A, i nierozwiniętym instynktem samozachowawczym [znajoma już któryś raz
            kujnęła się pazurem podczas snu...]

:))))
          • paddinktun Re: Socjologicznie 28.03.07, 18:08
            Wysmiewanie prawidlowosci naukowych nie spowoduje, ze przestana one
            obowiazywac.
      • branzoletka Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 20:19
        Ja bym tego tak nie uogólniała. Wszędzie są tipsiary i dziewczyny, które mają
        gust i wyczucie stylu. To nie dotyczy tylko Polski.
        • vanillaice Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 20:41
          Tipsiary są wszędzie i nigdy, przenigdy nie zgodzę się z tym, że tipsiarstwo
          bierze się z biedy. Większość tych lasek jest obwieszona złotem jak wystawa u
          Jubilera, a to kosztuje, myślę, że bierze się to z tego, że takie dziewczyny
          raczej podobają się facetom ( głównie tym przypakowanym ) i dodam, że nie
          wwzystkie z nich mają iloraz inteligencji parkometru. Znam kilka bardzo fajnych
          tipsiar.
          • kinky5 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 04:29
            wlasnie..o tym chcialam napisac.
            Faceci...ktory facet kategorii skora - fura - komora (notabene jedno z niewielu wyrazen jakie moj luby
            zna w jezyku polskim) nie obejrzy sie za blond (taki blond ma dla mnie 2 odmiany bialy i zolty),
            opalona, wyzywajaco kolorystycznie (krzyczace roze i polyskujace biele) i fasonowo panienka...
            przeciez to match made in heaven!
            on silny "mafioso" ze starym BMW, ona chodzacy seks.
      • star105 Re: Chłopom tipsiary się podobają:) 26.03.07, 10:51
        Stąd taki wysyp tipsiar.
      • hotally Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 11:02
        A najgorsze jest to, ze one uwazają się za piękne i seksowne :)))))))
        I potrafią sie smiać z kogoś, kto nie wygląda tak samo....
        • esiaesia takie mamy wzorce.... 26.03.07, 11:08
          Mandaryna, Doda
          a za granicą Paris Hilton wraz z siostrą Nicky i przyjaciółką Nicole (??),
          Lindsay Lohan, Jessica Simpson, Pamela Anderso etc.
      • chelsea_champion a czy nie uważacie... 26.03.07, 11:11
        Witajcie.
        Bardzo ciekawy temat:)

Czy nie uważacie, że tę 'tipsiarską' modę można też przenieść na 'niby-
        elegancką' modę, którą tu na tym forum tak wiele z Was się zachwyca? Chodzi mi
        o to, że teraz po ulicach będą biegały same peep-toe, wszystko czerwone, itd.
        Czyli będzie dokładanie ta sama masówka, która panuje wśród tipsiar. Tylko
        łagodniejsza jej wersja.

Od razu mówię, że tzw. 'tipsiarstwo' mnie obrzydza, ale też nie popieram tego
        co się będzie działo/dzieje na ulicach,a także na tym forum (chodzi mi m.in. o
        peep toe). Poprostu tak z ciekawości chciałabym wiedzieć :))

Pzdr w ten piękny poniedziałkowy dzień:)
        • hotally Re: a czy nie uważacie... 26.03.07, 11:17
          Na szczęście w czerwonych butach nachodziłam się rok temu, kiedy większosc
          krytykowała je jako "kur***skie smerfetki" :D
          W tym roku kupiłam jedną sukienkę z czerwonymi elementami, które będą pasowały
          do butów ;] Idę w inne kolory ;]
        • sztuka_konwersacji Re: a czy nie uważacie... 26.03.07, 18:53
          Ale przeciez tipsiarstwo nie polega na bieganiu przez masy w tych samych
          ciuchach( w Twoim przykladzie to sa peep toe)
          Tipsiarstwo to bezguscie, a peep toe to klasyka.
      • marghot Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 11:29
        ze stadionu w wawie; z bema w poznaniu.
        to taki chyba cinkciarski damski odpowiednik ;)
      • tunczyczekk Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 12:05
        Nie kierujmy się tylko schematami :) tzw tipsiary to nie tylko farbowane
        blondyny (lub białowłose ?) ale również "białe murzynki" czyli solara + czarne
        hery.
        A wracając do wątku. Powiem z własnego doświadczenia z takimi osobami :
        - głupota
        - brak pieniędzy
        - kierowanie się tym co modne nie w gazetach czy na świecie, lecz tym co
        aktualnie mają na rynku, bazarze.

