laladama 25.03.07, 13:53 tipsiarstwo...szczerze mowiac to nigdy nigdzie nie widzialam az tyle dziewczyn po solarce i farbowanych blond wlosach i kiczowatych ubraniach co u nas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 13:55 Dobre pytanie. Nie wiem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 13:55 ja widzialam - we wschodnich niemczech, a takze w GB miejscowa odmiane tipsiar tzw chavs Odpowiedz Link Zgłoś
apfel27 Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 19:37 zgadzam sie w niemczech i angli ten gatunek rowniez wystepuje wiec nie jestesmy pod tym wzgledem tacy najgorsi wcale;) na litwie tez widzialam takie dziewczyny, moze nie w takich ilosciach jak u nas ale sa:) a na ukrainie podobno takich zatrzesienie...;) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 13:56 tipsiarstwo istnieje wszedzie, tylko nie wszedzie pod postacia blondyn z solarium Odpowiedz Link Zgłoś
makaroniara2 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 11:13 A ja widziałam w Stanach w Kalifornii. Tm to jest dopiero zatrzęsienie "blond piekności" z tipsami i powiększonymi biustami!! Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 13:56 Albo wiem! :) Z biedy? W normalnych krajach stac kobiety na porzadne markowe rzeczy w dobrym guscie. U nas glupi M&S traktowany jest jak luksus albo Benetton :/ Tipsiarstwo jest tanie, mozna to kupic na kazdym rynku. taka jest moja teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:04 Troche przesadzasz. Tipsiarstwo jest tanie ? ale przeciez aby normalnie, ladnie wygladac, nie potrzeba wielkich znanych marek. Ja mysle, ze koszt ciucha nie ma znaczenia, po prostu sa kobiety, ktorym taki styl odpowiada i tak sie ubieraja. W Niemczech tez sa tipsiary, ktore ubieraja sie w Miss Sixty czy w Replay, kupuja brzydkie topy za 70 euro od Miss Sixty wiec mysle ze pieniadze tutaj nie maja znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:07 benetton to tez zaden luksus, ot sieciowka. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:12 Nie musisz mi tego tlumaczyc :) Ale jest w Poslce uwazany za marke z gornej polki. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:14 niech bedzie kompromis: sieciowka z gornej polki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:22 Spoko :) sama nigdy bym na to nie wpadla, bo dla mnie gorna polka to swiatowi projektanci niezmiennie czy mnie na to stac czy nie. Tylko czytalam kiedys artykul na ten temat, o zdaniu i preferencjach Polek na temat firm gornopolkowych w Polsce. benetton, M&S itp byly wsrod nich. To logiczne, skoro najnizsze wynagrodzenie to 930 brutto ( i bardzi wielu ludzi tyle zarabia lub niewiele wiecej), to ceny z benettona moga nam zawrocic w glowie. To samo czytalam O firmach kosmetycznych, u nas kremy z gornej polki, na zachodzie ze sredniej. (przyklad vichy, troche z innej beczki, u nas firma droga i apteczna, na zachodzie podobno nie-jak wynika z wielu opinii na foru Uroda) Dlatego tak mi sie z tpisiarstwem skojarzylo, ale walczyc o ta hipoteze nie mam zamiaru :) Co do cen tipsiarskich ciuchow: z tego co widze na rynkach przy okazji kupna kurczaka ;) to jest to taniocha. Nie wydaje mi sie, zeby wiekszosc polskich tipsiar kupowala w Pimkie bluzeczki za 80 czy 100 zl. Ale poniewaz to moje domysly i nie monitoruje srodowiska tipsiar-nie bede sie upierac :) Tak sobie dywaguje :) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:28 ja nie do konca widze zwiazek miedzy tipsiarstwem, a bieda/niskimi zarobkami. znam pare osob, ktore ubieraja sie w bazarkowym stylu i na bazarze, chociaz nie zarabiaja zle (tzn na zakupy w sieciowkach je stac), natomiast po prostu maja taki gust. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:30 Jasne, na to sklada sie wiele czynnikow, fatalny gust tez. Wymienilam tylko jeden z nich, moim zdaniem prawdopodobny. A czy faktycznie.... Nie bede spedzac bezsennych nocy nad analizowaniem go :))) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:31 mysle, ze nitulina madrze napisala nizej w tym watku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:33 Tak, całkiem do rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaqus Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:32 ja tak jak ciocco:) z wykształceniem to też nie idzie w parze, ani z miejscem zamieszkania, ani z niczym innym- okaz taki :) tipsiarstwo moim zdaniem jest wrodzonym brakiem gustu, którego później nie skorygują nawet najdroższe ubrania Odpowiedz Link Zgłoś
panigazeta Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:52 Dolkadnie to 936 zlotych a srednie wynagrodzenie to niewiele ponad 2 tysiace w pelni zgadzam sie z toba :)sztuko_konwersacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:16 hmmm nie mam NIC z benettona ??? chyba nie trafiaja w moj gust Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:24 W moj tez nie trafiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:13 Skoro nie widziałaś, to niewiele jeździłaś. U nas wcale nie jest najgorzej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:16 Wlasnie ! U nas jest calkiem calkiem ... w zeszlym roku kolega niemiec pojechal nad Polskie Morze i jak wrocil to powiedzial mi ze polki na prawde potrafia sie ladnie ubrac nie to co niemki - ciagle na sportowo, bez ladu i skladu. Dziwil sie, ze mimo tego, ze slyszal ze Polska to nie zbyt bogaty kraj, tyle Panien wygladalo b. ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:26 No tak, ale nie ładne to co ładne, ale co sie komu podoba :) Nie znamy gustu tego Niemca, nie widzialysmy pan ktore jego zdaniem byly dobrze ubrane. A jesli facet wspomnaial cos sportowym stylu Niemek to faktycznie, mogl byc mile zaskoczony obcasami Polek i np tipsami. Skoro w Niemczech tego nie widuje... Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:28 to że tipsiarstwo wynika z biedy to jakas totalna bzdura, tłumaczenie wytrych... Tak samo jak bycie brudasem nie wynika z biedy... Zresztą są tipsiary mające na sobie grube tysiące... Zresztą to trend widoczny wszędzie... np w USA także a może nawet jeszcze bardziej niż w PL Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:37 no i pamietajmy o najslynniejszej tipsiarze swiata - Paris Hilton i swego czasu Richie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:41 Tipsiarstwo można spotkać wszędzie, nie tylko u nas.Teoria, że jest to wyłącznie domena biednych jest bzdurą-wystarczy spojrzeć na Donatellę Versace-tipsiara jak sie patrzy. W Polsce zarobki sa niskie,dlatego marki jak Benetton czy M&S sa uważane za te z górnej półki.I tak uważam że przy naszych zarobkach chodzimy nieźle ubrane. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:58 sabriel napisała: > Tipsiarstwo można spotkać wszędzie, nie tylko u nas.Teoria, że jest to wyłączni > e > domena biednych jest bzdurą- Chwilunia, naginasz do swoich potrzeb to, co napisalam o biedzie. Nic nie wspomnaialam o biedzie jako WYLACZNYM powodzie tipsiarstwa, ale jako o jednym z czynnikow. Dlatego wypraszam sobie okreslenie tego bzdura :) Byloby to bzdura gdybym napisala tak, jak TY-ze to WYLACZNY powod. I jeszcze gdybym sie przy tym upierala. A tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
laladama Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:34 Akurat jezdzilam i caly czas jezdze...Oczywiscie tipsiarstwo jest wszedzie i to w roznym wydaniu,tylko sporo dziewczyn jest zolta od solarki z farbowanymi na blond wlosami,co daje niezly kontrast i ich styl ubierania jest podobny bazarkowo-burdelowy. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:34 Włoszki chodzą brzydko ubrane i tipsiarsko też... Odpowiedz Link Zgłoś
toola2 Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:48 A ja mysle że jednak bieda ma tu duze znaczenie. W małych miasteczkach gdzie brak nawet " sklepów sieciowych" ubrania z h&m czy reserved sa uwazane za luksus. Młode dziewczyny ubierają sie na bazarkach i targach. A tam właśnie tandetne obcekinowane dzinsy kosztuja 50zł, bluzeczki bistorowe w kolorach biją cych po oczach to tylko 30zł, torebki ze złotej ceraty 30zł, buty z mega szpicem na "gwozdziu" 50zł.Za takie pieniądze nawet w najtańszym sieciowym sklepie niewiele kupicie. Zresztą zobaczcie jak wyglądaja idole nastolatek Doda czy Mandaryna czy inne gwiazdki to z nich czerpia inspiracje młode dziewczyny. Pamiętam taki wywiad z Mandaryną w Glamour gdzie autorka wywiadu dopisała Marto zdejmij te tipsy;) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 14:59 toola2 napisała: > A ja mysle że jednak bieda ma tu duze znaczenie. W małych miasteczkach gdzie > brak nawet " sklepów sieciowych" ubrania z h&m czy reserved sa uwazane za > luksus. Młode dziewczyny ubierają sie na bazarkach i targach. Dziekuje. Bo wlasnie to mialam na mysli piszac o biedzie. Ale jako jednym z czynnikow, a nie wylacznym (jak tu niektorzy wyssali sobie z palca) :) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:02 to raczej chodzi o niedostepnosc innych ubran niz tych bazarowych Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:03 cioccolato_bianco napisała: > to raczej chodzi o niedostepnosc innych ubran niz tych bazarowych Tak kochana, z powodow biedy :) A ze na bazarku styl tipsiarski... sama sobie dopowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:05 niedostepnosc z powodu: nie mam w mojej miescinie h&m czy innego sklepu Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:07 Tak, rozumiem. Ale w takim razie wynikaloby z tego, ze kolejnym czynnikiem ksztaltujacym tipsiarstwo jest tez brak wyboru. Czyli mamy juz: - biede - zly gust - brak wyboru Co jeszcze ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:13 cioccolato_bianco napisała: > zle wzorce ;) a ze mamy ich pod dostatkiem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:06 Mialo byc z powodu biedy TEZ :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bdzibdzionka Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:47 Brzydko_ubrane_Włoszki na pewno będą brzydko ubrane. Ale tych ładnie ubranych też jest mnóstwo. Im akurat się nie podoba jak się ubierają Polki (może jak się ubierają brzydko_ubrane_Polki?). Odpowiedz Link Zgłoś
lenchen Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:15 To zjawisko nie dotyczy tylko Polski, jestem głęboko o tym przekonana. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 15:35 to chyba zalezy w jaich kregasz czlowqiek sie obraca ja nie widuje wiekszej ilosci kobiet "glamour inaczej" :) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Skad w Polsce moda na... 28.03.07, 17:45 Nie przesadzajmy - wystarczy przejsc sie ulicą w słoneczny dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
lunalovelight Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 16:48 polecam pojechac zatem na ukraine :). tam jak na lekarstwo dziewczyn ubranych inaczej, niz w stylu bazarowo-remizowo-tipsiarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 16:49 Czyli Ukrainki maja dobry gust? Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 16:51 aaaaaa dobra, jak nalekarstwo INACZEJ niz, ok :) Odpowiedz Link Zgłoś
ex.pertka Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 17:12 Nie wiem co mysli sobie taka panienka co chce zalozyc sobie tipsy?Moze,ze bedzie bardziej atrakcyjna(wrecz przeciwnie),bardziej sukowata...W ogole nie rozumiem jak tipsy moga dodawac uroku.Jak widze poprzyklejane tipsy a pod spodem brud to az zle sie robi,albo takie tipsiary co ledwo cos moga utrzymac w tipsowatych raczkach,ohyda. A solarium no coz,jak widze takie przypalone na skwar blondyny i jeszcze na rozowo to wyglada to wrecz komicznie,smiesznie. Naprawde nie trzeba miec full kasy zeby sie dobrze ubierac.Trzeba miec po prostu chociaz lekkie wyczucie.Chociazby zamiast rozowych tipsiarskich ciuchow kupic cos bardziej stonowanego i mniej obciachowego. Swoja droga jak taka rozowa,spalona tipsiara moze byc traktowana powaznie. Wiosna,idzie lato ale bedzie wysyp przypalonych tipsiar. Czy niektore nie maja lustra w domu?! Odpowiedz Link Zgłoś
jovankam Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 17:46 Ktos kiedys powiedzial, ze, aby byc dobrym kreatorem mody trzeba pochodzic z dobrej rodziny i miec matkę, ktora sie swietnie ubiera- czyli z wyczuciem stylu. Tylko tyle i aż tyle. Kwestia gustu jest sprawa wyniesioną z domu - na ogół.Tam poznajemy wzorce tez estetyczne, które towarzyszą nam całe zycie.Dziewczyny spójrzcie na Panią Beatę Tyszkiewicz- wzór elegancji i dobrego smaku. Tego nie da sie nauczyc to trzeba miec..we krwi. A upodobanie Polek do kiczu ?Wnioski nasuwają się chyba same-80 % społeczenstwa to były lud pracujacy miast i wsi, chcący szybko zatrzeć ich zdaniem kompromitujace korzenie , przyjmujac zasadę im bardziej " na bogato" tym lepiej-widac, ze dobrze nam sie powodzi.. No i do tego media a w nich Paris & Co. i co trzeba wiecej ? Mamy pełne ulice tanich podróbek idolek kultury masowej... Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 18:06 Kwestia gustu jest sprawa wyniesioną z domu - na > ogół. zgadzam sie. A upodobanie Polek do > kiczu ?Wnioski nasuwają się chyba same-80 % społeczenstwa to były lud pracujacy > > miast i wsi, chcący szybko zatrzeć ich zdaniem kompromitujace korzenie , > przyjmujac zasadę im bardziej " na bogato" tym lepiej-widac, ze dobrze nam sie > > powodzi.. cos w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka98 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 07:49 Sądzę, że nie do końca jest prawdą, że gust wynosi się z domu. Z dobrym smakiem najbliższych różnie u mnie bywało. Pracuję w szkole, gdzie o dobry gust raczej trudno. Latka lecą, trochę się już nauczyłam: nie zatrzymać się w miejscu i np. przez kilkadziesiąt lat być wierna mini, ubierać dokładnie SWÓJ rozmiar lub nieco większy, pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa (np. noszę rajstopy w kolorze ultramaryny lub inne zwariowane). Fakt, pani Tyszkiewicz wygląda świetnie, zgodnie z wiekiem (a nie jak Fitkauowa); też Jej się zdarzały wpadki: kiedyś na jakąś galę ubrała się w falbaniastą mini córki. To było dawno, ale i tak nie była już dzierlatką. W końcu nikt nie jest doskonały. Najgorzej, jak ktoś udaje, że ma gust (Kwaśniewska seniorka)i chce go uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nadinka_nadinka Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 17:36 jezeli chodzi o mlode dziewczyny to podejrzewam, ze czerpia wzorce z tv muzycznych . taka beyonce czy inne gwiazdki typu pussy cat costam czy rodzime doda lub kozidrak, przeciez to modelowe wrecz tipsiary. a jak juz ktos nosi takie ciuchy i obraca sie srodowisku, w ktorym to jest obowiazujacy kanon mody i zachowania to coz.. potem zostaje na cale zycie. zona kulczyka tez jak tipsiara wyglada. to tak apropos motywowania bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
paddinktun Socjologicznie 25.03.07, 18:26 Socjologicznie rzecz ujmujac ludzie z nizszych warstw spolecznych ubieraja sie w sposob bardziej wyzywajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
candi.s Re: Socjologicznie 25.03.07, 20:02 buehehe. Socjologicznie rzecz ujmując ludzie nie mają gustu w porażającej większości i tyle. Absolutnie nie trzeba tego łączyć z zarobkami, tylko z podłym gustem. A, i nierozwiniętym instynktem samozachowawczym [znajoma już któryś raz kujnęła się pazurem podczas snu...] Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Socjologicznie 25.03.07, 20:38 A, i nierozwiniętym instynktem samozachowawczym [znajoma już któryś raz kujnęła się pazurem podczas snu...] :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
paddinktun Re: Socjologicznie 28.03.07, 18:08 Wysmiewanie prawidlowosci naukowych nie spowoduje, ze przestana one obowiazywac. Odpowiedz Link Zgłoś
branzoletka Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 20:19 Ja bym tego tak nie uogólniała. Wszędzie są tipsiary i dziewczyny, które mają gust i wyczucie stylu. To nie dotyczy tylko Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
vanillaice Re: Skad w Polsce moda na... 25.03.07, 20:41 Tipsiary są wszędzie i nigdy, przenigdy nie zgodzę się z tym, że tipsiarstwo bierze się z biedy. Większość tych lasek jest obwieszona złotem jak wystawa u Jubilera, a to kosztuje, myślę, że bierze się to z tego, że takie dziewczyny raczej podobają się facetom ( głównie tym przypakowanym ) i dodam, że nie wwzystkie z nich mają iloraz inteligencji parkometru. Znam kilka bardzo fajnych tipsiar. Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 04:29 wlasnie..o tym chcialam napisac. Faceci...ktory facet kategorii skora - fura - komora (notabene jedno z niewielu wyrazen jakie moj luby zna w jezyku polskim) nie obejrzy sie za blond (taki blond ma dla mnie 2 odmiany bialy i zolty), opalona, wyzywajaco kolorystycznie (krzyczace roze i polyskujace biele) i fasonowo panienka... przeciez to match made in heaven! on silny "mafioso" ze starym BMW, ona chodzacy seks. Odpowiedz Link Zgłoś
star105 Re: Chłopom tipsiary się podobają:) 26.03.07, 10:51 Stąd taki wysyp tipsiar. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 11:02 A najgorsze jest to, ze one uwazają się za piękne i seksowne :))))))) I potrafią sie smiać z kogoś, kto nie wygląda tak samo.... Odpowiedz Link Zgłoś
esiaesia takie mamy wzorce.... 26.03.07, 11:08 Mandaryna, Doda a za granicą Paris Hilton wraz z siostrą Nicky i przyjaciółką Nicole (??), Lindsay Lohan, Jessica Simpson, Pamela Anderso etc. Odpowiedz Link Zgłoś
chelsea_champion a czy nie uważacie... 26.03.07, 11:11 Witajcie. Bardzo ciekawy temat:) Czy nie uważacie, że tę 'tipsiarską' modę można też przenieść na 'niby- elegancką' modę, którą tu na tym forum tak wiele z Was się zachwyca? Chodzi mi o to, że teraz po ulicach będą biegały same peep-toe, wszystko czerwone, itd. Czyli będzie dokładanie ta sama masówka, która panuje wśród tipsiar. Tylko łagodniejsza jej wersja. Od razu mówię, że tzw. 'tipsiarstwo' mnie obrzydza, ale też nie popieram tego co się będzie działo/dzieje na ulicach,a także na tym forum (chodzi mi m.in. o peep toe). Poprostu tak z ciekawości chciałabym wiedzieć :)) Pzdr w ten piękny poniedziałkowy dzień:) Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: a czy nie uważacie... 26.03.07, 11:17 Na szczęście w czerwonych butach nachodziłam się rok temu, kiedy większosc krytykowała je jako "kur***skie smerfetki" :D W tym roku kupiłam jedną sukienkę z czerwonymi elementami, które będą pasowały do butów ;] Idę w inne kolory ;] Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: a czy nie uważacie... 26.03.07, 18:53 Ale przeciez tipsiarstwo nie polega na bieganiu przez masy w tych samych ciuchach( w Twoim przykladzie to sa peep toe) Tipsiarstwo to bezguscie, a peep toe to klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 11:29 ze stadionu w wawie; z bema w poznaniu. to taki chyba cinkciarski damski odpowiednik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tunczyczekk Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 12:05 Nie kierujmy się tylko schematami :) tzw tipsiary to nie tylko farbowane blondyny (lub białowłose ?) ale również "białe murzynki" czyli solara + czarne hery. A wracając do wątku. Powiem z własnego doświadczenia z takimi osobami : - głupota - brak pieniędzy - kierowanie się tym co modne nie w gazetach czy na świecie, lecz tym co aktualnie mają na rynku, bazarze. W 80% te dziewczyny to po prostu puste lalki , dla których jedyne tematy to :fececi, to, czy minuta kosztuje 90 gr czy złotówkę. Po prostu przeciętnośc i brak jakichkolwiek zainteresowań. Tak samo jest w przypadku kasy. Zgadzam się że są dziewczyny/kobiety które ubierają się w tych średnich sklepach jak MS , Nike/Adidas/Puma ... czy innych takich. Ale większość to laski z ubraniami ze stadionow, bazarów, rynków, czy zwyczajnie ze sklepów dla biedakow typu terranova , H&M, House ,Orsay , Reserved czy inne takie. Często jeżdże do Warszawy (a mieszkam w Gdańsku gdzie wybór sklepów jest fatalny) i moja znajoma kilka razy prosiła mnie dając mi kase i listę rzeczy, żebym przy okazji pojechała na stadion 10-o lecia i kupiła jej rzeczy z listy bo "tam jest większy wybór" . Zaznaczam że koleżanka jest właśnie taką tipsiarą , jednak bardzo, bardzo w porządku. No i oczywiście po co kupować rurki, skoro na bazarze jest tyle "tak modnych" dzwonów. No i jak ktoś już napisał, taki styl jest skierowany do odpowiedniej grupy osób. Te laski liczą , że znajdą i poleci na nie jakiś koks jeżdżący golfem czy starą beemką . Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Skad w Polsce moda na... 28.03.07, 19:22 > Ale większość to laski z ubraniami ze stadionow, bazarów, rynków, czy > zwyczajnie ze sklepów dla biedakow typu terranova , H&M, House ,Orsay , Reserved czy inne takie. Aleś pojechała... Sklepy dla biedaków... Zaręczam ci, że nikt biedny nie kupi sobie ubrań w Re czy H&Mie, bo są (na polskie warunki) drogie. Bluzka za 100 zł przy pensji 1200 zł? Pomyśl trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
pieczyste Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 12:26 Hmmm, czy ja wiem czy w Polsce jest tak najgorzej?? Myślę że brak pieniędzy i nieznajomość mody nie jest tu decydująca. Mam kilka koleżanek, ubierających się w lumpeksach lub na targach i nie ma to nic w spólnego z tipsiarstwem. Tipsiarstwo to brak gustu i zmyslu estetycznego. Za male pieniądze też można sie dobrze ubrać, wystarczy trochę smaku. Za duże pieniądze mozna się ubrać jak najgorsza tipsiara. Odpowiedz Link Zgłoś
valerie Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 12:46 A byłaś gdzieś zagranicą poza centami wielkich miast lub turystycznymi mijescowościami, na prowincji tak zwanej? Różnie bywa. Wszędzie są ludzie nieciekawie poubierani. Nie nawałabym Polek królowymi dobrego smaku ale trudno by mi było wskazać inną nację żeby brać z niej przykład jako całości. Może Hiszpanki... ale też nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 13:34 Myslę, ze wynika to z ...biedy i braku wyboru. Szukam od pewnego czasu klasycznej, czarnej pinceski - chciałabym, zeby była do kolan, albo leciutko przed, w rozmairze 36, nadająca sie na póżną wiosnę, wczesne lato i już. Tyle tylko, ze nigdzie takiej nie ma ! Nie ma prostego, skromnego, klasycznego stylu, który byłby tani - nie interesuje mnie kupowanie takiej kiecki za 350 zł, bo moge na nią wydać 150 zł - tyle to kosztuje obiektywnie. Tyle tylko, ze co z tego, jak jej po prostu nigdzie nie ma;/ Odpowiedz Link Zgłoś
hazel_dobkins Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 13:58 Skąd?..Trudne pytanie..A jeśli chodzi o to gdzie jeszcze można spotkać tyle tipsiarstwa to polecam Rosję. Bywam od czasu do czasu w Moskwie i nawet kobiety bardzo zamożne, ubierające się w butkikach wielkich kreatorów wybieraja zazwyczaj wzory tipsiarsko podobne - na pierwszy rzut oka bazar w najgorszym wydaniu..+ ostentacyjny makijaż..a Rosjanki są naprawdę ładnymi kobietami..aż żal, że mają taki styl.. Co do polskich tipsiar..cóż..zazwyczaj to co na ciele, świadczy o tym co w głowie i Wewnątrz..Omijam z daleka tego typu panienki i miejsca w jakich bywają.. Odpowiedz Link Zgłoś
atalanta27 Re: Skad w Polsce moda na... 26.03.07, 17:26 Oj nie tylko u nas, każda chce ładnie wyglądać, chodzi do solarium, ja sama wcieram kremy na cellulit, są efekty więc dlaczego nie Odpowiedz Link Zgłoś