kochanica-francuza 05.09.07, 16:33 autobiografię Waris Dirie? I kto uważa, że jest spreparowana (biografia ;-)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nadia_m Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 16:40 czytalam obie czesci, dosc dawno rzeczywiscie wydaje sie nieco podkolorowana, podtekstr powiedzialabym polityczny Odpowiedz Link Zgłoś
houhou Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 16:41 To o tej modelce z Somalii, którą jako dziecko poddano obrzezaniu i zaszyciu? Jeślitak, to czytałam, nad spreparowaniem się nie zastanawiałam, dlaczego sądzisz, że jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 16:45 houhou napisała: > To o tej modelce z Somalii, którą jako dziecko poddano obrzezaniu i > zaszyciu? > Jeślitak, to czytałam, nad spreparowaniem się nie zastanawiałam, > dlaczego sądzisz, że jest? Ja nie twierdzę, że jej nie obrzezano. Gdybyś mogła porównać "Białą Masajkę" - film i książkę - chodzi mi o pewne udramatyzowanie, dodanie pewnych epizodów, pominięcie innych, żeby było efektowniej. Odpowiedz Link Zgłoś
houhou Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 16:56 A, jeśli o to chodzi to na pewno, ale nie mam jej tego za złe. Po pierwsze takie przeżycia wywołują bardzo silne emocje, możliwe więc, że Waris pamięta je bardziej dramatycznymi niż były naprawdę. Po drugie chodziło o zwrócenie uwagi na wielki problem tych kobiet i, moim zdaniem, w tym wypadku cel uświęca środki. Po trzecie wreszcie to jest powieść a nie dokument, więc nie wymagajmy 100% realizmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 17:01 houhou napisała: > A, jeśli o to chodzi to na pewno, ale nie mam jej tego za złe. Nie, nie, mnie chodzi o to np. że jej ucieczka mogła wyglądać zupełnie inaczej niż w powieści. Inni spotykani ludzie, inne perypetie. Zostawmy kwestię obrzezania. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 16:57 kochanica-francuza napisała: > chodzi mi o pewne udramatyzowanie, dodanie pewnych epizodów, > pominięcie innych, żeby było efektowniej. To można powiedzieć o praktycznie każdej autobiografii... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 17:02 > > To można powiedzieć o praktycznie każdej autobiografii... Ja nie mówię, że mnie ta książka jakoś specjalnie odrzuca. ;-) Tak sobie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 17:14 Ja czytalam, bardzo mi sie " podobala ". Nie zastanawialam sie, czy jest ona " spreparowana " czy ciut " przekoloryzowana ". Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 17:43 ja co prawda nie czytalam, ale z tego co piszesz, wynika, ze "spreparowana" to zbyt duze slowo. moze "podkoloryzowana" albo "podrasowana", bo "spreparowana" to tak jakbys zarzucala jej klamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Mały OT - kto czytał 05.09.07, 19:17 czytałam 'kwiat pustyni' i 'córke Nomadów', bardzo mi sie podobały natomiast przez 'przełamac tabu' nie zdołałam przebrnąc... strasznie nudna... jakies same suche fakty... Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: Mały OT - kto czytał 06.09.07, 11:10 ja czytałam Kwiat Pustyni i sądze, ze nie jest w 100% autentyczna, nie jestem w stanie uwierzyc ze wszystko tam napisane zdarzyło sie dokładnie wlasnie tak.. Odpowiedz Link Zgłoś