W 80% te dziewczyny to po prostu puste lalki , dla których jedyne tematy to
        :fececi, to, czy minuta kosztuje 90 gr czy złotówkę. Po prostu przeciętnośc i
        brak jakichkolwiek zainteresowań.
        Tak samo jest w przypadku kasy. Zgadzam się że są dziewczyny/kobiety które
        ubierają się w tych średnich sklepach jak MS , Nike/Adidas/Puma ... czy innych
        takich. Ale większość to laski z ubraniami ze stadionow, bazarów, rynków, czy
        zwyczajnie ze sklepów dla biedakow typu terranova , H&M, House ,Orsay , Reserved
        czy inne takie.
        Często jeżdże do Warszawy (a mieszkam w Gdańsku gdzie wybór sklepów jest
        fatalny) i moja znajoma kilka razy prosiła mnie dając mi kase i listę rzeczy,
        żebym przy okazji pojechała na stadion 10-o lecia i kupiła jej rzeczy z listy bo
        "tam jest większy wybór" . Zaznaczam że koleżanka jest właśnie taką tipsiarą ,
        jednak bardzo, bardzo w porządku.
        No i oczywiście po co kupować rurki, skoro na bazarze jest tyle "tak modnych"
        dzwonów.
        No i jak ktoś już napisał, taki styl jest skierowany do odpowiedniej grupy osób.
        Te laski liczą , że znajdą i poleci na nie jakiś koks jeżdżący golfem czy starą
        beemką .

• ginny22 Re: Skad w Polsce moda na... 28.03.07, 19:22
          > Ale większość to laski z ubraniami ze stadionow, bazarów, rynków, czy
          > zwyczajnie ze sklepów dla biedakow typu terranova , H&M, House ,Orsay ,
          Reserved czy inne takie.

Aleś pojechała... Sklepy dla biedaków... Zaręczam ci, że nikt biedny nie kupi
          sobie ubrań w Re czy H&Mie, bo są (na polskie warunki) drogie. Bluzka za 100 zł
          przy pensji 1200 zł? Pomyśl trochę.
      • pieczyste Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 12:26
        Hmmm, czy ja wiem czy w Polsce jest tak najgorzej?? Myślę że brak pieniędzy i
        nieznajomość mody nie jest tu decydująca. Mam kilka koleżanek, ubierających się
        w lumpeksach lub na targach i nie ma to nic w spólnego z tipsiarstwem.
        Tipsiarstwo to brak gustu i zmyslu estetycznego. Za male pieniądze też można sie
        dobrze ubrać, wystarczy trochę smaku. Za duże pieniądze mozna się ubrać jak
        najgorsza tipsiara.
      • valerie Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 12:46
        A byłaś gdzieś zagranicą poza centami wielkich miast lub turystycznymi
        mijescowościami, na prowincji tak zwanej? Różnie bywa. Wszędzie są ludzie
        nieciekawie poubierani. Nie nawałabym Polek królowymi dobrego smaku ale trudno
        by mi było wskazać inną nację żeby brać z niej przykład jako całości. Może
        Hiszpanki... ale też nie jestem pewna.
      • iluminacja256 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 13:34
        Myslę, ze wynika to z ...biedy i braku wyboru. Szukam od pewnego czasu
        klasycznej, czarnej pinceski - chciałabym, zeby była do kolan, albo leciutko
        przed, w rozmairze 36, nadająca sie na póżną wiosnę, wczesne lato i już.

Tyle tylko, ze nigdzie takiej nie ma ! Nie ma prostego, skromnego, klasycznego
        stylu, który byłby tani - nie interesuje mnie kupowanie takiej kiecki za 350
        zł, bo moge na nią wydać 150 zł - tyle to kosztuje obiektywnie. Tyle tylko, ze
        co z tego, jak jej po prostu nigdzie nie ma;/
      • hazel_dobkins Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 13:58
        Skąd?..Trudne pytanie..A jeśli chodzi o to gdzie jeszcze można spotkać tyle
        tipsiarstwa to polecam Rosję. Bywam od czasu do czasu w Moskwie i nawet kobiety
        bardzo zamożne, ubierające się w butkikach wielkich kreatorów wybieraja
        zazwyczaj wzory tipsiarsko podobne - na pierwszy rzut oka bazar w najgorszym
        wydaniu..+ ostentacyjny makijaż..a Rosjanki są naprawdę ładnymi kobietami..aż
        żal, że mają taki styl..
        Co do polskich tipsiar..cóż..zazwyczaj to co na ciele, świadczy o tym co w
        głowie i Wewnątrz..Omijam z daleka tego typu panienki i miejsca w jakich
        bywają..
      • atalanta27 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 17:26
        Oj nie tylko u nas, każda chce ładnie wyglądać, chodzi do solarium, ja sama
        wcieram kremy na cellulit, są efekty więc dlaczego nie
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka